Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
lumpy92
aktív tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Jó tudni, hogy ilyen is van. Fogalmam sincs, hogy kapcsoltam be, ha jól látom ez nem a grafikus teljestményhangolótól függő dolog. -
kriszpontaz
veterán
válasz
lumpy92
üzenetére
Szia!
A teljesítményproblémák miatt, ha nagy felülettel vagy összetett geometriával dolgozol, az AutoCAD nagyítási szint szerint "szegényíti" az objektumok geometriáját. Tehát távolabb zoomolsz, a felületmodell részletessége romlik.
Nem mindig érhető el a kikapcsolás szalag menü alól, de a nézet fül alatt a nézetkezelő ikon alól kellene lenyílnia. Ha nem,
akkorLEVELOFDETAILOFFparanccsal ki lehet kapcsolni. -
Doki16
addikt
Szeretnék egy olyat csinálni, hogy van egy objektumom amit PNG-be mentenék ki. De úgy kellene, hogy nagy felbontású legyen a png és átlátszó legyen a háttér. Lényegében csak az objektum legyen látszó elem a png-ben. Van erre megoldás az autocadben?
-
Ringman
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
ezt a hsz-emet update-elnem kell, idén már fizetős a draftsight:
allplanban dolgozom, aminek a dwg importja - finoman fogalmazva - nem tökéletes, így e mellé keresek valami olcsó autocad-alternatívát/klónprogramot.
kb az alábbi lenne a feladat - a trueview kevés erre a célra, de napi szinten nem is lenne használva
- dwg-k megnyitása, több dwg egymásra xrefelése
- minimális 2d szerkesztések (ilyen kótázás, filterezés, copy-paste, vonalhúzogatás szintű műveletek + allplan import előtt a kapott adatok letisztítása) - pl volt olyan, hogy csak purge és/vagy egyes layerek letörlése után sikerült az import
- plotaz elsődleges nem annyira a szerkesztés könnyedsége lenne, hanem a minél nagyobb kompatibilitás.
van egy csomó, eltérő árakon, egyesével kipróbálgatni mindet meg macera, jó lenne pár versenyzőre leszűrni a kínálatot.a cadiant próbáltam, ez viszonylag olcsó, nagy problémám nem volt a tesztidőszak alatt. érdemes mást is kipróbálnom?
+ jó lenne ha a win10 skálázását kezelni tudná, pl ne lógjanak ki a párbeszédablakok szövegei a boxból.
köszi a választ!
-
d.bali
csendes tag
Sziasztok!
A mellékelt képernyőkép igen zavaró és nem tudom, hogy ki lehet-e kapcsolni a megjelenést valahol.
A képződmény létrehozásának lépése (AC2019-ben).
-adott egy blokk (normál vonalláncok, vonalak, ívek stb), ezt kihúz paranccsal (útvonal mentén) szilárd testekké illetve felületekké szerkesztem
-majd "metszősík" paranccsal a kihúzás útvonalához képest egy ferde metszetet készítek
-a létrehozott metszet blokkban az ívek ugye ellipszissé változnak
És szerintem ezek az ellipszisek nem létező (segédvonala) szakaszai jelennek meg a képernyőn.
A hiba csak bizonyos zoomolási távolságban jelenik meg, azaz ha közel szerkesztem a tervet akkor nem látszik (nyomtatási képen sincs természetesen). Kijelölni, megfogni a blokk közelében lehet a modelltérben, ellenben a blokkszerkesztőben sehogy sem jelenik meg.Ha a gazda rajzból átmásolom egy új tervalapba a legtöbb esetben megszűnik a jelenség! Ezért is gondolok valami rendszerváltozóra vagy valami hasonló beállításra.
Mivel több dwg állományról van szó, így elkerülném lustaságból a ctrl+c --> ctrl+v parancsokat. (nem beszélve az egyedi koordinátarendszerek létrehozásokról)
-
tinto_01
friss újonc
Sziasztok, tud valaki segíteni? Az egér-görgő lenyomása és mozgatása után (a modelltérben) a felületen lévő összes megszerkesztett objektum teljes terjedelemre "zoom-ol" az AutoCAD 2017. A parancsbeviteli mezőben az alábbi "üzenet" jelenik meg.:
Parancs: '_.zoom
Adja meg az ablak sarokpontját, a léptéktényezőt (nX vagy nXP) vagy
[Mind/Közép/Dinamikus/Terjedelem/Előző/aRány/Ablak/Objektum] <Valósidejű>: _e
Hogy lehet ezt a műveletet megszüntetni, kiiktatni. Én az egér-görgő lenyomásával csak mozgatni szeretném a rajzot, és a görgő forgatásával szeretnék csak "zoom-olni". találkoztatok már hasonló problémával? üdv, -
lumpy92
aktív tag
válasz
sabrinho
üzenetére
Szia.
Beilleszted a PDF-et. Utána a PDF rajzon lemérsz egy objektumot, aminek ismered a valós hosszát (mennyinek kéne lennie).
Ezután aLÉPTÉKparancsot kiadod, kijelölöd a PDF-et, megadod neki a sarokpontot bázispontnak, majd a léptéktényezőhöz beírod a valós (kívánt) hossz és a rajzi hossz hányadosát. -
sabrinho
tag
Sziasztok! Pdf importnál hogy tudom beállítani azt, hogy a rajta szereplő objektumok léptéke megegyezzen egy rajz objektumaival? Map3d-hez kapok pdf-es térképkivágásokat telekalakításokról, azokat kellene átvezetnem meglévő térképekre. Köszi előre is!
-
lumpy92
aktív tag
válasz
jago1978
üzenetére
Szia!
Hirtelen ezek jutnak eszembe:
1. Oda raksz egy COGO pontot (ez Civil3D-ben elérhető), aminek a stílusád beállítod, hogy ne látszódjon jelölő, a feliratstílusnál pedig szépen beállítod az Kelet koordinátát (X), Észak koordinátát (Y) és a magasságot (Z).
2. Van ilyen feliratozás, hogyMÉRETKOORD, bár ez szerintem kicsit gagyi, pl. külön kell a két koordinátát lebökni, a magasságot meg talán nem is tudja.
3.Csinálsz magadnak egy blokkot, amibe beleraksz Mezőket, és abban definiálod, hogy melyik tulajdonságot (koordinátát írja ki). Ha átmásolgatod mindenhova, aMEZŐFRISSÍTparanccsal frissíti a koordinátákat. Ezt nem olyan egyszerű megcsinálni, ha kezdő vagy ne menj bele.
4. Letöltesz egy LISP fájlt, amit beolvasva plusz funkciót tudsz adni a programhoz. Ajánlok is eggyet Papp Ferenctől: [link] Talán ez a legegyszerűbb megoldás, az oldalon le van írva a használata. -
jago1978
csendes tag
Sziasztok!
Van-e lehetőség arra, hogy egy pont (mondjuk egy kör) X,Y,Z koordinátáit automatikusan feltüntessem egy rajzon? Ne keljen külön külön kiszednem a tulajdonságok ablakból.
Köszi. -
lumpy92
aktív tag
válasz
gepesz13
üzenetére
A kettőt együtt kell haszálni. Tehát a "normál" nézetből indulsz. Tegyük fel, hogy a kockával átváltasz a JOBB nézetre. Ekkore az eredeti síkba rajzolt objektumokból csak vonalakat látsz.
A felhasználói koordináta renszerrel (FKR) tudod átállítani a koordináta rendszert ehhez a nézethez.FKRY90
Így most a koordináta rendszered az eredetihez képest 90°-al elforgattad az erdeti Y tengely körül. -
-
lumpy92
aktív tag
válasz
gepesz13
üzenetére
Szia!
Igen!
Felhasználói koordináta rendszer itt a neve (FKR).
Nálam így működött:FKR_o0,0,-50
Ebben az esetben a Z tengely mentén süllyesztettem a koordináta rendszert 50 egységgel. Ha végeztél a másik síkban való rajzolással, akkor a Világ nevű koordináta rendszerre kell visszaállj.FKR_w -
gepesz13
tag
Sziasztok!
AutoCad 2017-ben készíthető valahogy új rajzsík hasonlóan az iventorhoz vagy a catiához?
Például az XY síktól 50 mm-re.
Üdv és köszi! -
Gyufaaa
veterán
Sziasztok,
LT-ben 2D alaptérkép alatt szeretném használni a GEOMAP parancsot. LT alatt ezt hogy tudom működésre bírni úgy, hogy a koordináta helyes térkép alatt megjelenjen normálisan?
AutoLisp LT alatt valahogy használható?
Sajnos már LT-vel kell dolgoznom, de van sok AL ami a munkámat könnyítette.
-
kriszpontaz
veterán
-
Lanash
senior tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Köszi. Igen csak 2D-ben dolgozok.
Viszont volt egy wines laptop tesztelés alatt nálam, amiben egy Intel® Core™ i5 8265U, 8GB memória, és egy NVIDIA videókártya, 2GB GDDR5 VRAM-mal volt szerelve. Ez konkrétan szaggatott a 2560x1440-es felbontáson és lehetetlen volt vele rajzolni.
Ezért is érdeklődök, mert nincs mac gép a közelemben, így nem tudom kipróbálni. -
tom956ster
aktív tag
válasz
Kambacsuz
üzenetére
Ha hálózati rendszer akkor van egy közös mappa is gondolom. Oda berakod a rajzot, de még az sem feltétlen kell Viszont ott kell lennie az adathivatkozások projekt mappájának. Abból a tervből, amiből ki szeretnél indulni, minden civiles objektumot kinyersz adathivatkozásba. Az alapokat felrakod a közös mappába (alaptérkép, geodéziai helyszínrajz, közműgenplán stb -> ezeket minden résztvevő xref -ként csatolja majd be.) Indítanak egy új rajzot, társítják a projekt mappához, majd behúzzák az xrefeket. Eztán le tudják szedni az adathivatkozásból a forrásban tervezett (és eközben is lehet vele a forrásban dolgozni, módosítani stb), a civiles elemeket, de csak mint hivatkozás. Így tudsz úgy egy csatlakozó utat tervezni, hogy a forrásban dolgoznak a főpályán, te pedig pl egy szervízúton, stb... Minden adathivatkozás frissül, ahogy a forrás rajzra rámentenek. Az új társított tervből is ki lehet rakni az adathivatkozásokat a projekt mappába, amit be tudnak ívni a forrásrajzba. Kulcsfontosságú egy megtervezett, egységes dwt sablon, így a több kézben készült tervek ugyanazon kinézettel készülnek majd el. A youtubon keress rá a munka adathivatkozással a civil3d-ben -re, vagy másként: working with data shortcuts in civil3d.
Amikor hivatkozásból leszedsz egy nyomvonalat pl, akkor az olyan mint egy link, módosítani úgy alapból csak a forrás rajz tudja, és így is van jól. Van viszont lehetőséged "élőléptetni" az új tervrajzban a hivatkozott objektumot, ekkor viszont már tudod módosítani is, viszont nem fog módosulni a forrásban (csak óvatosan!). -
Lanash
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék gépet cserélni és előnybe lenne a macbookPro 13". Viszont napi szinten használom az AutocadLT verziót, nagy méretű és részletes rajzokkal, egy 2560x1440 -es monitoron. Az lenne a kérdésem, hogy egy sima 13" macbook intel integrált videókártyával megbírkózna a feladattal? Vagy valmi jobb videókártya kéne alá?
-
Kambacsuz
csendes újonc
Sziasztok!
Hallott már esetleg valaki olyan funkcióról CIVIL3D-ben, ami segítségével több felhasználó is tudna szerkeszteni egyidőben, egy rajzot, egy hálózati rendszeren keresztül?
Köszi előre is a választ! -
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Szia! Igen ez itt is probléma. Ha nincs benne civiles objektum, akkor kiexportálhatod ACADba. Utána is rinyálni fog a régebbi, de engedi menteni.
Illetve azt csinálta nekem, hogy ha lefuttattam egy _audit-ot, akkor közvetlenül utána rá tudott menteni (a régiben). -
agyrágóbogár
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok e valami megoldást az alábbi problémára?
Ha egy Civil 3D 2018-as verzióval készült rajzot alacsonyabb verziószámúra mentek, majd megnyitom pl. Civil 3D 2014-vel, akkor nem tudom menteni, ha nem tartalmaz különleges Civil objektumot akkor sem.
Az alábbi ablak ugrik fel: -
-ZeeZee-
senior tag
-
Ödike
tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!!
Metrikust verziót indítottam. Rajzsablont acadiso-t használtam.
Sima AutoCad-ben rajzoltam amit kellet, majd mentés bezárás, megnyitás Civil 3D Metrikusban.
Az első terephez blokkokat (lépték 1,1,1) és 3d vonalláncokat használtam.
Második terephez (tervezett) vonalakat, 3d vonalláncokat használtam.
Minden magasság jó, de a terep max min magassága mégsem jó.
Nem tudom mit sikerült eltolni.
Valamilyen sablon, vagy minta file az ok, mert a megoldás az volt, hogy előszedtem egy régebbi rajzot, ahol még minden a helyén volt,
és ott eredeti koordinátákra beillesztettem mindent és újra megépítettem a terepeket.Így minden jó lett, és minden megy (terephossz-szelvények, földtömeg számítás).
Ami viszont most okoz gondot:
Ha csak az egyik terepmodelt akarom megjeleníteni szintvonalakkal, akkor hogyan tudom a többi megjelenítését lekapcsolni?
Jelenleg ha a tulajdonságoknál az egyikben kikapcsolom a szintvonal megjelenítést, akkor mind eltűnik.Előre is köszi!

-
tom956ster
aktív tag
-
lumpy92
aktív tag
Üdv!
Nem, elvileg nem kell, meg kéne tartania.
- A vonalak honnan vannak amikből építkezel? A tulajdonság palettán érdemes ellenőrizni a Z értékeket/ szinteket.
- Milyen rajzsablont indítottál el mikor elkezdted a rajzot készíteni?
- Melyik verziót indítottad el a Civil3D-ből? Metrikust? -
Ödike
tag
Helló Mesterek!
Acad Civil 2017-ben ha csinálok egy terepmodelt 3D vonalakból, meg megadott magasságú vonalláncokból, akkor a magasságot miért nem tartja meg?
98,00 és 101,00 között vannak a vonalak, amit, mint törésvonalat adok meg a terepmodellben.
Fel is építi a terepmodelt, de 98.00 helyett 0.098, 101.00 helyett 0.101 magasságok vannak a terepmodelben. (insunits:0)Mit szúrtam el? Hol kell valami bizét átállítanom?
Előre is köszönöm
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Köszönöm!
-
-ZeeZee-
senior tag
-
Gyufaaa
veterán
Sziasztok,
szükségem lenne egy használható ingyenes dwg olvasóra linux rendszerhez. Tud valaki esetleg ilyenről?
Ez a libreCAD az lehet? Nem ismerem sajnos a linuxos rendszereket és alkalmazásait.
Előre is köszi!
-
sabrinho
tag
válasz
-ZeeZee-
üzenetére
Köszi!
Az első kettőt ismertem, a harmadikat nem. Térképkivágatokat készítek és sem az első, sem a második nem tökéletes számomra. Az elsőnél nem biztos, hogy minden benne lesz, a másodiknál meg sok lényegtelen dolog is, pl. egy több száz méter hosszú telek feleslegesen túlnyúló része. Viszont néha kapok olyan rajzot, amin az objektumok négyezetesen "körbe vannak vágva", tehát ha ránézel, egy képzeletbeli nényzetig tartanak a vonalak, azon kívül üres. Nem tudom ezt hogy csinálják. -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
sabrinho
üzenetére
3 féle kijelölés van.
- balról-fentről - jobbra lefele: csak azokat az objektumokat jelöli ki, amik teljes egészében a kijelölő téglalapban vannak
- jobbról-alulról - balra felfele: minden objektumot kijelöl, aminek egy akárcsak egy kis része is a kijelölő téglalapban van
- folyamatosan nyomva tartott bal egérgomb: poligonos kijelölés (nem téglalap alakú) -
sabrinho
tag
Sziasztok! Négyszög alakú kijelölést, amely metszi az átlógó objektumokat lehet csinálni. Vagy ilyen kijelölésen túli objektumrészeket lehet valahogy törölni?
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Birkacs
üzenetére
Excelben kijelöltem a cellát, majd CAD-ben beírtam, hogy
_pastespecail. -> Hivatkozás -> Microsoft Excel munkalap.
OLE objektumként rakja be, de ha áítirod a cellát az excelben és rámentesz, akkor itt is frissül.
Sajnos nem egy szuper megoldás, de idő hiányában most nem tudok jobbat kitalálni. -
-
Birkacs
friss újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A céges gépen AutoCAD 2020 LT van feltelepítve.
A kérdésem az lenne, adatkapcsolt táblázatból ki tudok-e valahogyan szedni szöveges adatokat?
pl.: van egy táblázatom a helyiségek falainak színeiről, ezt hozzá kapcsolom a CAD fájlhoz, és ebből szeretném kinyerni a színeket és mezőben az adott falsíkhoz adni, viszont a mező-cella funkciójával csak numerikus adatok tudok hivatkozni.
Egyéb alternatívákat is szívesen fogadnék.
Előre is köszönöm
-
lumpy92
aktív tag
Megnézegettem.
A_CUIparancsot beírtam. A bal oldali oszlopban a Gyorselérési eszköztárra jobb klikk és törlés. Na itt nekem is eltűnt a fenti eszköztár. Viszont a kis lenyíló háromszögecske megmaradt.
Amit megpróbálnék, hogy a_CUIparancs után a bal oldali fa struktúrában a Gyorselerési eszköztárra jobb klikk és Új. Ha odakerül egy eszköztár, hátha kiteszi a kis lenyílót és utána fel lehetne tölteni amivel kell. -
Kemeh
csendes tag
-
Kemeh
csendes tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Most azt próbáltam: eszközök - testreszabás - felhasználói felület... Először persze kiexportáltam a cui-t, hogy vissza tudjam importálni, ha gáz lesz... Eltüntettem végül is a gyorselérési eszköztár dolgait, de az az érdekes, hogy az A betű mellett az a kis 3szöges lenyitható dolog akkor is ott maradt!
Nem megoldás ez sem.
Az adott gépen az sincs meg! És végül is az lenne a jó... Ejjj -
lumpy92
aktív tag
Szia! Ilyet még nem láttam. Én megpróbálnám áttenni másik munkaterület beállításra (ott ahol most vizsgabeállítás van lenyitod és átrakod pl rajzolás és feliratozásra). HA előmászott ami kell, megpróbálhatod erre visszarakni. Nekem ez működött már, mikor valamit eltüntettem.
-
gepesz13
tag
Sziasztok!
AutoCad 2017 x64. Mit kellene elmentenem, hogy újratelepítést követően a mentés visszamásolása után az AutoCad úgy működjön mint régen? Pl: beállítások panelről a fájlok; képernyő; megnyitás és mentés stb. beállításait megőrizzem?
Üdv, és köszi. -
-ZeeZee-
senior tag
Másnál is elkezdett az "Autodesk" ablakokat feldobálni, hogy nem érvényes a licenszem, oldjuk meg? Már kétszer feljött, de mindig bezártam, ha megint lesz, akkor rakok ide fel képet.
-
rocknor
csendes tag
EL-UTILS
--------------
Ez a szoftver az CAD-et egészíti ki egy olyan programcsomaggal, ami a villamosmérnökök
tervezési munkájában a CAD-es szerkesztési munkálatokat segíti, gyorsítja.
Főleg villamos hálózatok fejlesztéséhez van kitalálva, de van benne számos olyan hasznos rutin, ami más közműfejlesztéseknél, CAD szerkesztésnél is hasznos lehet.
- SHP import, E-KÖZMŰ import plugin is van hozzá.
- Mérnökök közel 20 éve használják, munkájuk mellett lett kifejlesztve, így sok éves programozási idő van mögötte.
- 90%-ban lisp, így kevés környezeti kötöttsége van. A program nem fut folyamatként a háttérben, csak addig fut amíg elindítunk egy ikont, és a program végez, így erőforrás igénye külön nincs.
- Könnyedén testreszabható.
- Elérhető platformok: AutoCAD, BricsCAD, ZWCAD-re
Amennyiben felkeltette érdeklődését a program, kérem látogassa meg a honlapot:
http://el-utils.bplaced.net/ -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Régebben ha az XREF kezelőben volt egy csomó kép, amiket nem talált a CAD, akkor az egyik képnek átállítottam az útvonalát, azt betöltötte, majd megkérdezte egy felugró ablakban, hogy a többit is keresse-e abban a mappában. Rányomtam, hogy igen és az összes kép betöltődött. Na most ezt a felugró ablakot és keresèsi lehetőséget nem ajánlja fel.
Nem tudjátok, hogy lehetne beállítani, hogy ez működjön? Jelenleg nem tudom, hogyan lehetne egyszerre állítani az összesnek az útvonalát.
Ja 16os CAD jelenleg. -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
gepesz13
üzenetére
Ha elindítod az AutoCAD-et, akkor automatikusan új rajzot nyit, ami a sablonbeállításnál van. Ha Te magad szeretnél másik sablon szerinti rajzot nyitni, akkor kell másik sablon betöltened. Tehát ha az általam említett módon beállítod a Neked kellő sablonfájlt, akkor mindig azt fogja új rajzként nyitni (vagy indításkor automatikusan, vagy ha rányomsz az új rajz ikonra, akkor is)
-
gepesz13
tag
válasz
-ZeeZee-
üzenetére
Szia!
Bocs, hogy csak most reagálok de kórházban voltam.
Valójában erre gondoltam aval a kiegészítéssel, hogyha elindítom az AutoCad-et akkoautomatikusan töltse be az alapértelmezett sablonfájlt. Ne kelljen megnyitni az "új" paranccsal. Szerintem valami rendszerváltozón lehet beállítani de eddig nem találtam semmit. -
-
CsabyB
csendes tag
Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem

Van egy pdf fájlom, amit az autocad lt 2020 progival szeretnék be importálni.
az importálás megy automatikusan...
kérdésem az lenne, hogy miként tudom az importált rajz méretezését megváltoztatni?a rajzon ugyanis nincs meg minden szükséges méret amire nekem szükségem lenne.
referenciának van megadott méret.
a csatolt képen látható, hogy a 9,2m szakasz jelenleg 45,82 nek méretezi.
ezt kellene megoldani, hogy 9,2méter legyen autocad-ben is.
köszi a helpet -
gepesz13
tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Köszi, hogy foglalkoztál velem de nem erre gondoltam. Ez csak a szürke rondaság színét változtatja meg.
Véletlenül találtam meg valahol a Google fordítóval a selctionpreview rendszerváltozót. 0 és 3 közötti módosítás változtatja meg. Valóban nem találtam szaggatott előválasztást. Viszont nekem a 0 beállítás megfelelt.
Kérdés mindenkihez. Hogyan tudnám azt megoldani, hogy amikor az AutoCadet elindítom, akkor mondjok az acadiso.dwt-vel induljon a program?
Régebben a parancsikon parncssorában lahetett megadni, hogy melyik sablonfájl (*.dwt), és melyik beállítás (*.arg) induljon. Mióta a.CUI van azóta sajnos nem boldogulok.
Nagyon köszönöm a segítséget bárkitől. -
Kambacsuz
csendes újonc
Sziasztok!
Civil3d-be szeretnék egy nyomterv felületet létrehozni. A nyomtervfelülethez, megvan a nyomvonal, hozzátartozó mintakeresztszelvény, valamint a szükséges hossz-szelvény és cél felület és persze a nyomterv is. A célfelület egy sík terep. A mintakeresztszelvényt nem köti be rendesen a felületbe, hanem "fűrészfog" szerűen hol beleköt, hol nem. A minta keresztszelvény 4 komponensből áll: 2 darab széleség és esés kapcsolása (jobb és bal), valamint 2db esés kapcsolása felülethez (szintén jobb és bal oldalon.), ami függőleges. A nyomterv felület készítésénél hozzá lett adva a "nyomterv terjedelme külső peremvonalként" lehetőség, valamint a DATUM és TOP Kód is a felületek fül alatt.
Valakinek van ötlete mi lehet a gond?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
lumpy92
aktív tag
válasz
gepesz13
üzenetére
Az elsőre nem tudom a választ, sose csináltam.
A másodiknál kijelölöd az xrefet a rajzban, majd j.klikk és "Edit Xref in-place...". Ezután a szokásos _LAYDEL paranccsal törölhető a fólia, lehet visszakérdez, de kitörli. Utana fent a szalagon módosítások mentése, és vissza is rak "alapállásba". -
gepesz13
tag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy AutoCad 2017 nél ha csinálok egy áttelepítés mentést, akkor azt vissza tudom telepíteni ha a programot nem ugyanarra a meghajtóra telepítem újra?
A másik az lenne, hogy egy rajzból miképpen lehet eltüntetni egy xref fóliát?
Köszi. -
törölt tag
Sziasztok, tapasztalt már valaki hasonlót? pár órája nem tudok rájönni
autocad rajzon (villamos terv.) a szöveget (feliratot) tartalmazó fóliák (nincs lefagyasztva, lezárva stb.) nem látszódnak alapból, csak ha az egérrel feléjük megyek és kijelölöm. Ha átteszem pl. más fóliára, ugyanúgy nem látszódik...
Elég fontos lenne h haladjak a munkával, de...
köszi -
gepesz13
tag
Sziasztok!
Sajnos elszúrtam a a régebbi kérdésem mentését.
Hogyan lehetne megnézni a saját kérdéseimet és hozzászólásaimat a fórumban? -
g4b3n
tag
Sziasztok!
2010-es ACAD
Segítséget szeretnék kérni, nem működik néhány gyorsbillentyű, pl.
Ctrl+Shift+C - nem működik, semmit sem reagál a parancsra, pedig jobb klikknél menünél,írja mellette a gyors bill., sőt ha egérrel kiválasztom, hogy ,,Mozgatás bázisponttal", akkor is megfelelően működik. - CUI-ban pedig be van állítva
Mozgatásnak nincs gyors billentyűje és nem tudok hozzáadni. Sőt a parancssorba gépelve ismeretlen parancsként jelenik meg. Sajnos sok parancs nem működik (vonal, vonallánc . . .)
Köszönöm a segítséget!
-
cs_dy
tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Így van, ha nem kap valaki adatot a közműtől WFS-szolgáltatáson keresztül a tervezéstámogatásban, de a térképen látható volt a vezetéke (WMS) akkor az üzemeltetőhöz szükséges fordulni közvetlenül az adatokért.(Erősen ajánlott)
A WFS adatokat nem szolgáltató üzemeltetőknek a Lechner jelez:
[link] -
Markizmark
addikt
válasz
Markizmark
üzenetére
Megvan ...
-
rgqjx
aktív tag
válasz
Markizmark
üzenetére
A főoldal, ahonnan indítod a telepítőt, ott ki lehet választani, hogy nem ezt a netes telepítőt használnád, hanem letöltenéd a full csomagot offline telepítéshez.
Ezzel lejön 2 darabban a telepítő.
Valószínűsítem, hogy így már sikerül feltelepíteni. Még régebben volt hasonló problémám, de valami tűzfal beállítások miatt gyorsabb volt offline telepíteni. -
sabrinho
tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Az nem, valóban. Egyeztetni lehet csak a rendszerben. Írtam nekik, az volt a válasz: menjek el a 70 km-re található székhelyükre, majd a nyomdában ploterrel másoltassam le a papír alapú szarjukat. Megírtam nekik, hogy vagy elküldik, vagy nem érdekel, ő saruk, ha eltépik...
-
Markizmark
addikt
válasz
Markizmark
üzenetére
Ja, Win 10 Pro 64bit-re menne a 64bites verzió. Hardver elég jó, 32GB RAM, Quadro P2000 VGA és Intel i7 8700 proci, ezzel nem lehet baj.
-
Markizmark
addikt
Sziasztok!
Zsír új céges gépre tenném fel a 2020-as verziót, van hozzá kulcs meg minden.
A főoldalukról letöltve indítanám a telepítést, valamit letölt (kb 11MB) és elindul a telepítés, majd addig jut, hogy inicializálás. Innen semmi több, hibaüzenet nincs, csak játsza az animációt de hálózat és proci használat az 0.
Mi van ilyenkor? -
kriszpontaz
veterán
-
agyrágóbogár
csendes tag
válasz
sabrinho
üzenetére
1. Érdemes e-mailen felkeresned a kérdéses közmű-üzemeltetőt. És úgy elkérni az adatot. (Bár ez jogszabályellenes.) Vagy (ha engedélyes tervről van szó) feltételezett nyomvonalként a WMS adatot rárakni, azzal, hogy a pontos nyomvonalat a kivitelezéskor (kiviteli terv elkészítésekor) egyeztetni kell, vagy kutatóárokkal feltárandó .
2. A 324/2013. Korm. rendelet világosan leírja, hogy: "A közművezeték-üzemeltetői téves adatszolgáltatáson vagy adathiányon alapuló terv vagy kivitelezési károkozás esetén az abból származó felelősség - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a közművezeték-üzemeltetőt terheli." (8.B.§ (2))Érdemes végigfutni a e-közműtől levett log fájt. Ebben nekem már volt olyan írva, hogy az XY szolgáltatótól az adatokat nem sikerült levenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Sorozatok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC Game Pass előfizetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- Endgame Gear gamer egerek /OP1 8K, XM2we, XM1R, XM1 RGB (fehér/fekete/lila)/
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem megoldás ez sem.