Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aram01
nagyúr
Kénytelen voltam berakni [link]
-
TGWH
őstag
Estét. Ennek mi köze a cnc-hez?
,,Milyen asztali gépet vegyek?'' című téma, ott megmondják milyen alaplapon van, szerintem laptophoz is értenek, de lehet ahhoz van külön téma. Viszont egy asztali pc mérföldekkel jobb, és még olcsóbb is. Gondolom teljesítmény azért kell oda. Muszáj hogy hordozható legyen a gép?
Nézz át valami pc-s témába, szerintem biztos tudnak választ adni.
Viszont elvileg létezik átalakító kábel, ami a kért paralel portot usb-vé alakítja neki. Hogy mennyire működik, kérdés, elvileg működnie kell. Gyakorlatban láttam olyan átalakító kábelt, ami nem nagyon akart mindig és mindenhol működni... -
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
Egy ismerősöm szeretné frissíteni a 3d eszterga, nyomtatójához a kezelő pc-jét és azon tűnődött, hogy milyen paralel port-tal rendelkező laptop van a piacon, ami teljesítménybe azért elfogadható.A dokkolók közül van új gép is (i3), ami támogat soros és párhuzamos portokat? Vagy csak régebbi gépeknél van ez? Elnézést a buta kérdésért, nem nagyon mozgok ilyen témában.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
pcking7
újonc
Szevasztok!
Vásároltam egy MAZAK M4 / T1 cnc esztergát. Szeretnék javaslatot kérni a tisztelt fórumozó társaktól elektromos javításához értő emberre/szervizre. Idáig szakszervizet MAZAK Hungary(Sóskút) találtam.
-
nesh_019
senior tag
Sziasztok.
Valaki ismeri a Fitting-Kert tökölön. Vélemények érdekelnének, én érdekes dolgokat hallok róluk.
-
littlejohnny
aktív tag
Udv Mindenki! Esetleg tudnatok segiteni a kovetkezoben: egy Anayak (pontos tipust passzolom, valami 3000 remlik, de holnap pontositok) tipusu gephez kellene valami magyar nyelvu doksi, leginkabb a vezerlessel kapcsolatban (ami Heidenhain TNC360). Ha valakinek lenne valami okossaga, megkoszonnem.
-
kpityu2
őstag
Igaz, végül is felfogható műszaki rajzolóként modern környezetre adaptálva. Bár külön rajzoló manapság? A tervező, technológus pár kattintással csinál műszaki rajzot.
Végül is lehet, hogy ezt takarja a dolog, csak hülye az elnevezés. Mert mit csinálhat egy CAD-CAM informatikus? Kiporszívózza félévente a munkaállomást? -
soldi3r
veterán
válasz
trollfoci198 #885 üzenetére
CAD/CAM informatikus!?
Mit csinalnak manapsag a gepeszek? Programoznak?
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
én eddig azt hittem hogy a cad/cam programozóinál ugyanúgy leadják a programozó anyagot és utánna mennek rá a cam részre, főleg hogy tudtommal a programozó technológusi képzés már meg is szűnt
de ezek szerintem nem így van
-
TGWH
őstag
válasz
A cad cam csak akkor ér valamit, ha megvan a programozói is. Vagy legalább tudsz programozni.
-
trollfoci198
újonc
Sziaztok! Most végeztem cnc-gépkezelői tanfolyamot szerencsére sikerült elhelyeszkednem egyböl egy cégnél ,bár elég ramaty gépen vagyok de kezdésnek jó
Azt szeretném kérdezni ,hogy szerintetek van értelme a cnc-programozóit megcsinálni vagy inkább a cad cam informatikus a hasznosabb ??
-
soldi3r
veterán
válasz
BÁ Nutrition #882 üzenetére
Angliaban 5 napos kepzesek vannak
De a szomorubb az, hogy jobban elfogadjak, mint az otthoni treninget, vagy akar a gepesz diplomam.
-
BÁ Nutrition
addikt
van ahol lenézik a szakmát és elég 5 hét is oda..
[link] -
törölt tag
válasz
BÁ Nutrition #880 üzenetére
Nos ezzel tisztában vagyok. ugyan ez van mindenhol. Sofőrszakmával ezt végi játszottam. De itt más a helyzet, mert a cég vállal betanítást , sőt ismerem is a főnököt de ő mg nem tudja hogy felkeltette az érdeklődésemet ez a dolog, kérdezősködök. persze csak gondolati szinten. nem hiszem hogy lesz belőle valami de akár mi is lehet.
Szóval a lényegre tudtok válaszolni? Ott kel kezdeni hogy CNC tanfolyam és utána szakosodni? vagy ennél bonyolultabb ? nem találok kifejezetten ilyen szakirányú képzést.
/közben szerkesztetted, már látom oké. /
a cég kifejezetten vágással és hajlítással foglalkozik
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
#81556480 #879 üzenetére
igazából mindegy is lenne, mert tanfolyam után kezdő vagy és pár év tapasztalatot magadra kell húzni valahogy mielőtt nekiállsz rárepülni mindenféle állásra.
tanfolyam után elég korlátozottak a lehetőségeid, mert nincs túl sok hirdetés ahol nulla év tapasztalattal keresnek embert. mindenkinek a kész kell majd.de konkrétabban a "válasz": én még csak sima cnc forgácsoló tanfolyamról hallottam eddig ahol az alap forgácsolói technikákat próbálják oktatni(marás, eszterga de főleg ez utóbbi) a többi forgácsoló technológiákkal 10 percnél többet szerintem nem foglalkoznak nagyon.
ált. az adott cégnél tanulod meg ha épp olyan területre sodor az élet folyama -
törölt tag
Heló!
Olyan mint képzés, egy és átfogó CNC létezik? mert láttam hirdetést ahol CNC lézervágó és CNC élhajlítót keresnek. Itt külön specializálódni kell a szakokra? Tudna valaki segíteni ebben hogy hogy működik? És ennek a két szakirányka mi most az átlagos tanfolyam díja, és meddig tart?
-
imibogyo
veterán
Sziasztok, bedobom ide is a készülő marógépemet. Elég kis kezdetleges épp ezért szerintem abszolút nem fér bele a szakmai topikba, de itt talán jó helyen lesz.
Még rengeteg munka és alkatrész hátravan, de sajnos most jó 4 hétig megint nem jutok le a műhelybe. Azóta mondjuk már alakult a gép egy kicsit tovább, de nem készültek fotók a legutolsó állapotokról. Majd pótolom ezeket.
Minden szépen párhuzamos/merőleges/vízben van, ahogy lennie kell. Ezzel nem lesz baj. Az Y tengely viszont elég nehezen megy, jóval nehezebben, mint a többi. Ez cipeli a legnagyobb súlyt, ezt értem és lehet ez is a fő oka, de azért aggódom miatta. Kézzel tekerhető az orsó, de azért meg kell fogni a rudat rendesen, míg a többi orsó "kétujjas". Elvileg feszülés nincs, felengedtem az anyát ami a híd lábához volt fogatva és jó 0,5 mm-t "emelkedett el" a keresztmerevítőtől, oldalirányba pedig nem mozdult semennyit sem. Tehát ezzel nem lehet baj. Még arra gondolok, hogy amikor azt a rengeteg oldalsó csavart meghúztam, akkor valahol megfeszítettem a szerkezetet.
Meglepően merev lett viszont a váz, pedig csak 25-ös MDF-ből és bútorlapból készült (most kb. olyan 120 Kg a váz). Az én 120 kilómmal is itt-ott ránehézkedve/megcibálva is nagyon stabil volt minden. Ebben nagyon pozitívan csalódtam. Persze nem egy acél-, vagy alumíniumvázas gép, de azért ez mégis csak egy hobbi és ideiglenes gépnek készül. Fúrógéppel meghajtva a tengelyeket nagyjából minden rendben van. MDF marásra lesz, tehát alumíniumot vagy más nagyon kemény anyagot nem szeretnék (ezzel a géppel) marni, vagyis szeretnék, de nincs túl sok realitása, azokat meghagyom majd a következő alátámasztott rudas gépnek. Ez a gép ugyanis most, csak ahhoz készül, hogy ezzel könnyebben el tudjam készíteni majd a "végleges" marógép vázát.
Tudom, hogy az alátámasztatlan lin. tengelyek messze nem a legjobbak (ezért is készült ilyen kicsinek a gép, munkaterülete 400x350x150), de mivel ezek már a birtokomban voltak, így ezeket építettem be, a következő gépben már alátámasztott rudak lesznek. A torzulás kivédése miatt az Y irányba 4 darab 20-as tengelyt építettem be 2 helyett (valószínűleg ez is hozzájárul a nehezebb mozgáshoz (nagyobb a súrlódás)).
Sajnos sok idő és nem kevés pénz elment eddig egy külsős emberkére, aki nem végzett minőségi munkát. Ezért jutottam arra, hogy nem a "végleges" gépet építem meg, hanem inkább csak egy v1.0-ás gépet rakok össze, és inkább majd magam készítem el a következő gép(ek) alkatrészeit. Így egyrészt tanulom a gép kezelését (első gép), tapasztalatot szerzek, másrészt ha elrontok valamit gyorsan újra tudom marni a darabot, harmadrészt ezen a gépen valószínűleg sok mindent megtanulok, hogy mit ne csináljak még egyszer így a következő gép tervezésekor, negyedrészt megspórolom a ténylegesen kifizetendő munkadíjat minden egyes apró-cseprő munkáért. Csak az MDF alkatrészekre elment most is 25k-m első körben, amiknél "csak" 26 furat nem stimmelt a 60-ból. Újra készítettem az ürgével, szemre tolómérővel minden jó is volt, erre mikor hazavittem és elkezdtem összerakni a vázat ott bukott ki, hogy az összes 20-as lyuk megint szar lett, mert bár azon a ponton, ahol mértem ott 20mm-esek voltak a lyukak (elsőre sikerült 19-eseket marni), viszont szűkülő-kúpos volt a marás. Oszlopos fúrón át kellett nyomjam az összeset (ennyit a tized-milliméteres precizitásról). Már visszavinni sem volt energiám. De már nem is idegesítem magam rajta. Működjön és akkor majd jöhet a profibb gép.
Mondjuk most még gondolkozom azon, hogy elkészíttettem a jelenlegi váz 6 fő elemét aluból, és akkor a V1.0-ból születik meg rögtön a V2.0. Tehát nem egy teljesen új gép lenne, csak ennek a "tökéletesített" mása. Mert nekem csak hobbiból kell a gép, tehát nem kell, hogy ipari precizitású legyen, vagy acélt is vigyen stb. És különösebben gyorsnak sem kell lennie, mert nem tömeggyártásra kell, hanem egyedi alkatrészek marására. Tehát nem biztos, hogy megéri egy teljesen új gépet megalkotnom. Inkább a jelenlegit tökéletesíteném úgy, hogy aluból lennének az alkatrészei és kapna majd a jövőben golyós-orsókat.
De sajnos sem olyan CNC-s ismerősöm nincs aki dolgozna aluval, sem anyagbeszerzési forrással nem rendelkezem. Szóval marad az MDF egyelőre, mint elsődleges alapanyag. Még gondolkodtam aluminium profilokban is, de annak meg embertelen ára van itthon.
Ha tudtok olyat aki ki tudná marni nekem aluból a cuccokat és az alut magát is be tudja szerezni, ne tartsátok magatokban.
-
rascalyjo
tag
Sziasztok!!
Segítséget szeretnék kérni.
Menetet szeretnék vágni G33-as parancssorokkal. (M32x0,5)G00 x31,00 z5,00
G33 z-10,00 k0,50
G00 x29,00Az első menet fogáson végig is megy, de a fogásból nem emeli ki. És a halt im gewinde felirat olvasható hibaként, ja a főorsó folyamatosan forog.
Sinumerik 810T vezérlés
Köszönöm!!
-
törölt tag
Köszi! Ha tudtok arcot aki ilyesmivel foglalkozik és maradék anyagra rá tudná vágni lézerrel, akkor szóljatok plz.
-
törölt tag
Srácok, tudna valaki acélból, aluminiumból vagy más fémből egy nem túl bonyolult kábé 6*6 cm-es alakzatot? Konkrétan egy Quake logo kellene nekem fém nyakláncnak. Természetesen nem ingyen kéne, de sokat sem tudok érte fizetni.
-
soldi3r
veterán
válasz
BÁ Nutrition #870 üzenetére
Egy gepvaz alkatreszeirol.
-
soldi3r
veterán
Jol remlik, hogy dolgozik itt valaki Anglia kornyeken? Lenne egy kis melo.
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #866 üzenetére
Egen.
Így már talán én is meg tudom majd jegyezni
-
TGWH
őstag
válasz
BÁ Nutrition #866 üzenetére
Elvileg. Én esztergakést csak alátétnek használuk satuba
-
BÁ Nutrition
addikt
dánke
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #859 üzenetére
Vagy csinálsz egy hasított menetes patront ahogy nchelp is mondja, vagy ha van feltámaszkodó homlokfelület, és nem valami brutál nagyolás megy, akkor egy sima menetes befogót, ami nincs felhasítva.
Csinálsz belőle kettőt hármat, és akkor amíg meg a gép, tudod a befogókban cserélgetni az alkatrészt.Mi elég sokszor használunk ilyet (mármint hasítás nélkülit), mert homlokon fel tud támaszkodni az alkatrész.
Ja, és figyelj arra hogy jobbos menetű alkatrészt ne esztergálj jobbos késsel, mert kib.ssza
-
nchelp
tag
válasz
BÁ Nutrition #859 üzenetére
Csinálsz egy anyát, elhasítod, ennyi...
-
BÁ Nutrition
addikt
olyannal kinlodtam a hetvegen hogy egy darabnak a menetes felere kellett rafognom (M5). csak rongalta a patron a menetet.(rozsdamentes) a heten alubol csinaltam ugyanezt ott kevesebb gondom volt vele
itt ugye joval kemenyebb anyagrol beszelunk ezert a forgacsolasi ero pont annyival novekedett hogy nem birt el egy lazabb befogast.
otletek?
furopatronnal is csinalgatom, de van hogy kihuzza belole ha nem huzom meg -
törölt tag
Nálunk kötészeti gépsor skalpolt meg kishíján egy női dolgozót...
Tavasszal végeztem el egy OKJ CNC-forgácsoló tanfolyamot, sajnos gyakorlat nélkül azóta sem tudok elhelyezkedni, még zöldgombosként sem. Nincs esetleg ötletetek, hol próbálkozzam? Dolgoztam már vagy húsz évet nyomdában, de az nem ugyebár nem fémipar. Főleg Budapesten, vagy Pest megye déli részén lenne jó valami.
-
zolikaDB
veterán
Nálunk volt egy emlékezetes eset a környéken. 1200 éves TOS horizont, forgott az orsó, gyerek vmiért felmászott a gép tetejére, és ahogy jött le, az orsó elkapta a kabátot. Kéz vagy lábfeje leszakadt (roncsolódott?), inai elszakadtak, stb. Ha nagyobb darab a gyerek, eltöri a gerincét, mint a ropi. Szerencsétlen azóta raktáros.
Kollegája volt nálunk felvételen, rögtön szemüveg fel, ajtó behúz stb. Mondta, h ő szedte ki a gépből, azóta egy mm-t nem mozdítja a gépet, ha nincs becsukva az ajtó. -
kpityu2
őstag
Hát ja. Szerencsés a fickó nem úgy, mint Kovács János esztergályos mester.
Az egyik OCC csopperépítő részben is volt egy eset, amikor a csávó munkavédelem okán kesztyűben fúrt, azután sikeresen átfúrta a kezét. Az amcsi főnök rendes volt, mert nem küldte haza, így megkapta az aznapi fizetését.
-
-Mike-
addikt
Szaki gif
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- 3,3 millió eladott példánynál jár a Clair Obscur: Expedition 33
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Autós topik
- Nintendo Switch
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Háztartási gépek
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch 5 /12 Hó Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest