Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz Cifu #1292 üzenetére

Én pont nem azt mondtam, hogy vegyen mindenki külső DAC-ot, vagy hogy ne használja a hangkártya kimenetét. Ha ráköti a digitális kimenetet az erősítőjére, azzal már egész korrekt hangot kap, és természetesen az sem gond, ha esetleg 192 kHz-en vagy akármennyin használja. De arra, hogy a kHz szám nagyobb legyen, nem érdemes ezen a szinten sokat költeni, nem érdemes ez alapján választani egy terméket egyéb szempontok helyett.
    Mellesleg egy 44.1 vagy 48 kHz-en működő DAC is tud nagyon szépen szólni, sőt, még csinálhat akár upsamplinget is belül, ahhoz nem kell a forrás mintavételezési frekvenciájánál többet kezelni képes bemenet. Az esetek túlnyomó többségében úgyis 44.1 kHz-es CD vagy 48 kHz-es DVD anyag fog szólni, annak a DAC-ba juttatásához bőven elég a 48 kHz-et kezelni képes SPDIF bemenet, és aztán a DAC csinál belőle 192 kHz-et akár, ha úgy tervezték meg.
    A lényeg viszont az, hogy véleményem szerint sem a pénznek sem a ráfordított időnek és energiának nem optimális felhasználása az, ha valakinél a kHz-ek az egyik fő szempont, mert a hangrendszer egyéb elemeihez képest ez legfeljebb igen finom különbségeket eredményezhet. Az ezen való filózásnál százszor többet ér (és akkor finoman fogalmaztam), ha pl. rászánja valaki az időt, és a saját fülével meghallgat különböző hangfalakat.

Aktív témák