Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz #32577792 #2055 üzenetére
Amikor kiderült, hogy cukros lettem, 14-15 voltam éhgyomorra, szóval fel sem merült, hogy tablettázzak.
Viszont van egy furcsaság, amit egyelőre nem tudom, minek a számlájára írjak (a Tresibára tippelek): eszek valami lassú felszívódású ennivalót, mondjuk rizzsel köretnek. Beszúrom a Novorapidot, kivárom a 10 percet, eszek. 1 óra múlva (amikor a kontroll mérést kell csinálni) még teljesen szintben van a cukrom, de 2 óra múlva már felugrik 2-3 mmol-t (pedig a Novorapid hatásgörbéje ~3 órás).
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
samujózsi
senior tag
Nekem 20-ról indult. A kedves doktornő is úgy gondolta, hogy csak inzulin és semmi más.
Aztán pár hónap után összehozott a sors egy normális orvossal. Épp húsz éve, hogy átállított tablettára. Eddig kitartott csak a metformin úgy, hogy nem törődtem a diétával.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
törölt tag
Én ritkán mérek 1 órával később, inkább 2-vel. Azok tény, hogy emelkedett szintet mutatnak, erre azt mondta a kezelőorvosom, hogy ez rendben van teljesen. Ez szintén 2-3mmol emelkedés
Az a gond, hogy rohadtul nincs idejük kivizsgálni és pontos diagnózist felállítani. Diabetesz és kész. -
samujózsi
senior tag
A rizzsel, főleg a fehérrel, nem árt vigyázni. Azt hiszem, említettem korábban a sushi mániámat. Sohasem gondoltam, hogy ennyire ki tud cseszni a cukorral. Állítólag a rizs az oka.
Igaz, az u.n. kínai kajával is rosszak a tapasztalataim.
Másfél óra elteltével már tíz fölé ment a cukrom, de még három óra elteltével is ott volt mindig tőle.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
Van itt valaki, aki próbálkozott kuszkusz körettel?
Tényleg jó arra, hogy teltségérzetet okozzon, ugyanakkor a cukrot ne dobja meg?
És mit lehetne vele csinálni, hogy fogyasztható legyen? Mert amit a boltban vettem, azon csak annyi van, hogy forró vízzel leönteni és áztatni öt percig, majd újabb húsz percig hagyni állni a felesleges víz leöntése után. De ez még így is olyan, mintha nyers tésztát áztattam volna vízbe (tképp az is ), de ez így borzasztó...Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
vonalzoo
csendes tag
válasz samujózsi #2060 üzenetére
Nekem megemelte rendesen, és nem is ízlett. Igaz, én pl. a zabkását sem bírom, 3-4-gyel felviszi a cukrom, és még éhes is leszek 2 órával később. Lenmagpehellyel keverve sokkal jobb.
Otthon bevezettem a csipetke helyett a gerslit, azt szereti a család is, igaz nem mértem, mit szól hozzá a cukrom. -
samujózsi
senior tag
-
*Ropi*
félisten
válasz samujózsi #2057 üzenetére
Ki volt a dokinő? Van egy sejtésem...
(#2058) ungawa: Értem. Vagy még azt lehetne csinálni, hogy kicsit túlszúrja magát az ember a gyorsból - mondjuk annyival, hogy az 1 órás mérésél 1 mmol-al lejjebb legyen, aztán akkor nem megy fel utána olyan magasra az eredetihez képest. Bár így meg liftezik a cukor, ami megint csak nem optimális.
(#2059) samujózsi: Köszönöm a tippet, erre nem gondoltam. Bedőltem az 1 milliárdnyi kis kínai történetének, hogy milyen egészséges. Mondjuk tényleg nem esik be tőle a cukrom 4-5 óra után, mint mondjuk a Lipótis CH csökkentett kenyértől.
-
törölt tag
Én mondjuk nem szeretem a rizsát, meg a rizst sem annyira
Viszont zabkása almával nem olyan rossz, ha reggelire azt eszem, (néha ráunok és olyankor fél évig tiltáson van) akkor kb. 11 óráig kihúzom vele (6-kor reggelizem). Akkor már esik a szint.
Most olvastam, hogy együnk savanyút a kaja mellé, mert állítólag az nem engedi gyorsan felszívódni a CH-ot. -
törölt tag
Húúú bakker, és akkor egyszer is szúrsz azonnalit?
Mikor és mennyit eszel ilyenkor?
Barna rizs ebből a szempontból jobb választás lehet, annak kisebb a GI-e. Alapvetően én is ülőnek nevezett munkát végzek, de időnként sok talpalással, lépcsőzéssel.
Nem azt mondom, hogy minden nap, de átlag estére összejön a 8-11e lépés. (mondjuk ez sarki sarkantyúval talpi és sarok háti részén, pocsék másik oldali térddel, elég fárasztó) -
*Ropi*
félisten
válasz #32577792 #2068 üzenetére
Általában azért szorítok időt 2x enni egy nap, de van, hogy este már inkább lefekszem aludni, hogy ne egyek 6 után. Nálam ha a 2K lépés megvan, akkor már soknak számít. De most tavaszra beütemezek valami dinamikusabb testmozgást, hogy felkészüljek a nyárra, mert ez, így nonszensz. Nyaranta (szezonban) egész nap mozgásban vagyok, így korábban fogytam (vagy legalábbis nem híztam a 85-90 kilómról), de aztán pár éve elszaladt a ló és 120 lettem, amire az ősszel még ráugrott az a 10-es, ami miatt a doki áttett a mostani inzulinjaimra, és ami közben szerencsésen le is ment.
-
samujózsi
senior tag
Diaprelnél tartok újra.
Négy napig szedtem, négy nap gyomorfájás.
Tegnap reggel elfelejtettem, ma direkt nem vettem be, a fájdalom mára megszűnt.
De ami még érdekesebb, a cukromra túl sok hatása nem volt, viszont ma olyat láttam, amit már vagy egy éve nem: vacsora előtt 5.6...
Igaz, a mai ebéd hús+hagyma volt, ebből csak a hús és a hagyma panírja tartalmazott szénhidrátot.
Vajon a két napja bevett Diaprelnek még lehet ehhez köze?Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
samujózsi
senior tag
válasz philoxenia #2071 üzenetére
A dokihoz visszamegyek, az más kérdés, csak azon filóztam, hogy a hosszú ideig szedett metformin kiürüléséhez kb három nap kell, de az nem is hat azonnal. A Diaprelről valahol azt olvastam, hogy 24-36 óra alatt tűnik el, veseműködéstől függően, bár ez nem volt teljesen egyértelmű, és a mai cukraim alapján...
Valami biztosan változott, mert ma egyszer sem volt tíz fölött, ami az elmúlt fél évben nem fordult elő. (8.6% HbA1c volt két hete, ami 11 körüli átlagot jelent három hónapra)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz samujózsi #2072 üzenetére
Maga a gyógyszer kiürülése nem jelenti a hatásának azonnali eltűnését. Több ágon hatnak ezek a gyógyszerek. Folyamatokat indítanak be, hosszútávon tartanak fenn. Hatnak az izmok szintjén is. Az alacsonyabb cukor titka a megfelelő táplálkozás és a hozzá igazított testmozgás. "Meggyógyítani" nemigen lehet a 2 diabéteszes beteget, csak jó cukorértéket tartva megfelelő életminőségben sokáig életben tartani. Életmód változtatásra, esetenként életmódváltásra van szükség. Cserébe engem például a nátha is szinte elkerül. Szigorúbb szabályok között kell élnem mint azelőtt, de nem feltétlen rövidebb ideig, sőt! Valószínűleg a kevésbé "szertelen" (nem szó szerint ) élet, hozzájárul a hosszabb élethez. Figyelmeztetésként kell fölfogni az időben észrevett magas cukrot. Ráadásul ez igencsak hosszú távú küzdelem, nem a napi eredmény a lényeg, hanem a több havi átlag, a HbA1c érték fontosabb, mint az esetenként mért alacsonyabb érték.
Jobb egy átlagban alacsonyabban tartott "magas cukor", mint a kiugróan magas értékek melletti kiugróan (egyénileg) alacsony értékek., -
samujózsi
senior tag
Kezdek semmit sem érteni.
O. K., az aldis császárzsemle valószínűleg tartalmaz valamit, ami nagyon durván megdobja a cukrot, szemben az ú.n. vizeszsömlével.
Két héttel ezelőttig az előbbit ettem, azóta az utóbbit, abból is csak felet. Ha ezt eszem, reggeli előtt-után kb azonos értékeket kapok.
Ma fél császár volt reggelire, előtte 7.5 utána 9 felett.
Rendben, császár hanyagolva a jövőben.
De... Ha finomságról van szó, nem érdekel a diéta. Vacsorára nagy adag sushit ettem. Eetől máskor 12-13 a cukrom. Ma 6.5...
És a diaprelt múlt csütörtökön vagy pénteken hagytam el, még hétfőn volt egy próba, de megint fájt a gyomrom, hagytam a fenébe.
Ennek ellenére a korábbi 9-10 helyett két napja 8 alatt ébredek, napközben 6-7 körüli cukraim vannak...
Hogy ez mitől lehet?
Fogyni nem fogytam, max fél - egy kilót.
Mozogni picit intenzívebben, mint korábban, de sokkal kevesebbet még így is, mint bringa szezonban.
(a kérdés persze költői az ilyen "csodákra" orvosok se nagyon tudtak válaszolni)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz philoxenia #2075 üzenetére
Sushiban? Az a fél kiló fehér rizs, a tengeriherkentyűk mellé pakolt egyebek, amiről fogalmam sincs, hogy mi minden lehet, plusz a szójaszósz (a wasabi talán nem).
Mondom: az alap eddig is az volt, hogy még amikor jó volt a cukrom, akkor is feltolta 12-13-ig. Mivel ugyanonnan szerzem be, elhanyagolható az esély arra, hogy változott valami a receptúrán.
Szóval elég fura. És idegesítő. Doki meg még hetek kérdése.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz philoxenia #2077 üzenetére
Hát ha rajtam múlna, én halat hallal, de a konyha nem az én területem.
Párom meg úgy van vele, hogy "drága, könnyen romlik, már megint haaal,...", szóval marad a konzerv, az meg nem az igazi.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz philoxenia #2079 üzenetére
Nem értek hozzá, nem tudom. De páromnak nem az elkészült kaja okozza a lelki problémát, mert hal mellettem nem húz ki 24 óránál többet, hanem az, hogy megromlik a nyers hal, mire hazaér. (értsd: kifogást keres, nem akar foglalkozni vele, én meg nem erőltetem)
Egyébként egyre kevésbé értem, mi történik. Egy hónapja alig volt tíz alatti cukrom, most meg reggel 8 alatt, napközben a legmagasabb 9 körül, de újabban 7 alatt jár. És annyi változott, hogy napi egy zsömlével kevesebbet eszem összeségében.
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
-
samujózsi
senior tag
Általában hármat ettem. A korábbi változat (császár) 51g, fogalmam sincs mennyi CH, a mostaniból 3x felet, ez "vizes zsemle", darabja 50-51g (szóval a napi összes 3x51-ről csökkent 3x25g-ra) és szintén nem ismerem az összetételét.
Csak amit még mellette meg szoktam enni...
De elég rendszertelenül szoktam táplálkozni.
Az utóbbi két hétben csinálom, hogy kétóránként eszek valami apróságot.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
válasz samujózsi #2082 üzenetére
Egy császárzsemlében 50,2g/100g a szénhidrát, amiből 1,02g/100g a cukor.
Ez zsemlénként (55g) 27,6g, a szénhidrát, ami sok. A magvas császárban "csak" 25,6g, cserébe egy picit magasabb a cukortartalma(2,067g/100g).
A "spar"os csökkentett szénhidráttartalmú zsemlében (65g) 19,6gSzóval felejtsd el a mezei pékárut! Térj át a csökkentett szénhidrát tartalmú termékekre. Nem lesz olyan finom(bár van amelyik nem is olyan rossz), cserébe lényegesen kevesebb lesz a szénhidrátbevitel, javulni fognak az értékeid.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
egykori
őstag
Jobbulást Mindenkinek!
Nem is tudtam, hogy van ilyen topik is, pedig 2007 óta tag vagyok. Véletlenül tévedtem ide, éppen más topikot kerestem. Amikor több oldal hsz-t átolvastam, úgy gondoltam, hogy néhány sort írok az esetemről, hátha segíthetek vele.
Tavaly nyáron jogsi hosszabbításnál derült ki, hogy az éhomi vércukor értékem 7,2 volt. Két nap múlva megcsinálták a HbA1c-t, ami 7,7 lett. Addig nem volt probléma, de a 3 éves tunyulás meghozta az eredményt. (2016 óta nem dolgozom.) Azt mondta a dietekus, hogy szerinte ez visszafordítható, ha betartok egy jó pár dolgot.
Egy kicsit megijedtem, mert a rokonságomban, ismerőseim és szomszédaim között vannak elrettentő esetek, nem akartam a sorsukra jutni.
Az addigi evések felét-kétharmadát eszem azóta, nincs nasi (csoki, cukor, süti, chips stb.), a kávé Eritrittel, nincs liftezés, a 4. emeltre le-föl csak lépcsőház, rengeteg gyaloglás. Ellenben rozs és teljes kiőrlésű kenyér, sok párolt zöldség, savanyított káposzta és gyümi csak vacsora és ebéd között.
Az eredmény 5 hónap alatt: 5,7 HbA1c, a hetenként egyszer éhomi átlag 5,1. A testsúlyom 85,5-ről 72,5 kg-ra ment le és a vérnyomásom, ami nem nagyon volt magas, napi egy gyógyszerrel 125-130-ról 108-116-ra csökkent, de negyed szem gyógyszerrel.A fentieket bátorításul osztottam meg, mert vannak esetek (tudom nem mindenkinél), amikor van visszaút!
-
egykori
őstag
válasz philoxenia #2085 üzenetére
Igen, ez döbbentett meg a legjobban, mert a doktornő azt mondta, hogy hiába kérem, nem hajlandó egészségesnek nyilvánítani a normális értékeim ellenére sem - gondolom a veszélyeztetettség miatt. Akkor értettem meg, hogy pl. a feleségem nyugodtan megeheti a fehér kenyeret, a csokit, a süteményt, nem lesz magas a vércukor érték, de nekem sanszos, hogy romlana.
Az a szerencse, hogy már nem esik nehezemre így élni, és nem kínoz az állandó éhség, mint az első hetekben.
-
kzs
tag
Ki mit gondol: ha a Hba1c 1 honap alatt 0.4-t csökken (8-rol 7.6-ra), az mennyire jo, illetve mennyire nagy csökkenés? Tulzas ennyi csökkenés, vagy jo ez igy?
-
vonalzoo
csendes tag
Szerintem ez így nem értelmezhető, mert a Hba1c 90 napra való, nem is csinálja meg a TB hamarabb, épp ezért. Ha 30 nap alatt 0.4-gyel csökken, abból senki nem mondja meg, hogy a 90 napos mennyi lesz, nem biztos, hogy 3x-sa. Szerintem méregesd magad, ne legyen az éhhomi mondjuk 5 alatt, és ha hipó-szerű érzésed van: mérj, és korrigálj a diétán.
-
kzs
tag
válasz philoxenia #2089 üzenetére
Köszi a valaszt mindkettötöknek.
Mar régebb ota cukorbeteg vagyok, de nem igazan vettem komolyan (gyogyszert szedtem ugyan, viszont étkezésre csak minimalisan figyeltem).
Egy honapja a Hba1c értékem 8 lett (korabban 7.2-7.6 körül mozgott éveken at, fél évenkénti kontrollokkal): ezt a mostanit nagy figyelmeztetésként éltem meg. A dokim is, adott is egy masik gyogyszert + elkezdtem tényleg sokkal tudatosabban (talan egészségesebben is) enni.
Ma reggel voltam ujra dokinal (1 honap utan), és most 7.6 a Hba1c. Doki szerint ez nagy csökkenés, de jo. Legközelebb 2 honap mulva talalkozunk. Az én célom az lenne, hogy a masodik (uj) gyogyszert elhagyhassam egyelöre...Szoval, tovabb ezen az uton :-)
-
törölt tag
Sziasztok,
Az alabbi kerdessel jelentkeznek: fater 2es cukorbeteg. 70hez kozel Mar es jobb szo nincs ra, ugy nez ki mint a telibeszart buvarruha. Mindez kb masfel ev alatt alakult ki. Ranezesre zsirbol nem fogyott viszont vall, comb, felkarok izmai eltuntek. Ha Kell gyogyszer nevet megtudhatom. Cukor ertekei jok, gyogyszer is felezve lett a sok hasmenes miatt. Ti jobban kepbe vagytok, ez normalis igy? Koszi elore is. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz #72806656 #2093 üzenetére
Nem általános. Apám 70 körül teljesen elfogyott
Nekem inkább jön 1-2kg.
Ezt ki kellene vizsgáltatni (ez nem most fog megvalósulni sajnos) mert sok tényezős lehet a fogyás. Lehetne okokat írni, de nem vagyok orvos. A túlzott és hirtelen fogyás nem jó.Én október óta küzdök köhögéssel, láz nincs. 3x kaptam antibiotikumot, kicsit jobb lett, aztán visszajött. Kb. 3 hete változott sok minden. Háziorvos lecserélte a vérnyomáscsökkentőt, mert annak lehet köhögés a melléktünete. Köhögés csillapodott, vérnyomás 160-180, testhő 34,7(!!!)-36,7 között. Baromi nagy gyengeség. Ha lett volna láz, már mentőt hívott volna, de nincs. Ha felkelek, 2-3 perc és vissza az ágyba, nincs erőm, fázom.
Két napja köhögés visszajött, cukor 11 alatt nem igazán.
Ma csináltam egy erőlevest, jó forrón, azt megittam, meg forró teát, azóta picit jobb.
Nromál esetben, már mentem volna vizsgálatokra, de most??? Hova? Leállt minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs