Hirdetés
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen_Ronin
tag
Sziasztok!
A következő problémára keresek megoldást:
Mikor a szerverben /Openmediavault fut rajta/ levő fájlokat át szeretném mozgatni, nagyon lassan megy a folyamat.
Ha ugyanazon HDD-levő fájlt szeretném mozgatni, akkor is. kb. 2,5 MB/s a sebesség.
Szerintem ennél jóval gyorsabban kellene mennie.Van e valamiféle beállítás az Openmediavault-ban, amitől gyorsabb lenne?
Örök hála a segítségért ! -
hl225
tag
válasz
Flashback #4194 üzenetére
Ilyen alaplapon van csak Gigabyte-ban.
Nekem a kezdeti elképzeléseimhez képest picit csalódás a rendszer. Xpenology-t és Windows-t futtatnék rajta.
A 4 db SATA vezérlőből csak 2 db-ot lehet átadni a virtuális gépnek VT-d-vel.
Azonban esxi 6.5-el ez sem sikerült valamiért.
Hivatalosan a J3455-öt nem támogatja az ESXI így a turbo frekvencia kihasználatlan marad. Valószínűleg e miatt a Windows7-ről Windows10-re frissítés és utóbbi működése nekem túlságosan lassú, így maradtam a Win7-nél ami még számomra elfogadható sebességű. Viszont érzésre így is lassabb mint egy N3150-es rendszer. -
yumme
csendes tag
Sziasztok !
Hol tudok venni rack szerver fiókokhoz (caddy) csavart?
"DELL G937K 16 SCREW, 6-32X.225, PHILLIPS HEAD, FLAT HEAD, BLACK"
Ez a "Supermicro 100db csavar + 24db HDD/SSD címke" (MCP-410-00006-0N): [link]
valószínű jó lenne, de nem találok a webshop-okbanlapos fejű kell mert a fiók fal miatt be kell süllyedjen
-
Primary92
senior tag
Van egy OpenMediaVault-os szerverem, de igazából nem is ez a lényeg. Sok fájt tervezek másolgatni, rendszerezni. A válogatáshoz a legkényelmesebb megoldás az, ha megosztom Sambával. Ha ilyenkor a szerver egyik mappájából másolok egy másikba, a Windows Intéző segítségével, akkor hogyan fog másolódni? A kliens laptopomon keresztül, vagy rájön, hogy lokálisan van a két dolog, és a hálózat használata nélkül megoldja a dolgot.
Ti hogyan oldanátok meg? -
MrSealRD
veterán
Most bukkantam rá erre a topikra. Kezd alakulni a házi szerver projektem. A héten sikerült letenni az alapokat. Vettem egy Dell T3500-at, amiben a procit cseréltem X5670-re, és kapott még 3x4GB memóriát. BIOS frissítés és a hardverelemek tesztelése volt eddig. Van még benne egy Quadro fx580 meg 320GB HDD, de ez a rész még változni fog...
-
MasterMark
titán
Üdv,
HP ProLiant ML350 G5 szerverrel kapcsolatban lehet itt kérdezni?
-
Krix
őstag
válasz
xenonboy13 #4183 üzenetére
Elképzelhető, hogy meg lehet hekkelni valahogy, de ezt nem tudom. Én csak szerverben használtam. Mondom, cseréld le egy ATX vagy E-ATX lapra, ne küzdj vele.
-
Krix
őstag
válasz
xenonboy13 #4181 üzenetére
Tegyél bele HP ventit. Ez egy HP szerverbe készült HP alaplap.
Ha otthonra akarsz összerakni valami homokozó szervert akkor jobban jársz egy szabványos ATX vagy E-ATX deszkával.
-
xenonboy13
tag
Üdv! múltkor írtam ebbe a topicba. A HP Proliant DL380 G7 alaplap miatt.
Lett bele véve ECC memória, de viszont panaszkodik a fan-okra, és critical errorral 5 másodperc után újra indul. Csak a lapot vettem, szóval nem komplett gépet. Nem lehet valahogy kikerülni ezt a fan hibát? -
inf3rno
nagyúr
Elsősorban magán használatra vettem hobbi projekteknek, és adattárolásra, azért nem számít annyira a rendelkezésre állás. Illetve az üzemeltetésbe is szeretnék egy kicsit beletanulni vele. Később előfordulhat, hogy hostolok róla kisebb forgalmú oldalakat, ha esetleg újra vállalkoznék egyedi szoftverfejlesztéssel, de egyelőre úgy néz ki, hogy teljesen más területen fogok elhelyezkedni.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem összeállt a kicsike, ez lett a végeredmény:
- ház: Thermaltake core v21 (20k hardverker)
- táp: XFX XTR 550 (27k hardverker)
- lap: MSI C236M workstation (44k hardverker)
- cpu: Intel Xeon e3-1230 v5 (50k apró)
- hűtő: be quiet! Pure Rock (11k hardverker)
- mem: Hynix 8g DDR4 2133MHz ECC (10k apró)
- vid: MSI Geforce GT 720 (9k apró)
- ups: APC BackUPS ES 550 (22k lord, sok éve megvan)Összesen így 171k volt szünetmentes nélkül. A tápon meg lehetett volna spórolni egy 10-est meg a processzoron 35-öt, ha G4560-at teszek bele, ami fele annyit tud, de úgy voltam vele, hogy hosszú távon biztosan lesz olyan, hogy kelleni fog nagyobb számítási kapacitás, és nincs kedvem kirakni felhőbe az ilyesmit, a tápon meg biztosan nem fogok spórolni egy szervernél. A lapnál mákom volt, pont 10-el olcsóbban behirdette a hardverker, mint a többi magyar cég, ennyiért csak a cseh cégektől tudtam volna venni kvázi érvényesíthető garancia nélkül. A processzort és a memóriát együtt gyakorlatilag fél áron kaptam úgy, hogy még van rajtuk gyártói garancia. A háttértáraknál bele fog menni még a Kingston V300 120g SSD-m, ami most az asztali gépben van, aztán egyelőre 1TB WD blue is, mindkettő régi szériás, ami még jó minőségű volt. Később esetleg szóba jöhet egy 250-es SSD talán Samsung, Crucial vagy Adata, illetve pont lecsúsztam aprón 3x2TB WD black-ről potom áron, de ígérte a srác, hogy szól, ha lesz még. Memória bővítés is szóba jöhet még, de most egyelőre még elég a 8g, amire nekem kell.
Egyelőre Ubuntu 17 desktop live Linux-al pendrive-ról próbáltam, hogy megy e. A fogyasztása 32W volt idle, 1080p video lejátszásra felment 37W-ra, illetve bootnál volt olyan 49W a maximum. Egy szerver oprendszerrel, jól beállított hűtési profillal szerintem 30W alá tudom majd szorítani a fogyasztását, plusz ha még teszek be mellé sleep proxy-t, vagy manuálisan WOL-al indítom, és nem járatom 24/7, akkor talán átlagban 20W alá fog menni. Itthonra így elég jó szervernek, havi 500-1500Ft közötti villanyszámlát fog csinálni normál üzemben, de ha mégis kell valamire a számítási kapacitás, akkor meglesz az is.
-
bambano
titán
válasz
NorbixD #4175 üzenetére
ok, egy kicsit megtévesztő volt, amit írtál.
tehát a kontrollerek között mqtt-s kommunikáció fut, a felügyeleti cucc van weben. én első olvasásra azt gondoltam, hogy a kontrollerek közötti kommunikáció is webes.mqtt-t mosquitto néven kereshetsz linuxra, azzal a kommunikáció része menni fog. a vezérlést meg hagyományos webes cuccokkal kellene megoldani, nem olyan nagy varázslás a php-se, főleg c++ után nem.
-
NorbixD
tag
Üdv.
Én is egy otthoni szervert szeretnék építeni, illetve bővíteni az eddigi "szerverem".
A felállás a következő:
A jelenlegi szerverem egy ESP8266 mikrokontrolleren fut (ez egy wifi képes cucc, 80-160Mhz prcesszorral, pár KB memóriával és néhány MB flast tárhellyel), szóval egy nagyon egyszerű webszerver fut rajta.Ez a mikrokontroller többféle dolgot csinál:
-néhány percenként néhány darab szintén ESP8266 mikrokontrollerből felépített kliens bejelentkezik hozzá, megoszt vele néhány adatot (hőmérséklet, páratartalom, stb..) és lekérdezi hogy kinyisson-e egy szelepet vagy ne. Majd lekapcsolódik és pár percre "elalszik".
-Egy rövid egyszerűcske weboldal fut rajta amin mindenféle dolgot be tudok állítani vagy felül tudok bírálni.
-Fut pát háttérfunkció ami ezt-azt kiszámol folyamatosan.Ezt a programot szeretném átültetni windowsra vagy ubuntura, mivel úgyis van egy 24órában futó számítógépem.
Jelenleg úgy kell elképzelni, hogy fut egy C kód a mikrokontrolleren, ami kezeli ezeket a fent említett kapcsolatokat és az egyik része legenerálja a weboldalat amire aztán rá tudok menni böngészőből. Az egész weboldal egy string változóban van belerakva (nem túl kényelmes megoldás).Sajnos szinte csak a c++ nyelvben vagyok jártas. Ezt a programot szeretném valahogy átültetni rendes számítógépre, ehhez várnék ötleteket, gyorstalpalót esetleg példákat.
Azaz elképzelésem, hogy szintén egy C program futna a számítógépen ami kezelné a ki és bemenő kapcsolatokat számolná amit kell és valamilyen fájlból beolvasná a weboldalt is. De nekem ez nagyon primitív megoldásnak tűnik biztos vagyok benne hogy van erre profibb megoldás is, erre kérnék pár jó ötletet. Köszi!
-
*Ropi*
félisten
válasz
cinemazealot #4171 üzenetére
Persze vinyó nélkül.
Mondjuk még azóta sem volt időm beüzemelni, de remélem nem lesz "meglepetés".
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
cinemazealot #4167 üzenetére
Én meg fél éve egy N54L-t: 1 év garanciával 30-ért.
-
jancsi20
csendes tag
válasz
cinemazealot #4167 üzenetére
És mennyit fogyasztanak ezek? 1 vagy 2 HDD vel?
-
-
válasz
jancsi20 #4161 üzenetére
"copy-paste" és "write only"
Egy piciny guglizással találnál egy vásárlói véleményt, mely szerint épeszű grafikai képességeket legfeljebb Win7 alatt tudnál kicsikarni belőle. Ha ez igaz, a HTPC képességeket máris el lehet felejteni más OS (pl. Linux) alatt. Innentől viszont koncentrálhatsz egy jó kis NAS alapra, ami igen, valószínűleg jobban fog teljesíteni a jelenlegi ZYXEL NSA 310 S-nél (legalább másoláskor kijavíthatnád a korábbi elírásodat).
Aztán az adatlapján azt is láthatnád, hogy a gigabites LAN-jával és a 2 db SATA2 portjával csak annyival tud többet a jelenlegi NAS-odnál, hogy nem 1, hanem 2 adattárolót tudsz rákötni. Persze a kategóriákkal több RAM-mal nyilván nagyobb játéktered lesz a többi szerver szolgáltatás terén, ez nem is vitás, és valószínűleg a 2 db HT-es mag is sokat segít majd a gép teljesítményében. A fogyasztása viszont valószínűleg némileg több lesz, mint a mostani NAS-odnak.
Hogy megéri-e 25k-t? Ha csak házi szervernek szánod (és van hozzá házad), valószínűleg igen. Ha nincs házad, talán akkor is, elvégre a gép ház nélkül is gép, csak csúnyább.
-
Patice
nagyúr
válasz
jancsi20 #4161 üzenetére
A HTPC topikban is leírtad mi a gondod. Neked szerintem csak egy erősebb NAS, vagy otthoni szerver kell. Csak ez nem lesz meg 25k-ból. HP gen8 Microserver mostanában kifogható jó áron, arra azt raksz, ami szimpatikus.
A filmlejátszást meg hagyd a TV-re, vagy a lejátszási helyre vegyél egy olcsó S905-ös médiaboxot. Ennek is van itt topikja, keress rá, a témaösszefoglalójában találsz ajánlásokat is.
-
jancsi20
csendes tag
Sziasztok! Valaki használ itt HTPC szervert? Egy Nas-t akarok lecserélni, szerintem a HTPC többre képes. A NAS nekem túl butítottnak tűnik. A lényeg, kicsi legyen, kis fogyasztással. Ne kelljen, hozzá normál tápegység, helyette laptop táp legyen. Linux vagy windows szervert használtok rajta? Gondolom azt teszünk rá amit akarunk.
Ezt néztem meg.
ASROCK AD2550-ITX (ATOM D2550 1.86GHz)
2GB DDR3 Notebook memóriaHasználtan venném táppal mindennel együtt, 25 k ért.
Megéri, Mennyi lehet a fogyasztása?Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, De jelenleg egy XYXEL NSA 310 S típusú NAS-t használok minden célra(MINIDLNA, FTP SZERVER, Megosztások, torrent, webkiszolgáló! STB.), de kinőttem. Keveset fogyaszt, max 20W. Én amúgysem közvetlenül néznék rajta filmeket összedugós módszerrel, hanem Streamelném a TV-re, WIFI-n keresztül, Eddig ment jól. A másik, hogy Akár Plex szervert is telepíthetnék. A másik lényeg, hogy akár win 7 is lehessen rajta.
Szerintem ez kivitelezhető nem? Most van ez a KODI, lejátszó, mindenki ajánlja, de nem csak ez van. Miért olyan jó? Ha ez a kis egymagos gép kb 800 Mhz, 256 Mb rammal ezeket el tudja végezni.
Szerintem egy gép működhet HTPC és NASként is, Az én véleményem. Vagy nem?
Mondjuk lehet én nem látom jól, Mindenki azt írja, hogy közvetlenül a TV hez kapcsolja. Így jobb a minőség, meg full hd-s videókat is le tud játszani. Nekem csak Sd filmek vannak, helytakarékosság szempontjából.
-
megema
őstag
válasz
Flashback #4158 üzenetére
Milyen rendszerben gondolkodsz? Kodit használnál lejátszónak?
HTPC + NAS kombináció esetén kiesnek a kifejezetten NAS célra szánt Linux/Unix disztribúciók a Kodi miatt. Esetleg a Debian alapú OpenMediaVault jöhet szóba, de akkor sem a legfrissebb Kodit kapod. Már ha nem állsz neki magadnak fordítgatni a Kodit...
Egy járható út van, az Ubuntu és a kézi konfiguráció. Mivel a Kodit Ubuntura fejlesztik, így mindig megkapod a legfrissebb verziót. Viszont a NAS részt magadnak kell beállítgatni. Ha csak SMB-re van szükséged, akkor nem egy nagy dolog.
Vagy Windows, de abban nincs tapasztalatom.
-
-
Flashback
addikt
Van valami bevállt ház NAS építéshez?
Szintén valami bevállt távirányító NAShoz? -
Krix
őstag
válasz
xenonboy13 #4150 üzenetére
Igen a reg ecc-t jobban szereti. De ahogy nézem a beáramló levegő hőmérő sem egészséges és van egy rossz ventilátor is.
-
vadkörte
addikt
válasz
szildavid90 #4148 üzenetére
Ez nagyon nem ide való. De próbáld meg az MxPlayer-t
-
szildavid90
aktív tag
Sziasztok! Olyat szeretnek csinalni androidon, hogy egy appon keresztul szeretnek lejatszani olyan videokat amiket szamito geprol teszek ra.
Ugy ertem, hogy regebben mikor iOS-t hasznaltam volt a VLC player, azt megnyitottam es ott kiadott valami url sort amit, ha beirok a szamitogepre ott hozza tudtam adni fileokat es az mar latszott is a telefon appban. Az androidos vlc-ben nem talaltam ezt a lehetoseget. Koszi
-
floatr
veterán
válasz
bambano #4146 üzenetére
Ez lesz az első szerver, eddig külön laposokon mentek a dolgok, de elég egyszerű darabokon. Amúgy kulcs soft, SQL Server, firebird, szitu ugyanaz. Ha nem korlátoznák a szerver funkcionalitását (telepítés, upgrade csak lokálisan), akkor meg tudnám oldani azt is konténerben, de így kell neki egy VM. Nem vágom, hogyan lehet ennyire múltszázadi módon fejleszteni, hogy eleve millát súrol csak a szoftveres oldal, és ráadásul rugalmatlan is mint egy ammonitesz
A router adottság, nekem is szívás ovpn-t konfigurálni, de ez van. Talán ha LXD-be csomagolom, egy lépéssel több lenne átlépni rajta. Más helyszínen simán kidobnám a meglévőt.
Köszi
-
bambano
titán
én ennyiből nem tudom megmondani, hogy elég-e a feladatra. mit használtak eddig?
ezek a gépek egyébként elég jók ár/érték tekintetében, én kitömném rammal, amennyit csak bele lehet rakni, meg ha lehet erősebb xeonnal, akkor megvenném a legerősebbet. ha rajtam múlna, e3-1270v5-öt vennék, ha jól sejtem, ez való a t30-ba.egyébként nem tudom, melyik könyvelőprogramról van szó, megnézném, hogy nem fut-e natív linuxon. a wintax, amivel nekem kellett küzdenem, firebirdet használ, az elvileg futhatna linuxon is, ha nem annyira agyhalott módon csinálják benne az évnyitást, mint ahogy.
szerk: a vpn-n nem tenném rá, fillérekből lehet kapni olyan routert, ami elbírja és a más architektúra előnyt jelent betörés ellen.
-
bambano
titán
felraknál három-három partíciót mindkét hdd-re, az egyikből csinálnál egy raid1-et az alap linuxnak, a másodiknak akkora partíciókat, mint az ssd, abból egy raid1-et a virtualizált oprendszernek, a maradékból egy harmadik raid1-et, amit arra használsz, amire szükséges.
nem vész el ott semmi. ha nagyon kell a hely a vendégoprendszernek, akkor megteheted azt, hogy a guest c: meghajtóját teszed a tripla ssd-s raid1-re, a d-t meg a maradék harmadik raid1-re.
-
bambano
titán
"Az hogy jön össze, hogy egy SSD + raidelt HDD-k?": raid1-et lehet három diszkből is csinálni, sőt, azt is meg tudod mondani a linux kernelnek, hogy a mechanikusakat csak írja, olvasni az ssd-ről olvasson.
ekkor a raid kötet maga nagyjából olyan gyors lesz, mint az ssd, de ott lesz mögötte a pörgő vinyó biztonsága.
én is ilyenen agyalok mostanában, hogy adatbáziskezelő alá ezt rakom.én a linux alá nem tennék ssd-t, szerintem felesleges, főleg, ha csak egy virtuális gépet fog futtatni.
-
vgary
csendes tag
Sziasztok!
A szakma mestereihez lenne egy kérdésem.
Egy i5 3470, 16GB RAM-os asztali "szerver" otthonra elég lenne 2 virtuális gép kiszolgálására?
Egyiken egy build szerver futna, a másikon 2 vagy több docker container-be helyezett hosting szerver mag lenne, érthető módon külön külön IIS-el, hogy minden .Net-es oldalt kiszolgáljon.
És ezek mind 24/7-be mennének.Szóval elég lenne a konfig ezen dolgok kiszolgálására?
Előre is köszönöm.
-
floatr
veterán
válasz
cinemazealot #4137 üzenetére
Ez nem lenne rossz elképzelés, de maga a rendszer felépítése sem 5 perc, ott is lenne szerepe a raidnek, ha netán megdöglik az egyik hdd, akkor nem kell szívni még a backup/restore-al sem.
-
-
floatr
veterán
Sziasztok!
Egy 2+ felhasználós szervert szeretnék összelőni könyvelés kiszolgálásra, amihez win kellene, viszont nincsen túl sok bizodalmam benne, ezért KVM-be zárnám egy linux hoston. Lenne rajta egy konténeres VPN, és még pár marginális feladatot is rábíznék többnyire munkaidőn kívül. Kinéztem egy Dell T30-ast hozzá (xeon, 16GB, 2x1TB raid 0), de kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy elég-e a hardware hozzá, vagy hasonló árkategóriában van-e jobb lehetőség
Nézegettem alkatrészeket is, de kissé ahogy elmerülök a részletekben, egyre inkább azt látom, hogy a T30 jó vételnek számít.
Köszi
-
válasz
xenonboy13 #4131 üzenetére
Szerintem csak azzal működik, szerintem DDR3 registered kell neki.
-
xenonboy13
tag
Sziasztok!
Proliant SE1220 SE1120 G7 alaplap támogatná a DDR3 ECC memóriát? sajnos nem találtam hogy tulajdonképpen működne-e vele.
Előre is köszönöm a választ!
-
hl225
tag
Sziasztok!
GIGABYTE GA-J3455N-D3H alapon szeretnék ESXi-t futtatni, majd azon windowst és xpenology-t.
Az alaplap VT-d képes, 4 SATA foglalatos 1 intel és 1 ASmedia chippel.
Az ESXi-ben a speciális beállításoknál a passthroug engedélyezése csak az ASmedia controller esetében lehetséges a másik vezérlő meg sem jelenik.
Az ESXi egy pendriv-ra van telepítve, storage nincs létrehozva (először azt hittem azért nincs az inteles vezérlő)
Van valakinek tapasztalata esetleg vagy akkor ez ilyen hogy csak 2 SATA-t lehet közvetlenül átadni a virtuális gépnek? -
vadkörte
addikt
válasz
DrojDtroll #4123 üzenetére
Az a Kolink elég jónak tűnik, ha nem akarsz bele sok HDD-t pakolni, de ha kell a tárhely és nem ragaszkodsz a 3,5"-osokhoz, 2,5"-ossal is lehet bővíteni.
Emellett én is a Fractal-Design Node 304-et, valamint a Bitfenix Prodogy és a Bitfenix Phenom házakat javaslom. Előbbibe elég sok lemezt lehet pakolni.
Prodigy és Phenom házak HA-n is fel-felbukkannak elég emberi áron.(Az out of the box NAS-oknak is megvan a létjogosultséga, de ha építesz, az adott keretből ha nem is sokkal, de jóval erősebb NAS-t tudsz összekalapálni. Használat szempontjából szerintem(!) egy Openmediavault, vagy egy Ubuntu Server - vagy bármilyen szervernek befogott Linux - semmivel sem rosszabb, mint egy Synology DSM. Ha meg ragaszkodsz a DSM-szerű operációs rendszerhez, az Xpenology elérhető.
A jelenleg használt NAS-om egy vékonykliensre épül (lényegében EZT valósítottam meg, csak 2 helyett a maximális 4GB RAM-mal (dual chanel nincs)) az 1TB tárhely jelenleg bőségesen elég, a rendszer egy levetkőztetett 60GB-os 2,5"-os SSD-re van telepítve, még maradt is több mint 30GB hely rajt, amit a Transmission használ. A teljesítményével és magával a géppel is elégedett vagyok, 100Mb-es hálózaton is röhögve kiszolgál egy RPi2-t, egy asztali PC-t, egy tabletet meg egy telefont. Ha kinőttem, majd leváltja egy épített gép, vagy egy HP ProLiant microserver, addig meg elleszünk)ui.:
nem vagyok profi, csak amolyan műkedvelő amatőr -
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4123 üzenetére
HA-n van Fractal Desig Node 304 16k-ért.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
cinemazealot #4122 üzenetére
akkor itt is az új kérdés
milyen legyen az a kuckó?
a fent említett nagyon tetszik, de ha használtan kapok valami jó ajánlatot akkor azt bedobom ide és megtárgyaljuk.
-
válasz
DrojDtroll #4120 üzenetére
Az nem drága, ráadásul most nézem, hogy kuckó is volt a felsorolásodban. Akkor szerintem a kérdés nem kérdés többé.
-
gery2123
őstag
válasz
DrojDtroll #4120 üzenetére
Szerintem jobban jársz egy épített cuccal, pláne ha nem idegen a Linux számodra és ha jól emlékszem akkor nem
Így tényleg sokkal erősebb hardvered lesz, amit ha egyszer belősz akkor nincs vele gond egy darabig. -
DrojDtroll
veterán
válasz
cinemazealot #4119 üzenetére
25-e ft-ba kerülne a fent leírt konfig, az hogy a szoftverrel nekem kell bajlódni az nem gondm szeretek ilyesmit csinálni
-
válasz
DrojDtroll #4118 üzenetére
Ha Te építesz, olyan hardvert és szoftvert válogatsz össze, amit akarsz, viszont mire minden szolgáltatást belősz, az Neked munka. Az alkatrészek ára is kérdéses, de adott esetben (pl. ha használt is szóba jöhet) akár olcsóbban kijöhetsz, mint egy gyári NAS-sal.
Ha gyári NAS-t veszel, akkor adott hardverre (és szoftverre) vagy kötelezve, viszont van kuckód és tulajdonképpen komplett géped kulcsrakészen. Egyéb szolgáltatást viszont már nem vagy csak körülményesen hegeszthetsz fel rá. Mérlegelni kell.
Én egy lerúgott (5 eFt-ért átvett) netbook-ból csináltam magamnak NAS-t, aminek ugyan elég szűkös a tárhelye (asztali vinyókat pl. nem tehetek bele), de a céljaimnak tökéletesen megfelel és nem is fogyaszt sokat. Ami ilyenkor azért számíthat.
-
DrojDtroll
veterán
melyikkel járok jobban, ha építek egy gépet a kövezkező elemekből:
fsp 250w-os táp
asrock alaplap(intergrált kétmagos proci)
2*500gb sata noti hdd
2 gb ddr2 ram
kolink satelite házvagy ha megveszem a legolcsóbb kétlemezest nast?
fájlmegosztó szerver lenne
Ha rossz topikban járok kérek utasítsatok a megfelelő helyre
-
válasz
larryking #4039 üzenetére
Szia sorry hogy eltuntem.
Szereztem egy jobb panelPC t. A regi 1magos 1000mhz integraltat eladtam.
Mostani egy CI945A ipari alaplap. Ez erosebb es cserelheto a cpu.
Van egy CF csati rajta. Azon lehet a rendszer? Nem lassu?
Van egy pci slotja abba lenbe egy asus dualband wifi kàrtya(n-es)T7200 dualcore 2000mhz 4mb L2cache
2gb 667mhz
2 sata2
...
2db 500gb hdd-t kapSzepseghibaja a dolognak hogy valami baja van. Csak linux alapu cucc megy fel ra. Mind1, nem nagy gond.
Netezni nem fogok rajta, errol mar letettem.
telefon, tab, pc -vel szeretnem vezerelni a letölteseket es elerni-lejatszani a letöltött anyagokat. Kèpeket, videokat fel tudjak tölteni a hdd-k re.
A pc kàbelesen a telefonok es a tab wifin komunikalna.
Ez igy mukodhet? -
layerke
aktív tag
válasz
cinemazealot #4114 üzenetére
Nem biztos, hogy offtopicba kell tennünk (én be is kapcsolom, mert témához kapcsolódik), de Seafile a neve. Open-source és ingyenes magán felhasználásra. Létezik mindenféle platformra mind kiszolgáló, mind kliens formájában. Vacilláltam itt is az owncloud és e között, végül ezt választottam, mert megbízhatónak bizonyult.
-
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #4112 üzenetére
Teljesen igazad van, mert arm alapon ritkaság a sata vagy ha az van (cubieboard) akkor egy teljesen kifutott gyenge nem támogatott dologról van szó. Bár azt hiszem valamelyik orange pi ad sata portot és rendes teljesítményt is, viszont ott nincs kb semmi grafikus egység, így azt azért se vettem számításba.
Aztán van az odroid itt is USB 3 van csak, de úgyis külső winyós tokban van mindegyik merevlemezem, így nem gond, ráadásul a dietpi-s srácok nagy megelégedéssel ajánlják.A munka megosztás az lesz, hogy konyhai tv mögött van egy kis hely, most ott van az rpi, helyére megy az odroid majd, és ő végzi az összes feladatot majd, amit most az rpi ellát, csak persze a nas része jóval erősebb lesz (~6* gyorsabb). Média lejátszás kodi segítségével a TV-n ami mögött lesz, open VPN is rajta, samba is meg AirPlay és dlna, torrent, és kitudja lehet, hogy újra adok esélyt egy privát felhős szolgáltatásnak, csak legutóbb nem éreztem hogy ez könnyítené az életemet.
Amit még mindenképpen meg fogok csinálni az, az infra szenzor átpakolása az odroid-ra gpio-n keresztül.
A távirányító+ infra szenzor egy áldott jó dolog !! Elsőnek vezeték-nélküli egeret használtam a távirányításhoz, majd a kodi appot telefonon, de miután megcsináltam/ beprogtamoztam/ tanítottam a régi DVD lejátszónk távirányítóját a kodihoz, na azóta még szívesebben használom én is, és a család is ( 3 éves unokaöcsém már tudja hogy mihez kell nyúlnia).
Azt elfelejtettem mondani hogy eladom a raspberry pi 3am ( nem reklámkomolyan ) így tulajdonképpen kicserélem az rpit egy odroidra.
Rendszer tekintetében régebben saját kézzel beállított debiant használtam, de rátaláltam a dietpi nevű módosított/ tuningolt debian disztróra, meg rájöttem hogy mennyivel könnyebb azt beállítani mint a stock debiant, így azóta azt használom rpi-n és szerencsére van odroidra is.
Lényegében kevesebb fölös app van rajta, jobban bánik a rammal, van benne direkt erre a rendszerre optimalizált appok listája, ahol bepipálással lehet őket feltelepíttetni, közben meg nyugodtan lehet teázni
A végén a config fileokat kell személyre szabni itt ott, de pl az open VPNnél hozzá se kellett nyúlnipedig tudom mennyit kell azzal foglalkozni mire feltelepíted és tökéletesen működőképessé teszed.
-
-
layerke
aktív tag
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
Én is elég sokat tépelődtem azon, hogy legyen megoldva az otthoni adattárolás és letöltés, valamint szerettem volna egy privát "felhőt" is. Végül természetesen mint mindig, most is a pénz határolt be, ezért lett a következő konfig:
alaplap: AM1-H-ITX
cpu: AM1-5350
ram: Hyperx 2x 4GB
ház: Raijintek metis ezüst
vinyó/ssd: Kingston 60GB SSD a rendszernek, WD green 1TB letöltős, 2x wd red 3TB adattárnak
os: linux mintKülön van egy raspberry pi2-es a tv-re kötve média streamernek, a család minden tagja gond nélkül kezeli az összes kütyüt és szeretik is, ami lényeges. Továbbá a privát tárhely be van úgy állítva, hogy telefonos appon keresztül, ha wifit érzékel, akkor feltölti a szerverre a képeket, videókat, amiket szinkronizál az asztali klienssel is.
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
Szerintem senki sem veszi felesleges szájtépésnek. Te így döntöttél. Kb. ennyi.
Gondolkodtam én is ARM alapú NAS-on (nem gyári, hanem "épített") de a legtöbb esetben hiányzó SATA port elriasztott. Volt egy ideig Pi2-es NAS-om, ment, nem evett lényegében semmit, de amikor áttértem a PC-s NAS-ra, rá kellett jönnöm, hogy azért ez kicsit más világ.Végülis hogy lesznek elosztva a feladatok? Külön médiának marad a Pi és az ODroid lesz a kiszolgáló, vagy az visz majd mindent?
Milyen rendszer kerül rá? -
Patice
nagyúr
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
+1 a szétválasztott funkciókra. Szerintem jól döntöttél. Odroid XU4 teljesen jó lesz otthoni kis média szervernek, torrentnek.
Málna lejátszásra jobb, mert több disztró érhető el rá és jó a közösségi támogatottsága.
Ha majd - idővel - kell a hardveres HEVC dekódolás, akkor meg nézz egy olcsó AMlogic S905 Android boxot, amit használhatsz LibreELEC-kel.
Vagy ha "házon belül szeretnél maradni, ott az Odroid C2 (szintén S905-ös SoC-kal).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
larryking #4098 üzenetére
CPU teljesítményben passmark szerint az is az N3050 szintjén, vagy kicsit alatta van. Egyébként ha már szóba került én azért adom el, mert kevés lesz a 2G RAM hosszú távon arra, amire nekem fog kelleni, illetve nincs RAID, nincs ECC, és nálam kimondottan fontos lett az adat biztonság. Inkább veszek egy komoly szervert helyette sokszor annyiért s1150 vagy s1151 Xeon alapokon, de egyelőre még várok az AMD Naples-re, hogy kijöjjön, hátha az olcsóbban tud többet, mint ezek.
-
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #4102 üzenetére
Én is elgondolkoztam egy szétválasztáson, de végül egy független szemlélő segítségével sikerült megtalálni a legkompromisszum mentesebb és olcsóbb megoldást.
A raspberrynek jól áll az ára, és kb ugyanannyiért lazán eladhatom mint amiért vettem, így ez lesz, plusz egy odroid xu4 ami úgy együtt 16 ezer plusz szállitás.
Volt gondolatban a részemről egy synology egy lemezes vásárlása is mert valamiért mindig vonzottak ezek a komoly nasok, de a szolgáltatásainak a nagy részét én úgyis fölöslegesnek értékelem, plusz az minimum 23 ezer lett volna használtan, és még a raspberryt se adhatom el mert arra továbbra is fennállt volna a szükség a média lejátszás tekintetében.
Aztán néztem az olcsó egy magos 1,6 GHz AMD apukat, s Celeron 2*1,6 GHzkkel szerelt lapokat. Hogy esetleg abból egy kicsit ügyesebb frissebb lap ami akár média lejátszásban is előre lépés lenne. De nem volt siker.
Vagy ugyanúgy a raspberry is marad (pénzügyi nem bevétel) vagy pedig komolyabb gép kell a média lejátszás miatt ami több pénz és nagy lett volna a fogyasztás (>15 watt) nagyobb helyet foglalt volna, és összességében drágábban jöttem is volna ki.
Így lett az odroid xu4 végül és újra, mert fel évvel ezelőtt is emellett döntöttem már
Az sebességben csak egy kis lemondás samba adatok: Odroid 86/68 Mb/s a synologyhoz vagy miniitxhez képest (105/60 Mb/sec ) letöltés/feltöltés. Média lejátszás pedig lazán viszi a h264et hw decodedal, és a h265 az sajnos csak bikán izomból tudja, így mondjuk 720pig vagy mélybi valami könnyű 1080pt elvisz, mert 8 magos Samsung exymos azért nem egy gyenge élőlény, persze nem is egy skylake proc.Így összességében 5 ezer Ft befektetéssel lesz meg az egy/két fokkal jobb és továbbra is kényelemmel használható nas + média center egyben + ~5 watt nyugalmi fogyasztás
ecofriendly meg áram számla barát is. ( mivel raspberry az + 14 ezer Ft, odroid az - 19 ezer Ft és jóság van )
Tudom, hogy így utólag úgy tűnhet mintha fölöslegesen írtatok volna nekem bármi jó célú tanácsot, és ne haragudjatok, én tényleg minden opciót átrágtam, és megéltem lelkesedéssel, de a végén nekem ez jött ki győztesként
Köszi utólag is mindenkinek a rám szánt kommenteket
-
bambano
titán
válasz
rocketry23 #4104 üzenetére
a fedlapon van egy nagy matrica, ami a hardvert magyarázza, ott le van írva, hogy milyen sorrendben kell feltölteni a ram modulokat. amit egyszerre kell feltölteni, azt egyformával kell.
-
válasz
vadkörte #4102 üzenetére
A DDR3-at csak azért jelöltem meg minimumként, mert általában evés közben jön meg az étvágy, és valószínűleg egy-két szolgáltatás még rá fog települni arra a gépre utólag is. Akkor meg nem árt, ha gyorsabb. Egyébként igaz, otthoni célokra bőven elég lehet egy DDR2 RAM-os gép is.
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #4097 üzenetére
Javaslatom:
Válaszd szét a két felhasználási területet, az RPi3-adat használd tovább mint médiakliens - OSMC, vagy LE pont erre való - "kiszolgáló"nak meg építs valami komolyabbat."Amire használnám (ha ez lényeges egyáltalán
):
-samba -OpenVPN -shairport sync/AirPlay szerver -minidlna -transmission és qbittorrent -kodi ha a két képességet (home szerver és média center) egy dolog tudja. Ha esetleg van RAID támogatás akkor azt se vetem meg de ez tényleg nem létszükséglet..."Miért lenne lényegtelen? Egy észrevétel, a Transmission mellé felesleges a Qbittorrent. Szerintem(!!!) mezei otthoni felhasználásra, ha csak médiaállományok mennek rá, a RAID nem létszükséglet, max egy 1-es. Ha bejön a képbe az érzékenyebb adatok tárolása is, akkor jó ha van RAID, de oda meg HDD kell dögivel.
"Az első atomos válasznál fogtam a fejem, hogy az a chip .. nem kérek belőle. Tehát egyik szemem sírt hogy ilyet ajánlatok a másik nevetett mert ekkora keretből valóban inkább csak ez jön ki."
Bocs, de én meg ezen kacarásztam. Mégis mit gondoltál ilyen kerettel mit ajánlanak, dupla Xeon-os kiszolgálót? Te gyakorlatilag megfogalmaztad az egységsugarú otthoni átlagfelhasználó v1.5 igényeit. (OpenVPN-re nem mindenkinek van szüksége, ezért nem 1.0)
Hasonló feladatra (miniDLNA, Transmission, Samba, RSync) dobtam be a sarokba egy Intel Atom 330-as CPU-val szerelt DELL thinkPC-t. Kapott 4GB DDR2-es RAM-ot, (2GB-tal is probléma nélkül megy) egy 60GB-os SSD-t a rendszernek és letöltésre, meg egy 1TB-os 2,5"-es HDD-t adatnak. Intenzívebbenn használva akkor szokott felfutni a CPU kihasználtság 70% fölé, általában 0-20% között van, (közelebb a 0-hoz) a RAM foglalás is nagy ~ilyen, (másoláskor megy fel 75% fölé) átlagban ~25%.
Az egészet a gép 50W-os passzív PSU-ja viszi, atomstabilan!(#4096) cinemazealot:
A DDR3-as részétől eltekintve egyetértek veled. -
válasz
Egy-két #4097 üzenetére
Azért ha a HTPC felhasználás is tervben van, előbb kérdezz rá a kiszemelt lapra a HTPC topicban, hogy valóban viszi-e (és kiadja-e a HDMI/DP kimenetén azt) a 4K HEVC tartalmat azzal a bitmélységgel (8 bit/10 bit nem mindegy), amivel Te elképzelted.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen routert?
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Óra topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- APC SMART 1500I SMC 2U rack kivitelű szünetmentes, valós szinusz, új aksik
- HP 1200 W (Silver) szerver tápegység + minőségi tápkábel
- Szervertápok, HP, DELL, Supermicro
- Cooler Master Stacker 810 Szerver óriás ház (hiányos)
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas, rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest