Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Azura
csendes tag
Sziasztok
a következő problémákra keresnék megoldást, ha valaki tud megoldást és meg is osztja velem azt nagyon megköszönöm.
- excelben kéne kombinált legördülő listát létrehoznom, értsd: van egy legördülő lista amiből kiválasztok egy értéket (eddig megy) és utána attól függően, hogy mit választok ki, ajánlja fel egy másik legördülő lista az értékeket. pl.: A1 cellába kiválasztom, hogy PC/Notebook/Minitor és attól függően hogy mit választottam, ajánlja fel a B1 cella legördülő listája, a megfelelő gyártót, mondjuk pc01, pc02, pc03, ha PC-t választottam...
- másik hasonló kérdés lenne, hogy hogyan lehet, azt megoldani, hogy ha kiválasztok egy éréket egy legördülő listában, akkor annak következtében blokkoljon bizonyos cellákat. pl.: kiválasztom az A1-ben hogy PC, akkor a C1-ben ne tudjak megadni képátmérőt, viszont, ha Monitort választok, akkor engedélyezze.
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat
Azura -
Azura
csendes tag
válasz Delila_1 #6604 üzenetére
Köszönöm a választ már működik is
Akkor pontosítanám a második kérdést:
Ott is legördülő menüvel kéne megoldani, hogy ha valaki kiválasztja mondjuk az a1, a2, a3... cellában, hogy hol van a telephely, akkor ha az adott telephelynek van emelete (b1), szárnya (c1) akkor ki lehessen tölteni azokat, ha nincs akkor ne.
A helyszínek legyenek mondjuk h01, h02, h03, h04, h05 és a h01-nél és a h02-nél van emelet és szárny, a többinél nincs.Köszönöm előre is a segítséget
Azura -
Azura
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e excel listára hivatkozni, úgy hogy a nevét egy cella értékéből hívom be.
A következő a példa:
Van egy eszközlista (neve: Megnevezés), és vannak külön listák az egyes eszközökhöz (nevek: Notebook, PC...)
A felhasználó kiválasztja a H3 cellában, hogy van egy Notebook eszköze.
Ekkor a J3 cellában már csak a Notebookok közül választhat.
Ezután egy függvénnyel leellenőrzöm, hogy a Megnevezés listából választotta-e az eszközt, vagy újat vett fel. (=IF(COUNTIF(Megnevezés;H3)=1;"igen";"új elem"))
Eddig megvagyok vele.
Most pedig azt szeretném megvizsgálni, hogy ami eszközt választott, azon belül valós gyártót választott-e, vagy újat vett fel?
Itt kéne nekem az, hogy a listára tudjak, úgy hivatkozni, hogy az dinamikusan változzon, annak függvényében, hogy mi lett korábban kiválasztva.Előre is köszi a segítséget!
-
Azura
csendes tag
válasz Delila_1 #7196 üzenetére
Visszaolvastam elég sokáig, de nem találtam a választ.
Igazából, ahogy néztem ott összefűzött listákról van szó, az megvan nekem is. A vége nem megy, hogy függvényben tudok-e cellaérték alapján utalni listára?
Tehát, ha ki van választva, a H3-ban hogy Notebook, akkor ezt az értéket meg tudjam hívni egy függvénybe, de ott a Notebook a lista nevét jelölje már, mert azt szeretném ellenőrizni, hogy a J3-ban kiválasztott LENOVO benne volt-e az eredeti Notebook listámban, vagy a felhasználó újként vette fel.[ Szerkesztve ]
-
Azura
csendes tag
válasz Delila_1 #7198 üzenetére
Eddig okés, csak mi van ha, nem Notebookot választ, hanem mondjuk PC-t, vagy Monitort és van még 20 másik eszköz?
tehát valahogy az kéne nekem, hogy a képletben a Notebook-ot egy cella alapján (H3) válassza a függvény
=HA(HIBÁS(FKERES(J3;Notebook;1;0));"Új gyártó";"Régi gyártó")
=HA(HIBÁS(FKERES(J3;H3;1;0));"Új gyártó";"Régi gyártó")
Ezzel ugye meg az a baj, hogy ekkor a H3 cella értékét keresi és nem az azzal egyező listában keres.
-
Azura
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #7204 üzenetére
Igazából egy eszköznyilvántartást szeretnék csinálni, amiben fel van tüntetve az eszköz megnevezése (notebook, PC, fax, Monitor...), majd az eszköz gyártója végül a típus.
Eddig meg is vagyok
Ehhez listákat határoztam meg, amiket össze is fűztem, hogy ne lehessen nem létező dolgokat bevinni, de mivel elképzelhető olyan eset, hogy mondjuk van olyan PC, amit nem vettem bele a listába, ezért megengedtem, hogy a Data validation ne csak a listákból vegyen bele adatot, hanem a feltöltő maga is bevihessen újabbat.
És mivel ez egy több ezres lista lesz, ezért szeretnék egy olyan ellenőrző oszlopot, ami megmondja, hogy a cellában szereplő érték a korábban meghatározott listák része-e?
A Megnevezéssel még nincs is gond, mert ott a Megnevezés listára hivatkozok, de utána már hivatkozni kéne, az összes eszköz listára, illetve ugye arra amit a felhasználó kiválasztott.
Nem tudom, hogy így érthetőbb-e? lehet, hogy kicsit bonyolult a megfogalmazás -
Azura
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #7206 üzenetére
igen egy ilyen listám már meg is van, még a bővítést is beállítottam, csak egy ellenőrző funkciót szeretnék beépíteni, hogy ha vki új elemet ír a listába, akkor a szomszédos cellában jelenjen meg, hogy az új elem.
csatolok egy nézetet, hogy mire gondolok[ Szerkesztve ]
-
Azura
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #7208 üzenetére
Ez OK
eddig megvagyok vele én is.
Ami nem megy, hogy a Gyártónál/Típusnál is megnézzem azt, hogy benne vannak-e a listában - ezt már csak makróval lehet megoldani?
A lista bővítésével egyelőre nem bajlódtam, azt úgy gondoltam, hogy manuálisan is meg tudom csinálni, csak azért akartam ezt a függvényezést, mert jó lenne látni, hogy milyen elemekkel kéne bővíteni a listákat. -
Azura
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #7220 üzenetére
azzal én is próbálkoztam, amit Delila_1 írt, de ugyan arra jutottam, amit írtál
akkor ahogy nézem, legegyszerűbb az autoszűrős megoldás.
igazából csak azért akartam így, mert ebbe egy leltárazás eredménye fog kerülni és az ellenőrzéskor lett volna egyszerűbb, hogy ne kelljen egyesével autoszűrőzgetni, mert az elég nagy meló lesz. esetleg még a makro jöhet akkor szóba, azzal fogok próbálkozni.Köszi a segítséget
-
Azura
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #7223 üzenetére
jogos
most még kicsit hülyültem az AB.MEZŐ függvénnyel, életemben nem használtam még, de jópofa
Köszi mégegyszer a segítséget mindenkinek!
-
Azura
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy cellában legördülő lista alapján lehet értékeket kiválasztani, akkor ott be lehet-e állítani, hogy ha egy másik cellában kiválasztok egy értéket, akkor ott egy default értéket jelenjen meg?van 2 listám
édesség (csoki, rágó, zizi)
csoki (Bounti, Mars, Snickers)ha H2-ben kiválasztom az édesség listából, hogy csoki
akkor az I2 cellában automatikusan jelenjen meg hogy Mars, de ugyanakkor a csoki listából választható legyen a többi márka is.
ha viszont a H2 cellába nem az kerül, hogy csoki, akkor az I2 cella értéke legyen egy "-" jel.Előre is köszi a segítséget
-
Azura
csendes tag
Sziasztok
egy olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e oldani valahogy, azt hogy ha vki kitörli egy cella értékét delete gombbal, akkor ne üres cellát kapjon, hanem egy képletet.
tehát vhogy bele lehet e égetni egy cellába egy képletet?van egy cellám, amiben egy képlet egy másik cella alapján kikalkulál egy érétket, de ezt felül lehet írni, viszont, ha később vki rájön hogy a felülírás nem volt helyes és kitörli a benne lévő általa beleírt értéket, akkor ne üres cella jelenjen meg, hanem a képlet, ami eredetileg is benne volt?
illetve lehet-e olyat, hogy egy cellában lévő képlet ne jelenjen meg a szerkesztősorban?Előre is köszi a válaszokat
-
Azura
csendes tag
Sziasztok
Írtam egy makrot és nem tudom, hogy miért vijjog, ha elindítom.
A Vlookup-ot emeli ki, hogy az a hiba oka.
Elvileg a sheet2-n létre van hozva egy lista (Márka). Ezt a listát meghivatkozom a sheet1-en az a1-a5 cellákban és azt szeretném, hogy ha az elem nincs benne a listában, akkor a cella szane legyen kék.Sub lista()
Cells.Interior.ColorIndex = 0
For i = 1 To 5
If IsError(VLookup(Cells(i, 1), Márka, 1, False)) = True Then
Cells(i, 1).Interior.Color = vbBlue
End If
Next
i = i + 1
End SubÚgy sikerült, hogy a B oszlopba beírtam a képletet (=ISERROR(VLOOKUP(A1;Márka;1;FALSE))) és akkor a következő makró működött:
Sub lista()
Cells.Interior.ColorIndex = 0
For i = 1 To 5
If Cells(i, 2) = True Then
Cells(i, 3).Interior.Color = vbBlue
End If
Next
i = i + 1
End SubElőre is köszi
-
Azura
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy az alábbi kódban hol van a hiba?
Van egy táblázat, ahol az A oszlop tartalmazza a neveket, a B azt, hogy hány éves az illető, a C pedig hogy hányast kapott egy dolgozatra.
Amit szeretnék, hogy a J oszlopba listázza ki azoknak a nevét, akik a legrosszabb eredményt érték el, és rendezze a neveket névsorba.
Meg is csinálja, csak végtelenre fut, és nem tudom, hogy hol a hiba.
Előre is kösziAzura
Sub sorbarendez()
Columns(10) = Empty
Dim min As Integer
Dim v As Integer
Dim w As Integer
Dim j As Integer
Dim i As Integer
min = Cells(1, 3)
v = 1
i = 0
j = 1
Do While Cells(v, 1) <> ""
v = v + 1
Loop
v = v - 1
For i = 1 To v
If Cells(i, 3) < min Then min = Cells(i, 3)
Next
For i = 1 To v
Do While Cells(j, 10) <> ""
j = j + 1
Loop
If Cells(i, 3) = min Then Cells(j, 10) = Cells(i, 1)
Next
w = 1
Do
w = w + 1
Loop Until Cells(w, 10) = ""
w = w - 2
Do
For i = 1 To w
If Cells(i + 1, 10) < Cells(i, 10) Then
a = Cells(i, 10)
Cells(i, 10) = Cells(i + 1, 10)
Cells(i + 1, 10) = a
End If
Next
Loop Until Cells(i + 1, 10) > Cells(i, 10)
End Sub[ Szerkesztve ]
-
Azura
csendes tag
Sziasztok
az lenne a kérdésem, hogy hogyan oldható meg, hogy egy excel sheet-en lévő táblázatot exportáljak egy meglévő word dokumentumba makro segítségével.
Előre is köszi a segítséget
Üdv
Azura -
Azura
csendes tag
Sziasztok
írtam egy macrot, és valami miatt nem úgy működik, ahogy szeretném.
amit szeretnék elérni, hogy csináljon egy frissítést, ezzel befrissíti a táblában lévő adatokat, különféle külső adatbázisokból, majd hajtson végre egy hiperlinkesítést (az A oszlopban lévő értékekhez csatolja az AT oszlopban lévő webcímet)ha külön futtatom a 2 macrot, akkor minden további nélkül lefut, de ha a runall macrot futtatom, vagy összeteszem egy macroba, akkor is lefut, de a hiperlinkek nem működnek.
Előre is köszi a segítséget
AzuraSub frissit()
ActiveWorkbook.RefreshAll
End SubSub link()
i = 1
Do While Cells(i, 1) <> ""
i = i + 1
Loop
i = i - 1
For J = 2 To i
A = Cells(J, 46)
b = Cells(J, 1)
Cells(J, 1).Select
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=A, TextToDisplay:=b
Next
Columns(1).Font.Name = "Arial"
Columns(1).Font.Size = 8
End SubSub runall()
Call frissit
Call link
End Sub
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nők, nőügyek (18+)
- 3D nyomtatás
- Kerékpársportok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Ez a mondat angolul?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs