- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
angyalpc2 #3112 üzenetére
Az éhségérzet nem feltétlenül az alacsonyabb cukor miatt van. Nekem magas cukorérték mellett is jelentkezik, az alacsony cukorérték, anno, mikor még volt...
más tünetekkel jár.
A májad ad annyi cukrot, amire szükséged van. Ehhez nagyon kevés cukor6szénhidrát is elég. Akár naponta egyszer.
Őt érdemes követni, nagyon jól magyaráz.
Általában ne egyél csak kalóriát, mert a cukros kajákkal az a legnagyobb baj, hogy jóllaksz velük és már nem eszed meg a normális étrendben fellelhető tápanyagokat.
Nekem például apai és anyai részről se volt diabetes, 80 évesen még jó volt édesanyám cukra. Apámnak sem ez volt a betegsége. 76 éves koráig, míg élt. Persze elképzelhető, hogy a genetika keveredett, de a vasútnál nagyon sok a cukorbajos, nyilván az éjszakázás miatt főleg.
Egyél sok értékes ételt, jól elkészítve, finoman és mozogj amennyit csak tudsz. Akkor valószínűleg elkerül ez a baj. -
philoxenia
MODERÁTOR
2006-ban kezdtem az ipart. Sokáig jól elvoltam 1mg glimepiriddel, de pár éve Covid alatt kimaradt a labor, majd évekig elsunnyogtam. Most ellenben már kellett és túl magas volt az érték. Anno 14-es cukorral leptem meg magam. Sok évig az egészséges szint környéke ment. 2018-ban már enyhén magasabb volt, ami '19-ben és '20-ban tovább emelkedett. Mára sikerült rekordot döntenem.
Az akkori 9.2-ről ma 9.8 ra "fejlődtem". (HbA1c) Jelenleg feles mennyiséget eszem, Már visszament valamennyit, de szakorvoshoz csak január 7.-re tudtam időpontot kapni. A teljes koplalás nekem nem jön be, viszont annyi év után csak most olvastam, hogy az izmoknak, ha dolgoznak nem kell inzulin. Igyekszem minél többet mozogni, csak a lábam is fáj, meg lassan hatvan leszek és ezért nem olyan egyszerű edzésbe állni. Viszont egy kis tekerés a szobabiciklin, amennyit bírok, szedi szépen le a cukromat a mérések szerint. Azaz jobb a másik végén is megragadni a lehetőséget, a mozgás sokat segít, persze enni azért kell, csak nem szénhidrátot. Igazából persze nyilván nem zsírral kent szalonnát, de kevés hús, sok zöldség "nagyobb mennyiségben" sem kalóriabomba. Éhség ellen napraforgót török/magolok, relatíve nem emészthető jól, és 10-15 dkg eltart egész nap.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Még a végén előny lesz, ami most hátrány...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az étkezésről:
Nagyon nem mindegy, hogy 1-es vagy kettes vagy és hány éves, milyen fizikai aktivitást bírsz és ehhez képest mire van időd.
Evezőpadon gályarab vagy, vagy ostoros felügyelő...Ja és muszáj
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
kispaldaniel #2400 üzenetére
Állapottól függ, de nekem például mindig megy egy kis cappucino-por a kávémba, ami instant. Egyszerűen vegye figyelembe a szénhidráttartalmát. Cukor helyett természetesen édesítőszer, abból próbálgatni kell, melyik ízlik. Idősek hajlamosak túlaggódni a cukrot, nyolcvan évesen a 7-es cukor már nem tragédia, de sokan annak fogják fel. Azonkívül a diétát meg nem tartják rendesen, mert gyakran hallom, hogy " a krumpliban is van cukor?" Gyakran esznek olyan ételeket, aminek magas a szénhidráttartalma. Pl. "egy szelet torta néha belefér" mondják sokan, miközben azt mindig étkezés után eszik, és egy nagyobb szelet torta szénhidrátjával egy heti kávézás(minél kisebb szénhidráttal) sem ér fel.
Ilyet használok:[link] egy csomag legalább egy hétre elég. 10dkg torta: [link] más torták: [link]
Csokit is szoktam időnként enni, minél magasabb kakaótartalommal, minél kisebb darabot. Csökken a vágy persze, ma már hetekig eltart, mire megeszem egy tíz dekás táblát. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem újságírói baki.
Amúgy már nekem sem él a link, de Lepsénynél még megvolt... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
-FreaK- #2340 üzenetére
Igazából a mérés csak addig kell nagyon sűrűn, míg ki nem tapasztalod, hogy mennyi CH, mennyi mozgás, mennyi inzulin.
A diéta nagyon fontos. Nem a koplalás, hanem az ellenőrzött étkezés.
Ha nem méred, számolod mit eszel, hiába mérsz sűrűn.
A grammos mérleg a legjobb barátod. -
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gabika1972 #2313 üzenetére
Most változnak a hormonszintjeid, ráadásul "friss húsként" még el kell fogadnod az állapotodat. Nekem évekbe tellett megbékélni teljesen a "cukorral"...
Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Ráadásul a diéta rákényszerít egy átlagnál sokkal egészségesebb életre, kvázi, lehet, hogy paradox módon tovább élsz és egészségesebben, mintha a labor a cukrot nem mutatja ki, mert a szív és érrendszeri állapotod hosszú távon sokat "kímélődik" sőt, akár javul, a korábbi állapothoz képest.
Legyél pozitív, ne azt nézd, miről maradsz le így, hanem azt, hogy milyen más, új élményeket kaphatsz, ha "kényszerűségből" is...
Nincs torta, de ehetsz helyette olyan ételeket, amiket másként ki sem próbáltál volna.
Javaslom, saját tapasztalatból, hogy ne a meglévő ételek alternatíváit keresd csak, hanem, próbálj ki új ételeket, új élelmi anyagokat, amiket talán sosem próbáltál volna ki egyébként.
Mozogj, ha teheted! Ahová kerékpárral mentem, oda gyalog próbálok, ahová kocsival, oda kerékpárral.
Legyen olyan hobbid, ahol mozogni kell! -
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából csak törekedni lehet hosszú távon a jobb értékekre. Nyilván nem azon múlik, hogy 5,7 vagy 6,2 . Naponta is változik, frontok, stressz, millió dolog befolyásolja. Nagyon fontos, hogy lehetőleg tartsd magad a cirkadián ritmushoz, amennyire teheted. Nekem a családban nem volt cukros, viszont 38 éve éjszakázom, ez a kutatások szerint sokat ront az esélyeken a jó anyagcseréhez. A mozgás szintén nagyon fontos, amennyit csak tudsz mozogj, jó hatással van a cukorra személyes tapasztalatom szerint is.
Kapálástól gyaloglásig, biciklizéstől betonozásig minden nagyon jó. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gabika1972 #2306 üzenetére
Magam főzök nagyon régen. Már több mint negyven éve tulajdonképpen, hogy elkezdtem paprikás krumplival.
Eléggé ismertem már korábban is a reformtáplálkozást, félig-meddig a vegán kaják is bejönnek, persze azért hús legyen benne.
Annyira sok a recept amúgy a világhálón, hogy mindenre kapsz rengeteg variációt és még ennyi tapasztalattal a hátam mögött sem könnyű eldönteni kipróbálás nélkül, hogy melyik verzió fog ízleni.
Konyhai alapok ha megvannak, a legtöbb recept simán elkészíthető.
Egy szakácskönyvet tudok abszolút ajánlani, sajnos nagyon régen nem adták ki újra, de antikvárban sikerült beszereznem, mivel az enyém a sok év alatt tönkrement.
Nagyjából lefedve a Magyarországon használatos recepteket konkrét alapanyag-ajánlásokkal és pontos értékekkel dolgozik, sokféle diétában.Pont most ez a példány hozzáférhető: [link]
Ennek alapján már el tudod dönteni egy netes receptről, hogy miként érdemes elkészíteni, vagy inkább hanyagolni kell az adott receptet. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gabika1972 #2303 üzenetére
Igen. Van egy testsúly mindenkinél ami után javul az érték, azonban, ha még két hónap alatt sem javul, azért valószínűleg kell változtatni majd. Nekem például nem igazán működött a metformin, mint hatóanyag, a diéta azonban mindenképp kellene működjön. Ha abszolút nem lenne inzulin, akkor magasabb lenne a cukrod, az biztos.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
egykori #2300 üzenetére
Kialakul egy "érzék", miből, mennyit, de például rizs, tészta, krumpli esetén ez nagyon elkészítésfüggő. Mostanában rászoktam a becslés helyett a szárazon mért mennyiségi arány utánmérésére elkészítés után.
Mondjuk zöldségféléknél ezt sem lehet megcsinálni, mert két répa sem ugyanaz, vagy egy marék zöldborsóban lehet x CH, míg egy másikban y. Csak azért írtam, hogy a kezdeti "lelkesedés" évek alatt lanyhul. Eleinte én is állandóan mértem, de olyan 7-8 év után már kénytelen voltam picit lazítani a normál értékeimen, mert egyszerűen belefáradtam, hogy nem élek, hanem cukorbeteg vagyok. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, a még elfogadható értékek és az élet/ételek viszonylagos élvezete között. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gabika1972 #2272 üzenetére
Ha van mérőd, legyen nálad és mozogj minél többet. Ne maratont fuss, de sétálj, gyalogolj, amennyit tudsz. Kerékpározás is nagyon jó. Eleinte már a 6-8 körüli értéknél is érezhetsz alacsony cukorszintre utaló tüneteket.
Fontos, hogy ez igazán hosszú távú program, évtizedekben kell tervezni.
Ha nagy a súlyfölösleged akkor a fogyás sokat segít. Ha nincs súlyfölösleged, akkor viszont inzulinszintet is kell nézni, van ismerős, akinél már leállt az inzulin termelése 2. típusban is.
Hetek alatt kell csökkennie a cukrodnak jelentősebben. Most valószínűleg pótol a máj.
Stresszelni nem érdemes és sok alkalommal egyél inkább keveset, mert étkezés nélkül nemigen indul meg az inzulintermelés. Mindig tudd mennyit ettél (CH-t) és előtte utána is mérj. Mondjuk egy óra múlva, két óra múlva.
Normál értékre azért ilyen magasról már nem könnyen megy le a vércukorszint. A káros hatások sem napok alatt fejlődnek ki szerencsére, hanem évtizedek alatt. Dohányozni, ha eddig dohányoztál, inkább ne tedd ezután, az ereket az is durván képes támadni. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
csasaKKP #2224 üzenetére
Ezek teljesen normális értékek.Harminc perces értéket nem mérünk, kilencven perc volt a laborban is mindig.
Az össz szénhidrátbevitelt tartsd szinten, naponta ne menj olyan 200g fölé, hacsak nem erősen edzel. A cukorbeteg legjobb barátja a grammos mérleg. Mérj és számolj és pár hét-hónap alatt, kialakul az, hogy már jól tudsz majd becsülni. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
ronin s8 #2202 üzenetére
Az a baj, hogy a reagens konkrétan elhasználódik ez esetben, bár amúgy is a vér+reagens közvetlenül elemzett a mérő által, azaz például a bőr, mint akadály nincs ott. A bőrön+érfalon keresztüli mérés mindenképpen kalibrációs problémákat is felvet szvsz. egyéni eltérések alapján.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
-FreaK- #2189 üzenetére
A tűt majd megszokod. Inzulinra amúgy a pumpa kevés szúrással jár, mérni meg a vércukormérők sokkal kíméletesebbek, mint az ápolónők. Mondjuk a hasfal amúgy sem olyan érzékeny, mint az ujjak.
Az igen komoly cukor azért már, nem játék, egyelőre inzulin nélkül nemigen kezelhető akkor sem, ha 2. típus.
De fel a fejjel, ma már teljesen jól kezelhető, bármelyik típusú is. A diéta meg az általános egészségügyi állapotodra igen jó hatással lesz. Azóta mióta diétázom, náthás is alig vagyok. (most májusban lesz az enyém 15 éves, én 41 voltam, mikor kiderült) -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
fodorpisti87 #2183 üzenetére
Jobban jársz gyógynövényteákkal szvsz. Normálból a zöld tea inkább. Ízesíteni minél kevésbé, amennyire csak lehet.... Jelenleg általában csalánteát iszom, nem filtereset... Minimális ízesítéssel.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az 1-es és a 2-es teljesen más betegség. Az 1-nél ha beállítod az inzulint, akkor kész. 2-esnél a saját inzulintermelés is bezavar és az inzulinrezisztencia is.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
DonThomasino #2151 üzenetére
Attól is függ mit ettél. De lehet normális. Az ingyenesség TB támogatás: [link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerencsére nekem pótlás még nem kell. Gyógyszerrel relatíve magasan, de nem elszaladva tarthatom a cukrom. HbA1c most mondjuk már 7 körül sajnos, de pont az ilyen ingadozás miatt, nem akarok inzulint.
Nekem a nehezen emészthető kaja ad kómát, a cukortól inkább felpörgök, bár nagyon ritkán és akkor is keveset eszem. Normál szénhidrát magában,/ kenyér, tészta rizs/ semmi ilyet nem csinál. Zsírosabb kaja, idősebb állatok húsa, füstölt húsáru, az, ami előidézi... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
samujózsi #2072 üzenetére
Maga a gyógyszer kiürülése nem jelenti a hatásának azonnali eltűnését. Több ágon hatnak ezek a gyógyszerek. Folyamatokat indítanak be, hosszútávon tartanak fenn. Hatnak az izmok szintjén is. Az alacsonyabb cukor titka a megfelelő táplálkozás és a hozzá igazított testmozgás. "Meggyógyítani" nemigen lehet a 2 diabéteszes beteget, csak jó cukorértéket tartva megfelelő életminőségben sokáig életben tartani. Életmód változtatásra, esetenként életmódváltásra van szükség. Cserébe engem például a nátha is szinte elkerül. Szigorúbb szabályok között kell élnem mint azelőtt, de nem feltétlen rövidebb ideig, sőt! Valószínűleg a kevésbé "szertelen" (nem szó szerint
) élet, hozzájárul a hosszabb élethez. Figyelmeztetésként kell fölfogni az időben észrevett magas cukrot. Ráadásul ez igencsak hosszú távú küzdelem, nem a napi eredmény a lényeg, hanem a több havi átlag, a HbA1c érték fontosabb, mint az esetenként mért alacsonyabb érték.
Jobb egy átlagban alacsonyabban tartott "magas cukor", mint a kiugróan magas értékek melletti kiugróan (egyénileg) alacsony értékek., -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nektek 1-es típussal sokkal rendszeresebb ellenőrzés kell gondolom, 2-esben nagy gondok/változások egy jól beállított diétával inzulinmentesen nem szoktak lenni.
Törekszem az alacsonyabb cukorra, kevés ingadozással a CH bevitelben és a mozgásban. A leeső cukrot érzem már hamarabb, de a "leesett" cukor is csak 4-5 között van, ha rámérek.
4 alatt a majdnem 15 év alatt párszor volt csak. -
philoxenia
MODERÁTOR
Nem a babhéj a hibás, hanem a rendszertelen evés mellé. Nem a cukrot kell mérni elsősorban 2-es típusnál, mivel a saját inzulintermelés kiszámíthatatlan, hanem a bevitt szénhidrátot. Gyors szénhidrátok felejtősek és a ritkán bevitt nagyobb mennyiség is. Lassú felszívódású szénhidrátok napi 3-5 alkalomra elosztva. Erősebb fizikai tevékenység esetén pedig pótolni alkalmanként. Persze azért a cukormérő alap a táplálkozási szokások kialakításához. Lehet törekedni az alacsony cukorra, de ez relatív érték. Nálam így 55 évesen 14 éve fennálló megállapított cukorbaj után mindig kétesélyes, hogy még élhető legyen az élet, de ne is szaladjon el nagyon a HbA1c. Napi szinten nem méregetek, mert komoly stresszt okozott az állandó aggódás. Az orvosi kontroll sem nélkülözhető természetesen. Eleinte három-hat havonta mentem laborba, most elégnek tűnik évente egyszer. Ja és soha ne hallomásból, mások tanácsaiból tájékozódom, a témának komoly irodalma van nemcsak orvosok számára is. Fontos a testmozgás, mert igazából a cukor felszívódásában a vérből nagy segítség, ha az izmok éhesek. Gyaloglás, kerékpár stb. Nem az intenzitás a lényeg, hanem a megtett távolság, 5km gyalog kb. annyi energiát vesz föl mint futva, csak lassabban.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Krémként, ha kopás is van, ezt például megpróbálhatja, erős fájdalom esetén nekem a Diclac krém vált be, szedni a Cataflam Dolot szoktam, nekem hatásosabb valamiért mint a receptre írt. Ezt is használom időnként. A babhéj kifejezetten cukorcsökkentő hatású, nem igazán ízületre való. Csalántea is jó lehet, ha a húgysavszint magas és amiatt fájnak az ízületek.
Szoktam még szedni porcerősítőket, most éppen Dona-t, de zöldkagylót is szedtem már. Igazából az ezekben található szénhidrát elenyésző a táplálékkal bevitthez képest. -
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából nem érdemes komplex ipart építeni rá otthon. Simán vezetheted mondjuk a telefonon jegyzetben az értékeket. Fontosabb az, hogy mikor mérsz, pontosan mit eszel, mennyi idővel előtte. Grammos mérleg alap. Azonkívül az aktivitást is érdemes jegyezni ugyanazon idő alatt. Testsúly változásokat szintén. Ha mód van rá az alvásidőt is. (esetleges alvásmonitorozó karkötővel)
Tehát nem a kapcsolaton, az appon múlik.
Egy orvos amúgy is szívesebben lát általában papíron értékeket.
Az Accu-Check szerintem a legpontosabb, azért javasoltam. Gyakran mértem vele labor előtt és után percekkel és 2-3 tizedes eltérései voltak csak. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Zola007 #1909 üzenetére
Nekem inzulint sose mértek.
Mellékhatások: hányinger, émelygés, általános rosszullét, ilyesmi. Persze lehet nem kellett volna elolvasnom a tájékoztatót...
A diéta és a testmozgás egyensúlya szerintem kb. 70-80% a még nem károsodott hasnyálmirigyű 2-es típusú cukorbetegeknél, az elfogadható vércukorszint fenntartásának. A maradék a gyógyszer csak.
Gondolom a hasi ultrahang az amit érdemes időnként csináltatni a laboron kívül. Az minden más elváltozást is jelez. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Zola007 #1907 üzenetére
Igazából az inzulinérzékenységet is növeli a sejtekben.
Ha kifáradnak ott leszek, mint egy 1-es... De ennek a legnagyobb adagja 4mg, vagy tíz éve szedem már ezt. A Diaprelnél annyiban kedvezőbb, hogy az mindig piszkálja a szigetsejteket, ez csak akkor, ha eszem is. Szedtem eleinte azt, de reggel már kopogott a szemem az éhségtől. Ennél, amíg nem eszem reggelit nincs alacsony cukor sem, ha délig nem eszem, akkor sem. Anno 2006-ban 14,6 glükóz .és 9,2 HbA1c volt a laborom. Azért kaptam rögtön Diaprelt.
Kemény diétával 6 körüli a HbA1c-m most. Jó pár éve.
Egyszer próbáltam Metformint szedni, szinte minden mellékhatást éreztem pár nap alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux Mint
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest