Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
-
LOGOUT
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1899 üzenetére
Ezt adja az lspci parancs (csak a 945-öt jegyeztem meg).
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
Driver meg ez van hozzá: xf86-video-intel.
Opcionális függőségek telepítve: libxrandr, libxinerama, libxcursor, libxtst
Mesa csomagok telepítve: mesa, mesa-dri, mesa-libgl (ezekből 32 bites is), mesa-vdpauEnnyi.
-
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1893 üzenetére
Még valami most is van, mert a 4 érzékelőből csak 2-t lát (lm_sensors 4-et érzékel). De már kezdem sejteni, hogy mi lehet, ahogy olvasgatom, az Arch fejlesztői nem módosítanak semmit a KDE-n, csak lefordítják a csomagokat, ellenben a Chakra fejlesztői optimalizálják (lehet nem kellene
). Pl.: Dolphin névjegy:
Dolphin
Version 4.14.3
Using KDE Development Platform 4.14.3 optimized by The Chakra Project -
ztsoft
őstag
válasz
Damateo #1887 üzenetére
Sajnos nagy a fejetlenség a KDE 5 miatt. Egy ideje a sensor plazmoid nem ment (pedig az lm_sensor működik, a sensors parancs is látja). A tegnapi frissítéssel ez félig meg javult, de most a kdeconnect-et vágta taccsra. Sajnos ez mostanság így változik, jön a frissítés, és nem lehet tudni, hogy éppen mit tesz taccsra. Érdekes ez Arch alatt nem így van (tudom, hogy teljesen külön akarnak válni), ott minden tökéletesen működik. Nagyon gondolkozom a váltáson.
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Egy éve próbáltam a rendszert.
Azóta mi változott? -
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1885 üzenetére
Nos, meg van a különbség a su és a sudo között. A su egyből felhasználót vált, és az ő beállításait használja, ellenben a sudo csak felhasználó jogait adja. Az s kapcsoló meg azért kell, hogy ne keljen minden egyes parancs előtt a sudo-t megadni. Erre úgy jöttem rá, hogy a fiókomhoz a zsh shell van megadva. A su-val bash-ra váltott.
A Chakra alapból be teszi sudoers fájlba a bejegyzést, az Arch viszont nem, az Ubuntu-nál meg csoporthoz van kötve (legalábbis a 12.04-nél).
Amúgy az elfelejtettem írni, hogy Ubuntu szerveren szoktam hozzá.
Nem nagyon foglalkozok már a grafikás gonddal, az Arch felé kacsingatok. Kezd sok lenni a 64 bites rendszer a gépnek, no meg a programok elérhetetlensége, működése (ami eddig hibátlanul ment, most nem megy). No persze Arch alatt megy, még 64 bites alatt is. Valahogy az az érzésem, mint az Ubuntu-nál, vissza fele fejlődnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még mindig nem értem miként működhet ez így. Ha nincs KDE wallet, akkor nem tárol jelszót, plain textben sem. Ha van vallett és nincs bepipálva amit korábban mondtam, akkor minden wifi kapcsolódáskor kéri a jelszavamat, mert a wifi jelszót a kwalletben tárolja.
Amúgy ez a háttér kulturált, de az utolsó iso alapértelmezett háttere az borzalmas.
ztsoft: Ubuntuval kezdtem anno, de érdekes módon soha nem láttam még ezt a megoldást. Debian alatt meg nincs is alapból sudo joga a felhasználónak.
A grafikára nem tudok mit mondani, valami HW-s probléma lehet. Kellene jelezned a Chakra fórumában.
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1882 üzenetére
Nem. Még Ubuntu-s korszakból marad meg a szokás. Egyébként a help szerint van egy kis eltérés köztük.
su:
Change the effective user ID and group ID to that of <user>.
A mere - implies -l. If <user> is not given, root is assumed.
-s, --shell <shell> run <shell> if /etc/shells allows itsudo:
sudo - execute a command as another user
-s, --shell run shell as the target user; a command may also be specifiedMás. Valamit nagyon el csesztek a Xorg-on! A böngészőben görgetés közben többször hullámosodik a kép. Pedig ezért tetszett meg a Chakra, a próbált disztrók közül ez volt az egyetlen, amin nem volt ilyen, nagy csalódás!
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
-
whbear
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1882 üzenetére
Az a lényeg, hogy nekem sem jegyezte meg a jelszót.Viszont a KDE Valletet nem akartam bekapcsolni. Nálam úgy jó, hogy rákattintok a wifi ikonra az óra mellett a tálcán, ott a felugró ablakban jobb fent villáskulcs ikon, aztán a kapcsolat kijelölése után Edit, majd a wireless security fülön beírom a jelszót. Így működött Fedorán is és Rosa/OpenMandriva alatt is.
Nozero kollega húzta le az Elarunt, de szerintem az esti témához jól megy. És nem is vagyok más
Szerk: Vagy neked az a gondod, hogy nem csatlakozik automatikusan ha hatókörön belül van?
-
ztsoft
őstag
Egy kis érdekesség, ma a terminálba root ként átlépve (sudo -s) a következő üzenet fogadott még a jelszó bekérése előtt:
We trust you have received the usual lecture from the local System
Administrator. It usually boils down to these three things:
#1) Respect the privacy of others.
#2) Think before you type.
#3) With great power comes great responsibility. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, igazad lehet.
A KDE-t még nem próbáltam meg eddig átalakítani azon túl, hogy le szoktam kapcsolni a nepomukot. Most igazából a kwallettel kellene valamit kezdenem, hogy ne kérje a sudo jelszót a wifi aktiválásához. kwallet nélkül meg abszolút nem tárol jelszót a gép...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #1869 üzenetére
Igény a prostitúcióra volna a falunkban!
Az én dolgaim sem jöttek jól össze akkor, valamint nem voltam elégedett úgy általában azzal az isoval. Véleményem szerint hiába rakták ki a nyilvános teszt verziót, ha nem hagytak érdemi időt a hibák jelzésére. Milyen dolog már az, hogy amikor megy a % jelző csík a telepítés alatt, akkor rá lehet nyomni a tovább gombra, ami végül is megöli a telepítést? Argh.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1864 üzenetére
Debian topikban írta valaki, hogy jó ideje testinget használ mindig a legfrissebb programok miatt és sosem volt vele baja. Jessie meg már be van "fagyasztva" szóval stabilitás szempontjából már szerintem itt sincs gond, frissítések meg nem tesznek be (feltéve ha valaki nem viszi túlzásba a repó piszkálást), ez nem LMDE meg full rolling.. Legkésőbb 2015 és jön a jessie. No, de mindegy, nem akarom szétoffolni a topikot a debianommal
Mikor lesz amúgy újabb Chakrás írás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1863 üzenetére
Hátőő, a Jessie még messze van a véglegestől, reméljük a legjobbakat. A testingel is megy egy ideig a disztró, csak aztán jön egy frissítés, ami után vége a dalnak.
KF5-ös teszt iso meg volt már a Chakrából, de tudtommal még sok KDE-s cucc nincs portolva az új rendszerre. Többet erről nem tudok per pillanat.
*Reggel óta fut itt a Chakra, becsuktam a böngészőt, így 520MB körül alakult a ram használat. Ez elég konstans, nem volt ebben növekedés mióta Chakrázom. Csökkenés majd akkor várható, ha a KDE átalakul modulárissá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1862 üzenetére
Már 1-2 hónapja Jessiet használok, ezen 4.11.11 KDE van. Ha ez nem is a legújabb verzió, akkor is nagy előrelépés az eddigi MATE és xfce-hez képest.
Amúgy már a sources.list-ben nem testing, hanem jessie van. Semmilyen stabilitási problémát nem vettem észre, sőt, azon kívül hogy újabbak a progamok és az artwork már 8-as, nincs különbség a wheezy-hez képest.
A nyelvi csomagokat nem néztem, az OS-t mindig angolul szeretem használni, egyedül FF-ban van hunspell és kész.)Látom már van 5-ös KDE is.. Ez bele fog kerülni a Chakrába valamikor, vagy marad egyelőre a 4.14?
Illetve mik a fő különbségek az egyes KDE verziók között, tehát pl most mi van több 4.14-ben a .11-hez képest, funkciók vagy stabilitás stb? A gépigény szokott növekedni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1861 üzenetére
Először megnézném, hogy a CCR-ben van-e, mert ott van sok gtk-s cucc. Aztán ha nincs, akkor az Arch AUR tárolóját nézném meg, mert onnan minimális hozzáértéssel át lehet emelni cuccokat a CCR-be, csak egy regisztráció meg pár perc szabad idő kell hozzá.
Így elsőre passzolom a forrásos kérdést, egy ideje már nem fordult elő, hogy fordítanom kellett volna valamit.
Amúgy a Debian jó alap, csak KDE-vel összehozni annyira nem egyszerű. Alapból még a nyelvi csomag sem része a telepítésnek, így tudnod kell, hogy mit és hol kell keresni. No meg nem frissül (a 6-os Debianban azt a 4.6-os KDE verziót használták végig, amiben nem tudtál energiagazdálkodást állítani, mert összeomlott a systemsettings), nincs rá se backports, se más lehetőség, csak ha bekapcsolod a testing repót, de az visszavonhatatlan és nagy eséllyel vezet a disztró halálához.
Ettől független a melóhelyen nekem is van egy Linuxos gépem, ott én is KDE-s Debiant használok. -
Apollyon
Korrektor
Bocs hogy ezzel ide írok, de mondhatni ez a fő KDE topik
Most raktam fel a Debianomra KDE-t, és nagyon jó. Pozitívan csalódtam benne, szénné lehet customizálni, és RAM-on és tárhelyen kívül nem is eszik többet mint a többi DE, nincs tearing SEHOL ami külön üdvözölendő.
Az hogy Qt alapú, és több GTK programot használok, ebben sem látok problémát.
No de Debiannal én könnyen beszélek, mert a fél net .deb-es telepítőkkel van tele. Az abszolút kezdő topikban a kollega nem válaszolt.. hogy tudnék mondjuk mégis felrakni Chakrára mondjuk egy olyan programot, ami nincs benne az extra repo-ban és mondjuk teszem azt csak forrásból rakhatnám fel, de csak .deb-es telepítője van?
-
válasz
CPT.Pirk #1856 üzenetére
Köszi, kipróbáljuk majd, de mindíg jössz ezekkel a kapcsolókkal!
Most szedtem szét kicsit a gépet, nyoma sincs ilyen kapcsolóknak.
poen volt
Mi az a win?Most Debianon vagy, aha.
(#1857) ztsoft
Köszi, tényleg valami ilyesmit pucováltam itt a MINT- en is!Chakrán még szokatlan keresgélni abba a fura fájlkezelőbe.
Sejtettem egyébként, hogy nem lesz olyan egyszerű csak felrakni az előző verziót, lehet, mire megcsinálom, javítják ezt a font kezelés bugot! -
ztsoft
őstag
válasz
ubyegon2 #1855 üzenetére
Itt találod a beállításokat, sütiket, kiegészítőket, egyéb fájlokat a Firefox-hoz ~/.mozilla/firefox (~ = saját mappa) ezen belül van egy mappa "xxxxxxxx.default" névvel (az x-ek változó karaktereket jelölnek). Ezen belül van egy prefs.js nevű fájl, ha minden igaz, ez tartalmazza a beállításokat.
Próbáld meg átnevezni a .mozilla mappát, a Firefox úgyis létrehoz egy újat alap beállításokkal.
-
válasz
CPT.Pirk #1854 üzenetére
Lehet, de nem találok ilyen kapcsolót a gépen!
Most leszedtem octopival FF- t és úgy telepítette is a régebbit, de minden ugyanaz, még szinkronizálás se kell, ugyanaz az oldal jött be, amivel bezártam törlés előtt, így valahol kéne lenni valami profilnak, amit nem töröltem.
Eltünt a magyar nyelv is, bár ennek sok jelentősége nincs. Van tipped, melyik mappákban lehetnek beállítással kapcsolatos FF fájlok?
-
válasz
CPT.Pirk #1852 üzenetére
Mert az olyan szimpi volt!
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
figyelmeztetés: visszatérés egy régebbi firefox-kde verzióhoz (34.0.5-1 => 33.0.3-1)
függőségek feloldása...
belső ütközések keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: firefox-i18n-hu: igényli a következőt: firefox-kde=34.0.5Kezd tetszeni a dolog!
másik FF csomagra:
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U /media/EzAz/firefox-i18n-hu-33.0.3-1-any.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
figyelmeztetés: visszatérés egy régebbi firefox-i18n-hu verzióhoz (34.0.5-1 => 33.0.3-1)
függőségek feloldása...
figyelmeztetés: nem sikerült a(z) "firefox-i18n-hu" csomag "firefox-kde=33.0.3" függőségét feloldani
:: Az alábbi csomagot nem lehet telepíteni feloldhatatlan függőségek miatt:
firefox-i18n-hu:: Mellőzzük a fenti csomag telepítését ennél a frissítésnél? [i/N]
-
válasz
ubyegon2 #1850 üzenetére
sudo pacman -U full/var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
sudo pacman -U full /var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
Azért az első verzió csak szopatott egy kicsit, mire rájöttem, hogy kell egy space!
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U full /var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
hiba: 'full': nem található vagy nem olvasható a csomag
figyelmeztetés: visszatérés egy régebbi firefox-kde verzióhoz (34.0.5-1 => 33.0.3-1)
[ubyegon@ubychakra ~]$Két utolsó sor is elég érdekes! Nem is csinál semmit.
-
válasz
CPT.Pirk #1846 üzenetére
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U full/path/to/var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
hiba: 'full/path/to/var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz': nem található vagy nem olvasható a csomagKöszi, ott a csomag, de ott is szeretne maradni!
Ez a mesa-ati dolog eszembe juttatta, hogy tiszta haszon a fejlesztőknek, hogy nálam mindíg van valami!
Azért az, hogy a FF is szivat két disztrón is és csak engem, az már kezd idegesíteni.
(#1847) ztsoft
Neked is köszi, mint látod fentebb, megvan maga a csomag, csak telepíteni nem tudom. Itt. MINT- en már tudom. Most pont ez a hajszál billent vissza, pedig már kezdtem rábeszélni magam a Chakrára.
Mindegy, fel nem adom. még próbálkozom valamikor, de most már fáj a szemem ezektől a fontoktól és még azt se mondhatom, hogy dejavu- m van, mert pont az nincs, csak ez a pengeéles font. -
ztsoft
őstag
válasz
ubyegon2 #1845 üzenetére
A tárolóban bent van a 33.0-1 Firefox [link] kézzel le tudod tölteni, majd telepíteni, zárolni. A nyelvi csomagok is fent vannak hozzá.
Nem tudom a kde-gtk-config csomag fent van-e? Ezzel lehet a GTK-s alkalmazások kinézetét állítgatni. Plusz ajánlom még a oxygen-gtk-icons, oxygen-gtk2, oxygen-gtk3 csomagokat (ikon készlet és GTK téma). Ha ez megvan, akkor a Rendszerbeállítások->Az alkalmazások megjelenése->GTK, itt GTK2, GTK3 téma oxygen-gtk, ikon téma oxygen, a többit rád bízom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #1845 üzenetére
Nézd meg a var/cache/pacman/pkg/ alatt, hogy van-e még ott korábbi Firefox csomag. Ha igen, akkor:
sudo pacman -U full/path/to/filename
sudo pacman -Syu --ignore firefox...valamifelrakja és megakadályozza, hogy a pacman frissítse. Ha nincs a fenti helyen, akkor még ki kell találni, honnan szedjük elő a korábbi csomagot. Bár nem tudom min múlik ez a font dolog, nálam FF34 alatt is jól működik.
Egyébként jeleztem a srácoknak az ati-dri problémát, az az igazság hogy ezt elrontották, de köszönik és javítják, a news-t is frissítik ezzel kapcsolatban.
Szóval már csak a mesa-dri lib32-mesa-dri csomagok kellenek. -
Be szoktam itt állítani dejavu fontokat én is, de FF frissítés után állíthatok én ott bármit, van az oldal sajátja és valami serif, ha én állítok be bármit.
MINT- en már töröltem Firefoxot és egy régebbi használok, nem tudom Chakrán hogyan tudom megoldani tar gz2 kitömörítésével!? -
ztsoft
őstag
válasz
ubyegon2 #1843 üzenetére
"be tudom- e állítani állandóra" asztalon jobb egér gomb katt, majd "Beállítások - Alapértelmezett asztal"
"FF nálad fut? Nincsenek font problémák?" igen, fut, nincs font gondom, kezdésnek át állítottam, most a frissítés után ez maradt (kép). Nekem a rendszerbeállításoknál mindenhol Ubuntu 10 font van beállítva (mononak Ubuntu Mono 10), a GTK -nál is.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #1839 üzenetére
Köszi a segítséget! Ezúgy látszik bejött : Lecseréli ati-dri-t erre: platform/mesa-dri? [I/n] i
Pillanatok alatt rebootolt és netkapcs is volt minden különösebb jelszó kérése nélkül!
Még a háttérkép eltünésének kell utána néznem!De jó, a Firefox betűbeállítása ugyanúgy elszaródott, mint a MINT FF frissítésekor!
-
válasz
ubyegon2 #1838 üzenetére
Ez tetszik, körkörös függőséget észlelt! Miket tud ez a Chakra!
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) baloo4 csomag saját libbaloo4 függősége előtt lesz telepítve
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) baloo4-akonadi csomag saját libbaloo4 függősége előtt lesz telepítve -
válasz
ubyegon2 #1837 üzenetére
figyelmeztetés: a(z) ati-dri-10.2.6-2 naprakész -- újratelepítés
függőségek feloldása...
figyelmeztetés: 'ati-dri' kihagyása, mert ütközik a következővel: 'mesa-dri'
:: A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymással. Eltávolítja a(z) ati-dri csomagot? [i/N]Ebből is jól látszik, hogy eddig fenn volt és nem ütközött, most meg ütközne!
Nincs más hátra, lecseréljük!
Lecseréli ati-dri-t erre: platform/mesa-dri? [I/n] i -
válasz
CPT.Pirk #1836 üzenetére
mesa-dri nincs telepítve, csak a mesa, ati-dri viszont telepítve van!
: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli ati-dri-t erre: platform/mesa-dri? [I/n] n
:: Lecseréli baloo-t erre: desktop/libbaloo4? [I/n] n
:: Lecseréli glamor-egl-t erre: platform/xorg-server? [I/n] n
:: Lecseréli kactivities-t erre: desktop/libkactivities4? [I/n] n
:: Lecseréli polkit-qt-t erre: platform/polkit-qt4? [I/n] n
függőségek feloldása...
:: A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymással. Eltávolítja a(z) ati-dri csomagot? [i/N] n
hiba: feloldhatatlan csomagütközéseket találtam
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (ütköző függőségek)
:: A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymássalEz el akarja távolíttatni velem az ati-drit- t, de akkor nem lesz semmilyen *dri fenn és megint jön a black srceen, mint anno!
Felrakom inkább a mesa-dri- t, hogy ne tudjon megszivatni.
update
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
mesa-dri-10.3.4-1-x... 3,2 MiB 1294K/s 00:03 [######################] 100%
(1/1) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [######################] 100%
(1/1) csomagok integritásának ellenőrzése [######################] 100%
(1/1) csomagfájlok betöltése [######################] 100%
(1/1) fájlütközések vizsgálata [######################] 100%
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (ütköző fájlok)
mesa-dri: /etc/drirc létezik a fájlrendszerben
mesa-dri: /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so létezik a fájlrendszerben
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Hát ez nem sikerült!
Most azon vagyok, hogySzerinted mit csináljak?
Még jó, hogy megyek melózni, de este ráfekszek.
-
válasz
CPT.Pirk #1833 üzenetére
"Egyébként az ati-dri akkor kell ha a nyílt drivert használod a radeonhoz, a mesa-dri meg akkor, ha a zártat. Nem tudom miként lehet nálad mindkettő egyszerre. Szedd le azt, amelyiket nem használod."
Telepítéskor nyílt lett kijelölve, akkor a mesa jön le! Elég idegesítő ilyenkor, hogy a MINT- en használt terminal parancsokat akarom beírni!
Octopiból próbálom és azt írja, hogy 445 csomag lesz eltávolítva
Így érdekes lesz!
E szerint az ati-dri a mesa?
-
Pista0001
addikt
Szasztok. VLC-t használok elsősorban filmnézésre, néha csak úgy bezáródik. Jellemzően .avi rövidfilmek (sorozat epizódok) lejátszása közben produkálja, a forrás USB2.0-ás külső vinyó. Másodlagos lejátszónak a Kaffeine-t telepítettem, sokkal jobb a helyzet, de nagyritkán ez is produkálja. Mi lehet szerintetek? Teljesen random a produkció, ha újraindítom a lejátszást, van hogy ugyanott újra bezáródik, de van hogy gond nélkül megy. Ja, a "nagy" frissítést nem mertem megcsinálni
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1828 üzenetére
Van szabad hely 2.8 GB. Ez a hiba a videokártyára vonatkozott! Itt a többi, ahonnan ezt kiemeltem:
[ 42.531] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 42.531] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 42.531] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 45.923] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 45.923] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 45.923] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 50.514] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 50.514] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 50.514] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 67.043] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 67.043] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 67.043] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 18522.595] (EE) intel(0): Failed to submit batch buffer, expect rendering corruption: No space left on device.
(II) UnloadModule: "synaptics"A következő sor a kikapcsolásról szól. Amúgy mi köze a Xorg-nak a partícióhoz? Olyan mintha a videó memória fogyott volna el (osztott 256 MB). 3 GB RAM van a gépbe. A frissítés előtt miért nem csinálta? Ugyan ennyi szabad hely volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"No space left on device." - elfogyott a hely a rendszer partíción?
Add ki a df -h parancsot, és nézd meg a foglaltságot. Kapásból helyet felszabadítani így tudsz:
sudo pacman -Scc, ez törli a letöltött de már felesleges frissítési csomagokat. Aztán csinálj egy restartot. -
ztsoft
őstag
Ismét egy hiba ütötte fel a fejét, azaz egy idő után, ha meg nyitok egy alkalmazást csak az ablak keret jelenik meg fekete belsővel. A jobb gombos menü is tiszta fekete. Próbáltam képernyő képet csinálni, (nagyon nehéz úgy, hogy tiszta fekete az ablak, még tippek sem jelenek meg) nem sikerült. Újra indítás után átnéztem a logokat, csak a Xorg.log-ban találtam egy sor bejegyzést:
[ 18522.595] (EE) intel(0): Failed to submit batch buffer, expect rendering corruption: No space left on device.
A következő sor már a kikapcsolásról szól. Ennyi.
Ez a hiba az utolsó nagy frissítés óta van, de érdekes módon nem minden nap jelentkezik. Van erre valami ötletetek, hogy mi lehet ez?
-
bob.zxr
Bizonytalanítsatok már még jobban el!
Van olyan az enyimben is? -
BoB
veterán
Az MBR tartalmazza a partíciós táblát (vagyis a partíciós tábla az MBR része ezért nem kell külön kiírni).
Helyesen amit írtál:
A bootstrap törlése MBR-ből:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1A bootstrap és partíciós tábla törlése (teljes MBR törlés)
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 -
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #1813 üzenetére
Nem tudom, a dd-t még túl sokszor nem használtam, de mindig ott volt a bs. A penedre win alatt engedd rá ezt a programot: [link]
Ez az egyetlen program, amivel helyre tudom állítani a pendrivejaimat, miután pl.. a suse studio megírja őket és fizikailag több partíció jön létre, de ez után egyik oprendszer alatt sincs eszköz a rendes helyreállításra. Win elér az egyik partíciót, Linux a másikat, ha bedugom a pent akkor meg két eszköznek látszik amiből az egyik elérhetetlen.
Na ezt is megoldja a linkelt progi. -
Brogyi
őstag
dd A man dd -re még a solaris is ad segítséget. Esetleg googli.
dd if=/dev/zero of=/nasi/joe/ddfile2
Balról jobbra. Forrás balodalt. Cél jobboldalt.
if=/asztal/lemez.iso of=/sdb
"sdb" a cerkád.
sudo fdisk -l
Megmondja a cerkád nevét. Légy bátor, és probálkozz!
Persze ezt még lehet cifrázni, de ez az alap. -
kertsa
senior tag
Terminàlbòl milyen parancssorral tudom pendrivera írni a chakra telepìtőjét?
-
-
Brogyi
őstag
Ebbe az újba miért nem találom a firefox-kde-t? Mit kell beírni?
Az igazi gondom a flash player. A régit már egyszer felkinlódtam. Se Chrom, se a FileZilla-t nem tudom fel rakni.
Régen a ccr-ből felmászott. Most mi a trükk? Köszi. -
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1798 üzenetére
Nekem sikerült ma reggel megcsinálni a frissítést.
Egy kis kiegészítés.
find /lib /lib64 /usr/lib64 /bin /sbin -exec pacman -Qoq -- {} + > /dev/nullMegkeresi a fájlrendszerben (megadott könyvtárakban) maradt régi csomag fájlokat, kernel modulokat. Ezeket simán lehet az rm paranccsal törölni.
pacman -Qqo /bin /sbin /lib /lib64 /usr/lib64 | pacman -Qm -
Kilistázza a telepített csomagokat, amik a megadott könyvtárakba települtek. Ezeket a pacman -R paranccsal el kell távolítani.
A biztonság kedvéért még újra raktam a Grub-ot is, mivel nekem vannak más rendszerek is a gépen.
grub-install /dev/sdx
update-grubMajd reboot. Hiba nélkül ment minden.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Elektromos autók - motorok
- OLED TV topic
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- HiMedia lejátszók
- Parfüm topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mozgásban a Cronos: The New Dawn
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest