Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- joghurt: frenda dsttöytoi
- gerner1
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #885 üzenetére
az én kezdő tubusom egy 70/350 lencsés volt, utána egy 90/900 lencsés, majd egy egyedileg direkt nekem készített Jaagers 107/900 lencsés, ezt sajna el kellett adnom, nagyon megbántam, hogy eladtam, utána egy 150/750 newton, 80/600 equinox ED akromát,.
a jelenlegi tubus 127/1500 MC egy NEQ-5 kétmotoros mechanikán.közben volt két kisebb lencsésem, 80/400, eg egy 70/900. mindkettőt eladtam.
a mostani cuccom kb. 25 kg. kocsival bármikor bárhova vihető.
amiota csillagászkodom, csak a Leventéhez járok a makszutov boltba, a BTC -ben egyszer voltam, soha többet nem megyek oda.
ha most kezdő cuccot kellne vennem, akkor egy 120/600 lencsés mélyegezni, egy 100/900 ED lencsés bolygászni.
ha sok pénzem lenne távcsőre akkor meg egy 120-130-as triplet.
Mádai Attila 160-as tripletjét volt szerencsém megismerni, brutális tubus, de az ára is az.egy komplett felszerelésben a tubus max 20% árban, a fennmaradó 80%-ot a kiegészítők teszik ki: egy jó barlow 40k, egy jó okulár 40-60k/ kell belőle legalább 3-4 db./ zenittükör 40k, szűrők. 10k/db. korrektorok minimum 40k darabja, kettő legalább kell.
ha fotozni is akarsz akkor még egy jó vezetőtávcső, hozzá kamera, ami jó bolygozni is kb. 100k.a tubushoz mindig túlméretezett mechanikát kell venni, hogy később a távcsőcserénél ne kelljen vele szenvedni.
egy jó mecha használtban 250k.tehát nagyon érdemes a használt cuccok között körülnézni, az amatőrcsillagászok 99,9%-a vigyáz a felszerelésére, én amit eddig vettem használt cuccot nem volt rosszabb mint a bolti új. pedig vettem tubust, mechanikát, okulárt, szürőket. mindent.
a kiegészítőkkel nem érdemes sporolni, mert sokkal többet lehet rajtuk bukni ha cserélgetni kell őket 3-4-szer.
barlow: Tele Vue 2x, 3x 44k a boltban, használatkor nm érzékeled, hogy a fényútban van, mintha ott sem lenne.
okulár: Tele Vue plössl, nem kell sokat venni: 3-4 pont elég, a barlowwal megduplázódik a nagyitások száma.
szürők csak fotozáshoz kellenek.
kamera viszont kell ha bolygozni akarsz és meg is akarod örökíteni azt amit látsz, a legolcsóbb ASI 120MC color kamera 64k.szóval lehet pénzt költeni, de ha jól választasz akkor mindent csak egyszer kell megvenned és örök életre szól.
a mostani cuccom pont olyan fogd és vidd gyorsan felszerelés, 2 perc felállítás, 2 perc a polusra állás és már lehet is kukkolni./ nem használok polustávcsövet, kamerával állok polusra.
/
nem bántam meg a 127/1500-at, 3x barlow meg 6 mm okulár a holdon még élvezhető képet adott!!!
1500x3=4500, 4500/6= 750, ekkora nagyítással lestem a holdat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest