Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pikari

addikt

válasz 66zio #48 üzenetére

Le lehet váltani a berögzült szokásokat, ha van egyértelműen jobb helyette. Én a yandex keresőjét használom már évek óta, mivel a google gyakorlatilag használhatatlan. Végülis, a yandex európai (orosz) :D.

• Pikari

addikt

válasz LeadZeppelin #23 üzenetére

Persze biztos vannak más iparok, meg olyanok is, amikről én nem tudok semmit, és így a gondolatvilágomba beilleszteni se tudom őket.

De annyi biztos, hogy ha felmész valami webshopba, és 50 ezerért rendelsz otthonra egy eprom égetőtől kezdve láncfűrészig bezárólag bármit, akkor az made in china lesz. Még a nagyobb márkák is. Ha hűtőt, mosógépet, stb, akkor az török lesz (nagy nagy európai márkák is valójában törökök már), ruhaipar az euban már évtizedek óta nincs, a kínaiak már a traktorok és kistraktorok szegmensében is darálják be a piacot, az amcsik a processzoraikkal, szoftvereikkel és brandjeikkel nyomulnak, kissebb országok (pl a fent említett britek és törökök) építik, fenntartják és védik a saját iparukat.
    Ezzel szemben az európai ipar mit tud felmutatni? Volt egy autóipar, ami haldoklik - keleteurópai rabszolgamunka, agyonbonyolítás, zöldek drogos delíriumos vágyálmaiból kifejlődött teljesíthetetlen környezetszennyezési és hatékonysági vágyálmok, a szakemberek eltűnése - ásványkincsek nuku, a németek még a reaktoraikat is lekapcsolják, mert az atom "gonosz dolog", sajnos sok jó dologra én itt nem számítok.

• Pikari

addikt

válasz LeadZeppelin #21 üzenetére

Akkor beszéljünk konkrétumokban.

Az utolsó CPU-t valamikor a 80as években tervezték a mostani eu területén (az arm meg brit, az meg már nem eu), azóta minden itteni chip külföldi dizájnt licenszelésén alapszik. Ez alsó hangon 40 év. Az eunak még az orosz chipiparhoz képest is alsó hangon 30 év a lemaradása. Kettő kivételével már a gyárak is nem-eu tulajdonban vannak.

Ha most nekiállna az összes modern európer kvótaember chipet dizájnolni és gyártani, még akkor se tudna a végtermék egy command promptot sem bebootolni, ha 30 éven keresztül füvet ennénk, ennek szentelve a gazdaság teljes teljesítőképességét.

De ha nem akarok ennyire csúcstechnológiát nézni, az autóipar valami 30%-ot zuhant, a fegyveripar kb az orosz fegyveripar kibocsátásának 5%-ára képes kb 20x nagyobb büdzsé mellett...

Erre jön a cikkíró, és leírja, hogy valakinek sikerült felsetupolnia egy mail szervert az európai unióban, és ezt kellene használni. És ezzel nem a cikkírót akarom kritizálni, ő csak bemutatja, hogy ez a szint, amely arra elég, hogy hamarosan afrikai szintű nyomor lesz a kontinensen.

• Pikari

addikt

Az valahol nagyon megható, hogy a cikkben szereplő európai termékek egyik fő csimborasszója egy olyan email szolgáltató, amit egy 14 éves gyerek opensource szkriptekből 2 óra alatt beállít linux alatt,

Mindeközben az eu 40 éves technológiai lemaradása hamarosan 50 évre növekszik.

Új hozzászólás Aktív témák