Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Laca 012

őstag

válasz Laca 012 #4901 üzenetére

Huhh.. most nézegettem az árgépen.. PCI gigabites kártyát nem látok, csak 2900Ft-ért legolcsóbban... Hát így aztán főleg horror..
    A switch ára 7000-7500között van és akkor az 5portos.. (persze ehhez is kell venni 1db PCI-os kártyát a gépbe. :K )

A másik amit még figyelembe vennék a helyedben, az a PCI busz sebessége ami 32bit esetén 33MHz-en névleges (!) 132MB/s=1056Mb/s vagy ha 66MHz-et tudják a kártyák akkor a duplája.(magyarul a második esetben képes elvileg kiszolgálni egy (1db) duplex 1000Mbit/s sebességű kommunikációt)

Ha ezt elosztod még 3 felé, akkor kezd szűkülni a keresztmetszet, és már közel sem beszélhetünk valós Gigabit hálóról, ráadásul még a PCI buszt is terheli.
    Ehhez képest switch esetén a kliens gépek közötti kommunikáció nem terhelné annyira a gépet sem.

Régebben a 10/100-as hálók esetén ez nem volt annyira lényegi kérdés, kényelmesen beleszórhattunk a gépbe 4-5 hálókártyát, bár még az sem volt olyan, mint egy erre való célhardver!!

Érdekesség képpen a slussz poén:
    Most a gsejt-en még azzal is számolnom kellett, hogy az alaplapi hálókártya 64 bites, tehát a PCI busz sebessége 64bit/66MHz azaz elméleti(!) 528MB/s=4224Mbit/s.
    Ezzel szemben a PCI kártya csak 32bit/66MHz-es és fele ekkora busz sebességen kommunikál.
    A belső hálózatot eredetileg a másodlagos kártyára tettem és az alaplapin jött a net. Miután felcseréltem, megnövekedett a másolási sebesség a szerver és a kliensgép között!! :Y Tehát amit az elején írtam elmélet kicsit meg is dőlt és a 32bites kártya gyakorlatilag mégsem képes kiszolgálni 1db gigabites kapcsolatot (sem) kielégítően..
    Erre egyébként nem magamtól jöttem rá, hanem Balage25 vette észre, én csak a lehetséges okot derítettem ki..

Szóval sikerült ismét "kiveséznem" egy dolgot, de sajnos nem tudok 1 olyan okot sem mondani, ami a több hálókártyás megoldásod mellett szólna.. :U

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés