- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
ez nem rajtuk múlik éppen, hanem az Nvidia-n. Mivel ez X függő, csak az X fejlesztést pont egy redhates csóka pörgette épp fel, meg ugye az ubi hamarabb jött ki, ezért a fedora az első amiben benne van az 1.5 előtti utolsó béta vagy rc X, de előb utóbb mindben benne lesz, én két hét és két hónap közé teszem amíg lesz. nem láttam még nvidia-s nyilatkozatot, jobb lenne ha az ubuntu is már ezt a verziót használná mert akkor lenne nyomás az nvidián. addig meg megy az nv
-
rokefeller
senior tag
röviden qrvajó :-) hosszan semmi extra, ugyanazok mint minden disztróban, új gnome meg gdm,ntfs resize installnál, ilyesmi + ext4 persze experimental, PackageKit, 1.4.99-es X kernel modesettinggel, gyorsabb boot mint a 8-ason, encrypted filesystem egy kilkkel, KDE4 meg upstart, de neked "uborká"-nak az nem új :-) benyomás: tudod milyen az, ha rossz akkor anyázni lehet, de igazából én egy hónapja használom a bétát és nem volt semmilyen hibám, minden ment automatikusan, jól, nem volt bugom, fagyásom, semmi említésre méltó, nvidia driver nincs még, ami gáz, de ez az új X miatt van
-
rokefeller
senior tag
ja, az mplayer windows-on is a mindentvágó svájcibicska, viszont a GUI része zsír silány, azon gondolkodtam egy ideig hogy mozillában fogom megnyitni a lokális videókat is, mert annak emberi gtk-like gombjai vannak... meg fordítani nem volt még kedvem, csak csomagból használtam...
a kérdés az lenne, hogy ha elhagy egy függőséget a yum, azt hogy tudom megoldani, hogy elhiggye hogy fent van a gnome-python2 , és a verziószám is megfelelő... csak a vicc kedvéért nyomtam egy 'yum remove gnome-python2' aztán röhögtem hogy az eredmény a várt, nem lenne gnome-om általában, ha az a csomag nem lenne fenn, szal jó lenne ha elhinné a yum hogy ottvan... valami ötlet? -
mogyesz
aktív tag
Most telepítem. Próbaképp beleraktam 128MB RAM-ot, erre már a grafikus telepítő azt mondta nem ok, és text módban indult. Ekkor sipákolt, hogy kevés a RAM, és használja a swap-et. Ekkor elindult, majd kb. 10 perc után leakadt. Safely reboot-ot ajánlott
Most van benne 256, ezzel elindult a graf. tel. is.
Most jelenleg a függősség vizsgálatnál tart. Majd jelentkezem. -
rollins
őstag
Igen, persze hogy van text és grafikus telepítő felület is. Csak az FC3-at ismerem valamennyire. A telepítő az Anaconda ''motor'' ha jól tudom már jó ideje, jó neve van
De most nem is erről volt szó, csupán csak egy vga beállításról és csak írtam hogy a setup egyik menüjével is elérhető a feltelepített rendszeren hogy legyen kép egyáltalán ha netán valami rossz beálítás lenne a xorg.conf-ban. Elsőre megteszi az álatálonos vesa driver is ha az Xorg nem támogatja a vga-t, később lehet már hozzá megfelelő vga drivert is telepíteni. Egyébként a telepítés elején a kudzu is megpróbálja felderíteni, hogy milyen hardver található.
[Szerkesztve] -
bocX
tag
....na, hát ugy 5 nap küzdés után sikerült feltennem a fedora 5-t, frissítettem is rajt rögtön, eddig minden szuper jól működik! de egy valamiben kellene help, hogy aMSN-t hogyan tudok feltenni! letöltöttem egy aMSn-0.95.tar.gz nevezetű fájlt, de nemtudok installálni?! illetve nem találtam Midnight Commander-t vagy ahhoz hasonló képződményt, hol tudom elérni?!
köszi a helpet!
elég rutintalan vagyok még linux terén, de ha ebben tudnátok segíteni lehet könyebben rájövök majd más dolgokra! -
PLacc
senior tag
Köszi!
Sikerült megoldani a poblematikát: azért nem ment fel az ipw2200 drivere meg az ieee80211, mert nem volt feltéve a 2111_FC5 kernel devel.Utána minden rendben ment.
Most viszont a Kismet-tel szívok, ugyanis yum installkor kiírja, hogy hiányzik a public key-je, holott előtte leszedtem és importáltam a gmp-vel (--import). Ha listázom a kulcsokat, akkor látom is. -
rokefeller
senior tag
jee. ezt éreztem, egyébként a fura hogy indulásnál gyors, aztán lassul, olyan mintha telemenne a ram meg a swap és nem ürítené amikor kilövöm a progikat, ez általában ilyen, és ezért kell orbitális mennyiségű ram meg swap, vagy csak az én linuxom lusta ? gyoesabban feláll mint az xp, egy ideig ugyanolyan gyors, aztán belassul...
-
rokefeller
senior tag
na, akkor tényleg éledjen, mondjátok meg hogy tudok cseppet gyorsítani a cuccon
kicsi proci, kicsi régi memória, kicsi swap... ja és valakinek megy-e az openttd, mert nekem nem sikerült beizzítani, meg a wormuxot sem, a második azért idegesítő, mert hiányolja a libsdl (ha jól emlékszem) nevű pakkot, pedig az ott van
-
rokefeller
senior tag
nekem meg ezeregyes duron, 256 mega (avagy egynegyed giga) sd rammal
ahhoz kéest végülis nem megy rettenetesen, csak az xp cseppet gyorsabb (genny vagyok, az le van csutkázva, itt meg csilli a gnome) szal arra gondoltam még hátha ki lehet valamivel szipolyozni egy kis sebességet, de akkor nem fordítok kernelt, ha az nem nagyon használ. majd játszok a szolgáltatásokkal
-
PLacc
senior tag
Ehun az xorg, csak nekem 64bites Fedorám van, így lehet, hogy vhol eltér...
# Xorg configuration created by system-config-display
Section ''ServerLayout''
Identifier ''single head configuration''
Screen 0 ''Screen0'' 0 0
InputDevice ''Mouse0'' ''CorePointer''
InputDevice ''Keyboard0'' ''CoreKeyboard''
EndSection
Section ''Files''
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, a font server independent of the X server is
# used to render fonts.
FontPath ''unix/:7100''
EndSection
Section ''Module''
Load ''dbe''
Load ''extmod''
Load ''fbdevhw''
Load ''glx''
Load ''record''
Load ''freetype''
Load ''type1''
Load ''dri''
EndSection
Section ''InputDevice''
# Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1))
# Option ''Xleds'' ''1 2 3''
# To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable.
# Option ''XkbDisable''
# To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the
# lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S.
# keyboard, you will probably want to use:
# Option ''XkbModel'' ''pc102''
# If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use:
# Option ''XkbModel'' ''microsoft''
#
# Then to change the language, change the Layout setting.
# For example, a german layout can be obtained with:
# Option ''XkbLayout'' ''de''
# or:
# Option ''XkbLayout'' ''de''
# Option ''XkbVariant'' ''nodeadkeys''
#
# If you'd like to switch the positions of your capslock and
# control keys, use:
# Option ''XkbOptions'' ''ctrl:swapcaps''
# Or if you just want both to be control, use:
# Option ''XkbOptions'' ''ctrl:nocaps''
#
Identifier ''Keyboard0''
Driver ''kbd''
Option ''XkbModel'' ''pc105''
Option ''XkbLayout'' ''hu''
EndSection
Section ''InputDevice''
Identifier ''Mouse0''
Driver ''mouse''
Option ''Protocol'' ''IMPS/2''
Option ''Device'' ''/dev/input/mice''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
Option ''Emulate3Buttons'' ''yes''
EndSection
Section ''Monitor''
### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
Identifier ''Monitor0''
VendorName ''Monitor Vendor''
ModelName ''LCD Panel 1400x1050''
### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
HorizSync 31.5 - 90.0
VertRefresh 59.0 - 75.0
Option ''dpms''
EndSection
Section ''Device''
Identifier ''Videocard0''
Driver ''radeon''
VendorName ''Videocard vendor''
BoardName ''ATI Technologies Inc ATI Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)''
EndSection
Section ''Screen''
Identifier ''Screen0''
Device ''Videocard0''
Monitor ''Monitor0''
DefaultDepth 24
SubSection ''Display''
Viewport 0 0
Depth 16
Modes ''800x600'' ''640x480''
EndSubSection
SubSection ''Display''
Viewport 0 0
Depth 24
Modes ''1400x1050'' ''1280x960'' ''1152x864'' ''1024x768'' ''800x600'' ''640x480''
EndSubSection
EndSection
Section ''DRI''
Group 0
Mode 0666
EndSection -
Out
addikt
Gondolod hogy ez betutipus hiba es nem arrol van szo a keymap-bol hianyoznak azok a karakterek? Azert kiprobalom ezt a betutipus mokat :o)
A parancsra sajnos mar nem emlekszem, de azt tudom hogy rpm -q --qf '{%NAME} {%DISTRIBUTION}/n' | sort /n
valami ilyesmi volt. Most probaltam rakeresni a neten, de nem emlekszem mar hogy a googlebe milyen kulcsszavakat irtam be :o(
rokefeller: en meg nem
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Mar sikerult megoldanom a csomagok listazasat disztribucio szerint. Kepzeld meg fc3-as csomagok is voltak fenn, de legyomlaltam oket :oD Viszont meg mindig nincsenek ő és ű betuim, asszem ez mar igy marad amig a vincsim el nem romlik, vagy valami frissites meg nem javitja :o) Nem fogok felrakni tiszta fc5-ot, az ugy tul egyszeru lenne :oD , de azert koszi a felajanlast.
-
Out
addikt
En arra tippelek hogy az fc4-ben volt par csomag ami ujabb volt mint a mostani fc5-os csomagok es meg fennmaradt par fc4 csomag aminek koze lehet a betukhoz es ez bekavar neki (a KDE-vel is igy jartam). Szoval, megtudod azt mondani, hogy hogyan tudnam kilistazni a rendszerben levo fc4.rpm-eket? probalkoztam az rpm -qa paranccsal, de sikertelenul
-
Out
addikt
Ez jo kerdes, szerintem nem lehet kulon megadni az autofs-nek a fontkeszlet hasznalatat, hanem azt hasznalja ami az alapertelmezett az X-ben. Ezt abbol gondolom, mert regebben volt olyan problemam(es talan most az van fc5 upgrade utan, de majd megnezem) hogy a felcsatolt fat32 particion levo ekezetes konyvtarak/fileok neve televolt kerdojelekkel es ezekkel nem tudtam masolasi muveletet vegezni. Viszont valahol atallitottam a fontkeszletet( talan a /etc/sysconfig/i18n-ben) es megjavult.
-
Out
addikt
Es te hogy kezelted ubuntu alatt? Mert nekem meg csak olyan volt, hogy az osszes ekezetes karakter nem jelent meg, de azt egy egyszeru /etc/sysconfig/i18n beallitassal megoldottam... de itt meg sajnos csak ket betu nem stimmel es ez nem a keymap beallitasa, hanem valami kde-s dolog lesz...
-
zLegolas
őstag
Az oldalamon a letöltések között megtalálhatod az MPlayer forrásból való telepítésének a leírását. Régi verzió, de nagyjából igaz.
Csináld azt, hogy kombinálod a leírt módszert a CVS felrakásával, az meg a www.mplayerhq.hu oldalon van leírva, roppant érthetően.
Röviden:
1. A leírásom alapján másolj be mindent oda, ahová kell (fontok, skinek, kodekek)
2. A CVS-t szedd le, és azt fordítsd (./configure --enable-gui --language=hu), (make), (#make install)
Sima ügy. -
rollins
őstag
Ebben az új Ati driver -ben már nincs fglrxconfig, hanem csak aticonfig parancs opciókkal.
setup -pal bekonfigoltam a vga -t, vesa -t használt és egyenlőre ez is jó, majd az
aticonfig -f --initial --resolution 800x600,1024x768 (vagy amilyet akarsz). Az -f opciót érdemes bekapcsolni. -
Out
addikt
Hello!
Tegnapelott ejszaka nekiestem az fc5 upgradenek, es mondhatom csont nelkul sikerult frissiteni az fc4-t fc5-re. Tegnap meg kisebb beallitasokat kellett megcsinalnom, de meg mindig nem teljesen olyan mint az fc4 volt. Egyebkent tenyleg gyorsabb lett a rendszerbetoltes sebessege, a KDE is gyorsabban indul el. Amikkel problemam van:
- 3D-t nem tudtam beizzitani sehogy (Nvidia), se az nvidia binarisaval, se az nvidia-graphics csomagokkal, se a neten fellelheto nvidia binaris patchelessel. Ugyhogy vagy forgatok egy sajat kernelt, vagy megvarom amig kijon egy hivatalos kernel (azt hiszem az utobbi lesz, annyira nem fontos meg a 3D)
- KDE-ben a magyar ékezetes betűkkel is gondom akadt. Pl az ő és az ű helyen csak [] jelenik meg, es ez mind a KDE menukben, mint a terminalokban elojon. Konzolon tokeletes es KDE alatt progikban is jo. Nem ertem
Tobb nem jut eszembe
mod: Sikerult beizzitanod az nvidia drivert az alapjan amit linkeltel?
[Szerkesztve] -
Nicky Nygaro
tag
As reported on the Fedora announce mailing list, the highly anticipated release of Fedora Core 5 has been delayed by several days and is now expected on Monday, 20 March: ''Due to circumstances outside of our control, we're going to be unable to keep to the scheduled date of March 15th for the release of FC5 and instead are going to have to make the release date Monday, March 20th.''
-
Out
addikt
Apt-get [link]
repok:
rpm http://ayo.freshrpms.net fedora/linux/4/i386 core updates freshrpms extras
rpm http://ayo.freshrpms.net fedora/linux/4/i386 tupdates
rpm http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/dag fedora/4/en/i386 dag
rpm http://apt.sw.be fedora/4/en/i386 dag
rpm http://ftp.heanet.ie/pub/freshrpms/pub/dag fedora/4/en/i386 dag
rpm http://rpm.livna.org/ fedora/4/i386 lvn
rpm http://dl.atrpms.net fc4-i386/atrpms stable
rpm http://dl.atrpms.net fc4-i386/redhat extras updates release
rpm http://newrpms.sunsite.dk/apt/ redhat/en/i386/fc4 newrpms -
Out
addikt
Hat vagy kerneltforditasz a mostani gcc-ddel, vagy pedig nezel kernel-module-nvidia csomagot rpm-bol, ha apt-ot hasznalsz akkor keress ra az nvidia csomagokra, es ha szerencsed van akkor talalsz a kerneledhez elore forditott modult. En ezt a modot valasztottam anno :o)
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Mi nem tetszik neki a kernelforrasban? Anno mikor kijott az FC4 nekem is volt ilyen problemam, es akkor az volt a baj, hogy a gcc ami a rendszeren volt es amivel a kernelt forditottak az kulonbozott es ezert nem ment fel az nvidia driver. Nem lehetseges hogy most is ilyesmirol lehet szo? Nekem egy FX5200-es van ami boven eleg lesz meg 5 ev mulva is, remelem :oD
Azert lusta topik ez, mert mindenki inkabb a nagy linuxos topikot hasznalja, ami nem is baj szerintem :o)
[Szerkesztve] -
KPepe
senior tag
Kösz, az ntfs megoldódott.
NumLock be van kapcsolva a BIOS-ban, de mégsem aktiválódik linux indításkor. Ha bekapcsolom, és mondjuk át-vissza váltogatok az ablakok között CTRL+ALT+Fx-al, akkor is kikapcsol.
MPlayer-t feltettem forráskódból, elsőre fel is ment, de sajnos nagyon gagyi a hang néhány film alatt, tuti elszúrtam valami kodeket. Ilyen az én formám -
KPepe
senior tag
Köszi, de ez nekem nem nagyon akar összejönni. Még szenvedek vele egy kicsit, de lehet, hogy már rég túl lennék rajta, ha újratettem volna a Fedora-t. De a linux nem erről szól.
Még egy dolog: a /mnt mappa nálam üres. Gondolom ide kéne bemountolni a meghajtókat.
A kérdés: a cd meghajtót hogy lehet megjeleníteni ott? Rendszer indításnál ugyan megjelenik az Automatikus CD csatlakoztatás, meg is tudom nézni a cd-k tartalmát, de az xmms-el nem tudok cd-ről mp3-akat játszani. Át kell másolnom a gépre a számokat. -
T. Almeida
senior tag
Bővebben: link
FAT32 legyen a Pendrive-on, ez is fontos. -
Protezis
őstag
Kösz a segítséget, sikerült megoldanom. Még a guis mplayert is sikerült felraknom, bár kicsit megizzasztott. Annak örülök legjobban, hogy sikerült megcsinálnom, hogy nem barmolta szét az mbr-t. Szépen a /boot-ba (?) rakta a grubot, mbr-be meg beraktam a gagot. Köszi mégegyszer!
-
Lateof
tag
wine:
[Lateof@ktv32-34-72 gw]$ wine GwSetup.exe
Lateof wine: creating configuration directory '/home/Lateof/.wine'...
Lateof /usr/bin/wineprefixcreate: line 189: 3007 Segmentation fault ''${WINELOADER:-wine}'' rundll32.exe setupapi.dll,InstallHinfSection DefaultInstall 128 wine.inf
Lateof wine: wineprefixcreate failed while creating '/home/Lateof/.wine'.
Lateof [Lateof@ktv32-34-72 gw]$ wineserver: could not save registry branch to /home/Lateof/.wine-wrUV1Q/system.reg : No such file or directory
Lateof wineserver: could not save registry branch to /home/Lateof/.wine-wrUV1Q/user.reg : No such file or directory
Erre tudsz vmit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Elite: Dangerous
- Google Pixel topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Projektor topic
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest