Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- BlackmMmDog: Téli horgásztalálkozó
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
lao ce
aktív tag
''Írod, hogy tökéletes csend, nyugalom, béke....
[..]
Szerintem ez nem jó megközelítés... Egyszerűen a fogalomrendszerünk alkalmatlan a gondolatok megfelelő kifejtésére ebben az ügyben
[..]
A halál után viszont semmi nincsen. Emberi fogalmak és tudatálapotok sem.
Egyszerűen nem élsz át semmit.''
hat igen, alkalmatlan, de alkalmatlan peldaul arra is hogy elmagyarazzuk mi az a piros, vagy mi az a szimfonia, dehat ettol meg lehet rola beszelni, nem? es azert megis inkabb nyugalom es beke mint mondjuk disznovagas vagy katonazenekar.
arrol nem is beszelve hogy a 'semmi' is emberi fogalom (mint minden), szoval a logikadat kovetve ezzel nem lehet a halal utani allapotot jellemezni. -
kymco
veterán
1. Én Református vagyok, és ha már ezt sem érted, nincs értelme tovább folytanom.....
2. Megint csak rágalom és rágalom. Nincs jó véleményem alapvetően a katolicizmusról, de amiket én bírálok, azokat meg tudom indokolni tényekkel és nem kenem el összeesküvéselméletekkel, aminek se füle se farka.
Ha léteznek ezek a tekercsek, de tartalmuk titkos, akkor honnam tudod, hogy mit tartalmaznak?
Ha tudod a tartalmát, beszélj róla, ha pedig nem, akkor milyen jogon ítélsz meg embereket tények hiányában?
Van egy állítás, hogy létezik egy tekercs, ha nincs bizonyítva: állítás. Hogyan lehetne bebizonyítani a másiknak, hogy nem létezik? Megmutatja a hült helyét?
Ne várd, hogy az állításod cáfolatának hiánya igazolja állításodat....gyere tényekkel.....
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
HA a bibliának ni9ncs kódja, akkor miért adta ki az egyház a fentemlített könyvet? Amíg nincs bizonyíték, addig csak bulvársajtós rágalom? Menj el a Pápához, csókold végig kezét, lábát, légy jó viszonyba a Fekete Pápával, próbáldd meg túlélni a szellemi zsarnokoskodást, és kérdd el tőle, nézdd meg a náluk lévő tekercseket, és meg fogsz lepődni! A Jancsi pápának meg kell hallnia, és a jelnlegi vezetőségnek is jobblétre kell szenderűlnie ahhoz, hogy azokat a bizonyos tekercseket nyílvánosságra hozzák. Ez volt a halotti lepellel, is, hogy amíg a hátér góré meg nem hallt, addig nem került nyílvánosságra! A Pápa, akit látsz, az csak bábú, nem ő a döntő személy semmiben! Olyan, mint nálunk a köztársasági elnök. A Vatikán annyival működik másként, hogy ott a döntéshozó testület nem nyílvános, és nem szavazással dönmtenek mint nálunk, hanem régi görög módon, a vének tanácsa tanácsol, de az elnök diktál (és ez a kulcsszó, hogy diktál), és az lesz, amit ő akar; kivéve, ha nagyot nem hibázik, mert akkor megölik. Ennek a hátértestületnek a diktátorát szokás Fekete Pápának nevezni! A Fekete jelző pedig nem véletlen, de ez már nem publikus! Ha picit gondolkodsz, könnyen kitalálhatod :P
A bibliai énekek éneke íródott pl. szonett műfajba; arra nem emlékszem, hogy ezen belül melyik verzióban. Tanultuk már, de most nincs kedvem előkeresni a jegyzeteimet. -
kymco
veterán
Jézus szerette a logikátlanságokat, amik az ő magyarázatában isteni logikává állnak össze.
Pld. Rendszeresen szapulta a farizeusokat, akik a nép megbecsült társadalmi rétege volt. Sokan közülük komolyan vették hitük gyakorlását, hogy többször annyit imádkoztak, mint ami elő volt írva, több tizedet fizettek, mint ami a törvényben le volt fektetve, igyekeztek a vallási tisztaságnak megfelelni mindenáron.....
de kezdték azt hinni, hogy ezzel jót tesznek Istennek és ezért elvárhatják a kiváltságos életet.
Istennek ők sem tudtak megfelelni, mert a fehérre meszelt külső mögött ugyanolyan izzadságszagú, bűneivel küszködő emberek voltak, mint azok a paráznák és vámszedők, akiknek a társaságát Jézus kereste.
Azt mondta azoknak, aki számon kérték tőle ezt a hozzáállást: A betegeknek van szüksége orvosra, nem az igazaknak! -
kymco
veterán
válasz
littlemole
üzenetére
A Biblia nem is ezt tanítja.
Jézus tényleg magára vállalta a bűneid terhét, de csak akkor tudsz élni vele, ha elfogadod.
Ha elfogadod, azt csak úgy teheted, ha benned megváltozik valami.... a bűneidhez való viszony. Nem leszel jobb, mint a nem hívő ember, csak másképpen tekintesz a bűneidre.
Akit megérint Isten üzenete, az bizonyos szempontból olyanná lesz, mint a szerelmes ember. Bár azért szereti a párja, mint ami, de ennek ellenére (vagy éppen ezért) igyekszik a kedvese kedvében járni. Nem azért kedveskedik, mert attól fél, hogy holnap már nem fogja szeretni, ha teszem fel nem hoz virágot, hanem azért, mert viszontszereti.
Az Istent szeretetére a válasz nem a bűntelen élet, hanem a viszontszeretet, aminek következményei lesznek, mint a szerelemnél. Nem azért nem követek el bűnt, mert elkárhozom egyébként, hanem, mert viszontszeretem Istent, megpróbálok hogy..... Ha ez hiányzik, akkor ott sántít valami.
Ezt hívják háládatos életnek.
Az esküvői igém volt Jézus üzenete:
Onnan fogják megtudni, hogy ti az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást, mint ahogy én szerettelek titeket.
Egyszerre nem lehet a bűnt és Jézust is szeretni. Has valaki ezt mondja, saját magát csapja be. -
kymco
veterán
válasz
littlemole
üzenetére
A Biblia nem is ezt tanítja.
Jézus tényleg magára vállalta a bűneid terhét, de csak akkor tudsz élni vele, ha elfogadod.
Ha elfogadod, azt csak úgy teheted, ha benned megváltozik valami.... a bűneidhez való viszony. Nem leszel jobb, mint a nem hívő ember, csak másképpen tekintesz a bűneidre.
Akit megérint Isten üzenete, az bizonyos szempontból olyanná lesz, mint a szerelmes ember. Bár azért szereti a párja, mint ami, de ennek ellenére (vagy éppen ezért) igyekszik a kedvese kedvében járni. Nem azért kedveskedik, mert attól fél, hogy holnap már nem fogja szeretni, ha teszem fel nem hoz virágot, hanem azért, mert viszontszereti.
Az Istent szeretetére a válasz nem a bűntelen élet, hanem a viszontszeretet, aminek következményei lesznek, mint a szerelemnél. Nem azért nem követek el bűnt, mert elkárhozom egyébként, hanem, mert viszontszeretem Istent, megpróbálok hogy..... Ha ez hiányzik, akkor ott sántít valami.
Ezt hívják háládatos életnek.
Az esküvői igém volt Jézus üzenete:
Onnan fogják megtudni, hogy ti az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást, mint ahogy én szerettelek titeket.
Egyszerre nem lehet a bűnt és Jézust is szeretni. Has valaki ezt mondja, saját magát csapja be. -
kymco
veterán
A hozzászólásod tele van tárgyi tévedésekkel, pontatlanságokkal bulvársajtóig jutó félinformációkkal. Nem fogom az egészet végigvenni, elég lesz egy pár mondatod kivesézése.
Az irodalmi stílusok sokasága nem érv a Biblia ellentmondásosságára, sokkal inkább a sokszínűségét jelzi. Ok okozati problematikát át kellene gondolni.
A műirányzat fogalmát nem értem, kérlek bővebben fogalmazd meg és példát is hozzál fel, mert így a levegőben lóg egy látszólag korrekt, de tartalmilag üres állításod.
Az isteni kettősségről össze és vissza sem igaz példád ott vérzik el, hogy az ószövetség első könyveiben rengetegszer szerepel a JAHVE (Jehova.... stb) megnevezés, de legalább annyiszor az ELOHIM is. Tehát az Újszövetség Istene befurakodott az ószövetségbe és viszont.....
Az ószövetség könyörtelen IStene mondja:
''Örök szeretettel szerettelek és azért vontalak magamhoz hűségesen....''
Istenről írja az Ószövetség:
''(Az Isten) a megrepedt nádszálat nem töri el, a füstölgő mécsest nem oltja el''
Az ószövetség népe mondja az Ószövetség Istenéről:
''Szeret az Úr, azért nincs még végünk''
Az idézetek helyét kikereshetem, ha kell, de most nem időzöm vele, ha nem muszáj.
Az újszövetség Istene (Jézus tanításán keresztül mondja): Ha bűnbe visz a jobb szemed, vájjad ki, ha bűnbe visz a bal kezed inkább vágd le, nehogy a gyehennára juss.
Máshol szintén Jézus mondja: Ha valaki más asszonyára tekint kívánsággal, az már vétkezik.
Pál írja Isten igazságát: Mindenki vétkezett és nélkülözi Isten dicsőségét.
És végezetül érdemes a Jelenések könyvében olvasni az újszövetségi elohim Isten indulatáról, ítéletéről.....
A sinai hegyi sztori bulvár magyarázata ismerős, de nem meggyőző. Isten hatalmának megrendítő erejét látom kiteljesedni.
A Biblia nem 600 éven keresztűl íródott, hanem legalább 1200-1300 év alatt, de lehet, hogy még több. Pontatlan vagy.......
Sok történet nem változott meg, épp az általad emlegetett kumráni leletek igazolták, hogy a mai Ézsiás tekercsek leiratai egyeznek a kumráni közösség által leírtakkal, ergo több ezer év sem okozott szövegromlást.
A katolikus egyházat alapjaiban megrengető felfedezés pedig addig kacsa, amíg nincs bizonyíték. Ez is bulvársajtó termék.....
Egyes egyházi személyiségek megpróbáltak belehelyezni plussz dolgokat, de mivel rengeteg másolat terült szét a nagyvilágban az államvallássá alakulásig (az elnyomatás alatt nem volt igazán motivált a hamisítás), ezek mind kiderültek. A reformátorok pedig visszanyúlt az eredeti görög, arámi, héber szövegekhez és rettenetes nagy gonddal ültették át a nemzeti nyelvekre. De kivácsi vagyok a felfedezett toldásokra.... addig puszán alaptalan vádaskodásnak lehet tekinteni a leírtakat.
Az omega kód pedig egy jól PR fogás, aminek következtében, a kereskedelmi tv-k nézettsége és egyes kiadók forgalma megnővekedhet..... Valóságalap=00.
És azt, hogy a katolikusok is elismerik a kódolt üzenetet, kb olyan csúsztatás, mint, ha azt mondanánk, hogy a PH-sok elismerik, hogy a Windows jobb a LINUX-nál. Ezt sem lehet általánosítani. Egy-két hiszékeny ember alapján ne általánosíts.
De most már kifáradtam, abbahagyom a szőrszálhasogatást.
:)
Szeretettel:
kymco -
klepto
addikt
válasz
littlemole
üzenetére
A kódokat, csak az eredeti nyelveken megírt műben lehet megtalálni; bár ebbe nem vagyok 100%-ig biztos. Sokat foglalkoztam vele, de nem jutottam semmire; kapcsolatopk, nyelvtudás, és anyagi okok miatt. Mindenesetre amit ki lehet olvasni, az is elgondolkoztató, és 10-ből 9 ember hülyének néz, amikor elmesélem, de tudom, hogy az igazság rejrtve, a sorok között keresendő, és sokszor a legbizarabb elmélet a valóság :U
[Szerk]
Amiket kihagytak, azokat hívják összefoglaló néven Apokriff iratoknak, és azok egy része a Holttengeri Tekercsek, amiket nyilvánosságra hoztak.
A Simpson pedig élő példája, hogy mire képes egy Magyar ''zseni'', ha Hollywoodban valaki ad neki egy filmstúdiót, hogy csináljon rajzfílmet ;]
[Szerkesztve] -
littlemole
őstag
Mi vagy te valami bibliakutató? :) ;] Sokat olvashattál ezekről. Nekem bevallom hiányosak az ismereteim de arról már én is olvastam hogy vannak részek amiket kihagyhattak a bibliából.
És hát az a sokfajta fordítás. :F Melyik lehet a leghitelesebb?
A műsort megnézem, még jó hogy szóltál mert manapság csak a simpsont nézem meg a tévében, vagy még azt se. :) -
klepto
addikt
A Biblia tele van ellentmondásokkal! Sok féle értelmezése lehet, de tele van rengeteg műirányzattal is. Sok iradolmi stílus felfedezhető benne; és az Isteni kettősség fellelhető a Bibliában is, és a Magyar irodalomban is. Pl. az ó szövetség, egy gyilkos, gonosz Istenképet ábrázol ( JHVH), az újszövetség pedig egy irgalmas, megbocsájtó, szerető Istent mutat be (Elohim).
A Magyar irodalom két remekművében is ez a kettősség van jelen: Himnusz (JHVH), Szózat (Elohim). A Biblia ezenkívűl olyan dolgokról számol be, ami akkor nem is létezett; pl. űrhajó leszállás, ''És szózat hangzék az égből, ne közelítsetek, mert aki közelít, halálnak haláláal hal. És a föld megremeg, az égből lángnyelvek csapnak alá, a földből füst szála az égben, és hatalmas fényesség borítá be az eget.''
Ez az idézet, Mózes és a sínai hegyen történő eseményeket írja le.
Na mire hasonlít ez a jelenet, minek a lírása ez?
És ezenkívűl sok érdekes, és furcsa, megmagyarázhatatlan dolog van még leírva a bibliába. A biblia kb. 600 éven keresztűl íródott, és sok történet megváltozott, nem a tényleges tényeken, hanem legendákon alapul. És mint közismert, vannak kihagyot fejezetek a Bibliából; részben azért, mert később fedezték fel a tekercseket, részben azért, mert a Katolikus egyházat alapjaiban rengette volna meg, és sok magyarázat van benne, ami az addig leírtakat taglalja, és a felmerült kérdésekre ad választ. A Biblia végén van egy szózat, ''aki ebből a könyvből elvesz....'' Soha nem ismertük a teljesz írást, a Szentírás csak a Katolikusoknak SZENT, és ők döntötték el, hogy hogy názzen ki! A Biblia egy hiányos törtélnelminek nevezett könyv, ami hitelességét vesztette, az egyház miatt.
Ma lesz az Omega kód az RTL KLUB-on, 21,10h-kor. Nézzétek meg, nem alaptalan film! A Biblia tényleg egy kódolt üzenet, de a megfejtése még nem sikerült, ill. megfejteni csak a teljes szöveg birtokában lehet, mert a kimaradt Apokrif iratok valamelyike tartalmazza a kódmegfejtő üzenetet! Sokan rájöttek már, hogy a Biblia egy kódolt üzenet, és ezt a Katolikusok is elismerik, ezért lehet forgalomban olyan könyv, ami a mai napig kapható: A Biblia kódjai címmel; de az sem tudja megfejteni, csak felhívja a figyelmet egy két sajátosságra, egy-két szótöredékre, ami kódólva van; persze sokszor direkt félrevezető, és teljes addig soha nem lesz, amíg a Katolikusok ki nem adják az Apokrif iratokat. Bár lehet, hogy már régen megfejtették, csak a NASA titokban tartja. Az ember semmit nem képes kitalálni ami már nem létezett! Talán a Csillagkapu, vagy a Sliders sem kiatálció, hogy csak 2 példát mondjak. Einstein nem volt zseni, sem nem őrűlt; csak talán sikerült megfejtenie bizonyos üzeneteket, talán épp a bibliából, és ő csak elkeresztelte Relativitás elméletnek, vagy Párhuzamos dimenzió elméletnek... -
littlemole
őstag
Egyetértek, nem lehet mindent megmagyarázni, és kell a hit a vallások elfogadásához.
De a logikátlan magyarázatokat nem szeretem, amikkel a papok jó esetben hülyítik a népet, rossz esetben meg semmi választ nem adnak egy feltett kérdésre.
A jézus megváltására vonatkozó hivatkozásokkal az a bajom, hogy sokan azt gondolják: Jézus azzal hogy keresztrefeszítették magára vállalta mindenkinek (beleértve ENGEM) a bűnét. Nem számít mit csinálok a jövőben mert ő megment engem.
Ez nagyon nem helyes szerintem. ( tisztelet a kivételnek) -
kymco
veterán
Nem lehet mindent megmagyarázni. A kegyelmet sem lehet. Isten kegyelmet hirdetett minden embernek még azelőtt, hogy azt ''megérdemeltük'' volna. Ezt a kegyelmet, ''csak'' el kell fogadni. Ez logikátlan emberileg, sőt időnként igazságtalannak is tünik. ennek ellenére működik. De most mennem kell, mert visít a lányom (logikátlan: kedves, szép másféléves rettenetes visító hanggal :) , meg tudja valaki magyarázni?)
Egyedül vagyok, asszony a kórházban a kisebbel.... :)
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
válasz
littlemole
üzenetére
Ez csak akkor lenne igaz, ha Isten az idő rabságában lenne, mint mi. A Biblia szerint csak Jézus által lehet üdvössége az embernek, akár BC, akár AC időben élt.
-
divot
veterán
válasz
littlemole
üzenetére
:D Jó kérdés, halljuk a választ! És mi van azokkal az emberekkel, akiknek esélyük sincs, hogy megismerkedjenek Jézus tanításaival? :F
-
kymco
veterán
válasz
littlemole
üzenetére
Jézus Krisztus mondja: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csakis én általam.
Vagy elhiszem neki, és keresztyénként elfogadom igazságként, vagy nem, de akkor nem vagyok keresztyén....
Én a magam részéről hiszek Jézusnak... -
bcs
aktív tag
válasz
littlemole
üzenetére
''A keresztények magyarázatát én azért sem tudom elfogadni, mert ez arra épít hogy csak az juthat el a menyországba akik csak és kizárólag az ő útjukat követik,''
ez nem így van (legalábbis a katolikusoknál). a mennybe jutásból senki sincs alapvetöen kizárva. söt az egyház tanítása szerint senkiről sem lehet biztosra megmondani, hogy a mennybe jutott-e, vagy sem.
a reformátusoknál meg ugye ott az eleve elrendeltség, szal' mindegy mit csinálsz. -
aropet
újonc
Megmondom őszintén nem tudom!De a cégemnél a temetkezésekkel foglalkozom
talán tehetek valamit az érdekedben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
littlemole
őstag
Szépen megfogalmaztad a dolgokat. :C :C
A keresztények magyarázatát én azért sem tudom elfogadni, mert ez arra épít hogy csak az juthat el a menyországba akik csak és kizárólag az ő útjukat követik, valamint szerintük csak az embereknek van lelkük.
Ez szerintem önzés. Azt állítani hogy a világegyetemben csak és kizárólag ők a ''mennybe vezető lépcső'' és ráadásul csak ebben az életben lehet minderre szert tenni, és senkinek nincs lelke csak az embereknek. :F :F Enyhén szólva is kérdéses számomra.
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
A Ne ölj parancsolat a héber szöveg eredeti értelmét fordítva közelebb áll a Ne gyilkolj mondathoz. A parancsolat akkori és mai értelmezése szerint pedig ez akkor valósul meg, mikor valaki nyereségvágyból, indulatból stb (ez utóbbi talán nem is ide tartozik) más embert pusztít el. Tehát a ne ölj parancsolatot nem sérti meg a nyúl, mikor füvet eszik, de az ember sem, mikor a családját, hazáját védve más embert megöl.
Tehát ez az ige nem abszolút pacifista gondolat, már csak azért sem, mert a parancsolatok megszegőit az ószövetség halállal büntette esetenként, ami tovább bonyolíthatná a jelentés megértését, ha nem lenne egyszerű.
A parncsolat pedig nem folytatódik úgy, hogy ''...különben pokolra kerülsz.....'' ez vagy csúsztatás, vagy tájékozatlanság a részedről.
Tehát itt most nem egy bibliai ellntmondásra hívtad fel a figyelmet, hanem egy magadban lévőre....
A gondolataid első fele elgondolkodtató....
Szeretettel:
kymco -
klepto
addikt
Már régebben is hozzá akartam szólni ehez a témához, de most látom, hogy ezt még nem tettem meg :U
Élet a halál után? Másként teszem fel a kérdést. Valaki el tudja képzelni, hogy semmi nincs odaát? Ha ténylegt nem volt az élet előtt semmi, és nem lesz az élet után semmi, akkor miért élünk? Csak azért, mert volt 2 önző ember, aki egy orgazmus miatt, akik 2mp gyönyör miatt önkényesen életrekeltettek benünket? Ha igen, akkor, hogy lehetnek ilyen önzők a szüleink, és mi jogon csinálunk mi gyerekeket? Valóban csak a sejtek anyagcseréje a tudatunk; ahogy ezt Frayd mondta?
Tudjátok a cigisdobozra hatalmas betűkkel ki van írva, hogy halált okoz. Ez miért nincs kiírva a szülőszoba, és a nőgyógyászti rendelő fölött??? Hiszen a születés is halált okoz; mert aki megszületik, az biztosra veheti, hogy meghal; csak ezt nem lehet tudni, hogy mikor! Épp úgy, mint a ciginél.
Valaki szerint Menny, és Pokol vár ránk; a Mennyben örökkétartó boldogság, a Pokolban örökkétartó gyötrelem, kín, és fájdalom. A Bibliában az van, hogy ne ölj, mert a pokolra jutsz! Ez csak 1 a 10 parancsolatból. Mutasson nekem valaki egy embert, aki életében nem ölt még! Ha letépsz egy virágot, ölsz! Ha levágsz egy állatot, hogy ne halj éhen; ölsz! Ha agyoncsapsz egy szúnyogot, ölsz! Ha csótányokkal hadakozol, ölsz! Aki nem öl; az nem eszik semmit, vagyis meghal! Sok ilyen ellentmondás van a Bibliában, de aki hisz, az ezeket nem veszi gyilkosságnak, pedig azok!
Akik azt mondják, hogy lélekvándorlás, azok feltételezik, hogy volt előző életünk, és lesz következő is. De aki ma ember, az holnap talán virág lesz? Vagy ember csak embernek születhet újjá? Ha van is valami odaát, remélem, hogy nem az, amit a Biblia ír, mert akkor mindanyian elkárhozunk! Ha nincs, akkor mi értelme volt megszületni :F -
watcher
tag
Még két apró szösszenet.
Azt, hogy létezel a környezeti kölcsönhatásokból tapasztalod meg, a halál során megszakad a kapcsolatod a materiális világgal.
Mindenki hisz valamiben, aki nem hisz semmiben az abban hisz. (De jó, be is teszem az aláírásomba) :C -
watcher
tag
Egyszer egy nagyon jó hasonlatot hallottam valahol, és azóta már ''magamévá'' tettem. A lényege, hogy úgy van az emberiség a lét és halál, a világegyetem és a teremtő megértésével mint egy csótány a másodfokú egyenlettel. A csótány képtelen lesz valaha is megérteni az egyenletet hiszen ez a szellemi kapacitásán jócskán túlmutat. Az ember felállít különböző nézeteket ami a saját szintjén lehetséges, de felfogni soha nem fogja tudni az egész értelmét melynek a halál épp' oly szerves része mint az élet. Csótányok vagyunk az Univerzumban és valószínűleg sosem leszünk képesek azt felfogni.
-
Hörmann
tag
Írod, hogy tökéletes csend, nyugalom, béke....
Szerintem ez nem jó megközelítés. De nem azért nem jó, mert ''rosszul'' gondolkodsz (azt úgysem igen lehet), vagy ilyesmi. Egyszerűen a fogalomrendszerünk alkalmatlan a gondolatok megfelelő kifejtésére ebben az ügyben (is).
Ugyanis a csend a nyugalom a béke csupa olyan emberi fogalom ami a létezéshez (van) és egyfajta tudatállapothoz kötődik.
A halál után viszont semmi nincsen. Emberi fogalmak és tudatálapotok sem.
Egyszerűen nem élsz át semmit.
:U
(Amúgy meg nem fogom mindig hozzátenni, hogy szerintem, szvsz, annyira nyilvánvaló, hogy senkinek nincsen konkrét, biztos ismerete, vagy élménye.) -
bandiras2
senior tag
Véleményem szerint:
Én elfogadom a lélekvándorlást.
Pl végigmegyrajtad egy 18 kerekű kamion, és meglepetten nézelődhetsz, a többi balesetbámulóval együtt, csak annyi köztetek a különbség, hogy a bámult ''hardwer'' fél perce még a TE irányításod alatt állt.
Namost van egypár lehetőséged arra, hogy értelmesen eltöldsd az idődet, aminek nagyon bővébe lettél hirtelen. Jó oldal: A következő újjászületésedig nincs kötelezettséged, azt csinálsz, amit csak bírsz. Pl körbeutazod a világot, ingyen bemehetsz moziba, stb költened semmire nem kell :DD
Pech: Kimaradsz a legjobb mókákból, mert ahhoz testre is szükség van. Ha meguntad, irány a nőgyógyászat, vagy ráakadni egy szimpatikus és megfelelő életkörülményekkel rendelkező terhes nőre, és a szülőszobában már csak tolakodni kell, vagy kereshetsz magadnak új hardwert.
valaki írta:
''nem vagyok buddhista de azért javítok. buddhizmus szerint ha van egy lélek elősször valami alsórendű élőlény lessz. pl csótány.uána tyúk, és így tovább. ha már volt ember akkor csótány többet nem lehet. valami olyasmi mint a diabló. gyűti a skilleket és egyre jobb. visszafejlődés nincs.
az emberi léten belül is vannak különböző levelek, de erre nem nagyon emléxem,már majdnem aludtam mikor mesélték''
Namost a teremtés megvolt (bárhogy hogyan???)OK. jónagy ez az univerzum, vagyunk bőven. És jó öreg is. És a föld nemtúl régen lakott. Ergó, Éltünk mi már másutt is. Nem emléxünk. Ismerős vkinek az a szó hogy hipnózis? Hipnoimplant?
Ezt a földön még alighogy felfedeztük. Ottkint a technológia jóval fejlettebb, szal van bőven hipno-felejtő implant mindenkinek. Megszületsz-felejtesz. Stargate c. könyvből fejből idéz: Itt az Abydoson Nem találtunk egy hieroglifát sem, sőt, semmilyen írást! Vajon miért?Mert megvan nekik tiltva.Miért? Megmondom! Azért, mert egy népet akkor lehet kontrollálni, ha megfosztják őket emlékeiktől ... idézet vége. nem pontos, csak a lényeget emeli ki. Szal a skillpontok eleinte biztosan mentek felfelé, de egy ideje sajna lefelé mennek. Lásd USA elmúlt 50 évét. Erről tett néhány hataloméhes szemétláda, akinek volt kapacitása ilyesmire Hitlerfélék mindig voltak bőven, akik szívesen ráülnek a trónra bármikor, amikor hátbatudják szúrni az elődjüket, aztán tesznek arról, hogy bármi áron ottmaradjanak, és kifejlesztenek egy jó kis hipno-implant techet, beoltják a jónépet, szép új világ...
Szerintetek itt a földön vannak akik fejlesztik a technikát? Kishitler, egy rakás pszichiáterrel felfegyverkezve, Pl MKultra USA 60 -s évek, közkórház, aki bement, kisérleti nyúllávált: elektrosokk, korai tudatmanipulációs kísérletek, LSD...stb Lásd SPECTRUM és Discovery channel megfelelő műsorai...
Érezzétek jól magatokat -
HiperG
addikt
Az felvetéseimre senki se válaszolt :O (illeve csak 1en) pedig hogy siettem haza hogy elolvassam mit írtak :o
-
Den
veterán
én sem azt mondtam hogy csak és kizárólag ez felelős az élrettartamért, de (amenyire én tudom) a kisérletek azt mutatták hogy ennek a szakasznak az ''elfogyása'' a sejt végét jelenti. Valami dokumentumfilmben, a cipőfűző végét lezáró műanyag burkolathoz hasonlították a telomért ami meggátolja a cipőfűző végének kibolyhosodását, szétbomlását. átvitt értelemben persze.
-
Yaye
őstag
Ne vonj le messzemenő következtetéseket egy fordításból! Régen a ''lélek'' szót ''ember'' illetve ''fő'' értelemben is használták, mint ahogy ma is azt mondjuk hogy egy település hány ''lelket számlál''. A magyar bibliafordításban mindegyik értelmében ezerszer megtalálható. Az Ezékiel féle idézeted különösen mellé ment: az a vérbosszú ellen szól, hogy az emberek ne bűnhődjenek rokonaik bűnéért, hanem csak azt büntessék (öljék meg) aki a bűnt elkövette. A lélek itt abszolúte ''ember'' értelemeben használatos.
És egy pár hely, ahol a lélek örök életéről, üdvösségről és kárhozatról esik szó, valamint arról hogy a test nem él lélek nélkül, csak úgy nagyhirtelen, válogatás nélkül, vegyesen, ahogy kiköpte a kereső:
'' Mert a sadduczeusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják.''
'' Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.''
'' És meghallgatta az Úr Illés szavát, és megtért a gyermekbe a lélek, és megélede.''
'' Pedig a lélek az az emberben és a Mindenható lehellése, a mi értelmet ad néki!''
'' És a por földdé lenne, mint azelőtt volt; a lélek pedig megtérne Istenhez, a ki adta volt azt.''
''Ezt mondja az Úr Isten: A négy szelek felől jőjj elő lélek, és lehelj ezekbe a megölettekbe, hogy megéledjenek!''
'' A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit''
''Bizony, bizony mondom néktek, hogy a ki az én beszédemet hallja és hisz annak, a ki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre.''
'' Bizony, bizony mondom néktek: A ki én bennem hisz, örök élete van annak.''
'' És ezek elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre.''
'' De a ki a Szent Lélek ellen szól káromlást, nem nyer bocsánatot soha, hanem örök kárhozatra méltó;''
'' Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.''
'' És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.''
'' Mert a miképen holt a test lélek nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül.''
'' Elérvén hitetek czélját, a lélek idvességét.''
Pufók angyalkákról persze nincs szó, sem lantot pengető, felhőkről lábat lógató lelkekről, de azt többek között ezért is nem vette gondolkodó ember soha komolyan, maximum az ikonográfiában jelent meg mint vizualizációs technika.
(Amúgy időről időre előjön, hogy ír-e valamit a biblia vagy sem: www.netbiblia.hu
Egyszerű és használható, van keresője is.) -
DaSilva
senior tag
A teloméra rövidülése ugyanúgy képes malignus transzformációt is indukálni, tehát szó nincs arról, hogy teloméra diszfunkció=sejtvonal kipurcanása. Sajnos.
Manapság az öregedés kulcsát inkább a DNS-javító mechanizmusok fokozatos elromlásában vélik megtalálni. A spontán mutációk javítható fajtáinak korrigálását egy sokszintű, igen költséges apparátus végzi. De ha ezen enzimeket kódoló régióban történik mutáció, és a javitó fehérje elbomlik, mielőtt odaér (ezek szó szerint végigmásznak a DNS-en), akkor szopás van. És hiába a sok szint, mert a javító javítójának a javítója is elromlik előbb-utóbb. Ezen kizárólag génterápiával lehetne segíteni, de ezek a technikák eléggé gyerekcipőben vannak, még ha ígéretes gyerekcipőben is. -
Zimezoom
tag
-
tildy
nagyúr
válasz
littlemole
üzenetére
Jahm lehet annak is nevezni, bár én ezen már a mátrix film létrejötte előtt is gondolkodtam.Ilyen szempontból az nem tudott újat felmutatni (mert csak annyit mondtam rá, hijj valaki ezt ugyanígy gondolta, és filmet is csinált belőle)
-
Den
veterán
válasz
Zimezoom
üzenetére
És ez valami bizonyitott dolog hogy hogy eltávozik valami halálkor az emberből? Vagy az hogy ez a valami tartja életben? Nem tudok ilyenről de ha te tudsz adj linket vagy valmit.
A halálnak mindig van valami oka, valami végleg elromlik a szervezeben és ettől az egész rendszer működése leáll. Azt is tudjuk hogy ez szükségszerű, a génekbe van ''kódolva'' a maximális élettartam A dns végén lépvő egyenes szakasz (telomér) minden sejtosztódás után rövidül, mikor elfogy, nem tud többet osztódni a sejt, tehát a megújulás megyszűnik, utánpótlás nélkül pusztulnak el az ilyen sejtek és elöregszik a szervezet, és még sok egyébb folyamat játszódik le, amitől a test egyszercsak végleg elromlik. -
Zimezoom
tag
Müller Pétertől egyik kedvenc gondolatom:
Gondoljunk bele, hogy az a valami (lélek, energia, stb.), amely egy embert földi élete során 70-90 évig életben tart, halála pillanatában eltávozik a testéből, és abban a pillanatban megindul a test lebomlása, elrohadása, ha úgy tetszik megsemmisülése.
Mi akkor a test (including brain) maga? Csak egy eszköz. Ebből számomra az következik, hogy az ember nem azonos a testével, hanem sokkal inkább azzal a valamivel, ami a halál pillanatában eltávozik, tovaszáll. Na de hová is? :) Erről mindenkinek megvan a saját elképzelése, hite. Majd kiderül. -
Den
veterán
Továbbra sem definiáltuk mi az élet, ki tekinthető élőnek, és ki halottnak.
ha valakit gépek tartanak életben de az agya működik, gondolkodik stb, akkor él? És ha ugyanez a szitu, de agyhalott akkor is? Ha a lélek független a testtől, akkor mely szervek ''halála'', hiánya jelenti a halált. Ha az agyhalottat halottnak tekntjük, de a gépekkel, életben tartott gondolkodó működő agyu embert élőnek, akkor mégis csak köze van a léleknek a testhez. És ha így van mért pont az agyhoz?
Szerintem azért mert amik mi vagyunk az az agyi funkcióink terméke. Ennyi. Viszont akkor ha meghal az agy akkor mi is megszününk. -
Den
veterán
-
Chain|Q
tag
Nnna igen, ebben is van valami, marmint a nemlettol valo rettegesben. De ugye, ha van halhatatlan lelkunk, akkor minek a feltamadas, meg minek kellett hogy ez a Jezus nevu urge felszogeltesse magat egy fadarabra. Ennek nincs semmi ertelme igy, max egy szep mese kellemetlen tanulsagokkal, es annyi.
De ha nincs halhatatlan lelkunk, akkor halalunkkor megsemmisulunk, viszont Jezus valtsagaldozatanak koszonhetoen (aki Isten Fiakent tokeletes eletet adta cserebe az Adam altal elvesztett (az alma-eset anno) tokeletes eletert) feltamadhatunk, amikor annak eljon az ideje. Eleg logikus. Foleg hogy a Biblia is ez utobbi verziot szokta tanitani, kiveve ha meg belekavarnak 1-2 dolgot, mint az meg szokott tortenni viszonylag rendszeresen... -
Chain|Q
tag
Az un ''tortenelmi kereszteny egyhazak'' szep kis kulimaszt kavartak ebbol a temabol. Az a vicces, hogy a Biblia nem tanitja pokoltuz tanitasat, mitobb a Mennyorszagot sem. Marmint olyan ertelemben, hogy egy hetkoznapi foldi halando halala utan oda kerulne.
''Mert az élők tudják, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak, és azoknak semmi jutalmok nincs többé; mivelhogy emlékezetök elfelejtetett.''
/Predikator 9:7/
Na ennyit a szarnyacskas pufok angyalkakrol, az orokketarto kinokrol, a rokonokrol akik varnak, meg az egyeb suletlensegrol. Az fentiek alapjan az ember a halallal a nemlet allapotaba kerul. Egyszeruen nem letezik tobbe. Merthogy a Biblia azt sem tanitja, hogy halhatatlan lelkunk van.
''És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.'' /1Mozes 2:7/
Azaz az ember maga lett az elo lelek, nem pedig lelke van. Nagy diff. Ezt megerositi a kovetkezo is:
''Amely lélek vétkezik annak kell meghalni.'' /Ezekiel 18:20/
Maga a lelek hal meg tehat. Meg lehetne sorolni az idezeteket, de egyelore ennyi. :)
Az meg eleg elgondolkodtato, hogy milyen Istenkep terjed eppen. Ugytunik az embereket a legkevesbe sem erdekli, hogyha van egy Isten (errol is lehetne vitazni) akkor kicsoda o, es mit akar tolunk, meg az egesz kavarastol ami itt zajlik civilizacio cimszo alatt. De sajnos a nagy tobbseg az Istenkepet alakitja a sajat eletehez, ahelyett hogy a sajat eletet alakitana ahhoz, amiben hisz, vagy hinni szeretne. Na mindegy, ez megintcsak egy kulon topictema lehetne. -
Yaye
őstag
Szerintem ez nem egészen igaz. Az európai kultúra rettegése a haláltól szerintem sokkal inkább a felvilágosodásnak, és ezzel együtt az ateizmus rohamos terjedésének köszönhető. Aki szerint a halál után nincs semmi, igazán annak félelmetes a halál. A pokol kínjaitól szvsz utoljára valamikor párszáz évvel ezelőtt féltek a mezei népek, azóta sokkal inkább a teljes megsemmisüléstől rettegnek.
-
''
egy szot a pokolrol is.
a mai 'europai kultura' rettegese a halaltol a keresztenyseg szamlajara irhato. szamomra undorito modon a halalt a buntetesekkel probaltak azonositani, ijesztegetni mindenkit. szegyen azokra akik ezt a felelmet taplaljak onmagukban es masokban az ostoba fenyegetesekkel. bar reszemrol harag nincs, mert ha egyvalamit biztosan erzek belul az az, hogy a halal a legigazsagosabb dolog ami letezik, es ez utan senki de senki sem fog a kicsinyes emberi erzelmeket tukrozve bosszut allni, szamonkerni, szigorkodni, buntetgetni meg hasonlo gyermetegsegek.
''
Igen, ez szerintem is gaz. Viszont szerencsere a keresztenysegen belul is terjedni kezdett a ''bunteto Isten'' kepe helyett az ''irgalmas Isten'' kepe. -
Yaye
őstag
Nem tudom ugyanarról beszélünk-e, én is olvastam valamit, de az szigorúan biológiai jellegű volt. Valami DNS-reprodukcióról volt szó, hogy van a végén valami ''fölösleges'' szakasz, és az osztódáskor ebből mindig lemorzsolódik egy kicsi, és ahogy öregszünk, egyre rövidebb lesz ez a farok, és a végén szépen elfogy és onnantól nem tud rendesen osztódni és kampec. Születésünkkor adott hogy mekkora ilyen DNS-farokkal születünk és ebből megsaccolható a várható élettartam. Vagy valami ilyesmi, nem emlékszem ennél pontosabban.
-
amargo
addikt
DSUANG DSZI ÁLMA
''
Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.
– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam,
s a lepke vigan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi…
És felébredtem… És most nem tudom,
most nem tudom, – folytatta eltünődve, –
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? –
Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! –
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! –
Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,
és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.
''
szerk: lemaradt az író.. Szabó Lőrinc
[Szerkesztve] -
panda
tag
halálunk után amennyiben nem a pokolba kerülünk akkor a menyországban találkozunk szeretteinkkel. :DD Én hiszek Jézusban és az Ő egyszeri és tökéletes áldozatában.
-
A Gaia-elmélet szerint lelkedet a Föld-anyától kaptad. Egy piciny darabkát az ő hatalmas lelkéből. A halálod után (eltemetnek) a lelked visszatér Gaiához. Életed során gyűjtött tudásod és tapasztalataid pedig a Földanya tudását fogja gyarapítani. Pontosan azért adott egy darabot a saját lelkéből, hogy az fejlődjön a te testedben!
Nagyon szépen hangzik. Amikor elöszöt hallottam, teljesen meghatódtam. Csak ki tudja, mi igaz belőle? -
Melody
csendes tag
Egyszer olvastam hogy már a sületéskor meg van határozva a halálunk időpontja.
Ennyire korlátolt lenne az életünk?
:( -
Melody
csendes tag
És mi van azzal hogy mikor jön el a halál ideje?
Mitől függ, hogy ki mikor hal meg?
:F -
Yaye
őstag
Neeem, egyáltalán nem. Ki mondta hogy ő valódi? Te azt csak haluzod, hogy van barátod/barátnőd és hogy vacsorát csináltok. Lehet, hogy rajtad kívül nem is létezik semmi és senki. Egy az univerzum ürességében lebegő magányos balfék vagy aki begolyózott és egy világot álmodik maga köré. Erre is van egy remek kis irodalmi gyöngyszem, Lem mester tollából, javaslom mindenkinek hogy olvassa el, rövid és szórakoztató:
[L]http://yaye.uw.hu/doksik/mese.txt[/L] -
Yaye
őstag
válasz
PrünciMünci
üzenetére
Na végre valaki értelmesen elmagyarázta! Hát EZ van a halál után! Sejtettem, hogy valami hasonló, de most végre bizonyosságot nyertünk. Szegény, szegény Den, egy világ dőlt most össze benne :( :DDD :C
-
littlemole
őstag
Itt szerintem pont a nevezzük ''Mátrix effektusnak'' lényegét ecsetelted.
Nekem a film első része azért tetszett mert a benne lévő gondolatok nagyban megközelítették az általam elfogadott elméletet. A másik két rész már fostalicska mert semmi érthető dolgot nem mondott, legalábbis nekem..
A filmben adott két világ egy valós és egy illúzió. Egyik világban lévő személyiség sem tud a másikról. Kell hozzá valami ami megindít egy folyamatot ami ott egy tabletta.
Ha rávetítjük mai világunkra akkor egy párhuzam is vonható akár a kettő között. Ha elfogadjuk hogy a lélek létezik és ebbe a testbe kerül (lélekvándorlás), akkor elfogadjuk hogy a kettő nem lehet azonos. Hogy melyik a valóságos nehéz eldönteni, mivel szinte mindenki azonosítja magát a testével. A test mindenesetre elporlad. De akkor hová lesz az akit eddig ismertünk, beszélgettünk stb? Megy a nagy semmibe? Hát ez is egy magyarázat. Mindenesetre nekem nem logikus és elfogadható.
Vissza térve a mátrixhoz, ma ugyanúgy egy ilyen illúzió lehet az, amikor valaki 100%-ig ezzel a testel azonosítja magát. Neo-nak eszébe jutott valaha is hogy kételkedjen a mátrix valódiságát illetően (tabletta előtt)? Nem, így nekünk se, akik a testünkkel azonosítjuk magunkat. Miért is tennénk?
Szerintem a Mátrix azért is volt akkora sikerfilm, mert sok emberben tudatalatt is valami kételkedést is felébresztett, és bizonyos szempontból válaszokat is adott.
Nekem elfogadhatatlan magyarázat pl. hogy csak egy élete van mindenkinek. Mert méghaha nem foglalkozunk az emberen kívüli élőlényekkel, akkor is ott lennének azok az emberek, akik megszületnek és mondjuk 6 hónaposan éhenhalnak (Afrika stb) vagy bármi más szerencsétlenség történik. Akkor neki nem lesz több esélye az életre? Ennyi volt? :F Vagy csak rossz helyre született meg és nem volt szerencséje? Mi alapján történik mindez?
Sokfajta válasz létezik, ebből mindenki kimazsolázhatja a neki tetszőt és azt fogadja el. Egyének vagyunk, másfajta gondolkodasmóddal. Ha valaki egy véresfogú molylepkét vár a halála után aki a füldügóit cserélteti veled, akkor ebben is lehet hinni. Elég bizarr egy elgondolás de ki tudja. :) -
divot
veterán
A halál valóban igazságos, mert eddig még senki sem élte túl. (Legalább is eredeti formájában.)
Továbbra is azt gondolom azonban (folyamatosan követve a topicot), hogy mivel kizárólag az emberi elmében születik meg a halál fogalma, így a halál utániság is csak minket, embereket érdekel. A különböző magyarázatok pedig kizárólag önnönmagunk megnyugatatására szolgálnak.
Ha valaki egy vidéki kistelepülésről a fővárosba költözik, már ettől az utazástól is összecsinálja magát. Akkor miért ne kellene tartania attól a gondolattol, hogy az életéből kell elköltöznie? Ez teljesen természetes magatartás, persze van aki, így, van aki úgy viseli el. -
lao ce
aktív tag
a halal utan
az elet folyik tovabb, ugyanugy mint elotte, igazan minimalis impakt barmelyikunk halala a fold folyasara. persze ez kerulo valasz.
a lenyeg, hogy a halaltol nem kell vagy kellene felni, hiszen a legkonnyebb dolog a vilagon. meg soha senki sem vallott kudarcot, mindenkinek sikerult, meg a leghulyebbeknek is. nincs 'tisztelet a kivetelnek', mert az sincs. a sokak altal elkepzelt tokeletes beke, nyugalom, csend, a gondok magunk mogott hagyasa kifejezetten vonzova kellene tegye, meg azoknak is mint pl Den, aki szerint csak shut down van de nincs restart vagy stand by.
''jol van, mostmar minden rendben van''
a szamomra legfontosabb dolog az, hogy a halal igazsagos es tokeletes, ugy is mint cselekedet es ugy is mint tortenes. sot az egyetlen tokeletes tett az eletben, tehat erdemes foglalkozni vele kicsit meg akkor is ha garantalt hogy nem ronthatjuk el. hogyha hirtelen jon, nincs ido felni - nincs mit tenni, de ha lassu, akkor van lehetoseg keszulni ra. van ido elfelejteni, feldolgozni a felelmeket, es megbekelni azzal hogy megjon a halal, megbekelni onmagaddal es a vilaggal is. talan kicsit varni is lehet ra, kinyitni a szivet es az eszet valami ujra, izgalmasra, hagyni hogy eluralkodjon a remeny a halal utaniban mert az szep erzes. ujra gondolni azokra akiket szeretsz es akiket elveszitettel mar, hiszen olyan szep dolog erezni a szeretetet. sok-sok dologra akkor van a legnagyobb jelentosege gondolni amikor ott all a kapuban az ember.
egy gondolat a mennyrol.
en szeretnem hinni, hogyha van valami folytatas akkor az szemelyre szabott. semmi kedvem valaki _mas_ altal kiotlott mennyben tolteni a draga idot, foleg nem az orokkevalosagig! mi van ha nem tetszik? hm? ugy ertem az egyik golfozni szeret a masik kerteszkedni a harmadik a technot hallgatni, akkor ugye allergias letemre nem kell kerulgetnem a golfpalyakat, es a rozsakerteket a nyitott mercimmel mikozben a felhok kozott elrejtett hangszorokbol bombol a tuctuc?
egy szot a pokolrol is.
a mai 'europai kultura' rettegese a halaltol a keresztenyseg szamlajara irhato. szamomra undorito modon a halalt a buntetesekkel probaltak azonositani, ijesztegetni mindenkit. szegyen azokra akik ezt a felelmet taplaljak onmagukban es masokban az ostoba fenyegetesekkel. bar reszemrol harag nincs, mert ha egyvalamit biztosan erzek belul az az, hogy a halal a legigazsagosabb dolog ami letezik, es ez utan senki de senki sem fog a kicsinyes emberi erzelmeket tukrozve bosszut allni, szamonkerni, szigorkodni, buntetgetni meg hasonlo gyermetegsegek.
bar nem szoktam reklamozni, de a taoizmus tanitasa arrol szol, hogyan eljel boldogan es harmoniaban a termeszettel, a kornyezeteddel, es onmagaddal. akiben a dallamok tokeletesen csengenek, az nem banja ha csend van. -
Gaskin
aktív tag
Az egészben az a legfurcsább, hogy a halálhoz valahogy képtelen ''felnőni'' a legtöbb ember. (sajna rám is igaz..) Próbálunk tudomást sem venni róla. Szándékosan elhessegetjük magunktól még a gondolatát is, és ha bekövetkezik nem tudunk mit kezdeni vele. Valahogy felfoghatatlannak tartjuk. Viszont a halál ''inverzét''; a születést mennyire természetesnek vesszük, szinte oda sem figyelünk rá, pedig legalább annyira érthetetlen, furcsa ''folyamat''.
1 hónapja kiskutyáink születtek. Érdekes belegondolni, hogy ezek a kis jószágok, 3 hónapja még szó szerint sehol sem voltak. Illetve az atomjaik voltak, de a ''kutyatápban'', az ''ételmaradékokban'', ezáltal a csirkékben, disznókban, bármely más növényben, állatban. És 10-15 év múlva földben lesznek, és visszakerülnek a nagy körforgásba... És ez ugye ránk is igaz... -
HiperG
addikt
Szal na nemhiszem, hogy mindenki végig értette...
Maradjunk annyiban hogy alapvető dolgokat nem tudunk (és nemis fogunk tudni se érteni) és már egyből a halálon törjük a fejünket csak azért mert belénkíródodt hogy féljünk attól, hogy biztosítva legyen a élet folytonossága.
Fogjuk fel úgy, hogy a halál kérdése egy magasab szinten álló dolog és nemjó rögtön a középébe vágni (bár mivel nem evilági dolgokról beszélünk nemléteznek szabályok és egymásra épülés sem, ezért jobb ha evilági körülírási eszközöket használunk hogy legalább valamilyen szinten megértsük)
Nem érthetjük ezeket, mert hiányzik az ennek értelmezéséhez szükséges ''codec''... és ez a codec egy tű a szénkazalban úgy hogy még nemtudjuk azse miaz a tű és hol van az a szénakazal :) Reméljük a halál után mindenre választ kapunk :)
Remélem érthető voltam:)
[Szerkesztve] -
HiperG
addikt
Mindenki olvassa végig kérem :)
Egyáltalán mi az idő? És az az énem aki ezt leríta ugyanaz mint aki pár másodpercel később ezt írta le? Ez az énem ebben a formában csak egy egységnyi pillanatban létezik az az utáni már csak emlékből tudja, hogy létezett valami az előtt is mielőtt ő keletkezett... születés előttről még nincsenek emlékeink hiszen az énem semmilyen formában nem létezett (vagy létezett de nem itt, nem ekkor stb.)
Pl. ha felébredsz egy álom után honnan tudod biztosan, hogy igaz volt-e az ami lefekvés előtt történt és nem csak beleírodt a ''fejedbe''
Télleg volt-e valami mielőtt én keletkeztem vagy csak a világ körémépült és megtanította nekem, hogy ezek voltak (történelem). (Monnyuk képzelj el egy magára hagyott csecsemőt egy kiságyban aminek a fala tele van adatokkal információkkal és azis rajta van hog kell a többit értelmzni) Talán egy lélekre jut egy ilyen világ ilyen kis kiságy :)
Egyáltalán, hogy kerültem én ebbe a testbe? És mi az a test? Egy interface? És csak én létezem ilyen formában mint lélek és mindenki más csak olyan mint egy organikus számítógép?
Azon gondolkoztam, hogy minden csak egyféleképpen történhetett mi változtatni nemtudunk hiszen a mi agyunk is egy algoritmus alapján működik. Tehát ha lenne ennek a világnak egy hajszál pontosan megegyező ikertestvére akkor az magától is pont úgy viselkedne mint a másik, hiszen pl. mi is ugyanaz lennénk mint az ikeréünk és egy adodt szituban ugyanúgy viselkedne, és ez igaz mindenkire. Az egész világ algoritmusok összesége és minden csak egyféleképpentörténhet minden eseményből egyértelműen következik a másik és abból is a másik és mindegyik csak egyféleképpentörténhetett. Namost vigyük ki képzeletünk a semmibe... ott vannak részecskék... löködik egymást... és ha kettő részecske ugyanúgy közledik egymáshoz az is ugyanúgy fog lepatanni... Így már érthető miért van minden előre megírva... ''Mi'', lelkek, tudatok hívhatjuk ahogy akarjuk micsak egy mozifilmet nézünk gyakorlatilg de olyat ahol igazán benneérezzük magunkat, és mi magunk vagyunk a film mivel mi szolgálunk alapul. Szóval valamikor elindult egy folyamat (monnyuk ősrobbanást vegyük világ kezdetének) és abból magától közvetődően következett minden. Node mivolt a kezdet előtt? (miis egyáltalán az idő?)
Mivan a halál után? Talán semmi. Ez esetben nem érint minket a dolog és vigasztalódjunk azzal, hogy a semminél nincs tökéletesebb (egész életünkben a tökéletességet hajszoljuk majd mikor meghalunk egycsapásra elérjük azt) hiszen ami nem tökéletes abba probléma van, amiben nincs probléma az tökéletes, a semmi az tökéletes.
Monnyuk mikor meghalunk a lelkünk egy várolistára kerül hogy mikor kapunk új ''testet''. érdekes lehet monnyuk olyan hogy egy teljes agymosás következik be rajtad ilyenkor (ha egy felnőt emberrel történik ilyesmi egyből kétségbeesik és kétségbeesetten kezdi kutatni hogy ki ő mert mindenki más tudja csak ő nem ezért neki is tudni kell, egy kisgyermeknek magától értetődő hogy nem tudja ki ő hiszen ő nem tudja még felfogni hogy más ember tudja, persze lehet hogy teljes mértékben senki se tudja hogy ki ő).
Aha és a lelkek között együtt vannak a földönkívüliek lelke is? Nos akkor minden élőlényé is? De mi az hogy élő? Egy meghatározott időre az anya olyan dolgokat csinál amit amugy nem (pl egy kő nem) ez a materialista életfelfogás.... node ezzel semmi probléma nemlenne ha minden magátólértetődöen létezne és én nem érezném hogy benne vagyok a testben (szóval ezt képtelenség leírni emberi nyelvel max körülírni, ugye megint ottartunk, hogy hogy kerültem én ebbe a teste azon belül fejbe azon belül agyba) érzem hogy létezem de nem az erre utaló agyi folyamatra gondolok. De mivel ilyen van ezért a komplett materialista elmélettel gond van. Nos ha az agy és a tudat különválik akkor melyik volt előbb? Sztem az agy csak egy interface és késedelem néllkül küldheti az adatokat a tudatnak aki tértől (de nem időtőtől) függetlenül van. Lehet hogy van késedelem? Ez esetben ott tartunk, hogy mi az idő?
Rengeteg kérdés vetődhet fel, és egyikre se tudjuk úgysem a választ szal :))
[Szerkesztve] -
PrünciMünci
újonc
Engedjétek meg hogy valaki végre értelmesen is hozzászóljon a témához.
Szóval szerintem a halál után egy nagy robbanás van, BUMM,és amiután meghaltál egy nagy szobába kerülsz ahol minden fehér vagy zöld,és a szoba közepén ott van egy nagy asztal azon meg sok kép,mintha a képek fel lennének akasztva az aztalra,de azt te is tudod hogy nem lehet mert a képeket csak a falra lehetne akasztani,de mégis olyan hogy vízszintesen lógnának az asztal tetelyén és amikor föléjük hajolsz teljesen beszédülsz,a szoba másik végéből meg valami furcs nyöszörgés hallatszik ahol egy ajtó van, és a másik szobában meg sötét, és amikor megindulsz az alytó fel elkezd ömleni a vér a padlóból fölfelé a mennyezetre de te nem leszel véres de azt sem tudod hogyan vagy honnan jöhet,és ekkor bejön az ajtón egy nyúl fejű óriás molylepke,akinek véresek a fülei meg a fogai,és egy gyámánt vasmacskák lóbál a kezében és nagyon hülyén nevet rád, és megkér téged hogy cseréld ki az óriás füldugóit mert már 100 éve benne vannak a fülében, és amikor te kihúzod akkor látod hogy milyen nagy az a füldugó és a mikor belenézel a nyúl fülébe látod hogy a mélyéről a halott nagyapád kiabál neked.
Na kb ennyi. Senki nem írt ide ennél értelmesebbet,vagy hihetőbbet erről a témárol. Szevasztok.
[Szerkesztve] -
amargo
addikt
már látom, hogy nem vagyok bolond!
még régebben pont ezen gondolkoztam.. legalább is hasonlón.
Én személy szerint honnan a fenéből tudjam azt, hogy ami velem folyik az nem csak egy álom.. hallucináció. mert én soha nem fogom magam kívülről látni, hogy biztosan tudjam van élet rajtam kívül. szerintem ez az egész nagyon magas dolog. mert minden amit hallunk tudunk azt mástól tudjuk.. hol itt a bizonyíték? ezaz egész amit mi életnek nevezünk az valójában mi? hallott, tudatos megérzések összessége. szinte minden amit tudunk régebbről az pappírokon és szájról szájra terjedő dolgokban maradt meg.
ez a halál utáni dolog számomra ugyan oylan felfoghatatlan, hogy léteznek rajtam kivül is emberek. ergo nem tudom.. szerintem ez megváloszolhattatlan kérdés.. oylan mint örök mozgót létre hozni.. ami még lehetséges, de energia befektetés nélküli örökmozgó létrehozása lehetetlen.. -
Yaye
őstag
válasz
KERO_SAN
üzenetére
Na, még egy mindentudó... :U Miért kell beletörődni? Talán bizonyított tényről van szó? Szvsz bölcs ember nem nyilatkozik ilyen magabiztossággal teljesen ismeretlen dolgokról.
Ja, és még annyit, hogy ha csak fizika meg kémia, akkor végre meg kéne szüntetni az emberölés primitív, felvilágosulatlan, középkorias tilalmát, hiszen csak egy kupac kémiai reakció által mozgatott atomról van szó.
Tildy:
A ''gondolkodom, tehát vagyok'' szállóige pont erről szól. Hogy létezésünk egyetlen valamirevaló bizonyítéka tulajdonképpen az hogy gondolkozunk felőle, minden más pedig tök bizonytalan. Tényleg nem egyszerű. Ez pl a Mátrix közel sem olyan eredeti ötletének is az eredetije.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Vagy valaminek, ami hallucinál...De akkor már felvetődhet az a kérdés is mi az amit hallucinációnak nevezünk?A hallucináció (de mégjobban az illuzió) olyan dolog, amit valósnak hiszünk. Ha ezt a világot valósnak hisszük (márpedig annak hisszük, kivéve ha van valami gebasz az agyban) , akkor honnét lehetünk benne biztosak , hogy tényleg létezik?Esetleg ha több ember is ugyanazt hallucinálja, akkor az már valós? Továbbmegyek.Mi alapján döntjük el , hogy ki a normális?És ki a bolond? Az a bolond aki nem azt ''halluzza'' , mint a többiek?Ha azt mondja valaki , nincs semmi a halál után, miért hinnénk neki?Vagy pont fordítva?
De ebbe szerintem most ne másszunk bele szerintem, mert húúúh.Na szóval ez kemény téma.:)
Egyébként én úgy vagyok vele, hogy van valami, de nem tudni mi.Ha nincs semmi már az is valami:)
[Szerkesztve] -
horatio
tag
A halál után semmi sincs ... szerintem.
Bár örülnék ha tévednék. -
tildy
nagyúr
Jut eszembe milyen poén lenne ha az egész életunk nem lenne más, csak egy hallucináció?:)
Ki tudja?Lehet, hogy így is van:) -
Bagoly
senior tag
Szerintem csupán sokan lespóroljuk a szerintem-et. Senki nem tudja, maximum számára az tűnik a legvalószínűbb/legelfogadhatóbb verziónak.
Úgy alapból mi az amit tudunk? Bizinyos események, amik bizonyos viszonyrendszerben meghatározott módon zajlanak le? Minden viszonylagos és szubjektív. -
Továbbra sem értem, miért beszéltek erről.. néhányan (sokan) olyan állításokat tesznek, mintha fixre tudnák, mi lesz. Nem, nem tudja senki.
Annak már lenne értelme, hogy hogyan viszonyuljunk hozzá, hogy fogadjuk esetleg el - persze köze van ennek ahhoz, hogy mi lesz utána, de ezt odáig senki nem fogja megtudni.
Komolyan, azok közül, akik állítottak valamit ezzel kapcsolatban, mondja már meg valaki, hogy mi alapján?
(gondolni persze sokmindent lehet) -
Hörmann
tag
Apámmal beszélgettem erről egyszer.
Azt kérdezte: - Emlékszel milyen volt mielőtt megszülettél?
Mondom:- Nem.
- Látod pontosan olyan a halál is.
Nem rossz vagy jó. Nem fáj.
Egyszerűen NINCS.
Maga a SEMMI.
A nem lét hosszú szakaszában csak egy pillanat az élet.
Álom az álomban. Ennyi.
Magam részéről csak annyit mondanék:
Élvezd, amíg teheted. -
-
Den
veterán
'' Úgy gondolod, hogy a személyiséged/lelked bármid, amit saját magadnak tartasz csupán pár a testedben véletlenül végbemenő kémiai reakció eredménye?''
nem véletlenbül megy végbe. szigorú szabályai vannak. hogy miért vagyunk eltérők? mert egy hihetetlen bonyolult rendszer vagyunk, ahol minden mindenre hatással van, és a rendszer egyes elemeinek egész apró eltérése teljesen eltérő viselkedést eredményez a rendszer szintjén. a sok kis eltérés a rengeteg elemen felerősödik.
Aktív témák
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest