Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• biker

nagyúr

válasz hunspikey #16803 üzenetére

Túl sokat olvasol, és belefutsz a rémhírekbe és urban legendekbe

a 20-80% töltést a 10-15éve elterjedt laptop és telefon akkuknál bevett szokás, autóknál engedd el.
    legjobb ha minél szélesebb tartományban kihasználod, pl te példádban két naponta tele töltöd.
    Minden mást megold az akku BMS-e

cellákat kiegyensúlyozni (balanszolni) csak 100% után kezdi el
    Az akku alul felül 3-4% tartalékkal bír, így amit te 0-100-nak látsz, az kb 4-96% eleve
    A "tele töltve ne tárold" nem azt jelenti, hogy este teletöltöd s reggelre meghal az autó, hanem azt, hogy ha rendszeresen 100%-ra töltöd majd 3 hétre lerakod, mész 30km-t, teleötltöd, 3 hétre lerakod, akkor lehet hogy a 20. ilyen után már észrevehtően csökken az akku életesszenciája :)
    sajnos sokszor leírtam, de bármikor le tudom: a sok, kevés, gyakran, mindig, néha, hosszan, röviden, meleg/langyos/forró szavakat nagyon sokan rosszul értelmezik, és jönnek a "megfogtam és nagyon meleg, lesz baja?" < nem lesz, mert ha meg tudtad fogni akkor az max langyos féle beszélgetések.

Amit sajnos nem tudok, mert sehol nincs infó: milyen akku, de mivel nem reklámozzák nagy elánnal, hogy LiFePO lenne, ezért tutti nem az, marad az NMC kémia, annak leghalálosabb dolga a mélykisütés, vagyis ha 1-2% töltöttséggel lerakod, és otthagyod 3-4 hétre, hagyva hogy lemerüljön, akkor lehet hogy lesz egy dísztárgyad a garázsban. soha ne tárold üres közeli állapotban (tárolás hosszú távon, lásd fenti ömlengésem)
    legjobb ha tárolod, akkor 60-805 töltöttségen teszed
    De ha mész másnap, akkor nyugodtan töltsd 100%-ra, ott balanszol is, és nyugodtan merítsd akár 10% alá ha utána fel is töltöd mikor megálltál, mert akkor tudja hol az alja.

LIFEPO esetén KELL(!) 100%-ra tölteni rendszeresen, ezen belül tökmindegy mit csinálsz, ha csak abba gondolsz, hogy vezetés közben minden fékezés egyben visszatöltés is, tehát tölt-kisüt-tölt-kisüt óránként 47x 30-60-100kW-al 5-10mp-ekre, te meg aggódsz hogy egy vagy két naponta tölts 11kW-al???

Új hozzászólás Aktív témák