- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
TGWH
őstag
Ez már a külső, erre jóérzésű ember nem épít semmit sem
De mondom. Ha tudja, mérje meg, aztán reklamáljon úgysem tudja megmérni ha mi sem tudjuk megmérni, akkor meg főleg nem tudja megmérni
De jönnek a rajzokkal is, hogy hát tizedre, fél tizedre pontos legyen. Aztán rákennék nyolc réteg festéket XD ne, ennyit ért a tűrés
De a legjobb az volt, amikor küldtek másfél szál anyagot, meg egy rongyosra kalapált mintadarabot, hogy ilyen legyen kíváncsi vagyok mi lett volna, ha megfogom satuba és összeverem kalapáccsal nekik De a poén ott volt, hogy nagy nehezen sikerült nagyjából megmérni, majd legyártani. Vége felé valami gond van, hiányzik fél szál anyag telefonálgatás, hogy most mi legyen, nem lesz meg a darabszám. Hát ők úgy gondolták, hogy ha nem elég az anyag, majd lekicsinyítjük... de azért olyan legyen mint a mintadarab...Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
Adott egy bazi nagy szegmens, konzervipari alkatrész, kérnek a belső palástfelületre egy adott profilt, aminek a pályája a szegmens egyik végéből a másikba egy Archimedesi spirállal van "leírva". Kvázi egy beszúrás alakos tárcsamaróval, ami adott szögértéken adott rádiuszról egy adott rádiuszra fut ki.
Jó, jön a megrendelő "embere" "konzultálni". Ööö, öööö, ööööö.
Nem tudjuk mérni, nem lehet mérni, nem tudom, mi számít, mi nem, tolómérővel sem (holott a rádiuszeltérést lehetett mérni....), felrakjuk, oszt' vagy jó lesz vagy nem, ott dől el a gépen. Ő nem tudja, h rajz alapján kell el, vagy lehet-e csalni, vagy mi.... Ja. Leesztergáltatták a gyűrűt, kifűrészeltették a szegmenst, méret -0.05-os, hőkezelés: 52+2 HRC.... Aha... -
BÁ Nutrition
addikt
válasz kpityu2 #8196 üzenetére
elozo munkahelyen a fonok volt ilyen. mondott valami baromsagot hogy csinaljuk meg a projektet, mondtuk ugy nem lesz jo, de o jobban tudja.. aztan nem lett jo es jott hogy most meg fizessem ki a beretek mi?
aztan raadasul nem nekem van 30 ev tapasztalatom.. bar amilyen trehany f**** nem csodalkozok semmin
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
kpityu2
őstag
Pár éve kellett a huzalosnak fogaskerékhez préselőmatricát csinálni táblázat alapján alapján (modul, fogszám, addendum, stb).
Hol a bélyeg?- kérdeztük. Azt máshol csinálják. Mondtuk, hogy az nem lesz jó, mert tuti hogy nem fog passzolni a bélyeg a matricába, mert az oké hogy van 6 paraméter és az elég ahhoz hogy működjön a fogaskerék, de a kontúrt nem írja le rendesen. Dedede, ott van minden adat a rajzon vágjuk meg.Mergrendelő az úr, parancs, megcsináljuk. Kész, postázzuk, mert úgy kérte. Két hét múlva jön vissza a csomag, hogy a bélyeg nem megy bele a matricába, reklamáció, nem fizet. Nem gondoltuk sűrűn, hogy a k. felmenőd.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8193 üzenetére
Hát én még nem számítottam XD max számítunk rá, hogy kisebb lesz
Az is szép a szakmában, hogy vannak dolgok, amiket a megrendelő nem fog méregetni, meg nem is tudja méregetni, ott simán el lehet csalni akár egy mm-t isSzeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
-
-
TGWH
őstag
válasz Klaus Duran #8190 üzenetére
Az a durva, hogy ha jobban tolod neki, valószínűleg tartósabb lesz a lapka.
Szerintem az a CR5 bszik neki odaSzeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
Akkor ez olyasmi mint az oszloplerakás kerítésépítésnél. Ha alacsony felfagy, ha magas akkor majd leülepszik.
Holnap tartóssági teszt, 16MNCR5 Vc270 F0,35 bár még mindig van egy kis hangja.
A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8188 üzenetére
De útmérős, szóval még könnyebb a dolgod!
Az öntésben az a szép, hogy nem tudhatod előre, mekkora lesz a kész darab mert bizony összemegy! Jó, nagyobbra lehet csinálni az öntőszerszámot, de ha túl nagyra csinálod és mégsem megy össze...
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
10€ nettóért hagyományos gép? Akkor költözök, hagyom a f@szba a CNC-t
Rodzser Mór: kicsit eltér a fémöntés a műanyagtól. Ahogy elmondtuk, és neked szimpatikus, állj neki kimarni.
Mivel több száz kell, ilyenkor illik egy beállítódarabot is csinálni. Ezt lehet mérni, lehet figyelni, h mi a kritikus megmunkáláskor, vagy méretre maráskor, lefogatás szempontjából, stb, és a kész darab a technológia alapján hozza-e a megrendelő elvárásait. Ha igen, mehet a maradék 499 is.
Az egyedi gyártás szépsége, h az ilyen dolgokat elsőre jóra kell csinálni[ Szerkesztve ]
-
M3nyus
aktív tag
Sziasztok!
"O" gyűrű horony marására keresnék embert. V2 motorblokkról lenne szó, a 2 fél illesztése nem túl tökéletes (olasz ), gyárilag pasztázva van, de a biztos megoldást "O" gyűrű beiktatásával szokták megoldani.
Külföldi fórumon ezt találtam:
Here are some pics.and the G code program I used to O ring my oil passages.I used O rings I bought from Marko Rubber ph# 603-468 3600
pt# b1000-138 no glueing nessary.To set up on a mill indicate the sealing surface of the rear cylinder(red line in pic.) parellel with x axis.find center of hole(yellow arrow)this is your x and y zero.use .093'' end mill go.085''deep.%
O0001
G00 G90 G49 G20
T01 M06
S2000 M03
G110 G41 D01 X1.69 Y-.3667
G43 H01 Z.1 M09
G01 Z0 F5.
X1.5419 Y-1.0752 F40.
G02 X1.523 Y-1.1198 R.125
G03 X1.5269 Y-1.4057 R.25
G02 X1.5498 Y-1.4899 R.125
X1.5349 Y-1.5529 R.23
X1.1223 Y-1.8423 R.4
G03 X.9833 Y-1.8658 R.3
G01 X.7385 Y-1.9357
G03 X.6983 Y-1.9556 R.125
G01 X.4917 Y-2.1091
G02 X.1297 Y-2.106 R.3
G01 X-.4564 Y-1.6546
G02 X-.53 Y-1.4543 R.2
G01 X-.375 Y-.73
G02 X-.0325 Y-.3093 R.5643
G01 X.0494 Y-.2605
G02 X.0765 Y-.2485 R.125
G03 X.2561 Y-.0449 R.26
G02 X.3458 Y.0539 R.125
G01 X.9451 Y.2537
G02 X1.223 Y.2067 R.3
G01 X1.5794 Y-.0677
G02 X1.69 Y-.3667 R.3
G00 Z1.
G40 X1.69 Y-.3667
G91 G28 Z0
G28 Y0
M30
%Én vagyok M3nyus!
-
congen
újonc
Sziasztok!
Egyedi gyártásba keresünk profi MARÓS szakembert, TOS FNGJ 32-es útmérős marógépre. Feladat: egyedi alkatrészek gyártása rajz alapján. Elvárás: pontos, igényes, szép munkavégzés. KIMAGASLÓ NYUGATI SZINTŰ fizetés! Családias kamera és főnökmentes környezet, nyugodt, biztos, hosszú távú stabil állás. Teljesen más felfogás, mint az üzemek többségében! Munkavégzés helye: Vas megye. Szállás igény esetén megoldható. Nézze meg! Jelentkezni telefonon 06 70/ 9777431 vagy e-mailben: horvath.alexandra@congen.hu
Szép napot mindenkinek!
-
zolikaDB
veterán
Vótmán. A Vincotte olyan szinten nevetséges, főleg Debrecenben, h sírok. Oktatott vezérlők: Siemens, NCT, Heidenhain. A Siemenses gép 8 éve is dísznek volt, mert a refpontig sem jutott el (egy E400-asra felhekkelve...), az NCT az 90-es verzió, a HDH meg egy Bridgeporton van, és valami 300 körüli verza.
Szoftverek: AutoCAD - 200e HUF-ért, meg valami szimulációs szoftver. Ami úgy fest, h bepötyögöd egy TXT editor ablakszerűségben a programot, és leszimulálja, h mozog az asztal!!! Yes!!! -
BÁ Nutrition
addikt
válasz Klaus Duran #8179 üzenetére
Próbáld meg 100on
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
TGWH
őstag
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
zolikaDB
veterán
válasz Rodzser Mór #8172 üzenetére
-
válasz blasko92 #8175 üzenetére
Nyomást holnap megnézem, központfurat átmerő 2. 4,8mm mélyen fúrva, a másik meg rádiusznak fekszik fel.
Vágósebesség 230 16mncr5, fordulatot is próbáltam csökkenteni de semmi haszna nem volt, szerencsére még van másik fajta lapka.A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
MontyCrew
senior tag
nos dxf emn szoktam már átvinni, bár sok 3d-s munka van, felületmegmunkálás, ami bonyolultabb és azt bepötyögni szerintem lehetetlen. Catiaban magát a megmunkálást meg tudom csinálni, viszont ez a posztprocesszoros rész már egy kicsit ködös. 3D tasterral méregetünk be darabokat és magyar, nyelvű, viszont elég sok minden nincs lefordítva, az angolul van.. G kódban még nem volt alkalmam látni, hogyan kell ezt programozni, még nem találtam, kb oylan betanításom volt, h megtanultam az alapokat, de kb mindenre magamnak kellett rájönnöm, volt rá x hónapom... de annyira sikerült, hogy menjen gördülékenyen, viszont jó lenne továbbfejleszteni magam és ez a 3d dolog nagyon jo lenne, mert túl sok munka van a haasra és jo lenne nem emiatt nekünk is állandóan túlórázni mert nem lehet bent egyedül a mókus hogy menjen a gép..
-
zolikaDB
veterán
válasz BloodPandus #8167 üzenetére
Ja még valami: a Kleylein-es VMX64 az forgójeladós vagy mérőléces volt?
-
kpityu2
őstag
válasz Rodzser Mór #8169 üzenetére
Mibe?
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
blasko92
őstag
válasz Klaus Duran #8171 üzenetére
Nem hiszem, hogy a központ miatt visít, inkább a lapka a ludas. Nálunk is van pár gép, aminél még 1 tizedtől is többel van központ felett, ez oldalazásnál gázos, ahol lehet, ott nem megyünk le 0-ig. Én elsőnek a vágósebességet venném lejjebb. Kés mennyire van kilógatva? Szegnyereg nyomása mekkora? Központfurat? Az is lehet a gond, hogy a csúcs nem fekszik fel rendesen a kp.furatban.
[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz soldi3r #8069 üzenetére
Szoval hatha valakinek meg kell egyszer, Mach3 kezikonyv.
E30 (oo=[][]=oo)
-
TGWH
őstag
válasz Rodzser Mór #8169 üzenetére
Annyira nem egyszerű... meg kell tervezni, le kell gyártani, le kell edzeni... mondjuk párszáz darabnál nem fontos.
De azért feltételei is vannak, pl. minimális rádiusz kell, meg kissé ferde oldalai kell hogy legyenek, különben szorulni fog és sérülni.
Persze, le lehet gyártani, de ennyi erővel már körbe is marhatod egyenként.Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
válasz BloodPandus #8167 üzenetére
Átmerő 100. Másik lapkánál viszont semmi baja.
Kezdeni nem fognak semmit, mert a 2mm eltérést is 6 hónap után csinálták meg másik gépen. ezt meg koccanva hozták olaszból.A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
zolikaDB
veterán
válasz BloodPandus #8165 üzenetére
Milyen munkara/gepre adtak neked 350 brutto alapot?
Rodzser Mor: vagy en, vagy te nem erted. A 3 ora alatt kimarjak froccsszerszam az mi? Egy fazon, amibe belecsurgatnak valami ganyét es azt a format adja, amit neked alubol kellene marni? Az ugyanis nem froccsszerszam. Ahhoz kell ugye nyomas. Vagy van nektek valami elfekvo szerszamotok, amiben betetet kell cserelni es subidu??? Az alu froccsszerszam plane nem egy egyszeru lelkivilag.
Ja. Az alut nem eleg autogennel megmelegiteni, az nem olvad meg.[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
válasz BloodPandus #8166 üzenetére
Ne a hagyományos rev.fejet képzelj el, ami a c tengely körül forog, hanem a régebbit egy négyzet, döntve, ami körbeforog, 4 fúró az oldalak közepére fér el, a négy sarkon meg egy-egy szerszám ugye mindegyik kés derékszöget zár be a z tengellyel, így forgasd a négyzetet és helyezd el a késeket
Valami hasonló, itt pont három olyan kép van, amiből talán egy mondd valamit
[link]Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
BloodPandus
csendes tag
válasz Klaus Duran #8162 üzenetére
Hát először is azzal a tizeddel kéne csinálni valamit, hogy ne legyen nagyobb 5 századnál.
A 0.8-as rádiusz elég nagy forgácskeresztmetszetet jelent alapból is.
Vékony anyag = hegyes lapka, és kis tolás, szerintem. -
BloodPandus
csendes tag
válasz zolikaDB #8114 üzenetére
Az elemekre külön kiskönyvem van.
Természetesen van magyar kézikönyvcsomag (több kiló), a vezérlő is magyar. (tény, hogy a fordítás pár helyen elég suta, és félrevezető is, de még mindig jobb, mint a full külföldi)Esztergán nem vészes, de például a síkmarás annyira óvatosan túlbonyolult, hogy ami nem buta kontúr, vagy ami alapból nem jó benne, arra írok ISO alprogramot. Feleannyi idő alatt fog is végezni vele.
A logikája elég sajátos, de kezdi elfogadni az agyam ezt az észjárást is, így egyre jobban megértjük egymást.Nincs külső programozás, minden helyben íródik, remélem, így is marad.
Új gép, új szekrény, új szerszámok..., egyenlőre nekem ennyi elég, egy nem túl rossz fizuért.
Igaz, az előző helyen 350 volt a bruttó alapom, és 3 műszakra nem volt rossz, de az ideg, amit ott megettem, az idióta főnökök, meg a céget átható teljes dilettantizmus miatt.
Itt sokkal jobb a hangulat, és kevesebb a zsé, nyugodtan megyek-jövök.
Az én koromban már nem mindegy...Majd csinálok képeket, ha el nem felejtem.
-
TGWH
őstag
Nem vagyok nagy esztergályos, de ha nem stabil, akkor én kisebb fogást vennék, utána jöhetne hogy ,,főnök, ilyen szarral csak lassan lehet dolgozni''
De ha olyan a főnök, ne reklamálj... levagdostam a kanyart a rudakról, mert mindig elakadt az adagolóban. Szerencsére a vége felé látta meg a főnök, hát ezért olyan piszok lassú, kalapáld inkább ki persze, hóóógyne 20-30-as anyagot nagy valószínűséggel kikalapálok
Kb. egyenes rudat csak akkor láttam ha elfogyott a c45 a méh-telepen...[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Kollega mond valamit, ha adott tolasnal rezonal, toljad neki, h ne legyen ideje erre. Jobb esetben nyertel. Rosszabb esetben: főnök, szar a lapka/gep
-
fos gép fos tokmánnyal, már 2x bemozdította az anyagot menet közben, ez főleg a 100X200+ anyagnál volt barátságos. Május óta nem voltak képesek szerezni egy kemény pofát.
Bár lehet hogy az nem tetszik neki hogy minimum 1 tizeddel magasabban van a kelleténél.A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
TGWH
őstag
válasz Klaus Duran #8159 üzenetére
Ha visít, told neki még jobban, akkor elhallgat általában... vagy eltörik, de az egyik biztos
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #8157 üzenetére
Németben az első helyemen volt próbálkozás, h csináljunk vákuumasztalt, mert a 10-es alulemezt nem tudták megmarni az Almmatic NC satukkal. 3-4 reptetés után visszamondták a melót.
Bajoroknál vol "bóti", azzal rendszeresen martak, működött az rendesen.Klaus Duran: van ilyen fos gép, és ilyen fos lapka is. Mindkettővel találkoztam már, de a konkrét esetedet nem ismerem. Nézd majd meg, h pl adott gépen mennyi a csúcsnyomaték, és mekkora fordulatnál.
Pl Hurconak 700 körül van 270Nm. Nem sok, de 2mm-es fogással 60mm átfedéssel meg ugyanennyi tolással a K8-at aprítja, mint a szart a Pokolm maró. Tény, h ez nem megy így órákig.[ Szerkesztve ]
-
Esztergályos kérdés.
Raktárból koptattam maradék lapkát amivel viszonylag konszolidált hangviszonyok között tudtam dolgozni max 0,32 előtolással.
Most kaptam valami szutykot (WNMG R0,8) amivel bármekkora fogással D2,8-3,2 és F0,28-0,36 előtolás mellet úgy visít hogy ráálláskor alig lehet megmaradni nyitott ajtó mellet, szegnyereggel is meg van támasztva.
Ennyire pocsék geometriát forgalmaznának vagy csak a HAAS ennyire shit. Raktáros nem ma kezdte úgyhogy tuja mit ad ki.A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
-
TGWH
őstag
válasz BÁ Nutrition #8153 üzenetére
Vááákum bzmeg, ilyen csak Angliában van!
-
TGWH
őstag
válasz blasko92 #8148 üzenetére
Lancosat nem tudom elkepzelni milyen, nálunk bebszunk négy kést, és konkrétan horogkereszt formát kapunk kocka rév. fej.
-
nchelp
tag
válasz Klaus Duran #8128 üzenetére
Inkább ne vigasztalj... ha ezek a jók, akkor NAAGYON nem akarom ismerni a rosszabbakat...
Bocs, de nekem nagyon nem jön benchelp
-
zolikaDB
veterán
válasz Rodzser Mór #8145 üzenetére
Hat... Egy froccsonto szerszam lehet dragabb, mint a gep, amin melozol (esetunkben akar) De van alu froccsontes is, mint olyan.
De, a szikra lassu.
Vesztek 40-es alut, es feldarabolva keritek a tablat 40*40-es csikokra. Az amarinal eleg faszaul darabolnak, mind feluleti minosegben, mind parhuzamban.
Viz, plazma, lezer tud 40-et aluban? Ha igen, az meg jobb.[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
Köszönöm a segítséget. Megyek vacsorálni.
-
Rodzser Mór
senior tag
Lehetne fröccsönteni is műanyagból, lehet, hogy megérné. Csak ugye az mégsem alumínium.
-
TGWH
őstag
válasz Rodzser Mór #8141 üzenetére
Nincs ilyen rúd? Érdekes.
Ja, az úgy már macerás, hogy ilyen kis szerszámmal végigfutsz rajta. Bár nem lehetetlen. De akárhogy nézed, minimum két felfogás és egy vagy két gép.Szikrához nem értek, de az nem lassú ehhez? Vagy tudnak azok gyorsan is dolgozni?
-
-igu-
addikt
válasz Rodzser Mór #8141 üzenetére
Ilyen kis radiusz eseten inkabb vagatni kene, nem marogatni piliszka szerszamokkal.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz zolikaDB #8134 üzenetére
A rádiusz 3mm. A csillagnak nem lesz hegyes a csúcsa. Tompa lesz, vagy lekerekítve lesz.
Az lenne a legjobb ,ha lenne ilyen szelvényú rúd, azátn csak darabolni kéne. Legyártanak egyedi igények alapján, de ez a 20m kevés mennyiség ahhoz, vagyis sokba kerülne fajlagosan. Amúgy valószínűleg lesz koptató dobba rakva, több más cuccal együtt is, hogy ne kelljen egyenként sorjázni.[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
Ha nekem kellene ezt a melot csinalnom, biztosqrvaelet, hogy esztergan kezdenem. De nem az en melom...
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
zolikaDB
veterán
Nem kell ezen forogni. 40*40-es anyagot megvenni, fureszes mernok ledarabolja, Rodzser Mor meg orul. Nem bonyolult, se a kivitelezes, se a darab, se a tures.
Elso satuban 2* furas/maras, nekem mindegy, kettesben kontur nagyolas/simitas/saroktores parameterezve, egyszer megirva, 3* hivva, es ezt lejatssza 2*. Vezerlot nem tudom, de se Fanucon, se HDH-n nem kivan diplomat. -
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8137 üzenetére
+ kalapács ha nem pontos, még nagyobb kalapács
-
zolikaDB
veterán
válasz Rodzser Mór #8135 üzenetére
Viszonylag pontosan felfektetni = olyan pofa, ami fogadja a csillagot. Az eleg pontos. Abbol is 2-3 feszkest.
-
TGWH
őstag
válasz Rodzser Mór #8131 üzenetére
Írták már a kollégák, egy táblát nem tudsz úgy megfogni, hogy a közepét is leszorítod... vagyis meg tudsz úgy fogni, csak macerás... meg ugye olyan nincs, hogy nem domború egy lap úgy berezeg hogy jobb esetben szar lesz a felület, rosszabb esetben törik a maró.
Nem kell felmarni 20-asra mint írták, egy darab fúróval telibe, olyan nincs hogy 20.25 legyen max kanyarfúróval
Meg ugye arra is gondolj, hogy jobb esetben a szerszám az asztal két párhuzamos oldalán tud kimenni a széléig, tehát kisebb tábla kell, mint amekkora az asztal...Egy normális fűrészgép gyorsan levágja az alut, + eleve méteres/kétméteres hasábban kéne rendelni az anyagot, ha árulnak, de szerintem árulnak így, ha nem, a táblát elvágják.
Ha már megvan a tábla, az cumi... nekünk olyan fűrészgépünk volt, egyeneset nem tudott vágni csak max 200 hosszanAmúgy nem olyan lassú, ha belejön az ember, gyorsan feltekeri a köv. darabot. Ha nem tolod neki maximumon, nem szabad hogy elforgassa a munkadarabot...
De mondok jobbat. Elviszed a táblát egy olyan helyre, ahol levágják neked csíkokra kb. 5 perces meló lesz, árban sem kérnek szerintem olyan sokat érte...
-
Rodzser Mór
senior tag
De biztos megoldható. Csak itt is hibalehetőségnek tartom, hogy a fejre állított félgyártmány "alját", ami most a teteje lemarni. Mert ahhoz viszonylag pontosan kéne felfektetni. Azért írom, hogy viszonylag, mert ebben a dimenzióban elég lenne 0,5mm tűrés. Na sebaj, kezd körvonalazódni...
-
zolikaDB
veterán
válasz Rodzser Mór #8131 üzenetére
Miert az? Vagy van a cegnel olyan okos mernok, aki tud jobbat es faszaul mukodik?
Azert maradjunk annyiban, h mindennek megvan a maga rendje.
Ja. Ha huzalszikrara rakjuk, oda is kell egy startlyuk, ami akkor megint 2 felfogas, 2 gep. Es ha a furatot keszre is csinalod, akkor is a szikrara marad a kontur. Ha nem csinalod meg a furatot, akkor neki necces, mert at kell fogni. DE: jobban tud dolgozni tablabol!!!
1. satu: jobb es bal oldal 1-1 darab, utkozo sem kell, fur-mar, vagy telibe mar, k.va sok vizzel locsolva 2-3 eluvel.
2. satu: 2 csapos keszulek.
Igy egyszerre minimum 4db keszul. De ez a satuktol fugg, h mennyi van. Ha van egy 3., oda meg egy egyszeru keszulek, csillagok megtajolva stifttel, es saroktores alulrol is. Mar amennyiben erre van igeny. Ezt az alakzatot szar lenne a hegyein sorjazni sorjazoval...[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Nem. Tablaban kimarja, ugye akarhogy csinalja, a kozepe fele a rezonancia, alatamasztas hianya miatt ganye lesz a felulet. Marad a feneken 1-2 tized, ennyi fogja... Ezt mar hogy simitod? Berezonal, a maro magara huzza a darabot rosszabb esetben.
Ha Klaus Duran modszeret nezzuk, h konturmaras, majd kettes satuban puha pofa/negativ marva, az vastagabb nyersanyagot feltetelez. En ugy ertelmeztem, h a darab 40-es, a nyersanyag is 40-es.
Ha a 40-es anyagot 35 melyen korbeutod, utana puhapofaban forditva a maradek 5-ot, az 500+ darabnal necces, h homogen falat adjon...
Egy 12-es csavar, alu alatettel fog olyat, h nem fordul el. De mondom: RAJZ. Az a szo, h csillag, sok mindent takarhat. Plusz a radiuszokat sem tudjuk. -
-igu-
addikt
A videon levo hasaboknak van parhuzamos oldaluk, az 5agu baszoknak nincs. Allopofahoz en marnek alakos betetet, ha ezzel a megoldassal operalnek - de ha hegyes az okossag, akkor meg furat is kellene, hogy ne nyalodjon le.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz zolikaDB #8129 üzenetére
"feldaraboltatod, 1. satuban kifurod, felmarod a furatot, 2. satuban egy acel lapra teszed, amiben van egy 5-10mm magas 20-as csap, benne egy M12. Es igy szepen haladsz vele."
Elfordulas? Az ellen nem ved...
-
zolikaDB
veterán
válasz kpityu2 #8121 üzenetére
TGWH: de, a nagyolo igy szart csinal, ezert simitanam.
Iguana: olasz simapofaju satum van, precizios.
RodzserMor: na igy kb ertem. A kidarabolos jo - lenne. Asztalra teszed, es 1-2 tizedet hagysz, majd kitordeled.
Vagy: feldaraboltatod, 1. satuban kifurod, felmarod a furatot, 2. satuban egy acel lapra teszed, amiben van egy 5-10mm magas 20-as csap, benne egy M12. Es igy szepen haladsz vele.
Nagy tablanal mindenkeppen plusz muvelet kellene, elofurni, h valahogy a csillagot megkozelitsd. Maroval nem szerencses ilyen anyagba 10 milliket sullyedni, helikalissal meg megint plusz hely kell. Plusz a szelein megszoritod a tablat, de a kozepen minden a levegoben lesz, nincs alatamasztas... Gondolj bele, nekem 2200x870-es asztalom van.[ Szerkesztve ]
-
válasz Rodzser Mór #8126 üzenetére
[link] Hasonlóképpen nem megoldható?
(#8106) nchelp Azért van egy két jó számuk, mondjuk én csak 2 hallgatok tőlük.
[link]
[link]A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
TGWH
őstag
válasz Rodzser Mór #8126 üzenetére
Akkor bőven jó, először kifúrod kbnagyjábólpontosan a D20-at, utána azon keresztül felcsavarozod az asztalra és meg van oldva a móka. Teszel mögé/alá egy aludarabot, de akár acél is lehet, és végigrongyolsz rajta. Persze ehhez le kell vagdosni 500++ pár darabot meg kérdés mekkora rádiusz kell a csillag hónaljaiba
Mondjuk ha a zsinagóga rendeli, talán még ráfizetéses is lehet a meló
A pontossággal meg ne szórakozz, simán belefér, főleg ha két szerszámmal csinálod, ami nem ártana.
[ Szerkesztve ]
-
Rodzser Mór
senior tag
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8120 üzenetére
Ja, de én asztalon gondoltam ott azért kopog picit
Meg ugye kérdés, hogy ha pl. nem vízszintes az asztal, akkor hogy esik ki, ahhoz még nem volt szerencsém.
Legegyszerűbb akkor lenne, ha kéne bele pár furat is...
Vagy rááldozni azt a + pár mm-t, aztán lemarni az alját, azt gyorsan le lehet darálni.
A gond szerintem itt az lesz, hogy a megrendelő bszik megfizetni a melótszerk.: de a nagyoló nem csinál szar felülelet?
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz Rodzser Mór #8116 üzenetére
Huzalszikra.
-
zolikaDB
veterán
Ha satuban van, és "recés" élű nagyolóval csinálod, és van a darab alatt annyi hely, h legyen hova leesnie, akkor nem rántja magára, hanem szépen "lecseppen" a végén.
Nekem acélban, ~300*400*15-ös lapocska úgy leesett, h nem hallottam, és a marót sem bántotta.
Bár kollegánál a satu necces lesz, mert egy pofa átlag 50mm magas, 47-es alátéten ilyen akkor csinálnék, ha a darab faszán párhuzamos lenne, de akkor sem lenne nagyon helye hova esni egy 40 vastag kockának...
Egy 16-os keményfém bevonat nélküli 3 élű WNT-s maró szerintem szépen kibombázza neked azt a fészket, és aluban nem pusztul meg olyan gyorsan, máskor is jó lesz...[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
Elvileg ki lehet szedni úgy, hogy a végén már ,,fifeg'' a cucc, max kicsit megcsiszálod
De a nagy titok az, hogy pár tizedet elhagysz az aljából, és akkor meg sem moccan, utólag kézzel is letörhető, fogóval meg akár sorjázóval is kezelhető. Függ persze az anyagtól is.
Azért 30-40 kicsit necces lehet, de ha csak körbeszaladsz rajta, egy-két fogásból már meg lehet oldani szerintem.Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
-igu-
addikt
A ket negyedradiusz eleg zavaro lesz.
-
zolikaDB
veterán
Tessék?? Egy rajz nagy kincs a gépészetben.
Nem nagyon értem, mit akarsz, de: megfelelő gép, szerszám, ÖBLÍTÉS esetén kivitelezhető a dolog, de mindenképpen simítanám utána. Illetve ezt így nem fogod tudni tolni állatok módjára, holott alunál lehetne...
"minden egyes darab" -> mennyi? Mert ha széria, akkor egy készülék sokat segít.
De ismétlem: RAJZ. Paint is jó. -
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
30-40mm vastag aluból kéne kimarni ismétlődő alakzatokat, kb 50*50mm befoglaló méretűek. Egy fogásmélységgel (Z tengely) ki lehet marni?
És ilyenkor minden egyes kis munkadarabot le kell fogatni? Tehát mire a maró körbe ér a végefelé már "lifeghet" a munkadarab. Mer' az nagy meló lenne helyet találni neki és lefogót/befogót készíteni.[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
válasz BloodPandus #8113 üzenetére
Ki kell próbálni, mdb nélkül futtass egy progit és húzd le a levegőt
Rev. fej nálatok is horogkeresztre hajaz?Hát az elemekre majd én is gondoltam hogy rákérdezek, nehogy meglepi legyen
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz BloodPandus #8113 üzenetére
Nem, az nem. De az elemre úgy vigyázz/figyelj, mint a szemed fényére. Ha le nem merül, de csökken a feszültség, nincs kikapcs, mert lehet PLC-t mókolni egy 3 éves gépen is
A kicsi dojcse maccakk szervíz aszonta, h a magyar k.va anyátokat, híjjátok az ungárise szervízt, amikor őket kerestem, mert a magyarok álltak kukán... Japánul nem tudok, ez az opció ezért volt kilőve
MontyCrew: én is, minden nap.Ahogy nap, mint nap elnézegetem a kollega atombuta, full magyartalan Mazak monitorát... Valahogy nem vágyok rá. Ami nem kocka, meg lyuk, arra már írja is a paraméteres játékot... Kérdem én, akkor miért nem Fanuc? Mindegy. Szokott rajta lenni CAM is, de olyan kevés a memóriája, h külső CF kártyáról fut a progi. Abba meg egy ujjal nem lehet belenyúlni, és grafikázni sem tudja...
Bár ettől még esztergán lehet, h jó, olyat még nem láttam.[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8110 üzenetére
Elengedte a levegő, azért laza régi gépek között is van marha hülyétől kezdve a marha okosig minden.
Van egy mazak eszterga, ha csökken a nyomás, azonnal leáll, mindegy hogy anyagban van vagy csak úgy áll magában, bevágja magát vészstopba, és mivel nem mai darab, ennek hatására néha elengedi az x tengelyt, ami aztán addig csúszik lefelé amíg valami meg nem fogja egyszer pl. az volt a szerencse, hogy a legkisebb átmérőn adta meg magát, a simító meg letörte/szúrta a munkadarabot, mert a főorsónak is idő kell ilyenkor amíg megáll
És a gépnek tök mindegy hogy hány szerszámmal dolgozol, meg az is, hogy csak szerszámváltáshoz használ levegőt, ha csökken a nyomás, akkor azonnal vészstop
Ha meg akad az olaj, bevágja magát mondatonkéntiba, te meg pumpálhatod, egyszer majd érzékelni fogja hogy minden rendben
Az nct nem kényes, látszik hogy magyar gyártmány, szól hogy nincs és kész megy tovább, ha meg mégis kéne levegő, akkor azért megállSzeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8107 üzenetére
Az nem gáz, nekem fél napomba telt felvenni a refpontot Eleinte a 3 tengelyig semmi gond nem volt, csak a szerszámtárnál szart be, a végén már a 3 tengely sem volt biztos az asztal forgatás meg random elakadt, de ,,gombnyomásra'' általában továbbment, volt rá rendszeresítve egy drót XD aztán már a szerszámtárra is, de arra meg hibát írt ki, nem tetszett neki hogy én adom a levegőt nem ő
Ez a szerszámvesztés is ismerős, lehetett pumpálni az olajat, kétemberes meló és vagy 1 óra
Ejjj a régi szép idők, többet voltam a gép tetején mint melletteSzeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
-
zolikaDB
veterán
válasz Klaus Duran #8102 üzenetére
Mondjuk, ez egy elég veszett 5 tengely koncepció a Haas-tól: [link]
-
zolikaDB
veterán
válasz Klaus Duran #8102 üzenetére
Ó, jessz, az ott egy fajv aksziz Haas?
TGWH: még = nem Heidenhain 530.
Bekulázok, h milyen állat ez a kis Datron 5 tengelyes. Nézzétek a szerszámbefogókat! Az milyen "formátum"??
Javítva: HSK-E25 tool holders with <3 micron runout[ Szerkesztve ]
-
válasz zolikaDB #8100 üzenetére
Akkor majdnem egy árban mozog egy DMG-vel.
Polgármester látogatóban.
Mori Seiki 2001 3x megjárta Olasz magyar utat oda vissza és még így is pontosabb bármelyik HAAS-nál.A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM https://www.youtube.com/watch?v=AZ7oROlf5ys
-
TGWH
őstag
válasz zolikaDB #8100 üzenetére
Nem hogy arra törekednél, hogy olyant vegyél amit itthon gyártottak
Mi az, hogy ,,még''? Tudtommal az a legújabb...Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Mini-ITX
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon Hakko Baku Uten Wep kínai
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest