Hirdetés
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blindmouse_
aktív tag
Tegyük hozzá a kínai gyártásnak többféle minőségi szintje van, sok pénzért legyártja minőségiben, kevés pénzért gyatra minőségben ugyanazt.
Háát.
Elektronika dolog is érdekes, mert cserébe' van Itthon olyan aki hegesztőgépeket gyártat kínában, és itthon kerül rá a szoftver, és amúgy minőségi. -
tDr1v3r
veterán
válasz
Blindmouse_ #33 üzenetére
Rohadtul nem az olcsó munkaerőről szól a kínai gyártás, hanem a know-how-ról meg a tapasztalatról. Drágább kint gyártani, mivel egyszerűbb mert az amerikai mérnök aki tömeggyártásra optimalizált kevés, gyár is kevesebb van. Van amit Magyarországon gyárt x (német) cég, de csak azért mert amit a kínaiak megcsinálnának 20 euróból az kijön itt 18-ból is. Pedig a minőség nem mindig az igazi, folyamatos a hiszti...
Arra meg hogy mit gyártunk itt az EU-ban, hát meglepődnél hogy már csak egy rohadt mosógépben vagy hűtőben nagy valószínűséggel magyar elektronika kotyog... vagy hogy az egyik vezető nyugati lakásbiztonsági cég elektronikai cuccai is hazai berkekben készülnek...
Tudnék mesélni.
-
-
válasz
tordaitibi #31 üzenetére
"Én pl. nem tudok, de nem is akarok külföldről rendelgetni és a magyar Hestore webáruházból szerzem be a hobbimhoz az alkatrészeket.
30-60%-al drágább."
Mindig HESTORE, ha van náluk és csak utána más. Van, ami a HESTORE-nál olcsóbb, mint máshol, vigyáznék a %-ok általánosításával. Szerintem a kiszolgálási időt kellene javítani és van keresnivalójuk a piacon hosszú távon is! Remélem nem adják fel, én szurkolok.
-
66zio
aktív tag
válasz
Blindmouse_ #47 üzenetére
Mezőgazdaságban is egyre kevesebb ember állít elő egyre több terméket. A világ legnagyobb cégei között egyre több a technológia cég. Van ami semmit nem is gyárt szinte. Vagy ha igen (pl.: Apple) egyre növekvő arányban a szolgáltatásokból jön a bevétele. Ezért gondolom, hogy nem érdemes kiterjeszteni bármire, (NYÁK) mert nem ezek a döntők már most sem, nem hogy a jövőben.
Persze nyilván fontos az ipar is! De a cikk a technológiai dolgokra koncentrált. Persze attól, hogy valami EU termék, nem jelenti, hogy jó is lesz. De kérdezz meg valakit, hogy mondjon egy AI céget. Azt fogja mondani ChatGPT, meg hogy kínaiak. Miközben ez még nem ennyire lejátszott történet. Én most elkezdtem egy EU-s (francia) alternatívát a Le Chat-et használni. Eddig nem láttam hátrányát. Sőt van amiben kifejezettej jobb. Például, hogy regisztráció nélkül is használható. Volt amikor halucinált (mint minden AI) és kíváncsi voltam a a ChatGPT mit mondd, ott végül az adott jobb választ. De volt ez fordítva is. Nyilván attól függ mivel tanították fel. De ez még nem lejátszott meccs. Szerintem a cikk pont erről szól, hogy legyünk nyitottak. Sokszor ha berögzül valami, nehezen váltunk, aztán simán lehet, hogy van ugyanolyan vagy jobb alternatíva. Azt meg ugye remélem nem kell magyarázni, hogy EU-s polgárként nekem az a jó, ha az EU gazdaságilag releváns marad. -
HantekDSO
tag
Majd ha lesz ugyanolyan jó, ugyanannyiért, akkor azt fogom venni/használni. De ettől még fényévekre vagyunk!
(Az elmúlt hetekben 6x rendeltem kínai gyártótól NYÁK-okat - 2 nap alatt legyártották, kb. egy hét volt a szállítás - és kb. ÖTÖDÉBE került szállítással, ÁFÁ-val együtt, mint ha hazai gyártótól rendeltem volna, 10 napos határidővel.)
-
-
66zio
aktív tag
válasz
Blindmouse_ #36 üzenetére
Mondjuk a cikket el sem olvastad ugye?
-
válasz
Blindmouse_ #36 üzenetére
Ja, akkor nincs EU-ban gyártás, értem.
Ahol én dolgozom, ott nem utángyártunk, hanem dolgokhoz alkatrészeket. Mármint amiből itt Európában készülnek dolgok. Újonan. (BTW nemrég az itteni igazgató mondta, hogy olyan megrendeléseket tudtak behúzni, amit a kínaiak nem is tudnak gyártani, vagy ha igen, akkor szar, így ez az út, hogy a komolyabb termékeket tudják vinni.)
De pl. az a cég sem "gyárt" semmit, ami az új csarnokunkba a vezérléseket szállítja. A nagy része sajátjuk.
Anyám olyan helyen dolgozott (nyugdíjig) ahol elektronikát gyártottak, itthon, és ez egy kis cég. Én több nagyobban is.
Meg amiket fentebb írtam.
Mondom, egy jelentős részben az olcsó tömegcucc gyártása van Kínában. Amiket felsoroltál, az is másolás, ahogy írod. A japánok meg külön dimenzió
Műanyagdarabokat, meg szerelt lítiumtöltő modult én is ebay-ről rendelem, mert olyan tényleg nincs itthon. Ha itthon veszed, az is kínai. -
Blindmouse_
aktív tag
Nézek egy példát. öreg autók felújításával foglalkozom.
Generátorba fesszabályzó. a gyári 30 évesen még sok esetben működik. de ha megdöglik, van német, ami kibír 1-2 hónapot, vehetsz ugyanannyiért kínait ami elmegy egy-két évig, meg van az OE japán ami 20 évig jó, de cserébe az árából veszek 6 bontott generátort kompletten.Vagy ha mondjuk a 30 éves vízcsöveket cserélném ki, a kínai legyártja szilikonból a szettet 30 ezerből, free shippinggel, és nem szarozik, este elküldöd a rendelést, reggel már vár az üzenet hogy "elküldtem!"
Kereshetnék európában, de nincs, van hogy a lengyeleknél felbukkan. dupla áron csak is kékben. LOL. -
HantekDSO
tag
Ha az európai termék jobb, vagy olcsóbb, akkor azt fogom használni. Ha drágább/sz@rabb, akkor nem. Ilyen egyszerű.
"It's not personal. It's strictly business" -
válasz
Blindmouse_ #33 üzenetére
Van, több mindennek a gyártása is itt történik.
Én pl. dolgoztam az itteni elektronikai iparban, most fémipar, stb. (Repülőgépgyárak is vannak, meg mondjuk energatikai cégek...)
Meg hát, termék nem csak olyasmi lehet, ami gyárban állítódik elő.Kínába az olcsó,gagyi szórakoztatóelektronika gyártása lett vive főleg. (Főleg.)
-
Blindmouse_
aktív tag
Aztán azt meg hogy?
Amikor mindennek a gyártása vagy ki van helyezve kínába az olcsó munkaerő miatt, és mert ott még nem harapóztak el a dilettáns környezetvédelmi szabályok, vagy csak az usa gyártja. na?
Elmeséled hogyan?
Európában a keleti részen, lassan már csak akkugyárak vannak mert az még a kínaiak se akarják a saját földjükön. nyugaton mit gyártanak pár autón kívül? Van bármilyen termék? -
bambano
titán
[link]
lehet, hogy korábbról is érdemes nézni. -
Ha ez ilyen egyszerű lenne..
A banki lufi kipukkadása anno, meg nemrégen a Covid megmutatta hogy mennyire is egymásra utalt, és emiatt roppant sebezhető, sérülékeny a globális kereskedelem és minden más.
Amúgy a törekvés dícséretes, csk pl. egy áruházban mi a biztpsíték hogyha feltűnő magyar zászlós tejet veszek le a polcról, abban valóban magyar tej van? Márcsak mivel a magyarországi tehenészetek 95%-a tönkrement anno.
Bármit el lehet így adni csak marketinges címkézés kell rá, ami felébreszti magyar szívekben szunnyadó büszkeséget. Én bizony ma magyar tejet vettem! És ezzel ugyanúgy el van intézve bármi mint a fotelhuszárok teszik ezt szintén bármivel.
Másik pedig, de igen, a piac dönt.
Ezért áraszatotta el a világot gagyi és középgagyi, minden téren, ruha, cipó műszaki cucc stb.
Nekem senki ne próbálja bemagyarázni ha egy cipőboltban ott a Puma, 50ezerért (ami természetesen szintén kínába készült) és ott van mellette egy Puna fantázianevű cipő, 5ezerért, hogy a vevők a drágábbat fogják megvenni.
Namost ez már lejátszott meccs mert mindenhol mindenki a Punát veszi a világon.
Nehéz lesz visszaszerezni Európa dicsőségét. Ha nem lehetetlen.
Kisebb lokálpatrióta vonalakon igen, megy a dolog csak ez elenyésző.
Én pl. nem tudok, de nem is akarok külföldről rendelgetni és a magyar Hestore webáruházból szerzem be a hobbimhoz az alkatrészeket.
30-60%-al drágább.
és vajon mire megyek mejd ezzel nemességemmel? Valószínű hogy ez is előbb-utóbb bezárni kényszerül majd, dacára hogy én ott vásárolok. Csak egy fecske nem csinál nyarat. -
tDr1v3r
veterán
Hiánypótló!
-
Még a nagyobb márkák is.
Az nem kínai termék.
A lényeges különbség van a kínai és Kínában gyártott termékek között. A Kínában csak a fizikai gyártás történik, minden mást, kutatást, fejlesztést, ... a külföldi megrendelő végez.
Ez alól a címkéző vállalkozások a kivételek. Például a hitvány PC tápokat rengeteg néven árulják még ma is. A gyártás végén a megrendelő saját címkéje kerül a termékre.Ha minden gyártás Kínába kerül át, miből lesz pénze az embereknek?
Hol fognak dolgozni? -
-
-
"50 ezerért rendelsz otthonra egy eprom égetőtől kezdve láncfűrészig bezárólag bármit, akkor az made in china lesz."
Vehetsz Európában készült Fairphone-t, meg eredeti Arduinot is, csak 5x annyiért. Ezeket a filléres dolgokat mindenki a Távol-Keleten gyártatja, ennyi az ok." ruhaipar az euban már évtizedek óta nincs, "
Van, csak kisebb. -
Pikari
addikt
válasz
LeadZeppelin #23 üzenetére
Persze biztos vannak más iparok, meg olyanok is, amikről én nem tudok semmit, és így a gondolatvilágomba beilleszteni se tudom őket.
De annyi biztos, hogy ha felmész valami webshopba, és 50 ezerért rendelsz otthonra egy eprom égetőtől kezdve láncfűrészig bezárólag bármit, akkor az made in china lesz. Még a nagyobb márkák is. Ha hűtőt, mosógépet, stb, akkor az török lesz (nagy nagy európai márkák is valójában törökök már), ruhaipar az euban már évtizedek óta nincs, a kínaiak már a traktorok és kistraktorok szegmensében is darálják be a piacot, az amcsik a processzoraikkal, szoftvereikkel és brandjeikkel nyomulnak, kissebb országok (pl a fent említett britek és törökök) építik, fenntartják és védik a saját iparukat.
Ezzel szemben az európai ipar mit tud felmutatni? Volt egy autóipar, ami haldoklik - keleteurópai rabszolgamunka, agyonbonyolítás, zöldek drogos delíriumos vágyálmaiból kifejlődött teljesíthetetlen környezetszennyezési és hatékonysági vágyálmok, a szakemberek eltűnése - ásványkincsek nuku, a németek még a reaktoraikat is lekapcsolják, mert az atom "gonosz dolog", sajnos sok jó dologra én itt nem számítok. -
LeadZeppelin
tag
Értem az álláspontod. Szerintem a technológiai fejlettség nem egyenlő chipgyártás. A gyártókapacitás és a fejlettség sem egy mérce kellene legyen.
De vannak komoly eus felhős cégek ahol azért párt linux szerver és open source scripten túlmutotó szervezettség van. Csak nem olyan szexi beszélni róla. Persze ez csak a tech szektor, de vannak más iparágak is ahol igenis stabil feklettség van. Ismételten, nem olyan szexy és modern, mint a chipek, amit kb Tajvan gyárt state of the art szinten s hozzájuk képest mindenki x időbyi lemaradásban van.
-
Pikari
addikt
válasz
LeadZeppelin #21 üzenetére
Akkor beszéljünk konkrétumokban.
Az utolsó CPU-t valamikor a 80as években tervezték a mostani eu területén (az arm meg brit, az meg már nem eu), azóta minden itteni chip külföldi dizájnt licenszelésén alapszik. Ez alsó hangon 40 év. Az eunak még az orosz chipiparhoz képest is alsó hangon 30 év a lemaradása. Kettő kivételével már a gyárak is nem-eu tulajdonban vannak.
Ha most nekiállna az összes modern európer kvótaember chipet dizájnolni és gyártani, még akkor se tudna a végtermék egy command promptot sem bebootolni, ha 30 éven keresztül füvet ennénk, ennek szentelve a gazdaság teljes teljesítőképességét.
De ha nem akarok ennyire csúcstechnológiát nézni, az autóipar valami 30%-ot zuhant, a fegyveripar kb az orosz fegyveripar kibocsátásának 5%-ára képes kb 20x nagyobb büdzsé mellett...
Erre jön a cikkíró, és leírja, hogy valakinek sikerült felsetupolnia egy mail szervert az európai unióban, és ezt kellene használni. És ezzel nem a cikkírót akarom kritizálni, ő csak bemutatja, hogy ez a szint, amely arra elég, hogy hamarosan afrikai szintű nyomor lesz a kontinensen.
-
Pikari
addikt
Az valahol nagyon megható, hogy a cikkben szereplő európai termékek egyik fő csimborasszója egy olyan email szolgáltató, amit egy 14 éves gyerek opensource szkriptekből 2 óra alatt beállít linux alatt,
Mindeközben az eu 40 éves technológiai lemaradása hamarosan 50 évre növekszik.
-
Az én gondolatmenetem az, hogy gyártsál jót, majd akkor megveszem.
A jó meghatározása nem egységes. Sőt eléggé szubjektív.
Te írtad.Igen, gondolom: elég ótvarok a német autók mostanában.
Ráadásul drágák is, mert a protekcionizmus az árversenyt is csökkenti.
Milyen protekcionizmusa van Magyarországon a német autóknak?
Ha jól emlékszem, te Opel rajongó vagy.A német TÜV autó vizsgáztatás adataiból évente az összeállítás az ADAC.
A szubjektív véleményedet nem támasztják alá az objektív adatok.
A tavalyi év legjobb és legproblémásabb járművei korcsoportonkénti bontásban.
A Tesla Model 3 két aranyat gyűjtött magénak. De ennek Musk nem örühet.
Úgy tűnik komoly kihívóra talált Dacia.
Azt mondják, hogy a magyar konyha jó. A magyar ételek finomak. Viszont tele van agyon főzött tésztával és rizzsel. Agyon sütött hússal. Külön kedvencem a trikolór főt tojás. Fehér - zöld - sárga.Szóval, kinek, mi a jó.
Javaslom a félre értések elkerülése okán a pontosabb fogalmazást.
A matematikusok nem jártasak a politikában. A korrekt gondolatmenetből olyan demagógiát lehet építeni, amit a hihetetlenség okán simán megesznek az emberek. Azt gondolják ekkorát képtelenség hazudni, igaznak kell lennie.Egyszer egy ügyvédnőtől megkérdeztem, tud-e sakkozni. Nemleges volt a válasz.
Te tudsz sakkozni? -
moma
őstag
kíváncsian várom a közösségi oldalas cikket. Nagyon hiányzik egy alternatíva, ahol jobban lehet kontrollálni, hogy mit láthatunk.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #16 üzenetére
"A te gondolatmeneted vezet a modern ragszolgasághoz.": nem érted a gondolatmenetemet, következésképpen nem kellene találgatni, hogy amit félreértettél, az hova vezet.
A matematikusok tudják, hogy hibás kiindulási alapból bármit le lehet vezetni.Az én gondolatmenetem az, hogy gyártsál jót, majd akkor megveszem.
-
Ráadásul drágák is, mert a protekcionizmus az árversenyt is csökkenti.
Gondolkozz egy kicsit. Kínában milyen protekcionizmus segíti a BMW-t?
Ugye az egyesült államokban sem kapnak az eladott BMW járművek támogatást.Te a drága, de nem jó cba-ban vásárolnál szívesebben, vagy az olcsóbb, kicsit jobb teszkóban?
Én egyikben sem vásárolok. Pontosabban teszkóban jártam. Utoljára tavaly májusban.
A másikban legalább 10 éve nem.
Ugye az egyik raktár áruház, a másik egy kiskereskedelmi egység.Az egyik belvárosban van, a másik a város szélén.
Gondolj bele, ha csak raktáráruházak lennének a városok külső területein, a napi apróságok vásárlásaihoz is utazni kellene. Magyarországon kenyeret nem lehet egy hétre vásárolni. A legtöbbje már fél napon belül nagyjából ehetetlenné válik.Szóval mind a kettőre szükség van. Bár ennek a megértéséhez túl kell jutni az 1 bites gondolkodáson.
Szerintem Kína sem tudja a végtelenségig tolni az exporttámogatást. Ha sokáig tolja, Kína is csődbe megy.
Az a kérdés, hogy Kína meddig képes a saját munkaerő kizsákmányolására. Nyilván hosszú ideig. A munkaerő nagy részét még be sem tolták az export termelésébe.
Elegendő visszanézni a Japán - USA kereskedelmi háborújára. Az amerikai emberek Japán tévét néztek. A japán autóikat, japán hitelből vásárolták.Miután Japán elérte az olcsó munkaerő elfogyását, normalizálódtak a munkabérek, beomlott az expanzió. A mai napig a nyolcvanas években ragadtak, immár a volt előnyeik nélkül.
A Japánokat a "kistigrisek" követték Koreával az élen. Ezek után már Japán is meg akarta tartani a saját gazdaságát, nem csak az USA.A te gondolatmeneted vezet a modern ragszolgasághoz.
- Ne gyártsál te semmit. Tőlünk olcsón meg kapsz mindent.
- De miből fogok majd vásárolni?
- Majd dolgozol azokban a gyárakban amiket mi építünk nálad. Kapni fogsz némi munkabért.Egyszerűsítettem a probléma leírását, hogy mindenki megértse.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
Igen, gondolom: elég ótvarok a német autók mostanában.
Ráadásul drágák is, mert a protekcionizmus az árversenyt is csökkenti.De mondhatok neked másik példát: egy tesco-s dolgozó, aki a placcon dolgozik, sokszorosát termeli meg annak, mint aki a cba-ban dolgozik, mert a tesco otthon rá volt szorítva a versenyre, kénytelen volt jó munkafolyamatokat és szervezést csinálni, amit utána már egyszerűen ide tudott adni. A cba meg nem. A cba-ban nem olyan jók a termékek, de legalább drágák, miközben minden protekcionizmus ellenére nem megy nekik jól az üzlet. Igen, ha tiszta piaci verseny lenne, a cba-t már rég beszántották volna.
Te a drága, de nem jó cba-ban vásárolnál szívesebben, vagy az olcsóbb, kicsit jobb teszkóban?
Szerintem Kína sem tudja a végtelenségig tolni az exporttámogatást. Ha sokáig tolja, Kína is csődbe megy. Nem csak azért megy nekik most jól, mert exporttámogatást tolnak, hanem azért is, mert a tisztelt európai dolgozók nem hajlandóak büdös melót csinálni ócsóért. Így a fóccvágen dolgozója, aki tüntet a saját magas béréért, nem tudja/akarja megvenni a magas bérek miatt drága német autókat. Vesz kínait vagy dáliát. Ha a fóccvágen mindig piaci alapon működött volna, és 40 évig nem feküdt volna le a szakszervezeteknek, akkor most nem úgy állnának, ahogy. Lenne rendes német villanyautó (pfuj, ez oximoron) és válságállóbbak lennének a németek. Meg a cba is.
-
A vevő akkor jár legjobban hosszútávon, ha rá tudja venni a gyártót, hogy jó terméket gyártson. Ezzel jár legjobban a gyártó is. Az pedig nem megy protekcionizmussal.
Gondolod, hogy A rosszak a német autók, mert Németországban protekcionizmus van és az emberek jelentős része német autót használ.
Vajon ez mennyit ront például a BMW-n?
Az autói döntő többségét külföldön értékesíti.Van néhány termék Magyarországon, ami eladható lenne Európa nagy részén. De meg sem próbálják eladni. Ha nem véded a hazai termékeket, befogják szántani az üzemeket és gyárakat. Onnan nincs már újra talpra állás.
Gondolod, hogy a SAAB még egyszer gyártani fog autót?Ha a kínaiak árat emelnek, akkor megjelenhetnek más versenytársak. Tehát az nem fog működni, hogy most lenyomják a konkurenciát, majd utána monopolpiacot akarnak építeni.
Gondolod, hogy Kína nem fog protekcionista intézkedéseket hozni, ha még is sikerül konkurenciát csinálni. Megtolja a terméket export támogatással és ismét fűbe haraphat a feltörekvő vállalkozás. Működik a monopolpiac építés.
-
bambano
titán
Ha megvéded a gyártót, szolgáltatót a piac kihívásaitól, akkor nem lesz rákényszerítve, hogy fejlesztés, beruházás, kutatás terén a maximumot nyújtsa. Ha pedig nem erőlteti a fejlesztést, lemarad, a terméke gyengébb lesz. Ezt akarjátok megvetetni az emberekkel holmi félreértelmezett nacionalizmus keretében.
Téves. A vevő akkor jár legjobban hosszútávon, ha rá tudja venni a gyártót, hogy jó terméket gyártson. Ezzel jár legjobban a gyártó is. Az pedig nem megy protekcionizmussal.
Mégegyszer ismétlem önmagam: a nacionalizmusnak ezt a szintjét nem tartom negatívnak. Nem azért neveztem nevén, hogy elítéljem, hanem azért, mert nincs más neve. Viszont azt a tényt, hogy ezzel nem a vágyott célt éred el, hanem az ellenkezőjét, azt hibásnak tartom.
-
66zio
aktív tag
Nem kell vacakabbat venned. Csupán téves következtetéseket vonsz le. Azt gondolod, hogy valami csak azért van szélesebb körben használva mert jobb. Attól nem feltétlenül lesz jobb minőségű valami, hogy EU-s termék. De ha van alternatíva, akkor nem értem miért fáj neked, ha valaki érdekel ez a téma? Senki sem haragudna rád ha őszinte lennél és azt mondanád, figyu, én lusta vagyok, nem akarok ezzel foglalkozni, nekem jó a mostani xy dolog. Ehelyett egyből támadsz, hogy azért nincsenek használva mert biztos szarok..
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #7 üzenetére
Ha a kínaiak árat emelnek, akkor megjelenhetnek más versenytársak. Tehát az nem fog működni, hogy most lenyomják a konkurenciát, majd utána monopolpiacot akarnak építeni.
-
A mondanivaló nagyon fontos. Törekedjünk és tegyünk érte, hogy szélesebb körben terjedjenek az EU és hazai megoldások!
-
Az a baj, hogy sok esetben nem tőlem függ, tehát pl. ha mindenki körülöttem csak egy platformon hajlandó kommunikálni, akkor kénytelen leszek én is
-
Ez egy remek ötlet, a nacionalista protekcionizmusnál nem is hátráltatja semmi jobban a fejlődést.
Ha ez ennyire egyszerű lenne!
Akkor el lehet kezdeni az európai autógyártás beszántását. A Kínai járművek export támogatásával alig lehet versenyezni.
Sajnos ez majdnem minden iparágra igaz. Miután az olcsósággal eltüntetik a konkurenciát, indulhat a kaszálás. Ilyen biciklit tol a kínai szocialista államkapitalizmus. -
Moki2
aktív tag
Mondjuk számomra a vg sem épp etalon ...
-
66zio
aktív tag
Ahhoz „tisztes piaci verseny” kellene. A versenyhez pedig az kell, hogy tudj az alternatívákról is. Vannak erre perek, amit sokszor el is veszítenek a multik, csak a több évtizedes károkat, nehéz egyik napról a másikra helyrehozni. Szóval szép ábránd a piac megoldja majd, csak ez ennél bonyolultabb.
-
bambano
titán
Ez egy remek ötlet, a nacionalista protekcionizmusnál nem is hátráltatja semmi jobban a fejlődést. Egyébként nekem nincs bajom, ha valaki a termék választásában nacionalista, ennyi belefér. Csak pont nem azt fogja elérni vele, amit akart.
Ha VALÓBAN komolyan akarod támogatni az eu-t, akkor vegyél olyan terméket, ami tisztes piaci versenyben elnyerte a te tetszésedet.
-
Értékelendő kezdeményezés, viszont szerintem először az online világ használatát kellene először tanítani, akár már iskolában is. Teljesen rá vagyunk szorítva a digitalizációra,az internet használatára,ami nem feltétlenül rossz, csak kellene először egy alap "hogyan csináld, hogyan működik" oktatókeret. Például itt vagyok én, és most hallok,olvasok az általad vázolt dolgokról.
-
Új hozzászólás Aktív témák
lo Nem szeretnék semmilyen aktuálpolitikai kérdésben belem menni, nem azért írom ezt a bejegyzést. Csak egy fontos...
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- iPhone-t használók OFF topikja
- Milyen autót vegyek?
- Revolut
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Home server / házi szerver építése
- Az ASUS gyártja majd az új Xbox kézikonzolt?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Független
- AKCIÓ Strix G614JVR/16.0"(2560x1600) 240 Hz/i9-14900HX/1TB SSD/16GB/4060 8GB/Wi11/Garanciális még
- Gigabyte GA-H87M-HD3 rev: 1.0 LGA 1150 alaplap
- HP14,1"FullHd,8.gen.Core i5(8 3,6Ghz)Magyar világító billentyűzet,8-16GB RAM,256-512GB SSD,szép
- Dell XPS QHD+ Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- ÚJ HP EliteBook 845 G11 - 14" WUXGA IPS - AMD Ryzen 5 8640U - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia
- RTX 3060 GAMER VGA
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest