- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #598 üzenetére
Ajj de jó dolgod van, ilyen nagy vasakkal dolgozni
Mármint homlokoldalon remeg be?
-
BÁ Nutrition
addikt
ma egy 400as átmérőjű tárcsa fogadott reggel
elvileg jó darabot kéne belőle csinálniegyik srác mondta hogy legutóbb 15ből 1 sem lett jó
az a baj vele hogy elégé elvékonyodik a megmunkálás végére, 9 mm és miután meg van fordítva nagyon beremeg a késtől, meg a puha pofa nem fogja elég hosszanúgyhogy intreszting lesz
-
nepszter1
addikt
na sikerült a teszt de szinte mindenkinek , meg felajánlottak egy olyan lehetőséget hogy tanulmányi szerződés hogy a iskolai gyakorlatot ott végezzem el + naponta elvégzett gyakorlatok után 2ezer forintot kapnék . Jövőhónapba adnak át egy teljesen új csarnokot kifejezetten tanműhelyet.
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #591 üzenetére
Ahogy nálunk mondaná az öreg: HAJRÁ!!!!
-
BÁ Nutrition
addikt
ma egy 200as tárcsán dolgoztam egyik fele meglett
"egypár" időm elment karbantartásra, pl nem forgott a revfej, meg egy csomó összevisszaságot csinált a zencété
vezérlő. pl kiírta hogy a tokmánytól kb 50mmre plusszban Z+ végállásra futott stbha kiismerem a gépet akkor majd gyorsabban meg, egyenlőre sok az üresjárat, meg a fejtörés
és valszeg még érni fog egypár meglepetés is hogy mi miért van máshogy
de legalább normális darabokat kell(ene) gyártani
és ennek eléggé örülök -
blasko92
őstag
Reméljük azért kellemes csalódás fog érni
A befejezetlen progira úgyis adnak részpontszámot.
Belénk azt sulykolták a tanárok, hogy ahova lehet, írjunk/rajzoljunk le mindent (képletek, alapábrák, összefüggések, stb) amit tudunk, számolásos feladatnál alapképlet-rendezés-behelyettesítés mértékegységekkel, mert azokra könnyen megeshet, hogy tudnak adni részpontszámot, és nem arra kíváncsiak, hogy mit nem tudunk, hanem hogy mit tudunk.
-
aram01
nagyúr
hát srácok kész az írásbeli, nagyon nehéz volt örülök ha egy 3-ast kapok rá (inkább össze teszem a kezem)
a 180 perc elröppent hamar, az esztergás progit be sem tudtam fejezni. az egészségügy sima liba volt, az szerintem 5-ös lett -
aram01
nagyúr
válasz
BÁ Nutrition #578 üzenetére
köszi holnap áttanulmányozom
, ma még egy kis cnc elméletet tanulok
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #576 üzenetére
Az már fanuc kompatibilis ugye?
Milyen gépen?
-
aram01
nagyúr
válasz
BÁ Nutrition #576 üzenetére
holnap felnézek rá, vagy ha van egy direkt linked az jó lenne, amúgy hogy érzed milyen volt?
-
BÁ Nutrition
addikt
megvolt a próbameló
ismerkedés volt az nct 115ös vezérlővel
nct.hu-n van pár letölthető cucc, példatár tele hibával
úgyhogy volt mit korrigálgatni
de azért sikerült gyártanom is valamitszerintem csinálok saját példatárat a ciklusokhoz.
füzet van, elfér benne -
aram01
nagyúr
húú, holnap írásbeli, para van
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #568 üzenetére
De ez már az új helyen lesz, vagy még a régi melóhelyeden?
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #568 üzenetére
"remélem túléli a gép"
Irodalmat nem szerettem, így az iróniákkal sem foglalkoztam annyit -
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #565 üzenetére
No és mit, hogy ennyire parázol?
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
BÁ Nutrition #565 üzenetére
a géphez amúgy nincs gépkönyv csak a vezérléshez
-
BÁ Nutrition
addikt
holnap egyedi gyártok, remélem túléli a gép
aztán majd meglátjuk meddig megy ez a sztori -
nepszter1
addikt
Sziasztok ma behívtak jövőhét keddre tesztírásra , pedig ez csak nyári gyakorlat . Milyen kérdésekre kell számítanom ?
-
-igu-
veterán
válasz
blasko92 #551 üzenetére
Volt egy vicces beadandom a foiskolan: toltelektantargy, valami gepeszeti alapok - informatika szakon mellekszal volt - a beadando meg aktualisan a forgacsolasi eljarasokrol szolt.
Irtam nehany oldalt (abrakkal, kepletekkel, miazmas), kaptam ra egy 3-ast, nem kicsit voltam meglepodve. Jeleztem a prof-nak, hogy szakmabeli vagyok, par ev forgacsolassal eltoltott evvel a hatam mogott... ezutan mar hajlando volt egyaltalan elolvasni, amit beadtam.
Persze megkaptam a legjobb jegyet, de azert a qrvannyat az ilyennek. -
blasko92
őstag
Gépek, gépelemek összefogására szolgálnak a kötések.
Oldható, nem oldható. Oldhatónál roncsolás nélkül szétszedhetőek az alkatrészek, nem oldhatónál csak roncsolással.
Oldható: Két fő csoport: alakzáró (pl csap, retesz, kúpos csap), erőzáró (csavarkötés, ékkötés)
Csavarkötés lehet tömítő (pl kúpos menet), erőzáró, és alakzáró
Oldhatatlan: kohéziós, és adhéziós kötés
Kohéziós pl. a hegesztés, mert a kötés olyan, mintha egy anyagból lennének az elemek
Adhéziós pl. a ragasztás, forrasztás, ennél a kötésnél csak a találkozó felületeknek van összetartó erejeForrasztás: lágy és kemény, lágyforrasz asszem 440 fokig, efelett már keményforrasz
*iguana* ebből a témából szerettem dogát írni, mert tényleg oldalakat lehet róluk írni.
-
-igu-
veterán
-
aram01
nagyúr
ma modulzáró a "kötésekből" szeptemberben volt ezzel kapcsolatban 3x45 perc oktatás, mit írjak róla?
-
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Szeretnék elvégezni egy CNC-Forgácsolói OKJ-s képzést Budapesten.
Nem nagyon találtam véleményeket különböző iskolákról ezért titeket kérdezlek, hogy esetleg van amit tudnátok ajánlani (mármint iskolát)?
Drégelyvár Oktatási Központ-ban néztem egy 9 hónaposat ami április 14.-én indul.Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
aram01
nagyúr
válasz
BÁ Nutrition #542 üzenetére
ez kemény
nálunk is volt aki már az elején felállt és kiment -
nchelp
tag
válasz
BÁ Nutrition #542 üzenetére
Lassan felzárkózunk az amerikai műveltséghez... A németet már csaknem teljesen beértük...
-
aram01
nagyúr
van ajánlat nem kevés, még én válogathatok
igen azon keresztül egy 1000 órást
felvételin általános felmérést csináltak pl: románia pénzneme, spanyolo-nak mi a fővárosa hasonlók
volt belső és külső gyakorlat is a külső 360 órás
tanultunk programozni is, simán leprogramozok pár könnyebb dolgot
anyagom is van
majd elküldöm ha adsz egy mail címet -
MuZ353
csendes tag
kérdés az van
milyen melókra számítasz, friss CNC-forgácsolóként?
esetleg Te is a Munkaügyi Központon keresztül végezted, vagy ismersz valakit, aki igen? a felvételi eljárásra lennék kíváncsi, milyen kérdések voltak, mit akarnak tudni, ilyesmi....
nagyon rá vagyok pörögve a témára, nagyon rosszul esne, ha nem kerülnék be, még a napi 3óránál is több buszozást is bevállalom.
nektek hány órás volt az oktatás? mennyi volt a gyakorlat és mennyi programozást tanultatok? esetleg van valami anyagod, amit elkérhetek?lenne még, de visszafogom magam
-
MuZ353
csendes tag
bemásolom a másik topikból a hozzászólásom, itt lesz a helye:
Sziasztok!
{Beleolvastam a beszélgetésetekbe pár száz hozzászólást, vannak itt érdekes dolgok, bár sokszor nem értem miről beszéltek
Engedjetek meg néhány kérdést, ha nem ide való, akkor irányítsatok a megfelelő topikba, nem vagyok errefelé ismerős, köszönöm.}
Ha minden jól megy pár hét múlva elkezdek egy CNC-forgácsoló tanfolyamot a Munkaügyi Központon keresztül, Baján. Ismerős itt valaki? Nem sok derült ki a tanfolyamról, kíváncsi vagyok mire számíthatok. Amit tudok, hogy több, mint fél évig minden munkanap lesz oktatás, majdnem 800 órában, ennyi idő alatt szerintem meg lehet tanulni elég sok mindent, tanulunk majd programozást is.
Kb egy hete, amióta tudom, hogy indul majd a tanfolyam, elkezdtem utánanézni mi is az a forgács, meg CNC. Netről, könyvekből, youtube-ról, munkanélküli itthonülőként volt időm és rájöttem, hogy EZ EGY NAGYON SZÉP SZAKMA! nem is értem eddig miért nem foglalkoztam vele?! Nagyjából elméletben össze is állt a fejemben miről szól ez a CNC-dolog és tetszik, naggyon tetszik.
Egyébként gépészmérnöknek tanulok, most levelező szakon(hogy tudjak mellette dolgozni, persze nem találok semmit egy éve, 3 műszakot nem akartam a suli miatt), CAD/CAM téma nagyon érdekel, arra gondoltam, hogy hosszútávú célnak kitűzöm magamnak, hogy egyedi alkatrészeket gyártó cégnél találjak helyet, mint CNC-programozó vagy mérnök vagy valami ilyesmi, persze nagyon szivesen dolgoznék a gépen is. Szerintetek hogyan kéne végigjárni ezt az utat? Gondolom, ha meglenne a CNC-forgácsoló, azzal már találhatok valami melót. Ezzel csak eszterGÁLYÁZhatok zöldgombosként? Talán bemérhetek/korrekciózhatok néhány szerszámot? Vagy még betölthetek egy programot is? Előfordulhat, hogy írhatok is néhány egyszerűbbet? Ti hogyan kezdtétek?
És hogyan tovább? CNC-programozó esetleg CAD/CAM informatikus? Vagy milyen képzés? Persze sok-sok tanulás és gyakorlás.
Ti mit gondoltok erről? Mit tanácsolnátok? -
F34R
nagyúr
lear-be en ugy tudom hogy kerestek egy feleve elhajlitokat. bakker errol lecsusztam , az eu altal tamogatott az hasonlo mint amik a munkaugyon szoktak inditani , ertsd: kepzes koltseget alljak.
Nekem kicsit neccesebb lenne mert a beutazast is allnom kellene, es mindenkeppen a hetvegi lenne jo. Errol a kepzesrol akar PM-be is kuldhetsz infot. (hol talaltal ra stb)
-
F34R
nagyúr
Ertem , nekem nem sok kozom volt eddig hozza csak kivancsisagbol megkerdeztem megis erdemes lenne-e megcsinalni a kesobbiekben. Ugy nez ki hogy ez biztosabb szakma lenne mint akarmi mas. Most idobe kiesne mert dolgozok ezert a nappali az kiesne.
Kicsit off kerdes de egy CNC elhajlito mennyit kereshet itt Heves megyeben ?
-
aram01
nagyúr
hétfőtől-péntekig tart, nappali
unió által támogatott képzés(átképzés)
nekem 1M kell vissza fizetnem ha nem sikerül, de tesóm hétvégire jár neki tán havi 20k (1 éves) plusz a vizsgák ami kb 60k,de ott tuti hogy átmész, igaz a tananyag is gyengébb(kevesebb könyv,tanár,gép)
nekem kb 8 könyvem van és gépészmérnök tanárok tanítanak neki 1 könyv és nem tudom mennyi tanár. -
nchelp
tag
válasz
blasko92 #523 üzenetére
Még egyenlőre ne tervezz semmire, ez hosszú kifutású dolog. Csoportonként 15-20 fő lenne az ideális (vagy cégek számára szervezve), és rendesen munkanapokon, így az egyes embert nem kínozná meg anyagilag. Csak olyanok számára, akik esztergálni/marni már tudnak... A képzés a CNC-ről szólna, nem a megmunkálási technológiákról. Igen, a makrózásnál megállnánk, mert a valós idejű makrók (döbbenetes jó megoldás) már csak a 30-as szériákon működnek, és ott is opcionális.
Lehetne szó esztergáról/marásról egyaránt, de ez még attól függ, hogy ha valamikor eljön az ideje, hol sikerül hozzá műhelyt lekötnöm.
-
blasko92
őstag
válasz
BÁ Nutrition #526 üzenetére
De, nem kívánságműsor volt. A fanuc nekem jobban bejön. Eredetileg egy fanucos taiwan takisawa ex110-es gépre kerültem volna
-
blasko92
őstag
Nocsak nocsak. Pár kérdés, ha nem gond.
Valami tervezet van, hogy mennyi embert tudnál felvenni a képzésre, és kb. mennyi idő, és mennyi pénz lenne? Helyileg hol lenne, valamint a hét mely napjain lenne az oktatás?
Makró, és paraméteres programozást is tanítanál?Engem spec érdekelne a dolog, szeretem a fanucot
Lehet, hogy érdekelné bátyámat is.
Ja, valamit eszterga vagy maró lenne? Bár ez lehet hülye kérdés volt, látván a munkásságodat
-
nchelp
tag
válasz
blasko92 #521 üzenetére
Uraim, mától él a cégem, amennyiben van rá érdeklődés (kellő számú), fogok szervezni otthon Fanuc sulit. Azért kell a kellő számú, mert én nem akarom az egyes embereket százezrekkel megvágni, de ahhoz, hogy tartósabban otthon legyek, nekem is kifizetődő kell, hogy legyen.
Ez nem lesz OKJ-s papír, de a cégem kiadja a tanúsítványt, hogy részt vettek, valamint, hogy a vezérlést milyen mélységig sajátították el garantáltan. Azon vagyok, hogy ehhez tudjak gépet is biztosítani, "éles" munkákkal.
-
BÁ Nutrition
addikt
lehet hogy át tudok menni egy egyedi gyártós céghez, kb dupla kereseti lehetőséggel
viszont 3 évet alá kell írni próbaidő után(magyarisztán)
de legalább a szakmát rendesen lehetne művelni, elég jó munkáik vannak ahogy látom, bár főleg marós melókat láttam.
-
blasko92
őstag
Őőő pont melóból írtam telóról, bocsi, a pirosas szöveggel hülyeséget mondtam
Viszont lehet már késő...
-
aram01
nagyúr
Urak ma modul záróm lesz szak/géprajzból, de az érdesség jelölést annyira nem vágom
nincs valami anyagotok róla? -
nepszter1
addikt
Szeretnék valami egyszerűbb AUTOCAD programot amivel testeket tudok rajozlni és aztán vetületbe rakni . Persze a testeket össze visszakaszabolni lehessen . Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest