Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
-
LOGOUT
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
no, hazaértem. ha lesz kicsi jóidő mehtünk. mobilis vagyok és 4-éig itthon.
-
szinimini
senior tag
Szevasztok,
köszi a tartalmas hozzászólásokat. Még okulok és tanulok még az alapdolgokról is.
Egyenlőre olvasgatok, és nézem közben az aprós oldalakat is, hátha látok valamit.
És megpróbálom kitalálni,h mi is lenne a jó kezdésnek.
Egy asztrofotos kezdő könyvre beujítok tanulgatni.
BP-en majd csak a budai boltba tudok elmenni, ha annyira nem lesznek szimpik akkor max átmegyek a másikba.Jó hétvégét
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #892 üzenetére
az azimut állitocsavarokra gondoltam, ott ha fellazitod a fejet, beállitod és a rögzitésnél amikor meghuzod a lábaknál alul a csavart, akkor mozdul el a fej lefelé, mivel a csavar alul összehuzza a fejet és a llábakat.
ha 1mm-t elmozdul akkor már lőheted a pontos polust, mert a feszités elállitja.
a teflonbetéten meg simán csuszik a fej, nem kell fellazitani. de majd meglátom mi lesz. -
kuyarashi
őstag
Az azimutra gondolsz. Szerintem sem túlzottan elegáns megoldás a gyári. Azt nem tudom, hogy EQ6-nál mennyire mozdul el, de gyanítom nem kevésbé, mint EQ5-nél.
A bolygócsavar nem rossz ötlet, és már le is írtam, hogy így össze fog feszülni, de ki is töröltem, mert ha az anyának -amit az állványon rögzítesz- van egy kis mozgástere (merőlegesen az átmenő csavarra), akkor akár jó is lehet. Bár több megoldás is körvonalazódik. Az átmenő csavaron lenne valami ütköző, ami forgatáskor tolná a fejet óramutató járásával megegyezően és fordítva? A másik kérdés, hogy a beállítást követően hogyan fixálod a rendszert.
Illetve az utolsó mondatodat nem teljesen értem. Mit jelent az, hogy oldalirányban szeretnéd mozgatni a fejet?Beszúrom a tegnap ígért fotót.
(Csak a magasságállító csavarok upgradeltek'.)
A bal oldali állítócsavar az érdekes. A feje anélkül is forgatható, hogy magát, a csavart elforgatnánk.
Biztosan nem ismeretlen a történet. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #890 üzenetére
valami olyan megoldáson gondolkodom a vizszintes tengely mozgatására, ami nem két csavarral fesziti neki a lábon található kúpnak a fejet, hanem egy bolygocsavarral.
mert a gyári két csavar nem igazán jó, beállitom és a rögzitéskor simán elállitodik amikor a láb és fej közötti csavarral rögziteni akarom. és egy két tized mm is ivperceket jelent.
hiába állitom be a polust a kör és a köriv közepére, amikor meghuzom alul a csavart simán elállitodik.
a lábról levágom a kúpot és a helyére egy furatba beleteszek egy bolygócsavart, a mechanika állotócsavarjai helyére meg egy átmenő csavart teszek ami keresztül éri a két csavar helyét.
a láb és a fej közé meg egy vékony teflont gondoltam, hogy megfeszített állapotban is tudjam oldalirányba mozgatni a fejet. de ez még csak terv. -
kuyarashi
őstag
Köszi. Azt hiszem, múltkor is írtad a típust és azért keresgéltem, hátha találok olcsóbbat.
Itthon egész jó árban megy.Holnap lefotózom, az EQ6 állítócsavarjaimat, ha érdekel. A gyáriak nincsenek eltalálva. (Az egyik Ebayes, 10.000 Ft körüli áron volt kapható, de én már így vetem a mechanikát.)
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #888 üzenetére
polemaster, ~350 euro, plusz a mechanikához való adapter még 20-50 euro.
szóval nem olcsó.itt a link:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p8679_ALCCD-QHY-PoleMaster---Elektronic-Polar-Finder.html
de sokkal pontosabban polusra lehet tenni a mechanikát. vezetés nélkül csináltam 3-5 perces fotokatminimális bemozdulással, ami a mechanika periodikus hibája főként.
csak a beállitocsavarok elég szarok, nehéz tekergetni, most azon vagyok, hogy az óratengely állitócsavarjait valmilyen más megoldásra cserélem, pár tervem már van, csak keveset vagyok otthon, lehet nyári szabira marad.
-
popey37
addikt
ja, december 22től otthon vagyok, karácsony a családé, de utána január 2-3-ig itthon vagyok,ha jó az ég mehetünk észlelni pest környékén 30-50km-es körzetben mobilis vagyok.
telón elér bárki. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #885 üzenetére
az én kezdő tubusom egy 70/350 lencsés volt, utána egy 90/900 lencsés, majd egy egyedileg direkt nekem készített Jaagers 107/900 lencsés, ezt sajna el kellett adnom, nagyon megbántam, hogy eladtam, utána egy 150/750 newton, 80/600 equinox ED akromát,.
a jelenlegi tubus 127/1500 MC egy NEQ-5 kétmotoros mechanikán.közben volt két kisebb lencsésem, 80/400, eg egy 70/900. mindkettőt eladtam.
a mostani cuccom kb. 25 kg. kocsival bármikor bárhova vihető.
amiota csillagászkodom, csak a Leventéhez járok a makszutov boltba, a BTC -ben egyszer voltam, soha többet nem megyek oda.
ha most kezdő cuccot kellne vennem, akkor egy 120/600 lencsés mélyegezni, egy 100/900 ED lencsés bolygászni.
ha sok pénzem lenne távcsőre akkor meg egy 120-130-as triplet.
Mádai Attila 160-as tripletjét volt szerencsém megismerni, brutális tubus, de az ára is az.egy komplett felszerelésben a tubus max 20% árban, a fennmaradó 80%-ot a kiegészítők teszik ki: egy jó barlow 40k, egy jó okulár 40-60k/ kell belőle legalább 3-4 db./ zenittükör 40k, szűrők. 10k/db. korrektorok minimum 40k darabja, kettő legalább kell.
ha fotozni is akarsz akkor még egy jó vezetőtávcső, hozzá kamera, ami jó bolygozni is kb. 100k.a tubushoz mindig túlméretezett mechanikát kell venni, hogy később a távcsőcserénél ne kelljen vele szenvedni.
egy jó mecha használtban 250k.tehát nagyon érdemes a használt cuccok között körülnézni, az amatőrcsillagászok 99,9%-a vigyáz a felszerelésére, én amit eddig vettem használt cuccot nem volt rosszabb mint a bolti új. pedig vettem tubust, mechanikát, okulárt, szürőket. mindent.
a kiegészítőkkel nem érdemes sporolni, mert sokkal többet lehet rajtuk bukni ha cserélgetni kell őket 3-4-szer.
barlow: Tele Vue 2x, 3x 44k a boltban, használatkor nm érzékeled, hogy a fényútban van, mintha ott sem lenne.
okulár: Tele Vue plössl, nem kell sokat venni: 3-4 pont elég, a barlowwal megduplázódik a nagyitások száma.
szürők csak fotozáshoz kellenek.
kamera viszont kell ha bolygozni akarsz és meg is akarod örökíteni azt amit látsz, a legolcsóbb ASI 120MC color kamera 64k.szóval lehet pénzt költeni, de ha jól választasz akkor mindent csak egyszer kell megvenned és örök életre szól.
a mostani cuccom pont olyan fogd és vidd gyorsan felszerelés, 2 perc felállítás, 2 perc a polusra állás és már lehet is kukkolni./ nem használok polustávcsövet, kamerával állok polusra.
/
nem bántam meg a 127/1500-at, 3x barlow meg 6 mm okulár a holdon még élvezhető képet adott!!!
1500x3=4500, 4500/6= 750, ekkora nagyítással lestem a holdat.
-
kuyarashi
őstag
válasz
szinimini #884 üzenetére
A használt csillagászati cuccok ára elfogadhatóan alacsony szokott lenni. Megéri kicsit várni rájuk. Célszerű figyelni a BTC és a Makszutov apróhirdetéseit. Ráadásul egy kezdőnek a vásárlásban való 1-2 hetes csúszás aranyat érhet. Úgy értem, hogy ezalatt még nagyon sok újat tanulhat, sokat tájékozódhat a témában. Persze túl sokáig sem szabad húzni a döntést, mert a gyakorlat a legjobb tanító.
Popey37 tanácsait tényleg érdemes fontolgatni. Igazából maga a távcső nem olyan nagy szelete az egész felszerelés árának. Bármikor lecserélheted, így érdemes lehet használtan venni egy lencsés távcsövet, majd betanulást követően, fél-1 év elteltével nagyobbra cserélni. Amihez eleve jutányos áron jutottál hozzá, azon kisebbet buksz.
Én nem bántam meg, hogy 200/1000-es Newtont vettem kezdésnek (2 éve), de előtte legalább 2 évig tájékozódtam, ezért már viszonylag felkészültem a velejáróira. Gondoltam, hogy a nagyobb súly és terjedelem nem akkora gond, elbírom, ha cipelni is kell kitelepüléskor (~10 kg, plusz mechanika 23.5 kg, plusz ellensúlyok 10 kg, stb.). Ugyanakkor ennek köszönhetően jóval kevesebbszer települtem ki, mint azt előre sejtettem volna és éppen azért, mert mire összeállítom a cuccot, "lemegy a Nap", meg minden. Ha egy kisebb tubusom volna, mondjuk EQ3-al, akkor kb. 2 perc alatt leszaladnék vele az emeletről és felállítanám a kertben. Akár csak 1-2 órára (mert egyébként a fényszennymentes' terület kocsival 10 perc). Megérné! Viszont a jelenlegi cuccal úgy 6-szor gondolom meg, hogy akkor menni, vagy nem menni.
Nem árt, ha az embernek van egy olyan haverja is, aki szintén érdekelt a témában. Ez is egy jó húzóerő. De szép is lenne, ha lenne! -
szinimini
senior tag
Lehet,h elsőre tényleg maradnom kéne az alap dolgoknál,m ez a fotózás elég drága mulatság lenne.
Meghallgatok mindenkit, szívesen fogadom a jó tanácsokat. Nem akarok egy rossz döntést hozni.Jövő héten megyek bp-re akkor majd eltudok menni egy távcsöves boltba,d nem abba,amit te írtál.
Megnézegetem ott a dolgokat is és akkor majd utána jobban tudok dönteni. Meg persze ott is kérek majd egy két hasznos tanácsot.
De a motor az még 40 , a pólustávcső pedig 12 még pluszba,d a 100 azért a jobban hangzik,d nem hiszem,h egy féléves cuccott féláron oda fog adni,d meg kell próbálni, hátha...
Vagy majd inkább a használt piacot bújom vmi jobb vétel miatt,de azért túlzásba se kellene esni. -
popey37
addikt
válasz
szinimini #881 üzenetére
a 150/750 tökéletes tubus, nekem is volt, de ha később fotozni is akarsz, kell hozzá pár dolog ami 5x annyiba kerül mint a tubus maga.
ha vizuálisan nézelődsz annyira nem zavaró a kómázás, de a fotón iszonyat ronda. a kómakorrektor meg egy vagyon. pár jó okulár is többszöröse a tubus árának.
én még mindig azt mondom, hogy kezdőként ne vegyél newton tubust mert kinlódni és szenvedni fogsz vele.elég elsőre a pontos polusra állást megtanulni, meg az égen eligazodni, csillagképek, ismertebb csillagok helye az égbolton, stb..
Te persze ez a te döntésed lesz, én csak javaslatot tettem. -
szinimini
senior tag
Kollimálásba lenne majd segítség itt a környéken. Meg úgyis meg kell tanulni ezt is 1x
130ba lenne ez a szett,amiról írtam. Szerintem a kis különbség akkor megér annyit.
Tubus sokáig jó lenne , max alatta a mechanikát fejlesztem,d elsőkörben szerintem bőven elég lesz majd ez.
Sajnos nem vagyok pesti,d próbálok találni majd itt vkit akinél tudok nézelődni.Köszi a vélemenyéd
-
popey37
addikt
válasz
szinimini #879 üzenetére
ez a szett nem rossz, bár a mechanika gyenge a tubushoz.
Viszont, ha teljesen kezdő vagy, ne vegyél newton távcsővet.
ez a tubus nem az a kategória, hogy csak kiteszem és belenézek. a newton távcsöveket kollimálni kell, mert a főtükör hajlamos az elmozdulásra egy ki-bepakolásnál is. az meg egy kezdőnek nem éppen a szíve csücske.
kell hozzá egy kollimációs okulár.
a 150/750 egy jó kis tubus ha jól be van állítva, a mechanika kicsit gyenge, de elviszi.kezdőknek inkább a lencsés távcső ajánlott, pl. egy 90/900 + EQ3. igaz itt nincs motoros vezérlés de 110.000.-ből megvan.
a konkrét véleményem az, hogy a környékeden keress amatőr csillagászokat, vedd fel velük a kapcsolatot, nézz bele minél többféle távcsőbe, egy elhamarkodott döntés elveheti a kedved a csillagászattól./ tapasztalatból beszélek, már a 8. távcsövemet nyüstölöm./
menj fel a polarisba ha pesti vagy, szokott lenni távcsöves bemutató, az ottani tagok kedvesek segítőkészek, minden kérdésedre válaszolnak. -
szinimini
senior tag
Sziasztok,
távcső vásárlás előtt vagyok. Teljesen kezdő vagyok a témában így választanék egy normális kezdő műszert.
Amivel azért ellennék egy darabig.
Eddig ezt néztem ki.
SkyWatcher pólustávcső EQ-3 mechanikára
150/750 SkyWatcher Newton EQ3 mechanikán alu lábas
Kéttengelyes motoros vezérlés EQ3Ez egy használt szett lenne,ami féléves. Az új szett ára 196eFt.
Szerintetek mennyit érhet?
Illetve mi a véleményetek erről a szettről?köszi
-
lev258
veterán
A légkört fogja. Méghozzá úgy, hogy a csillag által kisugárzott fény egy részét elnyeli a légkör (illetve sugároz is ki más formában), a maradék pedig eljuthat ide, amit spektroszkópiával kielemezhetnek (elsősorban infravörös). Így lehet következtetni arra, mi lehet a légkörben. De a kielemezendő adatok várhatóan mindössze néhány pixelnyiek lesznek, így még akkor sem tudnál kontinenseket azonosítani, ha a látható tartományban érkezne fény.
-
core i7
addikt
Sziasztok a James Webb űrtávcső már képes lesz exobolygók esetleges kontinenseit észlelni? Vagy csak légkört?
-
popey37
addikt
no hapsikáim itthon vagyok, mehetünk észlelni bármelyik nap ha jó az idő. keressetek bátran.
-
kuyarashi
őstag
Persze, hogy vicc.
Az, hogy kicsi az átmérő, miben nyilvánul meg? A fókusza is kicsi, így f/6 a nyílásviszony, ami még nem rossz.Köszi a linkeket.
Az első, amibe belebotlott a szemem.Kár, hogy ez a fizetett hirdetések közt van. Ezekre nem hat az "árkorlát".
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #872 üzenetére
azért 200k-s keresőtávcső egy newtonra? jól el vagy engedve anyagilag.
jó ez csak vicc volt.
az a baj, hogy nagyon kicsi az optika, lehet, hogy jó a leképezése, de csak 72mm. a 80mm-t is eladtam mert kicsi volt.
ha csak fotozáshoz kell vegyél egy 120/600 vagy 150/750 akromátot, szinez de csak bolygón, kis nagyitáson vagy primer fokuszban fotózni viszont brutális. és az ára is barátibb kicsit. meg nem kell képsíkkorrektor hozzá
én most vettem a 127/1500 MC-t, de akarok mellé venni egy sima akromátot, legalább 120mm-est.
mondjuk ez jó vétel lenne:
Bresser Messier AR-152L/1200 refraktor 209.000 .- ft.
-
kuyarashi
őstag
Ennyiért elég lightos teléket lehet kapni, már ami a minőséget illeti. Mondjuk használtan esetleg. És akkor valamivel még a fényerő is nagyobb, mert rövidebb a tubus (200-300 mm).
Ez a Lacerta elmenne a Newtonra keresőtávcsőnek, meg vezetéshez.
Még mikor távcsővásárlás előtt álltam, akkor néztem ezt a Lacerta-t és nagyon tetszett. Igazság szerint ez volt az, amin elsőre megakadt a szemem és azóta is tetszik. Valamiért megfogott. Most pedig megláttam akcióban... -
kuyarashi
őstag
Iván állítja, hogy teljesen ugyanaz a kettő, csak az egyik mellé berakják a flattenert a csomagba. Szó szerint így írta. Azt tudom elképzelni, hogy ha valaki a Quadroupletet rendeli, akkor a simát kapja meg a korrektorral, de ez esetben félrevezető a termékfotó. Na de nem fontos.
Megjegyzem, 2016 közepén, használtan tudtam volna ilyet venni 150.000-ért.Tudom, hogy ez nem egy APO lencse, de azért olvasd el a tesztet a termék alatti hozzászólásban. Külföldi cikkekben is dicsérik. Árérték arányban azért nem rossz, főleg akciósan, kofferrel. Igazából azt tapasztaltam, hogy mindenhol meglepődve beszélnek róla, mert nem várt teljesítményt hoz ("Semi-APO" létére). Természetesen tripletekkel nem sportszerű összehasonlítani.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #868 üzenetére
a 2+2 lencsés kicsit modernebb a másik régebbi fejlesztés ezért eltérő szerintem. de ha rám halgatsz nem veszed meg
külföldi oldalkon lehet kapni olyat amiben gyárilag benne van a flattener.
Ha apo-t akarsz csak triplet. minden 2 lencsés rendszer szinez, tudom, volt 80/500-as Equinox tubusom, szinezett.két lencse nem tud 3 szint nullára korrigálni, a flattenernek meg nem az a dolga, hanem az, hogy a teljes látómező sik legyen, ezért is hivják képsik korrektornak, és csak fotozásnál van jelentősége, bár ott sem sok ennél a tubusnál.
és ha ajánlhatom a Makszutov.hu boltot, keresd Leventét, kézségesen áll a rendelkezésedre bármilyen kérdésed van.
-
kuyarashi
őstag
Rákérdeztem Éder Ivántól, de nem akarom már tovább fárasztani.
Lacerta 72/432 ED-APO Octo kihuzattal és Lacerta 72/432 ED-APO Quadruplet Flatfield tubus. A kettő között annyi a különbség, hogy utóbbihoz csomagban kapjuk a flattenert (talán Flat-La 72).
Amit nem értek, hogy a két távcső több ponton is eltér egymástól a termékismertetőikben szereplő képek alapján (és egyéb Googlel megtalált képek alapján is).
Szóval elméletileg nincs különbség a távcsövek felépítésében, mert teljesen ugyanazok, mégis a szemem mást lát. Elsőre azt hittem, hogy a Quadrupletbe bele van építve a korrektor, de nem; csak mellé csomagolják. Akkor most hogy van ez? -
popey37
addikt
válasz
Peter Kiss #865 üzenetére
könyvet tudok ajánlani: Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez
ez a legjobb kiadvány kezdő amatőrcsillagász számára, minden benne van mit egy 10-12 cm-es távcsővel látni lehet, sőt még több is.
a szerző maga is végigészlelte a könyvben szereplő dolgokat.
részletes leirást találsz mindenről, mikor, mit, hol találsz, ködök, kettősök, csillaghalmazok, szóval minden.
és az ára sem vészes, a Makszutov. hu-nál 3500 ft.ha vizuális élvezetekre vágysz, akkor polaris csillagvizsgáló, ott egyből be is tudsz lépni az MCSE-be. nem vészes az ára és cserébe évkönyv, havi Meteor kiadvány és bármikor ingyenesen mehetsz a polarisba.
Vannak rendezvények, szakkörök, bemutatók, előadások. -
válasz
Peter Kiss #865 üzenetére
Polaris Csillagvizsgáló - Magyar Csillagászati Egyesület
Budapest, Laborc u. 2c, 1037
(30) 513 7009 https://g.co/kgs/KXVdagNekem ez jutna elsőnek eszembe
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Nem értek a témához, de csillagászat felé érdeklőt merre vinnétek el Budapesten és környékén?
Planetárium még hirtelen nem játszik, de értsük bele, illetve más hasonló? (Külföldön élő versenyzőről van szó.)Köszi!
+ könyv is érdekel, hobbi szintre inkább, de legyen tartalma.
-
popey37
addikt
ja, jó szar egem volt, vizuálisan tökéletes, de fotozásra alkalmatlan volt.
a légköri nyugodtság pocsék volt, a seeing max 2/10.
viszont jól vizsgázott az MC vizuálisan: 3x barlow és 6 m okulár plusz a 127/1500 mc, 4,5m fokusz, 750x nagyitás, a mars már nem volt élvezhető, de a hold az fenomenális. -
dionaea
őstag
szinte itt van a kertem végében
-
kuyarashi
őstag
Érdemes alul rákattintani és elolvasni a "Mi ez és hogyan működik?..." ismertetőt. Egyébként www.egbolt.com. Köszönet a fejlesztőnek.
Egy másik baromira hasznos oldal a Light Pollution Map. -
dionaea
őstag
Köszi akkor helyileg jó helyen vagyok.
-
popey37
addikt
max 6-7 magnit látsz szabad szemmel, ez a szemed vége.
ehhez hozájön a fényszennyezés, légköri dolgok.
a 6-6,5 magnis ég már szinte koromfekete: a zeniten viritanak a csillagok, androméda köd simán látható, sőt kis odafigyeléssel még az orion köd is sejthető. persze ha tudodd, hol és mit kell nézni.
Egy 10x50-es binoval már több tucat köd, csillaghalmaz látható.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Politika
- Kuponkunyeráló
- TCL LCD és LED TV-k
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptopokat beszámítunk vagy felvásárolunk magas áron! bolti ár 80%-ig
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest