- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oh yeah, és csesztek rendesem megcsinálni az extra repó kezelését, tudtam h. így lesz.
Nem hiszem, hogy egy KISS filozófiás disztrónál terminált kelljen nyitni, pacman configot szerkeszteni, csomagot telepíteni majd újraindítani egy Firefox telepítéséért.
Le is írtam a fórumukon a dolgot, de még sok eredményét nem láttam.
-
Apollyon
Korrektor
-
rybank
senior tag
Néha teszek egy utazást ezzel a disztribbel. *buntu után nálam az arch a nyerő. király az atwork, nekem néha bonyolult a kde, de marha jól néz ki. rálesek megint.
-
Brogyi
őstag
Mit kezdjek ezzel az üzenettel, mert az update-et fogja:
függőségek feloldása...
belső ütközések keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: madwifi: igényli a következőt: linux<3.10Köszi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából a KDE-re mondják, hogy hasonlít a Windows megszokott felületére, ami alap kiépítésben igaz is, csak a KDE tetszőlegesen személyre szabható a legapróbb részletekig, a Win felülete meg max külső progikkal.
Még ami Wines jellegű, azok az LXDE-s disztrók, az a felület az XP felületére hajaz, csak az meg nem olyan mint a KDE, hanem elég minimalista, sok minden csak terminálból érhető el.
Igazából a Chakrát szívesen ajánlom kezdőknek is (mert van sok KDE-s disztró, de KDE integrálás terén ők járnak az élen), igazából csak némi angol tudást igényel a news rovatban közölt információk miadd, de én pl. be szoktam írni ide magyarul is, hogy mit kell tenni amikor változik valami. Pont most jött ki új hír, ezzel kapcsolatban pl a lényeg:
=========================================================================
Aktuális hírek:
A következő sudo pacman -Syu előtt legyen eltávolítva a madwifi csomag, mert már nem fejlesztik, a kellő driverek meg átkerültek az új kernelbe. sudo pacman -R madwifi
-
Viktoár
addikt
válasz
CPT.Pirk #789 üzenetére
Rendben,köszi megnézem hogy mire jutok.
A Mint-et is próbáltam feltenni,a telepítés ment a mint a karikacsapás viszont újraindítás után amikor a hdd-ről bootol már nem jön be a rendszer.A töltőképernyő szétesik és úgy is marad.A rendszer betöltődik a háttérben,de csak a töltőképernyőt látom szétesve.
Melyik linuxot ajánlod ami egyszerű és picit hasonlít a windowsra.A telepítésekkel se kelljen sokat bajlódni,netezés,facebook,skype,film,zene lenne a lényeg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A májusi iso-val az a gond, hogy frisset még nem adtak ki de a dolgok haladtak előre, mert félig rolling disztró a Chakra. Az akkori bundle rendszer már megszűnt, leegyszerűsítették a dolgokat, csináltak saját gui-s csomagkezelőt, a bundle csomagokat meg kiszervezték az "extra" repóba, mert ezek GTK-s cuccok, a Chakra meg alapból GTK mentes disztró. Többek közt a flashplugin is ebbe az extra kategóriába került, aminek a bekapcsolásához terminál kell. Mondjuk nem egy nagy műsorszám megtenni. A #782-ben leírtakat ha megcsinálod, akkor megkapsz mindent, ami kell hozzá.
Amúgy őszintén szólva erősen javasolom az Ubuntu és leszármazottai mint pl. a Mint elkerülését. Sajnos népszerűség ellenére stabilitás nem az Ubuntu (Debian testing) vonalon keresendő.
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Feltelepítettem ezt a chakra linuxot,minden szép és jó.Felraktam az opera nevezetű böngészőt mert ezt szoktuk meg az asszonnyal.A gond az hogy a flash playert nem tudom feltenni és sok oldalhoz kellene.
Az opera oldalán azt írja hogy a kicsomagolt fájlból a libflashplayer.so-t másoljam be az opera plugin mappájába és indítsam újra az operát. Ez nem akar működni.
Máshogy is lehetne telepíteni? (Ha igen akkor úgy írjátok le hogy level nullás vagyok linuxból.
)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #784 üzenetére
Tettem egy gyors próbát virtualboxban, de az ottani tapasztalatok nem teljesen mérvadóak...
Az látszik, hogy még apróságokat helyre fognak tenni, de semmi hiba nem volt a telepítés alatt, sőt beépítették a minimalista netinstall lehetőségét is a telepítőbe, választható komponensekkel. A kapudan viszont nem futott le, de már alapból van oktopi pacman frontend, már csak az extra repó kezelését kellene egyszerűbben megoldani. Most ennyire volt időm, majd ha kijön a végleges iso, akkor lesz cikk is.
A bundle manager meg jó ötlet volt, csak mindig bugos volt egy kicsit.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #783 üzenetére
Én még nem rakom fel, egyelőre Manjarozok, amúgy elég király hogy nincs már bundle manager a Chakrában, bár maga a megvalósítás jó volt, de nem tetszett hogy így kihagyja a telepítés menetéből a usert (hát még a Manjaro-n
)
Mikor próbálod ki? Én majd mindenképpen megvárom a stable kiadást. Jah meg rémlik valami, hogy valamelyik linux topikban említetted volna hogy készítesz majd egy új Logoutos írást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az az igazság, hogy megfelelő jogosultsági szinten bármit megtehetsz a terminálban, akár ki is törölheted a root fájlrendszert a működő Linux alatt.
Nó para, most csak egy gyors szövegszerkesztés fog kelleni. Ezt kell beírnod:
sudo nano /etc/pacman.conf
Ez megnyitja a fájlt a nano szövegszerkesztőben, miután megadtad neki a jelszavadat. Elvileg a fájl alján van két ilyen sor:
#[extra]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlistEzek elől vedd ki a # jelet, majd mentsd el a fájlt, azt crtl + o és ctrl + x billentyűkkel tudod. Innen már mehet a kellő csomag telepítése a pacman csomagkezelővel:
sudo pacman -S filesystem-extra
Ha ez felment, csinálj egy újraindítást. Azt követően indítsd el a terminált, és add ki ezt a parancsot:
sudo pacman -Syu
A felmerülő kérdésekre pedig válaszolj igennel. Ez sok cuccot fog letölteni és frissíteni, ez a teljes rendszerfrissítés parancsa terminálban. Ezt követően még ezt a parancsot add ki:
sudo pacman -S octopiEzzel a telepítés után lesz már grafikus csomagkezelőd is és olyan állapotba került a rendszer, mintha most tennéd fel a mindjárt megjelenő iso-t.
*egyéb terminálos okosságokat pedig a kezdő linuxos topic összefoglalójában találsz. Terminált előbb utóbb úgy is fogod valamire használni, mindegy milyen disztród van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nos a helyzet az, hogy analóg kábelen EDID információk kiolvasásával szedi be azt, hogy milyen felbontások érhetőek el. Ez sajnos egy nem tökéletes terület Linuxok alatt, lehet hogy nem is tudunk majd mit kezdeni vele, de azért van egy tippem, hogy merre induljunk el.
Aztán még az lenne a kérdés, hogy a terminálban mennyire vagy járatos. Néhány apróságot át kell szerkeszteni egy fájlban, mert sok minden változott a májusi iso óta, a Chakra meg half rolling disztró. Ha ezt nem szeretnéd, akkor javaslom várd meg az új iso kiadását, most már bármikor megtörténhet.
Lehet a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha kicsit kalapálnál a házon.
-
F.B.I.
veterán
Üdv!
A gyereknek szereztem egy régi kis gépet (HP Compaq dc7600, P4 2,8, 1Gb, ATI HD4350) amire sikeresn felraktam a Chakrát, csak netezésre lesz használva.
A probléma az, hogy egy régi LCD-re van kikötve VGA-ról, mivel a HDMI kimenetbe nem fér bele a kábel (ház probléma) de így csak 1024x768 a felbontás (1360x768-t tud a készülék).
Hogyan tudnám egyszerű módszerrel ezt átállítani ( a vegyél másik hdmi kábelt, most kihagynám)? -
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #773 üzenetére
Igazából nekem mindegy, csak szeretnék jobban elevickélni arch alapokon, majd ha már jobban megy archlinuxot akarok feltolni, tetszik ez a legózós stílus .D Elég sokat olvastam már róla úgyhogy még nem esek neki, KDE-hez amúgy sem ragaszkodom annyira, inkább xfce párti vagyok, csillivilli nem az én világom (bár nincs gondom az eye-candyvel de egy idő után unalmas az is.D). Így emiatt a ChaKDE
amúgy is csak átmeneti lett volna. No de akkor kipróbálom ezt a Manjaro-t, mi baj lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Erősen dolgoznak az új ISO-n. Ha nem várják meg az új artwork elkészültét, akkor hamar megkaphatjuk.
KDE 4.11.1 és 3.10.10-es kernel lesz benne. Részletek ennek a végén: https://groups.google.com/forum/#!topic/chakra-devel/c6SD3rQCkLQ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #766 üzenetére
Nálam is 4GB ram van mindkét gépemben, swapot nem használok. Így böngészővel együtt is mindössze 1.3GB a ram fogyasztás, de volt ez már jóval kevesebb is.
Iscariah: nem tudok sajnos pontosat, de gondolom most azon fognak dolgozni.
-
Shatterstar
aktív tag
A Chakrának pontosan hány gb ram-ra van szüksége ahhoz hogy normálisan működjön? Most bővítettem a gépem 2x2 gb-tal és kedvet kaptam újra ehhez a disztróhoz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #764 üzenetére
Az inteles driverrel semmi gondom nem volt és nincs most sem, T60-on is Chakrát használtam (meg 3 másik disztrót is korábban), az is inteles és ott is minden faszán ment. A T400-on jelenleg is az inteles vga-t használom.
Debianra nem egy hamar fog eljutni a 3.11-es kernel...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #763 üzenetére
Okay értem.
Engem igazából az intel driver nem érdekel, mert csak melegszik tőle még idle is a chipset (winben legalábbis), winben le is van tiltva, szóval csak a diszkrét kártya drivere kell, az átkapcsolható cucc nem biztos hogy szükséges, de ha meg lehet oldani és nem melegszik akkor benne vagyok és támogatom. Még azzal nem próbáltam, de amikor igen, akkor szaggatott rajta FF-szal a böngészés, ezért is inkább a discrete graphics az állandó.
Viszont a hétvégén mindenképpen fel kell pakoljak egy linuxot, mert most csak windóz7 van a gépen. Debian (mi más) fog felmenni, meg lehet megpróbálom az Archot, amitől szerintem a nem létező hajam is eldobom, mert kb egész évben nem linuxoztam és sokat felejtettem. Így hát az érdekelne, hogy ha hagyok a Chakrának helyet, akkor meg lehet oldani hogy egy winyón (persze külön-külön partíción) 4 féle rendszer legyen? A Chakra lenne a 4.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #762 üzenetére
Az AMD dobta az 5000-es széria alatti radeonok támogatását a normál zárt driverből és kiadott egy legacy drivert a régiekhez, ami viszont nem fogja kövezni a xorg verzió fejlődését, így olyan, mintha nem is adtak volna ki semmit rá.
Viszont nó para, mert cserébe meg a 3.11-es kernellel jön nagyon sok újdonság a nyílt radeon driverbe szintén az AMD-től (új energia gazdálkodás, UVD kezelés stb.), az meg már mindjárt itt van.
Én nekem is egy ilyen laptopom van mint neked, csak T400-as, az új kernel megjöttekor megpróbálom megcsinálni majd az átkapcsolható videokártya dolgot.
A kipróbálást egy pár nappal told el, mert hamar lesz új iso, a májusival már túl sokat kellene szöszölni. Viszont mindenképpen a nyílt driveres megoldás lesz a jó neked is, mint nekem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #761 üzenetére
Mi a helyzet a 3XXX mobility szériákkal, érdemes egyáltalán megpróbálni? Még valamikor télen használtam utoljára és akkor asszem nem tudtam felrakni a catalystet bár sajnos hamar feladtam. Most tervezem visszatenni újból, de ha totál halott már a régi gépek (jelen esetben T500) támogatása akkor megpróbálok inkább valami más Arch alapú disztrót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No megkaptuk a KDE 4.11-et.
- Improvements to the Plasma Workspaces: smoother taskbar, smarter battery widget and improved sound mixer.
- Massive improvements in the KDE PIM stack.
- New Python and Javascript plugins for Kate.
- A faster Dolphin.
- New features to the educational applications.
- Nepomuk optimizations.
- The usual bug fixes.Aki a zárt Catalyst driverrel használja a Chakrát, neki lehet gondja az OpenGL Compositinggel, de nálam és havromnál sem jelentkezett semmi gond, 7xxx-es és 6xxxx-os szériás radeon mellett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MichaelSD #757 üzenetére
Ha jól emlékszem, korábban a KDE-s Manjaro kisebb volt, mint a Chakra, de most x64-et nézve a Chakra isoja 1.6G, míg a Manjaroé 2.2G, ami feltételezem egy vastagabb rendszert is eredményez.
Amúgy ha megfejeled a rendszert egy HHD-vel, akkor annyira gyors lesz a Chakra bootolása, hogy már mennének netre a programok, mikor még nem jött létre teljesen a wifi kapcsolat.
Mindössze 20-25 másodperc a teljes boot hhd-vel egy i3-as laptopon, ami eléggé jó.
-
joecontra
addikt
válasz
CPT.Pirk #754 üzenetére
Köszi.
Egyelőre live módban próbáltam ki, de a sebessége elég meggyőző. A KDE miatt azt hittem, hogy akadni fog, de nem. Gördülékeny.Más KDE disztrónál a startup animációt nem szeretem mert általában belefagy (Kubuntu, Arch + KDE). Utóbbi jó is volt, de egy terminál parancs után (UTC idő legyen az alapértelmezett) és reboot után sosem jutott túl a startup animáción. Mindig csíkokra esett a kép.
A Chakra viszont USB-ről szépen indult, tetszik eddig.
Szerk.:
Várom a logout írást majd.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Kis kedvcsináló -> [link].
Üdv,
J -
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #750 üzenetére
PclinuxOs-en például gui-val lehet beállítani, automatikusan fel is rakja és elindítja, ha nincs installálva a samba. Talán még OpenSuse az, ahol alapban van samba installálva. (Lusta vagyok most megnézni)
Hogy valami témába vágó dolgot is írjak, már csak a Teamviewert kell gatyába ráznom. CCR-ben ugye ott van, fel is megy, 1-2 percig ideig el lehet a Chakrás gépet érni, majd nem érzékeli az egeret és a billentyűzetet. Nem áll le. Érdekes módon ugyanez van Manjaro linux alatt is.
-
Koga777
tag
-
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #746 üzenetére
Szia CPT.Pirk!
Köszönöm a segítőkészségedet.
Természetesen csináltam rendszerfrissítést, írtam is, bizonyára elkerülte a fogyelmedet.
Újabb probléma: samba nem akar elindulni.
Nem volt cp /etc/samba/smb.conf, ezért lemásoltam a /etc/samba/smb.conf.default fájlt, majd próbáltam elindítani:
sudo cp /etc/samba/smb.conf.default smb.conf
[gabor@chakra-pc ~]$ sudo systemctl start smbd.service
Job for smbd.service failed. See 'systemctl status smbd.service' and 'journalctl -xn' for details.systemctl status smbd.service
smbd.service - Samba SMB/CIFS server
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/smbd.service; disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since k 2013-08-06 17:38:51 CEST; 3min 13s ago
Process: 856 ExecStart=/usr/sbin/smbd -D (code=exited, status=1/FAILURE)journalctl -xn
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
-- Logs begin at h 2013-08-05 20:07:35 CEST, end at k 2013-08-06 17:38:51 CEST.
aug 06 17:35:52 chakra-pc pulseaudio[594]: [pulseaudio] bluetooth-util.c: org.bl
aug 06 17:35:58 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-source-Intel ICH] alsa-source.c
aug 06 17:35:58 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-source-Intel ICH] alsa-source.c
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Az
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Ez
aug 06 17:36:01 chakra-pc pulseaudio[594]: [alsa-sink-Intel ICH] alsa-sink.c: Az
aug 06 17:37:54 chakra-pc sudo[844]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=
aug 06 17:38:43 chakra-pc sudo[851]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=
aug 06 17:38:51 chakra-pc sudo[853]: gabor : TTY=pts/2 ; PWD=/home/gabor ; USER=Ezekből nem tudtam sok mindent kibogarászni. Googliztam, de nem lettem okosabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, az Arch64 nem jó hozzá, a general Linux kell, ezt az egyik fejlesztöje írta, mert többnyire reflexböl az Archot választja az ember.
A firefox azért nem része alapból a kínálatnak, mert GTK-s progi, a Chakra meg teljesen QT alapú, a gtk-s cuccok a /extra könyvtárba fognak kerülni.
Elég májusig visszaolvasni a news rovatban, akkor jött ki az iso, csak rögtön utána megszûntették a bundle managert, ott volt korábban a Firefox és a hasonló user appok.
Ha még nem csináltál, akkor csinálj egy rendszer frissítést (-Syu), meg azt hiszem egyik repót is engedélyezni kellett a pacman configjában.
Amúgy azt a részt remélem egyértelmûbben fogják megcsinálni az következô iso-ban. -
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #742 üzenetére
A virtualboxban Archlinux 64 van beállítva, de a laptopomra is felraktam pár napja, ott is ugyanez a hiba volt. (Azóta már leszedtem onnan). Lehet, hogy a virtualbox beállítás miatt ilyen? Miért nem teszik bele a fejlesztők alapból az extra repót? Azon gondolkozom, miért kell szenvedni azzal, hogy pacman.conf-ot kell módosítani és filesystem-extra csomagot feltenni? Más disztrókban alapból elérhető a firefox és a chromium, miért kell bonyolítani? Nagyon szimpatikus a Chakra, de ilyen dolgokkal elrontják.
Most a Kapudan nem indul:
kapudan
/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/tools/daemon.py:13: UserWarning: You shouldn't rely on this method, but rather use is_enabled
warnings.warn(message)
/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/tools/daemon.py:13: UserWarning: You shouldn't rely on this method, but rather use is_installed
warnings.warn(message)
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/kapudan", line 245, in <module>
kapudan = Kapudan()
File "/usr/bin/kapudan", line 23, in __init__
self.initializeUI()
File "/usr/bin/kapudan", line 60, in initializeUI
self.createWidgets(self.screens)
File "/usr/bin/kapudan", line 187, in createWidgets
_scr = screen.Widget()
File "/usr/share/kde4/apps/kapudan/kapudan/screens/scrWelcome.py", line 34, in __init__
Widget.desc = str(Widget.desc) % tools.getRelease()
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xf6' in position 1: ordinal not in range(128)(Fel szerettem vonal tenni a Kick-Off-ot.)
-
Koga777
tag
válasz
CPT.Pirk #742 üzenetére
Szia!
A pacman-conf-ban engedélyeztem az extra repot, de a filesystem-extra csomagot nem tettem fel . A news rovatban a filesystem-extra május 4.-i dátummal van, a Chakra-2013.05-Benz pedig május 29, feltételeztem, hogy már belerakták az extra repo dolgait, ennek ellenére nem. Meddig kell visszaolvasni a news-ban? Egészen az elejéig? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Koga777
tag
Sziasztok!
Érdekes hiba, virtualboxban és normál installnál is előfordul:
Felraktam, frissítettem, sudo pacman -S firefox. Oké, indítanám a firefoxot. Lancelotban nincs! Terminálban bepötyögöm: firefox, semmi. Újraindítás után legalább terminálból elindul, menüben továbbra sincs. Kézzel kell a menübe beraknom? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No kijött az új hír, a KDE4.11-el együtt jön majd az új iso, a tervezett dátum 08.14, már nincs is messze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hopp mégsem, benéztem egy posztot. Nem tudom mikor lesz új iso.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, a testing repót elvileg be kell írni kézzel.
A témákra továbbra is ott van a kapudan program a menüben. No meg ott van a rendszerbeállításokban a megjelenés menü is.
A betűmérethez meg írd be a k menü keresőjébe, hogy "betűtípusok", ott van minden.
A magyarításra meg kérdezz rá náluk a fórumban, ahogy írták is.
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #736 üzenetére
És a testing repo-t külön be kell írni, vagy az unstable lenne az csak azt is ki kell kommentelni?
Továbbá hogyan lehetne még jobban magyarítani és továbbra sem találom az élsimítás és betűk dpi beállításának a helyét. Kifolyik a szemem ilyen apró betűk mellettMeg aztán a témázást hol lehet változtatni? Mert első indtáskor lehetett a témák közt választani, de ez most olyan lett, hogy fehér alapon világoskékkel kell írnom ebben a szövegbevitelben is a ph fórumon
De sehol nem találom azokat a témákat így telepítés után hol lehet megváltoztatni. -
chab7
addikt
Hűha, jó régi itt az utolsó hsz. Na majd én most megmozgatom kicsit a topicot
Innen folytatva az eszmecserét, friss telepítés, minden magyarra állítva, pacman -Syu lefuttatva, mégis fele magyar fele angol a rendszer, ráadásul a telepítés során becsatolt adat partíción is ilyenek a mappák : Letöltések
És a megynyitott txt fájlokban is ilyenek az ékezetes szavak -
BeeNiTTo
tag
A bundle-manager-t nekem kell telepíteni? mert sehol nem találom
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem vagyok Chakra fejlesztő, pár szóban megemlítettem mit olvastam a news részben. Ma délben meg telóról toltam munkaidőben, szóval...
Lényeg:
ezek nem kellenek, töröld őket:
/extra
/extra/etc
/extra/bin
/extra/lib
/extra/usr
/extra/optTedd vissza a #-t az unstabil elé.
"Basically the easier way is enabling the extra repository at /etc/pacman.conf by adding it in the end, above unstable. You also need to enable the testing repository, which should be added above all others. Then run"
A leírtak szerint kell a testing repó is neki, meg az unstabil fölé kellene tenni az extra bejegyzését, de tapasztalataim szerint a testing nélkül, a fájl alján is tökéletesen működik.
-
Brogyi
őstag
válasz
CPT.Pirk #723 üzenetére
Most már leírom nekem, hogy indult be, mert azért nem olyan egyértelmű ahogy látom.
Létrehoztam a következő dir-eket.
/extra
/extra/etc
/extra/bin
/extra/lib
/extra/usr
/extra/opt
Az /etc/pacman.conf-ban a következő dolgot írtam be, és engedélyetem:
[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist# kivettem az unstable rész elöl, és persze az alatta levő sort is engedélyeztem.
Restart és ennyi.
Miért nem lehet így leírni? Miért kell ilyen béna félrevezető sorokat írni mint a
következő:
sudo pacman -Sy filesystem-extra
Filezilla-val tesztelve, működik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No új fejlemények vannak, ezen túl nem lesz többet bundle system, a bundle csomagok egy része átkerül az [extra] tárolóba és onnan a pacmannel lehet telepíteni, frissíteni csomagokat. A maradék és egyéb bundle csomagok a későbbiekben várhatóak.
Lényegében be kell tenni az /etc/pacman.conf fájlba az extra tárolót, majd pedig fel kell rakni a filesystem-extra csomagot, majd nyomni kell egy újraindítást. Részletek itt: [link]
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Tök érdekes problémám akadt, amit azért ideírok, mert szerintem ez inkább linuxos "probléma". A gond az, hogy beállítottam statikus IP-t a gépemnek mégis a hálózaton 2 IP címként jelenik meg. Szóval van egy statikus IP-je és egy DHCP tartományban kiosztott IP cím. Ez miért van?
A routeremben nincs lefoglalva neki cím...
Illetve letiltottam minden icmp csomagot, az egész icmp protokollt mégis egy sima nmap ping sweepsével simán feltérképezem a portokat, IP címét vagyis most jelenleg IP címeit.. Hogy tudom elrejteni a hálózaton a kis "szerveremet", hogy egy nmap, vagy valamilyen más feltérképező program ne találjon rá simán?
-
fityere
senior tag
válasz
CPT.Pirk #708 üzenetére
Köszönöm.
Most egy ilyen akadályba ütköztem
"figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) lib32-gcc-libs csomag saját gcc-libs-multilib függősége előtt lesz telepítve
belső ütközések keresése...
:: A(z) gcc-libs-multilib és a(z) gcc-libs ütközik egymással. Eltávolítja a(z) gcc-libs csomagot? [i/N]
hiba: feloldhatatlan csomagütközéseket találtam
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (ütköző függőségek)
:: A(z) gcc-libs-multilib és a(z) gcc-libs ütközik egymással
Installation failed.
" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az okát nem tudom, de másnál sem menti, szerintem driver szinten van probléma, de van rá megoldás.
Állítsd be a scalinget, aztán add ki ezt a parancsot, és meg fogja jegyezni:
sudo aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf
Szerk: akkor 100%, hogy elment a neted, mikor a csomag adatbázist akarta frissíteni. A -Syy csinált egy erőltetett csomag adatbázis frissítést.
-
Dell XPS
veterán
Sziasztok!
Felszeretném tenni a Chakra disztrót egy régebbi laptopra, a processzor: P4 2.8GHz 32bit. Ez a gond, ezért nem települ?
Köszönöm előre is!
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Netfone
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Óvodások homokozója
- Tőzsde és gazdaság
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Házimozi belépő szinten
- Elemlámpa, zseblámpa
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (1db , utolsó ... aki kapja ...)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest