Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok. Be quiet shadow rock 2 bordámon a ventilátor kezdi megadni magát. Elég alacsony fordulaton megy már csak.
Milyen 12X12-es ventit ajánlotok? Elég sűrű a borda. 4 pines alaplapi csatlakozója van. -
ilovedigweed
senior tag
válasz
hegegabi80
üzenetére
4 pines csatlakozója van, azt hiszem.
Köszönöm
-
hegegabi80
addikt
válasz
ilovedigweed
üzenetére
A ventilátoroknak milyen csatlakozója van? Ha 3 pin akkor vagy fixen pörög vagy feszültség alapján lehet szabályozni őket, ha az alaplap tudja.
Felülre egy venti elég, mert a másik a cpu torony hűtő elől szívja el a friss levegőt.
Én ismerősnek úgy oldottam meg, hogy 2sb 120 Arctic venti ment előre sys1 csatira, a hátsó, meg a felső a sys2-re, a cpu meg a cpu csatira.
Biosban be lett állítva a ventigörbe, hogy a két első venti mindig 300-350 rpm-el többet forogjon, mint a hátsó és felső, hogy a túlnyomás meglegyen.Alapestben pl. net az első 2 db 600 rpm a hátsó és felső 300 rpm, cpu-n meg kb 450 rpm. Ezt tartja elég sokáig, azt hiszem ha a cpu 60 fokot eléri, akkor pörögnek fel jobban, de akkor is az elsők max 1000-1100 rpm, hátső és felső 600-700 rpm.
Szerencsére nincs a házban erőmű, így még tök halk marad a gép, és nem fő meg. -
ilovedigweed
senior tag
válasz
ilovedigweed
üzenetére
Valaki esetleg?
-
ilovedigweed
senior tag
Sziasztok!
Adott egy KOLINK Observatory Lite Mesh RGB és benne egy GIGABYTE B660 GAMING X.
Rákötöttem az rgb kontrollert a lapra és az rgb része jól működik. Viszont a ventilátorok fixen mennek ami bosszant. Arra gondoltam, hogy kib@szom belőle az összes ventilátort és rendeltem is bele 2db ARCTIC P12 PWM PST A-RGB 0dB ventilátor készletet, ami 6 db-ot fog képezni.
Arra gondolta, hogy mivel három sys_fan csatlakozó van az alaplapon ezért az alábbiak szerint fogom bekötni:
1 ventilátor hátra, sys_fan1
2 ventilátor felülre, sys_fan2
3 ventilátor előre, sys_fan3Mivel nem használtam még sosem a Smart Fan (6?) alkalmazást ebben szeretnék segítséget kérni, mit, miként kell beállítanom?
Köszönöm!
-
Grave_444
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Igen, mindegyik a saját tartományában mozog a % alapján.
Akkor lehet gond, ha az induló feszültségük sem megegyező, úgy előfordulhat, hogy idle az egyik nem kapcsol be. Ki kell kísérletezni. -
szabeska
addikt
válasz
hegegabi80
üzenetére
Elvileg igen.
-
hegegabi80
addikt
Ha egy csatira 2 db különböző márkájú PWM ventit kötök, a fordulat tartományuk majdnem azonos, de azért van eltérés van min és max fordulat között.
Biosban ventiprofilnál adott hőfok esetében ventilátor rpm % adok meg. Ilyenkor mindegyik a saját tartományában fog majd menni, vagy azon amelyik a 4Pinbe van kötve.Konkrétan egyik venti 300-2500 másik 800-2000. Pl cpu 70 foknál beállítom rpm-et 100%-ra, akkor egyik 2500 másik 2000 rpm-en fog forogni?
-
válasz
robroy7919
üzenetére
Igazából tök mindegy ,kifújóra szinte bármilyen venti jó. Olcsón Arctic P12 pl ,vagy rakhatsz hátra is egy 12es argb-t ,ha már az első 3 úgyis világít.
-
válasz
robroy7919
üzenetére
Elég lesz hátra 1.
-
robroy7919
tag
Sziasztok.
Adott lenne egy ilyen házikó Cooler Master Midi - MasterBox TD500 MESH. Gyárilag elől 3 ventilátor . A kérdésem az lenne hova és milyen típusú ventit raknátok? LEgyen a klasszik egy hatúl egy felül ? Vagy itt mivel mesh az egész etetje így annyiar nem fontos ? Illetve kicsit elvagyok tévedve annyi ventilátor típus van. A házba kerűlni fog vmikor egy 3070 , egy amd r9 lesz benne és egy proceszor hütő természetesen.
Előre is köszönöm. -
Shalee
tag
Sziasztok!
Egy O11D Mini Air-t szeretnék megtölteni új ventilátorokkal (12-es és 14-es méretben). Semmi extrém, egy elég hétköznapi konfigot hűtenének (R5 3600, GTX 1660, B450 Tomahawk MAX stb...). A jelenlegi, régebbről használt Aerocool Astro légkavarók némelyike már sajnos hangos. Ahogy olvasgattam, az Arctic ventik ajánlottak ár-érték arányban, viszont ezekből rengeteg fajtát láttam, kicsit nehéz köztük kiigazodni (F, P, PST, CO...). Melyik verzió az ajánlott, azon kívül, hogy a PWM-esek? Vagy esetleg más márka is jöhet természetesen. Előre is köszi a segítséget!
-
zolee0307
őstag
Sziasztok! Szerintetek a cpu_opt aljazatot lehet használni pwm-es venti meghajtására, vagy csak pumpa mehet rá?
-
Grave_444
nagyúr
Minden esetre fura, hogy a többi venti megy róla rendesen.
Szerintem azzal nincs baj, mert közvetlen az alaplapra kötve is ugyanezt csinálja.
Lehet kukázom és veszek majd egy PWM-es 4pin-es ventit helyette.
( A procihűtő vezetékén az ARGB csatlakozóba bele volt törve egy tüske és nem tudtam kiszedni, csak foglalattal együtt. Kitömtem ónnal és tűvel szúrtam bele egy lyukat.
Most így csatlakozik az alaplapra.
Nem volt forrasztópákám ) -
Grave_444
nagyúr
Próbáltam mindhárom alaplapi csatlakozón elosztó nélkül is. A többi hiba nélkül megy azért fura. Ilyesmi cucc kínából. Ami még érdekes minden venti 3pin-es és akárhogy variálom csak az elmített 92mm-es fordulatát látom szoftverrel.
Úgy tűnik az számít milyen értékekre állítom be manuálisan a ventilátorokat.
Lehet most van a cpu_Fan csatlakozón az elosztón, mert úgy tűnik most működik. Ennél az elosztónál lehet nem számít.
Látom is, hogy kb 480-500rpm idle, eddig össze-vissza ugrált. Gondolom ha az induló feszültsége alatt próbálkozok is hibázhat. -
Grave_444
nagyúr
Szerintetek lehet, hogy egy BQ Pure Wings 2 92mm ventilátor alaplap csere után meghülyül?
Korábban Gigabyte lapban a cpu fannal együtt tekert, most végig max fordulaton hajlandó üzemelni. Látom biosban és Windowsból is a fordulatszámát. Néha sikerül elcsípnem és leszabályoznom, de újraindítás után ugyanúgy maxon megy.
Biosból ugye csak százalékban tudom megadni az értéket, nem pontos feszültséget.
Most Cha_Fan csatlakozóról megy elosztóról 4db másik ventivel együtt, miatta azok is maxon mennek ilyenkor. -
Kender23
aktív tag
válasz
abridabri
üzenetére
Na igen, ezt én is néztem már, csak az a gond, hogy az összes gomb (power, resest) usb-k, hang, minden a ház orrának a tetejébe van beépétve....
Szóval ha le akarnám végleg szerelni az elejét, akkor ezeket hova raknám? Vagy lehet, hogy magát a ház elejét még ketté lehet pattintani? 
-
-
válasz
Kender23
üzenetére
El kell dobni a fenébe a szűrőt . És lefedni szigetelőszalaggal /átlátszó ragasztószalaggal/bármivel azt a részt ahol nincs venti :

De amúgy porosodni fog a gép ,mert több levegő fog kimenni mint ami bejön, tehát hátul a porszűrő nélküli PCI takarólemezeken jön majd be a friss levegő nagy része (mivel elöl zárt) -
Kender23
aktív tag
Már csak egy olyan kérdésem lenne, hogy ha vannak felül ventik, akkor porvédőt el kell távolítani végleg, vagy úgy is tudnak kifújni, ha fent van a porvédő?
-
Kender23
aktív tag
Üdv.
Lenne nekem egy Deepcool D-Shield V2 házam, az utóbbi héten lecseréltem benne minden hardvert, de kicsit melegebb lett odabent
Van 2 venti a ház orrában, 1 pedig hátul, gondoltam lehetne 3-at rakni felülre is, a porvédő alá, hogy kifújják a meleg levegőt, de sehol nem találok felfogatási pontokat... Help!!! 
Szerk: Levettem egy ventit és igazából fel lehet csavarozni fentről is...

-
-
szabeska
addikt
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Nekem ugy tunik, mintha forditva lenne az egesz huto. 180 fokot forditva tokeletesen passzolna cpura es gpura is

-
-
FoLey-v
addikt
Sziasztok!
VGA hűtő bordára levő projekthez kéne ventilátor. Olyan teljesítményű ami van Accelerő Xtreme IV-hez 2000 rpm fordulatszám 92mm átmérő és 81 cfm légáramlás,ezt nem szeretném piszkálni,ezért keresek alternatív megoldást. Van olyan olcsó Arctic Cooling vagy valami nem drága ventilátor amit hozza ezt a teljesítmény?

-
kapitanj
csendes tag
Gondoltam újrapasztázom a laptop cpu-ját, de nem értem miért nem ér végig a réz a hűtőn? Ez a gyári elméletileg, de néztem szétszerelős videókat és ott rendesen lefedi a réz az egész procit. Azon gondolkodom vágok oda egy darab thermal padot, vagy ennek ilyennek kell lennie? Ja, ott paszta sem volt.
-
Mustármag
őstag
Sziasztok
Egy Ryzen 5600-az procim van, és szeretnék rá venni egy ID-Cooling SE-224-XT Basic-et. Mennyire jó a gyári ventilátor, érdemes cserélni?(Egy Be quiet vagy egy Akasa Viper AK-FN059-re)
Továbbá, elkezdett zörögni az egyik Bitfenix spectre pro 140mm-ami a gép tetején kifújó szerepet tölt be, az ő helyére egy Be Quiet Silent Wings 2 mennyire lenne jó választás? -
kiezTe90
senior tag
Sziasztok!
Teljesen amatőr vagyok pc építés meg minden téren, ezért előre is bocsánat ha hülyeségeket kérdezek.
Van egy kis konfigom amit így vettem elég jó áron (nzxt h510 ház, i7-9700, rtx 2060, asus b360, meg van egy akárnilyen coolermaster vízhűtésem)
Mivel a vízhűtés elől van, nem nagyon áramlik be friss levegő a házba. Arra gondoltam veszek felülre egy nzxt m23 vízhűtést (nem nyomom agyon a procit) előre akkor betudok rakni 2 ventit ami befele fúj, legalább kapna a vga is friss levegőt, hátul fent pedig kifele fújná a házból.
Kérdésem, hogy szerintetek ez működő dolog lehet?
Azért az nzxt m23-ra gondoltam, mert ugye a házba felül csak az fér el.
Köszi előre is -
Pakmara
őstag
Sziasztok!
Egy non-gamer laptop hűtésére szeretnék rásegíteni egy kicsit egy külső ventivel. Tudom, hogy vannak direkt ilyen hűtők, de abban nincs semmilyen kihívás
. Nem tudom mennyire ördögtől való, de USB-ről egy USB-3 pin átalakítóval tervezem táplálni. Ha jól utodom az USB 5V-ot tud leadni. Szóval kellene egy viszonylag normális alacsony indító feszültségű venti. Tipp hogy miket érdemes nézni?Köszi, Pakmara
-
XharX
aktív tag
Sziasztok!
Phantkes P600s-be szeretnék ventiket. Az első kérdésem az lenne, hogy a gyáriak(PH-F140MP) minősége az milyen szinten van? Megéri őket megtartani és venni melléjük még kettőt vagy érdemes mindet cserélni?
A házban egy R5 5600 egy Freezer 34 eSports DUO alatt, plusz egy ASUS RTX 3070 TUF a fő fogyasztók.
Árban mondjuk 5k/darabban gondolkodtam, de ha van valami ami sokkal jobb, akkor természetesen mehet ez feljebb is.
Még annyi, hogy egyszerű, világítás mentes ventik előnyben. -
válasz
hegegabi80
üzenetére
Az is megoldás akár ,ha nem sok ventiről van szó ,hogy egyesével leteszteled őket és kizárodaz adott tartományt a rpm görbén a biosban .
Szerencsére az rgb /argb verziót már csak minimális mértékben érinti ez a probléma. Ott ugye egy keret összefogja a lapátokat ,így nincs rezonancia. -
-
válasz
hegegabi80
üzenetére
-
steewcv65
őstag
válasz
hegegabi80
üzenetére
Ez egyéntől függ, van olyan aki nem is hallja, van akit meg borzasztóan zavar mindenféle zaj.Ez így nem megállapítható, de ne menjen el a történet, mert halk ventik a megfelelő fordulaton!
-
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Nem nagyon tesztelgettem őket ,csak beraktam és hasznàlom
De annyit azért mondanék ,hogy nem éri meg az 5x àrat az arctic p12 höz képest. Csak ugye ott van egy rpm tartomány ahol búg (800-1100) ,nekem meg pont az a tartomàny a cél porszűrő mögött . -
3L1T3
addikt
Guys tuti nem a legjobb topik de tippeket várok.
Corsair 5000D házamba jelenleg elől 3 db Be Quiet Pure Wings 2 120mm , felül 1 db és hátul 1 db szintén az említett ventiből teszi a dolgát.
Szeretnék még 2 db ventilátort fentre amik szintén kifelé fújnának és a másik 3 X helyére szintén a fenti ventilátorból raknék 3 db-ot ami befelé fúj.
A kérdés, hogy mekkora értelme van, ha még nagyobb légmozgást szeretnék elérni.
-
steewcv65
őstag
válasz
hegegabi80
üzenetére
Alaplapodtol fugg
-
hegegabi80
addikt
Hali!
Arctic P12 pwm ventiből mennyit szabad összefűzni egy csatira?
Bár most gondolkozom, úgy is ez menne a proci bordára is, akkor az meg a hátsó menne egy csatiról, az első kettő meg a felső a másikról. Így biztos ok.De pl. 5 db összefűzve mehetne egy csatiról? vagy az sok?
-
varmi2
nagyúr
Üdv.
Van tapasztalat, vagy vélemény erről a ventiről? Jó fajta, minőségi? Most az árat ne nézzük. -
IzI
senior tag
Hi
Mennyire számít,hogy van-e fan hub a házban vagy nincs ? Mondjuk 4-5 ventilátornál.
Ha 4pin pwm ventilátorok vannak,akkor meg lehet oldani hub nélkül,az üzemeltetést?
Jó pár ház,nem rendelkezik fan hub-al vagy ha igen,akkor csak 3pin-es. -
Grózi
Topikgazda
válasz
vezeralmos2
üzenetére
És ezeken kivül van még jópár bevált típus-pl: P12-14,SW3,eLoop stb...
A gyártói adat pedig nem adat-ezt sokszor kitárgyaltuk.
A stílus pedig maga az ember-figyelj oda a szóhasználatra. -
vezeralmos2
senior tag
https://www.pcx.hu/nzxt-aer-rf-af140-b1-140mm-rendszer-huto-00527846?gclid=EAIaIQobChMIoo6xoJzO-QIVVIfVCh0lZQAdEAQYFCABEgJQ_fD_BwE
Ezt a 140mm-es ventit ajánlom a házba. A noctuának van még, de az drágább is jóval, és a légszállításban ráadásul a felét tudja az NZXT-hez képest, tehát lóf*sz. -
3L1T3
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
A meleg.
14cm akart az lenni -
3L1T3
addikt
Sziasztok!
Corsair 5000D (nem airflow) gépházamhoz szeretnék vásárolni 3-4 db 14mm-es ventillátort. Minél jobb teljesítményűt szeretnék venni, mit javasoltok? Nem vagyok nagy RGB örült lévén a cpu coolerem is egy NDH-15.
Érdemesebb inkább 12mm-ben gondolkodni?
-
Egon
nagyúr
Üdv!
A Fractal Design Define 7 házhoz járó ventik mennyire számítanak halknak? Érdemes lehet cserélni őket? -
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Nem nézegeti a hőfokokat és/vagy nem érdekli, hogy hangos,mert zàrt fejhallgatóval játszik. Én sajnos nézegetem àllandóan az MSI afterburner/hwinfot ,pedig tudom ,hogy csak magam szivatom vele
Meg nyitott fülesem van,ìgy behallatszik, ha hangos a gép. -
chopin42
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Tudod, van, akinek számít az is, ha valami csendes, nem csak erős. Hatásfoknak hívják, pl a trabant régen 7 literből kb 20 lóerőt tudott, egy 20 éves polo 3 1.4 pdtdi meg ugyanennyiből 75-öt. A noctua ventik közül nem mind csúcs, de az nfa12x25 top venti, ha a zaj-teljesítményt nézzük. Másrészt gépház hűtéshez mi a töknek szerverventi? Egy jól szellőző ház, csendes és jó hatásfokú ventrikkel (pl p12/p14, ár-értékben verhetetlen, zaj-teljesítményben kimagasló).
-
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Nekem fontos ,hogy halk is legyen ne csak 'brute force' ott tényleg jobbak a szerver ventik. Hogy hogy teljesìt ,majd kiderül,ha összeraktam (már csak plexire meg porszűrőre várok) .Reményeim szerint minden jelenlegi háznál jobban kellene hűtenie .Főleg a VGAt . A mostani házak elég rossz konstrukciók véleményem szerint ,hogy a VGA ràfujja az oldallapra / üvegre a meleget aztàn annak nagy részét vissza is szìvja.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
abridabri
üzenetére
Miért paszírozod egymásra sorba a ventiket?
Ha nem elég a légáram amit generál a Noctua, akkor miért nem néztél valami erősebbet? Mondjuk amit linkeltem.
Viszont szerintem nem biztos hogy jó amit csináltál, mert egyirányba forognak a ventik, és ha egymás fölött vannak akkor az nem tesz jót az áramlásnak. A Scythe csinált erre egy frappáns 2 ventis cpu hűtőt amin egymással ellentétesen forognak a ventik, így sokkal stabilabbá téve a légáramot.
(legalábbis ha jól értem hogy egymás felett vannak pofára a ventik) -
válasz
boogie84
üzenetére
Több oka van . Àrban kb ugyanannyi ,de a Noctua 6 év garis a Sw4 meg csak 2. A noctua négyzet alakú teljesen ,a Sw4 meg csak majdnem . 6db ventit kell összefogatnom egymàshoz (saját építésű ház, 2sorban 3-3 venti egymàs fölött közvetlen ) és nem lehet közöttük hézag. Amúgy Phanteks t30 a csúcs ,de itthon alig kapni ,meg az már tényleg rohadt dràga lett volna 7db nàl (6 a házba ,1 a CPU hűtőre )
-
Grózi
Topikgazda
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Hidd el,szerintem is túl van árazva.Viszont vannak jó modelljeik ez vitathatatlan.
-
vezeralmos2
senior tag
-
válasz
vezeralmos2
üzenetére
-
válasz
vezeralmos2
üzenetére
A francba ,pont ma jött meg 7db Noctua venti amit rendeltem .Ezek szerint kidobtam 80k-t

Amúgy a számítógép ventik 95% -a kúp alakban fúj ,nem egyenes vonalban . De van olyan is pl :
Cougar Vortex / E-loop / Corsair SP vagy ML Elite széria /Silverstone AP széria . De csak a Corsair ML ami tényleg felveszi a versenyt a jó örvényes ventikkel (Phanteks T30 /Noctia 12x25 / TT Tougfan stb ) -
vezeralmos2
senior tag
Sziasztok, személyes véleményem szerint a Noctua egy túlárazott márka de nagyon.
Olcsóbban kapunk jobb termékeket, például a Delta által gyártott ventilátorok úgy kenterbe verik bármelyik Noctuát hogy csak lesel. És az air-flow sem ideális a Noctuák esetében, mert nem előre fúj, hanem örvényszerűen, széles kúp alakbak, és gyengén.
Akkor ott van még például a Sunon, az is jó ventiket csinál. -
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én 120mm 3pines PureWings2-t raktam a régi tápomba . Egy ilyen kábellel ,így nem kell forrasztani .
Ennek kellően alacsony az indulófesze (4,5V körül asszem ) ,és csendes is. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van egy fsp hexa 500 tápom, amiben nemrég a venti kerregett. Sajnos valószínűleg meg vannak a napjai számlálva, vagy már el is halálozott
Milyen ventit ajánlanátok helyette? Ne legyen hangos, és kellő légtőmeget is tudjon. -
Vigneau
félisten
válasz
Vigneau
üzenetére
Hopp, most nézem csak, elfelejtettem leírni, hogy a frissítés gyanánt a jelenleg beépített 2db Noiseblocker NB-eLoop B12-PS és 1db B14-PS előtt próbálkoztam az ajánlott Arctic P12 PWM PST qvartett-tel. Azonban a MESH-re elég érzékenyek voltak nálam zaj téren. Főleg, ha igen kis hely, >5mm van a lapát és a háló között.
-
MWhite
csendes tag
Sziasztok
Deepcool AS500 plus cpu hűtőről érdeklődnék.
A kérddésem az lenne hogy más ventikkel használnám mint amit eredetileg adnak hozzá.
Kompatibilis lehet esetleg 140mm es noctua vagy arctic p140 ventivel?
elég húzós ára van de nem veszem meg amíg nem tudom ezt.
Választ előre is thx.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kiszivárgott a Xiaomi 17T és 17T Pro teljes specifikációja és eurós ára
- A Kindle-botrány röviden — a digitális tulajdon vége
- Fűnyíró topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Medence topik
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Apple iMac 21,5" 2015 Late / 8GB DDR3 / 1TB HDD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
- GAMING PC! Intel i5-14600KF / 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 WIFI / 1TB NVMe / 850w! BeszámítOK
- 512GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem volt forrasztópákám )
Szóval ha le akarnám végleg szerelni az elejét, akkor ezeket hova raknám? Vagy lehet, hogy magát a ház elejét még ketté lehet pattintani? 
(Simán lepattintható az egész front műanyag mindenstül, szépen ráfeküdne egy méretre vágott szűrő a
Amit azon a 2 csíkon képes átszívni 2 gyenge venti (3000rpm alatt) kb semmi.

14cm akart az lenni