- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
Attix70 #61896 üzenetére
valamint (#61895) Kernel
Töltögettem az akkut az orosz töltővel, a kínai öltővel, mindenhogy, de nem hagyja magát sehogy sem. Töltés közben amúgy egy csöppet sem melegszik.
0.5A terheléssel 12 perc és pont. Se több se kevesebb. Szóval ebből tavasszal új akku lesz, szerintem nem éri meg venni hozzá semmilyen különleges műszert.Köszönöm a segítséget, sok hasznos infót tudtam meg!
Egyébként egy ennyire nyitott akku esetén miért gond a gázképződés? El is tud távozni a gáz, pótolni is lehet a vizet.
Még annyit: mikortól kezd balesetveszélyes lenni egy ilyen akku töltése? Olvastam, hogy van olyan töltő, ami 19V-on szulfátmentesít. Nem sok az? Esetleg csak az impulzusok "csúcsain" ad annyit, nem állandóan?
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
Kernel #61892 üzenetére
Értem én hogy C tizede, de a töltőnek nem szólt senki
De megtörtént a teszt, hát nem túl rózsás a helyzet. 0.5A terheléssel 12 percig bírta.
Viszont utána már reagált a 14.4V-ra. De sajnos nem sokat engedett be, pár tíz perc után leesett 0.08A alá az áram. (Most viszont tudta a töltő hogy mennyi a C tizede, de honnan? Az akkuban lévő lemezek területe határozza ezt meg?)Van egy ilyen töltőm is, ezt ráraktam merítés után, de 1A felett kezdte volna tölteni, inkább levettem róla. Következő töltésnél megpróbáljam ezzel, hátha tud valami okosságot?
(#61889) Attix70
Ezt akarom kideíteni -
Titmouse09
aktív tag
válasz
Kernel #61866 üzenetére
Reggel ráadtam a 14.4-et, de nem sietett bele. (0.06A) Így folytattam ott ahol abbahagyta este. A tegnapi 8 óra után kapott még vagy 11-et, gondoltam ha a C huszadával töltünk így lesz kb tele. Amúgy az áram nem ment nagyon le a végén, de közben volt amikor lemet 0.09A-ig. Akkor gondoltam hogy mindjárt kész, de csak visszament.
Most kb 1 órával kihúzás után 12.8V-on van. Ami elvileg pont tökéletes! (PDF, 21.oldal táblázata)Attól tartok túl szép, hogy igaz legyen, de holnap fog kiderülni. Hogy teszteljem le? Akasszak rá fogyasztót 10h vagy 20h tesztre, vagy esetleg egy indítózás mindent kiderít?
Még egy kérdés: terhelés közben 10.5V-ig engedhetem lemerülni? Vagy mennyi az ideális?
-
Titmouse09
aktív tag
-
Titmouse09
aktív tag
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
Kernel #61845 üzenetére
15,75V-on vett fel áramot, de legalább fél Ampernek nézett ki a töltő mutatóján. (Töltő)
Egyébként már normál feszültségen van az akku, csak a kapacitása ici-pici.Milyen izzót válasszak? 15,75V*0,2A=3,15W -> 12V 3W, ha van itthon jó lesz? Ellenállásból nem vagyok jól ellátva, de ha van barkács-módszer szívesen meghallgatom.
Továbbra is köszönöm a sok hasznos infót!
-
Titmouse09
aktív tag
válasz
kjani18 #61842 üzenetére
Köszönöm, nem tudtam, hogy ez pontosan így működik, azt hittem tartja a feszültséget.
(#61843) Kernel
Az optocsatoló csak azért jutott eszembe, mert az eleve nem túl nagy áramot tud átengedni. De akkor békén hagyom!
Az akku egy sima ólom-savas, csak túl lett merítve szerencsétlen. Azt a tanácsot kaptam hogy töltsem 15.75V-on 200mA-rel. Így visszahozható az életbe, egyébként 14.4V-on nem vesz fel áramot.
Mire gondolsz egyszeri megoldásként?
Van egyébként töltőm, ami tud ilyen feszültséget, csak legalább 500mA-t ad le. Hátha ezzel is lehet kezdeni valamit.Ajánlottátok mindketten a CC/CV-t. Megtetszett, szóval rendelek egyet
Aliexpress-en nézelődtem, szerintem kezdetnek egy kijelzős jobb lenne, de a kijelző nélküliek között van 2 és 3 potméteres. Ezek másra valók, vagy csak valamelyiken be lehet állítani mégvalamit?Elnézést, ha nagyon amatőr vagyok, de szívesen tanulok!
-
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék összehozni egy "tápegységet", ami 15,7V-os és max 200mA-t tud leadni.
Gondoltam segítségemre lehet az itthon fellelhető ilyen modulom. Beállítottam a kívánt feszültségre, de mivel 12V 2A tápra kötöttem túl nagy volt az áram.Következő ötlet egy gyengébb táp volt, de mivel 12V-os nincs gyengébb, rákötöttem egy 5V 1A telefon töltőt. Azt hittem jó lesz, a teljesítménye hasonló, mint amit a kimeneten szeretnék kapni, a fölösleget meg majd elintézi a hatásfok. Üresen továbbra is jó volt a kapott feszültség, de terhelésre nagyon leesett, az áram viszont 0.7A körül alakult. (Kvázi amit kapott azt úgy ahogy volt átengedte, lehet kevés neki az 5V?)
Na mondom ez így nem lesz jó, eszembe jutott hogy van itthon 4N25 optocsatoló. Visszakötöttem a 12V tápra a modult, a kimenetre ráraktam a csatolót, adtam neki kb 20mA-t, át is engedett kb 15V-ot, de amint komolyabb fogyasztót raktam rá, a kimeneten lévő feszültség nagyon leesett (1V alá). Ha egy 1K ellenállást tettem rá, akkor a várt módon működött.
Mit rontok el? Azt szeretném hogy bármekkora fogyasztót kötök rá ne adjon le több áramot. Konkrétan egy akkut akarok vele egyszer feltölteni. Vagy nagyon rossz úton járok?
-
Titmouse09
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a legjobb helyre írok-e, de segítséget szeretnék kérni tőletek.
Egyetemen van elektronika tárgyam, de nem igazán értjük meg az anyagot órán (középsulis dolgokat meg már rég elfelejtettem) és adtak beadandót, aminek csütörtök a határideje.
Volna valaki, aki segítene nekem megoldani őket? Nem azt kérem, hogy egy az egybe csinálja meg, de rá kellene jönni, hogy mit miből kell kiszámolni, meg ilyesmi.Nem túl bonyolult dolgokról lenne szó: eredő ellenállás vegyes kapcsolás esetén, csomóponti potenciálok, Thévenin vagy Norton helyettesítő kép és áram intenzitása szinuszos feszültség esetén.
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új csak kipróbált Smartech 55 139cm Qled 4K UHD Quantum tv google assistant,Netflix, stb
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged