- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Peter Kiss: Cockpit
Új hozzászólás Aktív témák
-
TGWH
őstag
válasz
kopary #12198 üzenetére
Ilyenkor szoktak kicsit nyomatékosabban odalépni a leszúrókéshez, netán még hűtés sem kell annyi, aztán vinni az irodába, hogy hát ez a szar nem jó sorozatmelóhoz, rendelnek egyből lapkás normálist
vagy ,,B'' verzió, két cigi leszúrás előtt, mert biza tovább tart olyan vacakkal a megmunkálás
Jó, hát hagyományoson én sem pörgetném jobban, de cnc-n érdemes -
kopary
újonc
Köszönöm a hozzászólásokat, okosabb lettem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi infót kapok profiktól.
Van még mit tanulnom, persze. A megmunkálandó anyagról semmi infóm, nekem csak ideadták a rudat, 20 mm-es átmérő, daraboljam. Simán leszúrtam vagy 100 darabot az előbb említett paraméterekkel, hagyományoson.
Gondoltam, hogy nagyobb fordulatszám sem jó, mert a hss szerszám túlforrósodhat. Váltólapkás, keményfém betétes leszúrókés pedig nincs. De szólok, hogy rendeljenek. -
Neu77
csendes tag
válasz
kopary #12190 üzenetére
Gyorsacélkéssel leszúrni kb 20-50 vágósebességgel érdeme próbálkozni. Elötolás 0.05-0.1 a kés szélességétöl függöen. 4-5 mm környékén visszaveheted kicsire az elötolást, de ne küldd -X-re a kést, csak simán 0-ig. Mondjuk írhattad volna, mit akarsz leszúrni, mert nem mindegy. A max fordulat lehet egész magas is, de mint írtam nem mindegy mi a munkadarab anyaga, súlya, milyen és mekkora a gép.
Azt viszont nem értem, mit keres CNC esztergában gyorsacél késesetleg fúrót vagy homlokbeszúró kést tudok oda elképzelni, mert a megrendelöt nem az érdekli, hogy kész legyen, hanem az, hogy olcsó, gyors és szép legyen. Ez pont az ellen szól, hogy gyorsacél késeket kelljen használni
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #12195 üzenetére
Mi se pötshölünk annyit, állandó fordulaton belassul magától is a vége felé
csak nagyon zabálja a lapkát, azért kéne módosítani egy kicsit. Hoztak már olyan car anyagot is, két-három lapkát megzabált 8 óra alatt...
-
BÁ Nutrition
addikt
en amúgy beszoktam lassitani, mert ha picit nagyobb a a darab akkor eldobja a pitsaba, sot ha mar mondjuk ilyen 35os atmero felett van meg mondjuk 50 hosszu akkor max x2-ig szurom le aztán letorom. igy nem dobja el, ergo nem koccan meg sehol. neha ennel kisebbet is. elegge a melo valogatja.
fordulatszamot meg inkabb g96al irok, es lekorlatozom a veget. bar igaz h azert nem atlag anyagok vannak, titanba meg 40es vagonal pl 12 mm-en mar csak 1060as fordulatszamot ker.. szal jobb a g96 mindenképpmondjuk ez nem szeriamelo, ott szoktak pocsolni minden masodpercen
-
TGWH
őstag
válasz
kopary #12190 üzenetére
Ó akkor nincs gond, ugyan úgy nézed és teszed be az alátétlemezeket, mint hagyományoson. A darab tökközepén legyen oszt csókolom.
Kicsi fordulatszám nem lesz jó, bár attól függ mit esztergálsz. Nekünk pl. fix s2000-ren pörgött rozsdamentes anyagban. Persze az nem jó, csak hát nincs időm foglalkozni veleaddig meg kopik a lapka...
Úgy tanították az öregek, hogy akkor jó, ha x0 előtt éri el a maximum fordulatszámot.
Beteg kolléga azért csak meg tudja emelni a telefont és bele tud szólni, hogy mit s hogyan. -
kopary
újonc
válasz
blasko92 #12189 üzenetére
Köszönöm a választ!
Na jó, annyit megtudtam, hogy nem kóddal kell, ez is valami. A bemérés lesz a legkönnyebb része, don't worry...
Ugyanis nem tudom, hogy milyen magasságban kell legyen a kés aktív hegye/éle, de kiveszek egy szerszámot, ami központra van beállítva, az alátéteivel együtt lemérem a csúcsmagasságát tolómérővel, és a leszúrókés vágóélét is akkora magasságra állítom be. Ha kisebb, akkor alátét, ha nagyobb, akkor lecsiszolok belőle.
Vagyis nem a beméréssel van a gond, hanem inkább a leszúrókés stabilitásával, ugyanis könnyen letörhet.
Már törtem leszúrókést, azóta megtanultam: kicsi fordulatszám, max 300 ford./perc (g97 s250 m3), előtolás: 0,04 mm/ford (g95 g1 x-.1 f.04) és bő hűtés.
Ja, és a fejemet, szememet nem tartom olyan közel, hogyha valami törik, pont ott kapjon el. Meg aztán ott van a védőüveg, ami gondolom, golyóálló. Nem veszélyesebb a CNC, mint a hagyományos gépek, no para.
Olyan nem lehet, hogy nem csinálom. A megrendelőt csak az eredmény érdekli, nem az hogy mennyit/mit szenvedtem vele, oszt' jó napot.Azért kérdeztem ezeket, mert a kollégám beteg, én hagyományos esztergán dolgozom, sorozatgyártásban.
-
blasko92
őstag
válasz
kopary #12188 üzenetére
Azért nem válaszolt szerintem senki, mert nem igazán értjük mi a gond. Csak látod hogy/hol van megfogva az a kés.
Amúgy nem, nem kóddal megy. Fizikailag kell kicserélni/kihúzni/betolni. Valahol-valami-valamilyen csavar fogja.
Ha egy ilyen műveletet elvégzel, azt a szerszámot be is kell mérni, hogy a gép tudja hol van valójában a kés, mivel annyira nem okos egyik gép sem, hogy új infó nélkül ne csináljon rohadt nagy galibát (baleset, géptörés, szerszámtörés, személyi sérülés)
Ha megfogadod a tanácsom, inkább neki se állj, mert gond lesz belőle
-
kopary
újonc
válasz
kopary #12185 üzenetére
Úgy értem kést kiengedni és leszorítani? Egy rapidacél leszúrókést szeretnék beletenni egy másik kés helyére. Gondolom ez kóddal megy. Bocs, ha nem voltam érthető, fáradt voltam, és minél hamarabb kellett - most is kell - a válasz. A gugli nem segít, meg semmi se. Gépkönyvben sem írja, pedig ez az egyik legfontosabb.
-
kopary
újonc
Üdv CNC mesterek!
NCT104T-n (eszterga) hogyan kell kioldani a szerszámbefogót, hogy új szerszámot tudjak betenni, és hogy kell lezárni, leszorítani?
Hogy működik ez más esztergákon?Kérlek segítsetek, sürgős!
-
csiben1
tag
Köszi mindenkinek, megnézem őket
-
JóGéza
aktív tag
válasz
csiben1 #12176 üzenetére
Szia!
Műszaki ábrázolás I.
Műszaki ábrázolás II.
Az oldalon más érdekes anyagot is találhatsz. -
-igu-
addikt
válasz
csiben1 #12176 üzenetére
Itt egy kis olvasnivaló.
Ingyenes a regisztráció, egy hónapig azt töltesz le az oldalról, amit csak szeretnél. -
csiben1
tag
Sziasztok!
Műszaki ábrázolásban szeretném kicsit autodidakta módon képezni magamat, sajnos vannak hiányosságok. Van valami ötletetek, hogy érdemes nekiugrani, esetleg könyvet tudtok ajánlani? Ha könyv, akkor valami olyan lenne jó, ami tartalmaz magyarázatot, feladatot és megoldókulcsot is. Vagy keressek valakit aki keni vágja? -
konwktor
tag
Közben rá jöttem az előzző kérdésemre.
-
konwktor
tag
Kezdő heidenhain-es ként kérdezem hogy hogy lehet feltétel nélkűl ugrani a programban?? Pl fanuc : goto10
-
bognar110
őstag
Sziasztok valakinek van tapasztalata Trumpf 3030 vagy hasonló lézervágógépen ? Lenne pár kérdésem.
-
blasko92
őstag
válasz
overseer #12167 üzenetére
Bemérésnél ahogy előttem is írták, kell egy M betűt is írni, annyi, hogy nálunk az összesnél a tengelynév elé kell írni, azaz MX.... és utána input, vagy MZ... és utána az input. Korrekciózásnál pedig simán a wear-be, vagy akár geo-ban lehet, annyi, hogy korrekciózni a tengely inkrement nevét (U vagy W) be kell írni az érték elé, és úgy input, így fogja hozzáadni amit szeretnél.
Nálunk simán a két soros ciklussal mennek. Itt nem tudom mi lehet a gond.
-
Neu77
csendes tag
válasz
overseer #12167 üzenetére
Hali. A MENU/OFFSETben lépj a bemérendö szerszámhoz. Nyomj "GEO" gombot a monitor alatti billentyün majd üsd be XM és a mért érték, utána INPUT. A Z méret ugyan ez csak ZM . Az "M" jelenti a measure gombot. Németül lehet más. Korrekciózni is másképp kell, mert nincs +input gomb. Helyette OFFSET "WEAR" gomb a "GEO" mellett. Ha 0 az érték, akkor egyszerü. Nyomj "X" vagy "Z" és amennyivel korrekciózni akarsz és INPUT. Ha nem nulla, akkor hozzáadod vagy kivonod az ottlévö értékhez a korrekció értékét és INPUT
Remélem jó lesz. A programírás is más mint az újabb Fanucnál, de ezt gondolom már tapasztaltad.
A nagyolásnál, gondolom a D1000 a ludas. Írj D1.-et és írj a számok után pontot. lehet nem kell, de nem árt -
overseer
csendes tag
Üdv Urak! Kis segítségre lenne szükségem. Minap kihívtak egy céghez, hogy egy gyorstalpalón mutogassam el a fanuc és gépkezelés alapjait egy Schaublin esztergán. Maga az eszterga egy borzadály, de nem is ez a lényeg. Egyszerűen nem tudok bemérni egy szerszámot. Ha esztergálok mondjuk egy 30-as átmérőt és a geometriában be írom, hogy X30, akkor nem tudom bemérni. Nincs measure opció. Se +input. Csak input van azt jónapot.
Másik gond: Nagyoló ciklusban nem tudok fogásmélységet adni.
G71 U1 R1 ez sem jó
és a
G71 P10 Q20 U0.5 W0.1 D1000 F0.2 sem jóMagát a ciklust felismeri, mert végig megy a megadott kontúron, csak 1 fogással akar mindent leszedni.
Valakinek valami ötlet?
-
SirTom
tag
válasz
SirTom #12165 üzenetére
Ezek a megmunkálási paraméterek 50-es átmérőjű sikmaróra értendő, a darab üreges volt, és elég nagy zajt csinált közben, kb mint a szántás olyan volt, de mivel ragasztás felület volt, így nem számít.
(Carbon síkolását gyémántbetétes lapkával 2-3mm-es fogással 4000-es fordulat, 4500-as előtolás, 5db lapkás sikmaróval, és levegős hűtéssel kb 8 órán át birja) -
SirTom
tag
válasz
tebeeee #12162 üzenetére
Szia, segíts egy kicsit, konkrétan mit kell legyártani?
Sokszor vékony carbon fiber lapokba kell konturt marni, ahhoz jó lesz simán a keményfém szerszám, mondjuk ha 10 mm a vastagsága, akkor azt nekiengedném 1-2mm-es lépésekkel nagyoláshoz, aztán meg egy új szerszámmal a simitás. Simitási ráhagyásnak meg kb 0.4-0.6mm. Kb 4000 -es fordulat nagyoláshoz, kb 500-as előtolás, figyelve, hogy ne nyissa szét a rétegeket, van,ezek közt is többféle minőség, van ami szétmegy kopottabb szerszámnál, akkor ugye új szerszám ismét. Nálunk nincs hütőfolyadék, így feltételezem ezek a megmunkálási értékek meglehetősen az optimális alatt vannak. Itt nincs akkora hangsúly az előtolási/fogásvételi értékeken, a fontos, hogy azt a pár darabot(ami nagyon drága mellesleg) kitűnő minőségbe legyártsuk. Vannak gyémántporral bevont keményfém marók, és olyan ujjmarók amikbe bele van forrasztva egy gyémánt lapocska. Ez utóbbiaknál mivel mindig szárazon dolgozunk nem tudom a folyadéknak a sokkhatását hogy bírja, lehet kitöredezik. Carbon síkolását gyémántbetétes lapkával 2-3mm-es fogással 4000-es fordulat, 4500-as előtolás, 5db lapkás sikmaróval, és levegős hűtéssel kb 8 órán át birja, nagyon fontos a nagyon jó hütés, sose melegedjen tul a szerszám, mert akkor gáz van. beleég, ráég, rátapad a sok ragasztó, büdös, javíthatatlan lesz a darab, stbSokszor van, hogy ilyen alátét szerü kis darabokat kell készíteni, annál ismét fontos, hogy éles legyen a nagyoló, mert különben elszállnak, és huss már ki is ment az elszívón, mert a nagyobb erőhatás miatt lenyomja a szerszám a kétrétegü ragarsztószalagról profilozás közben.
Mekkora darabszám lesz, hol dologozol ilyen anyaggal?
ilyen a szerszám jó a carbon fiberhez, de kár beleinvesztálni, ha csak pár db-ot kell legyártani -
-igu-
addikt
válasz
BÁ Nutrition #12163 üzenetére
Fogalmam sincs, nekem a fenti az egyetlen információm.
-
tebeeee
csendes tag
válasz
SirTom #12159 üzenetére
Köszönöm
....küldtem mailt, mert ugy láttam rég jártál itt. Kis gép adott igen, hütö van és nem porlaszt szerencsére .... ahhoz nem elég buffla a szivatyu . Voltam én is hasonló gépen , szerettem de meguntam hogy sose történik semmi, ha kérünk valamit ( segédasztal kellett volna a gyárira, hogy leérjenek a szerszámok...és ne kelljen 2méterees kilógásokkal baszakodni, aztán hallgatni hogy szar a felület) csak se időt nem volt rá, se péz megvenni az anyagot...a darabot emeltük a szerszámhoz áltban....az milyen már....mint mikor a kamerás nem zoomol,hanem közelebb megy
pedig összelapátoltunk a kreténnek nem keveset....tudom mert hozzáfértünk ajánlatokhoz, számlázáshoz..annak ellenére hogy kódoltatta a belső hálozatot, de feltörés nélkül láttuk a szerot, jól le lett kódolva xd De ettől függetlenül más élmény egy akkora gépen minden ... Egyébként biztonságos forgácsolási paraméterekről nincs infod karbonra visszatérve? egy kb vágóra meg tolásra gondolok keményfém maróval....Én 0,04-0.06 élenkéntit 60 as vágóval használok acéloknál nagyolni....ebből a szerszámból van jó pár...D10 es nagyolóról van szó bevonattal
-
SirTom
tag
válasz
tebeeee #12158 üzenetére
hello.
Carbon fibert éles keményfém szerszámmal, vagy gyémántal ( simitás ) kell megmunkálni. A gyorsacélt is neki lehet engedni, de csak másodpercekig fogyja bírni a kopást. Ha először dolgozol vele, figyeld mennyire forrósik fel, mi ilyen hideget fújó sürített levegős megoldással hütjük a szerszámot.Hűtőfolyadékkal nem munkáltuk még meg, szerintem jobb megoldás lehet, mert jobb a szerszám hütése, és nincs por.
Van ahol folyadék alatt marják, és ugye nulla por van, ez csak kisgépen jöhet szóba, én ilyen 4000x3000x1500-as gépen vagyok. Tüdőrákom még nincs, és nem is lesz, sokkal jobb mint hűtőfolyadékkal dolgozni, semmi sem olajos, és az olajpárát sem kell szívni a hütővíz elporladása után, igazából a hütőfolyadékkal való munka során a tüdőmet éreztem hogy van.
Itt van elszivő, és lehet maszkos is felrakni, szerintem egézségre nem annyira káros mint a hütőfolyadék, és könnyebb védekezni ellene.A szerszám tulhevülése ellen kell védekezni éles szerszámmal, és megfelelő technológiával.
ilyen maróval lehet marni, fiberite (olaszban) a lényeg, hogy sok élevan, nincs forgács, hanem por van.
-
tebeeee
csendes tag
Köszönöm, írok is neki akkor
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
tebeeee #12155 üzenetére
elvileg viszonylag komoly elszivoberendezes illene hozza(ha nem akarsz tudorakot kapni). eleg xar forgacsolni, nagyon eles szerszam kell hozza, azt is hamar kicsorbitja, hagyomanyos lapkakat mindenképp, gyemanttal szoktak.
szemely szerint nekem csak cf30 muanyaggal kellett cseszekednem, kb ugyanezek igazak ra. ezt mi locsoltuk kozben(eszterga) muhely vegeben toljak maron rendes cf darabokat is, de nem erdekelt annyira h foglalkozzak vele, majd master Tom elmond mindent. o keni/vagja
-
tebeeee
csendes tag
Hello. Van köztetek olyan szaki, aki már dolgozott karbon anyaggal? ha igen , akkor mihez lehetne hasonlitani, vagy mennyire forgácsolható? és a karbon porral mit lehet kezdeni, vagy lehet e locsolni stb. Olvastam rola ezt azt, annyit íírnak hogy a por bizonyos rétegben remek vezető (áram) és lehetőleg ne kerüljön gép alkatrész közelébe, ahogy tüdöbe se
-
TGWH
őstag
Én sem tudok szabadkézzel rajzolni.
Aki már a középiskolában is napi szinten rajzolt, na ott már ha tehetséges is, szabadkézzel is nyílegyenes vonalak vannak.
Egyrészt ugye most már mindent géppel rajzolnak, másrészt a többség más szakmából ruccan át, nevetséges óraszámú képzések mellett. Általánosban sokat rajzoltunk mértani testeket, tetszett is, mert nem kellett hozzá tehetségna akkor sokkal szebbeket rajzoltam, mint most
-
az lenne a megmunkált furat. (valóságban is kiáll a profilból)
Van hozzá egy remek készülék+ ha többet mondok akkor a végén még céges cuccok kipakolása miatt kirúgnak.
De hagyjuk, vannak okos emberek a cégnél akik majd megoldják.Jelenlegi megoldás az hogy addig mérnek még nem találnak egy jót azt mehet egy-két műszakot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- iPad topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Politika
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Lexus, Toyota topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NBA és kosárlabda topic
- Építő/felújító topik
- Macska topik
- További aktív témák...
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest