Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7901) pető bá' válasza RetepNyaraB (#7900) üzenetére


pető bá'
őstag

Hetente 1-2 napot járok irodába, ott tudnék "weird coffee person" lenni, plusz ha nem a GC+Major közelében vagyok akkor "bárhol".

Mostanában nyaraláson occsó kínai kotyesz + a GraefCM80-at szoktam vinni de azért az annyira nem kényelmesen hordozható :D + néha egy french press szintén a Graef-fel.

Szóval nincs (még) kézi, ezért is gondolkodom a K4/K6-on. viszont az espresso a cél, ha már valamit veszek.. ha már van egy kézi őrlő, akkor az AeroPress nem tétel, lehet, hogy megtetszik az is :D

csak így érzésre elég overkill lenne egy 100k-s hordozós szett.. mondjuk a sok sz@r kávé amit ilyenkor veszek/készítek/fogyasztok.. :DDD

szerk.: de akkor azt mondjátok, hogy adjam el a francba a Graef-et, legyen helyette egy K6, így már csak fél áron van :D így a Pico és a full szett már nem is oly drága :DDD

[ Szerkesztve ]

"... and I hope you have a great day!"

(#7902) kmarci25 válasza pető bá' (#7901) üzenetére


kmarci25
veterán

Én most ott tartok, hogy kezdek lemondani a motoros őrlőről. 2 kézim van, mindkettő középkategória szerintem, annak is az alsó(bb) szegmense. Ebből az egyik, ami inkább presszóképes, a másik kevéssé, de az meg nagyon gyors. Most gondolkodom erősen a 1zpresso egyik nívósabb eszközén (K valami), vagy az általad is emlegetett K6-on.
Ha nagyon akarom és mostanában akarom, akkor az akkus fúrógéppel meghajtom a kéziőrlőt, és akkor az már majdnem motoros. :DDD

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7903) pető bá' válasza kmarci25 (#7902) üzenetére


pető bá'
őstag

hát én a GaggiaClassic vagy bármilyen karos gép mellé nem állnék át a manuális őrlésre; persze néhány teszt erejéig biztosan kipróbálnám, de a napi rutinban a c késes major és a 18g => 3-4 sec elég hatékony :D
de heti néhány alkalommal biztosan élvezném a tekergetést is :D

"... and I hope you have a great day!"

(#7904) icm válasza pető bá' (#7898) üzenetére


icm
tag

Éééés tényleg, bocs - valamiért átsiklottam felette.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#7905) icm válasza kmarci25 (#7902) üzenetére


icm
tag

K6 az univerzális, a K4 (bevonatos késes) az eszpresszó őrlője a KinGrindernek (amivel persze tudsz filtert is... Szerethető darab, de jól kell fogni :) na meg alacsony fordulaton elég nyomatékigényes (ha az ízekkel is szeretnél variálni ebben a témakörben) ezt mondom akkor is ha pl egy akkus csavar behajtóval próbálkoznál.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#7906) kmarci25 válasza icm (#7905) üzenetére


kmarci25
veterán

A nyomaték nem gond, akkus fúró, állítható nyomatékkal (csavar, fúró, ütvefúró - ez utóbbi persze nem teljesen az, de ott már elég nyomatékos). Egyébként szerinted Kingrinder vagy 1zpresso?

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7907) goom


goom
senior tag

Sziasztok! Mindig bolti kávét vettem eddig - most először viszont frissen pörkölt terméket. Három nappal ezelőtt, 8-án pörkölték. Ezt mikor érdemes fogyasztani? Azonnal, vagy várjak vele?
Másik kérdésem: valahol azt olvastam, hogy az első fogyasztásig levegőztetni kell. Ez nagyon meglep - tényleg így van?

(#7908) sz.zs. válasza goom (#7907) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Levegőztetni nem, de pihentetni illik 10-14 napot.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7909) RetepNyaraB válasza kmarci25 (#7906) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Kingrinderről kevés még a visszajelzés, 1z pedig kezd bedrágulni rendesen. De 2 éve még ők is "gyanús csíkszeműek" voltak és a kingrinder meg kialakításban nem tűnik gáznak egyáltalán. Én simán bevállalnám, ha most kéne őrlő.
De kézit már szigorúan csak másodlagosnak. Egy év elég volt nekem a tekergetésből. Amúgy a jx-prot próbáltam fúróval; kicsavarta a kezemből simán. Kis nyomatékon meg világos pörkkel el se indul. Béna a fúrom, vagy rögzíteni kéne hozzá, de annyit én nem rakok bele.

goom@ ez egy fos zacskó sajnos, mert nem szelepes, ahol távozhatna a felesleges CO2. Picit meglazíthatod rajta a klipszet esetleg, ha felpuffadna. Ha nem puffad akkor mindegy. Nehogy kinyisd.
Robusztás keverék 8 nap után már okés lehet - ha szénsavas bukéja van a kész italnak, vagy picit buborékos a széle, akkor még dolgozik. Ettől nem lesz rossz, csak nem optimális.
Gond később lesz a nyitogatás miatt. Nem tudom milyen tempóban fogy el, nálam olyan 3 hét lenne. Én szétraknám felbontás után kisebb befőttes üvegekbe, rá a fedelet, be a szekrénybe, sötétbe. Legjobb volna a simitózáras, szelepes kv zacsi, majd legközelebb.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7910) pető bá'


pető bá'
őstag

PicoPresso teszt ha esetleg nem csak engem érdekel :D

egyre jobban tetszik :( teljesen allInOne, wdt, tamp, tölcsér, kanál, és már fel voltam készülve, hogy szívás takarítani, de még az sem :DDD
+ rájöttem hogy egy frenchpress-szel megtámogatva még egy korrekt cappuccino/latte sem kivitelezhetetlen, tejet amúgy is azzal szoktam habosítani (vendégeknek, én feketén iszom).
Mondjuk egy random vízforralóval nem tudom mennyire lehet kiszámítható hőmérséklettel kalkulálni, de ha csak sötétebb kávékat tolok rajta, már akkor is előrébb vagyok mint egy random kávézóval :(((

"... and I hope you have a great day!"

(#7911) RetepNyaraB válasza pető bá' (#7910) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Hőfokot nem kell túlgondolni. Ha nem a pocin akarsz baristáskodni a legvilágosabb babod segítségével, sztem bele a forralóból kijött víz és kész.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7912) Nutra válasza pető bá' (#7910) üzenetére


Nutra
tag

Jó cucc, nekem van. Utazósnak remek, tényleg csak kéziőrlő és vízforraló kell hozzá. Egy adag forró víz bele, amíg mérsz, őrölsz és egy újabb adaggal pumpálsz. (A WDT viszont csak jól néz ki, de egy vastag tű, épp csak a semminél jobb. Most jön hozzá egy ilyesmi.)

(#7913) kmarci25 válasza RetepNyaraB (#7909) üzenetére


kmarci25
veterán

Köszi a véleményt. Első alkalommal nekem is kiforgatta a markomból az őrlőt a fúró, aztán nem akarta meghajtani (világos kenyai), akkor tettem át a legmagasabb nyomatékra, az őrlőt meg erősen szorítva a pulton. Na úgy viszi.
Szimpatikus a Kingrinder. :F Várok valami alkalmat, amire meglephetem magam vele. :)

Nutra: ugyanez a termék van úton nekem is, kiványcsi vagyok milyen lesz minőségre.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7914) bagaba1


bagaba1
tag

Sziasztok,

az otthon átlag napi 3-4 kv-ra használt Gaggia Viva kávéfőző elhalálozott 4 év után, ezért szeretném lecserélni. Ambiano darálót használok, jelenleg 4000/kg körüli kávékkal(többnyire Lidl-Aldi beszerzési forrás). Első felvetés egy Nespresso Original volt, mivel már ez jobb minőséget produkál mint a jelenlegi setup, azonban háromszoros áron lenne hosszútávon. Túlbonyolítani nem akarnám, feleségem nem fordít erre ekkora figyelmet, viszont kávét azért ő is szeretne inni minden nap.

Úgy döntöttem, hogy maradok a karos főző vonalon, de egy kicsit azért javítsunk a minőségen. Az őrlőt megtartanám, talán tudja a presszó szintet is, ez majd kiderül. Delonghi Dedica és AVX TB1 főzőket néztem. Előbbi a szükséges szűrővel együtt nagyjából egy árban lenne, kérdés, hogy vajon mennyire tartósak ezek a gépek? Hiába tudna esetleg kicsivel jobb eredményt a TB1, ha nem áll rendelkezésre a hozzá szükséges kellően jó minőségű alapanyag, őrlő, precizitás. Van így értelme egyáltalán odafigyelni ezekre a részletekre? Én még csak-csak beállítom időnként az őrlőt az aktuális kávéfajtához, de biztos hogy feleségem részéről ez időnként elmaradna.

Egy próbát majd teszek néhány friss pörkölésű kávéval, viszont ezek ára miatt már tényleg ott tartok, hogy szükséges lenne legalább a jó minőségű alapok megvásárlása és a precíz főzés, de ez általában nem teljesülne, így talán a minőség már a Nespresso szintjén se éri el.

Ti hogy látjátok, jogosak a félelmeim, hogy kellő odafigyelés és friss kávé híján veszett fejsze nyele az egész próbálkozás?

Köszönöm előre is a válaszotok.

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7915) pető bá' válasza RetepNyaraB (#7911) üzenetére


pető bá'
őstag

:DDD jogos.. bár néztem h turboshot sem lehetetlen vele szóval van ott potenciál :D

#7912 Nutra
Ah szuper, hogy van vele tapasztalat a topikban :R
A wdt-t én is néztem h nem vitték túlzásba :D amúgy sincs normális wdt-m, ez az ali-s tetszik, hordozható is :)
Többet egymás után mennyire necces húzni vele? Nyilván az őrléstől is függ, de a takarítás, zacckiütés, workflow tekintetben kényelmes? Mert annak tűnik :D

"... and I hope you have a great day!"

(#7916) icm válasza kmarci25 (#7913) üzenetére


icm
tag

K4-ről tudok nyilatkozni: jól kell tartani :)
1z-re mondják, hogy nem annyira nagy nyomaték igényű, stb... én viszont nem szántam rá többet. Világos pöriket is simán visz. Flairrel, Mypressivel használom. Ha valakinek nem kell a elektromos és elvan egy kézivel (meg tényleg hurcibálja) akkor ez most egy baromi jó alternatíva ár/érték arányban. Vizezni szoktam örlés előtt a babokat (2 puNpálá a patikában kapható szórófejes "fufukával" :))). De ha gondolod gyere próbáld ki a k4-et mielőtt rácsapsz a rendelés gombra..

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#7917) Polarstar válasza pető bá' (#7910) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Hihetetlen miket találnak ki! Ez nagyon ötletes cucc! :R

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#7918) kmarci25 válasza icm (#7916) üzenetére


kmarci25
veterán

Köszönöm a lehetőséget, még egy rövid ideig hezitálok, akkor jobban is várom majd.:DD

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7919) Nutra válasza pető bá' (#7915) üzenetére


Nutra
tag

pető bá' 3-at már húztam vele zsinórban. Szétszed, pogácsa kiüt (kivakar :K ), új őrlés és mehet is. Egy konyharuha jól jön az alsó fém cucc letekeréséhez. (Sőt, járt hozzá egy microszálas kendő, bár lehet, hogy a webshop ajándéka volt :R ) Amúgy is hasznos, mert csapoláskor meleg (de nem vészesen forró) tartani. Én mindenesete megvettem hozzá aliról a gyári borítót (sleeve), szép is, jó is. :K

(#7920) bagaba1 válasza bagaba1 (#7914) üzenetére


bagaba1
tag

Illetve lenne még két kérdésem:

- Bármelyik gépet is választom(Dedica - TB1), és úgy gondolom teszek kicsit több energiát a dologba, hogyPortafilterrel, friss kávével, precíz őrléssel álljak neki a presszókészítésnek, van lehetőség egyszerre két kávé lefőzésére? Sok helyen látom, hogy 14-16g őrlemény megy a kosárba. Létezik akkora kosár, hogy ezt megduplázzam, vagy ilyenkor jóval kevesebb őrleményt kéne használnom, ezért marad az egyesével főzés?

- A csapvíz nagyon kemény nálunk(~28nK°), eddig ezt használtuk kávéfőzéshez. Akvarisztika miatt rendelkezésre áll itthon RO szűrő. Ez egy 5mikronos finomszűrőt, aktívszén-szűrőt és RO membránt foglal magában. TDS=3-5 vizet állítok elő vele, ásványianyagoktól, klórtól, szennyeződésektől mentesen. Milyen lenne az ideális víz presszó számára? Úgy vélem nem okozna gondot ezt elkészíteni 5-10L-es adagokban, ami elegendő jóideig. Ha jól sejtem szódabikarbóna és magnézium-szulfát elegendő lehetne, legalábbis ezt olvastam valahol. Kálcium-klórid is kell hozzá? Szerencsére mind van itthon, így ez nem okoz gondot. Van esetleg bevált "recept"?

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7921) sz.zs. válasza bagaba1 (#7920) üzenetére


sz.zs.
senior tag

A 14-16 g az elvileg dupla adag, dupla eszpresszót kapsz belőle. A TB1 ha minden igaz 58 mm-es, ahhoz lehet kapni 22 g-os kosarat is, kérdés, hogy a mélysége miatt belefér-e a karba? Dedicához nem hinném hogy lehetne kapni ekkora kapacitású szűrőt.
5 l vízhez 0,8-1 gramm keserű só és 0,2-0,3 gramm szódabikarbóna.

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7922) bagaba1 válasza sz.zs. (#7921) üzenetére


bagaba1
tag

Köszönöm! Sok helyen láttam, hogy 14-16-18g adagokat főznek le egy csészébe, ezekszerint mindenki duplákat szokott inni, ez az infó nem volt meg nekem. Eddig túl sok figyelmet nem fordítottam a kávézásra, de sokszor engedné időm, és hajlandó is vagyok energiát fordítani ilyenekre. TB1 és Dedica is sok helyen dícsért, igaz előbbivel kevés a tapasztalat.

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7923) RetepNyaraB válasza bagaba1 (#7922) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Kurvaidegesítő, hogy szerkesztés helyett duplát ír az app :W

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7924) kmarci25 válasza bagaba1 (#7922) üzenetére


kmarci25
veterán

Tom's Coffee Corner youtube csatornát (bocs, innen nem tudok YT-t linkelni) nézegesd meg, nagyon sok videója van a Dedica-ról.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7925) RetepNyaraB válasza RetepNyaraB (#7923) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A duplát egyszerűbb jól elkészíteni és általában gazdagabb az íze. Ettől még nem kötelező, de újhullám vonalon általános.

Mivel a TB ipari méret, valószínű könnyen kapni hozzá feneketlen kart, bármilyen szűrőt akár és persze bármekkora kosár belefér. Kérdés maga a gép mennyire kezel jól egy nagy kosarat (hőstabilitás). A Dedica a maga pici szerkezetével sztem nem szeretne ilyen 20g pluszos kosarakat, bár seggetlen kar ahhoz is van.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7926) Safi1988


Safi1988
csendes tag

Sziasztok!

Árgus szemekkel figyelem az őrlőkkel kapcsolatos hozzászólásokat. Nekem is aktuális lesz lassan a váltás. Egyelőre a Brikkához bőven elég a Hario Skerton Pro őrlő.

Márciusban ugrok majd egy nagyot minőségben: érkezik egy Vibiemme Domobar Junior, ezért követem fokozottabban a történéseket a topikban. Az tiszta sor, hogy ezt a gépet majd illik megtisztelnem egy nagyon jó őrlővel.

Felmerült bennem a kérdés, hogy minőségben, ár/érték arányban megéri e beruházni egy elektromos őrlőre, vagy közel azonos minőséget lehet elérni egy komolyabb kézi őrlővel is?

Nyílván az ár is szempont, de a helytakarekosság és a mobilitás is a kézi őrlők felé terelte a figyelmemet.

Napi 2-3 presszót húznék, és nem vagyok rest tekergetni sem.

Köszönöm a válaszokat!

(#7927) Polarstar


Polarstar
nagyúr

:D :D

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#7928) RetepNyaraB válasza Safi1988 (#7926) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Sokkal jobb ár\érték arányt fogsz elérni kézi vonalon. Viszont tekerni kell. Először mindenki azt mondja nem rest, aztán sokaknál kiderül, hogy de :DD

Mindenesetre ha minőség igénnyel lépsz fel, annak ára lesz mindenképpen. Nem kevés.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7929) kmarci25 válasza Safi1988 (#7926) üzenetére


kmarci25
veterán

Én pont azért kezdek letenni a motoros vásárlásáról, mert ahhoz hogy egy igazán jó motorost vegyek (ami tetszik is kinézetre - ezért a Graef kiesik), 200+-t kellene rááldoznom.

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7930) RetepNyaraB válasza kmarci25 (#7929) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Ez így nem igaz. Egy átalakított Mazzer Major sem kerül annyiba és egy darabig (sokaknak örökre) garantáltan jó lesz.

Ui : ja, a dizájn 🤦
Azt ebben a sportban inkább milliókban mérik.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7931) kmarci25 válasza RetepNyaraB (#7930) üzenetére


kmarci25
veterán

Igen, ez a bajom, értem a fejfogós szmájlit. :K Ha lenne egy spájzom, akkor beválallnék egy Graef-et vagy Mazzert, de az sajnos nincs...

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#7932) Safi1988 válasza RetepNyaraB (#7928) üzenetére


Safi1988
csendes tag

Muszáj kompromisszumokat kötnöm: a konyhám mérete véges, a kávégép elhelyezéséhez is szükség volt egy szinusz derivalásra a koszinusz függvényben. :D

Fizikailag nem nagyon tudnék hová tenni egy elektromos őrlőt, ezért gondolkodom kisebb, mobilisabb kézi hajtányban, még akkor is, ha tekerni kell, erről szól a kompromisszum.

Igazából az a kérdés, hogy mezei felhasználóként, jelent e nekem akkora minőségi romlást, ha inkább egy felsőkategóriás kézi őrlőt veszek? (szerintem a válasz nem, de azért megkérdezlek Titeket is, akik tapasztaltabbak lehettek ebben a témában)

(#7933) tuzpenge válasza RetepNyaraB (#7930) üzenetére


tuzpenge
őstag

Én ezt a mazzert 600+-ért látom. Te hol látod 200 alatt?

ˣ

(#7934) pető bá' válasza tuzpenge (#7933) üzenetére


pető bá'
őstag

használt, felújított, új késekkel - Mazzer Major, Super Jolly; hardveraprón, jófogáson, fb barista csoportokban szokott előfordulni, most pont nem látok sehol Majort :) ilyen 120-150 között állapottól függően, vagy a Major Electric olyan 220-250 között.

"... and I hope you have a great day!"

(#7935) sz.zs. válasza tuzpenge (#7933) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Újonnan annyi, nadehát Mazzer Majort újonnan venni badarság, hiszen még egy 20 éves használt példány is ki fogja szolgálni még az unokáidat is jóeséllyel.

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7936) RetepNyaraB válasza Safi1988 (#7932) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Semmiféle minőségromlás. Egy 100 rugós kézihajtány a 200+ ligában játszik elektromoséknál (ha nem számítjuk a használt piacot, mert akkor minden a kínálaton múlik).

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7937) Safi1988 válasza RetepNyaraB (#7936) üzenetére


Safi1988
csendes tag

Köszönöm a megerősítést!

Akkor marad a fókusz a kézi őrlőkön. A Comandante, - ha jól figyeltem az eseményeket - csak egy bizonyos kiegészítővel tud presszóképes őrleményt készíteni, és a legdrágábbak között van a piacon.

A Kingrinder, 1zpresso, Kinu márkákon kívül van még olyan gyártó, amit érdemes lenne szemrevételezeni?

(#7938) sz.zs. válasza Safi1988 (#7937) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Mazzer Omega ( nekem ilyen van ), de ez talán a legdrágább a kézik közül. Nah jó, nem, van még azért drágább is…

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7939) iatti válasza sz.zs. (#7938) üzenetére


iatti
aktív tag

nem pörög nagyon itt a fórumon ez a kézi mazzer. az ára miatt?

(#7940) bagaba1


bagaba1
tag

Köszönöm a segítségeket!

Ma beszereztem egy Dedica-t. Holnap bekeverem a vizet, illetve szeretném megrendelni hozzá a szükséges dolgokat.

Mit javasoltok, honnan érdemes, AVX?
Melyik méretű kosárral érdemes elindulni, ami a barista csomag része?
Hol érdemes friss pörkölésű kávé után nézelődni, esetleg Győri forrást ismertek?

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7941) sz.zs. válasza bagaba1 (#7940) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Győrben a Kapuczíner!

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7942) .tnm válasza bagaba1 (#7940) üzenetére


.tnm
addikt

Én nem ajánlom a barista csomagot. Én azt rendeltem (a nagyobbat), de a holmik fele szerintem haszontalan. A naked portafilter, az IMS szűrő és a tamper kell csak Neked, bár utóbbi hivatalos delonghi is kapható ennyiért néha használtan, vagy akciósan. Esetleg a mágneses magasító lehet még érdekes, de pl. az én "karba" darálómhoz jobb a műanyag kúp, amit a darálóhoz adtak. A mágneses magasítón sajnos nem lehet keresztülnyomni a tampert, tehát még ez az előnye sincs meg.
A savmentes gőzcső, ill. az őrleménytartó (tető nélkül) teljesen fölösleges szerintem. Ezek nélkül olcsóbban jössz ki, mint az akciós árral.

A karral viszont meg vagyok elégedve. Valakinek nem olyan régen volt problémája a nem meztelennel (AVX-ről).

[ Szerkesztve ]

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#7943) goom


goom
senior tag

A pici és olcsó kínai automatámmal nagyon jó kis kávékat készítek (a saját mércém és ízlésem szerint). De igyekszem fejlődni is, több téren...

Valaki ajánlotta, hogy cseréljek kart (ez most nyomásfokozós) és szűrőt. Érdemes, tényleg? Ha igen, miért? Mi fog változni?
És egy- vagy két kifolyóst? Esetleg naked? Indok?

Az avx-nél látok a saját méretemben (51,1 mm) is párat...

(#7944) RetepNyaraB válasza goom (#7943) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7945) bagaba1


bagaba1
tag

Lehet nagyon amatőr kérdés, de remélem nem küldtök el a búsba vele. :D

- Reggel beüzemeltem a gépet, és az Ambiano legfinomabb őrlési módját használva a dupla kosárba töltöttem 10g kávét, óvatosan tamperoltam a hozzáadott műanyaggal
- A főzőn beállítottam a vízmennyiséget(előáztatás+25sec)
- 25sec alatt lejött 65g kávé

Jól sejtem, addig kéne finomítani az őrlést amég 25 sec alatt csak ~20g kávé jön le?

Mi van akkor ha 10g helyett mondjuk 18g kávét teszek a kosárba? Ilyenkor semmiképp nem tudja tartani az 1:2 arányt, tehát durvább őrlésre van szükség, vagy hosszabb időre? Nem látom az ö sszefüggést, hogyan tudok elérni azonos konzisztenciát.

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7946) sz.zs. válasza bagaba1 (#7945) üzenetére


sz.zs.
senior tag

A dupla szűrő a 10 g kávéval nagyon alul van töltve. Optimális töltettel kell használni , különben nem lesz jó a kávé. Útmutató

Az idő mindig legyen 25-30 mp, az őrlés finomságával kell játszani .

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#7947) bagaba1 válasza sz.zs. (#7946) üzenetére


bagaba1
tag

A leírás szerint duplakosár, gyakorlatilag 10g-nél több már nem fér bele, mivel majdnem nekiszorul a felsőszűrőnek.

Ok, az idő állandó. Ezesetben még finomítanom kell az őrlést, hogy csak 20g körül legyen a kávémennyiség ezzel a kosárral. De ha nagyobb kosarat használok és több kávé kerül bele, akkor adott idő alatt nem fog több víz lejönni, tehát jóval durvább őrleményt kell használnom?

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/

(#7948) RetepNyaraB válasza bagaba1 (#7947) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#7949) koxkids válasza bagaba1 (#7947) üzenetére


koxkids
őstag

Én ezt a kosarat használom a Dedica-hoz, naked karral.
IMS Pavoni, Catler Dupla Szűrőkosár 51mm 15/17g [link]

(#7950) body007


body007
addikt

:DD

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.