Hirdetés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- sziku69: Szólánc.
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskopper96
újonc
válasz
Tiédetis #2499 üzenetére
A c peptidnek a klinikai relevanciája 0., a méricskéltetésére fölösleges pénzt adni. Magánlaborban 5 pontos OGTT-t kell végeztetni, abban benne van az éhgyomri inzulin is, az a mérvadó, - az mutatja hogy mennyi inzulint termel terhelés nélkül a hasnyálmirigy. 15-16 körül még istenes.
Azt, hogy mi alapján döntik el a diabétesz klasszifikációját, az többrétű.
Megjelenés ideje+OGTT+klinikum. (Sajnos itthon még mindig nem lehet a diabetológusok 99%-nak a fejébe verni hogy az OGTT értékelhetetlen inzulin nélkül).
Típusosan a "fiatalkori" totál inzulinhiányos DM az 1-es típus, az általában 30 év feletti, relatív inzulinhiánnyal járó a II-es típus.
Külön klaszifikáció még az IFG (emelkedett éhgyomri vércukor 6,0mmol/L és 8,0 mmol/L közt) és az IGT (emelkedett glükóztolerancia - éhgyomri cukor 8,0 mmol/L és 10,0 mmol/L közt van), továbbá normálisabb országokban külön betegség az IR (inzulinrezisztencia), de erről mint érintett regényeket tudnék írni. (Mindhárom hivatalosan prediabetes = cukorbetegséget megelőző állapot).
-
-FreaK-
veterán
-
-
Tiédetis
senior tag
válasz
kiskopper96 #2492 üzenetére
Köszönöm, legalább van egy szakszerű vélemény róla. A FB csoport egyébként koronavírussal (és egyéb más betegségekkel kapcsolatban) adnak tanácsot gyakorló orvosok. Nyilván ha fertőzés után voltak tünetek, és tanácsot kér valaki, igyekszik a fontos tüneteket, betegségeket megadni, itt merült fel a kérdés. Nem is kérdeztem róla a kezelőrovost.
Amiről kérdeztem, hogy mi alapján döntik el, ki I-es és ki II-es diabeteszes. A válasz annyi, ha gyógyszerrel kezdtem a kezelést, az II-es. Ami igaz, de visszaemlékezve ez csak azért volt, mert nem voltam hajlandó elfogadni akkor még az inzulint.
-
kiskopper96
újonc
válasz
Tiédetis #2437 üzenetére
Kedves Tiédetis, lehet már tárgytalan.
Mint BSc-s, külföldön 3 évet dolgozott ápoló írom a következőket. A GLP-1 analógok (liraglutide, stb.) mindig csak a klinikum alapján, a beteget ismerve javasolhatóak! Itthon nem igazán terjedtek el, drágák, monoterápiának (kizárólagos kezelésnek) csak a diabetes nem előrehaladott állapotaiban alkalmasak.
- Pro:
- Hatásosan csökkentik a vércukrot;
- Van belőlük naponta, illetve hetente egyszer adandó, ezáltal a beteg együttműködése és a terápiahűség javul;
- a Hb1AC átlagosan 1-1,5%-al csökken.- Kontra:
- NEM javaslom őket, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásra utaló klinikum alakul ki! (lipáz, amiláz az égbe szökik majdnem minden betegnél, a májfunkció volt, hogy a normál érték 10x-e lett tőle! Ez brutális).
Egy endokrinológus orvoskolléga állásfoglalása: (Nevet nem írhatok, mivel nem engedte meg, hogy nyilvánosan közzétegyem)."Saxenda és társai. Amiket látok:- emelkedett májenzim értékek- emelkedett lipáz, amiláz - hasnyálmirigy gyulladásra utaló jelek- emelkedett bilirubin értékek epehólyag gyulladás, epekövesség- bőrreakciók (hiába szúrják máshová)".
-
-
-FreaK-
veterán
válasz
Tiédetis #2489 üzenetére
Én itthonról, de Német címre, anyámék ott élnek, ők hozták haza.
#2488 cigam : Ez igaz (havi költség), de akkor is +190e Ft, egy alapvetően kényelmetlenebb/rosszabb/bonyolultabb konstrukcióért. Szerintem nem versenyképes.. előnye, hogy kicsit könnyebben beszerezhető, de ha már felvetted a kapcsolatot a Libre FB csoportban egy eladóval, akkor azt is nagyon egyszerű megrendelni.
-
válasz
-FreaK- #2486 üzenetére
A távadóban max az aksi fáradhat el idővel, de ha (szervizben?) cserélhető, akkor évekig működhet gond nélkül. (Mondjuk a fitnesz órák aksija is bírja évekig, pedig azokban is elég kicsi akkumulátor van.
A szenzorok havi ára között nincs nagy difi. Mondjuk én kíváncsi lettem volna hogy pontosan hogyan és mi megy a bőr alá, ha tű nélkül dolgozik.
A belövős videóban látszik, hogy az elején még csak 1-2 véraláfutás(seb) látható a hasán, mire a tényleges belövésre kerül a sor, már jóval megviseltebb a hasa: -
-FreaK-
veterán
Ma jött 77 Elektronika Kft. hírlevél, megjelent a webshopjukban a GlucoMen CGM rendszer, mely külön távadóból és szenzorból áll, megörültem, hurrá, végre normális webshop-ban kapható termék. Persze csalódnom kellett.
Összehasonlítva a Freestyle Libre3-al:
- Ár: meg kell venni külön a távadó szettet, 190.500 Ft. plusz a 14 napig működő szenzorból kettő 46.736 Ft. (egy pakkban lehet venni) A távadóból 2db van, de nem tudtam kideríteni, hogy meddig használható.
Vs. Libre3: 47.000 Ft a 2x2 heti szenzor, és ennyi.
- Használat: naponta kalibrálni kell ujjbegyes méréssel, első nap kétszer is. Amúgy folyamatos BT kapcsolaton küldi az adatokat telóra, Fitbit karórára.
Vs. Libre3: semmit nem kell csinálni, szintén folyamatos BT kapcsolat.
- Méret: 7mm vastag, 25g súlyú "doboz" (+a távadó súlya szerintem)
Vs. Libre3: 5mm vastag, 35mm átm. lapos korong, mint egy 5 EUR centes érme (~100Ft-os), 5g súly.
Mintha egy másik korszakból származna komolyan. Mint régen a viccek a japán vs. orosz elektronikai eszközökkel. Csak ez még drága is mellé.
Ha már Libre3: a gyártó honlapjáról ingyen lehet igényelni egy tesztpéldányt, egy kérdőív kitöltése után, ha valaki ki szeretné próbálni. Én megtettem, épp azt használom most. Kb. 2-3 nap után már küldik is.
Annyi bibi van, hogy csak Német címre lehet kérni, de akinek nincs kint rokona/ismerőse, az használhatja a https://www.mailboxde.de/-t, ami továbbküldi a csomagot MO.-ra.
Nagyon ajánlom mindenkinek kipróbálni, aki még nem használt ilyet.Nagyon jó lenne már ha itthon is kapható lenne végre hivatalosan a szenzor, illetve ha kijönne végre a gyártó a hozzá tartozó inzulin pumpa rendszerrel.
-
Egy újabb "fecske" [link] Remélem hamarosan piaci termék lesz!
-
_szantos_
csendes tag
Sziasztok!
Páran már linkelték, inkább a FB csoportokban található meg az aktív diabos közösség.
Ebben a fórumtémában kevés szó esett a closed-loop rendszerekről (legalábbis a kereső szerint), pedig el tudom képzelni, hogy - már csak az itteni közösség technikai affinitása miatt is - érdekes lehet. Sokan nyilván ismeritek.
Röviden arról van szó, hogy a szenzor mérései alapján adagol a pumpa. A vezérlő szoftver minden új szenzorglükóz mérés beérkezése után lefuttatja a számításokat és állítja az adagolást a pumpán, ha szükséges.
(Full) closed-loop-ról akkor beszélhetünk, ha nincs felhasználói beavatkozás, tehát pl. a szénhidrátot sem közlik a rendszerrel. Emiatt inkább a hibrid closed-loop van elterjedve, ahol legalább a szénhidrát beírásra kerül, vagy le is van bólusolva előre.
Néhány kereskedelmi rendszer: CamAPS FX, Tandem Control IQ, Diabeloop, OmniPod 5 (Horizon), Medtronic 780G
Magyarországon ezek közül a Medtronic 780G érhető el, TB támogatásban is benne van a rendszer minden eleme (szenzor, pumpa, kellékek).
A DIY-APS (do-it-yourself - artificial pancreas system) rendszerek egyik előnye, hogy többféle pumpát és szenzort is kezelnek. Van amelyikből okosórás implementáció is létezik.
Az ismertebb DIY-APS rendszerek: AndroidAPS, OpenAPS, Loop, FreeAPS, AIAPS
Leginkább egy kulcsszó-gyűjteménynek szántam a bejegyzést. Akit érdekel, ez alapján el tud indulni (vagy megkereshet privátban, a témát nem követem).
-
Tiédetis
senior tag
válasz
-FreaK- #2478 üzenetére
Nem ugyanaz a mintavétel a kettőnél. Átlag kb. 10-15 percről beszélnek, tehát ha tesztcsíkot használsz, 15 perc múlva mérd a librével.
Másik, hogy ezzel a tendencia a lényeg, látod 24 órában hogy mi történik. Nincs két azonos eredmény tesztcsíkos méréseknél sem,különböző eszközöknél. -
-FreaK-
veterán
Ez a Libre3 sajnos nem igazán pontos nekem, pedig eddig mindenhol csak azt olvastam róla.
1-2 érték eltérés mindig van a tesztcsíkos méréshez képest. Már más is írta a Libre csoportban, nem csak én. Most reggel nagyjából stabil szintnél a tesztcsík 5-öt mutat, a libre meg 6.4-et, igaz azóta már csökkent. -
krisz768_
tag
válasz
-FreaK- #2475 üzenetére
Dexcommal hasonló a tapasztalatom. Kicsi, nem zavar, pontos. Kalibrálni lehet, de nem szükséges. Ma van a 20. napja a szenzornak, picit itt már pontatlan -0.5mmol/l, nem vészes, de érződik az ideje (lasabb reagálás). Sajnos egyet tudok érteni, én is csak tesztnek vettem, de kb nem tudok élni nélküle.
ma jött a kövezkező 2.
-
-FreaK-
veterán
válasz
krisz768_ #2473 üzenetére
Nagyon szuper, probléma nélkül simán megy! jóval kisebb is mint a 2es szenzor de azért letakartam egy kineziológiai tapasszal, hogy még véletlenül se csússzon el.
Felrakás előtt le kell törölni alkoholos törlővel, ezt sajna az EU-ban nem adhatja hozzá a gyártó, így külön kell beszerezni (nem tudom, hogy fertőtlenítés vagy zsírtalanítás miatt, esetleg mindkettő). DM.-ben vettem Etanol tartalmú kézfertőtlenítő kendőt, azzal csináltam.Ez hatalmas segítség amúgy cukorbetegeknek, amíg nem próbálod ki nem is tudod mennyire.. a jóhoz nagyon könnyű hozzászokni, rendesen fájt hogy nem tudtam használni hétfőn meg tegnap (4 nap használat után..). Pedig nem kéne hozzászokjak, mert nem fogok 50e Ft költeni rá/hó, pedig amúgy még azt is megkockáztatom hogy megérné.
Ez a Libre3 még kényelmesebb is az állandó adatkapcsolat miatt, percenként látod, hogy hogy változik a vércukrod.. érdekes megfigyelni, hogy egy adott ételre hogyan reagál a szervezeted, tényleg nem is gondolnád mennyire jó.
Viszont az app-al nem vagyok teljesen megelégedve, jó lenne ha a grafikonon tudnám húzogatni a pöttyöt és mutatná hogy egy adott ponton mi volt az érték.
Nincs szükség kalibrálásra (nem is lehet), nagyon pontos végig.
Négy kívánságom lenne csak:
1: forgalmazzák itthon is
2: legyen TB támogatott
3: a gyártó csináljon hozzá inzulinpumpát is, amivel együtt tud működni, full loop rendszerként.
4: ez is legyen elérhető és TB támogatott itthon.De aztán persze bele lóg a bilibe a kezem..
#2474 Ellia
A doktornőd említette? Nekem a kérdésre csak annyit mondott, hogy mi itt ilyesmivel nem foglalkozunk.. mondjuk itt egész kórházban ilyen a színvonal sajnos. -
Ellia
addikt
Srácok, van aki pumpát használ? Ma kontrollon a doktornő próbált meggyőzni, hogy jó lehetne, mert nem rosszak az eredményeim de viszonylag sok a hírtelen fel és hírtelen le. Egyelőre csak említette, a gyakorlati használatát nem beszéltük át.
Igazából ami érdekelne tapasztalat alapján, hogy mennyire zavaró a hétköznapokban? Az, hogy használni kellene és mondjuk az övön lógna nem zavarna, ebből nem csinálok hiúsági kérdést, meg az emberek véleményére is teszek magasról, inkább praktikussági szempontból érdekelne.
Jelenleg viszonylag sokat mozgok: munkába járás (tömeg, de lassan inkább újra bicikli), edzés, irodában se ülök 100%-ban a fenekemen. Túrázni is szoktam relatív sokat.
Zuhany: gondolom nem történik semmi, ha arra az időre leveszem, viszont a "tappancs" mennyire bírja a kiképzést víz alatt? Nyáron vízparton, mennyire okozz gondot?
Alvás: ez a legkérdésesebb rész nálam, gondolom éjszaka is rajtam kellene lennie, nem vagyok nagy mozgolódó de azért még is csak ott van a kis ketyere, ami zavaró lenne szerintem.
Kinek, hogy vált be?
-
krisz768_
tag
válasz
-FreaK- #2470 üzenetére
2 részből áll: egy szenzor és a jeladó. mindkettő ára kb 20k körül mozog. Ami sajnos elég sok, de a jeladó 3 hónapig működik, a szenzor pedig hivatalosan 10 napig. DE! : Amit ebben a pillanatban használok, az már a 17. napnál jár, egy trükkel újraindítható a számláló. Meglepően megbízhatóan és pontosan működött a dexcom nálam, egyenlőre legalábbis. Előnye a libre-vel szemben, hogy bt-n kommunikál folyamat, azaz nem kell nfc-s leolvasás.
-
-FreaK-
veterán
válasz
krisz768_ #2469 üzenetére
Szia! Nem gond, köszönöm! Csak két gyors kérdés: mennyibe került és mennyi ideig használható egy szenzor?
A múlt héten kipróbáltam egy Libre2 szenzort, de sajnos 4 nap után, tegnap reggelre leállt, 14 nap helyett. Huss 24e Ft.
Most kipróbálok még egy Libre3-at, hátha szerencsésebb leszek, de ilyen áron nem fogom használni, csak nagyon ritkán. -
krisz768_
tag
válasz
-FreaK- #2455 üzenetére
Szia! Lehet kicsit megkéstem, én jelenleg dexcom-t használok (Innen , nem kicsit gagyi
az oldal de nekem nem volt vele probléma). Az alkalmazást hozzá Magyarországon le lehet tölteni bármiféle probléma nélkül. Sajnos tb támogatásról nem tudok
jelenleg, remélem ez változni fog a közeljövőben.
-
Ellia
addikt
válasz
cellpeti #2466 üzenetére
Én lennék a legboldogabb, ha nem kéne szúrni, de eddig sok jót nem halottam ezekről a jet tollakról.
Előnye, hogy nem kell szúrni és, ha jól sikerül a művelet akkor gyorsabban kezd hatni, mint a szúrós, hátránya, hogy nagyot üt, fájdalommal jár (gyakorlatilag zúzódás lesz a beadás helyén), nehezebben szabályozható, könnyen félremehet, illetve bőr alá lehet vinni csomó minden más dolgot, ha nem volt tiszta a bőrfelület.
Tű fóbiásoknak lehet jó, de egy új tűvel a pen-en szerintem kevesebb macera van jelenleg. -
cellpeti
nagyúr
Nekem megint feldobták a sűrített levegős insulin tollat. Hallott már valaki róla?
-
Tiédetis
senior tag
Minden lépés legyen vpn - mondjuk német ip - alól, amíg nincs telepítve az app.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Tiédetis #2463 üzenetére
mármint ha jól értem, az email címet kell regisztrálni, de úgy, hogy a telefon a kint VPN-re legyen csatlakozva (tehát a wifi router-ben kellene beállítani). Ezt az email címet hozzá adom másodlagos email címként a telefonhoz, és arra az accountra átváltva belépni a Play-be és úgy letölteni. Ha utána vissza váltok az eredeti email címre, akkor az alatt is fog menni az app?
Vagy esetleg úgy érted, hogy az app-on belül is regisztrálni kell a telefonod?
-
-FreaK-
veterán
válasz
Tiédetis #2460 üzenetére
Köszi! Szerintem kipróbálok akkor egy Libre2-t. Igazából az app beszerezése a problémás, de az tuti fel van töltve máshova is, ha már valaki beszerezte. De szerintem meg tudom oldani amúgy is, mert muterék Németeknél élnek.
Más:
találkozott már valaki hibás cukor mérő tesztcsíkkal? tegnap bontottam egy doboz Etalon-t, és vagy 8-10 csíkot kidobtam belőle, mert nem csippant a mérő amikor felszívta a vért (teljes szélességben, azzal nem volt gond), aztán meg ER-4 hibát dobott. -
Tiédetis
senior tag
válasz
-FreaK- #2458 üzenetére
Libre1-hez tudsz használni appokat, ami aktivál és egy másik ami kiolvas, vagy keresel hozzá olvasót, gyárit
Libre2-höz nem találtam olvasót, gyári app nem tölthető le itthon mert nem támogatott. Kell egy olyan email cím ami a támogatott országban lett regisztrálva, kell vpn ami onnan ad ip-t ahol támogatott az app és regisztrálni kell az ottani email címmel. Ezek után tudod letölteni az appot és telepíteni. Ha ezek már megvannak, működik hazai ip címmel is. -
-FreaK-
veterán
TB támogatás szenzorra csak gyerekeknek elérhető jelenleg, nem (doki ezt mondta nekem nemrég)? történt valami előrelépés az utóbbi egy évben itthon a szenzor beszerezhetőségben, vagy még mindig nem lehet sehonnan rendelni?
Dokit kérdeztem, hogy szeretnék kipróbálni szenzort és/vagy inzulin pumpát, annyit mondott hogy ők itt ilyennel nem foglalkoznak, keressek BP.-en egy helyet.. köszi..
Anyámék Németországban élnek, hamarosan jönnek haza, akarok hozatni velük egy szenzort kipróbálásra, csak nem tudom melyiket. Valaki tud segíteni esetleg aki ismeri őket? kell még a szenzoron kívül külön venni esetleg tapaszt, vagy ilyen felhelyező eszközt, vagy ezek mindig benne vannak a dobozban? Egyáltalán melyiket próbáljam?
Itt van a Freestyle Libre 2, 60EUR
Itt egy DiMonTech non-invazív készülék, de ha jól látom ez még nem elérhető, talán csak startup?
Itt az ebay-en is van mindenféle, pl. több darab Libre 2 olcsóbban.
Pl. leütök egy ilyen 3as aukciót, kell azon kívül még valami? Nfc-s telefonnal simán olvasható és kész? -
Ellia
addikt
Tudunk valamit bőr alá ültethető szenzorokról? Lesznek TB támogatottak? Örülnék, ha lenne, mert napközbe tök jól tudom szabályozni, de éjszaka elég sokszor szeret megbolondulni a vércukor szintem...
-
tserrof77
őstag
BUÉK mindenkinek!
Direkt kétszer olvastam el a cikket. Vagy túl szűklátókörű vagyok, vagy a heti 6. munkanap teszi, de ez elsősorban a IR-eseknek és talán a Type2-eknek hoz(hat) eredményt. Persze drukkolok, mert minél kevesebb vakot/levágott lábút szeretnék látni akik a cukor miatt jutnak ide. De type1-esként én kicsit másra vágyom (ja, meg mellé bónuszként gluténérzékenység is huszonX éve).
-
az FGF1 agyi injekciói hetekre vagy hónapokra képesek tünetmentes, nyugalmi szakaszba állítani a diabéteszt.
Értem hogy kísérleti meg példa, de nem biztos hogy engedném az agyamat injekciózni. Mindenesetre érdekes kutatás. -
Szinte egyáltalán nem iszom alkoholt. Pálinkát ma 31-én ittam nagyon keveset, levendula pálinkát, de ezelőtt nem is emlékszem mikor ittam töményet.
Borból is csak ritkán (pár havonta fél liter fele talán, valamilyen ünneplés alkalmával) és akkor is csak Aszu vagy Szamorodni. Pezsgő kb ugyanez. Igaz, ezekből, borból és pezsgőből is csak az édeset iszom meg. De viszont pár havonta egyszer keveset, ahogy írtam. -
válasz
philoxenia #2446 üzenetére
41.
-
-
176 magas vagyok 82 kg. (Tudom, fogynom kellene 5-6 kg-t)
3 műszakban dolgozom 5+2-ben, 6-ik napon szoktam túlórázni.
Iszom napi 1,5-2 liter vizet, de legalábbis cukormentes folyadékot.
Nincs krónikus betegségem, nem szedek gyógyszert semmire rendszeresen (kivéve ugye most a cukorra).
Alig mozgok, ha dolgozom, akkor megvan naponta a 4-6 km okosóra szerint, de semmi egyéb. -
Ne az orvos által felírt adagot módosítsd! Ez nem úgy hat mint a lázcsillapító, hogy pár órán belül csökkenti a lázat (-» pár napon belül helyrerakja a vércukorszintet). Egy bonyolult folyamatra próbál hatni, aminek a hatása nem azonnali, és nem is biztos hogy az a számodra megfelelő gyógyszer. Erősen függ attól is hogy mikor mit és mennyit eszel.
Nem írtad, hogy milyen a testalkatod, a napi munkád, iszol-e rendszeresen, van-e más krónikus betegséged, amire gyógyszert is szedsz.
A méréseket ne random módon végezd, hanem közvetlenül evés előtt, és utánna 2 órával. Vezess róla mérési naplót, ahol azt is feljegyezheted éppen miket ettél. Ez neked is és a dokinak is segít, hogy jobban rálásson az állapotodra. Ezzel a naplóval menj vissza dokihoz, hogy jobban képbe kerüljön.
Ha nem sportolsz, kezdj el mozogni, rendszeresen. -
Sziasztok. Kérdés. Én még nem vagyok cukorbeteg, csak furcsán ingadozik, ami azt jelenti, hogy előfordul, hogy evés után (pl rizs rántott hússal) 4 órával délután 5,5, de délelőtt 10-kor úgy, hogy előtte lévő nap este 8-kor ettem 2 kis kiflit, kis db kolbásszal meg 8,7 éhgyomorra (ezek szélsőséges értékek azért).
A három havi átlagom laboros méréssel határértéken belül volt, valami 5 valahány volt, ha jól rémlik. Ennek ellenére elmentem a háziorvosomhoz, aki megnyugtatott és felírt gyógyszert. Merckformin 500-at.. Napi egyet kell szednem. 7 napig feleket szedtem, de nem volt hatása. Majd újabb egy hete már egészeket szedek, de nincs hatás. Mellékhatás sem volt.
Próbáljak meg két tablettát szedni naponta?
A doki azt mondta, ha kevés az 500-as, van 1000-es is. Akkor majd azt ír fel. Kipróbáljam, hogy szedek 2x 500-at? És ha igen, akkor egyszerre két tablettát, vagy fél naponta szedjek egyet, naponta 2-t elosztva?
Előre is köszi a válaszokat, segítségeket! -
Joker88
őstag
amúgy a kiürült inzulinos tartályokat hova lehet leadni? ugye az veszélyes hulladék,ha jól tudom.. gyógyszertár nálunk nem játszik,azt mondta a gyógyszerész,ők nem tudják fogadni..
-
Tiédetis
senior tag
sziasztok
GLP-1 kezelésről valakinek van információja? FB csoportban kérdezte egy orvos, hogy nem merült-e fel nálam ez a módszer, de ismeretlen fogalom volt számomra. -
-
válasz
Joker88 #2429 üzenetére
zavart érzek az erőben
Nincs itt semmi probléma, ez a difi az elmélet és a gyakorlat között. Hivatalosan a sterilitás miatt szükséges cserélgetni, meg azért egy idő után már kopik is az éle.
Szóval a "kezdők" szépen rendszeresen cserélgetik, betartva a kezelési utasításban leírtakat. Majd lanyhul a lelkesedés/elkötelezettség, és már nem cseréli minden szúrás után, csak pár naponta, majd pár hetente.Meg amikor az ismerősöknek is megméri. Mert jön majd a család, a szomszédok, hogy mit mér, mérje meg neki is
Viszont az fontos, hogy ha pumpa nem teszi meg, a méréseket ne hanyagolja el. Ezzel lehet ellenőrizni az állapotát, ill. hogy a kell-e valamit módosítani az adagoláson/gyógyszeren. -
Joker88
őstag
na,akkor..
doki mondta neki, biztos megnyugtatásképp. de ne ezen akadjunk össze.
ami a többit illeti.
vércukormérőt és a hozzá való papírcsíkkal eggyütt és inzulinpumpát kapott receptre.
a vércukorméréshez használt ujjbegyszúróhoz vettem 2x20db tűt is. Ottani kórházi orvosa szerint nem kell cserélgetni elég hetente,mert csak maga használja,míg a háziorvos szerint minden alkalommal cserélje..(zavart érzek az erőben
)
kb egy havi adagot kapott ( vagy egy picit többet) az inzulinból,legalábbis havonta kell mennie felíratni a háziorvoshoz.. 2 nappali és egy esti/éjszakai inzulin .
Amit tudakoltam,illetve itteni visszaolvasásokból lejött , barna teljes kiőrlésű kenyér/zsemle, 0%os cukortartalmú joghurt, meg dkg-ban meghatározott vaj/sajt/sovány hús, illetve korpovit keksz, és durum búzás tészták. Meg amit mondott még az orvos, ilyen kókuszital,ami hozzáadott cukrot nem tartalmz. Tejből csak 1,5%os,az is csak ilyen főzelékhez kis habarásként,de nem sokat.
A lekvárjait el kell felejtenie (legalább több jut jövőre a pálinkába )
Ezt a DM-es multivitamint megnézem,de holnap úgyis betérek egy patikába és rákérdek,hátha van nekik.. De köszönöm a tippet! -
-
válasz
Joker88 #2424 üzenetére
Tudom, ez nem betegség,állapot
Ezt cellpeti-nél és nálad sem értem. Mi a különbség? Miért jobb az bárkinek, ha állapotnak hívja? A magyar nevében is benne van: cukorbetegség. Nem mellesleg becézheted bárminek, életed végéig veled marad.
Olvass többet, akár könyveket( [link], [link] ), és beszélj anyukáddal vagy a kezelőorvosával, hogy a felmerülő kérdéseket tisztázd. Pl. hogy 1-es, vagy 2-es, de olvastam már 3-asról is.
Tudd meg pontosan milyen gyógyszer(eke)t szúr magába. Nem árt az sem, ha megtanulod Te is beadni neki, ill. rendszeresen mérni kell a vércukrát. Ez utóbbit magadon is begyakorolhatod. Vezessen vércukornaplót, vagy legalább a készülék jegyezze meg, és rendszeresen ellenőrizd (esetleg töltse fel a számítógépre, vagy online, hogy a kezelőorvos, Te és Ő is lássa hogyan alakul vércukorszintje) Orvos nem írt fel neki állami támogatással kapható mérőt, ill.mérőcsíkot?
Az egyéb gyógyszereket szintén az orvossal, vagy gyógyszerésszel kell megbeszélnie, hiszen mi nem tudjuk pontosan mit kap. pl. a Kalmopyrin leírásában szerepel, hogy egyes vércukorszint-csökkentő szerek hatását fokozza.
Multivitamint is szedhet, de ellenőrizni kell a szénhidrát(cukor) tartalmát. Esetleg térjen át a specifikusabb összetételű vitaminokra.Nézzétek át az ételek szénhidráttartalmát, hogy tudja miből nem szabad, vagy csak nagyon keveset. Esetleg próbáljátok ki az ételszállító cégek csökkentett szénhidráttartalmú ebédjeit, menüit. pl. [Z6 sor] Akár ötletet is meríthet hogy mit kell főzni, milyen köreteket kell kerülni.
Engem a világból ki lehet kergetni ezekkel a zöldség alapú köretekkel, ugyanakkor a krumpli, tészta, rizs tiltott gyümölcs. A sima fehér kenyér/zsemle is tabu, helyette a szénhidrátcsökkentet terméket kell nézni a pékségekben.
A cukrot, mézet is kerülni kell, helyette édesítő tablettát kell használni. Ahogy a pékárunál, úgy az édesítő szerekben is nagy difik vannak, ki kell tapasztalni melyiket szereti, melyiknek van a legkevesebb "nem szeretem" íze.Nagyon komplex szinte az élet minden területét érintő dolog, nem lehet egy pár mondatban leírni.
-
Joker88
őstag
Anyám,mint kiderült cukorbeteg lett Covid betegség után. Tudom, ez nem betegség,állapot (ahogy a dokija is mondta neki )
Viszont lenne pár kérdésem.. napi 3x 8ml (vagy egység, nemtudom) inzulint nyom magába. Ez nem tudom hányas szint a skálán.. (olvastam itt egyes , kettes típusról is..)
Szóval,ha esetleg tudnátok segíteni..
-Kalmopyrint szokott szedni ha fáj a feje,stb (érzékeny a frontokra) , ez vajon maradhat a cukorbetegség mellett?
-szokott ilyen multivitamin tabikat is szedni ( Herbária )
Meg ilyen hétköznapi tippek,tanácsok ha volna nektek neki,azt megköszönném (61 évesen kicsit máshogy kell kezelnie az étkezését,azért az egy új startot jelent.. )
-
cellpeti
nagyúr
válasz
philoxenia #2422 üzenetére
"Evezőpadon gályarab vagy, vagy ostoros felügyelő...
"
Na jaaaaa!!!!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az étkezésről:
Nagyon nem mindegy, hogy 1-es vagy kettes vagy és hány éves, milyen fizikai aktivitást bírsz és ehhez képest mire van időd.
Evezőpadon gályarab vagy, vagy ostoros felügyelő...Ja és muszáj
-
-
cellpeti
nagyúr
Először is ez nem betegség, hanem egy állapot!
seller007Ezt sajnos nem lehet így kijelenteni, mert mindenkinek más jön be. Minden szervezet más és más. Ha ő erre állította be a cukrát és így tökéletes, akkor neki ez a jó. Ettől természetesen mindenkinek meglehet a véleménye amit ki is fejthet normálisan, mint ahogy Te is tetted ezt.
Ez csak növekedni fog, mert most a fehérje bevitel fontos, de ha jobban megy muszály lesz növekedni ahhoz pedig CH és fehérje kell, 40g sztem nem sok. az 5x40 = 200g CH
Napközbe oszlopot mászok, kábelt húzok és van hogy így is leesik -
seller007
tag
őszintén mondom, hogy nem trollkodni akarok, de ilyen étrenddel én (4es glükóz,12-14% TZS) is beteg lennék. 30éve javasoltak ilyen étrendeket.
tájékozódj a mai kor szerinti normákról pl. itt: https://www.diabetes.co.uk/diet-basics.html
ez is jó: https://www.youtube.com/c/WhatIveLearned/search?query=eat
kicsit komolyabb: https://www.youtube.com/c/AndrewHubermanLab/search?query=eat -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
1 - 1.5 hónapja kezdtem el edzeni és, hogy jól menjen a kaján is változtattam és próbálom is tartani. Napi 5x-i étkezés mellett egyeltalán nem vagyok éhes, pedig étkezésenként 40g CH van engedélyezve, csak ki van egészítve zölségekkel(uborka, hagyma, paprika, paradicsom,...illetve nagyon elhanyagolható mennyiségben, csak ami kell zsírral). Emellett a cukrom is kezd rendeződni, illetve nem ugrál. Messze még attól, hogy jó legyen, de talán elkezdődött valami. Napi 5x-i étkezés mellett, igyekszem nagyon sokat mérni.
Értsd kb.: 8-10x / nap. Sajnos a napi átlag így is még 8 körül mozog, de kezd süllyedni. Egyelőre ezek a tapasztalataim.
-
cellpeti
nagyúr
Cigam! Nekem visszairtak.
-
-
-
-
-
-
Ellia
addikt
válasz
kispaldaniel #2400 üzenetére
A cukrot helyettesítse édesítőszerrel (bogyó vagy folyékony) kb. szerintem ennyi
Én például szeretem a hosszú kávét ami nyakig van öntve tejjel. Ugye a tejnek meg elég magas a szénhidrát tartalma így figyelni kell mikor és mennyit iszol belőle. Általában magas zsírtartalmú (3,6%-os) tejeket veszek, mert tudomásom szerit (lehet placebo
) valamivel lassabban szívódik, mint az alacsonyabb zsírtartalmú társai (meg amúgy is azok olyanok, mint a víz...).
Lehet helyettesíteni kókusz, mandula, szójatejjel (olyat kell venni amiben nincs hozzáadott cukor (!)) bár ezek nem mindenkinek jönnek be - ki kell próbálni.
Rizs és zabtej meg hirtelen nagyon megtudja nyomni a vércukrot, annyira nem ajánlanám.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Állapottól függ, de nekem például mindig megy egy kis cappucino-por a kávémba, ami instant. Egyszerűen vegye figyelembe a szénhidráttartalmát. Cukor helyett természetesen édesítőszer, abból próbálgatni kell, melyik ízlik. Idősek hajlamosak túlaggódni a cukrot, nyolcvan évesen a 7-es cukor már nem tragédia, de sokan annak fogják fel. Azonkívül a diétát meg nem tartják rendesen, mert gyakran hallom, hogy " a krumpliban is van cukor?" Gyakran esznek olyan ételeket, aminek magas a szénhidráttartalma. Pl. "egy szelet torta néha belefér" mondják sokan, miközben azt mindig étkezés után eszik, és egy nagyobb szelet torta szénhidrátjával egy heti kávézás(minél kisebb szénhidráttal) sem ér fel.
Ilyet használok:[link] egy csomag legalább egy hétre elég. 10dkg torta: [link] más torták: [link]
Csokit is szoktam időnként enni, minél magasabb kakaótartalommal, minél kisebb darabot. Csökken a vágy persze, ma már hetekig eltart, mire megeszem egy tíz dekás táblát. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
-FreaK-
veterán
válasz
Napi 3 kv-t iszom, neki miért szűnt meg ez a hobbi? Édesítőszer, pici kv tejszín és kész.
Sőt, ha nagyon kv ínyenc akkor meg elve ezek nélkül issza az ember, úgy tudom. -
cellpeti
nagyúr
válasz
cappucinoba, kávéba sztem alapból nincs cukor, vagy van? Édesítővel és kész
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest