Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
krichd1
addikt
válasz
gabesz345 #56137 üzenetére
Nekem semmi problémám a régi kacatokkal, az egyik rendszeremben is egy régi "kukázott" 1978-as CA-2010 van kicsit felújítva néhány őskövület alkatrész cseréjével (még lehetne benne jó párat) és még mindig teszi a dolgát, pedig nincs kímélve, eddig szinte csak Magnepanokat hajtott (nagy teljesítmény igény szinte fix 4ohmon), amióta nálam van. Azért jobban bírja a strapát, mint sok DIY csoda, ami nálam járt.
-
gabesz345
csendes tag
válasz
krichd1 #56133 üzenetére
Hát ha jól megépítesz pl. egy KD félét akkor nem akarsz ilyen régi kacatokat vásárolni, milliós kategóriát üti, de saját ízlésedhez is lehet hangolni a meghajtókkal. Természetesen jól kell megépíteni és a megadott alkatrészekből, nem véletlen aki nem követi ezt, annak vmi 100-ad rangú gagyi hang jön ki.
-
válasz
jacint78 #56130 üzenetére
feltalálták a feleslegesen stabilizált tápot bravó.
A tápnak is van THD-je, és egyéb torzításai. A Salas 1mohmos kimeneti impedanciája is ezért érdekes, hiszen amúgy a vezetékelés nagyobb ellenállású. De a táp kis kimeneti impedanciája miatt a táptorzítás amplitúdója kicsi. -
jacint78
addikt
válasz
krichd1 #56133 üzenetére
Te is félreérted (ja látom észrevetted). Az persze igaz, hogy odafigyelést igényel a másik megépítése és nagyon aprólékosan el kell vele szöszölni, hogy igazán jó legyen., aminek a rajzát kitettem az kész van, az nem az amit utána mutattam és gerjedt ugyanattól a jeltől, az csak egy saját elvetélt próbálkozás volt semmi több
Amúgy az igazi minőségi cuccok amik valóban nagyon drágák azok egytől egyig olyanok, hogy, minden egyes darab külön-külön van beállítva és éppen ezért nem lehet igazán tömegtermelést csinálni belőlük és súrolják a milliós kategóriát.
Viszont a legtöbb ami gyanúsan túl van árazva és megtalálható a hazai netes piacokon azok sima egyszerű neten is megtalálható kapcsolások túlhájpolva, de sajnos az ilyenek miatt jönnek egyesek azzal, hogy egy jó DIY erősítő többszáz K, pedig ez nem igaz.Ribi
Én azt használom, amit mutattam is a néhány leírt módosítással, ebből már sokfélét csináltam, legutóbb SMD kivitelben. A sajátot nem mutatom meg, legfeljebb, ha tényleg jó lesz.
A szimmetrikusnál jobban oda kell figyelni az ellenállsokra, mert minden ugyanaz ugye, csak a másik polaritáson van. és a feszültségerősítő fokozat nagyon el tudja tolni DC-ét, akár több V is lehet, ha nem stimmel a két oldal.
-
krichd1
addikt
válasz
Ereshkigal #56121 üzenetére
Köszönöm, ezekből már volt amit hallottam - Huye Baby, valami KD-t is - bár nem tudom mennyire voltak jól megépítve, összeválogatva hozzá az alkatrészek, de egyik sem győzött meg annyira. Nagyjából úgy voltam velük, hogy árukért oké, de azért még lenne hová fejlődni bőven. Éppen a népszerűbb HT-A30-al se jártam valami jól - tudom mérve borzasztó erősítő - 3 féle megépítést hallottam, mindhárom másképp szólt, az egyiknek nálam füstölt el az egyik oldala.
(#56122) jacint78: Végre egy konstruktív, informatív hozzászólás. Bár ahogy olvasom ennél is benne van a DIY pokol bugyraiból néhány hátulütő kritikus odafigyelést és átgondolást igénylő része.
Illetve még neked sem sikerült teljesen jól megépíteni - ha jól értem - úgyhogy maradjunk annyiban, hogy még ez is a van hová fejlődni kategória.Közben belekevertetek egy másik erősítőt is.
Én 40eFt-ért valami olyasmit tudnék elképzelni, ami készen is van, már használható, nem csak talán egyszer jó lesz kategória, mint például ez a kis Ethosz erősítő, vagy akár Szentgyörgyi László kis erősítői.Ez már éppen kicsit off, de azért annyira nem, például nem az intenzív almatermesztésről van szó.
-
jacint78
addikt
Ahhh.... Épp az a baj, hogy ott csúszik el a dolog, hogy a gerjedős instabil erősítő a saját megoldásom, nem az, aminek a rajzát ide kitettem, az nem gerjed, épp ellenkezőled! Próbáld már ezt megérteni végre!!
Amikor az ellenállásokról volt szó, akkor is a jól működő, kitett kapcsolásról volt szó, nem a saját megoldásomról, azt csak mellékesen jegyeztem meg. -
Ribi
nagyúr
válasz
jacint78 #56130 üzenetére
Őőő, te képzelted oda, hogy azt a mondatot én a gerjedéshez szántam.
Én ezen mondatod miatt írtam, csak nem sikerült ezt jelezni:
"ellenálláson múlik sokminden az ilyen szimetrikus erősítőknél, nem is annyira a félvezetőkön"
És ezen csodálkoztam. Szerintem minimum ugyanannyi múlik rajtuk. Mondjuk ha te összeválogatod a tranzisztorokat akkor tényleg csak az ellenállás marad. De van aki a tranzisztorokat se nagyon válogatja.
Stabilizálásnál is van aki szerint felesleges, van aki szerint nem az. Sőt van aki egyáltalán nem stabilizál, mert majd a visszacsatolás megoldja. Én nem ezen a véleményen vagyok, de ez nem jelent semmit. Ártani nem árthat. Ja de egyesek szerint megöli a hangot. Ja...
Gerjedésen lehet a tr3-ra pakolt kondi segítene. Elég sokszor kell alkalmazni régi kapcsolások új alkatrészeknél történő megépítése során. De lehet még a VAS-hoz is kellene rakni. -
jacint78
addikt
A gerjedés nem az ellenállásokon múlik, összekevered a válaszaimat a kérdésekkel, így könnyű hülyeségnek beállítani...
És igen komplementer szimmetrikus erősítőnél a DC az ellenállások pontosságán múlik, nem a gerjedés múlik az ellenállásokon, te odaképzelted ezt a választ egy másik kérdéshez Hagyjuk kérlek hagyjuk ezt. it.. Igen, látom feltalálták a feleslegesen stabilizált tápot bravó.
-
Ribi
nagyúr
válasz
jacint78 #56127 üzenetére
"összevissza gerjedt, tehát az egész koncepció nem jó" Hááát azért ez nem így megy.
JLH eredeti kapcsolását is megépíted mai alkatrészekből, úgy begerjed hogy meglilulsz. Mert még régi alkatrészekkel volt megtervezve. Lehet neked is ez a gond. Túl gyors tranyók miatt begerjed. Ezeknek sokszor jóval kisebb a kapacitásuk mint amivel eredetileg tervezték.
Ellenállásokon múlik? Őőőő.Naim250
Felső rész a táp, alsó az erősítő. Ez se mai csirke, nem váltózó tápfeszes, csak van hozzá rendes táp. Nem csak jósok kondi és pussz mint ahogy az diy szokás, hogy minél több kondi a jó táp.Ami nálad van az szimpla gerjedés. És semmi köze ahhoz, hogy csöves, vagy tranzisztoros erősítő.
-
jacint78
addikt
Ja 3 rongyból megvan egy hangszóróvédelem, mellesleg épp ez a másik probléma jónéhány jól reklámozott túlárazott cuccal. Tisztázzunk valamit! Sosem a jogosan drága valóban minőségi termékeket szóltam le, azért ne keverjünk ide már mindent, kiállni a csalók mellett pedig nevetséges. A rossz eredményt amúgy nem az az erősítő produkálja amin szerinted plusz bázisellenállás kellene.
Nem tudom mi az a naim, de képek alapján a sima trafó egyenirányítás és pufferelés a tápja. Vannak nagy kimenőteljesítményű erősítők, amiknél a tápfesz dinamikusan változik a kimenőfesz alapján, hogy ne disszipáljon olyan sokat, de hiszem, hogy az a megoldás a folyamatosan ingázó tápfesszel valójában ront a hangminőségen és nem javít rajta, hiába reklámozzák úgy, hogy a nagy kimenőteljesítmény miatt hatalmas a dinamika, mintha a dinamika az erősítőn és nem a felvételen múlna már vagy 50 éve.Sokkal inkább valahol alulcsillapított. Valszeg ha lecseréled a tranzisztorokat gyorsabbra, azoknak kisebb a kapacitásuk és emiatt is ilyet generál.
Már megtörtént, így lett csak ilyen, egyébként összevissza gerjedt, tehát az egész koncepció nem jó.
gordonfreemN
Na a kettő nem üti egymást? Vagy te hogyan válogattad az alkatrészeket, 2-ből a jobbik?
30-40Ft-os alkatrészekről van szó és amúgy az ellenálláson múlik sokminden az ilyen szimetrikus erősítőknél, nem is annyira a félvezetőkön..
Hallgatással azt tudod eldönteni, hogy mennyire tetszik neked, ami valóban fontos dolog, de ez nem feltétlenül jár együtt az abszolút értelemben vett jóval, sőt gyakran épp fordítva van.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
jacint78 #56122 üzenetére
és nagyon meg kell válogatni az alkatrészeket, különben DC-és lesz.
Ez az erősítő táp nélkül, tehát csak maga a végfok kb 4000Ft-ból megépíthető.
Na a kettő nem üti egymást? Vagy te hogyan válogattad az alkatrészeket, 2-ből a jobbik?Amúgy egyetlen készülékem sem mértem még.
Hallgattam. A mérés az olyan amilyen. A hangról kevesebbet mond el mint a fülelés.
Bár kiváncsi természetem miatt néha nézelődök egy jó szkóp után. -
Ribi
nagyúr
válasz
jacint78 #56124 üzenetére
Lehet nem kellene 0.22-re csökkenteni azt az ellenállást, illetve a tr3 elé bázis ellenállás elférhet.
Másik, hogy mondjuk egy naim250-ben a tápkör szinte pont olyan bonyolult mint maga az erősítő.
Illetve sokan mondták, hogy az oké, hogy magadnak összepakolsz egy kapcsolást és használod az nem gond, de ha el is akarod adni akkor mindenféle védelemnek kell benne lennie, ami még tovább növeli a költségeket.
És nem hiszem, hogy egy ilyen erősítőt megvesz bárki ami ilyet produkál néccögjelnél. Főleg nem 300-ért
Ez a pukli szerintem nem a lassúság miatt van. Sokkal inkább valahol alulcsillapított. Valszeg ha lecseréled a tranzisztorokat gyorsabbra, azoknak kisebb a kapacitásuk és emiatt is ilyet generál. -
jacint78
addikt
válasz
bkercso #56123 üzenetére
Ez nem az én tudásom, hanem a kapcsolás eredetijének készőjéé, minden tiszteletem az övé.
Az enyém egyenlőre ennyire volt képes. Katasztrófa, de ezt is simán el lehetne adni puccosítva 300K-ért a megfelelő marketingszöveggel sőt a THD-ja kifejezetten jó lett, de ettél még nem jó.
Látszik, hogy már lassabb a másiknál, de még így is leng, mint a santa maria vitorlája.
-
válasz
jacint78 #56122 üzenetére
Viszont nem adható el, csak dobozolva, előlappal, feliratozva stb. A bemenőkondit elhagyva kockázatot vállalsz, nem elhagyva pedig megválaszthatod rosszul, ha süket vagy. Pech, ha a vevő viszont nem süket: nem veszi meg.
És már az a tudás, amit a hsz-edben adtál is érték! Tanuld meg megbecsülni a tudásodat, különben mások sem fogják (anyagilag) megbecsülni! -
jacint78
addikt
válasz
krichd1 #56119 üzenetére
Ezen nem múljon, parancsolj. Az eredeti kapcsolást még a 90-es években csinálta már nem emlékszem kicsoda, azóta többen is módosítgatták.
BC tranyók helyett 2SC2240-et és a párját használom, a végtranyók 2SC5200 és párja., az emitterellenállással lementem 0.22-ig és nagyon meg kell válogatni az alkatrészeket, különben DC-és lesz. Alacsonyabb tápfesszel és a munkapontok tápfeszhez állításával fejhallgatóerősítőnek is jó, bár letépi a fejedet az biztos.
RMAA eredmények vannak csak mentve mono-ban. [link]65KHz négyszögátvitel a bemeneti szűrő módosítása után és a csatolókondi elhagyásával, terhelt kimenett mellett 5V/div. Ezt a négyszöget ereszd rá egy többszázezres denon-ra, szép látvány lesz.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
krichd1 #56116 üzenetére
Bocs, benéztem, ez nem a hi-fi topik. Mindegy, marad.
Példák:
Csöves: Dyscus-tól: Huye Baby; TauCeti.
Félvezetős: KD Mestertől: B100 (buffer) + CF3/LMK/L4/tücsök, stb. (hozzávaló különféle erősítő modulok).Infók "szétszórva" itt: audioforum.hu, avx.hu, audiodiyers.hu.
Egyébként elég nagy széthúzás, összeveszések vannak a magyar DIY-körökben, aztán sok mindent törölnek, amikor valakit kiutálnak xy fórumról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Csere-Beszámítás! HP Omen Gamer laptop! I7 7700HQ / GTX 1050Ti / 32GB DDR4 / 250SSD+1TB HDD
- ThinkPad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Slot1 Processzor
- HP ProBook 430 G8, 13,3" FHD IPS, I5-1135GU CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év
- HP ProBook 430 G6, 13,3" FHD IPS, I5-8265U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év g
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest