Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Remélem jó helyen vagyok, vagy tudtok útba igazítást adni.
Van egy S905X amlogic androidos boxom.
Semmire nem használom.
Ebből szeretnék csinálni egy itthoni kis szervert linuxal.
Egy kaputelefon és egy öntöző rendszer csatlakozna rá.
Más feladata nem lenne.
Mindkettőt mobiltelefonnal neten vagy belső hálózatban szeretném elérni.
Wifi, Rj45 van a médiaboxba.
A video kaputelefon EKEn V5 ami most kínai szerverre üzelem, de borzalmasan lassú, és késik minden.
Ebbe a készülékbe át lehet valahogy írni, a szerver címét?
Fix ip-m nincs sajnos.
Előre is köszi a segítséget. -
Kronk
őstag
Valaki [link] erre esetleg?
-
Lanash
senior tag
válasz
vadkörte #5396 üzenetére
HDD-n szeretném az adatokat tárolni, ssd-t csak a rendszernek raktam be.
Tárterület: jelenleg egy 4TB-s vinyóm van, majd később bővitek.
RAID0-ra gondoltam, mert a biztonság nem létfontosságú. Ami fontos azt tárolom egyéb módon is.
Kamera db szám jelenlegi tervek alapján 2-3, de ez még változhat. (Szerintem max 4)
A gondom az, hogy tönkre ment a gépem. Abba volt a vinyó és egy plex szerver. Ha bekapcsoltam a gépem akkor tudtunk nézni filmeket. Illetve elértem a megosztott mappákat is. Most, hogy a gép már meghalt szükségem lett valamire ami megy 0-24-be és mindezt tudja kezelni. -
Lanash
senior tag
válasz
cinemazealot #5395 üzenetére
Ilyenkor a falba tudnám ütni a fejem, hogy kidobtam idegességembe az i5-4570-es procimat amikor tönkre ment a gépem.
-
vadkörte
addikt
Milyen adattárolási technológiát szeretnél? HDD/SSD?
Mennyi tárolóeszközre - tárterületre - lenne szükséged?
Milyen tárolási struktúrában gondolkodsz? rendszerlemez+adatlemezek/Synology elvű (minden médiumra felírom magam, mindent tömbözök)/klasszikus RAID/stb...
Milyen operációs rendszert szeretnél?
Fogsz virtualizálni? (valószínűleg igen)
Mennyi kamerát és milyen felbontásban szeretnél üzemeltetni?
Sok az eldöntendő kérdés, amit nem ismerünk -
Szerintem ha engednél a ház látványából és az integrált ITX méretből, akkor sokkal olcsóbban is kijöhetnél részben használt alkatrészekből. Én az aprót manapság bagóért elárasztó 4. generációs i3 köré kezdenék építkezni asztali (nem SO-DIMM méretű) DDR3 RAM-okkal, 120 mm-es ~500 fordulaton pörgő (ezáltal szinte hangtalan) ventivel fújva a CPU-t.
A nem integrált CPU-nak az is lehet előnye, hogy ha később transzkódolásra lenne igény, akár egy i7-re is lecserélheted az i3-at és RAM-ból sem lenne érvágás a bővítés. A nagyobb ház pedig halkabb működést, jobb hűthetőséget ígér az idővel több HDD-nek.
-
Lanash
senior tag
Sziasztok!
Az elmúlt napokban bejártam pár topikot mire ide jutottam.
Szóval szeretnék otthonra egy NAS-t.
Jelenleg 2 TV-t kéne kiszolgálnia amin filmeket, sorozatokat néznénk. (FullHD-ban) Később jön egy 4K-s TV az egyik helyére, és egy laptopot amin a gyereknek mennének a mesék.
Valamint a fájlokat szeretném elérni belső és külső hálózatról. Szükségem lenne Time Machine funkcióra. Illetve torrenteket szeretnék fel/le tőlteni róla.
Később beszerzésre fog kerülni 2-3 kamera, az is erre rögzítene.
A keret kezdetben 70e Ft volt, de mint kiderült az optimális az 90-125e Ft között lenne.
Ezért gondoltam arra, hogy jobban megérhetné ha valamit építenék.
Ennek összeszedésében szeretnék segítséget kérni. (Ha lehet 100 alatt szeretném megúszni, ha egy kicsit több maradhat)
Előre is köszi! -
Dr.Adonisz
tag
-
CheGhost
aktív tag
Nem csak neked, inkább általánosan, mert az utóbbi napokban mindig felmerül bennem (az OMV topikban)...
Ha eddig jól működött az OMV4, az 5 pedig problémás (docker, teljesítmény, ...), akkor én megfontolnám, hogy a 4-en maradjak. Akkor a megszokott rendszer megmarad, és pénzt sem költök. -
Kronk
őstag
Sziasztok, segítsetek kérlek, van jelenleg egy j3160-as configom 4GB rammal, de az új omv 5.3.6 és a docker már eléggé terheli a rendszert, ezért gondolkozom a cserén. Vagy egy új J5040-et szeretnék, ha végre megjelenik, de ahogy látom max 8GB ramot lehet majd beletenni
vagy ha tudnátok ajánlani egy hasonló inteles configot, lehet akár használt is, ami tudja a j5040 szintjét legalább. Egy Fractal design 304-be kell elférjen, és próbálnék törekedni a legcsendesebb configra, ha nem beépített procis lenne.
-
vargalex
félisten
Közös adatbázist használva bármelyik Kodi példány ott tudja folytatni, ahol abbahagytad. Nálunk pl. elkezdenek a gyerekek itthon (Budapest) valami filmet, közben elindulunk nagyihoz vidékre és onnan tudják folytatni, ahol megállították (openVPN-el kapcsolódik a nagyinál lévő box).
-
Kroni1
veterán
válasz
MasterMark #5383 üzenetére
Igen ugyanaz, de elvileg az nem fizetős ha jól tudom...
Pkc nekem új, de rákeresek, köszi!
-
MasterMark
titán
A plex plugin ugyanaz mint a sima plex player. Kodihoz a PKC kell, azzal az igazi. (De ez is szuperkendács megoldás, manuális beállítással, szóval az se való mindenkinek.)
Én is a folytatás miatt használom a Plex-et. HTPC-n PKC-val Kodin igy is mindent tud, és smbn megy a film, csak a plex metaadatait használja ami központilag kezelt.
-
Kroni1
veterán
Ami tetszik nekem a plex-ben, hogy bármelyik eszközödön ott folytat minden tartalmat ahol abbahagytad, csakúgy mint pl. a netflix. A lejátszás folytatása kodival csak azonos eszközön megy tudtommal, viszont a kodi alatt is van plex plugin, nekem mi boxon is megy, és egyesiti a kettő előnyeit. Most elkezdtem teszelni, ezeket az ajánlatokat azonnal leliltottam, ha működik akkor lehet megmarad nálam.
-
vzozo
senior tag
válasz
vadkörte #5380 üzenetére
És nagyon nem éreztem az instant-get érzést.
Ezzel szerintem betaláltál, totál így éreztem a múlt héten. Oké, működik (úgy-ahogy), és akkor most mi van? Meeh.
Mások vagyunk, mások az elvárások. Valószínűleg azért nem fogom kukázni, főleg ahogy növekszik a gyerkőc, a számára hasznos lehet (itt tényleg van előny a DLNA-hoz képest: user access control, színes-szagos metaadatok), de ez nem olyan, hogy tegnapra kell, low prio.
-
vadkörte
addikt
OMV topikban vagy két éve kérdezett valaki PLEX-szel kapcsolatban. Akkor - még nem volt meg a "NAS"-om - egy RPi-re dobtam fel gyorsan egy alap OMV-t + a PLEX-et, az asztali gépemre meg a PLEX-klienst. Belőttem, persze csak free-ben, kicst használtam. És nagyon nem éreztem az instant-get érzést.
Még a DLNA funkcióira sincs szükségem, számomra egy mezei NFS megosztás a LE-felé pont elég, amire nekem szükségem van, azt tudja az is. Ettől függetlenül, megértem, ha valakinek kell a PLEX. -
vzozo
senior tag
válasz
vadkörte #5376 üzenetére
Habár a csapból is a plex folyik, számomra elég nagy red flag volt végig, hogy bizonyos platformokra sokáig csak 3rd party / hackelt csomagok voltak elérhetőek, illetve ugye az egész cucc zárt forrású. Plusz még a ráépült fizetős modell, szóval nem ütötte át az ingerküszöbömet, főleg, hogy DLNA-t 10+ éve használok és az működik.
Múlt héten adtam egy esélyt a Jellyfinnek, tényleg nem merültem bele mélyen, csak megnéztem mit tud egy default install és hogyan ismeri fel / kezeli egy kisebb vinyón lévő pár médiatartalmat. Vegyesek a tapasztalataim, és mind a felhasználói, mind a fejlesztői fórumok tele vannak olyannak, hogy "nem megy, de pedig mennie kéne, ígyjártál, bye" - tényleg nem szimpatikus. Mondjuk ez a hozzáállás most rohamosan terjed mindenhol, de ez offtopik itt.
-
noorbertt
őstag
válasz
Jonesy84 #5369 üzenetére
Igen, igen. Már már annyira egyszerű hogy elbaxni is nehéz..:)
Wireguard vpn is 2perc., Nálam úgy megy az emby (Plex alternativa) távolról.VM dettó, szerveren fut az Ubuntu amit a Chromebook-on keresztül használok. Sőt van mac-os is amihez videót is csináltak ami nagyon egyszerűen követhető (sajnos ahhoz nagyobb proci és több memo kellene nekem a sok docker mellé de majd karácsonykor:) )
-
Kroni1
veterán
válasz
sugarforce #5370 üzenetére
Akkor jól emléxem, köszi.
-
-
Kroni1
veterán
válasz
Jonesy84 #5360 üzenetére
Igazából még kísérleti fázisban vagyok, keresem mi lenne a legjobb megoldás.. A Plex nem igényel VPN-t távolról? Na ez jó is lenne.. Azonban ha néha dokumentumokat is el akarok érni ahhoz asszem mégiscsak jó lesz ha a vpn-t is sikerülne beállítani. A plex server free, de az androidos plex kliens az fizetős app ha jól tudom igaz?!
-
noorbertt
őstag
válasz
MasterMark #5358 üzenetére
Ez is egy feedback ha úgy nézzük :)
-
MasterMark
titán
válasz
noorbertt #5357 üzenetére
Tudom csúnya dolog, de nekem már évek óta trial-ban megy az Unraid. Tudom, hogy meg kéne venni, nekem is könnyebb lenne, csak mivel így is megy nehezen veszem rá magam.
Ugyebár ha lejár a trial, akkor bármeddig megy utána ameddig újra nem indítja az ember a gépet. (Pontosabban le nem állítja az array-t.)
-
noorbertt
őstag
Túl sok mindent akartam és annyira nem volt időm és kedvem beleásni magamat hogy mindent meg tudjak 0-rol oldani egy sima ubi,Debian szerveren.
Omw-t nem tettem a listába de volt vele 2 próbálkozás mind két alkalommal magától hasalt el, pl egyszerű update vagy plugin miatt :D
Xpenology esetén túl sok mindent akartam és sajnos a rendszer korlátok közé van szorítva... plusz 3 SSD-nel is azt jelezte hogy kuka, közben meg a boltból hoztam ki:) és az egyik hdd-t 100%-nak gondolta és közben vannak vele problémák az Unraid szerint.
vadkörte: annyit megér, bár én mobilra is veszek appokat.. kinek mi. Próbáld ki ingyenesen és ha tetszik akkor spórolj rá egy kicsit, vagy ha az elv miatt nem fizetsz mert fizetős akkor sorry.
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
A WD Mycloud NAS-omat szeretném lassan nyugdijazni, és elkezdtem azzal kisérletezni, hogy egy kisebb fogyasztású szervergépet csinálok a kamrába qBittorrent, smb szerver, filmek-zenék streamelese és usb-n rádugott nyomtató megosztása céljából.
Igazából a server gépet már sikerült ubuntuval és win10-el próbálva is működésre bírnom. Ugyanakkor a Debiant, illetve az OMW-t is ajánlották mint kifejezetten Nas célú kis erőforrásigényű megoldás, szívesen kipróbálnám ezt is, de ezzel semmi tapasztalatom.
A WD mycloud az androidos app-al a telómra tudta szépen streamelni a zenéimet meg a filmeket (kb 720p-ig). Azt szeretném, ha a távoli elérés ezzel is tudna hasonlóképpen jól működni, úgy tudom elvileg a mikrotik routerem saját VPN-jével megoldható lenne a távoli elérés..Fent vázolt céljaimhoz melyik rendszer felé lenne ajánlatos elindulnom szerintetek?
-
törölt tag
válasz
sugarforce #5351 üzenetére
Nem vagyok sajna egy muszaki infos zseni szoval nekem nem tunik egyszerunek. De meg keresek rola videokat YouTube-on.
Amugy nextcloud-ot hasznalok de ott nem sajat szervert hasznalok. Akire feliratkoztam ott 5 gigat kaptam ingyen.
-
sugarforce
addikt
válasz
MasterMark #5349 üzenetére
A ketto kulonbozo szoftver, en par eve az owncloudot hasznaltam hasonlo igenyekre, azota nem kovetem nagyon.
-
MasterMark
titán
válasz
sugarforce #5347 üzenetére
Nem Nextcloud van már helyette?
-
törölt tag
Sziasztok,
Remelem jo forumban jarok a kerdesemmel.
Elegge tudatlan vagyok ebben a temaban ezert is fordulok hozzatok.
Szoval adott harom androidos telefon (android 10 fut rajtuk, nem rootoltak) es egy laptop amin windows 10 van.
Szeretnek letrehozni egy olyan rendszert amit mindegyik keszulekrol el tudok erni barhonnan, tehat ne local only legyen.
A keszulekek backup-jat tarolnam itt, kepeket, videokat toltenek feltelefonrol, illetve amiket letoltok filmeket, zeneket laptopon azok mennenek meg ide.
Tehat kene valami app androidon amin el tudom erni, es egy windows 10 kliens.
Mit tudnatok javasolni? -
Lorantz24
csendes tag
Valaki? Ötlet?
-
Lorantz24
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném leváltani a jelenlegi Zyxel NAS542-met a gyorsabb torrent és a több hdd szüksége miatt. Nézegettem a több lemezes NAS-okat, de reménykedem, hogy olcsóbban megúsznám egy szerver géppel.
Elképzelés:
- Minimum 8 hdd (legalább 32, de inkább 48 TB)
- transmission jó lenne ha ki tudná használni a gigabites netet legalább letöltésben
- Egyszerre maximum 3 kliens full hd vagy 2 4k kiszolgálása (transzkódolás nélkül)
- szolgáltatás a Zyxel-ről sem hiányzott nekem, szóval ilyen téren nagyon alappal beéremMilyen kész szerver vagy épített megoldásokat tudnátok ajánlani?
-
Shade45
senior tag
Neten több helyen láttam már ajánlva az Asrock integrált CPU-s lapjait (otthoni NAS, HTPC építéshez), szerintem ha gond lenne velük, akkor az már régen kiderült volna. Személyes tapasztalatom nincs, de nyugodt szívvel venném, ha NAS-t építenék!
A RAM-ra viszont figyelj oda, hogy csak a gyártói oldalon elfogadottból válassz, memóriákkal kapcsolatos kompatibilitási hibák előfordultak. -
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
Szerintetek ez mire elég: ASROCK
Amire használnám samba, plex media, transmission, adattárolás, felhő, 8 db hdd. -
ooszi
senior tag
válasz
cinemazealot #5331 üzenetére
Szia igen csak újat szeretnék, most össze rakom azt pár évig nem akarok informatikára költeni.
Mostanság nem fog kijönni valami jó kis integrált procis lapocska? -
-
ooszi
senior tag
Sziasztok, nagy fába vágtam a fejszém, de meg csinálom, kemény leszek, egyenlőre tanácstalan vagyok, olvasgatok, nézelődök a neten és stb.....
Lényeg, vettem egy házat már mint pc-házat ami dual systeme-s, nagyon tetszik a gépház, Phanteks Enthoo Mini XL Dual System, fogad egy micro-atx és egy mini-itx rendszert, a micro-atx rendszert megvettem, 250.000 ft volt, a hülye fejemmel nem néztem meg a procit, nincs benne int. vga, így a proci eladásra kerül és veszek egy másik procit amibe van vga is. Na és itt kezdődik a probléma, melyik legyen a nas? az itx vagy a micro-atx?
A micro-atx erős konfig, 50.000 ft os Intel 1151 Z lapkás, elvileg ezt úgy vettem hogy ez lesz a gamer gépem, de nézegetem az itx lapokat, sajnos az integrált lapok kilőve nagyon gyenge benne a procik, plex server megeszi, szeretnék legalább 8 vinyót rádugni a lapra nas hoz, jó volna Intel lan, egyenlőre OpenMediaVault lenne a nas rendszer, de okosodok Linux téren, egyszer csak szeretnék Ubuntu Servert.
Itx re is költsek el 150.000 ft ot, lap-proci-memória. -
stigma
addikt
válasz
bambano #5321 üzenetére
(#5321) bambano : Köszi szépen, hangja lehet attól van hogy a paszta szar rajta, melyet újra kellene pasztázni, vagy épp a ventillátort kifujlni/tisztítani, de az is lehet, hogy a ventillátor ,,elöregedett".
(#5323) AiRLAC : Hát elég sok NUC-ot néztem, hogy jövök ki jól vagy rosszabul, hétvégét erre szánom a maradék szabadidőm ami lesz.
1.verzió: J4105 ITX és J3160-as lapoknál láttam NUC esetében hogy van m.SATA vagy M.2 , viszont az 40k+ ram. => 50k
2. verzió: Épített NAS: ~ 40k +HDD , de a prociban és bővíthetőségben jobb.
- Asrock H110-es valamilyen variáns lap : 5-8k
- G4560-as proci vagy valami ahsonló (2mag/4 szál) : 8-10k esetleg i3-6100 ~12k
- 8Gb ram: 10k
- Ház és táp: 20k :=y valami jobb ITX-es Chieftech ház 120W-os táppal vagy LC-Power ház+tápos megoldások
Összesen: ez is kb 40k, viszont újabb, jobb konstrukciót talán, viszont Gemini lake procis NUC/Lap(ez van nekem is nas-ban) a legjobb ár/érték arány
3. Amlogic box : Itthon hála isten a függőségeimnek miattvan egy S905X3-as lejátszó, mely 4/32-es box, melyben a rendszer SD-ről bootol, Boxon van egy USB 3.0-s csati.
kőkemény 11k volt, kipróbálok rajta holnap a szükséges alkalmazásokat, hogy futnak e rajta és low budget megoldásban vagy veszek egy WD 2,5 TB-os Hdd-t vagy 3,5-ös házat (mert van fölösben egy WD Purple 2TB-os HDD-m) és akkor már összeáll a rendszer.Ez persze elég tákolt és szar megoldás, de ha pénz dominál akkor a 3-as verziót választom, ha nem számít akkor 1- vagy 2.-t fogom, mert jobb egy NAS hosszú távra.
Köszi mindenkinek a segítséget.
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #5325 üzenetére
nincs oldala.
az elitedesk 705g1 az egy apró gép, nagyjából akkora, mint négy egymásra rakott cd tok. nincs oldala, nincsenek benne eszközök, semmi. egy piszlicsáré hűtőventillátor van benne, ami egy csöves bordán keresztül hűti a procit. -
bambano
titán
válasz
MasterMark #5322 üzenetére
ha driver gondja van, az úgy is marad...
a takarítást lehet, hogy ellenőrizni fogom, kösz. -
stigma
addikt
Sziasztok.
Otthonra szeretnék egy kis, kompat NAS-t építeni, mert a jelenlegi felállást szeretném lecserélni.
Amire szükségem lenne:
- kis méretű NAS/HTPC/DIY szerver pl.: NUCvagy épített NAS
- Samba megosztás
- Transmisison
- Pi-Hole
- Eseteg távoli elérés => Nextcloud vagy sima VPN Server
- Telefon Backup (adatok tárolása)
- Filmek/Sorozatok tárolásaJelenleg egy Gigabyte Brix N3150-es gép , 4GB ram, 1TB HDD + 32GB-os Pendrive , melyen Libreelec fut.Nagy hátrány amiért cserélni akarom, mert 1 db Sata port van rajta, és max olyan megoldás lehetne, hogy az 1db SATA portra SSD-t kötök, és a belső HDD-t külsőbe teszem.
Ezt kiváltanám egy NUC/épített icikepicike NAS + Amlogix S905X2-es lejátszóval és akkor hosszútávra meg vagyok oldva, mer ha a jelenlegi TV/Sorozatok melyeket leszedünk FullHD-ban ehelyett jobb minőség lenne, akkor azt is elbírja a rendszer.(4k, HDR-re gondolok)
Amiket néztem:
- HP Elitedesk 705 G2 : Link
- HP ProDesk 600 G1 DM : Link
- Lenovo M92: Link
- Használtan J3455 / J4105 ITX-es lap + 4GB ram + 2TB HDD + SSD....
- Asrock H110-es valamillyen ITX lap + G4560/G4560T + 4GB ram + ....
- Vagy amit ti ajánltokAmi fontos nekem:
- A gépben legyen 1 SSD hely (msata vagy M.2)
- 1 db HDD hely ami 3,5/2.5-es... 1 db 2TB-os HDD menne a helyére
- Nagyon pici legyen, mert sok helyem nincs sajnos ahova tervezem
- Árban új vagy haszbált, MAX 40k (HDD nélkül)Viszont elgondolkodtam azon is, hogy amit hazaviszek Amlogic box, S905X2, melyen Coreelec van, ahhoz vennék egy külső HDD-t és a linuxos repokból ezt a pár dolgot feltenném kézzel.
Samba, Transmisison, Pi-Hole(ezt hétvégén megnézem) telepíthető rá, így max egy 2,5/3,5-es Külső HDD-t kellene vennem és minden megvan.
Szerencsémre a kis Amlogic Box-on van USB 3.0-s kimenet, mellyet teszteltem és elég jó írás/olvasási értékeket adott egy sima 2,5-es házban lévp 500-as HDD-vel.
2,5-es HDD-t azért eltöretem és nem írtam külső ház esetén 3,5-es HDD-t mert fontos hogy színte hangtalan legyen, igaz szerintem egy WD Purple 2TB-os HDD-nek sem sok hangja lehet 5400-as fordulaton.
Nagyon low Budget megoldásnak megfelel, ha nem találok mást de ki mit ajánl?Segítséget előre is köszönöm.
-
Éspedig? Miért baj az, ha van 2 competitor és ahhoz ragaszkodom, ami kevésbé dús exploittal. Tudtommal pont a VM-ekből lehet kitörni a legtöbb intel exploittal.
-
válasz
MasterMark #5314 üzenetére
Úgy, hogy a szerver vélhetően kilát majd a netre és tervezek megosztani egy VM-et a kollégámmal is pl. Nem szeretném kitenni semmiféle exploitnak a vasat.
-
-
Köszönöm a rengeteg konstruktív választ!
Ezt az 50-60k-t mindenféle sikerstory alapján lőttem be, jó páran mondták nekem, hogy ekörül vettek használt szervert darabokban ebayről/hardverapróról és az ténylegesen kihajtja a gigabitet. Természetesen ebbe az árba az SSD-k, meg HDD-k nem, de maga a vas (ház, RAM, alaplap, táp, CPU) benne volt. Gondoltam ha ez tényleg lehetséges, itt biztosan kapok választ, hogy mely HA dealekre érdemes ránézni. De én is keveslem ezt az árat.
Egy jelenlegi KVM virtuális gépet váltana egyébként a konfig. amiért havi 23 ojrót fizetek 6 dedikált magért egy Intel® Xeon® Gold 6140-nal. 32 GB DDR4 RAM-mal, 140 GB SSD-vel (RAID10-ben) és 1 Gbit/s netért. Szépen kihajtja a gigabitet és panaszom sincs transzkódolás kapcsán sem, viszont a 140 GB SSD igencsak kevés. Illetve az itthoni netem routingban is közelebb van a többi magyar peerhez, hiába jó a bérelt szerverem peeringje, sokkal jobban járnék home hosztinggal.
(#5303) stigma
Plex Transzkodólás: Minek is kell pontosan? Ha jól ki van építve a hálózat és az eszközök gigabitesek én 1-1ben átengedném az anyagot a lejátszónak.
Tapasztalat a meglévő igények alapján. Gyakran van használva 20 Mbit/s letöltéses internetről, ami a HD-val még megbirkózik, a full HD bizonyos bitráta felett már esélytelen. Én viszont 1080p alá nem adom, az összes megvásárolt Blu-ray-em 1080p-ben lett rippelve... A másik, hogy gyakran használom mobilról a Sync funkciót, ahol tárhelykímélés szempontjából a 720p elég szokott lenni (mobilnak nincs akkora képe, hogy lenne értelme a 1080p-nek), illetve kevesebb mobilnet megy el streamelés során is.
Gigabites net: Ide azért már valami jobbfajta routerben is elkezdhetsz gondolkodni, nem csak a szolgáltatósban.
Ez már adott. De tervben van, hogy ez a szervergép fogja 2 gigabites porton összeaggregálni a szolgáltatós routerből jövő netet és adná ki 10 Gbit-es porton, ami a PC-m és a szerver közt lenne. Most is hasonlóképp használom, csak egy régi PC-be tettem hálókártyákat.
OS-nek mint a többiek Xpenology vagy OMV-t ajánlok (nekem is az van, programok meg Dockerben)
Köszi, ismerem mindkettőt, de nekem elég a minimalista Fedora.
Médiaboxok meg vannak otthon szép számmal, azzal nem lesz gond. Ettől függetlenül a Plex nálam alap, pont az lenne a cél, hogy minden médiám egy helyen legyen és el tudjam érni bárhol.
(#5305) szpeti40
Jól hangzik! Utánanézek!
@bambano
Gigás upload mellé milyen CPU javallott? AMD-ben gondolkoznék elsősorban.
-
Necronom
senior tag
Hmm..mindennel tokeletesen tudok azonosulni
Nalam is kb ezek mennek mar jo egy eve hibatlanul, csak picit mas a szoftverezesem
A kis ITX kocka gepre felpakoltam pore egyszeruen egy Linuxot, arra meg egy DLNA szervert, mert a csaladban van 3db TV, abbol egyik okoska, igy neki elegendo a DLNA - semmi transzkodolas. Ezen kivul meg egy transmission fut rajta es csovaz
A masik 2 tv-nel meg tv boxok vannak egyszeru SMB-n keresztul (nekem a kedvenceim az X-es csalad), az egyiknek egy X96, a masiknal meg az X96 Air - Kodival mind, ill a regebbi X96-on maradt meg droid, mert a gyerek jatszik is rajta, igy ott filmezni inkabb SPMC a jobb
Szoval lett belole egy kis hazi mindenes, ami kepes 100-120MB/s olvasni es joszerivel 60-70MB/s sebesseggel irni, ami szerintem nem keves teljesitmeny egy ilyen jofej geptol, bosegsen kiszolgal, meg akkor is, ha mindharman ugyanazt a filmet nezzuk egyszerre
Szoval nagyon nincsen szukseg a transzkodolasra, igazabol nem is ertem, hogy mire is valo a mai vilagban, hiszen nagyjabol mar minden lejatszik mindent - lassan a hutogepen is netezni es filmezni fogunk
Ez az egesz cuccos messze kevesebbe kerul mint egy hasonlo teljesitmenyu NAS! -
stigma
addikt
válasz
bambano #5306 üzenetére
Hi, ebben igazad van egy fontos részlet kimaradt, amire nem figyeltem.
Viszont ami fontos, 2/1 Gigabites netet nem igazán tudja szerintem kihasználni max 1/1-et, mert elég kevés routernek vannak 2.5-es Gb-es portjai.
Ha van is akkor max 1 port ha jól emlékszem.
CAT7-es kábel vagy CAT6A 10Gb-et támogató kábel, viszont elég kevés olyan lap van amin jobb mint gigabites hálókártya van igaz az lehet venni plusszban is.
Hát igen akkor ez egy nem épp "low budget" projektnek néz ki. -
stigma
addikt
válasz
Mr Dini #5295 üzenetére
Hali, én egy picivel gazdaságosabb cuccot ajánlok neked, igaz még az erőforrásoknak nem tudom mennyire állja meg a helyét, de nálam tökéletesen megy.
1. Plex Transzkodólás: Minek is kell pontosan? Ha jól ki van építve a hálózat és az eszközök gigabitesek én 1-1ben átengedném az anyagot a lejátszónak.
2. Gigabites net: Ide azért már valami jobbfajta routerben is elkezdhetsz gondolkodni, nem csak a szolgáltatósban.
OS-nek mint a többiek Xpenology vagy OMV-t ajánlok (nekem is az van, programok meg Dockerben)Én építenék egy NAS-t , mely Intel Celeron alapokon megy: Pl.: Asrock J4105-ITX 4-8GB rammal, programok Dockerben. Vagy ha az nem jönne be akkor Xpenology.
A lap 4 SATA-t tud, de plusz PIC-E-vel orvosolható szerintem a többi SATA port.
Rendszer mindenképp mini SSD-re tenném, már vicc kategória egy 120-as akár.
NAS-ra mehetnek a programok, melyek kellenek, Tranmission, stb...Webszerverről nem nyilatkozom, mert abban nem vagyok otthon sajnos.
HA az eszközök TV-k akkor, külön-külön vennék Amlogic boxokat (S905x2,S912 vagy S90x3-at) és Coreelec-et tennék rá.
Kb 10-16k-ból kintről egy gigabites boxot lehet venni, ami nem szép igaz, de 4k+HDR képes, szóval még több is ami kellene neked...
NAS-m HDD-k nélkül 70k volt ha jól emlékszem mert:
- AsrockJ4105-ITX (30k), 8GB ram(10k) , 300-as FSB beles táp(5k ahsználtan), Node 304 (25k újonnan), SSD-m 16GB-os volt a fiókban :)
- Nekem 2 db Boxom van :
1.Beelink GT1 Mini (S905X2) 20k
2.Khadas Vim3L (előrendelve 20k volt, most inkább 30k)
Boxok miatt az Amlogic-os topicban tudsz érdekelődni.
Így kb 70k a NAS, Boxok legyen 3x15k és akkor elvagy egy időre szerintem.
Ami fontos, hogy minden box kábelről menjen. Ezek a boxok gigabitesek és a 70gb-os 4k remux is tökéletesen megy rajtuk,mert tesztetem. Vagyis nem csak én hanem az Amlogic fórumban elég sokan.
HDMI CEC-et tudják a boxok, másik távirányító nem szükséges, ha házimozi is van akkor a sokpontegy sem lesz probléma. A távirányító gond esetén Iphone/android-os alkalmazás is van, nem kell aggódni.Ha szeretnéd maradhatsz Plex-nél a központi adatbázisban és a Coreelec rendszer, mely az Amligic boxokon fut, plusz Addon telepítésével ,,Plexesíthető", tehát akkor mindhárom TV-n ugyanazokat a megnézett Filmek/ és sorozatokat találod.
Bármi kérdésed van keress nyugodtan.
Én Transcode-ot igaz nem használok, SMB-n keresztül nézek filmet és sorozatokat, viszont most akarom a NAS-ra az Emby szervert feltenni, és a megnézett Filmek/sorozatok egy adatbázison legyenek. -
vzozo
senior tag
válasz
Mr Dini #5295 üzenetére
Plexen 2-3 streamet tudjon transzkódolni 1080p forrásfájlok esetén.
Itt azt írják, hogy: https://support.plex.tv/articles/201774043-what-kind-of-cpu-do-i-need-for-my-server/
1080p (10Mbps, H.264) file: 2000 PassMark score
Itt találsz passmark eredményeket: https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
Fogyasztás annyira nem számít, 2-3k plusz havonta nem jelentene gondot
Én fél éve vettem új vasat, az alacsony fogyasztás volt a szempont, és végül egy AMD 220 GE lett. 35 Watt TDP, de nem volt nálam fogyasztásmérő, hogy az egész cuccot le tudjam mérni. Érzésre biztosan 50 W körül van, vagy még több - szóval ebből hamar összejön a havi 2-3 kHUF plusz áramszámla.
50-60k kevés lenne rá
Esélyesen. Nálam csak a lap+proci+RAM+M2 SSD + új táp és ház volt 140k, vinyók nélkül. Nem tudom, hogy 50-60-ból mit lehet kihozni.
Igaz, én a 10 éves home szerveremet váltottam vele, szóval semmit sem tudtam újrafelhasználni (a házat lehetett volna, de praktikussági okokból azt is cseréltem.)
Szerk.: ez a proci nem egy erőmű, de mivel nem plexezek, nem fut semmi extra néhány VM és NAS szerepkör kivételével, elég volt. Extra SAS kártya beszerzése még folyamatban, az dob majd a végösszegen.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest