Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz
vargalex #6503 üzenetére
Ez egy WDC WD120EMFZ, USB3 csatolóval (külső HDD.) Ennek az egyik fele bitlockeres, a másik sima NTFS. Nyilván sebességbeli eltérés van abból is, hogy a diszk elejéről vagy a végéről olvasok.
Igazából a kezdeti tesztek eléggé bénák voltak, tegnap este csak random ránéztem nagyobb (10+ GB) fájlok másolására windows fájlkezelővel.
Ma ugye a DD-vel már egzaktabb WRITE teszteket végeztem, illetve olvastam vissza 10+ gigás fájlokat a vason futó virtualizált vindózba.
A paragon driver igazából az olvasásnál mutatja meg az erejét: akár a bitlockeres partícióról, akár a cleartext NTFS-ről másoltam, nem ritkán tartósan 200 MB/sec volt az átvitel, ami nagyon jó. Ennyit az ntfs-3g sose nyújtott.
Ellenben írásnál már láthatóan a dislocker fogta vissza, kb. fej-fej melett 70 - 72 MB/sec volt a DD írási teszt eredménye a bitlockeres partíción, és a fentebb már említett 125 vs 155 eredmények jöttek ki.
Mivel read intenzív lesz a felhasználás (minden másra ott lesz a hoszton futó linux egy NVMe SSD-vel és ext4-gyel), azt hiszem a paragon meggyőzött. Köszönöm mindannyiótoknak a hozzászólásokat!
-
vzozo
senior tag
válasz
vargalex #6497 üzenetére
Én azt értem, hogy nem lehet egyszerre kefélni meg szűznek maradni, de azért nem fogok egy éjszaka alatt mindent linuxra / linuxos fájlrendszerekre átállítani.
Mount opciók - igazából semmi extra, ha látsz valami optimizációs lehetőséget, pls szólj.
dislocker /dev/sda1 -u -- /mnt/bitlocker/
mount -o loop /mnt/bitlocker/dislocker-file /mnt/WD12/
@ivana, köszönöm a tippet ránézek arra is. Jól sejtem, hogy kernel fordítós móka lesz, vagy ennél azért egyszerűbb a paragon driver hozzáadása? Ideje leporolni a linux skilljeimet, ennyire mélyen vagy 15 éve nem foglalkoztam vele.
-
vzozo
senior tag
válasz
vargalex #6493 üzenetére
Nos ez tovább tartott, mint sejtettem, azért a Hyper-V után eléggé steep az a bizonyos learning curve, és már az elején számos buktatóba / logikátlanságba futottam bele, nade megy a proxmox és egy win10 guest OS-sel tesztelgettem ezt-azt.
iPerf 6 és 9.5 Gbps, attól függően, hogy a proxmox hoszt vagy a VM a server. Fair enough.
USB3-on a hosztra felcsatolt NTFS és bitlockeres HDD-ra írás / olvasás: hát, azért itt vannak gondok (dislocker + ntfs3g), de a jó 50MB/sec megvolt, ami annyira végül is nem is túl rossz. Nem bitlockeres partíción, ugyanaz a HDD "picivel" (2x) jobb az átvitel.Egyelőre itt tartok, egyértelműen jobb a performancia mint random ARM-os boardokkal, de most alszom egyet, aztán ha úgy alakul akkor holnap vagy a hét más napján folytköv.
-
stigma
addikt
válasz
vargalex #6228 üzenetére
Hi, ez nem jutott eszembe, igaz egy sokkal kisebb erőforrásigányű, mint egy komplett mediaserver alkalmazás.
Viszont itt kérdés a felhasználó tudása, mert az én konténereimet dockerben 1-2 kattintással vagy akár saját alkalmazásból is feltehetőek. pl.: syno NAS esetén csomagközpont.- -
ztsoft
őstag
válasz
vargalex #5696 üzenetére
Én is nézegettem, az ehhez hasonló méretű házakat, de tartottam a melegedéstől (elkerülve a hő sokkot). Meg fontos volt a megbízható, hosszú távú, felügyelet nélküli működés, így maradt ez a ház.
Mondhatom azt, hogy az elmúlt egy évben nem lépték át az 50 fokos határt a HDD-k és az alaplap sem, pedig volt a szobában 38 fok is (tavaly nyáron).
-
-
vadkörte
addikt
válasz
vargalex #5669 üzenetére
Onnan indultunk, hogy nem lehet kis SSD-t kapni. Költséghatékonyságról nem volt szó...
2+ éve 6.500-ért lőttem HA-ról A-DATA SSD-t rendszernek. 16/maradék osztásban van, kb 40GB-ot tudok használni adatpartíciónak.
(#5670)3800+:
Én változatlanul nem pendrive-ra tenném a rendszert, de ez csak a személyes "hülyeségem". Azon a lapon van 4 SATA aljzat. Egyre a rendszer SSD, háromra tárhely HDD. Ha ez kevés, a x1-es, vagy a x16-os PCI-E slot-ba SATA kontrollerre mehetnek a többiek. Csak győzd házzal.Ha fontos a hangtalan üzemmód +1 a picoPSU-nak.
-
válasz
vargalex #5672 üzenetére
Nekem egy HP ProLiant Microserver (N36L) egy az alaplapi USB-be dugott 32 GB-os pendrive-ról megy Ubuntuval immáron 4 éve, ráadásul nem 0-24-ben, hanem alkalmanként bekapcsolgatva úgy, hogy egy szoftveres RAID1 is be van állítva 2 db 1 TB-os HDD-re. Lekopogom, eddig minden rendben van vele.
-
3800+
őstag
válasz
vargalex #5669 üzenetére
Így van. És ahol lehet csökkentem a budgetet.
USB3.0-n kb ugyanazt fogja tudni a pen drive mintha HDD-ről futna a rendszer, szóval ami hátrány az a tartósság, de flashmemory pluginnal azt is elég jól ki lehet tolni. Úton van minden elméletileg összeállt a gépezet az alábbiak szerint:
Alaplap: Asrock J3455-ITX
RAM: 4 GB DDR3L 1600 Mhz (nem QVL listás) apróról
Táp: FSP ATX-200PA apróról
Ház: CoolerMaster 110A
HDD: WD30EFRX
OSdisk: SanDisk Ultra Flair 16GB
-
3800+
őstag
válasz
vargalex #5662 üzenetére
Köszönöm, akkor nem izgulok ezen annyit. Boltolok valami minőségi darabot és csókolom.
Kis SSD-t sem lehet manapság találni, úgyhogy egy jobb minőségű USB3.0-s pen drive-ról fog futni az OMV amíg nem találok SSD-t erre a nemes feladatra. Olvastam hogy nem szeretik az OMV és a pen drive egymást hosszú távon, de annyit ki kell bírjon amíg érkezik az SSD.
Van aki próbálta ilyen célra a pen drive-okat? Mire számítsak? Ergyafoslassú lesz a rendszer vagy azért használható...
-
válasz
vargalex #5061 üzenetére
@vargalex
Igen, a HDD-ket tényleg az on/off üzem viseli meg leginkább a sok spin-up miatt, de folyamatos ON esetén is simán degradálódnak a rezonancia (mint fizikai behatás) miatt, ha több HDD van szűken passzintva egymásra; pl. egy teljesen átlagos HDD cage-ben.
A Server/RAID Class HDD-k fő feature-ként jobban tolerálják a rezonanciát (7,2k,10k, 15k RPM), emellett sokkal kifinomultabb a vezérlés, pl. live-checks (RAID) vagy sector management (bad sector restoriation), stb. Ez a kategória 24/7-es 'production' üzemre van, ahol statisztikailag (egyébként személyes tapasztalat alapján: gyakorlatban is) jobban bírják, és megbízhatóbban működnek.
NAS Class HDD-k jellemzően alacsony RPM-es (5,4k) darabok kihegyezett power management-tel, amik fő feature-ként kevésbé melegednek és papíron jobban bírják az on/off használatot. Egy átlag consumer NAS távolról sem optimális üzemi környezet: kicentizett elrendezés, minimális hőelvezetés és tipikusan on-demand üzem; és erre inkább megfelel.
Ugyanakkor ezek a papírformák csak 'in vitro' hozzák az értékeket; 'in situ' a legmagasabb elvárás is csak annyi lehet, hogy a fémjelzett célra jobban használhatóak / inkább használandóak, mint a standard termékpaletta.
Ergo, nem csak marketing, de nem is csodatétel.
Na,most ez a 'HW-pack'...erre jön még rá, hogy logikailag mi történik a lemezzel I/O tekintetében.
Egyébként HDD 'gólyóállóságra' hüvelykujj-szabályként (t.i. nagyon általánosan): 2,5" 5,4k > 3,5" 5,4k > 2,5" 7,2k > bármi egyéb
-
csocsoszán
őstag
válasz
vargalex #4728 üzenetére
Először is köszönöm szépen a segítséget!
https://ipon.hu/shop/termek/asus-prime-z390p/1683951
[link] Az egyik barátom ezt javasolta! Mit szóltok hozzá? (50-60-at gondoltam, mostmár 110 környékénél járul.)
Azt mondják ez egy igen jó alap. Szeretnék egy nagyon jó hangú. (Van egy Furutech dac-om. Sennheiser hd800 fülesem.) És jó képminőségű média centert, azaz htpc-t, ami mellette szerver funkciókat is ellátna.
(Ha jól tudom a high-end htpc építők ezt az alaplapot használják.) Ehhez mondjuk I3-as proci.
Elnézést, hogy hirtelen, konkrét dolgokkal álltam elő, de folyamatosan érdeklődőm az ismeretségemben, hogy hogyan tovább.
-
quby
őstag
válasz
vargalex #4449 üzenetére
Hát igen....én 10 éve jártam ugyanebben a cipöben, és akkor sokkal kevesebb elérhetö info volt ebben a témában. Akkor találkoztam elöször linux-al. azóta részben abbol élek hogy linux szerver(eke)t üzemeltetek
Szerintem ha openwrt-zik akkor is meg kell alalp linuxos dolgokat tanuljon (jogosultságok a fájlmegosztáshoz, de leginkább acl-ek, iptables logika stb). Az openwrt annyibol jobb hogy van egy alap webes felülete, cserébe az ubuntun a lehetöségek korlátlanok gyakrolatilag....
De alavetöen igazad van, a win-en szocializálodott usernek az openwrt jobb megoldás.....
Viszont ha csak ennyi az elvárás akkor az a vas alá egy kicsit ágyuval verébre..... -
-
powerwade
senior tag
válasz
vargalex #2207 üzenetére
Tudom, hogy egy majdnem 2 éves hozzászóláshoz szólok, de szerettem volna megosztani veletek hogy a saját hülyeségem miatt egyelőre nem fér bele a 3.5" HDD-m a Chieftec IX-01B házba, szimplán mert nem olvastam át tüzetesebben a leirását
A megoldás, meg egy MK35-DV beszerzése lett. Tudom, tudom, végig kellett volna olvasni a fórumot, más is emlitette ezt a kiegészitőt
-
Brogyi
őstag
válasz
vargalex #3215 üzenetére
Ez a crontab-os rsync nekem is eszembe jutott, de hogy is nézne ki a parancs?
Közben leküzdöttem az EFI-s Gigabyte-ot. A két LAN se volt kutya mire beindult. Mindent összevetve most úgy látom mintha fürgébb lenne. IT-s kolléga mintha azt mondta volna, hogy párhuzamosan csinál dolgokat a boot-nál és ezért is rövidebb a boot ideje. A karácsonyi szünetben próbáld ki az EFI-t ha olyan a lapod. Neked SSD-d van. Semmi perc alatt meg tudod csinálni. -
Csontbrigád
tag
válasz
vargalex #3215 üzenetére
Szia,
Köszönet a válaszért neked és (#3214) quby -nak is.
Elnézést a félreérthető fogalmazásért, természetesen az USB drive nem lenne RAID tömbben, csupán backup menne rá, egy a serveren lógna egyet pedig a routerre kötnék ftp-n - ezen az általad buildelt 1.1.7 firm van és egy TP-LINK 1043 V1 típus.
Tehát ezek után nekivágok majd a RAID0 megvalósításának, remélem összejön -
Brogyi
őstag
válasz
vargalex #3191 üzenetére
De jó, hogy benéztél.
Először nézzük a te kérdésed.
Nekem az a gyanúm, hogy ezek a LED szalagok +12V-ra vannak felfűzve. Az olcsókban biztos nincs elektronika. Ha javasolhatok akkor a következő körből válassz FSP, Delta LITEON. Ezek közt van olcsó is. Még egy nagyon egyszerű dolog a kiválasztáshoz. A cimkéjén minnél több minőségellenőrző jele van, annál jobb lehet, de ez nem egyenesarányban van. Röviden, megveheted azt a tápot.Közben nagy nehézségek árán leküzdöttem a Gigabyte-ot, de én olyat még egyszer soha.
Úgy kezdődött, hogy EFI shell fogadott, és a BIOS-ba be se tudtam lépni. Megoldás PS2 bill.
Itt már tudtam, hogy nem pletyka amit olvastam. Persze ebben benne van a Gigabyte is a ratyi BIOS-val.
Először Arch. Mondom csináltam én már ilyet. Nem sikerült. Az idő rövidsége miatt Ubuntu lett, mert az volt az elődön. Amikor kész lett akkor látom mi a turpisság. 3 partició. 1. és ez a lényeg egy FAT32 EFI boot
2. swap 3.data. Persze GPT-t csinált.
Arch leírásban még nem találtam csak utaltak rá mint GPT partició. Ez nagyon kevés egy kezdőnek még ha ott az Arch lapján az a leírás. Mindegy rövid volt az idő, és nem az enyém volt. Most megy a rendszer, de mintha a restart-ba belefagyna. Holnap még tesztelem.
Az Ubuntu után már tudom hol, és mit kellene keresnem. Azért még csak piszkálja a csőrömet az a FAT32-es partició. Itthon is van EFI lap, de az simán ment. Holnap teszek egy próbát az Arch-csal. Keresek egy pendrive-ot. A végére járok én ennek.
Tudod a kezdő többször hibázik. -
wopi
aktív tag
-
wopi
aktív tag
válasz
vargalex #2704 üzenetére
Köszi, picit változtatott a helyzeten, már felugrott a feltöltésem 180-200 KB/s-re (úgy, hogy benne van az ubi isoja is).
Ez még mindig elmarad a szokásos 2-3 MB/s-től.
Még egyszer megnéztem, a port nyitva:
Csak a rend kedvéért futtattam egy speedtest-et is (igaz, ez wifin keresztül van, de ez is jól szemlélteti, hogy nem ezzel lesz a gond):
Router beállításokon nem változtattam az utóbbi időben, nem hiszem, hogy ott lehet a bibi.
-
dmon
aktív tag
válasz
vargalex #2647 üzenetére
A HDD-k már megvannak sajnos.
Az asztali gépemből vándorolnának egy dedikált NAS ba. De a házban gumis rögzítéssel lesznek, direkt ilyen házat néztem, most is azon vannak az Antecben és semmi hangjuk.
A méret is fontos, a 3 HDD együtt 9 terra, kis vinyóval nem lenne olcsó. -
vargalex
félisten
válasz
vargalex #2468 üzenetére
Sziasztok!
Lecseréltem a pendrive-ot a Transcend SSD340 32GB-os meghajtóra (ezen csak a rendszer van). Eddig szépen muzsikál, egy SATA2 portra van csatlakoztatv.a A hdparm átlal adott adatok szerintem nem rosszak (bár SSD-vel eddig nem nagyon volt dolgom, így nem tudom, hogy milyennek mondhatóak az értékek):
[gavarga@arch ~]$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
[sudo] password for gavarga:
/dev/sda:
Timing cached reads: 3306 MB in 2.00 seconds = 1653.08 MB/sec
Timing buffered disk reads: 698 MB in 3.00 seconds = 232.39 MB/secAz iPon-tól ma jött a levél, hogy értékeljem a vásárlást és meglepődve tapasztaltam, hogy most 13105 Ft náluk. Én decemberben vettem (én intéztem, de feleségemtől kaptam), akkor még 7391 Ft volt. Úgyhogy mondhatom, hogy időben szereztem be.
-
alitak
senior tag
válasz
vargalex #2402 üzenetére
igen, ez már egész jó kiindulás, de kicsit még mindig az ágyúval a galambra érzésem van (de lehet ez téveszme és ekkora teljesítmény már kell).
Közben HA-n is néztem két HP kész szervert:
HP Proliant microserver GEN7 N36L
HP Microserver N36LValamelyik nem tudná hozni a szükséges szintet? Árban jóval kedvezőbb volna, mint amit Te összeraktál, bár kétség kívül pofás gép lett
-
tvamos
nagyúr
válasz
vargalex #2361 üzenetére
En sem akartam ennyit kiadni erte, de az itthopn levo 12V4A tappal meg az alaplap sem indult el. Szervaltam egy 6-ost, de azzal sem ment a rendszer. Az alaplapnak vegulis eleg volt, de ha rakotottem 2 HDD-t, akkor nem indult stabilan. (A cegnel az 50A taprol vidaman indult, node az valahol 2000 EUR kornyeken volt...) Vegul vettem ezt. No ennyit a tortenelemrol...
-
sanzi89
addikt
válasz
vargalex #2361 üzenetére
Hát igen, ennyit nem áldoztam volna a dologra. Vettem egy Delta 12V5A-es tápot, ennyiért szerintem elég jó vétel volt, és hátha jobb, mint a fentebb linkelt vagy eBay-ről vehető kínai cuccok. Már csak egy PisoPSU kellene, de ott se igazán tudom, hogy mi a különbség az eBay-ről kapható 6k-s és a magyar webshopokból rendelhető kb 10k-s darabok között. Itt elsősorban a minőségre és a stabil, hosszútávú, probléma mentes működésre gondolok.
-
tvamos
nagyúr
válasz
vargalex #2359 üzenetére
Nem olcsot akart, (kifejezetten kerte, hogy ne az also polcos kinai legyen,) hanem jot. Ez jo, nalam jol mukodik, teszteltem, van benne kraft,, igenyes darab.
Mondjuk nincs meg reg ota, szolval, hogy meddig fogja birni, azt nem tudhatom, de egyenlore jonak tunik.33 890 Ft
Dragabb, mint itt? Az a nem semmi! -
tvamos
nagyúr
válasz
vargalex #2357 üzenetére
Nekem sem kellett a picoPSU, viszont adtak hozza egy izmos 230VAC --> 12VDC tapot. Ott van a leirasban. Nagyon baba.... 10 db 12V10W LED is megy rola, szupiul. (De persze amugy a szmitogep is, csak az kevesebbet kajcsizik. Az csk kb 40W. De kesobb tervezem upgrade-elni a rendszert.)
-
KergeK@csa
tag
válasz
vargalex #2298 üzenetére
Majdnem ugyanezt raktam össze én is.
Ugyanez a lap, memória, usb-kulcs+120W PicoPSU táp volt 50k körül.Ház nekem egy régi ATX-es, láthatatlan helyen lesz, oda jó, vettem még egy 14 centis ventit, belevágtam a házba, meg lehalkítottam.
Került rá Freenas OS-ként, torrent, DLNA, Samba kiszolgálással. -
vargalex
félisten
válasz
vargalex #2207 üzenetére
Sziasztok!
Még néhány dolog, ami kimaradt:
- természetesen van rajta (illetve a mérés pillanatában is futott) nfs szerver, web szerver, mysql szerver, minidlna
- a raid tömbön XFS filerendszer van
- a mérést esetleg korlátozhatta a kliens oldal, ugyanis egy régi Core2Duo-s (talán 1,8 GHz) géppel végeztem. Egyszerűen azért, mert a céges Dell Inspiron N5110-be jutott Core i7, 8GB RAM, USB 3.0, de gigabites LAN már nem.
- a rendszer EFI módban került telepítésre -
larryking
senior tag
válasz
vargalex #2207 üzenetére
Grat a rendszerhez. Egy apró megjegyzés. Ha van lehetőséged, próbáld ki az xpenologyt, nem fogod megbánni. Komplett synology rendszer, ami nagyon sok mindent tud, és hasonló értékeket produkált brazos alapon. Viszont kattintgatós megoldás, illetve millió hasznos kiegészítővel. A tárhely képzés pedig lvm alapon megy, ami nagyon jól bővíthető. Hidd el, megér egy próbát.
-
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2167 üzenetére
Üdv!
Pontosan így van, nem nagyon szimpatikusak az "igazi" nagy NAS-ok 30-40.000-et meg nem is szánok rá főleg így kezdésnek. Fogyasztása, méretei mindenképp kedvezőbbek az előzőekhez képest, sőt nekem az eSata 2,5" HDD (-k) is. Számomra ideálisnak tűnik a GoFlex Net, főleg Vargalex és mások jó tapasztalatai után.
A beszerzés egy kicsit macerásnak tűnik, mivel nincs magyar forgalmazó - egyelőre német ebay-es eladók tűnnek a legjobb vételnek, igen 13.000Ft. körül. -
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2158 üzenetére
Szia!
Köszönöm a listát
Amit érdekesnek találok, hogy kijön egy ilyen "best buy" gyanús holmi (mármint a GoFlex Net) és 3 év múlva is állja a sarat, sőt ugyanúgy marad best buy, és talán nem is nagyon forgalmazzák. A méregdrága nagy fogyasztású aktív hűtéses holmiktól meg roskadoznak a polcok. Vagy NAS-t kizárólag nagy cégek vásárolnak?
Láttam a hirdetésedet, de egyelőre egy vadi újat vennék inkább - de ez még alakulhat, ha belefáradok a felkutatásba.
-
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2148 üzenetére
Csak úgy naivan kérdezném, hogy olyan NAS-okban ahol ez a kérdés egyáltalán felmerül, nincs olyan opció, hogy pl. a streaming előnyben van a letöltéshez képest, és ne adj Isten ha nem bírja a cucc erőforrásokkal, akkor ott csökkenti a sebességet ahol az nem éppen lényeges (pl. torrent), de ami éppen fontos (filmnézés) az nehogy akadjon?
-
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2125 üzenetére
Még annyi kérdésem lenne a GoFlex Net-hez, hogy van-e ennek valami újított változata, mivel 2010 körüli teszteket látok rá és nagyon úgy látszik, hogy ez egy kifutott termék mivel pl. hazai webshopokban el sem érhető. Keresgéltem hasonló készülékek után is, de ebben a tudásban és árkategóriában semmit sem találok.
Tudnátok segíteni valami hasonló, de elérhető modell beszerzésére? -
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2121 üzenetére
Szia!
Nem mintha én láttam volna a gépeimen 25MB/s-nél többet, de mintha 400Mbit/s max. USB sebességeket olvastam volna. Minden esetre köszönöm a kiegészítést, így még tisztábban látok.
Esetleg meg tudnád osztani, milyen hálózati sebesség érhető el mai középkategóriás(? pl. WDR3600) home routerekkel USB-jükre kapcsolt merevlemezekkel? Mint írtam én 1-4MB/s értékeket mérek a saját Fritz!box 7270-7390 típusokon. A neten hasonló értkeket látok userek elégedetlenkedő kérdéseiben, de korrekt méréseket nem találok.
-
tibor23
senior tag
válasz
vargalex #2040 üzenetére
Üdv Vargalex!
Érdeklődni szeretnék milyen átviteli sebesség érhető el a Goflex Net-tel FTP másolás esetén Win7/ XP-s gépekre? Megközelíti ez a sebesség a PC-re direkt kapcsolt USB adathordozó sebességét (+400Mbit/s) ha a hálózat egyéb tagjai (Gbit-es router, hálókártya, N-es router, stb.) támogatják ezt a sebességet? Van-e jelentősége, hogy NTFS vagy EXT -re formált merevlemezt használok?
Eddig nekem a router-re kapcsolt USB merevlemezt mindössze 2-4MB/s sebességgel sikerült írnom/olvasnom ami mindössze kis méretű fájlok használatára alkalmas. -
bambano
titán
válasz
vargalex #2113 üzenetére
sambát akkor lehet jól optimalizálni, ha a szerverben van ram dögivel.
a samba doksi szerint a tcp opciókat kell állítani (ahogy a weben sok helyen látni:socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=262144 SO_SNDBUF=26214
itt a két buffermérettel lehet játszani, ha van ramod, akkor az eredeti 8k-ról fel lehet húzni az égbe (akár 8 megára is). Ez itt csak 256k, de ez is sokat számít, legalább 512-re húzd.
A másik szerver függő, ha linuxod van, akkor a kernelnek is meg kell mondani, hogy hagyja a tcp window méretet és a buffereket nőni. ehhez a sysctl konfigját kell buherálni:
root@gepnev:~# more /etc/sysctl.d/local_samba.conf
net.ipv4.tcp_mem = 2097152 8338608 268435456
net.ipv4.tcp_wmem = 1048576 4194304 134217728
net.ipv4.tcp_rmem = 1048576 4194304 134217728
net.ipv4.tcp_window_scaling = 0ha a kernelben nem húzod fel a memória méreteket, akkor a samba konfig buherálása kevésbé hatékony.
Az utolsó sor kliens függő: xp-khez, pláne sp3 előtti xp-khez ki kell kapcsolni a window scalingot, sp3 utánihoz próbálgatni kell, w7-hez hagyni kell az eredetileg bekapcsolt állapotban.
iperf-fel (van windowsra is, meg linuxra is) érdemes megnézni a kernel hangolását, alapteljesítményét, mert azon a samba csak ronthat
pl:
iperf -l 512k -w 512 -c ....
az alapprobléma egyébként az, hogy a tcp window scaling opció a régebbi xp-kben rosszul van implementálva, ezért a rossz implementációt összeeresztve a jó linuxszal pocsék eredmény jön ki. gigabites lokálneten akár 6-20 Mbps közötti sebesség is elérhető. (értsd: negatív rekord). Nekem ezekkel az opciókkal sikerült 24 megáról 340-re feltolni az xp hálózati sebességét (sp-t meg ilyeneket ne kérdezz, nem értek hozzá
mindeközben ugyanezen a rendszeren egy w7-es notebook 940 megát lazán kitolt magából iperf-fel is, meg sambán is, úgyhogy a w7 tcp stackja fényévekkel jobb, mint az xp-jé.
Esetleg ki lehet próbálni, hogy tudod-e javítani az xp-t. Az elbaltázott szabványrészleteket az rfc 1323-ban adták ki, ezért amikor toolt keresel a gugliban (tcp performance tuning tool meg ilyenek), akkor érdemes az rfc1323-at is beleírni a kereső stringbe, gyorsabban eredményre jutsz.
Ezek lokálneten igazak, ahol teljes 1500 bájtos keretek átférnek a dróton. az xp további vidámságokkal szórakoztat, ha valamiért ez nem jön össze, pl. vlan-on a vlan id miatt nem biztos, hogy átmegy a teljes keret, az xp mtu path discovery opciója szintén nem működik, úgyhogy ott is felmerülhet Kenobi tábornok neve
-
LógaGéza
veterán
válasz
vargalex #2104 üzenetére
Hát eszembe nem jutott volna, hogy useradd parancs nem csinálja meg a saját /home mappát... Anno mikor tanították ezt, akkor mintha megcsinálta volna... Vagy akkor volt valami opciója is, és csak arra nem emlékszem?
Mindenesetre köszönöm, ez volt a probléma. Már csak az Apache, meg a domain név beállítása van hátra
-
LógaGéza
veterán
válasz
vargalex #2101 üzenetére
Simán a Windows 7 beépített Hálózati meghajtók csatolása paneljével.
Azt vettem most észre, ha annak a usernek a meghajtóját akarom csatolni, amit a rendszer telepítésekor adtam meg (user), akkor megy, és csatolja, de ha annak, amelyiket utánna hoztam létre (
useradd studio
passwd studio
smbpasswd -a studio
), akkor már nem csatolja.smb.conf: [link]
-
sanzi89
addikt
válasz
vargalex #2077 üzenetére
Hol lehet venni Asrock Q1900DC-ITX-et? Én bármelyik magyar webshop-ban kerestem, sehol se forgalmazzák. Vagy külföldi rendelés?
A kínai picoPSU-k és a magyar webshopokban kaphatóak között én is kíváncsi vagyok van-e különbség, nem lennék meglepve, ha a magyar oldalakon már bevált kínai webshopok termékei lennének kétszeres áron...
-
bambano
titán
válasz
vargalex #2077 üzenetére
úgy látom, ezen árak szerint kb ugyanott vagy anyagilag, ha integrált picopsu-s alaplapot veszel, mintha külön veszed a kettőt. a nagy különbség az, hogy a tápok be szoktak dögleni, a diszkrét psu-t kihúzod és dugsz újat, az integráltat meg vagy levésed vagy hajítod alaplappal együtt.
az ilyen kisteljesítményű alaplapokhoz szerintem jó a picopsu, mert csendesebb, mint egy ventis atx táp.
vagy 120 wattos téglát vennék hozzá, meg ekkora psu-t, ne legyen kihajtva teljesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- bambano: Bambanő háza tája
- 3DMark05 eredmények
- Milyen Blu-ray írót?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Delta Force (2024)
- A komplett platformot kínáló cégeknek kedvez Donald Trump vámpolitikája
- Battlefield 2042
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Viccrovat
- További aktív témák...