Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2301) philoxenia válasza egykori (#2300) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kialakul egy "érzék", miből, mennyit, de például rizs, tészta, krumpli esetén ez nagyon elkészítésfüggő. Mostanában rászoktam a becslés helyett a szárazon mért mennyiségi arány utánmérésére elkészítés után.
Mondjuk zöldségféléknél ezt sem lehet megcsinálni, mert két répa sem ugyanaz, vagy egy marék zöldborsóban lehet x CH, míg egy másikban y. Csak azért írtam, hogy a kezdeti "lelkesedés" évek alatt lanyhul. Eleinte én is állandóan mértem, de olyan 7-8 év után már kénytelen voltam picit lazítani a normál értékeimen, mert egyszerűen belefáradtam, hogy nem élek, hanem cukorbeteg vagyok. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, a még elfogadható értékek és az élet/ételek viszonylagos élvezete között. :(

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2302) Eiche válasza cellpeti (#2296) üzenetére


Eiche
újonc

Biztos menni fog kilengesek előfordulnak az állandó kontrollba bele-belefarad az ember
Meg tanulom ezt az oldalt ha egy embernek válaszoltam a többieknek csak akkor tudok ha az én bejegyzesemre reagált valaki?
A CH kcal számolás nekem kell mert ha nem csinálom tuti hogy tullepem és nem az lesz a gond hogy túl keveset viszek be😄 a cukorbetegeknel azt olvastam hogy az inzulinosoknak nagyon fontos a CH szamolasa prediabetesz esetén elég a jól megválasztott életmód, sport persze egy idő után lehet szigorítani kell a szabályokon. Volt aki gyogyteaval odafigyelessel 10 évig el tudta kerülni a gyógyszert de aztán kellett
Az ehhomi cukrom amikor csak úgy megmertem 7-8 között volt talán 8 fölött is, karantén sport elmaradása és rossz étkezési szokások felvétele után. Meg is ijedtem és ez elég jó motiváció volt a változtatásokhoz.
IF, napi 10km gyaloglás, diéta, Ch napi adag 100 alá szorítása és este 1 csésze cukortea. Egy darabig 5.8 es 6.8 között volt az ehhomi cukor mostanában 5.5 körül de neha kajatol függetlenül 6.2 vagy egyszer-ketszervolt 6.8 amit nem is igazán értek. Ezt csinálom kb 2 hónapja
Majd menni akarok vérvételre mert nyilván az a pontos. Vercukrot naponta hányszor mértek?

(#2303) gabika1972


gabika1972
tag

Két napja váltottam 2x500-ra a merckformint (2x1000-et kell felépíteni négy ütemben) de a cukorszint nem nagyon akar lejjebb jönni (14-16 között ingadozik). A diabetológus szerint legyek türelemmel és ne stresszeljek...
8 kilót fogytam 3 hónap alatt mert epehóhaggyulladásom után diétázni kezdtem, de még így is 98 kló vagyok. A nagyon lassú cukorszintcsökkenés összefüggésben lehet a 20 kiló túlsúllyal?

(#2304) philoxenia válasza gabika1972 (#2303) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igen. Van egy testsúly mindenkinél ami után javul az érték, azonban, ha még két hónap alatt sem javul, azért valószínűleg kell változtatni majd. Nekem például nem igazán működött a metformin, mint hatóanyag, a diéta azonban mindenképp kellene működjön. Ha abszolút nem lenne inzulin, akkor magasabb lenne a cukrod, az biztos.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2305) Eiche válasza philoxenia (#2301) üzenetére


Eiche
újonc

Igazad van a lelkesedés vagy az ijedtség is lanyhul idővel ha már figyelni kell valamire folyamatosan az azt jelenti hogy eléggé ki kell lépni a komfortzonankbol és ebbe be lehet fáradni de újra és újra felszivjuk magunkat és folytatjuk😃
Egyébként mi a jó cukorertek van ahol azt írják hogy az ehhomi 6.1 fölött emelkedett van ahol azt hogy 5 alatt kell legyen nincs valami táblázat nemek és életkor szerint? Vagy a cukor fix mindentől függetlenül? Régen még azt mondták 10 alatt jó🤔

(#2306) gabika1972 válasza philoxenia (#2304) üzenetére


gabika1972
tag

Hát jönnek a dekák lefelé, meg tulképp nem is esik rosszul a diéta, azt hittem jobban hanyatt fog lökni, hogy ki kell hagyni a jó kis lisztes, cukros cuccokat.
Olyan fasza receptek vannak fent a neten, hogy csoda (pl Kifőztük.hu).
Te magad készíted a harapnivalót ebédre (és esetleg tudsz ajánlani receptoldalakat), vagy rendelsz, esetleg a párod készíti el őket?

[ Szerkesztve ]

(#2307) philoxenia válasza gabika1972 (#2306) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Magam főzök nagyon régen. Már több mint negyven éve tulajdonképpen, hogy elkezdtem paprikás krumplival. :D
Eléggé ismertem már korábban is a reformtáplálkozást, félig-meddig a vegán kaják is bejönnek, persze azért hús legyen benne.
Annyira sok a recept amúgy a világhálón, hogy mindenre kapsz rengeteg variációt és még ennyi tapasztalattal a hátam mögött sem könnyű eldönteni kipróbálás nélkül, hogy melyik verzió fog ízleni.
Konyhai alapok ha megvannak, a legtöbb recept simán elkészíthető.
Egy szakácskönyvet tudok abszolút ajánlani, sajnos nagyon régen nem adták ki újra, de antikvárban sikerült beszereznem, mivel az enyém a sok év alatt tönkrement.
Nagyjából lefedve a Magyarországon használatos recepteket konkrét alapanyag-ajánlásokkal és pontos értékekkel dolgozik, sokféle diétában.Pont most ez a példány hozzáférhető: [link]
Ennek alapján már el tudod dönteni egy netes receptről, hogy miként érdemes elkészíteni, vagy inkább hanyagolni kell az adott receptet.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2308) philoxenia válasza Eiche (#2305) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából csak törekedni lehet hosszú távon a jobb értékekre. Nyilván nem azon múlik, hogy 5,7 vagy 6,2 . Naponta is változik, frontok, stressz, millió dolog befolyásolja. Nagyon fontos, hogy lehetőleg tartsd magad a cirkadián ritmushoz, amennyire teheted. Nekem a családban nem volt cukros, viszont 38 éve éjszakázom, ez a kutatások szerint sokat ront az esélyeken a jó anyagcseréhez. A mozgás szintén nagyon fontos, amennyit csak tudsz mozogj, jó hatással van a cukorra személyes tapasztalatom szerint is.
Kapálástól gyaloglásig, biciklizéstől betonozásig minden nagyon jó.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2309) gabika1972 válasza philoxenia (#2307) üzenetére


gabika1972
tag

Köszi! Meglesem a könyvet, jónak tűnik. Húgom dietetikus, lehet még be is tudja szerezni valahonnan.
Kicsit más: roppant frusztrál, hogy rám jönnek fáradtság és gyengeség rohamok. Általában 20-30 percig tart és legtöbbször délelőtt és a kora esti órákban jön elő. Ilyenkor alig visz a lábam. Tudom ,hogy ilyen magas szintnél ez szinte természetes, de jó lenne valahogy minimálisra szorítani. Elképzelhető, hogy valahogy a kajálással van összefüggésben.

(#2310) Eiche válasza philoxenia (#2308) üzenetére


Eiche
újonc

Na amibe még nem astam magam bele az a cirkadian ritmus, roviden el tudnád mondani mi a lényege? Köszi

(#2311) philoxenia válasza Eiche (#2310) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Linkekkel egyszerűbb: [link][link]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2312) Eiche válasza philoxenia (#2311) üzenetére


Eiche
újonc

Köszönöm😃

(#2313) gabika1972


gabika1972
tag

Más is tapasztal néha megmagyarázhatatlan "idegrohamokat"? Ma már kétszer is elkapott, cukorszint nem igazán indokolta, kénytelen voltam betolni a nózi alá egy 0,25-ös Xanaxot...
Olyan mintha el akarna szálni a fejem az idegtől, és a lábaim is reszketnek egy kicsit.

(#2314) philoxenia válasza gabika1972 (#2313) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Most változnak a hormonszintjeid, ráadásul "friss húsként" még el kell fogadnod az állapotodat. Nekem évekbe tellett megbékélni teljesen a "cukorral"...
Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Ráadásul a diéta rákényszerít egy átlagnál sokkal egészségesebb életre, kvázi, lehet, hogy paradox módon tovább élsz és egészségesebben, mintha a labor a cukrot nem mutatja ki, mert a szív és érrendszeri állapotod hosszú távon sokat "kímélődik" sőt, akár javul, a korábbi állapothoz képest.
Legyél pozitív, ne azt nézd, miről maradsz le így, hanem azt, hogy milyen más, új élményeket kaphatsz, ha "kényszerűségből" is...
Nincs torta, de ehetsz helyette olyan ételeket, amiket másként ki sem próbáltál volna.
Javaslom, saját tapasztalatból, hogy ne a meglévő ételek alternatíváit keresd csak, hanem, próbálj ki új ételeket, új élelmi anyagokat, amiket talán sosem próbáltál volna ki egyébként.
Mozogj, ha teheted! Ahová kerékpárral mentem, oda gyalog próbálok, ahová kocsival, oda kerékpárral.
Legyen olyan hobbid, ahol mozogni kell! :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2315) cellpeti válasza philoxenia (#2314) üzenetére


cellpeti
veterán

Nekem évekbe tellett megbékélni teljesen a "cukorral"...

Nekem 22 év is kevés hozzá! :O

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2316) philoxenia válasza cellpeti (#2315) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Reménykedni lehet egy jó új gyógymódban, de nekem a korom már az ötven éves távlathoz sok...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2317) -FreaK-


-FreaK-
veterán

Tű méreten merjek változtatni szerintetek magamtól? A kórházban 8mm-eset kaptam, aztán váltottam ki 30g/8mm-t, de szerintem sok a 8mm, inkább 6 kéne. A kórházban szerintem fogalmuk sincs hogy milyen méretek vannak és milyen szúrási módhoz, azt használják ami alapból van. Verifine tűt rendeltem magamnak, hamarosan kell a következő adag.

Valamint szedtem egy ideje Diabest króm tartalmú multivitamint, szerintetek van értelme vagy totál felesleges?

[ Szerkesztve ]

(#2318) Ellia válasza -FreaK- (#2317) üzenetére


Ellia
addikt

Egyénfüggő. En például nem szeretem a 6 milliméterest, 8ast hasznalok.

(#2319) Tiédetis válasza Ellia (#2318) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Gyógyszertárban van kék és sárga. Más választék nincs.
Mondjuk a pregabalint is állandóan rendelni kell.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#2320) gabika1972 válasza philoxenia (#2314) üzenetére


gabika1972
tag

Köszi! Jól estek ezek a sorok :)

(#2321) Ellia válasza Tiédetis (#2319) üzenetére


Ellia
addikt

Nekem a múltkori kontrollnál az orvosi ajánlásba NovoFine (fentebb) tű helyet, VeriFine került. Hosszra ugyanakkora, de állítólag vékonyabb.

Még nem váltottam ki, mert rengeteg NovoFine-om van még (még egy féldoboz kék 6 mm-es, de, mint írtam nem szeretem).

Esetleg érdemes gyógyszertárban (akár többen is) rákérdezni milyet tartanak.

Aztán lehet csak a név változott :)

[ Szerkesztve ]

(#2322) -FreaK- válasza Ellia (#2321) üzenetére


-FreaK-
veterán

Akkor csak próba cseresznye alapon fogom megtudni, csak ugye 100db-os kiszerelés van, ha nem jön be, akkor marad a nyakamon.

A 30-31-32G az ugye a tű vastagságot jelöli?

(#2323) cellpeti válasza -FreaK- (#2322) üzenetére


cellpeti
veterán

Igen, azt is! Vastagságot és hosszúságot IS!

Én sokáig 6ost használtam, de visszatértem a 8asra. Éjszakait mindig 8assal adok.

Létezik olyan cukormérő(nem néztem utána), amelyik mobilra átdobja a méréseket és nem kell hozzá a cukorbetegvagyok.hu weboldal?

Olyan kellene, ami nem egy adattömböt dob át és ki kell hámozni belőle, hanem rendesen napok és időpontok szerint teszi át egy adott programba?!

[ Szerkesztve ]

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2324) vonalzoo válasza -FreaK- (#2322) üzenetére


vonalzoo
csendes tag

csak ugye 100db-os kiszerelés van
Én mindig darabra kérek, általában 20-at veszek, soha nem volt gond. Beleteszi egy papirzacsiba, és rajzol egy nagy X-et a doboz oldalára, hogy meg van bontva.

(#2325) philoxenia válasza cellpeti (#2323) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

[link]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2326) cigam válasza cellpeti (#2323) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

pl. [link] Gondolom Androidosból többféle létezik.

-FreaK-
Időnként én is veszek egy-egy dobozzal, de inkább úgy szedem mint multivitamin. Ha pedig a cukron is segít, hat annál jobb.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#2327) cellpeti válasza philoxenia (#2325) üzenetére


cellpeti
veterán

Érdemes lehet vajon?

cigam: maradok az olcsóbbiknál, de köszi

[ Szerkesztve ]

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2328) philoxenia válasza cellpeti (#2327) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nem mérek sűrűn, így nem próbáltam ki. Anno tízen éve akkori áron többszörösébe került volna.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2329) cigam válasza cellpeti (#2327) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Olcsónak olcsó, de nem a mobilra tölti fel az adatokat. Amit philoxenia linkelt az az infrás PC-s olvasó egység. A mobil alkalmazás, pedig a feltöltött adatbázist mutatja.
Ahhoz hogy közvetlenül a mobilra tolja az adatokat az Accu-Chek Instant kell. A másik (magyar) eszköz ami képes erre, az a Dcont Nemere.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#2330) philoxenia válasza cigam (#2329) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

[kép]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2331) cigam válasza philoxenia (#2330) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

:F

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#2332) philoxenia válasza cigam (#2331) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Amit philoxenia linkelt az az infrás PC-s olvasó egység.

Lejjebb görgetve látod, hogy melyik mérővel kompatibilis, ez jelöltem be.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2333) cigam válasza philoxenia (#2332) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Ahaaa... Én alapból bt kommunikációra gondoltam, mikor azt írta, hogy amelyik mobilra átdobja a méréseket.
Mondjuk az accuchek rendszere sem helyben tárolja az adatokat, hanem fellövi a www.accu-chekconnect.com oldalra.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#2334) philoxenia válasza cigam (#2333) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nem hiszek a rengeteg adatban, ha hiányosak amúgy. Cukorérték magában állva kevés következtetésre alkalmas. Minimum kéne mellé az összes elfogyasztott étel grammra és az összes testmozgás az adott idő alatt. Ja és még az összes stresszfaktor is... :(

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2335) cellpeti válasza philoxenia (#2334) üzenetére


cellpeti
veterán

amit írtam.

Lidlben az 1T-s raklapokat huzogatva, sokszor leesett. Befektettek a kórházba, ott meg tökéletesek voltak az értékek.

Lidlben adtak 100 feladatot, szétidegeltek, hogy mikor végzel, megint csak felment. Befektettek a kórházba és csak pihentél, olvastál az értékek tökéletesek.

Akkor miről beszélünk? :W

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2336) Ellia válasza cellpeti (#2335) üzenetére


Ellia
addikt

Ennyit számít a testmozgás. Nekem 15-15-15 a "nappali" és 16 a kombinált adagom, viszont, ha tudom, hogy aktívan fogok mozogni akkor biztos nem adok be ennyit, mert pikk-pakk ledobja, és, ha ledobja onnan sokkal nehezebb visszarántani, mint a magasat le (nem mellesleg utána marad egy ilyen nyűgös érzet jó pár órán keresztül).

(#2337) philoxenia válasza cellpeti (#2335) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát igazán egy kombinált inzulin-cukorpumpa lehetne a megoldás....

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2338) -FreaK- válasza philoxenia (#2337) üzenetére


-FreaK-
veterán

Én is keresgéltem, hogy miért nincs egy ilyen folyamatos cukormérő/inzulin adagoló rendszer (mondjuk van, csak hogy miért nem elterjedt), ami tök automatán működik, nagyon jó lenne, de a fő probléma hogy mindenhol késés van a rendszerben, a cgm szenzorok késnek 5-20percet, az inzulin meg 30perc után kezd csak el hatni, de max hatás csak 2 óra után jelentkezik. Legalább is az eddig olvasottak alapján én erre jutottam, persze lehet tévedek.

Ti használtok amúgy cgm szenzort? Ez az ujjbegyes mérés igazából csak épphogy jobb a semminél.

[ Szerkesztve ]

(#2339) philoxenia válasza -FreaK- (#2338) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kettes vagyok, még tablettával, mérni is csak akkor szoktam mostanában, ha nagyon gyanús. Erős diétával remélem elfogadható állapotban tartani az értékeket. :) Persze gyógyszer mellett.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2340) -FreaK- válasza philoxenia (#2339) üzenetére


-FreaK-
veterán

"Jó" neked, én 1es tip. és még csak a második hónapom, napi 7-10x is mérem. DIétát nem tartom, nem mérek, nem számolok CH-t, csak úgy érzésre eszem. Az első kontrollon megdicsért a doktornő, hogy milyen jók az értékeim (pedig nem erőltettem meg magam ugye). Viszont amikor nem tudom megállni hogy ne egyek/nassoljak, akkor ki tud lőni a vércukrom (pl. ma reggel 1.5órával reggeli után 10.2). Mozgás eddig csak a szobabicikli van néha, de még csak most jön a nyár, illetve a baba se állt még fel, szóval nem is tudom hogy fog viselkedni a vércukrom ha többet fogok mozogni, de kicsit aggódom azért. Még így is sikerül néha 4 alá/közelébe mennem .

Így ezért, meg a sokkal jobb nyomkövetés miatt nagyon jó lenne egy cgm szenzor legalább, vagy még inkább komplett rendszer ami nem igényel túl sok beavatkozást. De egyelőre még gyerekcipőben jár a dolog ha jól látom.

Amihez nagy reményeket fűzök az a Samsung (meg Apple) vércukorszint mérő okos órája. Ha az tényleg megjelenik és működik, azonnal veszek egyet.

[ Szerkesztve ]

(#2341) cellpeti válasza philoxenia (#2337) üzenetére


cellpeti
veterán

Persze az lenne, meg van is, de sztem az csak nyűg. Most káveltv-nel dolgozom, padlasra mászni, oazlopra mászni vele...
Nekem már a vercukormeres is nagy megoldás lenne

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2342) philoxenia válasza -FreaK- (#2340) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Igazából a mérés csak addig kell nagyon sűrűn, míg ki nem tapasztalod, hogy mennyi CH, mennyi mozgás, mennyi inzulin.
A diéta nagyon fontos. Nem a koplalás, hanem az ellenőrzött étkezés.
Ha nem méred, számolod mit eszel, hiába mérsz sűrűn. :(
A grammos mérleg a legjobb barátod.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2343) philoxenia válasza cellpeti (#2341) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nekem nincs pumpám, értelme sem lenne, saját tapasztalatom így nincs, de azt írják, azzal jól monitorozható a cukorszint.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2344) cellpeti válasza philoxenia (#2343) üzenetére


cellpeti
veterán

igen, beszéltünk már mi is róla az orvossal, de tűt cserélni benne, lóg a nyakadba, kábel...elveszti az ember a spontaanítását sztem. Ha én úgy gondolom, akkor beugrok a medencébe, de pl. ezt a pumpával nem tehetem meg.

Persze minden ember más. Így is be lehet állítani, csak óriási odafigyelés és önkontroll kell hozzá...és nagyon sok mérés

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2345) cris78 válasza cellpeti (#2344) üzenetére


cris78
őstag

Az új pumpák jó ideje vízállók már. Ha egy kis gyereknek nem okoz gondot, hogy rajta van, neked sem fog :))

Legjobb akciók Kínából: https://www.facebook.com/groups/192131087874217

(#2346) cellpeti válasza cris78 (#2345) üzenetére


cellpeti
veterán

Na majd beszélek az orvossal

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2347) Eiche


Eiche
újonc

Sziasztok gondolkodom a ketogen dietan🤔 egy félévre gondoltam persze most nyáron a gyümölcsök miatt lehet nem a legjobb ötlet de sok gyümölcsöt így se úgy se kellene enni.

(#2348) cellpeti válasza Eiche (#2347) üzenetére


cellpeti
veterán

én is agyalok rajta régóta, de az nagyon nagyon durva. 20g CH / nap

Inkább nekiálltam mozogni

Tigris, tigris, csóvafény...

(#2349) Eiche válasza cellpeti (#2348) üzenetére


Eiche
újonc

20gr a szigorú ketogen de 50gr-mal is lehet ketozisban lenni a mozgás egyébként mindenképp jó alternatíva👍 én is egyelore agyalok

(#2350) cigam válasza Eiche (#2349) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Nem agyalni kell, hanem csinálni! Pl. Testmozgás közben is tudsz azon filózni, hogy mi legyen a ketogén diétáddal.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.