Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
pweisz
senior tag
Sziasztok,
nem rég fedeztem fel hogy van hegesztés topic. Karosszéria, utánfutó javításra keresek hegesztőt. Fentebb valaki ajánlotta a BLM PRO Smart MIGTIGM 2200 Synergic -t, nem ilyen alkalmazásra, vajon erre is jó lehet? Elméletileg 40 vagy 50A tól indul, nem sok az, nem ég el az anyag?
Nincs semmi tapasztalatom fogyó elektródás védőgázos hegesztéssel.
Köszi! -
Gyöször
senior tag
Leírva én is sokallom, de majdcsak tudják mit csinálnak.
[link]Nekem ilyen régi 215ösöm van, direkt figyeltem mikor vettem, hogy 10 Amperról indul a buli, nekem is fontos volt, bár nem sokat akarok kasztnizni, néha saját járgányon befigyel egy kis rohadás amit szakmai berkekben még gányolásnak sem neveznének úgy megkendácsolom :-)
Viszont nincs kijelzőm, hogy tudnám mikor vagyok 50 Amper alatt, vagy jártam-e én már ott valaha. 0,6os huzallal úgy gondolom igen. De nem merek bedugni a konnektorba fogyasztásmérőt. Lakatfogóm meg semmit sem ér.Szerk: utánfutó? Az 80 Amp meg fölfelé szerintem. Újra rittyentettem vele a futómat, csak a 2 kerék maradt, meg a rendszám. Meg még egy bizonyos számsor :-) azzal nem lesz baj. 0,5 - 0,8 lemezekkel nemtom mi a szitu.
[ Szerkesztve ]
ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
pweisz
senior tag
válasz Gyöször #1652 üzenetére
Közben egyik video alatt találtam egy bővebb leírást, ott írja a srác hogy nem teljesen a hivatalos adatok szerintem megy:
"Gyári adatokban MIG-hez 50-200A szerepel ezzel szemben:
Szinergikusan co gáznál: 0,6 huzalnál 25-90A -ig lehet állítani (3-13,5m/min 18,7-26V) 0,8 40-150A (2,8-10,6m/min 19,5-26V) 1 60-200A (2,5-10,4m/min 21,5-26V) Corgonnál kicsit feljebb engedi az áramot (pl 08 huzalnál 160A)"Ja, utánfutónak még lehet neki is esnék bevont elektródával is, sőt lehet az is lesz, az lenne az első projekt, az autó meg csak utána, aztán kitudja mikor sikerül a gépre össze szednem a rávalót. Édesapám annó sima HETRA bevont elektródással rakta össze a futót.
-
Gyöször
senior tag
Ha venni akarsz migmagot, hozzá ne fogj futózni bundással, mert meghozza az árát a mig. Én akkor döntöttem el, hogy veszek egy céóhegesztőt mikor egy fostalicska Lady futón padlólemezt cserélt a szomszéd esztergályos lakatosmester és azt mondta a tulajnak, hogy 160 lesz Ferikém. Ez azelött volt vagy 5 évvel mielőtt én megvettem az enyém. De már ez is 5 éves körül van. Csak én még 3 éve fogtam neki, ingyen volt a vas mostanihoz képest. Meg a gép is jóval olcsóbb volt.
Agyam is eldurrant volna mire ugyan ezt a futót megcsinálom bevont elektródával. Rengeteg utómunka, bele se merek gondolni. Miggel megvarrod úgy, hogy ahol nem muszály, hogy síkba visszaköszörüld, meg se mutatod a varratnak a flexkorongot. Corgonnal beolvad simára.
-
Mozso26
senior tag
HI! Melyik a legjobb MMA gép 100.000 alatt, amivel könnyen ,szépen lehet dolgozni?Én ezt néztem ki: iWELD HD 200 MULTIARC
-
8th
addikt
válasz Gyöször #1654 üzenetére
Nekem az első munkán visszajött a co hegesztőm ára. Kétszárnyas garázsajtó + kiskapu + kétszárnyas kapu a kocsibeállóra ismerősnek. Etettek itattak majd még jó ideig hálálkodtak mert több helyről kértek ajánlatot és a legolcsóbb e.v. 260ezerért csinálta volna meg + anyagköltség. 2019-ben amikor pont mélyponton voltak az anyagárak. Bruttó 4000 körül a 40x40x2 z.sz. szálja stb. Én 100-at kértem 120-at adtak. Pont annyiba került a hegesztőm. (ecomig225k).
...
-
villifog
tag
válasz Mozso26 #1655 üzenetére
Inkább a hegesztő emberke produkálja a szép és jó varratokat, mint a hegesztőgép.
Nem vagyok Iweld párti, de ebből a márkából ezt a kettőt választanám:
1:IWELD ARC MINI.
2:IWELD HD 200 MULTIARC.De szerintem az a legszerencsésebb választás amikor csak az áramerősséget tudod állítani. A legegyszerűbb a legjobb.
Esetleg a Rilon gépeire is rá lehet nézni.
A BLM, Jasic vagy a Lincoln gépeit is számításba lehet venni.Nem tudom mennyit szoktál hegeszteni MMA-val, de szerintem hosszabbtávon mindenképp érdemes kombi gépben is gondolkodni, az MMA később úgy is háttérbe szorulna, és mint itt sokan mások a fogyós gépeket választják, használják. Szerintem most érdemes egy kicsit többet áldozni rá, és akkor később meg van a lehetőség bevont elektróda mellett, porbeles, és védőgázos fogyóelektródás hegesztésre is.
Nem kell egyből gépcserén gondolkodni, hanem többfajta eljárással is tudsz hegeszteni.Ezeknél az MMA gépeknél is előfordul, hogy cserélni kell a test és munkakábelt, csipeszt, mert nem elég hosszú a kábel, vagy nem normális (H01N2-D) hegesztőkábelt adnak hozzá.
[link].[ Szerkesztve ]
-
villifog
tag
Amennyiben a MULTIARC mellett döntesz, a gépszerszámnál most igen jól le van akciózva:
56990 Ft.
Ez már azért nem a belépő katagória, hanem a MINI-vel együtt ez már a kisipari, "iparibb" kategória.
Hobbi felhasználásra teljesen kiváló.
Itt sokan szoktak vásárolni.[ Szerkesztve ]
-
villifog
tag
válasz Mozso26 #1659 üzenetére
Azért egy normális kombi gép, 3x annyiba kerül, mint az akciós MULTIARC.
Viszont nem csak MMA-val tudnál hegeszteni. Sajnos védőgázas hegesztésnél, még a CO-2, vagy a Corgon palack, meg a megfelelő reduktor is plusz költséget jelent. Porbeles hegesztésnél csak a huzalt kell megvenni, de az meg drágább mint a sima SG-2 -es huzal.Lincoln:
170000 Ft.Jasic:
165000 Ft.Olcsóbban Panelectrode:
135000 Ft.Mindegyik gép 5kg-os huzaldobot fogad. Én személy szerint inkább az első kettőből választanék. Nem mindenki szereti a rövidebb kábeleket, ezért még ha hosszabb CO munkakábelt szeretne az ember, esetleg test kábelt, akkor ezek is plusz költséget jelentenek.
Sokan vesznek még ezeknél is olcsóbb gépeket, ez a vásárlóra van bízva, de szerintem inkább egy normálisabb gépet kell venni, még akkor is ha kevesebbet használja kezdetben az ember.Illetve lehet, hogy MMA munkakábelt sem kapsz minden gép mellé.
[ Szerkesztve ]
-
villifog
tag
válasz Mozso26 #1661 üzenetére
Kell venned hozzá MMA munkakábelt is, szerintem azt nem kapsz hozzá.
Nagyon jók a Lincoln Omnia 46 rutilos elektródák.
Polaritásra figyelni kell:
MMA: munkakábel negatív, testkábel pozitív
Porbeles: munkakábel negatív, testkábel pozitív
Védőgázos: munkakábel pozitív, testkábel negatívSajnos az Esab porbeles huzalja is nagyon drága: 4.5 kg 28000 Ft.
Meg kell még egy jó fejpajzs is, ha még nincs. Célszerű nagyobb látómezős, cserélhető elemeset választani.
Talán abból sem célszerű a legolcsóbbat választani.
[link].
[link].Lehetőség szerint nem árt felpróbálni, de ezt csak akkor lehet, ha boltban van kiállítási darab.
A Lincoln oldalán (belül) van táblázat is, azt is lehet használni.
Generátor barát, és hosszú hosszabbítóról is használható.[ Szerkesztve ]
-
Mozso26
senior tag
válasz villifog #1662 üzenetére
Sajnos elcsábultam és ezt vettem.
Remélem ezzel sem járok roszul.Tudsz erröl valamit?[ Szerkesztve ]
-
villifog
tag
válasz Mozso26 #1663 üzenetére
130000 eFt környékén még a BLM PRO Smart MIGTIGM 1900 Synergic gép is jó választás lehet.
[link].Természetesen a BLM is üzemeltethető hosszú hosszabbítóról.
Nem tudom, hogy synergikus, vagy manuális gépet szerettél volna. Mi manuálisat választottunk.
Azért a Lincoln és a Jasic két nagy, hegesztőgépeket gyártó cég.
Talán a drágább ár ellenére is, én a Lincoln mellett tenném le a voksomat, a legtőbb inverter nem honorálja a nagyobb feszültség esést, ezért nagyon jó ha olyan hegesztőgépet vesz az ember, ami hosszabb hosszabbítóról is gond nélkül elműködik.
Szóval ez is egy lényeges szempont.Minden puding próbája az evés, remélem sokáig gond nélkül tudod használni a hegesztőgépedet.
[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
válasz villifog #1662 üzenetére
Porbeles huzalból próbaképpen talán elég az 1 kilós is, ha fogadja a kis tekercset a gép.
Én csak iweld-et használtam, teljesen oké, csavart szálas drótkoronggal szinte 100%-ban takarítható a fröcskölés. YT videók alapján (a legtutibb huzalokkal összehasonlítva) top minőség.
A kilós kb. 5e Ft: https://timarszerszam.hu/iweld-e71t-gs-onvedo-porbeles-huzal-09mm-1kgtekercs-6wwflxc0901/t
(Neten meg kell rendelni előtte, üzletbe csak úgy besétálva drágább!)
5 kiló egyébként is rengeteg szerintem egy kezdőnek. Én 4 kilóból felet elfüstöltem gyakorlásra, a többiből elkészült a kerítés. Ez összesen kb. 25 méter varrat 2-3 mm-s anyagon.
Első próbálkozásaim: https://postimg.cc/gallery/ZhQN9dK
Fél kiló gyakorlás után: https://youtu.be/fSWqdY-Zj4E
0,8 lemez, csak mert kihívásnak vettem: https://youtu.be/e9hSKCz7I6k
Az utolsón látszik, hogy kis (talán 30-40 A körüli) áramerősséggel is nagyon jól muzsikált, tök meglepődtem.
Az 5 mm anyaggal se volt probléma, saccra 120-130 A körül. -
Gyöször
senior tag
Zákány szerszámnál találtam: egyes iweld gépekre, kiegészítőkre kedvezmény van.
Én 215ös migem utódjából 30 ezret elengednek. Azt viszont nem értem miért csak 1 év garit ad rá??
-
JóGéza
aktív tag
-
villifog
tag
válasz makos0078 #1665 üzenetére
Szoktam nézni az indexes fórumot is, illetve az írásaidat.
Nem baj, ha nem ugyanaz az álláspontja mindenkinek. Mindenkinek lehet más a véleménye, és tiszteletben kell tartani.
Én inkább védőgázos hegesztést preferálom a porbeles hegesztés helyett.
Szerintem hosszab távon jobban megéri, egyrészt jóval olcsóbb az SG 2-es huzal, másrészt a palack beszerzése sem olyan nagy dolog (szerintem simán be lehet vállalni a kinai palackot is), és akkor már csak egy reduktor kell.
Nem szempont, hogy porbelessel szélben is lehet hegeszteni, nagy szélben nem szoktunk hegeszteni.
De úgy is mindenki maga dönti el, hogy milyen eljárással, milyen géppel szeretne dolgozni.
Tanácsot lehet adni, de a döntés úgy is a vásárlóé. Fontosabb lenne inkább egy reális pénzügyi keretet megadni, akkor talán jobban lehet segíteni.
Nekem csak az szokott furcsa lenni, hogy megadnak egy keretet, és általában annak a feléért, harmadáért szoktak gépet vásárolni.
Én inkább normálisabb, (ezért drágább) gépeket szoktam preferálni.
Sajnos ez is egyre drágább "mulatság" lesz.[ Szerkesztve ]
-
JóGéza
aktív tag
válasz makos0078 #1668 üzenetére
Egy körkivágó készletet néztem, hogy Budakeszin raktáron van. A boltban magasabb ár szerepelt rajta, de amikor beütötte az eladó a gépbe, akkor mondta, hogy még olcsóbb is.
Többször volt, hogy neten kinéztem valamit, de nem rendeltem meg, hanem csak bementem érte. Amennyire figyeltem, azonos áron volt.
Ezek szerint az ellenkezője is előfordulhat. Neten rendeléskor, ha raktáron volt az adott tétel, általában negyed órán belül hívtak, szóval érdemes lehet megrendelni. -
makos0078
tag
válasz villifog #1669 üzenetére
Sima ügy, én inkább arra próbáltam reagálni, hogy aki először próbálja, az ne vegye meg az 5 kilós huzalt, plusz nem kell a még drágább Esab sem. Lehet, hogy az első pár percben elege lesz a rengeteg füstből, rájön, hogy sok az utómunka, stb. Aztán csak a nyakán marad a nagy tekercs.
A védőgázos verzió jobb, nem is kérdés.
Mindenkinek el kell döntenie, hogy megéri-e neki a palack és reduktor miatti nagyobb bekerülési költség.
Aki viszont alig fog hegeszteni, annak nem drága a porbeles huzal sem. -
vince
őstag
válasz Gyöször #1666 üzenetére
Köszi a tippet, rendeltem egy Iweld GORILLA POCKETPOWER 150 gépet 35e Ft-ért, végre visszaadhatom az évek óta kölcsönben nálam lévő 30+ kilós békebeli hegesztőtrafót.
Tipikus kocafelhasználás lesz, évi néhány hegesztésre kerestem egy saját gépet, ennyi pénzért simán megéri."Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
Gyöször
senior tag
Alászolgája uram, jó hegesztést kívánok vele
Mikor vetted? remélem ma! Mert akkor jár egy full gyári robi bosch hátizsák is hozzá, mai akció.
Én meg múlt héten rendeltem meg az új róbert akksis fúrómat, a régiben meguntam cserélni a szénkefés dc-motort. Így tatyót nem kapok. Pichába, pedig milyen jól mutatna, ha bosch professional kék táskából venném elő a bosch professional kék csavarozót. Hmm. Meg kéne kérdezni őket, hogy nem alkalmazhatok-e különleges méltányossági kérelmet...
-
vince
őstag
válasz Gyöször #1673 üzenetére
Ma rendeltem, de akkor még nem ment a promóció, ennek megfelelően a megjegyzésbe sem írtam bele, hogy AJÁNDÉK, plusz a csomagot is átadták már az MPL-nek, szóval esélytelennek tűnik a dolog
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
avl
senior tag
kipufogo hegesztesere ajanlott (pláne itteni fórumos) profi, rutinos szakember Szentendrén (...esetleg nagyon közel Szentendréhez) ?
alany: 2004-es Honda Jazz
eves szervizen a rutinos Honda Jazz tipusismerö (több 1000-et szervizelt már !!!) szerelöm mutatott pár példányt, amiknel a közepsö dob utani csö a dobbal talalkozasi reszen eltörött
enyémen még egyben van, de javasolta egy megelözö hegesztését, hegesztéssel megerösítését ...sajnos Ö nem hegeszt, szerinte csak a kipufogo felfüggeszteset kell kiakasztani es a helyén így meghegeszthetö, 5-10 perces munka - mondtaerre keresek szakembert, köszi
-
Gyöször
senior tag
Az ötlet jó, én messze vagyok, de le kell azt venni (szerintem)
Zsigulira csináltam már 2 kéményszettet, eléggé messze van a padlólemeztől, de még ennek se fértem hozzá. Meg úgysem szeretnéd, hogy összefröcsögje valaki a kocsi alját. Illetve, hogy leégjen róla a máz.ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
dellfanboy
őstag
en most csinaltam egy focuson flexi cso cseret, ugy hogy levettem a kiput.
hameg mindig aktualis akkor en a kipu klinikat kerdeznem meg-esetleg jano dob vagy vmi spec kipus ceget szentendre kozeleben.eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
psion2101
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy kezdőként gondolkodok hegesztőgép vásárlásban.Főleg barkács felhasználás lenne,de néha talán egy kosebb karosszéria munka hobbi autón.Semmi komoly.Milyen gépet vegyek?Palackos hegesztő úgy gondolom túl sokat állna kihasználatlanul.Vagy elektródás hegesztőben gondolkodok vagy esetleg olyanban is ami elektródás és porbeles.Van értelme ennek a porbelesnek? -
makos0078
tag
válasz psion2101 #1679 üzenetére
Kicsit lejjebb (#1665) tettem be videót, hogy nekem sikerült a 0,8 lemez porbelessel. De ez nem erre való, hézaggal már bajban lettem volna. Igaz, létezik még a 0,6-os huzal (vékonyabb anyagokhoz) én 0,9-essel csináltam.
Hát, ha évente egyszer felszenvednél egy kisebb foltot az autódra, akkor akár ezzel a módszerrel is megoldható, de kasztni melóhoz a védőgázos verzió való, abból is a corgon az ajánlott. "Sima" CO2 is jó lehet, ha nagyon kevés gázra lenne szükséged, akkor sodastream palack is szóba jöhet. Van hozzá átalakító, hogy fel tudd tenni rá a reduktort. Vagy, ha tudsz jó áron CO2 tűzoltó készüléket szerezni, fejjel lefelé az is működhet... -
Gyöször
senior tag
válasz psion2101 #1679 üzenetére
Kasztnizni legalább porbeleset vegyél. A gázal sokkal jobb dolgozni, még az élelmiszeripari Co2 vel is, de én szeretek porbelessel is hegeszteni. Elég drága buli, de ha valahogy olyanok a körülmények, pld tetőn kell, szél van, vagy nincs kedvem elcipelni a palackot mert kicsi meló, akkor nem átallkodom átfűzni a porbeles huzalt.
Elektródával csak "vasat" lehet értelmesen hegeszteni, "vasnál vékonyabbat" csak kilukasztani lehet.
-
st6969
őstag
válasz makos0078 #1680 üzenetére
"ha nagyon kevés gázra lenne szükséged, akkor sodastream palack is szóba jöhet"
Én pontosan ezt szeretném itthonra, mivel úgy gondolom, egy palack elég is lesz egy szezonra, annyira keveset hegesztek, kölcsönkérni viszont nem szeretek (pedig van itt a szomszédban egy).
Itt már tettem fel egy erre vonatkozó kérdést, de sajnos kovyhun nem válaszolt
De időközben az Aliról rendeltem egy átalakítót, ami sajnos nem jött meg, szóval újra rendelném.
Jó ez, amit rendeltem?
Reduktort tudnál javasolni hozzá? Illetve, ami még kell: védőpajzs, kesztyű.
A gépnek a Hyundai MIG-161-et néztem ki.
Köszi -
makos0078
tag
Részemről csak szemeztem eddig a sodastream megoldással.
Amit linkeltél, az is jó lehet, de elszökhet némi gáz, amikor felteszed.
Magamnak ezt a jobbik fajtát néztem ki: link
Nem biztos, hogy ez a legjobb deal az Alin, csak gyorsan kerestem egyet.
Az 1. vagy a 3. verzió kéne neked a 21.8-14 csatival.
YT-n keresgélhetsz erre: sodastream welding vagy sodastream schweissen.Reduktorból állítólag nem érdemes gagyival próbálkozni, ereszthet, vagy akár el is durranhat.
Többször olvastam, hogy legalább egy iWeld Mikyreg ajánlott: random linkKesztyűből nekem ez van: link
Eleinte merev, de nagyon hamar bepuhul, és kényelmes.
Egy "probléma" van vele: a hőszigetelés miatt késleltetve jön át rajta a forróság, és akkor szitkozódva rángatod le a kezedről.
A porbeles hegesztés baromi hőt termel, a pisztolyt támasztó ujjamat csak rövid varratokra teszem egészen közel a végéhez, egyébként hátrébb, a nyakát támasztom.
A kesztyű varrása is nagyon jól bírja, nekem csak azért kellett új, mert párszor hozzáértem a forgó drótkoronghoz.Pajzsból mindenképp olyat javasolnék, amit DIN 5-től tudsz állítani.
Nekem (porbelessel) bizony kellett már a 6-7. fokozat is erős napfényben...
Ha nagy látómezős és true color, az előny.
Nekem ez van: link
A leírás mindenhol rossz, tudja az alacsony fokozatokat is, kívül át lehet kapcsolni a skálát, talán a képeken is látszik.
Utólag mást vennék.
A felső pánt nyomja a fejemet, a szorító tekerő (hátul) egy kis erőltetésre megreccsent, a bólintásra lehajlást állító műanyag pöckök letörtek, szóval már tuningolni kellett.
Maga a látómező tökéletesen működik.
Érdemes tartalék plexiket venned (legalább kívülre), bármit vásárolsz.
A nagy (legalább ekkora) látómező előnye, hogy lehajtott pajzzsal is tudsz tenni-venni és közlekedni.
Én egy üzletben kipróbáltam egy hagyományos "monokróm" és egy true color pajzsot, és utána nem is volt kérdés, hogy az utóbbi lesz a választás.Mivel ugyanaz a gépem van, a segítségért cserébe megoszthatod majd a tapasztalataidat a védőgázos verzióval.
Én csak porbeleztem eddig.
Sajna a gép ára pont most emelkedett 5e Ft-ot.
Nekem elég jó vásár volt 2021 elején 40e-ért.
De igazából most se drága, plusz 2 év gari.[ Szerkesztve ]
-
psion2101
tag
Köszi az infókat.Szerintem akkor eldőlt.Egyenlőre veszek olyat ami porbeles és bevont elektródás.De tudjon fogadni gázt is.De nem hiszem,hogy arra bármikor sor kerülne.de inkabb legyen
-
psion2101
tag
[link] ha esetleg ilyet néznék.Megmondom őszintén egy 100 k körül gondolkodok sisakkal és hegesztő kesztyűvel.Remélem jól gondolom az igy bőven jó lenne barkács dolgokra
-
psion2101
tag
[link] vagy még ez
-
makos0078
tag
válasz psion2101 #1685 üzenetére
Kb. azt tudja, mint a Hyundai MIG-161, cserébe 5 ezerrel drágább (viszont kapsz egy kb. akkora értékű porbeles huzalt).
2 év helyett csak 1 év gari.
3 helyett csak 2 méteres az elektróda fogós kábel.
Nyomógombos program váltó (5 üzemmód) helyett csak MIG/MMA billenő kapcsoló.
Az egyik pont annyira magyar, mint a másik. (Ha elpukkan ezekben valami, gyári "alkatrésszel" valószínűleg egyiket se érdemes javítani.
A Hyundaihoz adtak 1.0/0.8 "sima" és 0.9/0.8 recés (porbeleshez) görgőt, a másik gépet passzolom.
Számozott skálák helyett csak betűs skálák.
Bekapcsolási időket nem néztem össze.
Kb. mindegy melyiket veszed, de már a hosszabb kábel miatt a H-t venném (megint). -
makos0078
tag
válasz makos0078 #1683 üzenetére
Sodastream a linkelt(hez hasonló) adapterrel, ráadásként tűzoltó készülék.
https://youtu.be/h_1nOkqooZo -
daninet
veterán
Sziasztok,
A W21.8-1/4" és a W21.8-14 az ugyan az a menet csak szarul jelölik néhol?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz villifog #1691 üzenetére
Szuper. Egyébként -14 a rövidebb jelölése sok helyen a - 1/14" méretnek. Megjött az adapter, már hegesztettem co sodastreammel egy pár sort. Nagyon kis kompakt nekem bejön. Egy baj van vele, hogy a sodastream palackon nincs manuális szelep amit elzárhatsz. Ugye a szódagépben a gomb lenyomásával lényegében benyomsz egy tüskét a palack nyakán levő szelepbe amitől kiengedi a gázt. Az adapter belsejében ez fixen benne van. Szóval beletekerem az adaprert a reduktorba, majd amilyen gyorsan tudom be kell tekerni tövig a palackot különben elsziszegi a gázt. Nem nagy ügy, másodjára már megtanultam, de elsőre sikerült elég sokat kiengedni
Ha nem kéne ilyen ritkán a co hegesztő biztos vennék egy 5kilós palackot, láttam kb 40k töltve. De szerintem egyelőre együtt élek majd ezzel[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Láma kérdés, de most a becsületesnepper hegesztősulis videója összezavart.
Szóval az elektródafogót milyen esetkben kell a negatív pólusra csatlakoztatni és a testet a pozitívra?
Kerestem leírást, de nem találtam erre vonatkozó részt az elektróda leírásában sem.
A készülék egy Alfaweld MMA-130 inverteres kis gép, ER23-as elektródával.
-
-
8th
addikt
válasz V.Stryker #1693 üzenetére
Nagyon leegyszerűsítve a rutilos és rutil-cellulóz keverék bevonatos elektródákat így hegesztjük ahogy írtad, a bázikust viszont fordítva (fordított polaritás). Ott az elektródafogó megy a pozitív és a testcsipesz a negatív pólusra. Ez sem minden esetben igaz mert a bázikus elektróda bevonatának összetevőitől a hegesztendő anyagtól és a hegesztési pozíciótól is függhet a polaritás de nagy általánosságban így van. Segítség, hogy amelyik elektródát fordított polaritással kell hegeszteni annak a dobozán ez mindig fel van tüntetve. Amire nincs írva semmi azt célszerű egyenes polaritással hegeszteni (szebb lesz a varrat de ami fontosabb, hogy kevesebb hegesztési hiba lesz benne) de lehet fordítottal is.
...
-
Gyöször
senior tag
válasz V.Stryker #1695 üzenetére
Az egyenáramú hegesztésnél így van. Az awi az más, ott nem az elektródát tüzelik el, hanem ívet gyújtanak wolfrámmal és hozaganyagként pálcát olvaszthatnak el.
Régi trafónál tökmindegy, mert ott váltóáramról van szó. De a kis inverteres hegesztőd ami MMA, az biztos, hogy egyenáramú, és ott erre figyelni kell. Csakúgy mint az inverteres mig/mag gépeknél. Ami nem awi hanem "céó"
Tehát neked az elektróda fogót a minusz jelre kell tenni, a testet meg plusszra.
Annyi, hogy nekem az egyik régebbi rezezett céódrótom dobozára az volt írva, vagy minusz vagy váltó. Ja és ez volt az első ilyen hegesztésem, volt egy kis fejvakarás mire rájöttem, hogy mégsem a minuszt kéne a drótra tenni, hanem a testre. Megcseréltem és megnyugodtam, hogy mégiscsak jó gépet vettem.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz daninet #1692 üzenetére
Szia,
melyik adaptert vetted? És most akarok rendelni Aliról.
makos0078 itt azt írta, hogy van ez az adapter, ami komolyabb (drágább is), mert a másikkal, amit én kinéztem, elszökhet némi gáz. Azt nem igazán értem, hogy a drágábbikkal miért nem szökik el a gáz? Azt is rá kell tekerni a sodastream palackra. Ha tényleg jobb, akkor inkább megveszem a drágábbat...És még egy kérdés: a palack --> adapter -->reduktor --> hegesztő trafó összekötéseknél a meneteknél használni kell valami tömítőt (locktite, teflon, kóc...), vagy adnak gumitömítést, ami elég? Sose csináltam még ilyet, de képesnek érzem magam rá
Amúgy a gépsárkány az ez lett, már úton vanHelp please
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
nekem az olcsóbbik van, nincs saját csapja. Azzal a tekerővel a drágábbiknál valszeg a szeget tekered be ami megnyitja a gázt. Olcsóbbiknál az egy fix tüske ami a belsejében van. Tényleg jobb lehet ez amit linkeltél, rendelek majd egyet. Egyébként nem vészes a gázmennyiség ami elmegy mikor rátekered. Már eléggé bent van olyankor és érintkezik a gumitömitéssel mikor elkezd sziszegni. Kicsit sziszeg csak nem jobban mintha egyszer egy kisebbet rányomnál a szódagépen. Azzal van gond ha kicsit bénázol ahogy én elsőre csináltam, ott szárazjég keletkezik a szilikon tömitésen és utána hiába tekered rá.
Ezek nem olyanok mint a vizvezeték, a tömités nem a meneten keletkezik. A menet lényegében csak mechanikai kapcsolatot ad, odaszoritja a két fémet egymáshoz és ott van egy szilikon/gumi korong ami ténylegesen tömit a kettő között. De ez minden gázra igaz, pl a sütőd/kazánod otthon is valszeg ilyen (ha gázos). Csináltam egy móricka ábrát hogy értsd. [kép][ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
makos0078
tag
válasz daninet #1698 üzenetére
Én is csak neten, YT-n láttam ezeket az átalakítókat, de igen, a jobbikat felszerelés után lehet nyitni, nem szökik el gáz.
Bár még f.ngom nincs, mit hegesztek legközelebb, de ráizgultam a vedőgázas verzióra. Jókor, amikor 4 kg porbelesből kész a kerítés, na mindegy.
A Sodastream ötletet passzoltam kis számolgatás után. 6e Ft a jobb menet átalakító + (Aldis árakon) 9e Ft egy új palack, 2,3e a csere. Inkább két palack kéne, mert hirtelen el tudna fogyni. Ezzel így 24e Ft-nál tartok. 30 ezerért meg van tök új (kínai) 5 kg palack. Meg most vittek el az orrom elől egy 2028-ig nyomáspróbás 3/4-ig töltött 10 kilós Linde törpét, mert én túl sokat dióztam rajta. Sok vendéglátós lehúzza a most a rolót, szerintem lesznek még jó áron palackok. Ja, ezeket el lehet zárni, a Sodastreamet meg biztos mindig leszedtem volna, nehogy elszökjön a gáz. Egyáltalán nem mondom, hogy rossz ötlet a Sodastream, csak én így döntöttem. 20-40 percet arról is el lehet hegeszteni.
Az is lehet, hogy egy tábla csokiért lesz ismerős ismerősének az ismerősétől 2 vagy 5 kilós régi tűzoltó készülék, akkor azzal fogok bohóckodni fejre állítva. -
daninet
veterán
válasz makos0078 #1699 üzenetére
nekem az szól mellette, hogy nagyon ritkán kell a védőgázas hegesztés. Annyira ritkán, hogy egy év alatt ha elhasználok egy sodastream palackot akkor sokat mondtam. Szinte minden amit hegesztek kültérben van oda meg csak napfényes szélcsendes időben vinném ki. Mellesleg nekünk mindig van itthon 3 a fröccs miatt Szóval a beruházás (a hegesztőn kivül 140k lol) csak az átalakitó volt, 3k.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest