Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- bambano: Bambanő háza tája
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Most nem tudom megnézni, mert otthoni gép, de egyébként a cégesre is fel szeretném telepíteni, uh lehet, hogy lesz info. Netem nincs valszeg, mert a pacman -syu hibával leáll (nincs könyvtá, xyz nem elérhető). Igen, itt megáll a betöltés, konzolok vannak (alt+Fx), ezt a hibakód keresést még megpróbálom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation
üzenetére
Nézem ezt is, csak így nulla infóból nekem se mond semmit a dolog.
Ezen a ponton meg is áll a betöltés?
journalctl-nél szerintem meg tudod nézni külön, hogy van-e hiba, ez elvileg csak az error, vagy magasabb szintű hiba üzeneteket tolja ki:
journalctl -p err -bHa van valami kimenete, akkor egy fényképet küldhetsz róla.
Am. rescue alatt nincs neted? Mert ha igen, esetleg tolhatsz egy pacman -Syu rendszer frissítést.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Hello Kapitány!
Remélem nézed ezt a topicot is. Azóta csak most tettem fel a chakrát, de sajnos nem indul. Ezt kapom:
Sima és fallback initramfs indításnál van ez. Rescue elindul, bejelentkezek, de nem tudom mit csináljak. Journalctl logot átnéztem, de nekem nem mond semmit, beilleszteni meg nem tudom ide.
Van valami ötleted?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation
üzenetére
Utána viszont majd a partíció szerkesztőből tudod Linux alatt helyreállítani a pendriveot (formázni), ezen ne lepődj meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation
üzenetére
Ja, hogy ez a pendriveról bootolás. Az a gond, hogy iso módban írtad ki. Váltsd át DD módra a rufusban és akkor jó lesz. Az iso mód nem jó minden disztróhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation
üzenetére
Mire formáztad a root partíciót? FS is vfat, ami nem stimmel mert ez szerint fat32.
Partíció kiválasztásakor formázd le Ext4-re.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Hello Kaptiány!
Telepíteném a chakrat, de sehogy se akarja. Ezt a hibaüzenetet kapom minden beállítással:
Se kisebb felbontás, se safe mód, se no local apic, a no acpi-ra más hibaüzenet, de úgy sem megy. nincs még valami tipped? Rufussal írtam ki a telepítőt, elvileg az jó, de lehet, h mégegyszer kiírom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dell XPS
üzenetére
Egyébként azt tudom elképzelni, hogy a bios update megváltoztatta merevlemezek valamilyen csatolási paraméterét amitől megváltozott az UUID-jük, ami miatt a grub végül nem talált rá a partíciókra. De hogy aztán konkrétan mi lehetett...

Még csak közelítőleg se találkoztam hasonló esettel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dell XPS
üzenetére
Most per pillanat nem tudom megnézni, de azt hiszem írja a velcome ablak mikor bebootolsz, hogy mik a jelszavak.
Véletlen kisbetű - nagybetű probléma nem volt? Én határozottan úgy emlékszem, hogy "live" a jelszó a sudohoz, a roothoz meg root.
Esetleg próbáld meg az
su -
parancsot a "root" jelszóval. -
Dell XPS
veterán
Sziasztok!
Bios frissítés után eltünt a grub. Hogyan és milyen paranccsal tudom javítani, helyreállítani ? Win10 és Chakra OS van a meghajtón.
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda - helyes parancs lenne? Live Chakra jelszót kér ?
-
-
Dell XPS
veterán
Sziasztok!
Négy év után újra Chakra.
Hogyan tudom megváltoztatni a billentyűzet kiosztását? Rendszerbeállítások alatt nem változik hiába módosítom. X, Y van felcserélve, ill nincs hosszú í, csak altgr J -vel.Köszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem megy a Steam AMD vagy nVidia kártyával, valószínűleg mesa bug került elő, ami nem derült ki a tesztelés alatt. Szóval ne lepődjön meg senki, ha belefut ebbe, keressük az okot...
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Korábban néztem még ezt, csak nem akartam duplázni.
Rendszeresen frissítettem, legutóbb pár hete. Poppler-qt5 van fent, nem tudom, mit kavar az a 4-esSzerk.: Korábban próbáltam eltávolítani egyesével, amik akadtak mindig volt valami függőség, ami bekavart. Így együtt a kettőt lekapta zokszó nélkül, megy a frissítés. Viszont terminálban, nem konzol felületen, remélem nem lesz nagy galiba...
Friss telepítésre azt használom, ami épp kéznél van
Nem felhasználásra, csak próbára szánt telepítês volt, csak ráeresztettem egy frissítést. Sajnos már nincs is fent azon a gépen, pedig kíváncsi vagyok, hogy lefutna-e. Elvileg nem lenne különbség a frissítés után, ugye? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pista0001
üzenetére
Kicsit régi a telepítés? Egyáltalán már KDE5-ös?

A QT4-es csomagokat már régen dobták a repókból, mikor bejött a KDE5.Nézd meg így:
sudo pacman -R kfilemetadata4 poppler-qt4
sudo pacman -S kfilemetada poppler-qt5
sudo pacman -SyuHa esetleg a második lépéssel van valami gáz, akkor azt hagyd ki és próbáld egyből az upgradet. Bár ha ez a telepítés olyan régi mint gondolom, akkor nem is biztos, hogy meg tudjuk csinálni a frissítést.
*friss telepítésre meg a 2017.10-es Goedel iso-t kellene használnod, különben csak szívatod magad.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo
üzenetére
Nem rég jelentették be, hogy a KDE mint olyan is képes lesz flatpak dolgokat felrakni, a Discover segítségével.
Maga a flatpak támogatás jelenleg nincs benne a Chakrában. CCR-ben van flatpak csomag, de nem biztos, hogy fel tudod rakni. Januárban dobtam fel ezt a flatpak témát, azóta zajlik beszélgetés róla.
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Chakra-ban van flatpack támogatás? -
azozo
senior tag
Hát jó lenne egy friss iso ,hogy egyszerűbb legyen

-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Jujj ezt most hogy tudom visszacsinálni?
rsync -av --delete-after rsync.chakralinux.org::releases chakra
Ez most nálam csinál mirrort? Nincs is annyi helyem!
Ezt a sok isot honnan kell malyd kitörölni?receiving file list ... done
created directory chakra
./
chakra-2011.09-edn-i686.iso
chakra-2011.09-edn-x86_64.iso
chakra-2011.11-edn-cd-i686.iso
chakra-2011.11-edn-cd-x86_64.iso
chakra-2011.11-edn-i686.iso
chakra-2011.11-edn-x86_64.iso
chakra-2011.12-edn-cd-i686.iso
chakra-2011.12-edn-cd-x86_64.isoBebootolok mindjárt egy másik distrot és várom a jótanácsokat!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Teljes GCC infrastruktúra váltás miatt a mostani nagy frissítést konzol felületről (Ctrl + alt + F3, oda
sudo pacman -Syuparancsot kiadva) kellene kiadni, mert lehet olyan eset, hogy a grafikus felület lehal a frissítés közben.A GCC 7.3-ra váltás miatt 1300 csomagot fordítottak újra, valamint elérhetővé vállt a KDE 5.12 is, részeként ennek a frissítésnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Már jártam Windows alatt is úgy, hogy az FF nem akart magyar lenni, be kellett állítani egy kucslot az about:config felületén.
Este ránézek, hogy mi van.szerk: megvan.
Az about:configban ezt keresd meg:
general.useragent.localeés tedd át hu-HU -ra, aztán jólesz. https://community.chakralinux.org/t/unable-to-change-language-in-firefox/7154
-
Fenn van a Goedel. Frissítve. Firefox telepítve, firefox i18n hu telepítve , a rendszer mindenütt magyarítva . A róka mégis angol. Miért?
-
<-
-
Damateo
aktív tag
Mi újság mostanság Chakra fronton?
Régen láttam cikket róla. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Karbantartás van a napokban, ezért nem érhető el a CCR.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Gödel aktuális telepítőjének első béta isoja kipróbálható itt: [link]
Ez már tartalmazza a kernel, xorg, glvnd stb. újdonságokat, amik jelenleg a testing tárolóban vannak.
_Dumber_: tapasztalatom szerint semmi különöset. Most nálam kint van a wifi mellett, de minden fasza.
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Ha a system tray hálózati iconon van egy narancs felkiáltójel, azt az álmoskönyv szerint mit jelent?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szia!
Nem, 2GB ram alatt nem érdemes KDE-s disztrót nézni. Meg az Atom proci se igazán combos.
Ilyen kategóriájú gépre az Unicorn-puppy -t tudom javasolni: http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/, azzal száguldani fog és abban egy csomó minden megvan alapból, így kezdőknek is jó.
-
mmdms
addikt
Sziasztok!
Egy toshiba nb100-as netbook vajon megbirkózik ezzel az OS-el? Érdemes megpróbálni? -
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Úgy meg is tette, ez volt nekem is a következő ötletem. Most ez is jól működik.
colomb2: Jogos az észrevétel
Nem tűnik teljesen logikusnak, hogy egy esetileg szinkronizált offline adatbázisból ellenőrzi, hogy naprakészek-e a csomagok, de próbálom észben tartani 
Köszi srácok!

-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
az 54.0-3-as már javított lehet? Az van benne az aktuális frissítésben. Még nem tettem vissza a másik SSD-t, nem tudom, hogy azon hányas van most.
Eszembe jutott még valami. HP 650-es laptopom van, a soha nem volt gondom a hangerő és fényerő gombokkal a kis SSD-n levő rendszeren. A másik fura, a fényerő működik, a hangerő nem. A billentyűzet beállítás okozhat ilyen jelenséget? A kicsin sima generic 101 gombos van beállítva, a speciális fülön a billentyűopciók beállítása nincs bepipálva.
-
azozo
senior tag
Sajnos nekem meg a bejelentkezésnél az avatar nem jelenik meg

-
Pista0001
addikt
Sajnos nem annyira penge az angolom

Újabb bugra leltem viszont. 2 SSD van most a laposhoz, át szeretnék végleg állni a nagyobbra, de szerencsére megtartottam a kisebben a rendszert. Utóbbin még 53-as firefox van, nincs is vele gond, a másikon viszont már 54-es, róla már nem mondható el ugyanez. Új üres lap megnyitására összeomlik, ha linket nyitok meg új lapon, akkor nincs vele gond.
-
Pista0001
addikt
Srácok, fura dolgot produkált imént a chakra. Alvásból ébresztve "rángatózott" kicsit, majd az összes megjelenítési beállítás elszállt a tálcán rögzített alkalmazásokkal együtt. Minden visszaállt alapértelmezettre. Ez most így mi?
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Erőt egészséget, Kapitány!
A hozzászólásod első felére mondjuk azt, hogy megértettem
A másodikra pedig:
Elindult a penről a telepítő, alapból a zárt driveressel indítottam, le is ment a telepítés rendben, aztán bejött a gurbja, ott mindhárom lehetőséget próbáltam, de csak a fenti esemény van. Megpróbálom akkor a nyilttal telepíteni is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation
üzenetére
A kapitány a hídon, csak szerencsétlen csóringernek dolgoznia is kell...

*mesa:
Valóban van friss mesa a [testing] tárolóban, de az tesztelők számára lett létrehozva és bár általában működik, most a friss mesa-t azzal együtt hozták be, hogy meglépték a glvnd-s mesára váltást. Ez azt jelenti, hogy ez után nem kell külön hardver specifikus -libgl csomagokat feltenni, mennek egyszerre és a mesa használja azt, ami kell neki.
A probléma az, hogy az időközben megszűnt AMD Catalyst driver támogatása miatt a [stabil] és a [testing] repókban is 1.17-es, bazi régi Xorg van (hogy menjen velük a Catalyst, amíg ki nem jön az új AMD driver), amivel úgy a gépek harmadánál gond van a glvnd miatt. Per pillanat a [testing] felett lévő [staging] repóban van friss Xorg és az azzal rendbe is jönnek a gondok, de az a repó már abszolút nem arra való, hogy azzal használja valaki a disztrót, oda kerülnek be az új csomagok első feltöltései.Most arra várunk, hogy a [staging] repóból átkerüljenek a Xorg dolgai a [testing] repóba, valószínűleg vele együtt a legújabb mesa is jön majd, onnan meg már hamar el fog jutni a [stabil] ágra. Szerintem ez még a héten meglesz, szóval maradj még a stabil repóknál, ha amúgy tudsz játszani.
*fekete képernyő
úgy érted, hogy bebootoltál a zárt driveres módban, ott volt kép, majd pedig onnan telepítetted és aztán nem volt kép?
Ha igen, akkor javaslom frissen tedd újra a free driverekkel, mert a fentiek miatt ahogy eljut az új mesa / xorg a stabil ágra, azzal együtt dobják is a régi Catalyst drivert örökre. - egyébként ezzel még valószínűleg jobban is jársz. -
Flowtation
őstag
oké, köszi. Kérdezhetek még?
Ha már a Kapitány nincs a hídon...
Abban az esetben mi a teendő ha telepítés után fekete a képernyő, csak egérkurzor van, viszont működik az os, a jelszavamat be tudom írni, látszólag betöltődik minden (változik a kurzor), de csak feketeség van. ctrl-alt-f2-re kapok console-t, de a frissítés nem fut le, valszeg nincs net sem.
Goedel a már ismert laptopommal, lenonvo g585, amd hd7310. A telepítést a zárt driveres módban csináltam, ott ment.
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Testingben nincs is benne mesa, majd a kovetkezo kiadasnal mar benne lesz a stabilban. Kapitany talan tud nyilatkozni hogy az mikor varhato.

-
azozo
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
A test repot engedélyezd a Tárolóknál a beállításoknál.Utána updateld

-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Felraktam a legújabb telepítőből a chakrát, mivel KDE barát vagyok, nagyon szépen fut, minden ment elsőre.Lenne is egy kérdésem:
A nagy kezdő linuxos topicban volt szó, hogy a friss mesa driverhez kell egy tárolót hozzáadni(paulo-miguel féle), jól sejtem, hogy ezt itt chakrán nem tudom megejteni? Mi kell ahhoz, hogy tudjak frissíteni? Vagy lehet,hogy az elérhető legfrisebb van fent?
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7560D]
Display Server: X.Org 1.17.4 drivers: modesetting (unloaded: vesa) Resolution: 1440x900@59.89hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.46.0 / 4.8.6-1-CHAKRA, LLVM 3.9.1)
GLX Version: 3.0 Mesa 13.0.2Köszi!
-
_Dumber_
őstag
-
válasz
_Dumber_
üzenetére
Szerintem ez akár az openbox maradék config fájlok miatt is lehet, a helyedben kipróbálnám a TLP-t, ha van kedved annak a configját belőni, de lehet, hogy alapból is jó lesz.
...................................................................................................................
Nekem meg olyan jelenség jött elő, hogy a Franz auto indulással bejön és a képe befagy arra a képre, amit alatta lát, mintha lefotózta volna és csak kilőni lehet. Eddig jó volt, talán valami frissités adott a pofájának.
Manjaron a Caprine-t raktam fel desktop-messenger helyett, lehet, hogy Chakra-n is ezt kéne használnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_Dumber_
üzenetére
Jó kérdés. Én spec nem tudom megmondani a rendszernek, hogyha lecsukom a laptop fedelét, akkor ne menjen el sleepbe, csak kapcsolja ki a kijelzőt. Másnál is van ez a gond, még nem tudjuk az okát. Annyit látok, hogy az energiakezelő a config fájlt helyesen hozza létre, csak valami nem veszi figyelembe azt a részét.
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Igaz nem Chakra distro ami fut a gépemen, de azért ide fordulok, mert tisztán KDE-hez talán jobban értetek, mint máshol. Rá tudnátok nézni?
Előre is köszi.
[link] -
Ez az új chakra villámgyorsan indu legacyban is!
l -
Végül is a manjarót sikrült EFI dualbootban rágyűrni nagy kalandok és szenvedések árán az asus transformerbookra. Nagyon örülök neki!
De már fenn van a HP250G1-en MBR-en ez a legújabb Chakra quinquebootban mint az egyik linux a négy közül (mert az ötödik a win10) és éppen frissíti a pacman a 655 megabájtját. Remélem jó lesz! Egykoron egyszer már chakráztam. Úgy látom , hogy a böngésző a firefoxról át fog szoktatni a Chrome-szerű böngészőkre.Üdv ... CsI ! -
Asus T101HA transformer bookra (a 4Gigabájt RAM-osra) eddig csak a manjaro linuxot sikerült felvarázsolnom a win10-en kívül. UEFI biosa van. Szépen működött. Az eredeti EFI partíció telepítéskot /boot/efi volt csatolva boot és esp flaggel és a telepítő valamit felpakolt telepítéskor a telepítő médiára az sda-ra. Párszor sikerült elindítani a rendszert a grubmenű második menüpontjából ,de mindig elb@xodik a linux bootolása pár alkalom után . A sudo update-grub meg végleg kiakasztja.
Szóval más linuxot még nem sikerült felrakni rá , de gondolom , hogy ez az új chakra fog működni (ez is arch alapú mint a manjaro). Megpróbálnám tehát a chakrát . Mit csináljak majd az EFI-vel, boot-tal?
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3648, 96% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3366
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
- HIBÁTLAN iPhone XR 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3267, 96% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 M.2 SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Na kiirás/telepítés után jövök.

Hogyan tudom megváltoztatni a billentyűzet kiosztását? Rendszerbeállítások alatt nem változik hiába módosítom. X, Y van felcserélve, ill nincs hosszú í, csak altgr J -vel.

Pár hét gondolom ....

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)