- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PressAnyKey
csendes újonc
Senki nem beszélt egyes típusú cukorbetegségről.
Az "egy kólát ittam" nem tudni mennyit jelent, de ha csak egy dobozos kólára gondolt azzal már kimerítette az egyébként nagyon megengedő napi cukorbeviteli ajánlásokat (WHO, FDA).
Tehát ha a fruktóz rost nélkül mégsem mérgező és elvetjük Dr. Robert Lustig tanait, akkor is sokkal jobban jár barátunk, ha leszokik a cukros üdítőkről. Mivel ezek az italok nem jelentenek rettenetes nagy gasztronómiai élményt én ezekkel kezdeném. Steve Jobs állítólag ezzel hívta az Apple-hoz John Sculley-t: "Egész életedben cukros vizet akarsz árulni vagy inkább meg akarod változtatni a világot?"
"A 2-es típusú diabétesz kialakulásáért öröklött és életmódbeli tényezők felelősek." Ez így van, de az életmódbeli tényezők szerintem sokkal dominánsabbak. A szülői házban látott rossz szokások továbbvitelét én nem az öröklött hanem az életmódbeli részhez veszem. Ezen mindenki tud(na) változtatni. -
PressAnyKey
csendes újonc
Hát de, pont attól lesz kettes típusú diabéteszed h túl sok szénhidrátdús terméket iszol-eszel évtizedekig. Aztán egyszercsak megtelik a pohár és kezd kifolyni.
A glukóz/fruktóz tartalmú italok, az energia italok ebben igen nagy szerepet játszanak.
Amit belinkeltél az sem mond ennek ellent.https://robertlustig.com/
-
SFU
tag
Felfelé tolódott el, szerintem azért, mert van saját inzulintermelésem, de csökkent mértékű, így elhagyva a pótlást, nem tud megküzdeni a kevés szénhidráttal, de valamilyen szinten igen, ezért is nem olyan magas az érték.
A másodikra: lehet, hogy nem fogalmaztam jól, nem az eltérő vélemény miatt mondtam, hogy gyógyszerfelíró, sajnos az a tapasztalatom, hogy az egyébként neves és jó szakember is azzá válik ebben a darálóban, ahová kényszerítik őket, kvázi a konzultáció az: adja? adja be!!! szintjére redukálódik.
A magánrendeléssel kapcsolatos véleményeddel is egyetértek. -
Tiédetis
senior tag
igazad van, elsőre én sem értettem ez miért olyan hatalmas eredmény...
így viszont lehet beleférne még egy harmadik szelet torta is..
diatetikust meg szerintem felesleges fárasztani ilyen hozzáállás mellett, mondanám, hogy csak így tovább.Erről kb. az jut eszembe, amikor az orvos küzd a beteg életéért, aki kioson a kórház kertjébe és gyorsan elránt 3 szál cigit, doki meglátja és kiállíttatja a kezelés számláját. (bocs, tudom hogy nem)
-
-FreaK-
veterán
Igen, korábban időszakos termék volt, de most már mintha állandóan lenne.
Van még teljes kiőrlésű stangli is, az is elég jó VC emelés szempontjából.
Amúgy ez amit írtam, hogy beesett a cukrom, valami anomália volt, mert máskor nem történt ilyen ezzel a zsemlével sem.
Más:
Van valami új CGM, ami kapható itthon, nem rémlik, hogy hallottam már.
CareSens Air
-távadó+szenzor egybe építve
-15 napos működés
-35,2x19,2x5,0 mm (4,5 g)
-Bruttó ár: 27.940 Ft
-MARD: 10.42%
-kalibrálni kell, nálam itt bukott meg:
1: Közvetlenül a két órás bemelegedési időszak után, a kezdeti kalibrálás kétszeri
vércukorméréssel történjen.
2 A kezdeti kalibrálás után, a szenzor használatának első napján 12 óránként kalibráljon.
A második naptól kezdve naponta egyszer kalibráljon.
3 A CareSens Air alkalmazás a használat 2. napjától 24 óránként riasztással figyelmeztet a kalibrációra.Egy Libre3 vagy Dexcom G7 még mindig jobb ennél, mert nem kell kalibrálni és pontosabb. Igaz, csak 14 ill. 10 napos a működési idejük. Viszont ugyan ennyibe kerülnek, nagyjából.
-
Croft-21
őstag
-
Croft-21
őstag
Irodai munkát végzek, számítógépen dolgozok. Szóltam a dokinak, azt mondta hogy férfiaknak keményebb a bőre, ezért most 4-re van állítva a szúró, most azért jobb.
Amúgy elég magas vércukor értékeket mérek, reggeli előtt 10 körüli, ebéd előtt 15, vacsora előtt 13. És mindezt úgy, hogy naponta 4x inzulinozom magam. -
Norbi
Ilyen tanulmányokat nézegettem, azt azért nem mondom hogy tüzetesen átolvastam és értem.Nyilván nem vagyok orvos, csak egy mérnök aki szereti megérteni mi hogy működik valójában, mindent megérteni és megjavítani.
Az az elmélet, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget a hosszú ideje fennálló inzulinrezisztancia okozza, ami amíg csak az inzulinszint volt magas de a vércukorszintet ez a megemelkedett inzulin kordában tartotta nem lett diagnosztizálva.
Ha kevés inzulin termelődne, az az egyes típusú ha jól tudom, tehát nincs hozzá köze. Az más kérdés, hogy az inzulinrezisztancia miatt a normálisnál sokkal több kéne és annyit valóban lehet, hogy nem termel.
A sejtek hogy ellenállnak a cukorfelvételnek vagy sem az teljességgel lényegtelen ketózisban, ugyanis nem nagyon kapnak. Energiát zsírból, ketontestekből nyernek. Iyenkor is van valamennyi inzulin termelés, van vércukor, és van vércukorfelvétel inzulin segítségével, de a jelentősége jelentősen csökken.
Az elmélet szerint az inzulinrezisztanciát az okozza, hogy már fiatal kortól folyamatosan magasan van tartva a vércukorszint a napi 3-6 étkezéssel, és a folyamatos szénhidrátalapú táplálkozással, ami nem természetes, az emberiség kifejlődése során sosem volt mindig mit enni, ha elejtettek egy állatot lakoma volt, aztán 1-2 napig semmi.
Elméletileg ha sokáig folyamatosan fennáll ez az állapot, hogy a sejtek nincsenek kitéve sem magas inzulin sem magas vércukorszintnek, mert nem kapnak, de az energiát megkapják zsíranyagcsere által, akkor lassacskán regenerálódnak, ez akár hónapokat-éveket is igényelhet, nyilván nem feltétlen érik el a tökéletes állapotot, sőt néha egy-egy beiktatott 1-2-3 napos böjt is kellhet hozzá.Inzulinrezisztancia mérés nélküli tünetei amiket észleltem magamon:
- Sok hasi (zsigeri) zsír, vékonyabb végtagok esetén is
- fibrómák a nyakamon, szemhéjamon, és ezek az utóbbi 2-3 évben jelentek meg.
- sötétebb bőr hajlatokban
- sóvárgás édesség iránt, főleg közvetlen evés után, mindig enni kell valami édeset
- gyakori vizelés
- szomjúság
- sok pattanás, általánosságban nem szép bőrIlletve talán a legfontosabb, hogy ahányszor ettem valami magasabb szénhidráttartalmú ételt, mindig éreztem magamon egyfajta zsizsegést, pezsgést az egész szervezetemben, ami nem volt jó érzés. Már évek óta nem is ittam cukortartalmú innivalót, mert ugyan ez volt, csak cukormentest. Feltételezem a vércukor ment fel és/vagy az inzulinszint.
Egy hónap diéta elteltével tartottam magamon egy próbát, és egyszerre megettem egy egész, nem vékonytésztás pizzát. A fent említett zsizsegés nem jelentkezett.
Súlyra nem mértem magam, de a hasam jóval laposabb; míg más testtájakon nem látok jelentős változást.
Az arcom kisimult, pattanások nincsenek, többen megjegyezték
Soha nem érzek éhséget, persze van hogy valamit megkívánok, de mindig a szememmel, sosincs az a sóvárgás mint régebben
Hát ennyi, nem vagyok orvos, sajnos az is kiderült, hogy ha egyszerre megeszek 4-nél több tojást, akkor hányingerem van tőle valamiért. -
krisz768_
tag
Mivel majdnem mindegyik vércukormérőhöz más-más tesztcsík kell (khm pénz...), így nem tudok erre nagyon válaszolni. Biztos van még ilyen páros más márkától is, ahol csak megvették a tech-t, és kompatibilisak. Amúgy én fordítva veszem,mivel az accu check az elsődleges, így azt veszem. De persze gondolom működik akkor fordítva is
-
krisz768_
tag
De az drága. Annó a kórházba még ilyet kaptam csak nem a bt-t. Jelenleg én ezt használom: [link] a másik pedig tartalék. Ez már bt-s, olcsó és a legjobb hogy amúgy ugyan azt a tesztcsíkot használják. (Nyilván ezt nem írják rá
) így nem kell külön tesztcsíkot vennem a tartalékba.
-
Andris837
senior tag
Köszönöm, van cukormérőm, így ma reggel már mértem reggeli előtt. iPhone egészség appban tudtam rögzíteni, de majd beszerzek egy cukor naplót amiben lehet rögzíteni a bevitt CH-t. Köszi a tanácsokat!
A cukormérésnél használt steril lándzsát ti milyen gyakran cserélitek? Minden szúrás után? -
-FreaK-
veterán
Nem értem mire gondolsz.. Ha valaki diagnosztizált cukorbeteg, papírja van róla, akkor igenis had jusson már hozzá. Persze nem a sarki patikában, hanem szakorvostól, de ne kelljen már hozzá egyéb feltétel rendszer. Azon kívül legyen már normális tájékoztatás a neten, meg ne kelljen már neked külön központot keresni. Ez így nagy nulla MO.-n.. Sok embert lehetne sokkal hatékonyabban kezelni, és javítani az életminőségén (már egy normális szenzorral is).
Ezeknek az embereknek aztán kevesebb hypojuk lenne meg kevesebb szövődményük a későbbiekben, tehát az egészségügyi ellátórendszert is kevésbé terhelné.
De kicsi hazánk itt még nem tart, erős lemaradásban van, ebben is.Rant over
-
-
tserrof77
őstag
BUÉK mindenkinek!
Direkt kétszer olvastam el a cikket. Vagy túl szűklátókörű vagyok, vagy a heti 6. munkanap teszi, de ez elsősorban a IR-eseknek és talán a Type2-eknek hoz(hat) eredményt. Persze drukkolok, mert minél kevesebb vakot/levágott lábút szeretnék látni akik a cukor miatt jutnak ide. De type1-esként én kicsit másra vágyom (ja, meg mellé bónuszként gluténérzékenység is huszonX éve).
-
Szinte egyáltalán nem iszom alkoholt. Pálinkát ma 31-én ittam nagyon keveset, levendula pálinkát, de ezelőtt nem is emlékszem mikor ittam töményet.
Borból is csak ritkán (pár havonta fél liter fele talán, valamilyen ünneplés alkalmával) és akkor is csak Aszu vagy Szamorodni. Pezsgő kb ugyanez. Igaz, ezekből, borból és pezsgőből is csak az édeset iszom meg. De viszont pár havonta egyszer keveset, ahogy írtam. -
176 magas vagyok 82 kg. (Tudom, fogynom kellene 5-6 kg-t)
3 műszakban dolgozom 5+2-ben, 6-ik napon szoktam túlórázni.
Iszom napi 1,5-2 liter vizet, de legalábbis cukormentes folyadékot.
Nincs krónikus betegségem, nem szedek gyógyszert semmire rendszeresen (kivéve ugye most a cukorra).
Alig mozgok, ha dolgozom, akkor megvan naponta a 4-6 km okosóra szerint, de semmi egyéb. -
Joker88
őstag
na,akkor..
doki mondta neki, biztos megnyugtatásképp. de ne ezen akadjunk össze.
ami a többit illeti.
vércukormérőt és a hozzá való papírcsíkkal eggyütt és inzulinpumpát kapott receptre.
a vércukorméréshez használt ujjbegyszúróhoz vettem 2x20db tűt is. Ottani kórházi orvosa szerint nem kell cserélgetni elég hetente,mert csak maga használja,míg a háziorvos szerint minden alkalommal cserélje..(zavart érzek az erőben
)
kb egy havi adagot kapott ( vagy egy picit többet) az inzulinból,legalábbis havonta kell mennie felíratni a háziorvoshoz.. 2 nappali és egy esti/éjszakai inzulin .
Amit tudakoltam,illetve itteni visszaolvasásokból lejött , barna teljes kiőrlésű kenyér/zsemle, 0%os cukortartalmú joghurt, meg dkg-ban meghatározott vaj/sajt/sovány hús, illetve korpovit keksz, és durum búzás tészták. Meg amit mondott még az orvos, ilyen kókuszital,ami hozzáadott cukrot nem tartalmz. Tejből csak 1,5%os,az is csak ilyen főzelékhez kis habarásként,de nem sokat.
A lekvárjait el kell felejtenie (legalább több jut jövőre a pálinkába )
Ezt a DM-es multivitamint megnézem,de holnap úgyis betérek egy patikába és rákérdek,hátha van nekik.. De köszönöm a tippet! -
cellpeti
nagyúr
Először is ez nem betegség, hanem egy állapot!
seller007Ezt sajnos nem lehet így kijelenteni, mert mindenkinek más jön be. Minden szervezet más és más. Ha ő erre állította be a cukrát és így tökéletes, akkor neki ez a jó. Ettől természetesen mindenkinek meglehet a véleménye amit ki is fejthet normálisan, mint ahogy Te is tetted ezt.
Ez csak növekedni fog, mert most a fehérje bevitel fontos, de ha jobban megy muszály lesz növekedni ahhoz pedig CH és fehérje kell, 40g sztem nem sok. az 5x40 = 200g CH
Napközbe oszlopot mászok, kábelt húzok és van hogy így is leesik -
seller007
tag
őszintén mondom, hogy nem trollkodni akarok, de ilyen étrenddel én (4es glükóz,12-14% TZS) is beteg lennék. 30éve javasoltak ilyen étrendeket.
tájékozódj a mai kor szerinti normákról pl. itt: https://www.diabetes.co.uk/diet-basics.html
ez is jó: https://www.youtube.com/c/WhatIveLearned/search?query=eat
kicsit komolyabb: https://www.youtube.com/c/AndrewHubermanLab/search?query=eat -
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem újságírói baki.
Amúgy már nekem sem él a link, de Lepsénynél még megvolt... -
-
samujózsi
senior tag
Általában hármat ettem. A korábbi változat (császár) 51g, fogalmam sincs mennyi CH, a mostaniból 3x felet, ez "vizes zsemle", darabja 50-51g (szóval a napi összes 3x51-ről csökkent 3x25g-ra) és szintén nem ismerem az összetételét.
Csak amit még mellette meg szoktam enni...
De elég rendszertelenül szoktam táplálkozni.
Az utóbbi két hétben csinálom, hogy kétóránként eszek valami apróságot. -
törölt tag
Ott a válasz a válaszban
... cukorbetegség kiváló beállítására utal
Azt se feledd, hogy ez kb. 7-7,5mmol/l értéknek felel meg, ami pedig ugye már egy emelkedett szint.
DE kiváló érték egy diabosnak.
Mi a normális?
Tesóm - aki nem képes elfogadni 60 évesen sem - rosszul van, szédül, ha 10 alá megy neki.
Aki odafigyel, kezeli, annak 5 környékén sem jelentkezik ilyen tünet. -
törölt tag
A linket javítanád, mert nem jó. Köszi!
Sok gyümölcsöt is ajánlanak abban is van szénhidrát amúgy.
Úgyhogy nem is értem őket.Szerdán megyek itt Fehérváron a Dr. Horváth Viktorhoz.
Nem igazán sportolok, bár könnyű fizikai munkám van, de azt hiszem biciklizni fogok.philoxenia: 39 vagyok, úgy lett gyanús hogy nagyon sokat kell wc-re járni.
Először persze urológusnál voltam persze nem talált semmit.
Szedette velem a prosztamol unot, persze nem is javult semmit.
Azután elmentem teljes vérképre. Na ott lett a reggeli érték 6,9.
Ezután elküldött terhelésesre, ami magas lett.Na meg ugye fogytam is sokat fél év alatt 10 kilót. Bár azt is hozzá kell tegyem, hogy kevesebb édességet meg sört ittam. Nem is zabálok esténként. Gondolom ezért is fogyok.
-
törölt tag
Azért kérdeztem, mert most derült ki hogy cukros vagyok.
Olvasgatok, hogy mit hogyan kellene. Diétázni, mely ételeket kerüljem.
A háziorvosom az sötét, mint az éjszaka.
Diabetológushoz még nem jutottam el.
Terhelésesen voltam az éhgyomri 6,9 a kétórás meg 12 lett.
A hba1c meg 5,6 %.
A házidoki felírta a metformint, hogy szedjem azt.
Itthon szoktam mérni a cukrom csak a reggeli magas, utána egész nap normális.
Szóval szerdán megyek diabetológushoz addig nem szedem a gyógyszert. -
törölt tag
Lipótinál próbáltam 1-2-t. Sokat nem mert azért egy komplett menü is kijön lassan belőle
A diós nekem ízlik, mákos kicsit száraz, talán a lekvár hiányzik belőle.
Viszont a Dia termékeket rendszeresen eszem (kedvenc a lekváros, de a fahéjas is finom) ezek csökkentett CH tartalmúak.
Valamelyik reggelire, aztán ebéd egy málnás joghurt és a másik péksüti mellé. -
törölt tag
-
[Prolixus]
addikt
Ó, csak ez:
ebből pedig következtethetsz arra, milyen étrendet kell beállítanod ahhoz, hogy jó legyen a közérzeted és növeld a produktivitásod
Ezt a részt ugyebár akkor írja, amikor azt ecsetelgeti, hogy mennyi előnye lehet ennek a kütyünek azok számára is akik nem cukorbetegek...
-
[Prolixus]
addikt
Nem mindegy. Ha sajtóban hülyeségeket állítanak, az nem mindegy. Akkor meg főleg nem mindegy, ha ezzel indirekt módon embereket csapnak be és károsítanak meg.
Amúgy a beültetésnek minimális költségei lennének szerintem. Még ha nem is lesz erre valami "pisztoly" és orvos csinálja, 10 perce munka az egész. Olyanra biztos nem fogják tervezni az eszközt, hogy komoly műtét legyen szükséges a beültetéshez.
-
[Prolixus]
addikt
"Azáltal, hogy folyamatosan látod a vércukorszinted, nyomon követheted, hogy milyen ételek milyen hatást gyakorolnak rád, ebből pedig következtethetsz arra, milyen étrendet kell beállítanod ahhoz, hogy jó legyen a közérzeted és növeld a produktivitásod."
Ez olyan szép. A lottót ötöst nem tudom megmondani vele? Esetleg a jövőbe látni? Bullshit mérő kiakadt megint.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!