Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sopruk
senior tag
Köszönöm válaszod!
Én amilyen mázlista vagyok, tuti megfogják akkor is, ha csak 1$-al több
De kitaláltam, hogy egyesével is meg lehet őket venni és úgy sem lesz sokkal drágább, meg kevesebb kiadás is egyszerre. Elsőre a 6 mm-est tervezem.Én is gondoltam erre, hogy biztos ugyan ott készül, csak más címkét raknak rá. Keresgettem is már néhány dolgot, ha rá pillantanátok, nehogy valamivel nagyon mellé nyúljak tudatlanságom okán:
Az amici prizmában csak noname olcsót találtam, az Svbony majdnem olyan drága mint itthon. Vajon elég lehet az ezerpárszáz forintos is?
Komolyabb fotózásról letettem, de gondoltam telefonnal rövid videókat tudnék készíteni. Kinéztem egy ilyen telefon adaptert.
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
nekem az ebay-en eddig nem volt vám, de már kaptam amerikából is baráton keresztül kb.5000 dolláros csomagot, azt sem vámolták.
az oklik meg ugyanazok amiket itthon megveszel. gondolod a magyar forgalmazó külön gyártatja őket?
a szűrővel ott kell vigyázni, hogy nem mindegyik kompatibilis menettel rendelkezik, a 28,5 az belemegy minden okliba.
a holdhoz polarizációs szűrőpárt vegyél: az 2 szűrő egyben amit el tudsz egymáson forgatni, igy állitod be a kivánt szűrést, de szét is lehet tekerni.
én széttekerve használom: az egyik a zenittükörbe a másik az okliba van csavarva, igy elég ha az oklin forditok, nem kell kiszedni-tekerni-visszatenni.
talán 3-4 ezer forint ebayon.a sbony márka elég jó minőség, nem egy tele vue de azért veri a plössl-t.
de 27-30-kért van 9 db-os plössl oklisor is, és azért nem vettem meg, mert kicsi a pupillatávolság.a szürőszettem ilyen:[link]
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen a válaszod, a tippeket, jó lenne, ha olcsóbban is hozzá lehetne jutni ezekhez.
Nem probléma, ha várni kell heteket rá, nem sürgős, ha sokkal olcsóbb. Rendeltem már én is kisebb dolgokat ebay-ről. Viszont néhány kérdés vetődött fel bennem ezzel kapcsolatban:Hogyan oldottad meg a vámhatárt, mert ez kb a kétszerese a vámmentes limitnek?
Honnan lehet tudni, hogy ez tényleg GoldLine, hogyan lehet rátalálni? Mert teljesen más a neve (csak a képeken egyformák a magyarországon árusítottal) és gugliba beírva, nem találja meg.
Más termékekkel is (pld. Hold szűrő) ugyan ez a gondom, hogy hatalmas a választék, honnan lehet tudni, hogy melyik amit bátran rendelhet az ember?[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Na én is épp emiatt kérdeztem rá múltkor. Furcsállottam, hogy ezeket a GoldLine okulárokat ennyire dicséred. Én is a sopruk által linkeltekre gondoltam. Így már értek mindent.
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Jól gondolkodsz.
Okulárok esetében van látószög és van látómező. Ahogy nő a nagyítás, úgy csökken a szög -ez logikus. A látómező viszont már független a nagyítás mértékétől. Ez azt mutatja, hogy mekkora területet látsz bizonyos nagyításon az adott okulárral.
Azaz lehet egy 200-szoros (I)(csak írtam valamit)(/I) nagyítást adó okulárod 50°-os látómezővel és lehet egy ugyanekkora fókuszú, ugyanekkora nagyítást adó okulárod 100°-os látómezővel. Mindkettőben ugyanakkorának látod például a Hold adott kráterét, de előbbinél lehet csak ezt az egy krátert látod (mert kicsi a látómező), a másiknál pedig a kráter körülötti területek egy részét is. (4. bekezdés.)
Lehet tippelni, hogy melyik a drágább.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
nem akarlak elkeseriteni, de nekem ugyanez az oklisorom van. kintről vettem, hibátlan mindegyik, 66 fok látómező, egségesen 16mm pupilla távolság. és nem mellékesen 20k volt az ára.ha sokkalod a TV barlovra a pénzt, elsőre vehetsz egy Qturret 2,25x barlovot is. jófajta.6 nekem is van./
az oklikkal az a baj, ha az ebayról rendelsz, előre kell fizetni és kb. 4-8 hét mire megjön. több száz csomagot rendeltem már, még sosem vertek át, sőt, ha sérülten érkezik, vagy hiányosan egy email váltás után küldik a másikat.
bocsi kicsit tévedtem az árral kapcsolatban: most 25k ért meg lehet kapni.
mégse 40kmélyegezni egy 32mmEplössl vagy celestron/ neem celestron van az MC-hez./
bolygozni meg kell a barlow a fokusznyutás miatt. de elég a 2x. 200x fölés ugysem mész.
de a 6mm okli már 150X nagyitás a tubusban barlow nélkül, szerintem elég.[ Szerkesztve ]
-
sopruk
senior tag
Akciósak most a Gold line okulárok amiről írta nemrég popey37, hogy jófajták.
Viszont nem tudom melyiket lenne érdemes vennem a 90/900-as SkyWatcher lencsés távcsövemhez.
Mivel szűkös a keret és írtátok, hogy a barlow lencséből csak a legjobbat érdemes, így arra gondoltam, talán jobban járok, ha azt kihagyom és veszek egy ilyen nagylátószögűt és 2-3 E-Plössl okulárt. Így talán le tudom fedni a szükséges nagyításokat.
Jól gondolom, hogy a nagy nagyításnál érdemesebb a nagy látószög?
Olvastam, hogy mély-ég észlelésnél a kisebb nagyítás a jobb. Kis nagyításnál eleve nagyobb a latószög, így ott nem annyira fontos a nagy látószögű oksi. Vagy rosszul logikázom?
Nagyon kezdő vagyok még, de ez meg most akciós :-)
Köszönöm előre is ha tudtok tanácsolni hogy milyen okulár sorozatot érdemes összeállítani! -
popey37
addikt
válasz kaposznyak #982 üzenetére
tényleg nagyobb, de 11kg a tubus, ez alá már EQ6 kell, ami 350k z EQ5 nem viszi el.
11kb a tubus, 10kg ellensúl, meg a kihuzatoldali kiegészítők még vagy 2-3 kg.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kaposznyak
aktív tag
Bocs, már megint hirdetéssel zaklatlak titeket.
150/1200 jóval nagyobb, mint amire eredetileg gondoltam, viszont igazán jó ajánlatnak tűnik...
-
popey37
addikt
-
kuyarashi
őstag
A mechanika tényleg súlyos, ha az ember egybe pakolja. Olyan tárolót szeretnék, amivel szállítani is tudom. Persze külön-külön a dolgokat.
50 × 30 cm alapterületű dobozt tervezek magamnak készíteni, a kiegészítők egy részének. (Eddig dolgozik a jelenlegi lézergépünk.) A kérdés csak az, hogy mikor tudok rá időt szánni. Ha elkészül, akkor viszont egyedi lesz.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #976 üzenetére
a dobozzal sokat ne vacilálj, én leszabtam sima gyalult lecsiszolt lakkozott fenyődeszkából, összecsavarotzam, ujra lakkoztam és kibéleltem méretre vágott szivaccsal. a mechanika szétszedett állapotban fér el benne: alul a lábak, felül a lábvégeknél a fej. mellé beférnek még a súlyok és a súlyok tengelye.
ha kitelepülni megyek nem viszem magammal mert dögnehéz ha benne van minden. de otthon abban tárolom, a teteje cipőtartó ha használaton kivül van
még a tubusnak és a kiegészítőknek keresek valami fotóstáskát aluból, de nincs megfelelő méret, az MC elég nagy és sok a cucc is mellette:
4 okli, 2 barlow, poluskamera, zwo asi kamera, szűrőszett, vezető tubus, lézer, napfolia... szóval van még egy kevés ez-az.
bár most hogy készen lett a goto, igy az akku meg a vezérlése már nem lesz ott.egy kétrészes dobozt szeretnék: alulra a tubusok, a felsőbe meg a többi, de egyenlőre még nem találtam megfelelőt. lehet kettő egyformából csinálok egy nagyot.
-
kuyarashi
őstag
Egyébként nagyon sokan árulják úgy a felszerelésüket, hogy csak pár alkalommal használták, mert utána rájöttek, hogy mégsem az ő hobbijuk a csillagászat, ráadásul fényszennyezés van, a pénz és a hely is kell.
Dobozt nekem is csinálnom kell. Sok ötletem is van ezzel kapcsolatban. Egyik jobb, mint a másik.
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #973 üzenetére
itt nem az a gyanús, hogy szinte új áron akarja eladni, hanem az, hogy 2 használat után . akkor minek vette meg?
ha nem vagyok biztos a dolgomban egy hobbival kapcsolatban, akkor először körbenézek, elmegyek csillagvizsgálóba vagy keresek a közelben amatőrcsillagászt.
és ami még furcsa, hogy helyhiány miatt akarja eladni, az a cucc összecsukva nem foglal fél négyzetméter helyet.
az én mechanikám tárolóládája egy fenyőből készült 40x40x140-es láda, ebben csak a mechanika van, mellette ott a tubus doboza, akumulátor, asztal szék stb.. és elfér. nem 20 négyzetméteren lakom.
gondolom ö sem.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #971 üzenetére
egyáltalán nem, az új ára 159900.-
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-120-1000-refraktor.
az,hogy alig használt alig nyom a latban, használt és kész, 100k alatt lenne a reális ár.
a tubus 99k boltban, az EQ3 meg használtan max 45-50k.
én 100k alatt megvenném, felette biztosan nem. nem is fogja eladni ennyiért.
ha valaki pont ilyet akar venni, akkor nem sajnálja azt a plusz 10-t és megveszi boltban, az akkor tuti új és van rá sok garancia, nincs semmi hibája.nekem az ilyen cuccok mindig gyanúsak kicsit, valaki megveszi kétszer használja és utána majdnem új áron akar megvállni tőle?
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
Reális ezért a használt 1200/1000 Skywacher-ért a 149K?
-
popey37
addikt
az óragép egy motor, azért kell ,hogy a megfigyelt a látómezőben maradjon.
a barlow tényleg nem olcsó, de nem érdemes gagyit venni mert az drasztikusan csökkenti a fényt. a tele vue meg mintha ott sem lenne.
a 90/900 2x fokusszal már 1800 mm-t jelent.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
kezdetnek jó az a zenittükör, de később érdemes lecserélni egy jobbra.
még egy polarizációs szűrőpárt vehetsz még, jó hasznát veszed holdészlelésnél, ha holdtölte környékén leskelődsz.meg esetleg egy jobb minőségű barlow lencse, ez a nagyobb nagyitásohoz kell.
ezen sem érdemes sporolni, inkább gyüjtögess kicsit de ne vegyél bóvlit.
a tubusodhoz egy 2x barlow elég, aTele Vue powermate 2x barlowját ajánlom, drága de megéri az árát és csak egyszer kell megvenni, minden későbbi tubushoz jó lesz.az EQ-3 -ban van polustávcső? ha nincs az sem hátrány ha veszel egyet. esetlg később egy óragép.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Hello, újra!
Nos úgy néz ki, végre összejött némi pénzmag erre a 90/900-as lencsésre, de EQ3-al. Persze a Plössl felárral és egy amici prizmával. A csomagban lévő zenittükör mennyire jó? Érdemes jobbat venni? Tárolásra egy ilyet néztem ki, van még valami amit érdemes kezdőként beszereznem?
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Igen, ez így rendeltetésszerű. Meglazított rögzítőcsavarokkal gyorsan át tudsz pozicionálni kézzel, mert a "fék" ilyenkor elenged. Ahhoz, hogy az állítócsavarokkal, vagy motorokkal tudd forgatni a fejet, érzéssel meg kell húzni a csavarokat.
Astroboy
- Ray pál a szád.
- Dehogy pál!
- Pedigree PaliNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Astroboy
őstag
Szép is lenne, ha a finom-mozgatóval körbe tudnád forgatni 360-ban, egyrészt tekernéd egy órán át, másrészt utána valószínűleg két hétig fájna a csuklód.
A két tengely kioldásával nagyjából pólusra/célra állítod a tubust, majd rögzítés után a finom-mozgató karokkal helyesbíted a pozíciót. EQ2 ár/érték arányban egy egész jó mechanika, csak a tömege kevés ezért könnyen bemozdul. Ezen az utólagos súlyozás segíthet, amire bár vannak profi homokzsákos megoldások, az okulártálcára helyezett tömeg ugyanúgy megfelel. Nekem két 10kg-os régi súlyzótárcsa lett a legjobb barátom.
Ja még van egy trükk, ami lehet triviálisan hangzik, de még a súlyozásnál is fontosabb: amikor észlelsz, lehetőleg kerüld a szilárd burkolatokat (terasz/erkély/járda stb.) mert ott nem tudod leszúrni az EQ2 lábait a földbe. Az a 3-4 cm rengeteget számít stabilitás terén, az ember nem is gondolná.
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Azóta kétszer sikerült észlelnem a Holdat, nagyon szép így közelről. A többit még gyakorolnom kell
Az EQ-2 mechanika működésével kapcsolatban lenne egy kérdésem:
A finommozgató karok csak akkor működnek, ha a deklinációs és a rektaszcenziós tengelyek rögzítve vannak. Kioldott állapodban nem mozgatják a tengelyeket.
Ez így megfelelően működik? Az eladó így magyarázta a használatát, de lehet csak nekem furcsa kicsit, hogy nem kopik e el benne valami... Kerestem a neten, de nem találtam erre egyértelmű utalást.Köszönöm előre is a válaszotokat!
-
sopruk
senior tag
Így már oké, ezt tudtam. Szabad szemmel sem szabad belenézni a napba, nemhogy távcsővel...
Úgy értettem először, hogy valamilyen speciális nappali szűrő nélkül egyáltalán ne tekintsünk meg vele semmit...Jól zajlott az átvétel, most viszem haza vonattal. Már olvasom a Vizi Péter kistávcsöves csillagatlaszát, lesz mit tanulni. Reméljük lesznek tiszta egek és lehet vele nézelődni. Nektek is jó észlelést!
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #956 üzenetére
amiota megvan az MC azota 1x voltam ég alatt.
még kellene pár cucc a fotozáshoz, de bolygózni már lehet, ahhoz megvan minden.egy canon 550D, meg vezető tubus kell, meg egy contraszt szűrő.
a 300D-m kiöregedett, semmi baja csak már sokkal fejlettebb masinák is vannak.azért azt sajnálom, hogy lemaradtam a 150/1800-ról.
de még nem tettem le a 120/1000 lencsésről.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #952 üzenetére
nálam a 66-68 fok bőven elég, a makinak kicsi a látómezője,egy 120 fokossal sem látnék többet.
rendeltem egy fokuszreduktort 0,5x, kiváncsi leszek mit tud hozzátenni, elvileg F5,5 lesz.
nyáron itthon leszek 1 honap szabin, össze kellene röffeni és lehetne tesztelgetni ezerrel, még az utazás is beleférne, kocsi van.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
nappal CSAK földi célpont, a nap felé SOHA nem forditjuk, kivétel ha van az objektív előtt napszűrő fólia, amit a makszutovnál párezerért meg tudsz venni.
ha belenézel a napba vele az volt az utolsó pillantásod, mert a retinádat szénné égeti egy szemvillanás alatt, ugyhogy nem ajánlott szűrő nélkül, viszont szűrővel: ND5 vagy ND3 már bártan lehet figyelni a napfoltokat.
a távcsövet csak aakor forditsd a nap felé, ha már rajta van a szürő és tuti nem esik le róla.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz Astroboy #950 üzenetére
most indultam ki, kb. 4 hét mulva, de már alig várom, mert készen lett a mechanika upgrade és igencsak kiváncsi fáncsi vagyok hogyan sikerült: az NEQ-5 kapott bordásszíj hajtást meg full automatikát egy amatőrcsilagász ismerősőm jóvoltából.
-
kuyarashi
őstag
Igen, a látómező nem tág, amit főleg akkor veszek észre, ha a 2 hüvelykes, 80°-os okuláromhoz viszonyítom. Azt szoktam furcsállani, amikor 60° körüli okulárok nevében szerepel az UWA rövidítés.
Ettől függetlenül a SPLER nagyon jó képet ad. (Sajnos csak a 3 mm-es alatt van teszt.)Japán Barlow lencsém (2×) van. Elméletileg jó (legalábbis azt mondják), de azért nem TeleVue szint. Itt sincs viszonyítási alapom.
[ Szerkesztve ]
-
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #946 üzenetére
hát nem tudom, ilyenbe még nem néztem bele, de az az 55fok látómező nem valami sok, a goldline 68 fok és ez sem túl nagy, viszont az MC se igy a kettő pont passzol.
ha jól emlékszem 22k volt a 4 oklija és a legfontosabb: készen van a mechanikám: 130k-ból lett egy NEQ-5 Go-to.
én most vettem egy celestron omniplössl 32mm oklit 6k-ért, meg egy Qturret 2,25 barlow lencsét
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Akkor meg főleg jó vétel volt. Az a baj, hogy nincs viszonyítási alapom.
Mondjuk egy SPLER-hez képest milyen lehet? Volt már hozzá szerencséd? 9 mm-es van meg belőle. Féláron vettem.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
a méret miatt ne vacilálj,
a tubus kb, 75-80 cm hosszú. a mechanika összecsukva ha rajta van a fej kb.120cm .
egyszerübb fejjel együtt hurcibálni mint szétszerelve, az egészkb 15kg50k-ért ajándék és az a tubus mindenre megfelelő elfoglatságot fog nyujtani nagyon sokáig
esetleg később ha lesz rá kereted, a mechanikát lehet lecserélni egy nagyobbra/ EQ3, de inkább EQ5, bár az EQ3 is elég stabil ha acéllábas./apránként veszel hozzá jó okulárt és egy jó barlowot, ezeken nem szabad sporolni és csak egyszer kell megvenni egy 2x barlow bőven elég, az a 900-as fokuszból 1800-at csinál,.
mélyegezni meg kell egy 32-40-es okli, és kb ennyikésőbb ha fotozni akarsz egy jó kamera
nekem jelenleg egy goldline okulársorozatom van: 6-9-15-20 miliméteresek, mellé egy 32-es celestron plössl
meg egy 2,25 barlow.
tökéletesen kiszolgálja a 127/1500 MC-t.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen válaszod!
Átgondolva letettem egyelőre a Newtonról, drágábbra is jön ki, mert több hozzávalót is érdemes megvenni már az elején.
Tegnap elmentem a Mascutovhoz (megvettem a Csillagatlasz kistávcsövekhez könyvet is), hát meglepett a 90/900-as mérete.Nem tudtam megmérni, kb milyen hosszú lehet a tubus és az EQ-2-es mechanika összecsukva? A súlyokat kb megtaláltam a neten...
Most 50-ért hirdetnek szinte újat, decemberben lett vásárolva a tubus, a mechanika egy évvel korábban. Mivel gyakori típus, gyakran van ilyen jó ajánlat? Most már csak a méretek miatt vacillálok... -
popey37
addikt
szia, nem akarom magam ismételni, kicsit olvass vissza, megtalálsz minden fontos infót.
/ a newton tubusról lebeszélnélek, nem kezdőknek való távcső./a 908-as hozzászólás összefoglal mindent. ha mindenáron tükröset akarsz venni, akkor inkább a 150/750.
mivel a segédtükör miatt kb.25-35%-os központi kitakarása van.kezdőnek inkább lencsés ajánlott 90/900 már évekre elegendő elfoglaltságot ad és még a hordozható kategória. érdemes használtban is körülnézni. makszutov.hu oldal bazár részén.
[ Szerkesztve ]
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Mindig is érdekelt a csillagászat, de csak nemrég vetődött fel bennem, hogy vehetnék egy távcsövet. Elkezdtem olvasgatni a témában és mivel a bolygók mellett nagyon érdekelne a mély-űr észlelés, és a hordozhatóság is fontos lenne, kinéztem a SkyWatcher 130/650-ös Newton távcsövet.
Mivel utólag is jó sok mindent kell még megvenni hozzá, gondoltam használtat kellene keresni. Na és találtam egyet 50e-ért, de a következőt írja az eladó:"Jó állapotban van, nem kopott, néhányszor használtuk, a tubuson van egy kb. 1 cm-es horpadás, de ez a képalkotást nem befolyásolja."
Mi a véleményetek, meg szabad így venni, vagy inkább hagyjam?
Köszi előre is a segítségeteket!
-
kuyarashi
őstag
Tudom, sőt már meg is beszéltük. A tripletekkel nem célszerű összehasonlítani, mert más kategória, az átlag akromátoknál viszont egy fokkal jobb. Egyébként még az is lehet, hogy keverem egy SEMI-APO tubussal. Múltkor a Lacerta 72/432-ről beszéltünk, abban tudom, hogy a lehető legjobb a lencsekombináció (legalábbis az újabbakban). Úgy emlékszem, hogy az elődje ennek egy Megrez volt, csak abban gyengébb a partnerüveg.
Egy 100 mm-es olajrésest húde' bevállalnék.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #934 üzenetére
amugy ugyanolyan akromát mint a többi semi apo.
a kétlencsés objektiv az csak akromát. hivhatják bárminek akkor is az marad. volt SW Equinox tubusom, semi apo és szinezett.
két lencsével nem tudnak 3 színre korrigálni, pláne, hogy az interferogramm csak zöldre mér,/ legalábbis zöldre szokták / mellette ott a vörös és a kék. kicsit drágább üvegből van az egyik tag, de az nem éri meg a 4-5x-ös árat.
az SW 80/600 40-50k körül van, az SW equinox 80/500 meg 240k. annyival nem jobb.a gyártók a jobb minőségű "semi apo" tubusokat kicsit jobban felszerelik: crayford, körbeforgatható kihuzat, általában 2"-os, szép festés vagy inkább már fényezés, meg jó anyagból van a tubus. de akkor is csak 2 lencsetag van benne ami persze jobb mint a sima koronaüvegből készült akromát, de annyival azért mégsem.
Gyulai Pali 400k körül már készít olajréses tripletet 100 mm körül. na az már igazi apo, sőt nagybetűs APO.
ha egyszer sok pénzem lesz tuti rendelek tőle egyet. Mádai Attilánál van egy 160mm-es, brutális leképezése van. volt szerencsém kipróbálni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #929 üzenetére
erre csapj le, ha van rá kereted, nem fogod megbánni. a tal régebbi gyártású tubusai legendásan jók. ráadásul 100/1000 F10. veszel hozzá használtan egy EQ3-at 2-3 oklit , barlovot és örök életre szól.
fokuszreduktorral mélyegezni is kiváló. a 100mm az 100 mm. ráadásul reduktorral F6,3 vagy F5 egy százas objektivvel brutális.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #930 üzenetére
az a WO egy sima akromát, ráadásul 88mm, még a tubus em jó alkatrésznek, egyedül a kihuzata ami megfelel, bár ha másik lencsével a tubushoz esztergáltatott foglalattal akár meg is érheti azt a 26k-t.
bár ahogay elnézem a tubust, egy kókányolt kihuzat van rajta, mert a WO megrez alapból 2"-os crayford kihuzattal rendelkezik, és igy már 5 forintot sem ér.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
popey37:
A hirdetésben szereplő William Otpics szerinted milyen lehet? -Jaaa, közben vettem észre, hogy törött a frontlencse... Így már érthető az ár. Éppen azért akartam gyorsan választ kapni, mert nekem az rémlik, hogy ez egy elég jó cucc, legalábbis ezen az áron biztosan, még ha kopott is a tubus. A törés már más tészta-így tárgytalan. Egyébként valószínű, hogy megfigyelésre még így is alkalmas.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #923 üzenetére
[link]persze, az asztrofoto. hu oldalon megnézheted a képeket csak ki kell választani a megfelelő távcsőtipust.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
-
kuyarashi
őstag
válasz kaposznyak #924 üzenetére
A Távcső Centrum mellett a Makszutov bazárban is.
-
kaposznyak
aktív tag
válasz kaposznyak #923 üzenetére
Már elkelt...
De most már tudom hol kell nézelődni.
-
popey37
addikt
válasz kaposznyak #919 üzenetére
a tubus megfelelő, nekem is volt, viszont a z EQ2 kicsit remegős lesz, nagyobb nagyításon amikor utána kell tekerni remegni fog a kép, mire lenyugszik ujra tekerni kell/ tudom ez a 22-es csapdája/
probálj meg a bazárban nézelődni használtat, olcsóbb is és ki lehet fogni egy óragépes eq3-at is meg tubust is olcsóbban.
az eq2-vel az a baj, hogy 150-180x nagyitáson igen hamarkiuszik a látómezőből a megfigyelt égitest, folyamatosan tekerni kell és az eq2 remeg.
az eq3 ha óragépes semmi dolgod nincs bekacsolod és követi a bolygót. elég nagyjából polusra tenni. az eq2-ben nincs ilyen opció.pl: https://www.tavcso-mikroszkop.hu/bazar/hirdetes/1548768807
ez 80-ért ajándék. a két motoros cucc 50k ujjonan.csak a motorok.
[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
válasz kaposznyak #919 üzenetére
Itt pont az EQ2-t hozzák fel mindenhol gyenge pontnak.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
kaposznyak
aktív tag
Üdv.
Én is elolvastam a másik fórumtársnak adott válaszodat.
Én a gyereknek (5 éves) szeretném a Holdat részletesen, illetve pl. a Szaturnuszt, Jupitert gyerek számára is felismerhetően megmutatni. Van pár könyve, felismerné, ha meglátná:-)
Lencsés távcsövet választanék, a könnyebb, gyorsabb bevethetőség miatt. Túl sokat azért nem költenék rá, hátha mégse érdekelné annyira.
Erről a 90/900-ról elég jókat írnak, az EQ2 is megfelelően stabílnak tűnik.
Szerinted?
-
popey37
addikt
igy néz ki
https://www.facebook.com/kajfistamas/videos/2569217399771311/
-
kuyarashi
őstag
Ismerős. Én egy kábelt fogok csinálni, amivel gépre tudom kötni a mechanikát és ugyanígy, Stellariumból vezérelni. Megvettem hozzá mindent anno, csak közbeszólt a wifis cucc.
Egyébként én pont a bluetooth-tól ódzkodom.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
no, készül a goto mechanikám, bluetoth kapcsolattal, nem kell kézivezérlő: win10 vagy android telóról vezérelhető. full automata.
lassan teljesen összeáll a fotós szettem.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
persze érdemes, a bárium semmire való szar
a legjobb okli ami még elérhető áron van az a tele vue plössl. nem szinez és az ára is jó.
barlowot is tele vue 2x, 3x kell venni, drága de megéri, esetleg még a Q-turret 2,25x se rossz vételazért kell a delux változat, mert abban 9x50-es kereső van ami jó vezető távcsónek fotozáskor. a 6x30 semmire való
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Csak nagyon megköszönni tudom ezt a sok segítséget
Mohács\Szekszárd\Baja környékén keresek tehát egy amatőr csillagászt, aki hajlandó lenne foglalkozni egy kezdővel
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
popey37
addikt
hát akkor nézzük, először a fogalmakat:
tubus=távcső
okulár=amibe belenézel, az okulár mérete mm-ben adja a nagyítást. pl. 10mm-es okulár egy 120/1000 tubusban: 100x nagyítást ad.
fényerő= a távcső hossza osztva a távcső átmérőjével, tehát a 120/1000 az azt jelenti, hogy az optika 120mm és 1000 mm hosszú fokusszal rendelkezik, e kettő hányadosa adja meg a távcsöved fényerejét a fenti tubus F8,3.
barlow lencse= ezzel lehet a tubus eredeti fokuszát nyujtani vagy csökkenteni, a csökkentöt fokuszreduktornak hivják. a barlow lehet 2x,2,25x, 3x, 4x, 5x, a reduktor 0,65 vagy 0,5ha kimodottan bolygozás az elsődleges célod, akkor hosszú fokuszú távcső kell, F8 felett már egészen jó.
A makszutov.hu oldalon a 120/1000 skywatcher tubus delux változatban 109.000.-
ez már elég nagy átmérő ahhoz hogy nagy nagyitással is jó képed legyen, ennek a tubusnak az elméleti nagyitása 240x, ha jó az ég és kegyesek az égiek is, akkor simán fölé is lehet menni, a 120mm átmérőnél még 300x felett is lesz elég fény. bolygózni nagy nagyitás kell.
a mélyég objektumokat/ galaxisok, ködök/ meg egy fokuszreduktorral lehet nézni. a mélyegekhez minél fényerősebb távcső kell ezért kell a fokuszreduktor, egy 0,5x reduktor a z F8,3-ból ~ F4,1-et csinál.
ez alá a tubus alá egy NEQ-5 goto kell legalább az ára 247.000.-
a távcsőhőz kapsz alapból 2 db okulárt, zenittükröt.
ez az éggel való ismerkedéshez elég, max egy 3x barlow lencsét kell venned hozzá kb. 20k
igaz ez bőven 300k fölött van. de ha komolyan gondolod a csillagászatot akkor nem érdemes kisebbet venni, mert ugyis eladod pár honap után és nagyobbat veszel.
a másik lehetőség a használt felszerelés vásárlása, ami teljesen megbizható, z amatőr csilalgászok 99,99%-a vigyáz a felszerelésére.
az aproban van egy 127/1500 MC goto195.000.-ért. simán megéri megvenni ha még megvan az eladónak.
nekem ugyanez a tipus van, meg vagyok vele elégedve. esetleg később ki lehet egésziteni agy második tubussal.
itt az eladó email cime, irj neki hátha még nem adta el.kpeter@c2.hu
de legelsőre azt ajánlanám, hogy keress a lakóhelyedhez közel egy amatőrcsillagászt, és nézz bele a távcsövébe. először próbáld ki, hogy tényleg érdekel-e, mielőtt költekezel.
ha mégis a vásárlás mellett döntesz 100-120mm átmérőnél ne vegyél kisebbet és kizárólag lencsés távcsövet vegyél.
a newton rendszerűt azért nem ajánlottam, mert ott nem elég a kiteszem és belenézek és gyönyörködöm a látványban. a nwtont minden kitelepléskor kollimálni kell, / nem egy ördöngösség, de nem kezdőnek való/ valamint a newton távcső a felépítése miatt kómázik, vagyis a látómező széle felé már nem pontszerüek a csillagok, hanem egy kis csóvaszerüséget látsz, ezért kell hozzá kómakorrektor ami kb annyiba kerül mint a távcső.
tehát összefoglalva: először probálj minél több távcsőbe belenézni mielőtt vásárolsz.
-
Grizzlu
tag
Hat a keret elsore max 300 csillagok, bolygok erdekelnek. Amator nyelven osszefoglalva: a vilagur
Tubus, komakorrektura, barlow... Azt sem tudom, mirol van szo
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
popey37
addikt
ez sok minden től függ, először is a rászánt keret a leglényegesebb.
tudok ajánlani 300k-ért és 3 millióért is
viccet félretéve, mennyi a kereted és mit szeretnél nézni.mindenféleképpen lencsés tubus ajánlott teljesen kezdő amatőrcsillagásznak.
a newton már egy fokkal komolyabb tudást igényel, valamint sok kiegészítőt, hogy igazán jó legyen./ gondolok itt a kómakorrektorra és 1:10 kihuzatra, /
ha rohangászós cuccot akarsz akkor meg MC.
arra számolj, hogy a tubus és a mechanika kb. annyiba fog kerülni, mint a hozzá vásárolt okulár és barlow.
ezeken sem szabad sporolni, hacsak nem szivárványt akatsz nézni éjjel.tehát először is kellene az összeg amit rászánsz.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Bele szeretnék kezdeni az amatőr csillagászatba, nagyon szívesen kémkedném az eget éjjelente. Kérdésem, hogy milyen eszközt érdemes venni ehhez egy kezdőnek? Hajlandó vagyok nagyobb összeget is rászánni, hogy nehogy az legyen, hogy bővíteni akarok, és több lépcsőben veszek, és eladok a bővítés, fejlesztés miatt.
Minden segítség érdekel!Köszi!
-
kuyarashi
őstag
Túrkeve közel van és van is sok hely errefelé, ahol minimális a fényszennyezés. Ha jó lesz az ég, nagyon jó lehet a látvány. Mondjuk szél és holdfény van rendesen.
Mostanában jó párszor megfigyeltem, hogy egész nap felhős az ég, a Napot sem látni, de estére, vagy éjszakára kitisztul. A tegnapi nap épp ilyen volt. Akadt pár felhő, de asztrotájképen kimondottan jól mutattak volna.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- TCL LCD és LED TV-k
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Sony VAIO notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Classic" Regular méret Vadi új Bontatlan Számlával
- Tefal turmixgép
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest