Új hozzászólás Aktív témák
-
Akos96
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#04230330 #14852 üzenetére
az 50-es egy kicsit szűklátó szerintem épületfotóra...a 24-28-as manuál obik meg max f2.8-as fényerővel bírnak..az ennél nagyobblátóak, meg tudtammal már halszemek...
nem tudom, samsungon mit látsz, de majd a samsungosok megmondják...soha nem használtam samu vázat, de vannak itt páran, akik manuáloznak is vele...
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#04230330 #14848 üzenetére
szerintem arra gondoltam, a fókuszmezőt kell kinagyítanod, a pontosabb élesség érdekében. szerintem próbálj ki egy manuált, pórul nem jársz, ha jó állapotban van mert olcsó, és az f1.7-es fényerő, a 3.5-5.6 után felüdülés lesz, főleg, ha szereted a szép háttérmosást...
kocsmafotóra is tuti használhatóbb lesz a fényerősebb obi szerintem, még ha manuál is, használhatsz alacsonyabb iso értéket, és/vagy gyorsabb záridőt. fókuszálni nem a vázról kell majd, hanem az obi fókuszgyűrűjével, na meg a rekeszt is ott állítod.
-
Akos96
senior tag
válasz
#04230330 #14848 üzenetére
Manuális obiknál a gép "úgy tesz", mintha nem lenne semmilyen obi rajta. Tehát a rekeszt és az élességet csak is az objektíven tudod állítani. A te kitobid esetében elektromos összeköttetés van az obi és a váz között, így érzékeli a váz, ha tekergeted a fókuszgyűrűt - ezért nagyít bele. Az adapterrel feltett teljesen manuális obik esetében ilyen nincs, neked kell belenagyítanod a képbe, ha meg akarod könnyíteni a fókuszálást. Ehhez hozzá kell rendelned egy gombot (ha nincs gyárilag).
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#04230330 #14845 üzenetére
persze, csak manuálison kell fókuszálnod...ha van focus peakinged, vagy bele tudsz nagyítani, gyerekjáték.. van pár képem a flickr-en, igaz nem esti, kocsmások, de manuállal lőttem az összeset. nagyon mozgó témára azért nem ajánlott...igaz legutóbb három szaladgáló rotweiler-ről kattogtattam 2 gigányi raw-ot, és szinte mind élesre sikerült...
-
scarabaeus
őstag
válasz
#04230330 #14787 üzenetére
Ha észrevehető a hiba, akkor az észrevehető hiba, szerintem. Ha kérsz tesztképet, akkor az alapján eldöntheted mondjuk. Én egy szétteregetett újságlapot fényképezgettem a Canon szervizbe való sokszori oda-vissza küldözgetés alatt, aztán végül kb. egyformán volt lágy a négy sarok, nem olyan kirívóan a jobb felső sarokra koncentráltan, mint decenteres állapotában.
Posta: nem tudom, a futárcégek mennyire másak ilyen szempontból, én rajtuk keresztül kaptam gépet, objektíveket, rajtuk keresztül is küldözgettem, úgyhogy nincs tapasztalatom. Ja, Dél-Koreából küldtek egyszer egy nagylátó előtétet, az postán jött meg, annak se volt semmi baja.[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz
#04230330 #14650 üzenetére
Az életkép a mindennapi élet egy-egy jellemző jelenetét vagy alakját ábrázoló fotó (most csak a fénykép kategórián belül maradva). És az (ember)alak ábrázolás, az portré ugye?
Akkor egy sorozatgyilkos portréja a "munkája" közben micsoda?
Az biztos nem jó eredmény lesz...Mármint a T. Gyilkos Úr lehet slágergyanúsan jóképű rajta, de ettől még...
Most még nem írunk be az ellenőrződbe.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz
#04230330 #14630 üzenetére
Ha tisztában vannak a határaiddal és így ajánlották / vállalták, akkor rendben. De még akkor is benne van a pakliban, hogy kényszerből mondtak igent (veszteni úgysem vesztenek semmit alapon)...
Zéró tudás alatt azt értem, hogy jó portréfotósnak kell lenned ha ennyi gyerkőcöt akarsz korrektül egyszerre "futószalagon" lefotózni. Magyarán ehhez a célfeladathoz nincsen meg a tudásod. Ha harminc csoportot nem is, de sok-sok más embert.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#04230330 #14642 üzenetére
szerintem ha felkészültnek érzed magad megcsinálhatod...illetve mutathatnál pár portrét, amit lőttél, kíváncsi vagyok mennyire vagy kb képben. nekem kb 2-3 hónapja van gépem, kb 7000 expót öltem bele, és 4 csaj ballagási fotóin túl vagyok...most lehet, hogy kapok a fejemre
, de vakum, állványom sincs, csak pár manuál obi és egy milc...és terjed a jó hírem, mivel nálunk mindenki stúdióban nyomatja, valami kittel, vagy sötét zoommal, ehhez képest én laza vagyok, kocsiba be, ki valami szép tájra, duma, piknik, aztán katt katt...általában a tini csajok sikítanak a szép bokehes képektől
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz
#04230330 #14639 üzenetére
Töltött akkuk kellenek a gépbe és a vakuba is, vagy plusz garnitúra elemek.
Beltéri képekhez a gépen ISO200, vagy ISO400, 1/125-ös vagy 1/160-os idő, és 5,6-os vagy 8-as blende, ezen beállításokat ki kell próbálni és ha megfelelőek a képek, nem sötét, nincs bemozdulás, akkor mehet az exponálás.
Ja, persze, jó nagy kapacitású memóriakártya is legyen a gépben, mert valószínűleg sok kép fog készülni.
A 18-55mm-es obival érdemesebb a 24-45mm-közötti beállítást alkalmazni, ott a legjobb a képe.
Fehéregyensúly=napfény, vagy 5600-6000Kelvin. Zajszűrés kikapcsolva, AF(autófókusz) arcra és követő módba állítva.
Kültéren, napsütésben, ISO 100, Idő 1/500, blende 8-11, a többi maradhat.
Nagyjából gyorstalpalónak ennyi.
Próba mindenképpen kell, még az éles bevetés előtt!
Sok sikert!Üdv!
-
válasz
#04230330 #14639 üzenetére
oké.
csak azért gondoltam, mert napi 6 pénzért már van két nagyobb vaku, és azt ha egyszer beállítod, utána nagyjából gond nélkül végig tudod vele lőni a gyerekeketmagad mellé leteszed a két vakut, semmi kreatív nem lesz belőle, de mindenki meg lesz világítva, semmi határozott árnyék stb.
-
válasz
#04230330 #14635 üzenetére
semmiképp se nagylátóval lődd, igazából az 55mm is kevés/határeset.
ha van elég szufla a vakuban, akkor megpróbálhatod egy nagy fehér felületről visszapattintani a fényét a gyerekekre, abból már lehet elfogadható világítás, de érdemes lehet sötétet csinálni, hogy a környezeti fények ne nyomják el a vakuét. ebben a helyzetben inkább bérelnék nagyobb vakukat, két softboxszal (meg mondjuk egy harmadik vaku élfénynek) már so-so elfogadható eredményt lehet kapni, de legalábbis nehéz nagyot hibázni
-
Morgal
aktív tag
válasz
#04230330 #14625 üzenetére
Ne vállald el és mondd vissza. Ahogy Ropi is írta, ha nem lesz jó a végeredmény tökre lejáratod magad és elterjed a rossz híred. Egyáltalán nem könnyű ezt fotózni, én itt a laborban olyan profiktól is látok néha rettenetes minőségű munkát akik állítólag 20 éve vagy régebben fotóznak már. Olyat vállalj el amiben már van tapasztalatod, mert csak így nekiindulni szerintem bátorság kell és szerencse, hogy jól süljön el. Gyakorolj, ismerkedj a gépeddel és ha érdekel ez a lakossági szolgáltatás, akkor szegődj el egy profi mellé asszisztensnek és ott majd bele tudsz jönni a dologba. Nekem pl. hiába van saját cuccom és értek a fotózáshoz, nem egy esküvőt mondtam már vissza a gyakorlat hiánya miatt
-
copass
veterán
válasz
#04230330 #14631 üzenetére
fordítva, pont a végén ( 55mm ) használd mert portré lesz és 55mm-en nincs akkora torzítás mint 18mm-en ami az eleje.
18 mm közelről torz lesz, ha messziről lövöd és megvágod akkor meg kicsi lesz a felbontás.
gyakorolj sokat, nagyon-nagyon sokat.
majd mutasd meg milyen lett a végeredmény. -
copass
veterán
válasz
#04230330 #14626 üzenetére
hajajj nem egyszerű!
amúgy ropi meglátása helytálló, ide már kell rutin rendesen.
sose csináltam még ilyet,nem érzem még magam érettnek hozzá, de én így csinálnám:
az ovis megmarad a fenekén, ha mondják neki ( jobb esetben ) az óvónők remélhetőleg majd segítenek neked, kézzel instruáld őket hogy hova nézzenek, mutasd nekik hogy üljenek, álljanak stb. ez menni fog.
kitiobit, a végén használnám 55mm az már f5.6 (18ön minden gyereknek akkora orra lesz hogy a szülök megölnek)
iso 800, zársebi ~60-120 mivel állványról és vakuval derítesz.
állványról lőnék, mert akkor ugyanaz lesz a pozíció, magasságot tudsz állítani, szemre élesség manuál fókusz, csak raw, és több képet lőnék ugyanarról a pozícióról.
ha lehetőség van rá akkor a helyszínen gyakorolj, a kicsik élvezni fogják, lehet bohóckodni, megismerkedsz velük és ilyenkor még nincs tét, ha élesben megy, rittyentősben akkor már ismerni fognak, nem lesznek feszültek és te is nyugodtabb leszel mert már tudod hogy mik lesznek a jó beállítások.
hozzáteszem: szerintemszerintemszerintem.[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz
#04230330 #14626 üzenetére
0 tudással, 1 vakuval, ráadásul kölcsöncuccal nekimenni egy ilyennek egyenlő az öngyilkossággal. Ha jót akarsz magadnak (nem pedig egy életre megromló kapcsolatot az ottaniakkal) akkor mondd vissza amíg még megteheted! Félreértés ne essék: nem pályázom a dologra mert tőlem is elég távol áll. Számodra ide az lenne az alap, hogy tisztában vagy a technikai háttérrel, a "mit-hogyan"-nal és tudsz még fotózni is...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#04230330 #14625 üzenetére
Amit még szinte sosem használtam, az egy normális vaku. Fogalmam sincs mit kell akkor állítani. Gondolom egy vaku sync wb, de hozzá milyen ISO?
Vaku nélkül ezzel a géppel iso 1600 , 2000 ig elmehetek nyugodtan,nem?
Célszerű RAW+jpegben fotózni, hogy a jpegeket egyszerűen el tudjam nekik küldeni, vagy mivel a RAW on dolgozom majd utána, ezért azt konvertáljam majd normál képre és csak simán RAW maradjon?Állványról fix pozícióban csináljam, vagy mivel minden arc más és más, ezért kézből fotózzak?
-
scarabaeus
őstag
válasz
#04230330 #14542 üzenetére
A napellenző már látószögfüggő dolog, menettől függetlenül. Gond lehet, ha belelóg a képbe, nagyobb látószögnél, de ha túl keveset takar ki, akkor meg a célját veszti el. Adott objektívhez optimalizált tulipánoknál pedig még a gúla alakú képmező és a csonkakúp palástú ellenző térbeli metszete faragja ki a jellegzetes szirmokat, hogy ahol lehet, takarjon, de be ne lógjon. Én olyat keresnék, aminél figyelembe vették az adott objektívet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#04230330 #14342 üzenetére
Közterületen nem, de magánterületen szigorúan az ottani előírások érvényesek.
Nekem pl. töröltette már ki biztonsági őr a készített képet, mert egy udvarban láttam egy szép szökőkutat és a kapun kívülről lefotóztam...Elsétáltam, egyszer csak a nyomomban volt az őr, hogy mutassam meg mit fotóztam és töröljem ki...Mindezt egy magánház udvaráról a Rózsadombon.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#04230330 #14112 üzenetére
az e-pl1 jobb szerintem, viszont van pár dolog amiben alulmarad...pl záridő, gyengébb beépített vaku, kisebb szenzor, emiatt gondolom magasabb zajszint... használtan kb a 350d-vel egy árban mérik... viszont e-pm1-ek sem drágák, nincsenek annyira lestrapálva, mint az öreg canon, és az már minden téren jobb a 350d-nél, (kivéve a zajszintet) van vázstabija is azt hiszem..szóval bármilyen öreg manuállal stabilizálva vagy
...max a markolat hiányozhat, de pótolhatod egy jó bőrtokal...szerintem a 350d határait is érezni fogod amúgy...attól függ, mire, hogyan szeretnéd használni...
(#14113) fattyu: látom megelőztél, igen, ez igaz...engem is zavar, pl gyenge fénynél, mondjuk kocsmafotózáskor...vakut meg mindíg nem használhatsz...a canonnak viszont 1600 a max állítható iso..sőt még a 450d sem tudja a 3200-at...
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
-
pezo00
tag
válasz
#04230330 #14080 üzenetére
Nem akarok én 1 obit mindenre. Azt nem tudtam hogy melyikre ruházzak be előbb. De sztem akkor egyenlőre alap obi + 50mm 1,8 lesz.
Egyébként mennyire fontos a képstabilizàtor egy olyan obinál mint az 55-250? Néztem még a tamron 75-300at is de az nem képstabis. melyiket ajánljátok jobban?
-
*Ropi*
félisten
-
Sokimm
senior tag
válasz
#04230330 #14008 üzenetére
A helyedben vennék egy "szabvány" 52-est, vagy nagyobbat (kiszemelt obikhoz mérten), és vennék hozzá 2ezerért (többet nem adnék érte
) egy átalakítót. (biztos esztergál neked valaki ennyiért
)
mit jelent az "éjszakai szűrő"?
narancs, vörös szűrő a nappali fények "estivé varázsolására", vagy valami spéci éjszakai (nem hallottam még ilyenről, friss hús vagyok
)
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz
#04230330 #14000 üzenetére
Szerintem azért jobb a nagyobb, mert ha "véletlenül" váltasz nagyobb obira, akkor tudod majd használni a nagy szűrőt is... A kis szűrő belelógna a képbe (kisebbítő adapter?
) szóval a nagy szűrő, "később is használható")
DE! ahogy észrevettem, minél nagyobb, annál drágább (ez nem biztos) (meg persze kell egy átalakító a kis obid menete, illetve a nagy szűrő közé, ami plusz költség! )
Szóval ha nem váltogatsz sűrűn obit, vagy nem tervezel mostanában venni (ahhoz a szűrőhöz, amit szeretnél használni az adott témafotózásodnál) más obin, akkor olyat vegyél, ami PONT jó a jelenlegi obidra.
(a szűrő akkor "jó", ha minél minőségibb, és nem akkor, ha nagy
)
(márka, tesztek, és felhasználói véleményekre több hangsúlyt fektess, mint a méretre... (szerintem itt sem a méret számít))
ui.: elkéstem a válaszzal.
[ Szerkesztve ]