Hirdetés

Aktív témák

• Yaye

őstag

válasz Chain|Q #151 üzenetére

Ne vonj le messzemenő következtetéseket egy fordításból! Régen a ''lélek'' szót ''ember'' illetve ''fő'' értelemben is használták, mint ahogy ma is azt mondjuk hogy egy település hány ''lelket számlál''. A magyar bibliafordításban mindegyik értelmében ezerszer megtalálható. Az Ezékiel féle idézeted különösen mellé ment: az a vérbosszú ellen szól, hogy az emberek ne bűnhődjenek rokonaik bűnéért, hanem csak azt büntessék (öljék meg) aki a bűnt elkövette. A lélek itt abszolúte ''ember'' értelemeben használatos.

És egy pár hely, ahol a lélek örök életéről, üdvösségről és kárhozatról esik szó, valamint arról hogy a test nem él lélek nélkül, csak úgy nagyhirtelen, válogatás nélkül, vegyesen, ahogy kiköpte a kereső:

'' Mert a sadduczeusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják.''
    '' Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.''
    '' És meghallgatta az Úr Illés szavát, és megtért a gyermekbe a lélek, és megélede.''
    '' Pedig a lélek az az emberben és a Mindenható lehellése, a mi értelmet ad néki!''
    '' És a por földdé lenne, mint azelőtt volt; a lélek pedig megtérne Istenhez, a ki adta volt azt.''
    ''Ezt mondja az Úr Isten: A négy szelek felől jőjj elő lélek, és lehelj ezekbe a megölettekbe, hogy megéledjenek!''

'' A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit''
    ''Bizony, bizony mondom néktek, hogy a ki az én beszédemet hallja és hisz annak, a ki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre.''
    '' Bizony, bizony mondom néktek: A ki én bennem hisz, örök élete van annak.''
    '' És ezek elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre.''
    '' De a ki a Szent Lélek ellen szól káromlást, nem nyer bocsánatot soha, hanem örök kárhozatra méltó;''
    '' Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.''
    '' És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.''
    '' Mert a miképen holt a test lélek nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül.''
    '' Elérvén hitetek czélját, a lélek idvességét.''

Pufók angyalkákról persze nincs szó, sem lantot pengető, felhőkről lábat lógató lelkekről, de azt többek között ezért is nem vette gondolkodó ember soha komolyan, maximum az ikonográfiában jelent meg mint vizualizációs technika.

(Amúgy időről időre előjön, hogy ír-e valamit a biblia vagy sem: www.netbiblia.hu
    Egyszerű és használható, van keresője is.)

Aktív témák