- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: SSD hűtés
-
LOGOUT
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
válasz
attilav2 #2211 üzenetére
Megkérdezhetem melyik országban laksz? Magyarországon pl. kötelező mindenhez a bankszámla, nem csak fizetésekhez, hanem még segílykéhez is, a tranzakciós adó miatt, zsebbe már senkinek nem lehet semmit sem fizetni. Ugyanez van itt kint Angliában is. Azért nem értem, hogy te hogy vagy meg bankszámla nélkül.
Igaz most én is bankszámla nélkül vagyok, mert lakcímhitelesség bizonyítása nélkül egyelőre elutasítanak az angol bankok, itt kint nincs lakcímkártya vagy központi lakcímnyilvántartás és jogosítványom sincs még, pedig arról elfogadnák a lakcímet. Addig egy magyar ismerős angol bankszámlájára utaltatom a fizetést, de már kínlódok így is, mert nem tudok online venni semmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött a Februári "Ian" telepítő első bétája, lehet próbálni: [link]
-
SATA_boy
csendes tag
Kapitány, mirror-check-re ezt kaptam:
[desktop] is not synced.
Kell ezzel foglalkozni, vagy megoldódik magától? Köszi előre is!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, a Chakra telepítőjének vannak limitációi jelenleg, de meglepő módon még így is jobb, mint amit a Fedora KDE spinje használ. Kíváncsiságból meg akartam nézni egy Fedora-t, hogy ott hogy megy pár dolog.
A telepítő iso lassú, de nagyon. A program elég fapados, különösen el van benne bonyolítva a partíciók kiválasztása. Valamint nem tudta magát működőképes állapotban feltelepíteni a pendriveomra, míg azonos körülmények között a Chakra telepítőnek meg sikerült. Meglepő...
Jah és felrak a Fedora egy karakteres grub-ot alapból, ami igazán retro.
-
whbear
senior tag
válasz
Pista0001 #2488 üzenetére
Így kb a fele a RAM fogyasztása a Chrome-nak. A single-process lassú volt, egy próbát megér. Én egy gyenge gépen is használom Arch+Plasma5 32 bit 1,5GB RAM és teljesen használható.
--disk-cache-dir="/dev/null"
--media-cache-dir="/dev/null"
--process-per-site
#--single-process -
ztsoft
őstag
Gondolom az alapok nem változtak a Chakra-ban, az Arch-hoz képest, így a RAM felét a rendszer használja (dev, run, tmp), plusz a felhasználónak is van további (/run/user/1000), így böngészők a RAM-ot "szemetelik" tele. Nálam ez 3 GB RAM-mal így néz ki Arch alatt:
df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
dev 1,5G 0 1,5G 0% /dev
run 1,5G 908K 1,5G 1% /run
/dev/sda5 40G 23G 15G 62% /
tmpfs 1,5G 6,2M 1,5G 1% /dev/shm
tmpfs 1,5G 0 1,5G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 1,5G 40K 1,5G 1% /tmp
/dev/sda6 276G 247G 16G 95% /home
tmpfs 303M 48K 303M 1% /run/user/1000free
total used free shared buff/cache available
Mem: 3096756 921764 730372 140224 1444620 1812712
Swap: 3145724 0 3145724A htop szerint a Frirefox 10.7%-ot (1001 a 3024MB-ból a teljes fogyasztás) evett meg a memóriából két nyitott lappal. Itt csináltak olyat, hogy a cache-t a null-ba (semmi) teszik át, igaz ez Google-Chrome-nál van.
-
Pista0001
addikt
Srácok, 2 giga rammal létezik hogy kiakasztóan belassul 5 ablakkal a chromium? 4 ablakkal elvan, 5-tel fagyásközelire lassul. A memóriahasználat a widget szerint 1,4 giga 4 ablakkal, 5-tel 1,5 giga, swap nincs.
Szerk.: 4-gyel is belassul néha.
-
-
válasz
CPT.Pirk #2478 üzenetére
Említed mindig ezt a known issues-t és mindig azt állapítom meg, hogy ugyanazokba a hibákba esek, mint általában a kezdők.
(szerintem ezen a szinten meg is maradok, de így pont jó vagyok az abszolút kezdő topikban, mert sose leszek guru)
141/357 csomagfrissítésnél járunk, az elején mindenre igen-t jelöltem be, ahogy anno javasoltad, csak jó lesz ez, remélem!
337/351-nél járunk
-
válasz
CPT.Pirk #2472 üzenetére
Thnx!
Ez is igen jó 5let volt, soha nem gondoltam volna, hogy a nyelvi csomagok 1 gigánál több helyet foglalnak.
Egyébként, ha telepítéskor kiválasztod a nyelvet, akkor mi a fenéért rakja fel ezeket feleslegesen? (költői kérdés volt)Most esett le, hogy még nem frissítettem, itt vár Octopiban 616 MB frissítés. No lássuk mi lesz....
-
Nincs valami gnome-disks-manager analog program KDE-re, mert most nagyon nem állok jól a lemezkezelő programokkal konzolból, kinyírni meg nem akarom szegény meghajtókat, ill. alvóba v. parkolóba akarom küldeni a tárolásra használsz WD Black-et.
-
válasz
CPT.Pirk #2471 üzenetére
FF-ből aurora, beta, developer, beta-bin, holly, nightly van a zöld ufora kattintva.Most, hogy be volt írva és úgy frissítettem rá az adatbázis szinkronnal, már egyből előjöttek, a ff-hu és a ff-kde is! Kösz az ötletet!
GTK-repo amúgy megvan.Az auto belépést a beállításoknál is próbáltam, de annyira most az nem zavaró. Ha a FF megvan, utána már nyugodtabban bíbelődök!
depend = gtk2 gondja volt amúgy, de már nem lesz az se. Most elviharzok, ha lesz még nyűg, jelentkezem, de hátha beugranak régről a dolgok visszaolvasva a topikot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001 #2473 üzenetére
Lehet, hogy itt számít a kis és a nagybetű. Próbáld meg az előző két parancsot nagybetűvel. Meg lehet, hogy RT2860STA a driver neve.
Nem teljesen világos számomra, hogy mit csinál a pkgbuild a ccr-ben:
package() {
cd ${srcdir}/rt3290-2.6.0.0rev1/
mkdir -pv ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
mkdir -pv ${pkgdir}/etc/Wireless/RT2860STA/
mkdir -pv ${pkgdir}/etc/modprobe.d/
cp -Rv chips common include os rate_ctrl sta tools ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
chown -R 0:0 ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
chmod -R 0644 ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
install -m 0644 -o root -g root Makefile ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
install -m 0644 -o root -g root debian/dkms.conf ${pkgdir}/usr/src/rt3290-2.6.0.0rev1/
install -m 0755 -o root -g root RT2860STA.dat ${pkgdir}/etc/Wireless/RT2860STA/
install -m 0644 -o root -g root blacklist-ralink.conf ${pkgdir}/etc/modprobe.d/
}
de olyan, mintha a 2860 néven jönne létre a cucc.Szóval lehet ez kell neki:
sudo modprobe RT2860STAValamint itt van a csomag eredeti forrása némi kommenttel, hátha segít: https://aur.archlinux.org/packages/rt3290sta-dkms/
Az ő csomagjuk egy kicsit frissebb, be kellene jelölni a mienket outdatednek.Ma délután nem leszek gép közelben.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #2469 üzenetére
FATAL: Module rt3290sta not found.
FATAL: Module rt3290sta-dkms not found.Szóval elhasalt a telepítő, de azért blacklistelte a régit
Ma reggel újabb kalandok.
Első indításra minden ok, kivéve persze a kijelzőt. Eltávolítottam az Akkumulátor és fényerő widgetet, majd reboot. Láss csodát a kijelzővel minden rendben, erre a wifi megint nem lát hálózatot
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #2470 üzenetére
Igen, az auto login onnan még nem működik. Az extra pedig megszűnt, helyette a GTK repó van. Kérdés, először csináltál rendszer frissítést, vagy a Firefoxot raktad fel? A qupzillát azért erőltetik, mert szeretnének teljesen QT-s disztrót. Ezzel csak az a baj, hogy gimp meg egyéb programok gtk-t használnak...
Melyiket függőségét nem találja az FF?
depend = gtk3
depend = gtk2
depend = mozilla-common
depend = libxt
depend = startup-notification
depend = mime-types
depend = dbus-glib
depend = alsa-lib
depend = desktop-file-utils
depend = hicolor-icon-theme
depend = libvpx
depend = icu
depend = libevent
depend = nss>=3.19.4
depend = hunspell
depend = sqlite3>=3.8.9
depend = kio
depend = knotifications
depend = nspr>=4.10.10
depend = libffi>=3.0.9Egyébként van normál Firefox változat, nem tudom mire értetted azt, hogy nincs. Kérdés, frissítetted a csomag listát az octopiban?
-
Ma reggel jutottam el a próbáig.
Telepítéskor bejelöltem az auto bejelentkezést, boot után meg is jelent a nevem és kérte a jelszót.
Simán elindult, meg maga a telepítő is sokkal jobb, egyszerűbb, mint az előző.
Octopi a következő, tegyük fel a Firefoxot, no ott aztán vége. Az OK, hogy nincs normál változat fenn, de nem települ valami gtk2-t hiányol, a gtk-integration-ban lévő csomagokat sem engedi feltenni. Régen az extra tároló felrakásával ez a FF telepítés egyszerűbb volt. Nem értem, miért ragaszkodnak alap böngészőnél ehhez a qupzilla nevűhöz!?Javalljunk valamit, hogyan rakjam fel a Firefoxot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001 #2461 üzenetére
Szerintem nem azt a drivert használja hozzá, amit kellene.
rt3290sta - elvileg ez a kellő driver, nem a 2800-as.
Ha a modeprobe rt3290sta parancs kiadása nem ad semmi kimenetet, akkor megvan a kellő driver, csak le kell tiltani a nem odaillőt:
Elvileg ebbe a fájlba: /etc/modprobe.d/blacklist.conf
írd be ezt a két sort:
blacklist rt2800pci
blacklist rt2x00pciHa a modeprobe hibát ad, akkor le lehet tölteni a kellő drivert és le lehet forgatni, nem nehéz: [link]
szerk:
lehet, hogy hol ez, hol az a driver aktív. Jártam így még 2013-ban, akkor nekem a nem jó driver letiltása megoldotta. -
Pista0001
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #2456 üzenetére
Ööö... megoldódott. Ki akartam próbálni amit írtál, és most a sötét szobában már látszott hogy valami van a monitoron. Valamiért minimumra lement a fényerő, háttérvilágítás nem volt, de kép igen. Szerencsére notebook, tehát vannak a fényerőhöz dedikált gombok.
Az viszont érdekes, hogy ha megint leveszem minimumra, akkor viszont lekapcsolja a képet is, nem csak a háttérvilágítást.
Leállítottam majd újraindítottam, ugyanúgy indul. Most egyből a fényerő le gombot próbáltam, és eltűnt a kép is, tehát induláskor egy olyan állapot jön be, ami nem is létezik (van kép, de háttérvilágítás nélkül).
Szerk.: Cserébe megint gond van a wifivel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001 #2455 üzenetére
Várjál, mikor a fekete képernyő van normál indításkor, akkor nem működik véletlen az Alt + F2? Mert ilyen hibával találkoztunk már a Fermi teszt alatt is, eléggé KDE hiba szaga van.
Konkrétan az volt a jelenség, hogy látszólag semmi nem jött be, fekete kép volt, de mikor az Alt+F2-t megnyomod, akkor bejön a krunner és oda beírva az alkalmazás nevét az el is indult. Ha ez a helyzet, akkor tudunk rá keresni valami megoldást.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #2454 üzenetére
Mindenre igent mondtam.
A hálózatos parancsra hibaüzenetet kapok: Error getting authority :Error initializing authority : Could not connect : No such file or directory (g-io-error-quark, 1)
Recovery van, hely is van.
startrx-re hibaüzenet:
Ja, a fekete képernyő az üdvölő kép után jön (nap, idő, alatta pörgő karika), és power gombra reagál, "szabályosan" leáll. Az egyik kísérletnél átállítottam bal ldalon a Plasma-t Plasma (Wayland)-ra, így üdvözlő kép sem volt, viszont leállításkor üzenetek igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #2453 üzenetére
Szóval ha bejutsz a recovery felületre, akkor először nézd meg, hogy nem fogyott-e el a hely, a df -h parancs megmondja. Ha igen, akkor a pacman -Scc törli a letöltött csomagokat.
Ha nem ez a helyzet, akkor próbáld meg elindítani a grafikus felületet a startx parnccsal, hátha ad valami értelmezhető hibaüzit.
Valamint megnézheted a log fájlok tartalmát is a /var/log alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001 #2452 üzenetére
Szóval akkor nem közvetlen a frissítés után állt meg. A frissítéskor mindenre igent válaszoltál?
Aztán a másik kérdés, van recovery opció az indulásnál a grubnál? Ha igen be kellene menni oda. Ez a parancs elvileg indít hálózatot ott: systemctl start NetworkManager-dispatcher.service
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #2451 üzenetére
November 9-én telepítettem aktuális legújabb verziót, akkor egyből frissítettem egyet, majd talán még egyszernovember vége vagy december eleje felé. A tegnapi után volt egy-két apró bibi. Amikor újra akartam indítani, akkor dobott valami hibaüzenetet, hogy hibás hiatkozás vagy ilyesmi (gondolom a plasma kavarodott meg), végül 4 mp power gombbal oldottam meg (na ez lehet hogy hiba volt
. Utána a gép rendesen elindult, gond nélkül bejelentkezett, még a korábbi wifis-kdewalletes probléma sem volt (konkrétan fel sem ugrott a kdewallet hogy kéri a jelszót). Az este folyamán nem volt semmi gond, alvásból ébresztve sem, majd végül a leállítás során is minden rendben volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001 #2450 üzenetére
A mostani előtt mikor volt utoljára frissítve? Követed folyamatosan a frissítéseket?
Kernel, xorg, kde és plazma frissítés volt most, de ilyen problémát a nem gcc5 kompatibilis amd driver okozott eddig, azt viszont hamar javították meg téged nem is érinthetett volna az intellel.ubyegon2: kíváncsi leszek!
-
válasz
CPT.Pirk #2448 üzenetére
Tudni tudnék, általában ilyenkor idézek valakitől, de ezt most a nyers tapasztala mondatta velem, csöppnyi irónikával hangszerelve!
Megszokhattad vóna már, ennyi telik tőlem.
Amúgy, most, hogy több darabban van a gépem, lehet, hogy az asztali HDD-jén teszek egy kísérletet! Tudom, nem jó hír ez neked, de most idő van és úgy is minden össze van kavarodva, hogy a fő rendszereimet tartalmazó SSD-t áttettem egy csoda Toshiba laposba, ami egyébként minden meglévő rendszert felismert eddig és el is indult rajta, de a furmányos billentyűzete miatt besokalltam.
-
válasz
Pista0001 #2445 üzenetére
Mig kellene tennem hogy ez ne legyen így?
Ha aszondom, hogy ne Chakrát használj, az segít?
10-ből 1 ember nem jár így nagyobb frissítéseknél, ezek szerint nem te vagy az az egy!
Egyébként megvannak a módszerek az ilyen jelenségekre, a Kapitány meg is oldja neked, mégis csak ő a fő aszkéta!
-
Pista0001
addikt
Halló Houston, van egy kis probléma. Tegnap elkövettem egy teljes rendszer frissítést, ma a bejelentkezés után fekete képernyő a jutalmam. Mig kellene tennem hogy ez ne legyen így?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akinek a json csomag meglétére panaszkodik a pacman a mai frissítésnél, az először a json-c csomagot, csomagokat frissítse:
sudo pacman -Sy json-c
sudo pacman -Sy lib32-jscon-c (már ha ez telepítve van)Valamint aki a mariadb-t használja, annak szüksége lehet az adatbázis frissítésére:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl restart mysqld
sudo mysql_upgrade -
spammer
veterán
válasz
Merula Alba #2440 üzenetére
Manjaro topik a továbbiakban, hasznos oldalak meg: Manjaro Wiki, Arch Wiki.
-
Merula Alba
tag
Köszönöm a segítséget. Manjaro felhasználó lettem és ezzel kezdő Linuxos felhasználó is.
Ha valakinek van Manjarohoz hsznos linkje, tanácsa.... azt szívessen elfogadom. -
ztsoft
őstag
válasz
King Unique #2436 üzenetére
Nem nehezebb, mint a Chakra. Egyedül a telepítés körülményesebb.
-
Merula Alba
tag
Manjaro WIKI-nél ezt találtam. Lehet/van összefüggés a Chakra "tapasztalataimmal"?
A parancsot lefuttattam.
^[[DDisk /dev/sdb: 698,7 GiB, 750156374016 bytes, 1465149168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x45e4404d
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sdb1 2048 102402047 102400000 48,8G 7 HPFS/NTFS/exFA
/dev/sdb2 * 102402048 1465145343 1362743296 649,8G 7 HPFS/NTFS/exFA
Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 2BC6B44B-6734-4232-ADBC-E0D7DD9772D4
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sda1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sda2 264192 205064191 204800000 97,7G Linux filesystem
/dev/sda3 205064192 234440703 29376512 14G Linux lapozó
Disk /dev/sdc: 465,8 GiB, 500107859968 bytes, 976773164 sectors
Disk identifier: 0x078a2bf2
/dev/sdc1 2048 976769023 976766976 465,8G 7 HPFS/NTFS/exFAT
Disk /dev/sdd: 3,8 GiB, 4022337536 bytes, 7856128 sectors
Disk identifier: 0x00000000
/dev/sdd1 * 8192 7854335 7846144 3,8G b W95 FAT32 -
King Unique
titán
Elhiszem. De az Arch, az mélyvíz, tapasztaltabbaknak való, nem nekem.
Mondjuk ilyen Arch alapúaknál, szerény tapasztalataim szerint, talán a Manjaro az egyik legstabilabb mostanában. Antergost is próbálgattam, de annál a legújabb telepítő meg sorozatosan kifagy nálam és korábban is voltak vele kisebb problémák.
-
ztsoft
őstag
válasz
King Unique #2432 üzenetére
Sziasztok!
Sajnos nem csak ISO-t adtak így ki, hanem csomagot is.
Szóvá is tettem itt a fórumon (angol tudás hiányában). Így váltottam Arch-ra, azóta nincs gondom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Merula Alba #2431 üzenetére
Véleményem szerint maradj a Manjaronál a következő Chakra iso kiadásig, mert a mostaninak van pár hibája még, túl sok dolog változott egyszerre a KDE5-re váltással.
Manjaro alatt kiadnád ezt a parancsot?
sudo fdisk -l
Csak hogy tudjak min kiindulni mikor leírom a problémát a dev srácoknak.
-
King Unique
titán
válasz
Merula Alba #2431 üzenetére
Ha a Manjaro felmegy rá hiba nélkül (szintén Arch és Calameres telepítő), akkor megint egyértelműen a Chakra telepítő a ludas, újabb bug...ej, nagyon nem stimmel ez a Fermi, így kiadni...
Akkora szaki egyáltalán nem vagyok Linux terén, de a Manjaro is Arch alap és talán rolling aszem. Mivel eddig csak Ubuntu alapon voltam, így nekem csak ennyi volt a fontos. És próbálgatva, egész szimpi, korábban mások is ajánlották itt a fórumon. -
Merula Alba
tag
válasz
King Unique #2429 üzenetére
Felsimult az SSD-re simán a Manjaro. Ezután megpróbáltam azonnal a Chakra telepítését, ugyanez a hiba fogadott.
Sajnos most ez van. És ha nincs jobb akkor marad a Manjaro. Miben különböznek egymástól? A hasonlóságokat látom. Ugyanúgy "rolling" alapokon van? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Merula Alba #2428 üzenetére
Ez ugye telepített rendszer indulásakor van? Ez alapján megváltozott az eszköz azonosítója ahhoz képest, ami a telepítéskor volt.
Egyszer láttam hasonlót, ott bugos bios okozott problémát, minden újraindításkor más azonosítója lett az ssd-nek, ellehetetlenítve így az UUID alapú rendszer betöltést. -
King Unique
titán
válasz
Merula Alba #2427 üzenetére
Win7 telepítő nem látja, vagy a futó rendszer? Mert utóbbi főleg nem fogja, mivel Windowsban nincs Ext4 támogatás...külső driver kell hozzá [link].
Windows alól gyalulni a telepítővel is lehet, de legjobb a diskpart ezen célra.Aztán más disztró felmegy erre a gépre gond nélkül, akár egy szintén Arch alapú Manjaro KDE? Csak mert, ki tudja, lehet ez is vmi bug, mint amivel fentebb én is szívtam külső SSD kapcsán...?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Merula Alba #2425 üzenetére
Mi van a gépben?
-
Merula Alba
tag
válasz
CPT.Pirk #2424 üzenetére
Ok, ez eddig szép és hasonló....
Most jön a de.... Amikor usb-ről indítom a Chakra rendszert akkor a menü után rögtön kidobja hibaüzenetnek hogy nem tud csatlakozni a merevlemezhez. Legalábbis ezt kapartam össze így este.
Azt írja oldjam meg "manuálisan". Mit is akar? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Merula Alba #2423 üzenetére
A YT az alap, az html5-ben megy, azt meg minden böngésző viszi. Ha felrakod a "freshplayerplugin"-t, akkor meg a rendes flash playert is megkapod.
Én játszom Linux alatt is Steames játékokkal, jellemzően mennek a dolgok, de a videó driveren múlik leginkább a futási sebesség, nem a disztrón. Jellemzően a gyártói, "zárt" driverekkel jobban mennek ezek. Amúgy pl. a Unity engine-es játékok frankón futnak, sőt, még a KDE több asztalos munkakörnyezetét is kezelik, lehet átdobni a futó játékot az asztalok között, ilyet még Windows alatt se lehet.
A Chakra wiki oldalán nézd meg a Steam bejegyzést, ott ki van gyűjtve egy csomó játék, jellemzően azok, amiknek a futtatásához valamilyen libraryt fel kell tenni.
-
Merula Alba
tag
Sziasztok.
Linux rendszert keresek korosodó de nem porosodó gépem alá.
Jelenleg Linux Mint Cinnamon 17.2 van fent de mivel a Chakra volt fent a gépemen már egyszer itt is körbekérdezek az ügyes bajos dolgaimmal.
A Chakra a szívemhez közel álló rendszer, de nem vagyok elfogult.1. Szeretném ha a család tudna lazán YT videókat nézni és akár Flash játékokkal is játszani.
2. Legyen testreszabható, és haladjon a korral. Nem szeretem ha a máshol "alap" dolgokat hegeszteni kell. (Ez itt meg is volna)
3. Steam játékaim egy része fusson Wine stb. nélkül is. Ez szinte mindegyik Linux disztróra passzol, de a teljesítmény nem az igazi. Civilization V és Arma 3 fut.... jobban mondva inkább döcög sok Linux alatt eddigi infók alapján. Tapasztalatom nincs egyellőre.
4. Szeretem ha sokáig nem kell újraraknom a rendszert, és ettől mégsem maradok ki semmi buliból. Erre jó véleményem szerint a "Half rolling" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2421 üzenetére
Nem hivatalos még semmi. Nézd meg a rangjukat, akivel beszélgettem ő sima tag mint én. Kivéve most az utolsót, ő egy senior csomagoló.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2419 üzenetére
Igen, minden partíció kezelő progi mutatja ezeket a flageket. Elméletileg a boot flag nélkül nem is lehetne bootolni, vagy legalább is régen ez volt a helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2417 üzenetére
Gparted / Kparted megmutatja a partíció tulajdonságainál. "boot flag"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2415 üzenetére
Nyilván igen, de még nem nyilatkoztak ez ügyben. Illetve azt hiszem decemberre terveznek még egy iso-t, mert a KDE5-re váltás pár dolog csúszását eredményezte, pl. a Kapudant se portolták még QT5-re.
Nálad van boot flag az ssd-s partíción?
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2414 üzenetére
Igen, gondoltam, hogy ide nem lesz jó az Ubuntus leírás. De, ha már kipróbáltad és nem működik, akkor én sem kínlódok vele. A Manjaro KDE egyelőre jól működik és tetszik is.
Ha jól gondolom, akkor itt más megoldás nem nagyon lesz, minthogy a fejlesztők kiadnak egy új ISO-t, amiben javítva lesz ez a hiba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2413 üzenetére
A chakra wikiben lévő chroot leírás nagyon egyszerű és jól működik. Végigcsináltam, lement a grub-install /dev/sdd parancs hiba nélkül, de restart után csak egy grub parancssort kapok.
Az még feltűnt, hogy az eszköz egyik partícióján sincs boot flag.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2412 üzenetére
Azt láttam én is, hogy van vmi chroot megoldás is [link].
Csak azt nem tudom, hogy ez jó-e Chakra esetében, illetve ha lepötyögnéd ide pár sorba, hogy pontosan mit kell csinálni, akkor teszed vele egy utolsó próbát.Mindenesetre azért az mégiscsak negatívum, hogy gyakorlatilag egy ilyen téren eléggé hasonló Manjaro esetében simán működik a dolog és nem kell semmivel trükközni. Ha sikerül, ha nem a fenti művelet, azért egy update szerintem erősen ráférne erre a Chakra Fermi telepítőre...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2411 üzenetére
Azért teszek vele majd én is egy próbát. Ott az a kölünbség, hogy chroot alól van csinálva. Csak most van még más dolgom is sajnos.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2410 üzenetére
Igen, gondoltam, hogy nem csak nálam előforduló egyedi esetről van szó.
Ami itt a probléma, hogy utána hiába telepítek rá Chakra live rendszerről Grubot, akkor sem indul el...és semmilyen hibaüzenet nincs, se a normál telepítés végén (Pythont leszámítva), se manuális Grub install esetében. Ubuntu live-ról telepítve van Grub, update után bekerül a listába, de Chakra nem indul.Látom a fórumon is az utolsó bejegyzésben, egy grub-install a javaslat, de ha egyszerűen nem hoz eredményt, akkor hova erőltessem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2409 üzenetére
Csináltam egy tesztet én is. A laptopból kivett SSD-n lévő Chakra simán bootolt, de amikor egy külső hdd 2. partíciójára telepítettem, akkor ugyanazt tapasztaltam amit te, nem került rá grub.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2401 üzenetére
Szuper, köszönöm!
A laptop UEFI-s, de xy okok miatt a helyi sda lemezen a több db Windows és Mint is kikapcsolt UEFI boot mellett lett telepítve, vagyis Legacy boot és MBR. A külső SSD-re való telepítésnél is minden esetben, minden rendszernél ki volt kapcsolva az UEFI boot, biztos, ami biztos alapon. Nehogy esetleg vmi problémát okozzon.
Tehát, ha azoknál működik és a szintén Arch alapú Manjaro esetében is, ahol szintén Calameres volt a telepítő és nem volt pacman -Syu futtatva, akkor a Charkra is fel kéne, hogy települjön.
Az eddigiek alapján inkább tippelnék vmi bugra, amit reméljük javítanak és talán egy Chakra 2015-12 Fermi ISO-ban már ok lesz.Ezt megírhatod.
Ui.: ha más ötletük nincs és egyelőre nem akarnak semmit javítani az ISO-ban, akkor max kipróbálhatom. De őszintén szólva az eddigi szívások után, nincs sok kedvem hozzá.
-
SATA_boy
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #2404 üzenetére
Szupercsúcs, hatalmas köszönet a tippért!
Csak az angol és a magyar nyelvi csomagot hagytam fent:Csomagok (52) kde-l10n-ar-15.08.3-1 kde-l10n-bg-15.08.3-1 kde-l10n-bs-15.08.3-1
kde-l10n-ca-15.08.3-1 kde-l10n-ca@valencia-15.08.3-1
kde-l10n-cs-15.08.3-1 kde-l10n-da-15.08.3-1 kde-l10n-de-15.08.3-1
kde-l10n-el-15.08.3-1 kde-l10n-eo-15.08.3-1 kde-l10n-es-15.08.3-1
kde-l10n-et-15.08.3-1 kde-l10n-eu-15.08.3-1 kde-l10n-fa-15.08.3-1
kde-l10n-fi-15.08.3-1 kde-l10n-fr-15.08.3-1 kde-l10n-ga-15.08.3-1
kde-l10n-gl-15.08.3-1 kde-l10n-he-15.08.3-1 kde-l10n-hi-15.08.3-1
kde-l10n-hr-15.08.3-1 kde-l10n-ia-15.08.3-1 kde-l10n-id-15.08.3-1
kde-l10n-is-15.08.3-1 kde-l10n-it-15.08.3-1 kde-l10n-ja-15.08.3-1
kde-l10n-kk-15.08.3-1 kde-l10n-km-15.08.3-1 kde-l10n-ko-15.08.3-1
kde-l10n-lt-15.08.3-1 kde-l10n-lv-15.08.3-1 kde-l10n-mr-15.08.3-1
kde-l10n-nb-15.08.3-1 kde-l10n-nds-15.08.3-1 kde-l10n-nl-15.08.3-1
kde-l10n-nn-15.08.3-1 kde-l10n-pa-15.08.3-1 kde-l10n-pl-15.08.3-1
kde-l10n-pt-15.08.3-1 kde-l10n-pt_BR-15.08.3-1 kde-l10n-ro-15.08.3-1
kde-l10n-ru-15.08.3-1 kde-l10n-sk-15.08.3-1 kde-l10n-sl-15.08.3-1
kde-l10n-sr-15.08.3-1 kde-l10n-sv-15.08.3-1 kde-l10n-tr-15.08.3-1
kde-l10n-ug-15.08.3-1 kde-l10n-uk-15.08.3-1 kde-l10n-wa-15.08.3-1
kde-l10n-zh_CN-15.08.3-1 kde-l10n-zh_TW-15.08.3-1Teljes eltávolított méret: 1120,13 MiB
Ha Chakra drágám hízékony fajta, akkor újra kell telepítenem. Elég mostohán bántam vele, jelenleg csak 14 GB-on terpeszkedhet...ilyen az, amikor 10+ linuxos rendszerrel kell osztozkodnia a merevlemezen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SATA_boy #2403 üzenetére
Menj be az octopi-ba, és keress rá a kde szóra. Kicsit görgetsz le, akkor rögtön meg fogod találni azt a kb. 55 nyelvi csomagot. Kijelölőd őket, majd jobb gomb és eltávolítás, majd pedig alkalmazás. 1.1GB fog lejönni.
Persze a -hu magyar csomag maradjon meg.
spammer: lol, thx!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2399 üzenetére
No, csodálatos angolsággal megfogalmaztam a problémádat: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ezek az új Google Pixel cuccok hivatalos magyar árai
- Xbox tulajok OFF topicja
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Elektromos autók - motorok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- További aktív témák...
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest