Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bambanő háza tája
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Arctic MX-4 vs. Arctic MX-6. Melyik a jobb?
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BotaN
senior tag
válasz qnadam #10001 üzenetére
De mondjuk ember/NDK-s úszónő legyen a talpán aki közepes/gyenge fényviszonyok mellett, LV-ből értelmes képet összehoz.
Nem is értem ezt a srácot, miért akar ennyire LV-t használni dslr-en, jó 1-1.5 kilós gépet eltartani a testedtől nagy marhaság. Úgy is nehéz kikerülni a mozgást, hogy a mellkasodhoz szorítod a kezed, és stabilan tartod a kamerát, ha ezt a támpontot feladod, akkor elég sokat áldozol a képminőség oltárán. Nem beszélve arról hogy milyen korlátozások élnek LV-ben, látszik hogy nem a 3 hüvelykes LCD köré épülnek a dslr-ok.
http://www.flickr.com/photos/kristofkulcsar/
-
total90
veterán
-
Dr V
őstag
válasz qnadam #10047 üzenetére
Hát... Egyszer egy divatbemutató előkészületeit fotózhattam. A fodrász mikor a lakkot fújta, jól jött az UV szűrő, szal a napellenző szvsz nem 100%osan véd. Azóta még nem próbáltam lemosni a szűrőt. Egyébként lakot mivel lehetne lemosni? Pénzzel? (másik szűrő).
The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
janos666
nagyúr
válasz qnadam #10088 üzenetére
Egyetértek. Nem minden bőr szép, ami fehér, de ami egyébként is szép, az fehéren a legszebb.
Ha ő is barna bőrt akar, és van még rá idő, akkor feküdjön be a szoliba, vagy kenegesse magát. Ha csak a képhez kell grillcsirke, akkor vagy keress másik modellt, aki eleve olyan, vagy színezd inkább újra software-esen.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10349 üzenetére
Ez jó ötlet, szinte adja magát, h a távolabbi önmagam már ne legyen éles. Az megoldható viszont, hogy a kamera előtti egy méter és kb 10 méterig minden éles legyen? Hogy tudom megállapítani ezt a képességet a gépemen?
A kézikönyvében az olvasható, h 6.3-63 mm olympus ed lens f2.8-3.7, ami 35 mm-es kamerán megfelel 38-380 mm-nek. Ha jól tudom ezek az értékek mérvadóak, bár már nem tudom miről van szó. Illetve még apperture F2.8 és F8 között.
Vagy csak élesben derül majd ki, h mekkora mélységélesség tartományt tudok kicsikarni?
szerk: gondolom csak az egyik képet kell használnom teljes egészében, hátterestül, aztán a többi képből csak az embert illesztem be és helyezem el a képen. Vagyis apró eltérések beleférnek a képekbe, ugye? Hoppá, várjunk csak, ez így egy napos kültéri képnél nem fog menni. Árnyékot nem tudok kivágni, és készíteni sem, annyira nem ismerem a programot.
Vagy ezt ki kell trükközni a jelenetben, h ne legyenek árnyékok? Van vkinek tapasztalata amúgy ebben?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10351 üzenetére
Távkioldást sajnos semmilyen formában nem támogatja a gép.
Így érdekes lesz, tudom.
Idáig értem a lényegét, de mi van akkor, ha bonyolódik a helyzet? Megoldható pl. hogy kezet fogok saját magammal (csak érzékeltetésképpen), vagy az átfedéseket nem fogom tudni kezelni? Csak ötlet szintjén lenne pl egy no kontakt, semi kontakt harc jelenet is, ezt inkább felejtsem el? Nem kell nagyon bonyolultra gondolni, teszem azt „csak” egyik alak rúg egyet, másik alak meg elhajol, rámozdul, stb. Technikailag nincs, vagy csak marginális átfedés lenne, az árnyékok kérdésesek inkább. Ehhez hasonló jelenetet képzeltem. Vagy inkább a fantáziámban létezhet csak?Másik dolog meg, ha erdős, bokros hátterem van, akkor gondolom anomáliáktól fog hemzsegni a kép, mikor az elsőre ráhúzom a további képrészleteket.
szerk: képstabilizátor miért ellenség? Kézikönyv annyit említ csak a működéséről, h megnöveli a záridőt.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10358 üzenetére
Gondolom itt csak egyszer kellett beállítani a gépet.
Én nem látok hibákat a képen.Amúgy mennyire tervezted meg a jelenetet helyszín szempontjából?
Gondolom hasznos lehet pl előre kimérni akár mérőszalaggal, h ki hol legyen a képen.
Amúgy én is ilyen szélesvásznú képet szeretnék összehozni, mint a linken lévő képed, de panoráma esélytelen. Már csak azért is, mert a gépem csak olympus márkájú xd kártyával lenne hajlandó panorámázni (aminek az okáról fingom sincs, de a szemét válogatós ) .
Úgy tervezem, h egyszerűen csak kivágom a hasznos - ami 851*315 adta képarány lesz - képterületet az eredeti 4:3-as arányúból. -
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10377 üzenetére
Én eddig úgy tapasztaltam, h nem automata. Beállításaiban legalábbis nincs ilyen opció, fényértékeket lehet szabályozni +-2 egységben. Meg ha tényleg szabályozza magának, az elég kicsi tartomány lehet, mert szemre eddig mindig ugyanakkorákat villantott.
De lényegében mindegy is, a projektemben nem játszik szerepet.
Amúgy psp-ben hogy tudom szinkronizálni a képek fényerejét? Van vmi mintavételi lehetőség két fájl között?
JetiRulez
Az erősen tűréshatáron kívül van már sztem, én nem dugnám rá. Ilyen kis feszültségeknél tizedvoltos nagyságrendű tűrések vannak csak.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10386 üzenetére
Manuális módban fotózok.
Megnéztem a kézikönyvet is újra, de még jelét se látom annak, h automatika szabályozná a vakut. Az un. auto mód meg csak ki-bekapcsolja fényviszonyoktól függően. De ha mégis, akkor meg két egymást követő kép mozdulatlan kamera és azonos környezet mellett ekkora különbséget megenged magának?Ha raw-ban fotózok, akkor nincs minőségromlás, vagy igen? Amennyire tudom a színtér korlátaiba ütközve van csak veszteség, ha mondjuk lecsökken a dinamika tartomány.
szerk: más. Érdemes a monitoromhoz felrakni hozzávaló icc profilt? Vagy laikus szem kb annyit lát belőle, mint tyúk a szivárványból?
Régen kipróbáltam ezt, de pl a win képnézegető háttere irritálóan besárgult tőle. És hát nem tudom, h annak olyannak kell-e lenni, vagy szar a profil, ami elvileg a moncsihoz lett bemérve.[ Szerkesztve ]
-
Peetry
senior tag
válasz qnadam #10412 üzenetére
ha a medencében lefele fótózol akkor meg lehet probálni, de ha nem akkor ugye a téma hátulról kapja a fényt. szerintem többet érsz ha leviszed a világítást is, vannak elérhető áron víz alatti vakuk (sunpak g-flash után keresgélj), ha komolyabban érdekel a téma akkor a divecenter.hu fotós topicjaiban nézz körül, érdeklődj.
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10458 üzenetére
Majd még kísérletezek vele, mert azért sokat hibázott az amúgy sem optimális képen (este, beltér, lámpafény, 1600 ISO, vaku nélkül, alul exponált képek).
Viszont ideális körülmények közt a világos és sötét módok - amiket használtam - akár még jót is alkothatnak. Ahogy megfigyeltem, ilyenkor pl a sötét mód esetén a legsötétebb területekből vágja össze a képet. Vagyis ha én világos háttér előtt vagyok, akkor engem hagy bent, míg világos módban meg kivág a képből. Az OR, XOR, AND, ADD, SUBTRACT, DIFFERENCE és ÁTLAG számomra kicsit értelmezhetetlen eredményt ad, mintha félig negatív képet készítene - minden színcsatorna kiválasztva bevitelnél (illetve mégse, némelyiknél sima multi expo képet készít, áttűnésekkel). Itt még ötletelnem kell, h mire is jó az, amit ezek csinálnak.
Talán ha visszaillesztem simán egy olyan képre, amin nincs tárgy, csak a háttér, akkor talán megyek vmire. De valszeg rosszul gondolom.MÁS
Rejtély számomra, hogy panoráma esetén (FB cover képarányába éppen kettő darab 4:3-as kép belefér, szóval lehet inkább nem egyetlen 4:3-ast nyirbálok meg, így nem kell tartanom majd attól se, h nem fér bele a jelenet képkivágásba ) miért lesz expo különbség a képek közt, amikor full manuális módban voltam, fix fehéregyensúllyal (egyik gyári volt kiválasztva), vaku nélkül és ugye állandó környezeti változók mellett (beltér, lámpafény).
szerk: Talán mert jpeg-be mentettem?Még vmi.
Amikor a kézikönyv azt mondja, a fehéregyensúly kézi beállításához csak tartsak egy fehér lapot a gép elé, akkor ez alatt vmi spéci papírt ért, vagy megteszi egy mezei fénymásoló papír is, amiről azt hiszem, h fehér?Köszönöm!
szerk: ha már panoráma...
Amikor közeli (5-15 méter) képet készítek és azért jelentős halszem effektus fedezhető fel a képek között egymás mellé rakva, akkor jó ötlet ezeket a "halszem javítóval" eltűntetni?
Vagy vmi más trükköt szokás alkalmazni? Mert az se lenne gáz, ha össze lehetne fűzni a képet 3D-s hatással is, mintha egy henger belső oldali palástjára illeszteném a képeket.Én tegnap a straighten eszközzel hoztam függőlegesbe a képek széleit. Így ugyan össze tudtam rakni őket, de a halszem effekt továbbra is megvan a képen.
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz qnadam #10484 üzenetére
LR4-be erdemes beruhazni, szvs. plane ,most szerer hugyer meg lehet venni, mikozbe majd' 300€ az ara. egy teljes workflow-t meg lehet vele oldani
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Teasüti
nagyúr
válasz qnadam #10489 üzenetére
JPEG-nél az így is marad.
Mondjuk a gép EV visszajelzése csak ilyen +0,3-at mutatott néha (bár talán volt az +0,7 is egy-egy képnél, de nem akartam elállítgatni az expót), nagy részben inkább el is tűnt a mutató (ilyenkor gondolom éppen optimális). ESP fénymérést használtam.Ez sztem kb esélytelen, nem tudok senkiről a baráti körömben, aki foglalkozna fényképezéssel.
Egy laikust meg nem állítok oda.[ Szerkesztve ]
-
Vicoo
senior tag
válasz qnadam #10658 üzenetére
Ooo, de kár :/
Pedig kinéztem ezt a kamerát, mert baromi olcsó lenne, de a FW halott rajta, és gondoltam így ki lehetne váltani ... Egyébként megérné ez? Mit lehetne vele kezdeni, úgy értem így akkor csak DV-re lehet használni, HDV-re ( deck nélkül ) nem ?
-
VásRló
tag
válasz qnadam #10730 üzenetére
Én még nem láttam kirakati adatlapon olyat.
egyszínű paca akkor nyilván a szemnek is ezért van lencséje. olvastam a wikis cikket is, de ebből még nem világos, pontosan miért kell a lencse, hogy ne egyszínű paca legyen
Talán, ha nem lenne gyűjtőlencse a szemen, akkor sokkal kevesebb fény jutna a szembe, egyben sokkal kevesebb helyről.
na de az miért lehet, hogy ha a pupilla összemegy, akkor is ugyanazt látjuk, csak kevesebb fénnyel? :s -
Balinov
titán
válasz qnadam #10817 üzenetére
nehez kerdes, en megneznem mennyi a gyari biztos (nem ebay-es forrasbol, pl. amazon.de/co.uk), aztan megneznem, melyik a legolcsobb utangyartott es a ketto kozott ugy arban feluton levot valasztanam, azt is szigoruan tartalekakksinak
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz qnadam #10819 üzenetére
okeoke, bocs, csak a vasarlasi elmeletemet vazoltam, azt nem neztem meg, hogy a fent nevezett aksi mibe is megy konkretan.
Igy viszont a legolcsobbol vennek 2-t.
-
maxika2004
őstag
válasz qnadam #10817 üzenetére
Én is kb a legolcsobbat rendeltem ebayről
Pana kamerához és fényképezőgéphez is !15000 helyett 2500 ért .... már 1-2 éve megvan és birja kb mint az uj !
de ha csak 2 évig birná akkor is ajándék !!!!!!!és már ki is néztem az uj kamerámhoz amihez 35000 ft az akku itthon !
6-8k kinn .....kb negyede...
Szóval ha 3x rendelek mert szar, akkor sem bukok rajt ! -
Freddy76
addikt
válasz qnadam #10924 üzenetére
És még egy kérdés (ami az útmutatóból nem derül ki): szpotnál egyértelmű, hogy az aktív fókuszpontnál még fényt. Középre súlyozottnál mindig a kép közepére mér, vagy az aktív fókuszpontot tekinti "középnek"?
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
olivera88
veterán
válasz qnadam #11139 üzenetére
Hát szabadban voltunk, a szél időnként ránk fújta a port, megtöröltem a lencsét meg af segédfényt, azóta nem jelentkezett a probléma, de túl poros nem volt az objektív. Csak közelre nem volt hajlandó fókuszálni.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest