- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
válasz
Szabadsághíd #248 üzenetére
A visszametszéssel és a cserép (valamint a benne levő föld mennyiségével) méretével lehet kordában tartani a kis fák méretét.
-
Szabadsághíd
újonc
Sziasztok, nagy örömömre találtam ezt az oldalt, mert szeretnék egy saját bonsai-fát nevelni. Kaptam egy óriási babot, ami kb 8cm!!! volt, az illető szerint nagyon nehéz belőle bonsait csinálni, de megéri, mert gyönyörű lesz... ez a mag mangóból van. Tehát mangó bonsaiom lenne. Elültettem, és láss csodát 20 nap múlva ki is bújt, de ez a hajtás naponta növekszik
Hogyan lesz ebből nekem mini fám???
, hisz már most van vagy 10 cm, megjelent rajta 3 kis hajtás is, megpróbálom nektek lefényképezni, hogy hogy is néz ki, és felteszem majd nektek ide. Kíváncsi vagyok a véleményetekre!!! Alkalmazkodik majd a cserép nagyságához? Ezért nem fog 5M-esre megnőni, csak 1,5 M-esre? Vagy miért lesz ebből nekem "csak 1,5 méteres fácskám" a lakásomban???
Segítsetek légyszi
-
KonzolKartel
őstag
Igen, pára igényesek. Én is naponta spriccelem a leveleit a fikuszaimnak. Ha alápolcoltál, és nem a táljába rakod a vizet, akkor úgy jó. Szobai bonsaioknál nem nagyon van ilyen. Leveleket szinte folyamatosan hoznia kell. Ha nem látsz rajta rügyeket, akkor az baj is lehet. Levelei, ágai magyon intenzíven tudnak nőni. Nekem a nagy fikuszom, amit fentebb linkeltem, úgy 1-1,5 hónap alatt hozott egy 10-15cm hosszú ágat, ami már kezd fásulni, de még a fásulás előtt kötözővel eltereltem a jó irányba. Én a tiédet majd egy kis öregítés után egy "sziklába" ültetve tudom elképzelni
.
-
Denman
újonc
válasz
KonzolKartel #245 üzenetére
Köszönöm válaszod és a tanácsokat!
Rendben így fogok eljárni, illetve alá raktam egy kis tálban vizet ami folyamatosan párolog, más oldalakon írták, hogy a fikuszok szeretik a párásabb környezetet.
Kb. 2-3 naponta öntözöm, a leveleit is megnedvesítem.
Gondolom majd tavasszal elkezd új leveleket hajtani; nem régen van nálam, elhelyezés után elég sok levelét ledobta, de most úgy néz ki hogy "stabilizálódott".
Milyen gyorsan nő körülbelül?
-
KonzolKartel
őstag
Fiatal, és szerintem Ginseng, vagy talán Benjamina, de a leveli alapján inkább ginsenget mondenék. Mindig tartsd nedvesen a talaját. Amikor már látod, hogy szárad a talaj, akkor áztasd be felforralt, majd utána le hűtött(szoba hőmérsékletűre) vízbe, addig, míg abba nem hagyja a buborékozást.
-
Denman
újonc
Sziasztok!
A páromtól kaptam az alábbi kis fát. Sajnos nem sok infót mellékeltek hozzá, a prospektus szerint 'Ficus'.
Szerintetek milyen fajtájú, korú lehet?
-
zalman90
őstag
ha a cserép alján lévő lyukon jön ki a gyökere az már ugye átültetésre érett ?
-
KonzolKartel
őstag
A nagy ficusom lehullatta nagyon sok levelét, de már abba hagyta, megszokta az új helyét. Kérdés az lenne, hogy a lehullott levelek visszanőnek e. Illetve, ha nem, ha megmetszem az ágakat, ahonnan lehullott, tovább nő, és jönnek az új hajtások?
-
Vigneau
félisten
válasz
zalman90 #240 üzenetére
Amennyire sikerült utánanéznem, csak a mostoha kezelés eredményeképpen válik lombhullatóvá.
-
zalman90
őstag
sziasztok , pár napja vettem 1 bonsai fát , portulacaria fajta
a kérdésem az lenne hogy , hiányzik 1 kicsi a földjéből , csak kaktusz föld van itthon , szerintetek pótolhatom vele ? nagyon kis mennyiségről van szó
-
Vigneau
félisten
Ahogy elnézem, végül jó fajtára tettem le a voksom.
Kíváncsi vagyok, az én két zelkova fácskám mire jut majd. De még élnek és jól tűrik a metszést, átültetést, stb. Rossz szavam nem lehet rájuk.
-
mishubi
tag
válasz
nyuszika0216 #232 üzenetére
Szia és köszönöm a sorokat.
Tudom, hogy magról való szaporítás eléggé idő igényes, de úgy vagyok vele, hogy elférnek itt és úgymond végig kísérnek remélhetőleg... De ha tudok majd veszek olyat ami már formázva van valamennyire.. csak az az igazság, hogy ami számomra megfizethető árban van az nem fog meg.
Tudom, hogy hiába van bonsairól a mag, nem azon múlik, hogy bonsai lesz belőle.Így amúgy is túl egyszerű lenne =D
Nézelődtem, hogy mi az ami tetszene bonsaiként. Jött a vörös juhar, ami viszonylag gyorsan is nő. Csak pont ez nem kelt ki még.:/ De van 2 selyemakác, 2 puszpáng és most nyáron egy lilaakác hajtást szedtem ki a földből ami viszonylag gyorsan nő és nem sínylette meg a cserépbe való átültetést.
Ami még tetszik az a júdásfa.. próbálkoztam magról való szaporítással, de sajnos nem jött össze.
Pedig nagyon megfogott ezen a képen. LINK Nem formailag hanem színvilágot tekintve.
Kitartás az kelleni fog, de tavasszal megpróbálom a yamadorit -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #233 üzenetére
Tény, de meglepő, hogy az Obis felhozatal tőlük jobb volt.
Hiába, nálam a csomagküldés nem jöhet szóba. Más megoldást kellett találnom.
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
KonzolKartel #230 üzenetére
Szia!
Ez nagyon szép példány, de a drótozását eléggé elkapkodták. Sajnos látszik a törzsön a drót nyoma. De gondolom sebkezelővel ápolhatták, különben elpusztult volna. Nagyon szép a formája, és egészségesek e leveli, nagyon vigyázz rá, mert csodaszép nagy bonsaiod lehet belőle. -
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Üdv itt
Hát az az igazság, hogy magból mire igazi bonsai lesz az min. 15-20 év. Ezért Én "bonsai" magról nem is próbálkozom, meg hát amit bonsai mag néven árulnak az sajnos átverés. Ugyanis hiába bonsai fa mag termése, attól még nem lesz abból bonsai ha elülteted. Ha kiülteted szabad földbe ugyan úgy nagyra fog nőni. Próbálj meg tavasszal Yamadorit keresni, az egyedi is. Nekem van már juhar, puszpáng,selyemakác és gyertyán Yamadorim. Az tény, hogy lilaakácot magról ültettem, mert azt csak nagyon fiatal korában lehet alakítani, mert nagyon hamar elfásodik a szára. De sok sikert és kitartást kívánok. Esetleg bonsai fád már van? -
mishubi
tag
Nocsak.. nem is tudtam, hogy ilyen bonsai topic is van.
Érdemes lesz gyakrabban nézelődnöm erre. =DKikelt 2 selyemakác az elültetett magokból és abból szeretnék majd valamit alkotni. Elég szépen növekednek.
Illetve szereztem vörös juhar magokat, de abból eddig nem kelt ki semmi.:/ -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #227 üzenetére
Beugrottam egy Oázis Kertészetbe a mai napon. Nos, még pocsékabbul néztek ki a bonsaiok, mint az Obiban. Elmentem egy virágkereskedő ismerősömhöz és megkértem rá, ha majd beszerzőtúrán lesz, akkor nézzen nekem egy pofás példányt. Meglátjuk, mi sül ki belőle.
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
KonzolKartel #226 üzenetére
Szia!
Jó lenne, ha majd képeket is tudnál feltenni. Mivel lassan jön a telelés, a tápozást csökkenteni kell. Tavasztól a növekedési időszakban két hetente. Az átültetés az év bármely szakában megtörténhet, de a legcélszerűbb tavasszal, egy-két évente, az idősebb fákat ritkábban.A megvásárolt bonsainak sohasem a magassága a lényeg, hanem szép és egészséges legyen. Felesleges az izzó, tedd ablakba de ne fűtőtest közelébe. Viszont ha annyira kevés a fény a lakásban hogy csak izzóval tudod megoldani, akkor igazából nem tudom, mert a mesterséges fény mégsem természetes napfény, és a fotoszintetizáláshoz mégis csak arra van szüksége. De majd utána nézek azért eme kérdésnek is.Ha az átültetéshez megvannak a megfelelő eszközeid, keress videót róla, és egész nyugodtan megtudod csinálni otthon is, egyáltalán nem nehéz. és mindenben Leírnám lépésről lépésre az ültetés menetét, de kicsit hosszadalmas. De ha gondolod, akkor ha kicsit több időm lesz, akkor leírom. De van-e hozzá mindened?
BF3 forever -
nyuszika0216
csendes tag
Hát igen, a borsfáról ez a tény nem nagyon olvasható sehol.
A ficus viszonylag tényleg könnyű bonsai alapanyag.
Ha rászánod magad az Ulmus vásárlásra, semmi képen ne bevásárló központban tedd. Ott nem tudsz kérdezni a fáról semmit, pedig fontos információkat kellene ilyenkor megtudni. Pl. hogy mikor lett átültetve, hány éves, nincs e rajta jin, bonsai vagy prebonsai stb. Ezeket az infókat csakis szaküzletben tudhatod meg. -
KonzolKartel
őstag
Nekem jelenleg két ficus ginsengem van. Az egyiket két éve nem ültettem át, gyanítom, hogy ráférne már. Magam nem merem, tudtok pesten olyan helyet, ahol megcsinálják? Ma vettem az Ikeában egy másik ficust, bár ez marha nagy, nem találom a helyét egyelőre. Adtam neki egy kis tápos vizet, hátha nem dobja le a jelenlegi leveleit. Délutáni órákban kapja a fényt, de akkor sem túl sokat, így mesterséges fènnyel szeretném táplálni. Mekkora led izzó kéne? Ùgy 60-70 centis a fa, holnap meg mérem.
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #224 üzenetére
Szia!
A csuda gondolta volna, hogy lombhullató. Ezt eddig nem vettem észre az írásokban...
A kínai szil tetszik, csak amiket eddig láttam, azok olyanok voltak, mint egy törzsön álló szinte átláthatatlan sövény. Ennek ennyire sűrűnek kell lennie? Elég fura, meg kell hagyni... A dugványozást olvastam korábban, meg azt, hogy számomra szinte elpusztíthatatlannak tűnik. Annyira nem kényes, ahogy olvasgattam.
Viszont amiket én kezdtem el, azokban nagyon bízom. Elég strapabírónak látszik a ficus benjamina. És még jól is lehet tekergetni.
Vigi
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
A Borsfa lombhullató és hát ősz vanNe aggódj nem lesz baja, bár az átültetést nem kellett volna most ősszel. De talán így is áttelel, hogy meg lett bolygatva.
Az Ulmus Parvifolia (Kínai szil):
Télen tartható fűtött szobában, max 20 fokon, világos, napos helyen. Ha hullatja a lombját, akkor valami nincs rendben a tartásával, többnyire az alacsony páratartalmat jelenti. Ilyenkor, mielőtt megkopaszodna, tegyük be egy üvegházba, akváriumedény, vagy fólia alá. Alul egy kavicsréteg, vízzel feltöltve, azon a tál úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Jól be kell fedni, zárni. Hetente kétszer ki kell nyitni, megnézni kell-e víz, ha igen akkor egy kis vizet adjunk neki. Jobban kedveli, ha hidegen (fagymentes helyen) teleltetjük, ilyenkor nem kell neki fény. Szabadban tartjuk amíg a levelei megsárgulnak, lehullanak.
Ezután fagymentes helyre tegyük, néha ellenőrizni, hogy kell-e öntözni. Kényes a kiszáradásra, ilyenkor lehullatja lombját, de rendszerint újra kihajt. A kereskedelemben kapható fák legtöbbször igen kicsi tálban vannak, ezeket a kánikulai időben esetleg naponta többször is kell öntözni. Ajánlatos nagyobb tálba
átültetni, 15 cm-nél kisebb tálban csak gyakorlottak tudják megtartani. Rendszeresen permetezzük állott vízzel, különösen télen szobában, és a nyáron meleg időben.Tápanyag-utánpótlás tavasszal hetente, majd kéthetenként a nyár végéig.Évente ültessük át, az idősebb fákat ritkábban.Általában ha valami baja van, nem jól érzi magát, lombhullással jelzi. Minden méretre és stílusra alakítható. Ideális a hokidachi és a sekijoju stílushoz.
Nekem is van egy szilem, még kint van a teraszon de lassan már behozom a teleltetőbe.Néhány levele már sárgul, kezdte hullajtani a lombját. Nálam már megmarad a hokidachi stílusban, mert már idős ahhoz, hogy sekijojut csináljak belőle. Majd a tavaszi metszéskor megpróbálom a dugványos szaporítást, és ha sikerül, akkor az egyik máris kőre lesz ültetve.
Remélem tudtam segíteni! -
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #221 üzenetére
Szia!
A borsfám is megadta magát időközben. Bár még zöld az ága, de leszáradtak a levelei 3-4 nap alatt. Gyors földcserét csináltam és már csak sima ásványvízzel locsolom, valamint lemetszettem az elhalt részeket. Lehet, megbolygatta a belekevert táp. Viszont gyökere még van, pár új hajszálgyökeret is találtam, nem úgy, mint az ezercsillagfácskánál.
Sima ficus benjaminakat kezdtem alakítgatni, eddig elpusztíthatatlannak tűnnek.
A zelkova (kínai szil) valóban jó alany? Eddig azt olvastam, hogy igen egyszerű és igénytelen fajta, valamint jól bírja a "gyötrést". Lehet, pont nekem találták ki.
Vigi
-
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Drága férjemtől kaptam egy kínai fagyalt
Gyönyörűséges, és kb. 10 éves lehet. Igaz, ez a faj elég kényes, szobai üvegházat kíván, úgy hogy lesz program majd hétvégén
Mivel esik az eső, az összeset kitettem, had kapjanak egy kis természetes vizet is. Jót is tett ez után a nagy meleg után.További szép napot Nektek!
-
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Látom azért ebben a nagy melegben is szorgoskodtok
Az Én fácskáim egész jól bírják ezt a meleget, bár a Serissa kicsit megviseltem de még tűri szegénykém
Viszont a Kínai szilem megtáltosodott mert csak nő és nő, de metszése majd tavasszal.Fontos ebben a melegben, hogy reggel is öntözni és este is, de este csakis akkor ha már a cserepe is vissza hűlt mert a forró cserepes öntözés szétrobbanthatja a gyökérzetet, és a fa pusztulását okozhatja.
Bár ha lakásban van tartva akkor nincs annyira átmelegedve, az enyémek a teraszon vannak.
Kitartás!További szép napot mindenkinek!
-
Vigneau
félisten
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
sutyi211 #207 üzenetére
Szia!
na itt vagyok
Csipkéslevelű magyal a delikvens
Röviden:Az ilex crenata egy örökzöld, bonsai nevelésre kiválóan alkalmas cserje, melyet lassú növekedés jellemez. Apró fehér virágokat hoz, melyekből fényes fekete bogyótermések lesznek. Levélzete egész évben díszít.Az Ilex crenata bonsait tarthatjuk napon és árnyékban egyaránt, óvjuk a bonsai ültetőközegét a kiszáradástól. Biogold, vagy osmocote segítségével kiváló kondícióban tartható a növény egész évben.
Ha lenne még kérdésed, csak nyugodtan!!!
További szép napot! -
sutyi211
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #208 üzenetére
A debreceni tescoban van egy külön virágos bolt és onnan vettem. Nem mondott a csajszi semmit róla meg én is siettem és nem tudtam semmit kérdezni róla sajnos.
-
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #204 üzenetére
hm, csudába.. na de mindegy, akkor ismered
én nem veszek most semmit, mert nem látom értelmét, amíg nem értem, hogy miért szárad el, aztán kezd el kihajtani, de már nem hajt úgy ki mint mikor elhoztam. a kis fa is nő ezerrel, de a régi szárazabb ágakon semmi nem nő már, egyszerűen nincsen az a lombkorona mint régen -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #202 üzenetére
nini, mit találtam, víztartó tál
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Nem, Zalaegerszegen, Kaposvárra nem jutottam el.
A levélhullásra egy Serissa példája: Az ezercsillagfácskának van egy természetesnek mondható állandó levélhullása, ez maximum napi 3-5 levél körül lehet. metszés elmaradás miatt kezdi lehullatni a lombkorona belső harmadában található lombmennyiséget. Mivel a hajtások erős növekedésnek indultak, így az ágak külső harmadára helyeződött a lombfelület nagy része, eltakarva ezzel a fényt a belső levelektől ennek hatására a fa ezeket a fényben szegény helyeken lévő leveleket eldobálja. A folyamatos metszés lényege tehát a forma és a tömör lombkorona megtartása. Ne féljünk használni a metszőollót, hiszen a metszés hasznos a fának és nem utolsó sorban az esztétikai élménynek amit a bonsai nyújthat. -
Integra
titán
válasz
nyuszika0216 #197 üzenetére
a hirth bonsai-nál voltál netán?
ami mindig foglalkoztat és sosem értem miért...az az, hogy ha egy bonsai ledobja a leveleit, és a száraz, fás ágakon nem akar már új zöld levelet növeszteni, de ellenben növeszt új zöld ágat és azon zöld leveleket.. miért van ez? a fás ágak sosem növesztenek már csak leveleleket, hogy maguk ezek az ágak újra zöldbe boruljanak?
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest