Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-09-11 01:06:09

LOGOUT.hu

Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18401) sheep válasza lo_jo (#18399) üzenetére


sheep
addikt

Általában én is így vagyok vele ahogy te is mondod, viszont ez pont egy kivétel nálam.
Az elmúlt 20 évben szinte csak használt joyt vettem, x52-től kezde a mostani Warthogig, és soha egyikkel sem volt probléma, pedig használtam őket rendesen. Legutoljára (jópár éve ) egy X 52 60e ft körül volt újan, én 15-ért vettem az aprón és azóta is vígan teszi a dolgát. Ha belegondolsz az egy kiforrott technika, hall szenzor, műanyag az egész, sok baja nem lehet. A gázkar poti szokott zajosodni de azt is meg lehet oldani könnyen. Szóval ebben az esetben a legjobb vételnek én még mindig az általam linkelt cuccot tartom 21e ft-ért, külön joy és gázkar, kismillió gomb és tekerentyű.
Ellenben volt pl.Thrustmaster T16000m joyom is és alig használtan, két hónaposan tönkrement a z tengely. Gariban cserélték, aztán egy hónapra rá az is tönkrement, olvasgattam a neten és ez a hiba sokaknál előfordult. Annak visszakértem az árát és nem is vettem többet.
Szóval ezt a joyt úgy ajánlottam itt a topikban hogy ha most kellene vennem akkor magamnak is azt venném, gondolkodás nélkül.

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#18402) lo_jo válasza Freiherr (#18400) üzenetére


lo_jo
senior tag

Velem nem járnál jól, én rongyosra szoktam hajtani a legtöbb perifériámat. :DD Nem veszek mindenből felsőpolcost, de a régi Logitech kormányom (Wingman Formula Force GP) szó szerint már rojtosodott, elkezdett kicsapódni a piros gumi részből a trutyi, ami a kézről beszívott izzadsággal keveredve egy lemoshatatlan kombót alkotott és még foszlott is.

Az a baj, hogy az a 60k a covid+msfs2020 kombó előtt már bőven megvehető volt 32-ért, de úgy rémlik, hogy láttam valahol offline boltban akciósan épp 30 alatt 10 forinttal is. A csúcson meg 100 környékét is kértek érte. 30ért még agyaltam is rajta, hogy a HOTAS X helyett jól jönne (amit én 12-ért vettem), de végül volt más, ami előrébb került a guilty pleasure listán. Aztán amikor kijött a 2020, nem volt választásom, nagyon kellett az upgrade és végül a yoke mellett döntöttem. Akkor is ment az agyalás, hogy megéri-e nekem egy Honeycomb Alpha, de végül maradt a Saitek Logitech és különbözet inkább ment a pedál+switch panel árába.

Az is igaz, hogy ki lehet fogni nagyon szép állapotú használt dolgokat értelmes áron, csak nálam olyankor már jön a "viszketés", hogy ez alatt az idő alatt már használhatnék egy újat a boltból. A használt szerencse és türelem kérdése, szerencsében nem bízok, türelmem meg sok dologban van, a szórakozásban épp nincs. :D

(#18403) Freiherr válasza lo_jo (#18402) üzenetére


Freiherr
őstag

A múltkor árultak egy Alpha- T itt aprón 55 lepedőért, akkor megremegett a kezem, de már így is alig van hely az asztalomon.

XXX

(#18404) dareal


dareal
tag

gondoltam, hogy ezt itt hagyom :) messze még a kiadás, de nagyon szépen halad!

HTC Desire Amoled: rooted/AlphaRev 1.8 S-OFF HBOOT 0.93.001 - MIUI-Ekre (based on MIUI_Au) | Galaxy Tab: rooted stock 2.2 rom | iPhone4 / iPad2: JB 4.3.3 | Xperia x1i: own custom rom | Several WinCE systems

(#18405) Korcsii válasza dareal (#18404) üzenetére


Korcsii
őstag

Bejövős :K

(#18406) macy


macy
addikt

Használ valamelyikőtök vr-hoz openxr toolkitet? Mennyi fps javulást hoz? Mert nálam semmit nem számít, hogy azzal használom-e a játékot. Amit mondjuk nem nagyon értek, nem tudom 30-35 fps-ről feljebb tornászni az fps-t.

(#18407) bunnyhu válasza macy (#18406) üzenetére


bunnyhu
senior tag

A: használod a reprojection és az lockolja 30-ra.
B: nem használod, és azért nem látsz semmi javulást.
Megoldás? XOR reprojection :D

https://divecenter.hu

(#18408) MasterMind


MasterMind
tag

Sziasztok!

Néhány pár évvel ezelőtti fellángolás után, most komolyabban elkezdtem nyomkodni az MFS2020-at, azon belül is a FBW A320neo-ját.

Két kérdésem lenne:
- Mi az az instrument az MCDU felett az alsó ECAM kijelzőtől két oldalra? Látszólag az MCDU-hoz tartozik, de nem mutat semmit pár elválasztóvonalon kívül.
- Másik kicsit kacinfántosabb dolog. A Little Navmap-et használom tervezésre, de a benne lévő Departure/Approaching eljárások, legalábbis az elnevezésük (?) mindig teljesen mások, mint amik az MCDU-ban vannak. Ez mitől van?

Köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

(#18409) lo_jo válasza MasterMind (#18408) üzenetére


lo_jo
senior tag

Első: A CPDLC rendszerhez egy kijelző. Ha jól emlékszem, az FBW A32NX-ben nincs még lefejlesztve.
Második: 2 lehetőséged van:
- LNM-ben válaszd a Do not use Navigraph Database opciót a Navigation Databases-ben
- Fizess elő Navigraphra, akkor lesz mindig friss AIRAC cylce ingame és LNM-ben is, ekkor válaszd a Use Navigraph for all Features vagy a Use Navigraph for Navaids and Procedures opciók valamelyikét.
Itt le van írva részletesen, hogy mit hogyan: [link]

(#18410) MasterMind válasza lo_jo (#18409) üzenetére


MasterMind
tag

Köszi! Időközben frissítettem az LNM-et és automatikusan feldobta pont ezt a problémát. Mostmár minden stimmel! Mondjuk ettől függetlenül, az MCDU ugyanúgy a legfrissebb verziót mutatja. Navigraph biztos fasza, viszont nekem jelenleg még nem éri meg.

CPDLC-vel meg ismerkedem, elvileg Hoppie-val működik, de még nem látom át teljesen a témát.

[ Szerkesztve ]

(#18411) dareal


dareal
tag

HTC Desire Amoled: rooted/AlphaRev 1.8 S-OFF HBOOT 0.93.001 - MIUI-Ekre (based on MIUI_Au) | Galaxy Tab: rooted stock 2.2 rom | iPhone4 / iPad2: JB 4.3.3 | Xperia x1i: own custom rom | Several WinCE systems

(#18412) Korcsii válasza dareal (#18411) üzenetére


Korcsii
őstag

Unalmas lehet egész évben egy helyben állni. :D

Elég frankón toljátok! :K

(#18413) dareal válasza Korcsii (#18412) üzenetére


dareal
tag

köszi! :)

HTC Desire Amoled: rooted/AlphaRev 1.8 S-OFF HBOOT 0.93.001 - MIUI-Ekre (based on MIUI_Au) | Galaxy Tab: rooted stock 2.2 rom | iPhone4 / iPad2: JB 4.3.3 | Xperia x1i: own custom rom | Several WinCE systems

(#18414) wollnerd


wollnerd
aktív tag

Sziasztok!
Helikoptereseket kérdezném:
Egy-két dolgot nem értek a helikopterekkel kapcsán. Eltartott egy ideig mire jobban elsajátítottam az irányításukat, a testreszabott HOTAS x52Pro-val. (assist-ok bekapcsolva) De:
Amikor landolnék, akkor az optimális süllyedési sebességet elég nehéz "eltalálnom". Tudom van 3 dolog: A Collective tengely, a Helicopter Throttle tengely és a Rotor brake. (A trimm-ek kezelését is vágom) Általában a rotorfékkel próbálkozom, optimális collective teljesítménnyel, de így is gyakran szerintem igen keményen érek földet, de néha van, hogy tényleg olyan magas süllyedéssel esek a földnek hogy aircraft crash üzenet a vége...
Erre van tipp, vagy csak rengeteg gyakorlás?
A másik dolog ami jobban foglalkoztat engem: A valódi helikopter pilóták is honnan/hogyan a fenébe tudnak PONTOSAN HELYRE landolni a magasságból??? Pl. a karikás "H" betűjel közepére.
Mert ezt én VR-ben se látom át! Hiába lehet jól látni a helikopterből, ha lefele nézni nem lehet (pl. nincs üveg a pedáloknál :P ) ! Honnan tudjam egy ismeretlen terület felett hogy ha pl. fák vagy épületek között tenném le a gépet, függőlegesen süllyedve nem fogok véletlenül egy fa objektumra ütközni? Van erre műszer, ami segíti a pilótákat?
Ja és nyilván a landolás közben nagyon finoman kell kezelni a botkormányt, hogy pontosítsunk a landolási helyzetünkön.

PC: GIGABYTE Z490 GAMING X, Intel i7 1080K 3.8 Ghz (5 Ghz) , 32 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX3080, Windows 10 Pro 64bit, HP Reverb G2, Be quiet! Pure Base 500DX White ház

(#18415) ToMy_ válasza wollnerd (#18414) üzenetére


ToMy_
tag

Rotor brake: a rotor "rögzítőféke". Azt ne használd repülés közben. :N
Throttle: gépfüggő, de ökölszabályként általában 75-95% repülés közben.
Collective: na ezt kell használni, ezzel állítod a rotorlapátok állásszögét, azaz ezzel emelkedsz és süllyedsz. Kizárólag ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#18416) ToMy_ válasza wollnerd (#18414) üzenetére


ToMy_
tag

Leszálláskor sosem magasról függőlegesen pontra szállnak le. Mindig van egy kis minimális vízszintes vektor a leszálláskor.

(#18417) sheep válasza wollnerd (#18414) üzenetére


sheep
addikt

Szia,
nem kell rotor brake és a throttle sem. A helikopterben nem kell a gázkart birizgálni, nagyon leegyszerüsítve a helik mindig optimális gázzal repülnek és ezt automata szabályozza (van kivétel de kevés, az MSFS-ben automatikus). Ami fontos az a rotor fordulatszáma és ezt a governor szabályozza, az adott repülési helyzethez adagolja a gázt. Neked csak a kollektívvel és a ciklikussal kell törődnöd, meg persze a farokrotor pedállal.
Pl. a Bell 407-nél a kollektíven a gázkart elforgatod a 'fly' pozícióba és ennyi, ezt az automata tartani fogja. Utána már a kollektív fel-le mozgatásával szabályozod az emelkedést süllyedést. Ezt nagyon finoman kell csinálni, mm-t mozdítva, gyakorolni kell meg nem árt egy jó joytstick.
A kollektívvel meg jobbra-balra, előre/hátra döntöd a gépet. A pedál is másként működik mint a repülőgépeken ahol repülés közben nem is nagyon kell, itt viszont a farokrotor állásszögét állítod vele, és ezt folyamatosan használni kell, szóval egy helinél mindkét kezed és a lábad is folyamtosan használni kell az egyensúlyhoz.
A beállításokban van rotor trim, én ezt rákonfiguráltam a jojra mintha repülőgép trim lenne, a bólintást/dőlést lehet trimmelni minden sebességhez (és kell is)
Ha jól beállítod és repülés közben trimmelsz akkor elengedett kézzel is stabilan repül a heli.

[ Szerkesztve ]

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#18418) vlevi válasza wollnerd (#18414) üzenetére


vlevi
nagyúr

"Van erre műszer, ami segíti a pilótákat?"
Van. Másodpilótának hívják ;)
De viccet félretéve, a kutató-mentő helikoptereknél a személyzet többi tagja segíti a pilótát a pontos helyre függeszkedésben.
A valóságban azért kicsit egyszerűbb, mert a játékban nincs tér érzet, ezért nem érzékeled azt, hogy pl. a H betűre leszálláskor nem a közepét célzod meg, hanem tudod, hogy előre, oldalra x méterrel kell lenned.
Ahogy a saját kocsiddal, a garázsba beállás se sikerülne akkor, ha úgy próbálod, hogy pont középen legyél :D

(#18419) Korcsii


Korcsii
őstag

X-plane 12 Trailer [link]

(#18420) sheep


sheep
addikt

Na de nagy a csend, senki nem rakta még ki hogy megjelent a Hungary VFR 9?
[link]
A készítőknek köszönet!

[ Szerkesztve ]

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#18421) Eep 101


Eep 101
csendes tag

Köszi sheep, hogy felhívtad a figyelmemet-figyelmünket-! Letöltöttem, kipróbáltam, igényes nagyon szép munka, forró gratulációm !!! Léggömb, vonatok, villamos, Dohány utcai zsinagóga, stb-stb. Igazi karácsonyi ajándék kedves EKRE, köszönjük szépen!!!

(#18422) cintula187


cintula187
addikt

Boldog karácsonyt minden fotelpilótànak

Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.

(#18423) Triathlete


Triathlete
senior tag

Sziasztok!
40th Anniversary Edition vásárlása esetén az érkezett DLC tartalmakhoz hozzáférhetek? Youtube-on úgy láttam, hogy van Top Gun DLC ami tartalmaz többek között F-22, F-35, Darkstart. Ezek az alap 70€ leszurkolása ellenében használhatók? Továbbá a vitorlázók is? Vagy ezek további mikrotranzakciót igényelnek?
Steamen a leírásban a Deluxe és Premium Deluxe verzióhoz olyan tartalmakat láttam mint a Dreamliner és társai ami annyira nem vonz, emiatt kérdezem. Gamepass, hogy belenézzek nem opció semmit sem tölt le, elcsesztem már pár órát, hogy megjavítsam, nem ment.
Köszönöm a válaszokat!

KovacsK85 / Kovács Krisztián

(#18424) sheep válasza Triathlete (#18423) üzenetére


sheep
addikt

Hello
ha a gamepass nem működik akkor nálad lesz vmi probléma, én is így próbáltam ki annó és még sokan. Ha a C meghajtóra rakod akkor ne legyen ékezet a mappanévben, ez szokott általában probléma lenni.
Az F22, F35 nincs benne a játékban, fizetős addonként lehet megvenni. A Top Gun, vitorlázók, 40th anniversary cuccokat tartalmazza az alapjáték is, bővel elég ha az azt megveszed.

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#18425) Triathlete válasza sheep (#18424) üzenetére


Triathlete
senior tag

Köszönöm a választ! Végig jártam ezt az utat is, míg a szentségtörésig jutottam, az alapján tetszett amit láttam, viszont ezt nem tudtam ellenőrizni. Köszi mégegyszer!

KovacsK85 / Kovács Krisztián

(#18426) energomatt


energomatt
senior tag

A TBM930 és a Longitude új béta verzióit vezette már valamelyikőtök? Nálam a billentyűkiosztások és a Joystick gombok egyes fontos funkciói egyiknél sem működnek. Pl. a Toggle autopilot, vagy egyes további autopilot funkciók, miközben a többi gépen ezek továbbra is jól működnek.

(#18427) energomatt


energomatt
senior tag

Újabb kérdés új válaszok :-) (A béta azóta törölve.)

Az fsltl-trafficinjector-config.json adatai parkoló gépek tekintetében számomra nem világosak. Pl. 3 megadása esetén a beállító ablakban, 0.15 van rögzítve a fájlban, ha bármelyik számot a config fájlban javítom érthetetlen eredményeket kapok. Valamilyen százalékos értékről van szó. Ugyanakkor a leírásban szereplő paraméterek egy részét egyáltalán nem látom. Lehet, hogy nem a legújabb verzió ez?
Így néz ki nálam:
{"ifraircraftlimit":80,"vfraircraftlimit":5,"staticaircraftlimit":0.15,"secstilremove":120,"flightplannerdbapikey":"használom","modeloveride":"","consoledebug":"","silent":"yes"}

[ Szerkesztve ]

(#18428) energomatt válasza energomatt (#18427) üzenetére


energomatt
senior tag

Megvan: 15/3=5, vagyis +4 esetén 0.20, vagy +10-nél 0.50.

(#18429) Csorbi


Csorbi
addikt

(#18430) energomatt válasza Csorbi (#18429) üzenetére


energomatt
senior tag

Én még biztosan megvárok legalább három hibajavítást, hacsak nem kötelezően települ.
Ma teszteltem próbaképpen néhány ingyenes repteret abból a szempontból, hogy elérhetőek -e az ILS adatok a VFR Map-on. Sajnos az esetek nagy többségében nem. Csak példaképpen az LHBP is ilyen. Prága, vagy Genf viszont jó.

(#18431) Csorbi válasza energomatt (#18430) üzenetére


Csorbi
addikt

Mivel Store-ból/Steam-ről automatikusan frissül maga az app, így nem kérdés hogy kötelező-e vagy sem.
Egyébként attól, hogy ezek az adatok nem elérhetőek, miért nem lehet telepíteni? Miért zárja ki a kettő egymást? :F

(#18432) energomatt válasza Csorbi (#18431) üzenetére


energomatt
senior tag

Miért nem lehet úgy megírni, hogy ne rontsuk el az eredetit, ez akérdés illik ide.

(#18433) Csorbi válasza energomatt (#18432) üzenetére


Csorbi
addikt

Tudsz már konkrétumot, amit elrontottak most ezzel a frissítéssel? :U

(#18434) energomatt válasza Csorbi (#18433) üzenetére


energomatt
senior tag

Számomra legalábbis mindenképpen. Még csak egy alkalommal tudtam vele kísérletezni. Longitude-al repülök általában. Az auto-throttle funkció, amit joy-ról is tudtam ki-be kapcsolni, ráadásul led-es visszajelzéssel, most nem működik. Manuálisan próbáltam szabályozni a sebességet, de még nem jöttem rá, hogyan működhetne úgy mint korábban, amikor semmi gondom nem volt vele. Rendesen le is zuhantam a leszállópálya előtt.

(#18435) Csorbi válasza energomatt (#18434) üzenetére


Csorbi
addikt

Elolvastad a changelogot? A Longitude-höz kismillió változtatás jött ki, pl ilyenek:

Fully featured autothrottle system with correct AT modes/functionality and communication to and from the FMS

(#18436) energomatt válasza Csorbi (#18435) üzenetére


energomatt
senior tag

Igen, ezeket ki kell még tapasztalni.

(#18437) energomatt válasza Csorbi (#18435) üzenetére


energomatt
senior tag

Beigazolódott amit elképzeltem. Már rájöttem ugyan a kezelés új módjaira, de minden instabil, hol ilyen, hol olyan problémák lépnek fel. A frissítés előtti rendszer teljesen jól működött. Lehet, hogy fél-háromnegyed évig el kell felejtenem a Longitude-ot.

(#18438) Csorbi válasza energomatt (#18437) üzenetére


Csorbi
addikt

Azért olvass utánuk, illetve nézd meg az ismert hibák részt is. Ha pedig nálad egyedi hiba, nyiss egy ticketet a honlapjukon.

(#18439) energomatt válasza Csorbi (#18438) üzenetére


energomatt
senior tag

Két és fél éve jelent meg az FS , azóta, vagy még régebben olvasom az angol fórumot (is), + videókat is nézek a témában a YouTube-on. Idővel minden rendbe jön, ez a tapasztalatom.

(#18440) laczo111


laczo111
friss újonc

Sziasztok! Idősebb mérnök vagyok, ezért a mai nyelvezetet nem mindig értem pontosan, kérlek benneteket, hogy egyszerűen próbáljatok magyarázni. Az unokámat érdekli a rep. szimulátor, ezért 1 hónapra előfizettem az Xbox Game Pass Ultimate-re, és letöltöttem a FS 40th Anniversary-t, összesen 230 GB az SSD-n. Most a Game Passt lemondtam és meg akarom venni a programot a Steam-ből. A kérdésem: Mindent le kell törölnöm és mindent nulláról kezdeni, vagy bizonyos részeket meg kell/lehet hagyni? Már csak 160GB hely van az SSD-n.

(#18441) Csorbi válasza laczo111 (#18440) üzenetére


Csorbi
addikt

Mi az oka annak hogy a Steam-ről akarod megvenni, és nem a Microsoft-tól? Ebben az esetben a jelenlegit teljesen el kell távolítani, majd utána a vásárlás után telepíteni kell onnan. Értelmeszerűen az eltávolítással a tárhely felszabadul.

(#18442) laczo111 válasza Csorbi (#18441) üzenetére


laczo111
friss újonc

És ha a MS-tól veszem, azt hol lehet, mennyiért és mi a teendő?

(#18443) energomatt válasza laczo111 (#18440) üzenetére


energomatt
senior tag

Jelzem, 1 Terra SSD van a gépemben, amit csak az FS-re használok. Ebből most kb. 180G szabad, úgy, hogy csak európai sceneryket teszek fel pluszban. A Steam egyébként egy jó megoldás.

(#18444) Csorbi válasza laczo111 (#18442) üzenetére


Csorbi
addikt

Windows Áruházban (Windows Store). A Windows része.

#18443 energomatt: mivel tud többet a Steamről, mint a MS Storeból? (Egyébként nem Terra - az Földet jelent -, hanem Tera...) :)

[ Szerkesztve ]

(#18445) lo_jo válasza Csorbi (#18444) üzenetére


lo_jo
senior tag

Ha jól tudom, a winstore játékok core file-jaihoz való hozzáférés még mindig macera, Steam esetén így sokkal könnyebb nem csak community folderes modokat berakni, hanem olyanokat is, amik a core-hoz is hozzányúlnak. Persze ez több problémát is jelent frissítések idején.

(#18446) laczo111 válasza Csorbi (#18444) üzenetére


laczo111
friss újonc

Köszi, megtaláltam a MS-nál, itt még olcsóbb is, de továbbra is az a kérdés, hogy mindent le kell törölni, vagy a download manager figyeli, hogy mi van már meg?

(#18447) ToMy_ válasza laczo111 (#18446) üzenetére


ToMy_
tag

Ha az MS Store-ból veszed meg, és ugyanazzal a fiókkal, amelyikkel a Gamepass előfizetés volt, akkor elvileg nem kell újra letölteni semmit, mivel gyakorlatilag ugyanaz a program.
A Gamepass-ben is az 40thAnniversary verzió van benne, és ha ugyanezt veszed, akkor minden marad ugyanúgy.

(#18448) Csorbi válasza laczo111 (#18446) üzenetére


Csorbi
addikt

Nem, ebben az esetben nem kell letörölni, ő majd aktualizálja megfelelően a jelenlegi állapotot.

(#18449) Csorbi válasza lo_jo (#18445) üzenetére


Csorbi
addikt

Érdekelne hogy mit értesz macera alatt, és mit jelent ez a gyakorlatban (akár példával) :))
Saját tapasztalat, vagy hallottad valakitől, aki hallotta hogy a szomszéd olvasott valamit a wc-n ülve....?

(#18450) sheep válasza Csorbi (#18449) üzenetére


sheep
addikt

Na ez engem is érdekelne hogy konkrétan miért rosszabb a store változat a steam-nél.

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.