- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vik5
csendes tag
-
-
macikos
addikt
Hogyhogy nem tudod elolvasni vele a szöveget
A képek innen vannak: http://fonarevka.lux-rc.com/
-
Én is tudom , hogy gyenge, inkább hagyom úgy ,ahogy van ,ha lesz majd megint a tescoban cree, akkor veszek egyet.
A tescoban tesztelve erős kivilágítás mellett a cree a polc elejétől a végéig elvitt. Ez a lámpa esti fényben sokáig elvisz, de furcsán. Látom, hogy oda világítok, de pl egy feliratot nem tudok elolvasni vele, csak ha ~1-2m-re közelítem a lámpát. Nappal max 1m.
Az első kép biztos jó? Nem látni semmit
Köszi a választ
-
macikos
addikt
A gond az, hogy szinte az egész lámpát ki kellene cserélni...
Nem fikázni akarom, de azzal a 7db LED-del egészen biztos nem erős a fénye, nekem is van hasonló, 7 LED-es lámpám és nagyon gyenge. A ledeket ki kellene cserélni egy erős ledre, de ahhoz meg kellene elektronika, ráadásul mindezt valahogy bele kell rakni a lámpatestbe, ráadásul a ledet rá kell ültetni valami komolyabb fémfelületre, ami biztosan tartja, továbbá elvezeti a kibocsájtott hőt, esetleg kellhet még speciális akkumulátor is... szóval nem egyszerű, meg így már nem is olcsó, ekkor már ott van az ember, hogy jobban megéri egy kész, erős lámpát venni.
Az aszférikus lencse jó dolog, viszont a fényt nem "többszörözi" meg
Csak érzékeltetés képpen, ezen a képen annyi látszik, mint kb. egy ilyen 7 ledes lámpával: [link]
Ezen a képen pedig egy erős lámpa fénye látható: [link]
Na az ilyenekre érdemes lehet aszéfikus lencsét tenné, de gyenge fénynél nem sok minden fog változni. -
macikos
addikt
Most jutott eszembe egy beteg dolog
Mi lenne, ha betennék egy aszférikus lencsét a sima üveg helyére?
Nagyjából ez:
SST-90 LED-es lámpa normál lencsével
ugyanez aszférikussalCsak itt meg az a szar, hogy akkor lehet kellene még egy lámpa, mert hogy nem fogom cserélgetni, az biztos..., a mostani fényszórás meg pont jó.
Itt vannak aszférikus lencsék, olyan is ami direkt SSC P7-hez és MC-E-hez van: [link]
Kérdés, hogy mégis milyen lesz a "vetített" fény, mert azért azt se akarom, hogy 5 fokos szögben sugározzon...
-
Vácon találtam egy kisebb autós boltban egy SSC P7-et. 6990Ft-ba került , elképzelhető, hogy valódi?
mod: biztosan nem spiderfire volt, trustfire-szerű vékonyabb markolata volt
-
macikos
addikt
Számomra a SpiderFire SSC P7 jó lámpa. Akkora, mint a Led Lenser P7, szóval kényelmesen viselhető.
Álmaim zseblámpája (ami persze soha nem lesz az enyém), az egy Polarion: [link] 5200 lumennel és 400 ezer forintos árral...
Ami valószínűbb, hogy ha kapható lesz és egyben olcsóbb is lesz a Luminus CSM-360-as LED, akkor talán építek abból egy gigászi, 6000 lumenes lámpát
Az viszont nem lesz kis méretű a sok akkumulátor miatt. Persze ez is csak egy "álom", igazából nincs rá szükségem, a mostani lámpám is elég erős, azt se használom ki teljesen.
-
Random_
csendes tag
Ne vegyél vaterán mert szerintem nem éri meg.
Én egy LED Lenser P7 lámpát néztem és neten rákeresve 20ezer magyarországról rendelve. A vaterán 19ezer azt is tudom hogyan. Ugyanis Ebay-on 12ezer úgy, hogy Kínából ingyen idehozzák.
Már én is gondoltam rá, hogy megrendelek valamit ebayon és eladom vaterán felárral. Tuti biznisz.
Egy 8 gigás pen drive-ot vettem 2 hete ugyanígy. Itthon 12ezer volt, de akciósan láttam 10ezerért is. Ebay-en meg 5900 forint volt úgy, hogy ingyen kihozták. Kevesebb mint 2 hét alatt.Most megrendelem a LED Lenser P7-et mert jókat mondanak róluk és az álmamim zseblámpáját nem találom lásd korábbi hozzászólásom.
-
macikos
addikt
A Dealextreme-en nem kell külön regisztrálni, csak fizetni és megadni a címedet. Ezután persze létrejön ott egy regisztráció amelynek az adatait az e-mail címedre elküldik. A szállítás egyébként ingyenes.
Ha megvetted utána vissza be is tudsz majd lépni és nyomon tudod követni a rendelést, stb.
Meg persze a vásárlás után majd küldenek egy visszaigazoló e-mailt a paypeltől is, hogy mit vettél, honnan és hogy hova küldik.
-
macikos
addikt
De az akkut és a töltőt is rendeld meg
Paypalhez dombornyomott vagy valami normálisabb bankkártya kell, esetleg netkártya( ilyet lehet kérni a legtöbb kártya mellé).
A regisztráció a paypelre egyszerű:
www.paypal.com
név, e-mail, stb. meg kell adni a kártya számát és kész.
Ha megvan, dealextremen berakod a kosaradba a cuccokat, fizetés és megadod a paypeles e-mail címed és a hozzá tartozó jelszót. ennyiItt tudnak segíteni paypallel kapcsolatban: m[link]
-
macikos
addikt
Szia!
Igen is és nem is! Jó lámpák, de olcsóbban is meglehet őket venni, a vaterás ár nagyon sok! Az első lámpa a SpiderFire SSC P7, nekem is olyan van, nagyon erős lámpa, szórja a fény, tehát mindent bevilágít, nem egy pontban világít előre(szerintem tökéletes).
Ha a vaterán veszed, akkor még kell hozzá venned akkut és töltőt is!
Én a Dealextreme-ről rendeltem meg ezekkel együtt:
Így végül 10 ezer forintból megvolt az egész (lámpa, 2db akku, töltő). Alig 2 hét volt a szállítás. Paypal kell a fizetéshez.
A Fenix TK10-et én azért nem venném, mert drága ahhoz fényerőhöz képest, amit tud. Az egy dolog, hogy "márkás" meg sokan oda vannak érte, de a SpiderFire is nagyon jó lámpa, ahhoz képest meg amennyibe kerül és amekkora bőven megéri.
-
_ak_
addikt
Félig off/ random infó:
Igaz még a nyár elején, de rendeltem egy Led Lenser P3-at. Lehet, h drága a szokványos elemlámpákhoz képest, de nem hittem volna, h egy "kis leddel" ilyen fényt lehet csinálni, szvsz megéri a pénzt.
-
Random_
csendes tag
Sziasztok!
Én is elemlámpa vásárlásra adom a fejem és elsősorban ledesre és fém házasra gondoltam.
Volt egy zseblámpa amit a kollegám kapott ajándékként repibe az nagyon megtetszett, de
mivel repi ajándék volt nem nagyon volt semmi felirat rajta. Német partnertől kapta.
A lámpa mágneses volt azaz hozzá tudtad bármilyen mágnesezhető felülethez tapasztani ami nem egy utolsó szempont valamint a hagyományos fényén kívül a markolat hosszában is tudott világítani egy csíkban. Ilyen lámpát viszont nem találok sehol a neten.
Nem ismertek esetleg ilyen lámpát? -
macikos
addikt
Akkor már inkább vették volna neked a Varta lámpát vagy a Tesco-ból a Cree vagy SSC LED-es lámpát ugyanennyiért. Azok erősek lettek volna...
Ezzel a lámpával meg az a gond, hogy nincs normális reflektora, szóval még kicserélni se tudod a LED-eket, mert nem tudod hova betenni, kellene egy reflektor, valami foglalatszerűség, amire rárakod a LED-et, stb. Ha meg ráadásul a fejét nem lehet lecsavarni, akkor megette a fene. -
Sziasztok!
Végül is lett egy lámpám, mivel ajándékba kaptam , nem rendelhettem külföldről, ezért az egyik közeli boltból lett véve.Itt található a honlapja, feltöltöttem pár képet ide is , hogy jobban lehessen látni [link]. Láttam feljebb , hogy lehet ezt-azt cserélni a lámpákban.Elsőként arra gondoltam, hogy a 600mAh-es elemet 2500-asra cserélném, de kicsit bonyolultabb a dolog, mert a napelem miatt rögzítve van az elem. A fénye az első próbánál nem volt túl erős. A ledet ki lehet benne cserélni? Azon viszont meglepődtem, hogy az iránytű működik. Az életemet nem bíznám rá, de beáll a helyes irányba. 4250Ft-ba került ha jól tudom (kaptam, nem voltam ott a vásárlásnál). Ha lehet benne cserélni dolgokat , akkor jó alap lehet. A háza alu, de sajnos csak alul lehet szétcsavarni , felül forrasztva lehet.
-
macikos
addikt
-
attiLANte
tag
válasz
Veriakilis #167 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy mi volt az a másik LED, amit kifejezetten autós célokra fejlesztettek ki: Luxeon Altilon, adatlap.
Igaz jóval kisebb a fénye (800-1200lm), viszont a chipek elrendezése miatt egyszerűbb lehet tompított- vagy ködfényszórókban használni. Lencsével kivetítve a képét kb. 4:1 arányú téglalap lesz az eredmény egy négyzet helyett, amit talán könnyebb az autós igényekhez igazítani - mivel nem csak egy keskeny sáv, hanem az úttest teljes szélességében való megvilágítása a cél.
Remélem nemsokára a nagyközönség számára is elérhetővé válik, illetve lesznek combosabb változatok is. Darabonként 2-3000 lumennel már lehetne mit kezdeni... -
attiLANte
tag
válasz
Veriakilis #167 üzenetére
Igen, ezek a Luminus PhlatLight LED-ek elég durvák, csak hát a beszerzés és az ár is kritikus. Kisebbekből összerakni a kellő fényerőt meg macerás, bár nem lehetetlen...
"a LED-ek is legalább annyira érdekelnek, mint a heatpipe."
Akkor nincs kétségem afelől, hogy korrekt lámpa lesz a végeredmény - amennyiben rászánod magad."Tényleg,- láttad már a gépemet?"
Rémlik még régebbről néhány nagy réztömb, hűtőbordák a ház oldalán, meg egy rakat heatpipe, ami ezeket összekötötte - és persze az igényes kivitelezés. -
Veriakilis
senior tag
válasz
attiLANte #166 üzenetére
Igen, a hűtés elkészítése nekem tényleg nem okozna gondot.
macikos ajánlotta ezt a LED-et.
Nyilván brutálisan erős fénye lehet, és 1 LED-hez még optikát is könnyebb hozzáállítani, illetve beszerezni.
Az a baj, hogy nem is biztos, hogy kapható, vagy ha kapható is akkor nem csak a fénye, hanem az ára is brutális.
Egyenlőre még csak tájékozódom,- de a LED-ek is legalább annyira érdekelnek, mint a heatpipe.
Tényleg,- láttad már a gépemet?
Veriakilis
-
attiLANte
tag
válasz
Veriakilis #156 üzenetére
Ilyeneken már én is gondolkodtam, de nem olyan egyszerű egyszerű a válasz...
Mivel nem csak az a kérdés, hogy "mennyi fény jön ki" a halogén izzódból és ennek a duplázásához mennyi LED kell, hanem hogy ebből a fotonhadseregből ténylegesen mennyi (és hogyan) éri el az aszfaltot? Tehát nem a kétszeres lumen, hanem a kétszeres megvilágítás a cél...
A hűtéssel talán nem lesz problémád- még emlékszem mennyit szenvedtél/dolgoztál a hőcsövekkel a "hőskorban" -, csak arra szeretném felhívni a figyelmedet mielőtt súlyos tízezreket ölsz a dologba, hogy egyszerű fényforrás-cserével nem lesz hatékony a rendszer (legfeljebb ha HID-et raksz a halogén helyére).
Először is ismerni kellene a mostani fényszóró geometriáját, amiből nagyjából ki lehetne kalkulálni, hogy mekkora a hasznosított fénymennyiség, amit duplázni kellene. Vagy 100%-osnak tekintjük a mostani rendszer hatásfokát és úgy számolunk, hogy ezt az elméleti értéket - ami elérné az utat - kell kétszerezni LED-ekkel és a hozzájuk tartozó optikákkal, hiszen azoknak is van hatásfokuk.
A legnagyobb gond, hogy a LED-ek főként előre sugároznak. Így a hagyományos módon - foncsorozott parabolatükörbe szerelve - "előre nézve" a fény jó része a lámpaüvegen keresztül (irányítatlanul) távozik, szétszóródik. Csökken az út megvilágítása, hiába van több lumen, + nő a vakítás: tehát mindenképpen kell egy hatékony optikai rendszer is.
A másik probléma a megfelelő fényeloszlás kialakítása - nem lehet minden LED a fókuszpontban egyetlen optika esetén. Ki kell kísérletezni, hogy mi az az elrendezés, ami az adott optikával hasonló vetített képet ad, mint az eredeti fényszórók.Az fizikai nehézségeken túl még jogszabályi akadályai is lehetnek a módosításnak, ha nem kiegészítő világításként (jellemzően távfényszóró) használnád - közlekedésbiztonsági okokból, pont a vakítás elkerülése miatt.
Hagyományos, bordázott üvegű fényszóróba halogén helyére elvileg "xenon-szettet" sem lehetne beépíteni, mert nagy a szóródás, nincs automatikus szintszabályzás és fényszórómosó sem. Műszaki vizsgán tuti bukó.A LED-es fényforrásokra nem tudom milyen szabályok érvényesek - illetve hoztak-e már rendeleteket ezzel kapcsolatban -, de gyanítom, hogy olyan lesz a megfogalmazás, hogy csak gyárit lehet majd használni, tehát az egyedi megoldások ezen a téren is kilőve. Bár sosem értettem, hogy miért kell keresztbe tenni annak, akinek szándéka és lehetősége is van arra, hogy jobbá tegye a járművét - akár egy jobb futómű, fék, vagy korszerűbb motor beszerelésével. Ha nem típusazonos, akkor áshatod is el magad...
Szóval: mielőtt belevágnál, alaposan járd körül a témát!
-
attiLANte
tag
Bizony hogy nem rossz!
Nemrég vettem én is egy ilyen cuccot és elégedett vagyok vele - mondjuk nem is voltak nagy elvárásaim. Eredetileg donornak kellett volna, de lehet megtartom, mert baromira tetszik a zoomolós móka.A keskeny csóva nagyon kemény, 100-150 méterre is jól látható fényfoltot vetít - nem vicc, még véletlenül se nézzen bele senki!!! A legnagyobb széttartásnál egyenletes és erős a fénye. A két végpont között a lámpafej előre-/hátratolásával (kb. 8 mm úthossz) fokozatmentesen változtatható a fénykúp szöge (kb. 40 és 4,5° között), csavargatni nem érdemes
.
Az én példányom elég extra: Cree XR-E LED van benne (vagy jó hamisítvány) hűtőcsillagra "szerelve". Két fényerő- és egy villogó fokozata van, amik között bekapcsolt állapotban az áramkör rövid megszakításával lehet váltogatni.
Aranyozott - vagy annak látszik - az összes érintkező felület, kellemes a kapcsoló, szép tiszta az optika. Képek itt (ha netán nem látszódna, vagy jelszót kérne a picasaweb, jelezzétek, még új a fiók).És akkor a hátrányok:
- A hosszanti bordázat a lámpatesten nekem nem tetszik és értelmét sem látom. Jobb lett volna valami csúszásgátló mintázat...
- Ebből is sokféle van. Úgy tűnik a gazdaságosabb változatokról előbb az aranyozott érintkezők majd a fényerő fokozatok tűnnek el, romlik a lencse minősége, közben a fényforrás is átalakul valami powerlednek látszó ojjektummá. Érdemes tehát figyelni ezekre az árulkodó jelekre a kiválasztásnál: gagyit ne vegyünk, főleg drágán ne!
- A mechanikai kidolgozás még mindig hagy kívánnivalót maga után: kicsit lötyög az optikát tartó "fej", kisebb illesztési hézag jobb lett volna.
- Ugyancsak a zoom-mechanizmust érinti, hogy a kialakításából fakadóan - az O-gyűrű(k) hiánya miatt - nem vízhatlan. Ez mondjuk nem lenne gond, csak hát a előbb-utóbb a por is behatol a résen, pont a lencse és a LED közé. De legalább könnyű tisztítani a lencse kiszerelésével.
- Apropó: lencse! Műanyag a lelkem, tehát nem túlságosan karcálló - szerencsére nem lóg ki a foglalatból, így valamelyest védve van.
- A villogó mód baromi idegesítő, mert gyárilag (legalábbis nálam) kb. 2Hz-en működött, amitől bármelyik egészséges embernek kifolyna a szeme. Szerencsére esetemben "könnyen" orvosolható volt, csak a 47k-s ellenállást (lásd a fenti galériában) kellett lecsökkenteni 2k-ra, és máris barátibb lett a stroboszkóp frekvenciája (6-8Hz kb.)
- A hűtőcsillag és az XR-E termikus kapcsolata nem megnyugtató, mert egy vékony szigetelő (fólia) réteg van a LED alatt és ennek az elrendezésnek az amúgy sem kiemelkedő hőátadási tényezője erősen függ a "szerelés" minőségétől. Ezt tetézi még, hogy maga az alumínium lapka is csak a sarkain ér hozzá a lámpatesthez. "Szerencsére" nem 20 hanem csak 1-1,5W-tal kell megbirkóznia - így talán nem lesz belőle halálcsillag
- Az "elektronika" csak 3,3V-ot ad a LED-nek a nagyobbik fokozaton, a kisebbiken 2,9-et. Üzemidő szempontjából utóbbi egész jó, elégséges fényerő mellett jóval tovább használható a lámpa (kb. 120-140mA az áramfelvétel). Merülő elemeknél alig van különbség a két fokozat között, mert az elektronika nem tud feszültséget emelni - és amúgy sem túl hatékony. Aki fotonágyút szeretne, az máshol keresgéljen - vagy álljon neki egy kis tuningnak, mint szaszlaci...
Összegezve: nem rossz kis lámpa - főleg hogy mindössze 2,4k-ért vesztegették. Csak egy Cree XR-E 1000-1400 HUF (fényességi osztálytól és színhőmérséklettől függően), a maradék 1-1,4k-ból nem nagyon jön ki egy alu lámpatest normális elemtartóval, fényerős, aszférikus akril lencsével...
Emellett az optika elég jól passzol a Cree-hez, mert "wide" állásban a LED fényének kb. 90-94%-át összegyűjti és még a keskeny csóvában is 70-72%-nyi fényáram összpontosul, így kisebb fokozaton is használható marad (lásd a fenti galéria utolsó képén a lencse fényhasznosítását: a fekete görbe az XR-E adott térszögbe sugárzott fényének relatív intenzitását mutatja, az alatta lévő terület pedig az összes fényárammal arányos - látható, hogy a lencse pont az előre sugárzott "erősebb" fényt gyűjti össze, így kisebbek a veszteségek -, elnézést a paint miatt).
Persze vannak kockázati tényezők - főleg a hűtés elégtelensége -, de az árat és a tudást figyelembe véve egészen jó kis szerkezet. Nekem egyelőre tetszik. Bocsánat a kisregény miatt...Akkuból szvsz. bármelyik jó lesz, az alacsonyabb feszültség miatt kisebb lehet ugyan a fényerő, de csökken az esélye a túlhajtásnak. Teljesen töltött akkuval nálam nem volt nagy különbség, mert kisebb a belső ellenállásuk mint egy átlagos elemnek, így jobban terhelhetők.
Merüléskor - főleg a kisütés vége felé - viszont számolni kell azzal, hogy az elektronika konstrukciója miatt a két fokozat között lassan eltűnik a különbség, tehát a maximális fényerő lecsökken a felére/harmadára. -
macikos
addikt
Szia!
Igen, jó lámpa, sok embernek van ilyen, megvannak vele elégedve
Én az Ansmann akkut venném. Most elemről üzemelteted? Csak mert annak magasabb a feszültsége 1,5V, az akkumulátornak pedig csak 1,2V. Tehát elképzelhető, hogy gyengébb lesz a fényerő. Nem akarom elvenni a kedved, csak szólok, hogy előfordulhat.
-
Kleroo
veterán
Sziasztok.A napokban vettem egy ilyen zseblámpát:[link]
BRUTÁLIS!!!!!!!
(kimérve) 50m-ig úgy elvilágít, mintha csak pár méterrel előttem lenne a ház. és vagy 100m-ig elvisz valóban.fényét pedig lehet fókuszálni. ha szétszórom a fényt, akkor pedig kb olyan erősen világít mint a kertben a reflektorunk.Eszméletlen. nagyon jó vétel. ja és icipici.
ti milyen AAA elemet ajánlanátok? ezeket találtam jó árban:
[link]
[link] -
macikos
addikt
válasz
Veriakilis #161 üzenetére
Nem nehéz túlszárnyalni, csak ugye ahhoz igencsak mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába
Tegyük fel azt mondod, hogy oké, nem érdekel mennyi, építesz két bitang erős lámpát. Csinálsz mondjuk 2db, egyenként 10 MC-E LED-et tartalmazó szúrólámpát. Na most ez 2x7500 lumen
Azért az elég lenne. Akkor kb. ugyanott lennénk teljesítményben, mert az is 100W körül fogyasztana, viszont fényerő embertelen lenne. Csak ez nem lenne valami olcsó mulatság...
Szerintem ha csinálnál kettő, egyenként 5db MC-E LED-et tartalmazó lámpát, az is erősebb lenne, mint a mostani halogén.
Vagy tudok jobbat, most jutott eszembe:
Luminus Phlatlight LED!!! Ez a legerősebb: [link] , [link]
Az egyik fórumon, vagy az indexesen, vagy a terminálon írták, hogy ilyenek vannak az Audi, stb. LED-es fényszórókban. Na most ez 6000 lument tud. Ha csak 1db ilyet raksz bele a lámpába, már az is 2-szer olyan erős, mint most a halogén. Ez gondolom 12V-ról megy, tehát még könnyebb is lenne, nem kéne szórakozni a feszültség előállítással, meg gondolom csak be lehet kötni direktbe, elektronika nélkül, bár ezt csak én gondolomMindenesetre bitang erős lenne
Már csak az a kérdés, hogy hol lehet ilyet venni és mennyibe kerül...
Itt kérdezd meg a hozzáértőket: [link] ők jobban benne vannak ebben.
-
Veriakilis
senior tag
Jó az a táblázat, amit linkeltél.
"H4 12 volts 130/90watt 3000 lumen"
Nekem az autómban jelenleg 2 db Tungsram H4 12V 140/100W P43t 52670U halogén izzó van.
Ezek szerint ez kb 3230 lumen fényerővel rendelkezik.
Ezt elég nehéz lesz túlszárnyalni még LED-ekkel is, nem?Volt olyan, hogy kiégett az egyik oldalon a 140/100W-os, és ideiglenesen betettem egy normális 60/55W-os izzót, de az az oldal igencsak gyengén, szomorkásan és sárgásan világított.
Végül is vetekszik az erősebb xenonokkal,- mondjuk hozzáteszem, hogy be van relézve, szóval nem az autó eredeti kicsi és gyenge reléiről megy.
Veriakilis
-
macikos
addikt
válasz
Veriakilis #157 üzenetére
Igen, de nekem csak zseblámpa kellett
Építettem volna szívesen valami nagyot, de ha úgyse biciklizek, akkor minek
A SpiderFire SSC P7 35 dollár volt. Itt van: [link] Mellé 2db 18650-es akku+töltővel az egész együtt mindenestül 10 ezer forint volt. Éppen tegnap néztem, 180m-re lévő bérházon halványan, de még látszik a fáknak az árnyéka! Mindez úgy, hogy nagyon szórja a fényt oldalra a lámpa. Egy szűken világító lámpa sokkal messzebbre is elvilágítana.
Autóba akarsz fényszórót építeni? Itt van egy táblázat a halogének fényéről: [link] Tehát olyan 3000 lumen körül tudhat egy 100W-os halogén. Viszont van egy nagyon lényeges dolog, mégpedig hogy a fény ott a fényszóró reflektoráról verődik vissza, de ha LED-et raksz be, akkor az közvetlenül előre sugározza a fényt, ezért az fényesebbnek is látszik/érződik. Tehát egy normál halogén fényszóró halogén izzóval egy ugyanolyan erős LED-essel összehasonlítva, a LED-es fényesebb lesz. Kérdés, hogy mennyivel. Fényszórónként 5db MC-E LED mindenféleképpen kellene. Vagy még több. Lehet kísérletezni kellene, tehát először 5-tel megpróbálni. Ezen a fórumon inkább foglalkoznak fényszóró építéssel, bár ők biciklire: [link]
-
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #153 üzenetére
Persze, mondtad, csak én úgy voltam a Police lámpával, hogy LED, ahhoz képest milyen erős. Franc se gondolta volna, hogy az semmi ezekhez képest
"Mikor maxon megy, mekkor a LED-en mérhető feszültség fullra töltött akkuval?"
Én nem mértem meg a feszültséget és az áramot és nem is fogom, mert amilyen ügyes vagyok a végén még rövidrezárom... tőlem kitelik
Innen vettem a 2.9A-t: [link]A vízállóságot nem úgy értem, hogy búvárkodás
de ha egy pohár vízbe beletenném, biztosan nem lenne semmi baja.
-
szaszlaci
addikt
Na látod, mondtam én, hogy ne a Police-al szenvedjél
Mikor maxon megy, mekkor a LED-en mérhető feszültség fullra töltött akkuval? Üzem közben!
Jah, víz alatt ki merted már próbálni?kaktusztea: hát azt a fényerőt bármi hozza.
Javaslat: Vaterás, TeszVeszes egy AA normál cerka elemes alumínium lámpa, 500-1000 HUF.
Kicsi, sokáig bírja, nem kel bele speckó akku.
Ez az, csak persze nem ennyiér kell venni.. -
macikos
addikt
SpiderFire SSC P7
Tehát a lámpa nagyon jó. Erős fénye van, kicsi, jól össze van rakva, nagyon masszív. Vízálló, 3 tömítőgyűrű van benne, menetek lezsírozva. A csuklópánttal egy gond van: valószínűleg kínaiakra méretezték, így egy normál méretű férfikézre az életben nem fog felmenni...
A lámpa fénye erős, nagyon erős. A legdurvább pedig az, hogy ha valaki meglátja, nem gondolná, hogy ennek a kis lámpának mekkora fénye van. Méretet, fényerőt és árat tekintve ez a lámpa a legeslegjobb vétel! Ekkora méretben, ilyen áron, másik ennyire erős lámpa nincsen. Első bekapcsolás áll-leesős. A LED maxon 900 lument tud. Mivel ebben a lámpában egyáltalán nincs elektronika, így nincs is igazán veszteség (persze az alacsony fokozatnál van, mivel egy ellenállással oldották meg). A teljesen feltöltött 18650-es akkumulátor 4,2V-os feszültséggel rendelkezik, a LED pedig 2.9A-t vesz fel!!! [link]
Így megvan a 12W, ami a LED maximuma. Ennek megfelelően van fény dögivel, ugyanakkor mivel kicsi a lámpa, ezért nem tudja a teste leadni a hőt, amit a LED termel, így már néhány perc után nagyon meleg a lámpa. A linkelt teszt szerint 10 perc után 60C fokos. Kézmelegítőnek télen ideális
A fényerő olyan, hogy nappali fénynél rávilágítva a tenyerünkre, olyan erős a fény, hogy nem bír az ember ránézni!
Ami nagyon tetszik a lámpában az a fényszórása. Tehát nem egy pontban világít előre, hanem szórja a fényt. A Policenál éppen az nem tetszett, hogy ahogy mentem a tök sötétben, mindig a lábam elé kellett világítani, hogy lássam hova lépek, így viszont nem láttam, hogy mi van előttem. Ezt meg csak bekapcsolom és fényes az egész udvar. Természetesen távolra is jól világít, 100-150 métert tud, csak ugye közben sok fény megy oldalra is.Az egész udvart úgy bevilágítja, mint a házon lévő 150W-os halogén reflektor!!! Nagyon kemény. 10 emeletes bérházak vannak tőlünk 130méterre, odavilágítva úgy, hogy előttem nemsokkal van egy faág, a bérházon tisztán kivehető a faág árnyéka, az erős utcai világítás ellenére.
Akartam tesztképeket csinálni a fényéről, de ez az én fotós "felszerelésemmel" lehetetlen... még összehasonlító képekhez is kevés. Legfeljebb egy tesztvideóval szolgálhatok a fényéről, bár ez se adja vissza igazán, hogy milyen erős a fénye: [link]
Este, teljes sötétség az udvaron, a garázs 15 méterre van. Először a Police-t kapcsoltam be, jól látszik, hogy nem látszik semmi. Miután nagy nehezen megtaláltam, bekapcsolom a SpiderFire-t. Jól látszik, hogy hatalmas a fényerő, a kamera egyből vissza is vesz az expozicióból. Utána következik a lámpa 2. fokozata, ami mint külföldi mérésekből kiderült, nagyjából 80 lumen körül van. A Police így olyan 40-50 lumen körül lehet. A múltkor erre még azt mondtam, hogy erős fénye van...Egy másik tulaj videója, szétszedéssel: [link]
Tehát ez egy nagyon jó lámpa. 2db hozzávaló Li-Ion akkumulátorral és töltővel 10e forintból megvan és örökké tart! Csak ajánlani tudom.
-
kaktusztea
tag
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot, de elvesztem az információ tengerében
Tudnátok ajánlani minél kisebb LED-es lámpát?Igények: gyakorlatilag tudja azt, amit a SE k750i mobilom zseblámpa módban a dupla LED-ekkel
Mobil csere előtt állok és vérző szívvel kell lemondanom eme luxusról, ami úgy tűnik a mobilok csak elenyésző számában található meg (ekkora erővel)
Nem túrához kell, hanem napi használathoz. Sokszor nagyon jól jön (pl. pincében).Tehát:
- max 5-6 méter távolságig kell
- minél nagyobb területet világítson be egyenletes fénnyel
- színhűség egyáltalán nem fontos
- nagyon kicsi legyen (kulcstartóra is akár)
- sokáig bírja (heti 3-4, pár perces használat mellett)Előre is köszönöm.
-
macikos
addikt
Megérkezett a SpiderFire SSC P7 lámpám
A rohadt életbe, hát ez valami veszedelmes. Bekapcsoltam nappali fénynél a szobában, nem is néztem bele, csak úgy nagyjából oldalról, majdnem megvakultam
A Police fénye olyan mellette, mint egy 9 LED-es lámpa a Police-hoz képest, sőt... akkor még keveset mondtam.
A lámpa kicsi, nagyon kicsi.Este képek/videó.
-
BaLee
addikt
Ha valaki durva fényű lámpát akar nézzen körül ebay-en a kínai részlegen.
Nekem egy SuperFire WF-501C jelű lámpám jött onnan, igaz nem árt hozzá 3 tölthető elem (CR123A) meg töltő de még így is 5 körül megvan és olyan a fénye mint egy reflektornak.Van belőle több méret, van 2 elemes, 3 és 4 elemes is, csak hosszban különböznek.
Hátrányuk, hogy folyamatos világítás mellett tölthető elemekkel max 15 percet bírnak de addig brutál a fényük.Volt előtte vagy 4-5 féle lámpám meg ez előtt a vaterán vettem valami komolynak kinézőt hát ha kapásból ilyet vettem volna sok pénzt megspórolok.
Bár az üzemidő miatt éjszakai túrázáshoz vagy hosszabb világításhoz nem ajánlott mert hamar lemerül.
-
-
Sziasztok!
Erről kéne egy gyors vélemény. [link]
-
-
macikos
addikt
Na, megtaláltam végre: [link]
Alul az oszlopok: 1. helyszín, 2. Beállítás (High, low, szórás, stb.), 3. Záridő
-
vaakuum
addikt
Ajánlom figyelmetekbe.
Kicsi, fényerős (WF-500-at tudásban bőven megveri), ÉS Fókuszálható!!!!http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14450
-
szaszlaci
addikt
-
macikos
addikt
Azért mondtam, hogy ne a teszt alapján válassz, mert ott a fényes lámpák nagyok! Pl. az Ultrafire WF-1300L-be 3db 18650-es akku megy, ezért is olyan erős a fényük, tehát messze nem összehasonlíthatóak egy AA-s lámpával, méretre meg pláne nagyok
Vagy pont a C3 felett levő 3 MC-E-s lámpa egy házilag épített 3 nagy LED-et tartalmazó lámpa, ezért olyan veszett erős a fénye
Átlagos felhasználásra nagyon is jó a C3, így látatlanba
Üzemidőben a nagy akkusok sem bírnak sokat, 1-2 órát. Ott az akkumulátor a nagyobb feszültség miatt ekkora méretű.
Viszont van a lámpákban több fokozat, ebben pl. 5: [link] Medium-Low-High-stroboszkóp-SOS, így nem kell mindig maxon járatni, kisebb fokozaton meg többszöröződik az üzemidő.Továbbá ez is: [link], meg a C3 is például azért jó, mert van hozzá egy hosszabbító/toldó cső. Tehát alaphelyzetben 2 elemmel/akkuval működik, de ha csak 1 van kéznél, akkor kitekered a csövet és már megy is.
Szóval a teszt alapján gyengének tűnhetnek a kicsi, AA-s lámpák, de a valóságban biztos nem azok. Ami nekem van Police az állítólag 50 lument tud. Átlagos felhasználásra az is elegednő. Na ezek meg 150 lumen körül tudnak!
-
eredetileg nem innen akartam, cerka elmeset néztem ki , de a tesztben iszonyatosan leszerepelt az UltraFire C3, amit kiéztem , így maradt ez, ez nagyon jó lenne, csak AA-s változat kellene. Jó lenne ez is, csak speckó elem, speckó töltő kell hozzá, azt meg maggammal vinni akár egy kirándulásra is, kicsit sok, és az akksi+töltő=lámpa árával
, ha egy AA-sból kifogy a szufla , bemegyek egy boltba, és veszek másikat, de ha ez meghal, akkor csak töltő. Mennyit bírna a TR-801 a saját akksijával, és mennyivel bírna kevesebbet egy hasonló teljesítményű , de AA-val gazdálkodó lámpa?
-
szaszlaci
addikt
Hogy nem ad le közel 230 Lument, az 100%. De jól használható lámpa lesz valószínűleg.
Lítiumból mindenképp a második, ezüstszínű Trust-ot javaslom, mert a másikban nincs védelem. Ez nagyon fontos.Ehhez töltő is kell, kérdés, ilyen kell-e neked, vagy inkább cerka elemes.
Töltőből inkább ezt tudom javasolni. Deal-en a legerősebb és a vélemények is jók róla. Ára sem sok.
-
macikos
addikt
Jónak tűnik, főleg a 230 lumen. Ami viszont nem, hogy ebbe 18650-es lítium akkumulátor kell, ilyen:
[link] vagy ez ami még jobb: [link]
Ez méretre jóval nagyobb, mint egy AA akku, de gyakorlatilag 3-at tesz ki, mivel 3,7V-os. Meg persze spéci töltő is kell hozzá: [link]
A tesztképeken főleg bicikli lámpákat hasonlítottak össze néhány LED-es lámpával. Volt lista a fórumban, csak törölték a topikot és mivel oroszul van, az életben nem találom meg
Egyébként nem azért linkeltem, hogy pont az alapján válasszBár ha segített, akkor jó
-
Ezt találtam a legjobbnak az olcsóbbak közül a tesztképek alapján, de nem látom, milyen elem kell bele
Erről mi a vélemény?
-
-
macikos
addikt
válasz
Depression #127 üzenetére
-
szaszlaci
addikt
válasz
Depression #127 üzenetére
Fogtam olyasmit kézben, egy 55 Wattos autós halogén van benne. Szivargyujtóról ment.
Egy 10 Wattos LED-el elérsz hasonló látszólagos fényt. (Mégha kevesebb Lumen is..)
Ezen gondolkozz szerintem, ne az idén 130 éves izzószálas technológián
Amúgy nem lehet drága egy olyasmi lámpa, pár ezer. -
szaszlaci
addikt
válasz
Depression #125 üzenetére
Ott nem a lámpa lesz a nagy kiadás, hanem az akkupark, ami azt a kb 30-50 Wattos halogént működésre bírja.
Ez?Csak le ne húzza a csónakot a sok akku
-
Depression
veterán
Sziasztok. Mennyibe fáj, vagy lehet egyáltalán kapni olyan (elem?)lámpát, mint amivel az x akták elején világítanak? Tópartra kellene horgászathoz, hogy az akár 100m-re lévő bólyát meg tudjuk találni.
-
PHM
addikt
A kollégámnak ez a lámpa van, elég erős fényű, bár picit mintha kékes lenne.
-
macikos
addikt
Blog? Bazz, nem is láttam, hogy van blogja
Na, akkor átolvasom.
Amit linkeltem utolsónak lámpát, arról 57 véleményezés van, ami nagyon sok! Tehát biztos nem rossz vétel.
Ami nekem van most Police lámpa, az is bőven jó normál felhasználásra, tehát nem fognak látni az űrből, de simán elvilágít a kert végébe. Itt van róla videó: [link] én csináltam
Ezek a lámpák meg erősebb fényűek, szóval képzelheted.
-
válasz
szaszlaci #121 üzenetére
Néha este is kell, így jó lenne a nagy látószög , vagy hogy is fogalmazzak
a fénye ne csak egy körben legyen, hanem szét is terüljön ha lehet (ha gyengébb is terül szét az sem baj ). A varta nekem is csak amiatt nem tetszi, mert nem fém.
Melyik a legjobb kapcsoló? Minden szempontból , kényelem, tartósság , stb. Mert van a sima fel-le, csavarós, lámpa vége benyomós.
Megnézem az oldalt, aztán kiválasztok párat, ami tetszik , és aztán kikérem a véleményeket.
Olvastam a blogod , de az nekem sok
-
macikos
addikt
Szerintem ez a Varta lámpa elég gagyi... külsőre főleg.
A legtöbb LED-es lámpa alumínium vagy acél házas. Neked elég lenne egy kis méretű lámpa is, nem? Mondjuk egy ilyen? [link]
Az ára $13, ami ~2500Ft, annyiért bőven jó, ingyen szállítják. 1AA-val megy, fémházas, csuklópánttal, jól néz ki, kicsi és erősebb fénye van, mint a Police lámpáknak!
Itt még van pár AA-val működő lámpa, bár az árak elég változóak: [link]
Vagy esetleg még ezek ajánlottak, népszerűség alapján legalábbis:
-
Köszi mindenkinek a válaszokat. A lámpa gépszereléshez kell , hogy lássam , hogy a venticsatit hova dugom pl. Nem kell katonai lámpa, amivel batmant hívhatom az égen , csak ennyi kell.
Hol van az a határ , ahol a minőségiek kezdődnek? Pl 1k kínai , de X k már inkább a drágábbakhoz áll közel.
Egyik haveromnak van egy ilyen police lámpája, az azért tetszik, mert fémházas, erős a fénye, bár 2db AA kell hozzá, a hátulján kell benyomni, és 1000Ft-ért vette a pecsában. [link] közben megtaláltam, ez az.
mod: [link] erről mit tudni? mennyi lehet?
-
szaszlaci
addikt
válasz
attiLANte #117 üzenetére
A 2 AA-s Tescós SMD LED-el van, hát nem nagy szám, éjszaka haver ilyet hozott.
Az kérdés, hogy Q5-höz van-e elektronika, és hogy milyen hatásfokú. (Deal-es lámpákról hallani ezt-azt, ha nem egyből az elemre kötik a LED-et, akkor is a felére kihajtja a driver a LED-et, már szerencsés.)15-25 óra természetesen nem teljes fényerővel értendő. (Nincs benne szabályzó, csak sima step-up.)
Mondjuk, hogy még ennyi edeig azért ad valami fényt, nem csak pislákol.
Mondjuk egy cerka alkáli legyen 2Ah, akkor az 3 Wh. Így már elfogadható ez az üzemidő. -
attiLANte
tag
Bezony!
A Tesco-s lámpákban is - úgy tűnik - használható ledek vannak:2xAA - 2500HUF (volt? most akciósan),
2xC - 3990HUF, (ilyet vettem volna kipróbálni, ha ezt is akciózzák)
2xD - 4990HUF (ha jól emlékszem, de lehet 5990).
Nézegettem őket: a közepesekben szakasztott olyan led volt, mint azok a Q5-ös Cree XR-E-k, amiket tavaly ősszel vettem (persze lehet, hogy más fényességi osztályú).
A kicsikből mintha két változat is lett volna, az egyikben szintén XR-E chip.
A legnagyobbal nem tudom mi újság, mert közvetlenül nem látszik a led az optika miatt. Külföldi fórumon írták, hogy abban SSC P4 van (az sem rossz).
2500-ért szvsz. nem rossz a 2db cerkaelemes változat, bár az elektronikáról és a névleges teljesítményről nem tudni semmi biztosat, viszont mindegyiknél elég masszívnak tűnik a mechanikai kidolgozás (mármint az átlag kínaihoz képest) és a kinézettel sincs baj.TheChos3nOne: csak megerősíteni tudom, amit szaszlaci írt, 1k körül 1xAA-s lámpából csak ilyen kínai cuccot kapsz és nem árt megnézni/kipróbálni, mielőtt megveszed. Van belőle több változat, ráadásul még az azonos kinézetűek között is lehet fényerő difi.
Egy normális powerled mostanában 1,5k körül mozog, úgyhogy 3k alatt ne számíts csodára...szaszlaci: ez a 15-25 óra tapasztalat? Kicsit soknak tűnik 0,2W-nál - milyen cerkaelem az, amiből kirántasz 4-5 Wh energiát?
-
szaszlaci
addikt
Olyan átlag 2 hét alatt kapod kézhez.
Nekem volt, hogy kicsit több, mint egy hét, de olyan is, hogy 3.TheChos3nOne: Jó lámpát ennyiért nem fogsz kapni.
Használhatót igen, este kimenni a WC-re kb. 1 AA (normál ceruza) elemes lámpa van elég korrekt. 1000 forint alatt. Erre gondolok. Ennyiért meg ne vedd, 6-700 Ft-ér vannak Vaterán is.
0,2 Watt kb, nagyjából egyenletes fénnyel, egy alkáli cerkával úgy 15-25 óra világítás. Aluházas. -
macikos
addikt
Leadtam a rendelést DealExtreme-en. Ezeket vettem:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19767
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4151szaszlaci: Nálad mennyi idő volt, amíg megérkezett a csomag?
TheChos3nOne: Vannak 1 ledesek, amik jó minőségűek, viszont nem ennyiért...
Ennyiért én a helyedben vennék a piacon egy Police lámpát, ahogy írják ott megkapni 1000-1600 forintért is, 3 akkumulátort adnak hozzá, töltővel. Jó minőségű és jó fénye is van, feljebb írtam is róla, meg van róla videó is.Vagy! Van a Tesco-ban Tesco-s LED-es lámpa (a másik fórumon írták). 3500-6000 forintig. Az olcsóbb változatban 3W-os Cree LED, a drágábbikban SSC P4 LED van. Tehát ezek nagyon jó lámpák!!! Bár ahogy írtam, a Police is jó, de azért gyengébb ezeknél.
-
Sziasztok!
Olyan zseblámpát keresek ami megfelel ezeknek:
Kis helyet foglal
1db AA elemmel műkődik
Ledes
Jó minőségű
Olcsó (közel sem 9-10ezer, inkább 1 vagy 1,5ezer)van ilyen?
-
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #112 üzenetére
A Spider-t fogom venni. Ahhoz képest, hogy milyen kicsi, maxon van hajtva és nagyon jó fénye van. Persze eléggé szórja a fényt, tehát távoli fénynek nem a legjobb, de azért elég jó lesz. Legalább majd azt látom, mi van előttem, nem ami 1km-re van
A töltős TrustFire-ben meg be van építve az akku... szóval azt ne vegye meg senki.
Esetleg majd a későbbiekben ha lesz rá pénzem veszek majd egy másikat távoli fénynek is.
Közben meg találtam egy oldalt, ahol lelkes Orosz barátaink egy nagyon jó tesztet dobtak össze:
-
szaszlaci
addikt
1: relative drágább, de tudni fogja amit akarsz, úgy viszont már olcsóbb
2: dobsz majd egy hátast a fényerőtől, de nem fog fele annyit tudni mint mondják. Azért a Police-al nem említhető egy lapon..könyvben sem.Candlepower. Olvasgasd és okosodj
Tesztelnek minden fajta lámpát itt.
A TrustFire C-BIN LED rögzítése nem győzött meg, csak oda van szilikonozva, semmi forrasztás. (Persze ez orvosolható.)A másik töltős Trust feje nem tűnik túl stabilnak.
A Spider viszont szimpatikus, átalakítás is szóba jöhet nála. Én ezt választanám.
Úgy tudom 2,8 Ampert kell, hogy kapjon a LED, ha párhuzamos a bekötés (valószínű) vagy 0,7-et, ha sorban vannak a chipek benne. Ha ezt megkapja mérés alapján, akkor jó. Ha a fele, akkor gondolkozhatsz elektronikán
Egy jó 1865-össel 30 percet világíthat max. De ebbe tuti hogy csak feszültségcsökkentés van, szóval csökkenni fog a fényerő úgy az akksi felétől. (nem vészesen) Így tovább bírja viszont.
Beszámolót meg várom ám!
-
macikos
addikt
UP a topiknak!
Közben szépen lassan végre megoldom, hogy tudjak vásárolni neten, azaz fizetni paypallel, ugyanis ez eléggé korlátozott a vásárlásban
Már csak azt kellene végleg eldönteni, hogy akkor most mit csináljak. Mondom a lehetőségeket:
1. Alkatrészekből építek egy lámpát. Ebben csak az a rossz, hogy drága. Kell LED, elektronika, akku, töltő, lámpa test, kapcsoló stb.
2. Veszek egy lámpát 40-50 dollár körül + akku+töltő, ami azért valószínűleg nagyon jó fénnyel fog világítani. A későbbiekben meg esetleg azt módosíthatom. Elektronikát kicserélem, kiveszem, stb.
Akárhogy építgetés, jó meg minden, annyi pénzem most nincs, hogy kisérletezgessek, stb. Szóval szerintem marad a második variáció.
Már csak meg kellene találni azt a lámpát, ami ezért az árért a legjobb. Számomra a legfontosabb a fényerő, tehát hogy minél inkább maximum közelében járjon a LED. Sajnos ennek megállapítása így neten keresztül nem a legkönnyebb. Így csak arra tudok hagyatkozni, ami a weblapon van. Tehát a képekre a lámpa fényéről, na meg az adatokra, hogy hány amperen megy és milyen gyorsan meríti az akkut
Amik eddig tetszenek és elég erősnek tűnnek:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19767
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.24974
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13336Kinek mi a véleménye?
-
szaszlaci
addikt
Elvileg a LED 230-250 Lument tud 1000 mA-en. Most 730 mA-t kap, olyan 210-230 Lumen lehet. Fényerőben ez alíg észrevehető, de az elektronika 3-3,4 Volton már nem elég erős. (Merülő lítium cella.)
A beépítést meg úgy oldottam meg, hogy az akksi pozitív oldala ér az akkufigyelőhöz, azok az alkatrészek a cső falába vannak belesüllyesztve. (Egy ellenállás és egy zener egy kétszínű LED egy-egy lábára kötve) Arról nem tudok már képet, a korrábiakon valamelyest látszik.
Aztán ehhez csatlakozik a power LED meghajtó egy utólag odaforrasztott rugóval.
Az egész pedig csak oda van téve, plusz van egy szigetelés. Három drót (LED +/- és táp -) fogja plusz a rugó, nem mozdul el.
Katt a képre. -
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #107 üzenetére
Akkor már majdnem kész?
Jó a fénye. Ez a szűkítő jó ötlet az akkuhoz, persze muszáj is. Gondolkodtam, hogy lehet majd jól beletenni az akkut az épített lámpába, de ez egy jó ötlet.
És akkor ez a LED mennyi lument tud elvileg?
Még az elektronikáról és annak beszereléséről csinálhattál volna pár képet. Majd ha esetleg kicseréled, ahogy írtad, csinálj már róla. Engem ez izgat talán a legjobban, hogy milyen módon van ott megoldva a kábelezés, berakás, rögzítés, stb.
-
szaszlaci
addikt
És még érdemes az első akril "üveget" valóban üvegre cserélni, csak hogy jobban nézzen ki a lámpa, ne a karcos, koszos műanyag legyen ott. Lehet bele köszörülni, én 1,5 mm-es üveget raktam, elég erős is.
-
szaszlaci
addikt
Közben megérkeztek az alkatrészek is. Ezeket alakítottam át a lámpán:
Kellett egy szűkítő bele, ami a 3 AAA helyett 1865-ös akksit fogad lötyögés nélkül. Ebbe építettem egy kétszínű LED-et is, ami az akku pillanatnyi feszültségéről ad tájékoztatást.És beépítve működés közben. Kapott még egy CREE feliratot, hogy komolyabb legyen
:
Balra az eredeti "7W LED", jobbra a CREE R2-es:
Itt a némileg átalakított idomban, belsejében egy elektronikával:
Meg becsavarva, szigetelőkkel:
A fénye pedig: előbb a "Police" LED, majd ugyan olyan beállításokkal az R2:
Amit még hozzáfűznék: az elektronika 1200 mA-nek volt hirdetve, de csak 700-at tud, holott a LED mehetne 1000-n is.. Majd cserélve lesz, de azért összeraktam, legyen valami.
Ami az árakat illeti:
"Police" 7W lámpa: 1300 Ft
Lítium akksi + egy tartalék: 2000 Ft
Töltő, saját készítés: 500 Ft. Új, gyári kb 1500 Ft.
Elektronika: 700 Ft
LED: 1300 Ft
Szigetelőgyűrűk: 300 FtAki kínai piacos lámpákhoz van szokva, elég komolynak fog találni egy normális power LED-et, fényerőben sokszorosa, akárcsak hatékonyságban.
-
szaszlaci
addikt
Teljesen jó, kivehető. Bár fotóval kevesebbet bajlódtál volna.
Arra gondoltam, hogy mikor gyártják a kínai LED-eket, megnézik hogyan sikerült, és az alapján tehetik bele egy lámpába. (3, 5, 7, 10, .. Watt).
Mert nem sok különbség van ám köztük. Legalábbis nem annyi, mint a ráírt Wattok alapján. Mondjuk 0.8, 1, 1.2, 1.3 Watt, így lehetne számozni.
A 25 Wattos látatlanban pl olyan 2 Watt körül fogyaszthat. (Egy másik Police 30-as fényéről meséltek nekem)És észrevettem mégvalamit: Fenix LD20 drága és márkás lámpa. A képen a test közepe nagyon el van vékonyítva. A képen úgy tűnik, hogy nagyon vékony ott a falvastagság, simán eltörik ha nekitámyaszkodok valaminek és a kezemben van..
Ezt lemérhetné ám valaki, ha van ilyene! -
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #102 üzenetére
Na, szóval nem tudom mennyire felel meg, de csináltam valamit
Mivel tesóm nem hozta vissza a fényképezőgépet, ezért jobb híján mobillal csináltam két videót, mert a videókamerával nem akartam bajlódni.
Itt van a két videó: [link]
Az első az udvaron készült. Egy tipikus napelemes, bóvli LED-es kerti lámpa volt az összehasonlítási alap.
A másodiknál a helyszín a szobám, csak egy 60W-os asztali lámpa világít, matt fehér festékkel ellátott "reflektorával" a fal felé fordítva, aztán persze mint majd látható, le is kapcsolom és csak a zseblámpa világít.
Ha valami nem jó, akkor szóljatok
-
szaszlaci
addikt
Persze, lehet elektronikát cserélni, de akkor már részben magad építed
. Akkor meg érdemes már mindent összeválogatni. Olcsóbb is, jobb is úgy.
De még így sem lesz egyszerű jót venni. Ott is kb nullát ér, amit írnak róla. Nemsokára érkezik majd nekem, akkor meglátjuk, tud-e 1 Ampert az 1,2-nek árult meghajtó.
Ha nem, elmegyek ChipCad-be, és megmérem mielőtt megvenném.Mint kiderült, készet fogok használni. Próbáltam egyet csinálni, MC33063-as IC-vel, de nem indúlt el, meg nem is tul jó hatásfokú. Gyárinak nagy előnye, hogy állítható a fényereje a táp megszakításával!
-
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #99 üzenetére
Akkor jól sejtettem, hogy nem mind arany, ami fénylik
Furcsa is volt, hogy 2 lámpára ráírják, hogy 900 lumen, erre az egyiknek sokkal gyengébb a fénye. Ahogy nézegettem a többit is, ennek van a legerősebb fénye: [link], sokkal erősebb, mint a többi, de még erre is azt írják, hogy nincs 900 lumen... viszont legalább ez kétszer annyiba kerül...
És kicserélni az elektronikát?
Te amúgy magad építesz áramkört vagy veszel?
A lámpám fényéről akkor ma este csinálok pár képet.
-
szaszlaci
addikt
Igen, ez is egy megoldás, nem is rossz. De nézzük, én miért építek inkébb:
-Amilyen elektronikát ezekbe tesznek, gyakran hallani, hogy a fele áramot sem adják le, mint ami kellene a LED-nek. (Írják is amúgy kommenteknél.) Az SSC P7-es amúgy is erősen megjáratva tud csak 900 Lument.
-Egy darab 1865-ös akksi megy bele. Legyen egy erős, 2400 fölött nem tud egyikse a gyakorlatban. A LED 10 Watt fölött fogyaszt. Ha nem lenne elektronika, akkor fél óra üzemidő. De van, és ha jó hatásfokú, akkor 20 perc full fényen.
A gyártó 2 órát mond. Hazudik vagy nem adja le a 900 Lument. Szerintem mindkettő.
-Nem valószínű, hogy üveg az eleje, mégha azt is írja.Tényleg nem jó ha egy pöttyöt vetít csak. Szerintem ez meg túl szórt, nem világít messzire. De ez használat, ízlés kérdése.
A töltő nem drága. Én magam csináltam 500 Ft-nyi alkatrészből, trafóm volt. De 1500 Ft-ért deal-en is megkapod. (Ha előbb veszem ésre azt veszem.) Kell még akksi is, mert nem tartozék, meg kell nézni, mert sok a gyenge. Az se drága amúgy:8-10 dollár/2 db.
900 Lumen nagyon sok. Szerintem nem tudod, mit jelenthet ez valójában (nem leszólásképp írom, ne érts félre). A mostani kínai lámpád így látatlanban 50 legfeljebb 100 Lumen lehet, és az se használhatatlan..
Itt már lehet forrósodni is fog.Ezt a lámpát még nekem linkelték egy általam ajánlottra, amit a mechanika miatt említettem. Kétségtelen, masszív, okosan kitalált lámpának tűnik.
Én majdnem ezt vettem, de olvastam róla nem túl bíztató infókat, így hát lemondtam róla. 1 Wattot ad a LED-re a 3,7 helyett..
Első vásárlási szabály nálam mindenre: ne hidd el amit mondanak, mert mindenki hazudik. Én is.
Meg győződni róla korrekt módszerekkel.
-
macikos
addikt
Írjatok már valamit, hogy pörögjön a topik
Senki nem akar világítani?
Na, a másik fórumon linkelték: [link]
Tehát ha 7000Ft-ért lehet venni egy ilyen lámpát, akkor minek építsen az ember magának?
Annyi van, hogy kell hozzá egy töltő a spéci akkunak, de gondolom nem drága.
Lehet végül egy ilyet veszek majd. Már csak össze kellene őket hasonlítani, mivel jó pár ugyanilyen LED-es lámpa van. Kérdés, hogy melyiknek milyen reflektora van, a teljesen tükrös jobb, nem? A másik pedig a fényszórás, tehát ne egy pár fok alatt látszódó kis kör legyen 900 lumenes, hanem viszonylag szépen el legyen osztva.
Továbbá az egy dolog, hogy 900 lumenes LED van benne. De kérdés, hogy effektíve mennyit tud. Tehát mennyin van hajtva, mennyi a veszteség az elektronikán, stb.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Winner_hun #96 üzenetére
Az nem baj, ha csak egy sokledesed van! A lényeg, hogy így látjuk, mit jelent 11, 50, 100 és 175 Lumen (ezek a fokozatok ugye).
Kínai sokledese sok embernek van, az jó viszonyítás. De lehet referencia egy 60-as izzószállas lámpabúrában, vagy egy halogán asztali lámpa, ...Amúgy jól néz ki, kicsi és elég jó az üzemideje.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Winner_hun #94 üzenetére
Csinálhatnál fényképeket a fényéről valamivel összehasonlítva, meg hogy szétszerelve hogy néz ki!
-
Winner_hun
félisten
Fenix LD20-as pilácsom van, hát valami brutális fénye van. Nem volt olcsó, de elemlámpákból sosem volt valami jó lámpám, valakinek vettem ilyet, kipróbáltam, kapásból vettem magamnak is. A változtatható fényerő nagyon jó opció benne, a villogás beszívott állapotban a hangulatra rakhat még egy lapáttal
-
EZoli752
tag
Felkerültek a képek adatai a Led Lenser P17 tesztképeiről. (Fényképező, F, expozició idő, Iso, mm, stb.)
Led Lenser Weblap Katt -
EZoli752
tag
Érdekel valakit hogy mint tud a Led Lenser P17?
Csináltam esti képeket egyenlőre 150m 50m 30m 10m (kb. értékek) -
szaszlaci
addikt
LED, elektronika, lítium akksi, töltő.
Ha megvárod, míg megérkezik az enyém, akkor tudok róla írni, hogy milyen így, mikre kell figyelni. Készítek majd egy leírást képekkel, úgy érthetőbb is lesz.Azt jó ha tudod, az elektronikák nagyrésze több fokozatos. Tehát nem muszály mindig fullon járatni, elég ha egy pillanatra kikapcsolod, akkor a következő fokozatra kapcsol.
700 Lumennel kiélheted magd, vagy 15x erősebb mint a mostanid, borzalmasan sok
De ahhoz már akku is kell. Kb 12 Watt elektronikával.. -
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #89 üzenetére
PC építésnél szoktak olyat csinálni néhányan, hogy az egész számítógép házat feltöltik olajjal
Legalábbis csináltak már ilyet.
Én arra gondoltam, hogy csinálok egy 700 lumen körüli lámpát. A mostanit megtartanám általános világításra, a 700 lumen-es (vagy akár mégtöbb) meg arra kellene, hogy kiéljem magam
Már csak az a kérdés, hogy milyen alkatrészeket szerezzek be.
A tiéd az milyen alkatrészekből készül?
-
szaszlaci
addikt
7-900 lumen nekem is tetszene
Meg hozzá az akkupark..
Azon a fórumon elmebeteg lámpák készülnek. 200 Lumen már fókuszálva meggyújtja a gyufát a fényárammal..
Nekik már a bordával vannak gondok, nem a hőelvezetéssel.
Szóval itt még bőven elég az a hűtés, amit ezek a lámpák tudnak. Ilyen téren elég jók a kínai cuccok, fém az egész, ráadásul korrekt hővezető ötvözetből vannak. (én gondolom hogy ötvözet)Alkohollal? Hát ez elég meredeken hangzik
De szerintem nem működne:
-hőtágulási problémák
-hosszútávon az akrill cuccokkal kérdés mit csinál..
-fénytörés, tükröződés, ki tudja
-ha nem áramlik, szerintem kevés hőt vezet
De érdekes ötlet, nem gondoltam volna rá az tuti.Elektronika: minden LED-hez kellene, ezért megy tönkre például a 4 elemes kínaiak 90%-a.
Ilyen elektronikák léteznek, az akkufesz alapján választhatsz:
-Sima áramkorlát: ha nagyobb az akkufesz, akkor beállítja és kész. Eldisszipálják a felesleges feszültségkülönbséget, ezért rossz hatásfokúak de olcsóak.
-DC-DC-k között:
-Step-down: röviden 90% feletti hatásfok, tekerccsel (vagy kondenzátorral) nagyfrekvencián alakítja át.
-Step-up: van, ami már egy ceruzaelemről képes meghajtani egy LED-et. 70-80% általában.
-Step-up-down: az előző kettő együtt.Én egy ilyet rendeltem, egy chipes, 3,7 Volt, 3,7 Watt, 250 Lumen.
-
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #84 üzenetére
Annyira nem szedtem szét, hogy kivegyem a LED-et. De a kép alapján nekem a második "verzió" van... ennek ellenére nagyon jó. Persze egy 7-900 lumenes LED nagyon tetszene
Ahogy olvasgattam a Terminal fórumát az jött le, hogy a legnagyobb gondot a hőelvezetés okozza. Azzal még nem próbálkozott még senki, hogy a lámpafejet feltöltik alkohollal, ami ugye nem vezeti az áramot, így hatékonyan át lehetne adni a hőt a lámpatestnek. Elég lenne csak a fejet megtölteni, aztán valahogy leszigetelni, hogy ne folyjon ki. Szerinted?
Tehát akkor mindenképpen kell elektronika ezekhez a komolyabb LED-ekhez?
3,4V? Akkor az több, mint 13V? A kérdés az lenne, hogy az akkut hogy lehetne ilyennél megoldani?!
-
EZoli752
tag
akkor nem neked szolt az írás
-
EZoli752
tag
Új Led Lenser lámpák akár 30% olcsobban!
Weboldal -
szaszlaci
addikt
Igen, a mechanikai rész egész korrektnek mondható ezeknél, én is úgy vettem észre.
Ezek a LED-ek 3,2-3,6 nyitófesszel működhetnek. Lehet hogy több, nem lehet megmondani.
Tehát már 3 AAA alkáli is szépen túlterhelnél, a 3 akksiavl még pont jó. Hogy mit szólna 4-hez? Kicsit világosabb lenne, de 2x úgy melegedne, fogyasztana. Dúrván túlhajtaná, nem hiszem hogy sokáig maradna életbe.Hőátadást megnézted a csillag és a test között? Szoktak még ott finomségok lenni, aztán elég ha nem teszed helyre.
Fogyasztást tudsz mérni?
Ha van multitd megméred az akksik üresjárati feszültségét egy kevés használat után, majd az áramot is sorba kötve az elemekkel, miközben ég a LED. És összeszorzod.Honnan az info, hogy 3 Watt, és Luxeon?
Az igazi így néz ki. Kinaiakban nem gyakori ez, ott ilyenek szoktak lenni.Pár fényképnek is örülnénk ám szétszerelt állatpotban!
Amit linkeltem: 3,2-3-,4 Volt az égésfeszültsége chipenként (négy van belőle sorba), ezzel már fullra hajtva is képes üzemelni.
De ehhez elektronika kell, ami leszabályozza az áramot 700 mA-re.
Rendelés: PayPal-al fizetsz, ingyen kihozzák bármit is veszel.
Vásárolhatsz még ChipCad-nél is, ott nem hallottam még hamisítottat.
Deal-en előfordult már, kinai bolt. De amúgy rendben vannak annak a cuccai is. -
macikos
addikt
Közben beesteledett, jó sötét lett, kimentem kipróbálni. Általános használatra, tehát otthon, kiránduláson, stb. világítani tökéletes, annyi van, hogy az űrből nem fognak látni
, de az a 80-100m amit írtak, IGAZ!
-
macikos
addikt
válasz
szaszlaci #81 üzenetére
Na, hát igen, furcsa is volt
Közben reggel megjött a lámpa. Először is, kezdjük a rossz dolgokkal. Ez kínai. Főleg abból látszik, hogy ujjlenyomatos belülről az üveg
A másik, hogy feltöltöttem az akksikat, erre csak nem kapcsolt be az istenadta. Mondom mi a franc van. Töltöttem még az akksikat, aztán gondoltam egyet és szétszedtem a lámpát. Hát az áram hozzávezető rúgónál el volt engedve a forrasztás.... bazz mondom, még jó hogy új
Visszaforrasztás után persze jó lett.Ami pozitívum: kva erős. Kis túlzással nappal szobában olyan, mint egy átlagos lámpa teljes sötétben. Majd még este kipróbálom az udvaron, mert ott derül ki, hogy mit is tud, de azt kell mondanom, hogy ez a 3W-os Luxeon LED nagyon jó. Továbbá maga a lámpa, hogy full alumínium, abból is a minőségibb fajta, jó megmunkálással. Tehát a kezdeti nehézséget leszámítva nagyon elégedett vagyok vele.
Azért ez a Luxeon LED is elég jónak számít... sokan azt a szót hallva, hogy LED lámpa, egyből a hagyományos LED-ekre gondolnak, azokhoz képest meg ez... hiába nem a világ legjobbja, de magasan veri a hagyományos LED-eket
Egyébként gondoltam rá, hogy tuningolom egy kicsit, de egyelőre még örülök neki
Szerinted ez a 3W-os Luxeon LED, ami most 3 AAA-ról van táplálva, 4 elemhez mit szólna? Tehát +1,2V hazavágná?Ez a LED meg amit belinkeltél jónak néz ki. Mekkora feszültség kell neki? Továbbá hogy történik ezeknek a beszerzése itthon?
A beszámolót meg várjuk
-
szaszlaci
addikt
25 Watt LED-lámpa 4000 Ft-ért?
Az nagyon durva lenne. Ami meg méginkább, az az üzemideje azzal a 3 AAA-val. Elméletben kb 4 percet bírna.. Gyakorlatban a felét.Azért hangsúlyozzák a 100 métert, hogy megvedd. Az nagyon sok lenne, ha igaz lenne.
Javaslom, építsd át a lámpát! Megtartod a burkolatot belőle, esetleg akksikat, töltőt, és veszel bele egy rendes LED-et, elektronikát hozzá.
Akkor lesz egy jó lámpád, kevés pénzből.
Jelenleg ez az egyik leghatékonyabb LED a világon.
Ez 9,5 Watt, 750 Lument tud. Ez borzalmasan sok, főleg fókuszálva.
Ezekbe a kínai lámpákba nem raknak igazán komoly LED-et (finoman fogalmaztam). Ez megy amúgy Vaterán, kinai piacon. Van bennük egy power szerűség, amiről hallottam az mind rákötve egyenesen az elemekre.. Lehet őket használni, de kézi reflektornak semmiképp sem szabad nevezni.Nekem is ez a tervem egy Police-al, egy kevésbé erős LED-el, lesz majd beszámoló róla, előbb-utóbb ideér, csak külföldről nem a leggyorsabb.
Ez a fórum elég jó, javaslom az olvasását mindenkinek! -
macikos
addikt
Igen, ez az ami nekem furcsa volt és ez az, amiért megrendeltem
Van az oldalon 30W-os is, de abba baby góliát megy, amit nem adnak hozzá. Ez gazdaságosabb az akkukkal.
Elképzelhető, hogy tényleg erős, különben miért hangsúlyoznák, hogy 100 méterre elvilágít, ne nézzünk be, melegszik, stb.Elemekkel lehet 140W-os lámpát is csinálni: [link]
Bár ha lenne pénzem, akkor egy ilyet vennék: [link]
Ezt pedig egy másik topikban linkelték, na ez már tényleg elmebeteg dolog
:[link]
-
golyani
őstag
25W névleges 3 AAA-ról?? itt valami sutaság van. vagy ez a 25W egy normál izzó értékére vonatkozna? az erős luxeon ledek pedig szépen étkeznek ilyen 0,5-1A körül is akár, tehát nekem az a akku időtartam is érdekes.
-
-
macikos
addikt
Üdv!
Rendeltem egy ilyet: [link]
Leírása alapján jónak tűnik, kérdés, hogy ez a 25W a gyakorlatban mit jelent. Majd írok róla.
-
PHM
addikt
válasz
szaszlaci #75 üzenetére
Hasonlót most láttam én is a Vaterán, 200 Ft.-ért.
Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik, hogy egy normális
1-3 W-os powwer led ára 1000 Ft. fölött kezdődik.
Nemrég egy ilyen lámpát vettem a piacon 700 Ft-ért:
5 chipes led van benne, alumínium csillagba integrálva.
Az áramfelvétele valahol 3-400 mA között volt.
Átalakítottam 18650-es lítium akkuhoz.
Tartósan ugyan még nem próbáltam, de eddig nem tapasztaltam
nála számottevő melegedést. -
szaszlaci
addikt
Nem sok infót találtam a huzallábas LED-ekről, írok hát tapasztalatot:
210 000 mCd-os melegfehér (sárga), 40 fokos szórású LED. Ez átszámolva 70 Lument jelentene. Mindez 0,35 Watton..
(Ez ugy 200 Lm/W lenne, hát a felét sem tudják a legjobb powerek még 'cool white-on' sem.)
Ára 260 Ft, Vatera.Gyakorlatilag kb 7 lument tud.
3x-os túlhajtáson világít, de nagyon melegszik, a lábai égetnek, azokon keresztül pedig lehetetlen lehűteni. Normál üzemen nincs gond a hővel. Színe olyan, mint egy 35 Wattos, 12 Voltos halogéné, nem bántja a szemet éjszaka sem, ha fel kell kelni..Egyébként meg azt gondolom, jobb elfelejteni őket, mert fényerejükhöz és hatékonyságukhoz képest drágák nagyon.
-
szaszlaci
addikt
válasz
szaszlaci #73 üzenetére
Na találtam róla egy leírást, érdekes.
Lumen, Candella -
szaszlaci
addikt
Találtam valami (számomra) érdekeset.
Van ugye a Lumen és a Cadmium érték a fényerő meghatározására. Namost hogy is van ez? Mert érdekes dolgokat írnak róla: például hogy a kettő számszeri értéke ugyan az.
Akkor hogy is van ez?Például itt egy 280 Cm-os LED 280 Ft-ért. Vagy egy 380-as 490 Ft-ért. Akkor hogy is van ez? Mekkora fényerőr lehet itt számítani?
Mondjuk egy MagLite 4D-be való 3 Watt-os LED hány Cadmium, ha egyáltalán átszámolható korrekt módon?
-
szaszlaci
addikt
válasz
Veriakilis #70 üzenetére
70 Lumen-ek mondják? Hát az nem sok..
Akit érdekel, itt van 3 Watt-os, dupla chip-es 190 Lumen-es, szabvány csillag, olcsón. -
PHM
addikt
válasz
Veriakilis #70 üzenetére
Nem tűnik vészesen drágának.
Reflektornak egy combosabb power ledet érdemes kipróbálni.
Valahol láttam egy olyat, ahol 4 db. 3 W-s chip volt egy közös tokban.
Az már reális alternatíva, persze egy 100 W-os halogén
fényerejét még nem éri el szerintem. -
Veriakilis
senior tag
Mit szóltok ehhez a LED-hez ?
2537 Ft nem sok érte?
Én autóreflektort is akarok építeni LED-ekből...
Olyant, ami a 140/100W-os halogén égőmmel vetekszik...Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
Van itt a topikban olyan ember aki épített nagy fényerejű LED-es lámpát?
Olyanra gondolok, aminél a nagy fényerő a lényeg, és nem számít az üzemidő.Veriakilis
-
EZoli752
tag
van most Led Lenser P17 és egy Led Lenser H7R lámpám érdekel valakit?
-
EZoli752
tag
van egy Led Lenser P14 lámpám érdekel valakit?
-
Huma
addikt
Nagyon jól. Négyen voltunk a csapatban, Én ezt a lámpát használtam. Ketten két noname ledes fejlámpát (kb 10 ledeset). Egy ember pedig sima hagyományos izzós fejlámpát.
Eredmény a két ledes fejlámpával jól láttak közelre. Amikor a lábuk elé kellett nézni vagy térképet kellett olvasni akkor tökéletes volt. A hagyományos izzó majdnem olyan távolra világított mint az én lámpám viszont közelre siralmas volt. Komolyan mondom, hogy kb egy 4 centis pötty volt a földön mikor a lába elé világított. Ráadásul félúton le is merült. Ezután egy aksis batárnagy elemlámpát használt aminek kb olyan fénye volt mint az én 15-öd akkora lámpámnak.A jelzéseket a fán csak az én lámpámmal lehetett érdemben leolvasni. (Meg a naggyal)
Konklúzió: Lehet egy elemlámpában akár 17 led akkor sem fog a közelébe sem érni egy normális lámpának. Szóval ne vegyetek gagyi kínai lámpát mert kb annyit is ér. Persze ha csak 5 méterre előre akartok látni akkor azt is lehet. De itt a túrán nem egyszer volt olyan, hogy egy távolabbi pontot kerestünk és az én lámpám elvilágított 40-50 méterre is míg a többieké nem nagyon, vagy ha igen tizenötször akkora volt a lámpa.Ráadásul mivel ledes végig bírta elemmel. A vége felé cseréltem, de csak azért mert megálltunk és gondoltam hogy inkább kicserélem mint hogy csak ezért kelljen később megállni. Erre nem lett volna szükség mert kb 1 óra múlva már szürkület volt. De ezt az erdőben nem tudtam jól megsaccolni.
Szóval maximálisan elégedett vagyok vele. Az árát persze sokallom. Ha kibír pár évtizedet akkor megérte. Ha nem akkor is megéri csak nem nekem mert nem vagyok annyira eleresztve anyagilag. A maglite azért ennyiben lekörözi a vetélytársait. Örökéletgarancia van rá. Ha 20 év múlva áthajtasz rajta egy kamionnal akkor is kicserélik állítólag. Ráadásul olcsóbb is mint a fenix meg az olight.
-
Huma
addikt
Kipróbáltam a lámpát. Iszonyatosan erős fénye van a méretéhez képest. Kipróbáltam egy 17 ledes lámpa ellen, de az nem rúgott labdába mellette. A fenix leggyengébb fokozata van vele egálban kb és utána még van három fokozat. A gyári adatok szerint a leggyengébb fényerő 9 lumen a legerősebb pedig 180.
Rendkívül jól összerakott lámpának tűnik.
-
attiLANte
tag
"A kínai noname lámpák pedig megérnek egy külön misét"
Vannak köztük azért egészen kellemes darabok is, egy "csepp" átalakítás után ezekkel is lehet meglepetést okozni - csakúgy, mint a tuning Trabikkal régen...
Akinek olcsó lámpa kell és nem ódzkodik egy kis barkácsolástól, annak megfontolandó alternatíva lehet. 3-3,5k körül össze lehet rakni egy egyszerűbb, cserébe üzembiztosabb (értsd:elektronika nélküli), használható fényerejű lámpát - ráadásul nem nagy veszteség, ha megsérül vagy elveszik.
Persze ha van keret és igény a minőségibb darabokra, akkor nem érdemes ilyesmivel foglalkozni, mert a nevesebb gyártók termékeit nem nagyon lehet felülmúlni otthoni körülmények között... -
attiLANte
tag
"mintha egy trabantba szereltek volna ferrári motort."
Inkább Suzukiba - ha már itt tartunk, a Trabantot a kínai "noname" lámpák képviselik (persze annak is megvan a szépsége)
Egyébként megértem, tényleg jóval nagyobb a használati értéke a Fenix-nek.
Viszont ha nem akarsz kompromisszumokat, akkor sajnos zsebbe kell nyúlni, nincs mese. Sok szerencsét Bettyhez (remélem nem lesz rá szükség, és hű társnak bizonyul), egy beszámoló - ha gondolod - azért jöhetne alkalmadtán.
-
Huma
addikt
válasz
attiLANte #58 üzenetére
Köszönöm az információt.
Sajnos nekem olyan érzésem van ezzel lámpával kapcsolatban mintha egy trabantba szereltek volna ferrári motort. Van benne kraft, csak előbb-utóbb szétesik.
Azok a kisebb hibák pont olyanok ami miatt akarok egy normális lámpát venni ami kibírja vagy 20 évig.
Amúgy eldöntöttem a lámpám nevét. Betty lesz, ill... Fenix lLD20 q5.
Baromi drága és 2 hónapig kenyéren és vizen fogok élni, de egyszerűen beleszerettem.
-
attiLANte
tag
Sajnos magyar nyelvű részletes ismertetőt nem találtam, csak egy cseh bemutatót, ahol eléggé szétkapják(igaz ez még a P4-es leddel szerelt változat).
A CPF-on található topikjában is van pár info, érdemes megnézni - nem egy csúcskategóriás cucc, de mindenképpen használható minőség.
Ha jól értelmeztem, fix a fényerő és a fókusz, narancshéj mintázatú, műanyag tükre van. Az üzemidő a tapasztalatok szerint kb. 1-1,5 óra. Viszont a Q5-ös Cree XR-E az egyik legjobb hatásfokú led, ami mostanában kapható, és elég mély a reflektor is, tehát fényerő problémával nem kell számolni.
Kisebb hibák persze előfordulhatnak: a régebbi modelleknél gondok adódtak a kapcsolóval, az érintkezés is bizonytalanná válhat néhol, és a gumigyűrűk sem tömítenek mindig rendesen. A led felső kivezetéseit takaró műanyag lap elég vékony, és idővel - vagy egy erősebb szorítás után - átlyukadhat, rövidzárlatot okozva. Egy kis vastagítással orvosolható.
Mindent egybevetve egész jó cucc, 20$-ért főleg. Itthon nem tudom, mennyiért lehet hozzájutni...
Még két youtube videó: WF-606A Cree Q5, Ultrafire Vs Fenix. -
Huma
addikt
Na körülnéztem.
Csak a szívemet fájdítottam. Nagyon jó lámpákat találtam nagyon drágán.
Az egyik kis kedvencem: FENIX LD20 Q5 Premium LED [link]Ceruzaelemes lenne a tuti mert ahhoz van töltőm. (Mármint ceruzaaksihoz)
Találtam olyat amelyik 8 ceruzaelemmel működik. Az azért már vicces. Nem tudom kinek a fejéből pattant ki a megoldás.Az ultrafire nem tűnik rossznak, de nagyon kevés infót találok róla. Valaki nem tud valami jó helyet ahol minden le van írva róla? Kb olyan szinten mint a fentebbi linken.
-
Pá
addikt
A Luxeon LEDet néztem ki eredetileg én is, tetszett a változtatható fényerő, de a mintaboltban nem lehetett kapni, azt mondta az eladó, hogy már kb 1 éve nincs, pedig nagyon vitték és Ő is ilyet akart magának.
Elméletileg ebben a webshopban kapható, csak nekem akkor már nem volt 4 napom kivárni, amíg megérkezik. 7600ft
-
Huma
addikt
Még mindig nézegelődöm.
Fenix: Drága, de jó.
Olight: Szintén.
MagLite: Drága, elpusztíthatalan, de a elavult a többihez képest.
Ultrafire: Kb fele-harmada árban a többinek. Cserébe kicsit rosszabb minőség, de még így is sokkal jobb mint bármilyen noname.Egyelőre még csak ezeket néztem meg, a többi folyamatban.
-
Pá
addikt
Én a Varta mintaboltban vettem. A Váci úton van, az Árpád-híd tövében, jó nagy választék volt, meg az eladó srác is rendesnek tűnt, ajánlgatott mindenfélét.
Biciklilámpa is ok, egy időben volt, hogy azt használtam, de mindenképp ledeset vennék, mert a simában kb 2 óránként cserélgetni kell az elemet.
Ha viszont tényleg túrázni kell, akkor még egy fejlámpán is elgondolkoznék. Nekem a mostani túráról nagyon hiányzott egy, a következőre már tuti viszek. -
Huma
addikt
Hol van a bolt ahol lehet ilyen varta lámpákat kapni? Ady Endre út 42-44? Vagy te máshol vetted?
Ezt néztem onnan: 4_W_LED Outdoor Pro 3C
Tetszetős. Gondolom az ára is az.A mag-lite lámpákkal kapcsolatban az a véleményem, hogy nagyon jó lámpák, de jó sokat kell fizetni a névért. Valami olyasmi lámpára gondoltam ami nagyjából mag-lite minőségű, de kb 50%-al olcsóbb.
A gyertyamód és a fókuszálási lehetőség tulképp semmibe nem kerül a gyártónak csak kialakítás kérdése. kb +2Ft lámpánként. Nem teljesen értem, hogy miért nem egy alap dolog, minden egy izzós lámpánál.
A végén lehet hogy az lesz hogy veszek valami jobb biciklilámpát és azt viszem el túrázni. Úgy is be kellene már újítanom egyet.
-
jookomak
őstag
Megosztanám a tapasztalataimat elemlámpa ügyben.
Nemrég vettem még egy mag-lite-ot. sajnos munkaeszköznek is kell használjam, és úgy vagyok vele, hogy az sok pénzt megér, hogy egy eszköz ne gátoljon a folyamatos munkavégzésben, így esett a választás a 2 góliátos led-esre. brutális. a fénye, a tartóssága. lenyomtam pár órát vele, és a benne levő elem még bírja, szóval lövésem nincs, mennyi a max ideje. drága dolog, de egyszre kell megvenni lehet egész életedbe, és ez nem marketing szöveg
nyugodt szívvel tudom még ajánlani a 2 ceruzás simát, nem ledest is, ilyenem is van, mag-lite weboldalán 6300 huf, nagyon jó ár érte. veszel belőle 10 kínai műanyag lámpát ebből az árból, de ha azt akarod, hogy akkor tudj világítani, amikor szeretnél, akkor sztem mag-lite. -
Pá
addikt
Sajnos ilyen kunsztokat nem tud. De hát nem is 10+ezer forint.
Ami az előnye és én azért válaszottam, mert viszonylag olcsó, könnyű, ütés és vízálló, szóval ideális túrázni.
De ilyen gyertyát, meg fókuszt sajnos nem tud. Teteje, alja lecsavarható, úgy megy bele az elem. Azon kívül meg csak egy gumis bekapcsoló gomb van rajta.A fényerő az elég relatív. Nekem tökéletesen elég volt, de fogalmam sincs, hogy tudnám egzaktul elmagyarázni, mire számíthatsz.
-
Huma
addikt
Látni szeretnék vele a sötétben.
(Illetve ha van lámpám akkor kevésbé sötétben.)
Amúgy túrázni, meg amolyan mindenesnek kellene. Az sem lenne egy hátrány ha lehetne úgy használni mint a mag-lite-kat, gyertya üzemmódban. (hasznos ha pl lepihentek kajálni és nem fókuszált fényre van szükség.)
Ez a kérdés lehet hogy hülyén fog hangzani: Mennyire jól világít a lámpád? Lehet fókuszálni a fényét?
-
Pá
addikt
Mire szeretnéd használni?
Amit én vettem 2 hete, azzal teljesen elégedett vagyok. 4700Ft körül van az ára. Adtak hozzá 2 ceruzaelemet, még nem kellett kicserélni, pedig két teljes estét végigtúráztam vele.szerk: ja és egyszer sikerült leejteni kb 1,5m magasról betonra, kicsit megkopott a két széle ahol földetért, de amúgy jól viselte.
-
Huma
addikt
Horribilis árak vannak. Szeretnék venni egy jó zseblámpát de azért 10-20 ezer forint kicsit sok nekem egy lámpáért.
Ehhez a helyhez mit szóltok?: [link]Vannak jónak tűnő lámpák, de gondolom mind kínai különben ki lenne írva a márkájuk is.
Tud nekem mondani valaki 5000 körül egy jó lámpát? Közepes méretűt. AA-s elemmel működőt. Mag-lite-t néztem, de ott 13e ami tetszik. (3db AA, 3w ledes)
Valami hasonlóra gondoltam csak kb 60%-al olcsóbban. Ez lenne az: [link] -
szaszlaci
addikt
Na még pár kép, hátha érdekel valakit:
Egy elemes kicsi:-------------------------------------------------------------------------------------------
A LED szabványos alu-csillagon, egy nagyon jó hővezető alu idomban hővezető pasztával. A negatív oldalt érdemes átforrasztani, mert nagyon gány. (Mint minden kínai forrasztás.)
Meg a helyére tenni, mert simán eléghet, ahogy "gyárilag" teszik bele..Látszik, hogy a LED-en nincs is lencse, egészen lapos.
Ebben akár elektronika is lehetne, de nem látni, nem akartam szétbarmolni. De nem valószínű. -
szaszlaci
addikt
válasz
attiLANte #42 üzenetére
Igen, valóban eltérhet a valós a mérttől, főleg a nagyobb esetében. Majd meg lesz mérve.
Viszont a kisebbik egy elemesnél olynan kis teljesítményről van szó, hogy egy alkáli Rb-je nem sokat számít, a műszer meg 10A-es határon van, ott sem lesz eltérés.A lényeg az, hogy ezek a lámpák, hogyha nem mennek tönkre (esélyes..), akkor teljesen jó és igen olcsó termékek.
A kicsi is 700 Ft volt, cserébe fém, látható és elég fényt ad, és még egy kicsi DC->DC-t is raktak bele.Készítek még képeket a szerkezetekről is.
Addig pedig más is töltsön fel ilyet !!!
-
attiLANte
tag
válasz
szaszlaci #41 üzenetére
Hűha! Nem apróztad el, gratula.
Nem rossz az ötlet, hogy töltsük meg tartalommal a topikot. Ha lesz rá érkezésem, én is készítek képeket a meglévő cuccokról, bár már nem nagyon van köztük "eredeti".
Nem lenne rossz, ha készülnének képek több oldalról, akár szétszerelt állapotban is - csak hogy lássuk az optikát és a mechanikai kidolgozást (falvastagság, gyenge pontok)..."ebben van valamilyen elektronika is"
Igen, 1-1,5V-ról nem világít a led. Csak az a baj, hogy 50-100mA-nél többet nem nagyon tud kipréselni magából. Ha elérné a 200mA-t 3-3,2V-on, akkor még használható is lenne...
Lenne még két észrevételem a teljesítményszámítással kapcsolatban, amikbe az elején én is beleszaladtam:
1. Árammérésnél vigyázni kell, mert a műszer belső ellenállása, pontosabban a "mérőellenállás" befolyásolja az eredményt, mivel sorba van kötve a leddel, így csökkenti a rajta folyó áramot. Ennek a mértéke függ a műszertől, a méréshatártól(a legnagyobbat érdemes használni), és a ledtől is.
Ha mérés közben rövidre zárod a műszer érintkezőit (kiiktatod az ellenállást), és közben észrevehetően változik a fényerő, akkor gyanakodhatsz, hogy nem a valós - vagy ahhoz közeli - értéket méred.2. Az elemeknek/akkuknak is van belső ellenállása, ami szintén sorosan kapcsolódik a körbe: a terheletlen, üresjárási feszültség magasabb, mint az üzem közben mérhető kapocsfeszültség. A kettő különbsége az áramforrás belső ellenállásán eső feszültség, ami természetesen a terhelőáram függvénye.
A led által felvett teljesítmény számításához célszerű a led bemenetén lévő feszültséget használni, így nem csak az elemek, hanem a huzalozás ellenállását is kizárhatjuk.A két hatás valamennyire gyengíti egymást, de mivel nem tudni, hogy melyik a nagyobb, ezért célszerű a kiküszöbölésükre törekedni..
-
szaszlaci
addikt
Police 7 Watt, kínai.
A vázára nem lehet egy rossz szavam se. Az eleje és hátulja lecsavarható a testet adó "csőről". Stabil, nem fog szétesni, max a festék kopik majd.
Hátulján kétállású kapcsoló.
A led egy csillag alakú alulemezen van, tehát cserélhető az ilyen szabványúra. Áramkorlát nincs benne, csak oda van gányolva egy drót és kész.
Nem különösebben melegszik az, ami nekem jutott. (Rendes alkáli, 3 db AAA)
Fogyasztása 0,3 A 4,5 V-on, tehát mérés szerint 1-1,5 Watt közti.
2000 Ft alatt van, (én 1300-ér vettem.) -
szaszlaci
addikt
Egy AA ceruza elemes, 1 LED-es kínai, 1000 Ft alatti lámpa.
Fém, összeszerelése rendben van, az eleje viszont csak rá van szorítva, idővel lejöhet.
Hátulja kétállású kapcsolóval, normálisan összerakva.
Fogyasztása mérés szerint nagyon kicsi, mindössze 0,15 A, 1,5 Volt mellett. Tehát 0,2-0,3 Watt mindösszesen. Ebben sincs semmilyen áramkorlát, tehát valószínűleg igen sokáig képes majd üzemelni.
Fényereje kisebb távolságra simán használható.
Jól látható 5000 Kelvin fok körüli fehér, nem kékes, nem sárgás.
Nem melegszik.
(Az enyém nem "Police", de ugyan az mind..)Szerk.:Jaguar04 utólagos engedelmével használom a képet
-
szaszlaci
addikt
válasz
attiLANte #34 üzenetére
Írtál hasznosakat, köszi, végig is nézem őket.
LTC3490 1000 Forint??
Lehet kapni led meghajtó picike kapcsolásokat, de azok is 2-3000 Forintba kerülnek, ami hát, khm.. Lehet, hogy előtét ellenállás a legjobb megoldás jelenleg.Nekem viszont megérkeztek a lámpák, írok róluk jellemzést:
(Megtehetné más is, hasznos lenne akkor a topik!) -
attiLANte
tag
válasz
szaszlaci #33 üzenetére
Én itt szoktam beszerezni az alkatrészeket (ledek, optikák) - megbízható forrás. Náluk lehet kapni az LTC3490-et is (jelenleg nettó 770.-, én még drágábban vettem). Nem mondom, hogy olcsó egy ilyen átalakítás, és nem is egyszerű megoldani, de mégsem kerül annyiba, mint egy profi lámpa. Igaz kompromisszumokat kell kötni, de hát valamit valamiért...
Esetleg itt is nézelődhetsz, rengeteg alkatrész van, csak macerás a fizetés és a szállítás...A mini lámpához: azt tudom tanácsolni, hogy mielőtt nekiállsz, mindenképpen ellenőrizd, hogy lesz-e elég hely a beépítendő alkatrészeknek. Néha csak 1 mm-en múlik. Én is vért izzadtam, mire összeállt egy hasonló drágaság.
Áramkorlát: no igen, ezt nem egyszerű megoldani - legalábbis hatékonyan.
A fehér powerledek névleges, 350mA áramhoz tartozó feszültsége általában 3,2-3,6V között van - a jobb hatásfokúaknak általában alacsonyabb. A dióda jelleg miatt kis feszültségnövelés hatására is jelentősen megnő az áramerősség. Pl. az általam használt Cree XR-E típusnál nagyjából 180mA@3V, 350mA@3,2-3,3V, 1000mA@3,7-3,8V. Ezért megy tönkre a legtöbb kínai lámpa idő előtt - főleg azok, amik 4 AAA elemről működnek (4*1,5V=6V).
Igazából nem vagyok nagy ampervadász, ezért az egyszerűségre törekszem.
Az első általam alkalmazott módszer az, hogy - amikor a szükségesnél csak kicsit nagyobb a feszültség, 3*1,2V - 3*1,5V - egyszerűen beiktatok egy előtét ellenállást, amivel a legnagyobb tápfeszültség mellet még nem terhelődik túl a led. Ez olcsó, megbízható, a többi előnyét/hátrányát korábban már leírtam (segítség a méretezéshez - link - a led adatlapjáról vett értékeket kell beírni!).
A másik, amikor a névlegesnél kisebb feszültségünk van: ekkor jön az LTC3490, vagy valamelyik rokona - sajnos itt is számolnunk kell veszteséggel, cserébe viszonylag állandó fényerőt kapunk.
A harmadik esettel, amikor jóval nagyobb a tápfeszültség a szükségesnél, még nem foglalkoztam, de jó lenne valami egyszerű megoldást találni rá. .
Az LM317-tel az a baj, hogy - ha jól értelmeztem a méretezését - áramgenerátoros üzemben minimum 1,25V esik rajta, illetve a mérőellenálláson. Ez olyan, mintha a 350mA-hez 3,6 Ohm ellenállást kötnénk sorba a leddel. Ez azt is jelenti, hogy a 350mA eléréséhez legalább 4,6V tápfesz kell. Ráadásul az áramgenerátoron eső feszültség és a beállított áram szorzatának megfelelő teljesítmény egyszerűen hővé alakul, tehát minél nagyobb a kapocsfeszültség, annál rosszabb a hatékonyság.
Erre is egy DC-DC konverter lenne jó, talán valami pwm-es áramkör. Ilyet egyelőre nem találtam, igaz nem is nagyon kerestem. -
szaszlaci
addikt
válasz
attiLANte #32 üzenetére
Ledeket én is néztem, találtam 1 Watt-at meg 3 Watt-at, power mindkettő.
Meg egy normálnak tűnő 1 Watt-os HP LED-et, ez tán nem melegszik annyira.LTC3490-es IC tetszik nekem is, csak épp honnan és mennyiért szerezted be?
Mert ilyesmire gondoltam én is, ezt a mini lámpát át is lehetne alakítani.No meg az áramgenerátor. LM317 IC-vel lehetne csinálni, mert nem esik nagy feszültség rajta. Csak bekötni nem tudom.. Sima áramkorlát kellene, ez már egy nagyobb, 7 Watt-os Police-ba, hátha nem megy tönkre így. Ebben esetleg tudsz segíteni?
-
attiLANte
tag
válasz
szaszlaci #30 üzenetére
"Úszkálni kezdett a fényforrás, majd elhalványúlt. És forró is volt az egész lámpa nagyon."
Talán mert nincs korlátozva a leden átfolyó áram - ezért is melegszik nagyon. Bár ez a powerledeknél valamilyen szinten normális - ezért kell fém lámpatest.
Van sokféle DC-DC konverter, itthon is kapni, de külföldről beszerezhető kompletten, nyákra szerelve - csak be kell építeni. Más kérdés, hogy kis tételben nem éri meg behozni.
"0,8 V-ból már képes akár 5 V-ot előállítani.. ..ezzel akár egy egy ceruza elemes lámpát is lehetne szerelni elég komoly leddel.."
Ilyesmi lámpát raktam össze nemrég (Linear Technology, LTC3490 IC-vel): 1 db AA méretű akksiról megy, Cree XR-E Q5-ös leddel. Igaz csak kb. 180-200mA-t kap a led az elem kímélése miatt. Ez olyan 700-900mA-es áramfelvételt jelent. A led adataiból és a feszültségből "számított" fényáram 45-50lm körül lehet, ami egy 2,5W-os halogénnek felel meg. Nem rossz egy 20mm átmérőjú, 93mm hosszú hengertől...
"beamshot"-ok: a #11-ben linkelt tesztoldalakon lehet fellelni ilyeneket, persze többnyire neves gyártók termékeiről, mivel inkább ezeket veszik/tesztelik.
Tőlünk nyugatabbra nem nagy tétel 50-60 euró: 10-15 eurós kínai lámpákkal nem nagyon foglalkoznak - meg aztán oda valahogy azokból is az igényesebbek kerülnek... -
szaszlaci
addikt
válasz
attiLANte #29 üzenetére
Hmm, ez érdekes, rá is keresek ezekre a beamshot képekre.
Amit meg én rendeltem, nem érkezett még meg, írok majd tapasztalatot.
Viszont egyik ismerősöm vásárolt régebben 2 darab egyforma kínai Police-t, lehet még ezt kapni.
5 Watt-os power volt bennük, de hamar tönkrement neki mind a kettő.
"Úszkálni kezdett a fényforrás, majd elhalványúlt. És forró is volt az egész lámpa nagyon."
Lehet, hogy egy kicsit túl van terhelve. (Nem a nagyobb fényerő miatt, csak az elektronika hiányától, igénytelenségétől.)Aztán kérdés, ki hallott DC-DC konverterről? Mert van olyan is, ami 0,8 V-ból már képes akár 5 V-ot előállítani. Példáúl mp3 lejátszókban van ilyen. Csak nem láttam ilyet Magyarországon..
Viszont ezzel akár egy egy ceruza elemes lámpát is lehetne szerelni elég komoly leddel.. -
attiLANte
tag
válasz
szaszlaci #28 üzenetére
Én is vettem ilyesmi 9 ledes cuccot, de hamar leszoktam róla, mert új elemekkel majdnem fél ampert vett fel. Ehhez képest pedig nem volt egetverő fényereje, ráadásul zavaróan kékes a fénye. Igaz, hogy az elemek merülésével mérséklődik az áramfelvétel és emiatt tovább működik, de ezzel együtt a fényerő is csökken.
Elég változó a hatékonyságuk ezeknek a kínai lámpáknak (a Police felíratúakat is beleértve), mert az olcsóság a cél, és többnyire olyan ledet raknak bele, amihez éppen jó áron jutottak. Ezek lehetnek kínai származásúak, nevesebb gyártók jelöletlen kifutó szériái, vagy akár utánzatok is. Gyakorlatilag szerencse kérdése, hogy éppen milyen változatot kapunk: lehet, hogy tisztességes fényerő mellett is elég sokáig bírja, de bármely más kombináció is előfordulhat..."A másik : ez most 1/3-ad olyan fényes, mint egy 3 W-os Mag Lite??"
Ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni - csak műszeres méréssel vagy az egymással való összehasonlítással kaphatunk rá választ. Mivel a megfelelő mérőműszer és a kiértékeléshez szükséges tudás kevesek birtokában van, ezért inkább az utóbbi eljárást szokták követni.
Általában egy homogén, fehér falat világítanak meg az egymás mellé helyezett lámpákkal, majd rövid záridővel, alacsony érzékenység mellett lefényképezik az eredményt. Persze lehet egymás után is, egyenként fotózni, de ügyelni kell az azonos körülményekre és beállításokra az összevethetőség miatt. Ilyen képeket "beamshot" néven lehet találni a neten, magyarul talán sugárképnek vagy vetített képnek lehetne nevezni (ha valaki tud jobbat, ne tartsa magában). Ezek elég beszédesek - gyakorlatilag majdnem mindent elárulnak a lámpákról. -
szaszlaci
addikt
Rendeltem én is egy 7 W-os Police lámpát, meglátjuk mit tud..
Érdekes, de van ez a 9 ledes zseblámpa, 3 AAA elmmel megy. Ilyen kicsi, olcsó fém. Van terepmintázatú, fekete meg ezüst, viszonylag elterjedt Vaterán mostanában.
Na ezt megmértem, és 0,3 Amper folyik rajta. Ez ugye 4,5 V x 0,3 A = 1,35 Watt.
Ezek szerint a hozzá adott "alufólia-elemekkel" öt perc után gyengülnie kellene.. Mégis világít nagyon sokáig. Jó kérdés, miért..A másik : ez most 1/3-ad olyan fényes, mint egy 3 W-os Mag Lite??
-
attiLANte
tag
"Egyébként azt megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol, mitől lettél ennyire zseblámpa expert?"
Ez hízelgő, de nem tartom magam szakértőnek, nem foglalkozom üzlet- vagy hivatásszerűen lámpákkal. Nem szentírás, amit megosztok veletek, csupán az eddigi tapasztalataimon alapul. Műszaki ember vagyok, ráadásul megvert a sors azzal, hogy igyekszem mindenből a lehető legjobbat kihozni - szeretem a hatékony dolgokat.
Két-három éve vettem egy sokledes kis piaci lámpát alárendelt célra, és nagyon megtetszett. Aztán a neten nézelődve rádöbbentem, hogy ez bizony korántsem a technika csúcsa. A többit már nem nehéz kitalálni.
Érdekelt a dolog, bújtam a fórumokat: próbáltam minél jobban körüljárni a témát, láttam sokféle kivitelt, magam is próbálkoztam (át)építéssel. Sikerült összeszedni annyi infót és tapasztalatot, hogy ma már eléggé tájékozottnak mondhatom magam a témában, de azért én sem vagyok mindentudó..."Valamiért zavar, ha a fejemből jön a fény." -
-
Pá
addikt
válasz
attiLANte #22 üzenetére
Közben voltam a boltban. Már rebeszéltem magam a drágábbik változatra, de mint kiderült, állítólag már kb 1 éve nincs forgalomban. De az eladósrác nagyon dícsérte, azt mondta Ő is egy olyan után kutat, mert tényleg über és aímg volt nagyon vitték.
Még a neten láttam egy helyen, ott megpróbálom, ha nincs akkor marad a kisebb, talán azzal sem járok rosszul. Lehet, hogy a különbözetből veszek egy gagyibb fejlámpát, térképet nézegetni jó lesz, de ebben nem vagyok biztos. Valamiért zavar, ha a fejemből jön a fény.
Egyébként azt megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol, mitől lettél ennyire zseblámpa expert?
Shim: gondoltam a fejlámpára is, de mint fentebb írtam, nem vagyok velük teljesen kibékülve. Max valami olcsó gagyibbat vennék, kiegészítő fénynek.
-
Shim
őstag
Ha esti túrákhoz kell, akkor én fejlámpát ajánlanék.
• Mindkét kezed szabad marad, nem kell a lámpát tartanod
• 60-140 órát világítás
• Cseppálló
• AA/AAA elem nem nehéz, mint a góliát, tartalék mindig lehet nálad
• 5-10 ezer Ft között van a belépő kategóriaPetzl lámpákat ajánlanám, penge minőség. A legalapabb Tikkina 2 LED-es modellt vettem meg pár éve, éjszakai túlélőtúrákhoz. Nem bántam meg. Nagy előny volt a többiekkel szemben, hogy nem kellett ügyeskednem térképolvasáskor, táskában kereséskor, mászáskor, mert nem kellett pluszban elemlámpát tartanom.
Szereléskor is jól jön. -
attiLANte
tag
"nem tudom jobb-e a második annyival, mint amennyivel drágább."
Ezt sajnos csak úgy lehet megtudni, hogy azonos körülmények között kipróbálod mindkettőt - ami persze nehezen kivitelezhető a lehegesztett csomagolás miatt.
"Az tetszik, hogy 2 féle fényerőt tud és elég sokáig bírja maxon is."
Ezeket az üzemidőket nem árt fenntartással kezelni a későbbi csalódások elkerülése végett. Szokás szerint nem adták meg sem a teljesítményt, sem fényerőt a működési idő mellé, pedig csak úgy lenne értékelhető.
Tegyük fel, hogy 1W a cucc teljesítményfelvétele, miközben 3xAAA elemről/akkuról működik.
Egy átlagos 1,2V-os Ni-MH AAA akku kapacitása 800-1000mAh(a hagyományos alkáli elemeké kisebb). Leegyszerűsítve legyen mondjuk a benne tárolt energia 1000mWh, azaz 1Wh. A három akku összesen 3Wh energia tárolására/leadására képes.
Akkor hogyan lehet, hogy 20+ órán át világít maximális (felteszem 1W) teljesítményen, ami 20Wh energiát igényel - 100%-os elektromos hatásfokot feltételezve?Gondolom arról lehet szó, hogy a három elem miatt egyszerűen előtét ellenállással korlátozták a maximális áramot. Emiatt a két fényerő fokozat nem állandó teljesítményt jelent a ledek számára, hanem csak két eltérő ellenállást.
A telepfeszültség csökkenésével csökken a ledeken folyó áram is, hiszen az ellenállás nem kerül ki az áramkörből. Ezáltal a megmaradt energia egyre tovább lesz elég - persze egyre kisebb fényerő mellett.
Ennek azért megvan az az előnye, hogy egy ellenállás nem nagyon szokott elromlani, másrészt a telepek kimerülésére a fényerő csökkenése figyelmeztet, ráadásul ezen a csökkent teljesítményen még jó ideig használható marad a lámpa.Egy DC-DC konverteres darabnál pont fordítva van: sokáig egyenletesen világít, majd hirtelen lecsökken a fényerő, és lekapcsol. Ugyanis az elemek lemerülése (a kapocsfeszültség csökkenése) miatt egyre nagyobb árammal próbálja terhelni azokat, hogy megfelelően tudja táplálni a ledet, ezért a már amúgy is gyengélkedő elemek hamar feladják.
Visszatérve az eredeti kérdésre: ha azonos az optikai teljesítményük és ugyanolyan led van mindkettőben, valamint nem gond a hosszúkás méret, én az elsőt választanám (>link1<, >kép1<).
Egyrészt olcsóbb - ha nem jön be, nem buksz rajta sokat, max. jó lesz tartalék lámpának. Másrészt, ha jól látom, az 2xAA elemről megy, tehát kb. kétszer annyi energiából gazdálkodhat, mint a drágábbik 3xAAA-s testvére. Bár egy kicsit "tágnak" tűnik az optikája - >kép2<, >kép3< ...Egy a lényeg - és ez minden lámpavásárlásra vonatkozik: ha teheted, próbáld ki mindkettőt, mielőtt megveszed. Akár egy "referencia" lámpát is vihetsz, aminek ismered a fényerejét/használhatóságát saját körülményeid között, így lesz mihez viszonyítani.
Vagy akár egymáshoz is mérheted a kettőt, és a jobbikat megveszed - önmagában nehéz megítélni egy-egy darabot...Remélem szerencsével jársz, sok sikert!
ui.: ha esetleg a Silent77 által említett "Police" lámpák érdekelnek, akkor a Józsefvárosi piacon (Kőbányai út) találhatsz belőlük egy rakattal - néha én is megfordulok ott donorok után kutatva, ha építeni akarok egy új pilácsot. Valszeg a vaterás arcok is onnan szerzik be.
Bár ezek a lámpák önmagukban szvsz. nem annyira hatékonyak, ill. vannak köztük nem túl jól sikerült szériák (hogy finoman fogalmazzak), úgyhogy nem árt vigyázni... -
Nekem a kis tesója volt, még picit drágábban is vettem, csak a srácaim tönkretették.
Ezzel az 1W-os Vartával ér fel a 3W-os Police, ami 850ft volt.
Nem jársz vele rosszul, sztem nem éri meg a többlet pénzt a nagyobb testvére, de ezt neked kell eldönteni, én nem adnék érte annyit. -
Pá
addikt
-
Vaterán vettem őket, az biztos, hogy nem eredetiek, de azt mondom ennyi pénzt bőven megérnek. pl az 5Wos már van 910ft-ért. A 15W-os, nálunk a kert 50m hosszú, és simán látom vele a végét elég nagy területen, teljes sötétségben. Még a 3w-al is, persze az gyengébb, és kisebb területet világít be.
-
Én nem rég vettem Police lámpákat, olcsó, és nagyon nagy fényerejük van, vettem 3W, 5W, 7W, és 15w-at is. Azt hittem vmi gagyi az egész, de kellemeset csalódtam. kb 3 hónapja használom óket.
-
Pá
addikt
A MAG-Liteok tényleg jók, de rájöttem hogy nem akarok 10-15k-t költeni a zseblámpára, ilyen gyakran azért nem használom.
Most kinéztem kettőt, de nem tudok dönteni egyáltalán.
1. Ebben valami super led izzó van, állítólag 21m-re világít és 2 ceruzaelemmel 3 óráig bírja.
2. Ebben van 3 sima led, ami 12 óráig világít 3,5 méterre, meg 1 xenon izzó, ami 35m-re világít, 70 percig. 3 AAA elemmel megy.Tehát az első lenne a középutas lámpa, a másik a két végletet tudja. Az a baj, hogy nem tudom eldönteni gyakorlatban melyik használhatóbb... Túrázni elvileg elég a 3,5 méter is, hiszen csak a térképet nézem, meg magam előtt a földet, és néha a nagy izzóval körül tudnék nézni ha nagyon muszáj. De így látatlanban nem tudom megítélni, hogy vajon elég lesz-e a 3 kis izzó.
Valakinek tapasztalat hasonló lámpákkal?
Jah, apukám szerint a xenon izzónak kell vagy 30-40mp amíg eléri a full fényerejét, szóval anynira nem jó azt sokat kapcsolgatni. Ez igaz?
-
attiLANte
tag
Ez így eléggé képlékeny: a 15-20 méter már nem olyan kevés...
Mekkora területet kellene megvilágítani ezen a távolságon (sugárzási szög)? Milyen legyen a vetített kép (kör/ellipszis/téglalap formájú "hotspot"), azon belül pedig az eloszlás?
Mit jelent a nagy fényerő (legalább valami viszonyítási alap jó lenne): mi lenne a cél? Mennyi az elvárt működési idő?Mint látható, elég sok a paraméter - jó lámpát sem könnyű választani. De azért kétségbe esni nem kell...
Az eredeti felvetésnek (minél nagyobb fényerő nagy felületen messzire) egy hagyományos értelemben vett elemlámpa nem nagyon felel meg. Erre a célra szerintem a hordozható, akkumulátoros/góliát elemes kézi reflektorok alkalmasak - bár azokból sem mindegyik.
Ez viszont annál inkább
Viccet félretéve: talán valami izmosabb, állítható fókuszú vagy eleve nagyobb szögben sugárzó ledes cucc is megteszi (egy átlagos 6-8°-os optika 20m-en nagyjából 2-3 méteres fényfoltot ad), esetleg egy nagyobb rúdlámpa is belefér. Persze ennek megítéléséhez előbb pontosítani kellene az elvárásokat.Mint cizion is említette, érdemes a nevesebb gyártók termékei közül válogatni - bár a mostani euró árfolyam mellett végképp nem olcsók.
Pár oldal, ahol nézelődhetsz - <LED Lenser - itt kapható némelyik>, <Fenix/Olight - hazai lelőhely>, MAG-Lite.Ha találsz is megfelelőt, lehetőség szerint próbáld ki vásárlás előtt, vagy keress teszteket róla - van jópár ilyen témájú oldal, illetve fórum. Ezekben általában rendesen kivesézik a lámpákat: vizsgálják a fényerőt, a sugárképet, az üzemidőt, a kivitelezést/felépítést (pl.www.cpfreviews.com, www.candlepowerforums.com/vb, www.light-reviews.com, stb.-> lásd: google
).
Ha netán a saját igényeidnek megfelelő lámpát szeretnél összetákolni, javaslom nézz át a korábban linkelt bringás topikba: ott pont ilyeneket hegesztenek maguknak az éjszakai túrákhoz - mivel itthon nem nagyon kapni efféle fotonágyúkat (vagy horror áron).#9 Pá: örülök neki. Várom a fejleményeket - remélem sikerrel jársz...
-
acws
csendes tag
Hali,
arra keresek elemlámpát, hogy közelre (15-20m), de minél nagyobb szögben, nagy fényerővel világítson. Még nem igazán találtam. Erre van ötlete valakinek?
Előre is köszi.
-
attiLANte
tag
Esetleg itt >link< nézelődj - bár nem olcsó, és nem tudom, hogy hozzánk szállítanak-e még, illetve mi a rendelés menete.
A terminal.hu "BringaVilágítás házilag" topikjában mintha olvastam volna régebben itthoni kapcsolatról és emlékszem is rá, hogy elérhető volt az oldal magyar nyelven. De úgy látom, sajnos már nem.
Egyébként érdemes a bringásoknál nézelődni, van pár - jó értelemben vett - megszállottja a témának, mindig hegesztenek valami durvátés tanácsokkal is tudnak szolgálni...
Közben találtam magyar oldalt is: >link<Ha fontos a kompakt méret (és a színhűség nem elsődleges), akkor mindenképpen ledes lámpát keress: a mai chipek (Cree XR-E, XP-E, MC-E, a Seoul Semiconductor (SSC) Z-power P4/P7, illetve a Luxeon Rebel széria) egyes típusai 90-120 lumen/watt között teljesítenek, míg a hagyományos halogén izzók 20 lm/W körül.
Ebből követezik, hogy egy adott áramforrást használva azonos fényerő mellett a ledes változat akár négyszer-ötször tovább világít, azonos üzemidő esetén pedig ennyiszer nagyobb fényerőre képes. Vagy azonos fényerő és üzemidő eléréséhez kisebb méret (akku/elem) is elegendő. Nem érzékeny az ütődésre, több tízezer üzemóra az élettartama (megfelelő körülmények között).Hátrányok:
- az izzókkal ellentétben nem azonos intenzitással sugároznak a látható tartományon belül, a színhűség és a színhőmérséklet terén elég nagy a szórás. A legjobb hatásfokú ledek általában hidegebb, kékesfehér fényűek.
- megfelelő hűtés szükséges: a hőmérséklet emelkedésével csökken a hatékonyság és a várható élettartam. Mindenképpen ajánlott a megfelelő falvastagságú, jó hővezető, teljesen alumínium lámpatest.
- az igényes megvalósítás bonyolult/drága, mert az állandó áramú - esetenként több fokozatú - meghajtás az akkumulátorok/elemek feszültségétől és a ledek számától függően többnyire DC-DC konverter vagy áramgenerátor használatát igényli.
- nehezebb hatékony optikát tervezni: az izzóval ellentétben a sugárzási szög kisebb 180°-nál, ráadásul a kisugárzott fényáram nagy része az optikai tengely körüli szűkebb 90-140°-os sugárkúpban összpontosul, amit a hagyományos foncsorozott parabolatükörrel nem lehet maradéktalanul begyűjteni. Az átmérőjüknél mélyebb tükrök használatával csökkenthető a veszteség.
A jó hatásfokú lencsék alkalmazását a nagy nyílásviszony miatt szükséges - az átmérővel összemérhető - vastagság nehezíti(mint a projektoros fényszóróknál: esetleg Fresnel lencsével kiváltható).Alternatíva lehet a saját építés, ha késztetést érzel rá. Én pl. próbaképpen piacos kínai lámpákat javítottam fel powerleddel. Nem lettek rosszak, de a kapcsolójuk és az érintkezőik nem a legjobbak, és kevés/kicsi elem fér beléjük - tehát a fényerő vagy az üzemidő korlátozott.
A fentiek figyelembevételével kell donort választani, a hűtés macerás (a ledek általában hűtőfelület nélkül kaphatók, tehát ragasztani/forrasztani kell), a meghajtással is bíbelődni kell, ezért csak barkácsoló vénával megáldott, kudarctűrő elvetemülteknek ajánlom hogy belevágjanak...Nem röhögni: a Campona-s Tesco-ban láttam eléggé bizalomgerjesztő 2C (vagy D-s
) ledes lámpát masszív, Maglite-hoz hasonló kialakításban (bár fix fókusszal és fényerővel, 30-35mm hasznos átmérőjű akril "lencsés" optikával) 5k környékén. Kipróbálni nem volt szerencsém, úgyhogy bővebben nem tudok nyilatkozni róla, de elég pofásnak tűnt.
Mint cizion is írta, ha van rá keret, érdemes a márkás cuccok közül válogatni. Az igényesebb mechanikai kidolgozás, a hatékonyabb optika és az általában több fényerő fokozatot és villogási módot is támogató meghajtó elektronika nagyban növeli a használati értéket. A másik oldalon persze ott van az ár...
Egyelőre ennyi. Elnézést a terjedelem miatt.
-
cizion
csendes tag
Hali a lámpákkal kapcsolatban az alábbi gyártókat nézd meg:
Fenix
Olight
SureFire
Led Lenser
MagLite
Ultrafire
InovaA kérdés mekkora méretűt és milyen célra szeretnél. Ha pl. kicsit akkor ajánlom figyelmedbe a Fenix P2D-t. Ha nagyobbat akkor Pl. Led Lenser P7, vagy mást
Érdemesebb picivel márkásabbat venni, nem az ócsót, mert igen nagy különbség minőségben és tartósságban is.
-
Pá
addikt
Szóval volt már egy rakás lámpám, de mind tönkrement. Most szeretnék venni egy rendeset ami kitart.
Fontos lenne hogy kompakt legyen, de mégis nagy fényerejű. Szabadtéren kéne használni, esti erdei túrákhoz leginkább. De ha egy mód van rá nem szeretnék egy ilyen goliát elemes szörnyet. Ha baby vagy ceruzaelemmel elmenne az előny. És minél kisebb annál jobb.
Jó lenne valami ütés, csepp, porálló gumiborítás féle is. És nagyon fontos hogy gombbal működjön, ne úgy kelljen vezérelni, hogy a fejét csavargatom. Mert eddig leginkább olyanjaim voltak és mind hamar tönkre is ment...
Morsegomb ha van rajta előny de nem szükséges.
Konkrét javaslatnak is örülök, de elsősorban általános tanácsokra lennék kíváncsi, hogy mire érdemes figyelni.
LED vs Halogén izzó, melyik miért jobb stb. Fényerő vs fogyasztás stb stb.
Illetve tudtok-e olyan helyet, ahol minél több közül választhatnék? -
Pá
addikt
Tehát, hol érdemes venni és milyet?
Remélem elfér a topic, nem találtam hasonlót. Mindjárt fel is teszem az első kérdésemet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- 3D nyomtatás
- LEGO klub
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! ASROCK Radeon RX 9070 16GB GDDR6 Steel Legend OC Videokártya
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest