Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chesterfield
őstag
Bernoulli-törvény.
Óramutató járásával megegyező irányban csavart labda, felülnézetben jobbra kanyarodik,mivel a jobboldalán a forgás miatt felgyorsítja a közeg sebességét(a bal oldalán pedig csökkenti).
A bernoulli törvény pedig leírja, hogy ha megnő a sebesség, ott lecsökken a nyomás, ez pedig a nyomáscsökkenés irányába téríti a lasztit.[ Szerkesztve ]
-
golyani
őstag
válasz Chesterfield #551 üzenetére
deee a labda tök szimmetrikus ergo ahogy forog a körülötte lévő közeget mindenhol ugyanúgy fogja felgyorsítani nem?
-
Chesterfield
őstag
-
golyani
őstag
válasz Chesterfield #553 üzenetére
hmm kapisgálom köszi
-
tbs
addikt
Gyors kérdés: mitől átlátszó a víz és az üveg..? A tej miért nem..? Leányom kérdezte, én meg megdöbbentem, hogy nem tudom biztosan...
-
tbs
addikt
válasz Chesterfield #560 üzenetére
Köszönöm! Ezt vmiért nem találtam meg... Elég összeszedett, bár elmegy találgatás irányba ez is.
Közben érkezett egy másik finom kérdés is hozzám:
Miért kék az ég, és miért kék a víz..?
[ Szerkesztve ]
-
Vandit.
addikt
A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Chesterfield #563 üzenetére
Nagyon érdekes .
-
tbs
addikt
válasz philoxenia #565 üzenetére
Nézd, azzal már tisztában van, hogy a víz azért "folyik", mert az apró pici vizek nem tudnak összekapaszkodni. A vas azért kemény, mert a pici vasak erősen fogják egymást. Szerintem ezt is meg fogja érteni...
-
veterán
azt mondjátok meg, mikor lesz jedikardunk, meg mikor lövöldözhetünk fézerrel, meg fotontorpedóval. blabláztok itt mindenféle számítási képletről, mi fluidról...
どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。
-
Jester01
veterán
Csak felírkáltam a közismert s=v0 * t + 1/2*a*t^2, v=a*t egyenletekből egy párat.
s1 = s2 (a kocsik hossza)
s1 = v * dt1 + 1/2 * a * dt1^2
s2 = (v + a * dt1) * dt2 + 1/2 * a * dt2^2
s3 = 75
dt3 = -v / a
s3 = v * dt3 + 1/2 * a * dt3^2Első 3 egyenletből v-t kifejezve:
v * dt1 + 1/2 * a * dt1^2 = (v + a * dt1) * dt2 + 1/2 * a * dt2^2
v * dt1 - v * dt2 = a * dt1 * dt2 + 1/2 * a * dt2^2 - 1/2 * a * dt1^2
v = a * (dt1 * dt2 + 1/2 dt2^2 - 1/2 * dt1^2) / (dt1 - dt2) = -24.5 * a (mert nincs kedvem egyszerűsíteni így behelyettesítettem)Innen dt3 = 24.5 és az utolsó egyenletből:
s3 = -24.5 * a * 24.5 + 1/2 * a * 24.5^2
a = s3 / (- 1/2 * 24.5^2) = -0.2498m/sJester
-
Sidaries
őstag
Tegnap volt egy kisebb vitám az egyik munkatársammal a hangok terjedésével kapcsolatban. Pontosan: Miért a mély hangok hallatszanak ki egy autóból amikor megáll melletted? Szerintem a mély hangok nagyobb hullámhossza miatt, szerinte pedig mert a mély hangok nem irányítottak. Szerintetek?
I am the Visionaire, follow me if you dare...
-
frame>24
addikt
válasz Sidaries #572 üzenetére
Egyértelműen a (nagyobb) hullámhossz miatt... ugyanezért halljuk pl. diszkók, koncertek szinte csak mély hangjait messziről.
Amiről ő beszél, az is igaz, de nem az említett esetben van szerepe, hanem pl. x.1 hangszórós rendszereknél, ahol ~mindegy hol a subwoofer, a mély hangot az idegrendszer az irányított magas hangokhoz köti.
Mondjuk a mély hangok is lehetnek irányítottak, a lényeg, hogy az emberi fülcsiga felépítésésből adódóan ezek irányultságát a magas hangokhoz képest kevésébé érzékeli...[ Szerkesztve ]
▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1
-
D@ni88
addikt
Hello. Valaki tudna segíteni? Ezen múlik a félévi 3as megajánlott jegyem
Szval aki ért a fizikához az kérem próbálkozzon vele:
1,
25fokos hajlásszögű lejtőn 10cm sugarú, 0,3kg tömegű korong csúszás nélkül gördül. Mekkora sebességgeléri el a lejtő alját, ha 1,2m magasságból indul? Mekkora lehet a tapadási eggyüttható?
2,
Legfeljebb mekkora vízszintes erővel lehet az 5cm sugarú, 1kg tömegű, tömör hengerre csavart fonalat húzni, hogy a henger a talajon ne csússzon meg, ha a tapadási együttható 0,3?
3,
Egy edényben h magasságban áll a víz. Az edény oldalán milyen magasságban legyen egy kis keresztmetszetű kiömlő nyílás, hogy a kiömlő folyadék a lehető legmesszebb érje el a vízszintes talajt?Szval ezeket a feladatokat kellene megoldani. ha valaki tud segítsen.
Előre is köszi -
Makaveli
senior tag
Tudom piti kérdés, de holnap írok TZ-t fizikából. Az hogy eredő ellenállást nem értem a párhuzamos kapcsolásban.
Ugye úgy van, hogy bármelyik fogyasztó ellenállása nagyobb, mint a a fogyasztóké együtt. Így van képletesen leírva: R<R1 R<R2 R<RnA könyv így magyarázza: A párhuzamosan kapcsolt fogyasztók eredő ellenállása kisebb, mint az összekapcsolt fogyasztók bármelyikének ellenállása.
CoD2: Jager-cola xFire: safisniper CoD4: Jager-cola
-
Makaveli
senior tag
Bocs, hogy új hsz-t írok, de közben megértettem...
CoD2: Jager-cola xFire: safisniper CoD4: Jager-cola
-
lajafix
addikt
válasz Makaveli #577 üzenetére
Ez így van!
Ha sorosan kapcsolod az ellenállásokat, akkor összeadódik az ellenállások értékeha párhuzamosan, akkor kisebb az eredő.Meg akarod érteni ugye?
1. Na szóval ha párhuzamos a kapcsolás, akkor a két ágon ua a feszültség. (eddig trivi)
2. A két ágban I(x)=U/R(x) áram folyik. (ez is trivi)
3. Az áramok Kirchof törvénye miatt összeadódnak. Tehát I(Össz) > I(1) vagy I(2) (merthogy e kettő áram összege).
4. R(össz) = U / I(össz) Mivel I(össz) nagyobb mind2 áramnál, ebből következik, hogy R(Össz) kisebb bármelyik ellenállás értékénél.Szerk: én meg nem tudok gyorsan gépelni.
[ Szerkesztve ]
Rock'n Roll
-
Makaveli
senior tag
Holnap TZ-t írok fizikából... Soros kapcsolás, párhuzamos kapcsolás, Ohm törvénye...
Azt nem értem, hogy párhuzamos kapcsolásnál miért így kell kiszámolni az eredő ellenállást:
1/Red=1/R1+1/R2+...1/Rn
Ha így is ki lehet és könyebb is: Red=Uáf/Ifő...CoD2: Jager-cola xFire: safisniper CoD4: Jager-cola
-
Andie
őstag
Sziasztok!
Egy elméleti kérdésem volna, ebben kérném a segitségeteket.
Meg tudnátok nekem mondani, hogy ha a sivatagba kitennék egy 100m X 100m -es müanyag lapot, elszigetelve a földtől, akkor a szél által szállított homok maximum mennyire töltené ezt fel?
Nem kell tized voltra, csak kb nagyságrendileg. 10V ? 100V? 100ezer V ?
És kb mennyi ideig kell töltődjön? (jó, tudom, ez függ a széltől, meg a homoktól, de mondjuk egy átlagos homokviharos időszakot figyelembe véve)Köszi!
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Dunyha
újonc
Valaki megtudja nekem mondani, mit jelent az hogy 'azimutális'?
Vagy ha úgy könnyebb az 'azimutális mágneses tér'.
Előre is köszi! -
Diego!
senior tag
Egy kis segítség kellene SI átváltások kapcsán, ha tudtok:
Átváltandó prefixumok - Ebbe
exa (562,4) - centi
atto (256,98) - deci
tera (4256,12) - femto
mega (45) - tera
nano (7,7) - exa
deka (4) - deciA zárójelbe tett szám az a konkrét adat ami kell nekem.
-
norbiphu
őstag
"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"
-
norbiphu
őstag
562,4 exa = 562,4 * 10 ^ 18
ez centiben kell tehát ezt osztod 10 ^ -2 - vel, és kapsz 562,4 * 10 ^ 20ont. persze az lehet, hogy én most elszámoltam.többi ez alapján már menni fog, ha nem akkor kérdezz
[ Szerkesztve ]
"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"
-
Diego!
senior tag
Egyenlőre köszönöm az eddigi segítségeket, de szerintem lesz még kérdésem
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xbox Elite 2 Core Controller
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Negyed Gamer konfig eladó Asus Rog Maximus Formula 9 + I7-7700T
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs