Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
blasko92
őstag
válasz drazse77 #4452 üzenetére
Ha Ausztriában gondolkodsz, akkor sztem csináld meg az osztrák képzést, már ha van nálatok olyan. (Németül is tanulsz sok dolgot [mechanika, matek, technológia] és német nyelvű bizit kapsz <nem olyan, mint a lefordított europass-os> )
Én is most végeztem gépgyártástechnológiai technikusként, + cnc forgácsoló szakmával, és 1 hétig sem voltam munkanélküli. Még javában vizsgáztam, amikor kaptam ajánlatot, hogy mehetek cnc esztergályosnak. Csak nekem nem 2 éves volt, hanem 1, mert oda a gimiből jötteket nem veszik fel.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4454 üzenetére
Ja nem. Itthon tanultam, és itthon is dolgozok.
Ez az osztrák képzés meg olyan, hogy rendesen tanulják a magyar tárgyakat is a többiekkel, délután meg maradnak németül tanulni. Vizsgára meg az osztrákok jönnek.
Azt magyarázták, hogy ez kint olyasmi, mint egy diploma. Meg hogy nagyon drága, de nekik egy fillérjükbe se kerül.
Én is gondolkoztam német melón, de sajnos nem beszélem a nyelvüket.... Így meg nem akarok kimenni.
-
blasko92
őstag
Én azt tudom tanácsolni, amit én is csináltam: le kell sz@rni azt amit írnak, és mindenhova bepróbálkozni.
Én kb. 60 helyre küldtem el a jelentkezésemet, ebből jó, ha 15 helyről kaptam visszaigazolást. A 16-ik meg bejött, és már 2 hete dolgozok.
Nagy szerencsém volt, mert suli után /19 éves vagyok/ 1 hétig se voltam munkanélküli.
És az is közrejátszott, hogy "segítenek" a betanulásban (mert ugye amit az isiben tanítanak, az vajmi kevés....)Egyébként a netes/telefonos jelentkezést nem sokan veszik figyelembe. Ha van rá lehetőséged, akkor be kell menni a hirdetőkhöz személyesen.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
Érdekes. Én is gondoltam már erre a kiegyensúlyozatlan problémára.
Viszont a revfej csapágyazásam amúgy sem kis terhelésnek van kitéve, és annyira nem is forog gyorsan, hogy nagy legyen a centrifugális erő.
Nálunk is elég egyenlőtlenül vannak elosztva a szerszámok.
(#4520) Spawn ahogy BÁ Nutrition is mondja, nyugodtan oszd meg itt Nekem is hasznomra lehetne pár dolog.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4564 üzenetére
1: Kérdeztem, véleményeztem.
2: Te is tudod nagyon jól, hogy könyvekből a forgácsolást nem lehet megtanulni. Ti is a legtöbbször itt azt hangoztatjátok, hogy amit az iskolában tanítanak a szakmáról az kevés, kint az üzemben lehet igazán megtanulni.
3: Nem lekezelően írtam, amit írtam.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4566 üzenetére
Akkor félreértettük egymást.
Azt sem tudtam, hogy ilyen gyorsan kell a tudás.
Igen, anyag/szerszám kombinációról biztos vannak érdembeli dolgok. Viszont akkor is előbb hagyományos köszörűn kell tudni dolgozni.
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4572 üzenetére
Az eltartana egy kis ideig, és nincs semmi értelme.
Szerintem is előbb marják, aztán köszörülik.
-
blasko92
őstag
Igaz én itthonra jelentkeztem, kb. 60 helyre. Ebből 15 sablon elutasító mail érkezett vissza, a 16-ik telefon volt és bejött.
Az a szomorú, hogy még csak arra sem méltatják az embert, hogy rendes választ adjanak, pl. sajnos kevésnek találtuk a tapasztalatát, stb. "Köszönjük a jelentkezését, de nem önre esett a választásunk". Azért pár szabad percük csak lehetne az irodistáknak egy normális válaszra, ha már a jelentkező is vette a fáradságot.
Most már lényegtelen, itt jó lesz egy jó darabig
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4612 üzenetére
Mindenhol ezt szajkózzák.
Meg tele vannak az álláskereső portálok is vele.Szerintem inkább az jó CNC-sekből van hiány. Valamint az internet... Biztos azokat jobban szeretik, akik személyesen mennek be a hirdetőhöz. Egy jobb képet mutat az esetleges munkavállalóról. Igaz itt meg előjön az, hogy sok helyen nem is adnak pontos elérhetőséget, úgyhogy marad az email.
"CNC-sekből" van dögivel Nálunk most az osztályból 30-an kapták meg a bizit róla. (és ott a másik osztály, meg a többi suli, és ez évente ismétlődik) Az osztályból 20 azt mondta, azért csinálta, hogy egy papírral több legyen. Másik 5 meg azt, hogy majd valamikor lehet jó lesz. A maradék ötöt meg érdekelte a dolog, szerette csinálni, és azt mondta, suli után ezt szeretné csinálni.
Meg ott a másik helyzet: milyen képet festene egy suliról az, hogy 30-an jelentkeztek a képzésre, de csak 3 ember teljesítménye volt elégségesnél jobb?
Boldognak, boldogtalannak odaadják már a papírt.
Az már más tészta, hogy kevés az, aki később a tudását kamatoztatni tudja.Ja, arról ne is beszéljünk, hogy a suli most már kevés tudást biztosít. Aki tanulni akar, az önszorgalomból otthon kiegészíti a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4615 üzenetére
Pontosan.
Én állítom neked, most 1,5 hónap alatt már többet tanultam, mint az iskolában.
Az a baj, hogy a gyakorlaton lévő diákokat már nem úgy dolgoztatják mint régen. "Vidd ki a szemetet, söpörj fel, teddide-viddoda, ahhoz ne nyúlj, még nem neked való"
A cégeknek ki kellene használniuk az olcsó munkaerőt, esetleg leendő munkást. Kitanítani őket.
Ja meg az, hogy sokan kényszerből választanak szakmát, mert nem tudják mit is akarnak, aztán legyenek valahol. Vagy azért, mert "ebben van a pénz". De amit nem szeret az ember, abban nem is lesz sikeres. Legalábbis szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4620 üzenetére
Még jó, hogy én általános után már eldöntöttem, hogy mi is szeretnék lenni. Így végig szakirányban mozogtam. Igaz szakközépben, és nem szakmunkásban.
Nekem most jó. Szerencsére nem csak zöldgomb nyomogató vagyok, és a műszakunkban vannak nagyon jó szakemberek is, akik mindig segítenek, ha valami nem megy.
Megmondták, ezt a szakmát el kell lopni
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4645 üzenetére
Az ilyet inkább PÜ-ben, mert haraphatnak érte a magasabb rangúak
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4688 üzenetére
Nem mindenhol tiltott a maszekolás Csak ne ipari mennyiség legyen....
-
blasko92
őstag
Azt hiszem belevetem magam a makroprogramozás rejtelmeibe Túlságosan is tetszik....
-
blasko92
őstag
válasz fasirTTT #4751 üzenetére
G71 után elkezded leírni a kontúrt (G0, G1-gyel megközelíted, legnagyobb átmérő és hosszban Z-ben pedig + 1mm), és a kontúr kezdő (G0-ával való megközelítés) és végső mondatszámát megadod a nagyoló ciklusban.
A kontúr után jöhet a G70 simító (nem kötelező, opcionális)Menetvágóban az X a magátmérő, Q a fogásmélység, F pedig a menetemelkedés.
X-ben 30-nál nagyobb átmérőre menj, hogy amikor jön vissza a kés, akkor ne érjen az anyaghoz."mert nem tudom hol a kiindulási pont, szóval valami kell még."
A kiindulási pont az, ahova pozícionálsz (ahogy te leírtad X30, Z3) -
blasko92
őstag
Na, engem meg Fanucról átraktak Siemens 810D-re. Alig 5 napom volt, hogy betanuljam, de már megy rajta az önálló munkavégzés, ha kell programozás.
Kész vicc ShopTurn-nel programozni....
Ja, és a másik érdekesség, hogy engem a legfiatalabbat tettek rá a legújabb gépre.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
Viszont ami nem tetszik ebben a vezérlőben, hogy megadok neki egy fogásmélységet, és ő nem azzal dolgozik.
Megadom neki, hogy 2.5 fogásmélység, de 2,333333333-al megy (hasraütés volt most, mert nem emlékszek rá pontosan).Szerintem a vezérlő oszt meg szoroz magában, és úgy hozza ki a fogásmélységet, hogy állandó legyen.
Esetleg erre van valami megoldás? Fanucnál legalább az utolsó volt kisebb mint a többi.
Ja, meg elég sokat dolgozok mostanában Mitsubishi vezérlős marón is. Meg párszor HAAS-on, és Fanucon is kellett már tevékenykednem
Majdnem az összes gépen dolgoztam már eddig az üzemben, és ha odaküldenek, akkor mindegyiken tudok önállóan dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4780 üzenetére
Fanuc alap, csak a ciklusok másak.
Nálunk a marókat makrózzák, és akkor tetszett meg a makroprogramozás, amikor azokon dolgoztam. -
blasko92
őstag
válasz Danivagyok #4792 üzenetére
Tudom, M1-et, M0-át is szoktam úgy beszúrni cikusok közé.
-
blasko92
őstag
válasz Danivagyok #4822 üzenetére
Tegnap én is "ütköztem" egy picit.
Tokmánypofa felhúzást csináltam, és már végeztem a pofa hátsó felületével is X-ben lefelé, át is raktam a tolást x100-ra, és nyomtam a Z tengelyre, de picit lassú a gép felfogása, én meg amikor ki akartam állni +Z-be, akkor +X-be ment.
Mindegy, az alászúrás is meglett a pofán, és szerencsére csak a lapka pattant le. -
blasko92
őstag
válasz BÁ Nutrition #4826 üzenetére
Én új program + beállásnál mindig Single Block-ban nyomom, mondatonként override-al engedem a gépet, és víz nélkül mindig nézem hova megy a kés. Még a gyorsjáratot is visszaveszem. Nézem a kijelzőn a pozíciót, meg hogy a valóságban hol van a szerszám.
Fő az elővigyázatosság.[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
válasz zolikaDB #4882 üzenetére
Nálunk is van, csak álló Az előzőt a marós picit összenyomta....
Amikor mértem be vele a szerszámot, óvatosabb voltam, mint egy szűzlánnyal....kpityu2 "ezred pontosan, plusz-mínusz 2 század"
Ez a +-0,02 azért van, mert ez ezred pontosságú, nem század!
De ettől az ezredet még pontosan eltalálhatja...[ Szerkesztve ]
-
blasko92
őstag
Na, hétfőn elvileg hozzák a hajtott szerszámokat a gépembe, meglátjuk mit lehet vele csinálni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest