- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
nem tudom, de a CE nem valami nagy eresztés. Gyakorlatilag bárki ráírhatja bármelyik termékére, és be is hozhatja az EU-ba, cserébe azt kell vállalnia, hogy az EU illetékes szerve bármikor kérheti a papírokat, amik igazolják a megfelelőséget. Ez csak a CE-ről jutott eszembe most, nem tudom milyen minőségűek az említett relék.
-
Gergosz2
veterán
Ő, szépen túlterhelted szerintem az analóg bemenetet. Nem igazán látom, hogy tettél volna be ellenállást. Megoldások:
A,
^ 5V
| +---------------------+
| | Arduino |
| | |
+ | |
X | |
X | |
X | |
| | |
| | |
+----------------------+ DI/AI |
| | |
+++ | |
| | pl. 10k | |
| | | |
+++ | |
| | |
+---+ | |
+-+ +---------------------+B, internal pullup-pal. Ez csak DI lábon fog menni. Rp a belső pullup ellenálás, úgy rémlik 20k-nál kisebb nincs egyik atmega-ban sem.
+---------------------+
| Arduino |
| |
| ^ |
| | |
| +-+ |
| |-| Rp |
| +-+ |
| | |
+-----------------------------+-----+ |
+ | |
X | |
X | |
X | |
+ | |
| | |
+---+ | |
+-+ +---------------------+ -
Gergosz2
veterán
-
Gergosz2
veterán
válasz
BlackPriest #6311 üzenetére
milyened van most?
-
-
Gergosz2
veterán
Szabad térben még nem próbáltam. Nálam az volt a kritérium, hogy négy falon keresztül tudjak kommunikálni. Azt tudja. Sokkal jobb mint a NYÁKantennás versenyzők, annyit garantálhatok.
(#6234) csubuka
Ott a pont. Orange Pi tényleg olcsóbb meg minden , de szoftveresen elég gány.
-
Gergosz2
veterán
válasz
kormoskandur #6127 üzenetére
Én használtam, de meguntam a WD reseteket, amik fogalmam sincs honnan és miért jöttek. Azóta csak Wemost rendelek, annál sosem futottam bele ilyesmibe. Mondjuk cserébe kicsit kevesebb a láb, de ez eddig nem zavart.
-
Gergosz2
veterán
válasz
kormoskandur #6019 üzenetére
arduino fronton most csak az nrf24-es szenzorhálózatom.
-
Gergosz2
veterán
Szerintem internet országban magad is találnál segítséget. Kezdésnek egyszerűbb projektek, de pl a tied is jó lehet. Ismerkedj a hardverrel, mit tud, meg hogyan. Villogtass ledet, használd az ADC-t stb. Jobban jársz ha magad járod ki az utata, és nem copy-paste-z nyomsz, mert akkor tényleg megtanulod használni.
-
-
Gergosz2
veterán
Fentebb is említett ESP8266. Itt a fórumon elég sokan a Wemos D1 mini pro-t favorizáljuk ami nagyjából 6 dollárt kóstál.
A linkelt led mátrixhoz úgy rémlik van library is, így gyakorlatilag egy NTP szerverrel való csevegés után már tudni is fogod az időt ami egyszerűen kiirathatsz rá.
-
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5708 üzenetére
Én még annyit tennék, hozzá, hogy L289-at elfelejthetnéd. Baromi régi IC elég nagy droppal. Személy szerint csak léptetőmotoros cuccoknál használnám, mert ott úgyis baromi rossz a hatásfok, nem oszt/szoroz egy másik IC.
De fordulatszám szabályozott üzemben DC vagy egyéb gépeknél azért nem árt ha kicsit értelmesebb IC-t választ az ember.
(#5712) Bazs87
Kapni 2dB-es antennálval szerelt példányt is. [link] Ezek jók, nem egy videót láttam, hogy RC cuccokhoz ezt használják. Én szeretem ezt az IC-t, nekem bejött. 250kbs-en, max levelen bőven 100 felett lesz.
-
Gergosz2
veterán
Lehet én értettem félre, de első értelmezésre nekem ez tűnik a megoldásnak.
(#5661) Tomika86
Nakérem. Akkor neked most van kettő C kódod, amit Ardunio IDE-ben tudsz szerkeszteni, gyakorlatilag ezek .ino-ra végződnek. És ha minden igaz akkor van két már lefordított állományod, amik pedig .hex-re végződnek?
Ha tényleg ez a felállás akkor én nem nagyon állnék neki összefűzni a négyet , mert kb. ez a lehetetlen kategória. A a négyből működő egyet csak úgy tudnál csinálni, ha mindegyiknek meglenne a .ino forrása, és mindegyikből kimazsoláznád amire szükséged van.
-
Gergosz2
veterán
Ez a kép gyakorlatilag mindent elárul. Nagyon helyesen külön fesz. stab IC-t javasol, ajánlott neked is így tenni.
Nagyon röviden én úgy csinálnám, hogy apa nyákcsatlakozót forrasztanék be, ezután gyakorlatilag kábelekkel boldogulni fogsz. Értelemszerűen RX->TX, TX->RX bekötés kell, és földeld össze őket.
-
Gergosz2
veterán
válasz
FireKeeper #5560 üzenetére
Első tippre megnézném, hogy milyen karakterkódolást használ/használsz.
-
Gergosz2
veterán
Ebben igazad van, AT parancsokra ez működik, mert egy az egybe átmásolja neki. Előző kommentem második felét arra ez esetre értsétek, amikor nem csak HC 0X-szel való AT paracsozásra használjátok a soros portot. Pl a kódod egy része debug miatt írogat soros portra, amit értelemszerűen nem kell megkapnia a bluetooth modulnak.
-
Gergosz2
veterán
válasz
JozsBiker #5552 üzenetére
Pontosan, nem lehet hibás mert az az Rx-Tx vonal van kivezetve közvetetten az USB-re is.
Szerk:
Hogy is csináltad? 0-1 lábra kötötted a bluetooth modult és eközben nézted az arduino soros monitorán, hogy mi történik? Ha így tetted akkor meg is jöttünk, meg van a hiba, mivel ezt nem teheted. Vagyis igen, de akkor össze kell hangolnod az időzítéseket, gyakorlatilag egy protocolt kell írnod rá.
Mivel az Uno-n egy soros port van, azért használt a SoftwareSerial library-t, vagy egy mega-t amin van két hardveres soros vonal is. Mindkettővel próbáltam, megy rendesen. Ha nagyon kritikus a rendszered, akkor a hardveres jobb választás lehet.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5547 üzenetére
Detach-old rögtön az interruptot az általa hívott függvényben? Amint kiszámolod ami kell neked akkor meg újra engedélyezed. Kicsit szebb a dolog, ha írsz egy megszakítás kezelőt, ami pontosan ezt játsza el neked. Érdemes lehet megcsinálnod, ha több megszakításod van, más-más időzítéssel vagy más-más dologra beindulva.
-
Gergosz2
veterán
Igen, mini pro-ra gondoltam. Úgy nézem, hogy nemrég jött ki a v1.1 belőle, ránézésre kicsit variáltak a nyákon.
Amúgy nodemcu-nál nálam is sokszor volt fagyás, indokolatlan WDT reset. Általában akkor amikor SPI-t használtam. A próbapaneles lehetőséget jó, hogy felhoztad, mivel a nodemcu tényleg nem fér el rajta. Vagyis igen de akkor semmit sem tudsz rádugni. Wemos-nál ugye ez nem gond.
-
Gergosz2
veterán
Kisebb, kb ugyanabban az árban van. Saját tapasztalat szerint még a flashelése is sokkal gyorsabb. A flash memóriája is több.
Ja és nem utolsó sorban lehet rá tenni külső antennát. De az alap, kerámia antennája is jobb mint a Nodemcu-jé. Ezzel szívtam anno, mert a Nodemcu nyák antennája bizony nem a legjobb ha 2-3 falon keresztül kell intézni a dolgokat.
(#5489) haxiboy
A eredeti shieldnek van egy olyan variánsa ami tudja a PoE-t. A kínai csodáknál érdemes mindenképp utána olvasni .
-
Gergosz2
veterán
válasz
haxiboy #5483 üzenetére
Ennél olcsóbban nem nagyon lesz. Max valami kínai devboard. De akkor inkább már egy Raspberry pi. Nem tudom milyen ezhernet boardot használsz most, de vannak egész kompakt megoldások:
1, Ez pl egy az egybe rádugható egy Uno-ra : [link] De gyanítom, hogy egy Mega-ra vagy egy DUE-ra is gondnélkül rádugható, mivel azonos a lábkiosztás.
2, ez meg teljesen jó lehet egy arduino pro minihez vagy nanohoz. Meg úgy rémlik leonardo-ból is vannak ilyen kicsi méretűek.
(#5485) aryes
De, tudod 5V-ról is járatni. Csak a lábai 3v3-at viselnek csak el. Amúgy én inkább egy Wemos D1 mini-t vennék. Mindkettő van itthon nekem,és a Wemos sokkal szimpatikusabb.
-
Gergosz2
veterán
válasz
ngabor2 #5322 üzenetére
Bocs, de elvesztettem a fonalat. Most akkor melyik része van meg? A komplett relé vezérlős rész beleértve az időzítést is, vagy csak a páratartalom függő kapocsolgatás?
Milyen RTC modulod van? Én DS3231-t szoktam használni, mert bevált. Van hozzá egy jó kis library, amivel ha felconfigolod, akkor egyszerűen Clock.getYear() ... függvényekkel szépen le lehet kérdezni mindent.
-
Gergosz2
veterán
válasz
AllTheBest #5308 üzenetére
Én nem tudok róla.
Másrészt ez nem PLC, ezt mindenképp tartsd szemelőtt. De léteznek grafikus programozsi környeztek is, pl ArduBlock (Google keresés után), vagy éppenséggel a Simulink. De ezek sem létrahálzatosak.
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyenesmartin #5144 üzenetére
mutasd a kódot pls.
-
Gergosz2
veterán
válasz
MobilosFeca #5120 üzenetére
Hazudnék ha teljesen érteném mit akarsz, de annyi látszik nekem belőle, hogy ehhez teljesen felesleges bármiféle mikroprocesszort beletenni.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5078 üzenetére
Nekem volt szerencsém a labdához és a lego szenzorhoz is. Nem biztos, de úgy rémlik hogy a lego szenzorral tud csak rendesen működni.
Illetve nem egyszeru beszerezni.
Van hivatalos magyar forgalmazó is.
-
Gergosz2
veterán
válasz
tupacamaru #5017 üzenetére
igen, jól. Ha nem így lenne, akkor jelezné.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Speeedfire #4986 üzenetére
gyanítom nem így kötötted be.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4906 üzenetére
nálam az 1.6.5 van fent. Az ettől újabb verziók össze-vissza pakolgatják a library-ket, és ezért nem fordulnak le a régebbi projektjeim.
(#4903) Janos250
Nem értem miért vagy felháborodva?
Arduino feltöltötte és tök ingyenes is. M$-nek csak annyi köze van hozzá, hogy ők üzeneltetik a store-t és kész.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4874 üzenetére
nem lenne egyszerűbb ha csak akkor küldöd neki amikor a Due kéri?
-
Gergosz2
veterán
válasz
szabieable #4862 üzenetére
Szerintem gondold át pontosan, hogy mit akarsz. Sok felesleges kommentet spórolunk meg így.
-
Gergosz2
veterán
válasz
szabieable #4859 üzenetére
Pontosan azt akarod, hogy így nézzen ki? Katódsugárcsöves kijelzőben gondolkozol?
-
Gergosz2
veterán
válasz
industrial #4854 üzenetére
serial plotter rajzolja a grafikonokat meg menti az adatokat(ez a program meg van), illetve menti egy sd kártyára.
Ez mind telefonon van azt írtad, úgyhogy a sd log progi nem kell ide.
Nagyjából ez, ha tényleg csak felküldeni akarod:
#include <SoftwareSerial.h>
int txPin = 7;
int rxPin =6;
SoftwareSerial BlueToothConnect(txPin, rxPin);
int bt_on = 1; // Ide kösd State lábat
int FSR_Pin = A0;
void setup() {
pinMode(bt_on,INPUT);
Serial.begin(9600);
BlueToothConnect.begin(9600);
}
void loop(){
int FSRReading = analogRead(FSR_Pin);
bool ok=digitalRead(bt_on);
if (ok)
{
BlueToothConnect.println(FSRReading);
Serial.println("OK");
}
else
{
Serial.println("Nincs csatlakoztatva az BT vevő!");
}
delay(1000);
} -
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4847 üzenetére
Zónás dolog helyett egyszerűbb lenne egy parabolát illesztened rá. Egyszerűbb lekódolni is, és dead zone-t is egyszerűen belőheted vele a parabola tologatásával.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4845 üzenetére
Egyáltalán mit akarsz megmérni?
(#4847) DrojDtroll
Már többször mondták, hogy vagy egy kellően méretes ablakot teszel rá, vagy akár egy diszkrét alul áteresztő szűrőt. Mindegyik fog késleltetni valamennyit és azt sem árt tudni, hogy mit akarsz mérni vele.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4828 üzenetére
Úgy rémlik a DUE alapból 12 bitre van konfigolva. Ha az állítás alatt azt érted, hogy pl 16 bitre fel lehet-e vinni akkor ige. De ilyenkor nemes egyszerűséggel a négy darab 0-t fog hozzácsapni neked, mivel hardveresen csak 12 bitet tud. [link]
Mellesleg járt a kezemben több eredeti DUE is. Egy idő után fel is tűnt, hogy amelyiken QFN (úgy rémlik az volt) tokos fesz. stab IC volt, az valamelyest zajosabb volt, mint amelyiken SOT-os volt.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4826 üzenetére
eredeti, de az adc-je ennek sem tökéletes
A DUE-ban 12 bites ADC van, a mért jeleid alapján 1 bitet billeg neked. Tekintve, hogy 3V3-at visel el a bemenete ez kb 0.8mV feszültségnek felel meg. Ennyi zajt bárhonnan összeszedhet.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4783 üzenetére
Nekem még mindig nem igazán világos, hogy mit akarsz csinálni. Oké, hogy írtad, hogy két millió írás meg kétezer olvasás kell. De mennyi idő alatt? Meg mire?
Említetted a Due-t is. Az ADC konfigurálásával ott pl el lehet menni 1Msps-re is.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4722 üzenetére
ez egy az egyben egy arduino framework-kel is.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4673 üzenetére
Ha több analóg bemenetre van szükséged akkor az ESP-t el is felejtheted, mivel csak egyetlen egy analóg bemenete van.
De emellett érdemes belekóstolni egy ST vagy akár egy TI kontrollerbe is. Utóbbi elég jó motor control-ra kihegyezett uC-eket is kínál. A framework-öt szokni kell, viszont baromi jó a MATLAB/Simulink támogatottsága, ami lehetővé teszi, hogy egy Simulink modellből C kódot fordítson, amit egy az egybe küldhetsz is a mikrokontrollerre. Én is most kezdtem el ezzel foglalkozni, egy ilyen fejlesztőkártyával.
-
Gergosz2
veterán
Eddig csak az volt a válasz, hogy "mert csak", ennyit meg a feleségemtől is megkapok bármikor...
Nem nem az volt. Ha kicsit belegondolsz teljesen logikus, hogy sokkal nagyobb frekis PWM jel kell. Általános szabály, hogy a rendszer legkisebb időállandójánál gyorsabban akarjunk beavatkozni. Ezeknél a DC motoroknál ez az időállandó rendszerint a milliszekundumos nagyságrendben van, így teljesen indokolt, hogy kHz es nagyságrendben kapcsolgassunk.
(#4663) tvamos
Nincs jo, es rossz indukcio, csak egy van
Ahogy mondod. Én sem igazán értem ezt a szükséges rossz meg hasonló megközelítsét. Ezt tudja a fizika és pont. Erről az jut eszembe, hogy pl. a szórt induktivitásokra kb. mindenki rossz szemmel gondol. Nem, nem az, kell az áramkorlátozásra. -
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #4626 üzenetére
szerintem ezt a szálat itt vágjuk el, mert nagyon kevertek. Abban igazad, van, hogy a villamos forgógépeinkben a mágneses tér munkavégző közeg. De itt már kezd keveredni az indukció, induktivitás meg stb. Méretezés szempontjából mind az indukció mind az induktivitás nagyon fontos. A légrés indukciót szoktuk megválasztani és ahhoz méretezzük a tekercselés stb.
közeledő tekercsvéget
A tekercsvég sosem vesz részt a nyomaték képzésben, nincs is benne a mágneses térben.(#4622) tvamos
Soros egyenáramú gép, aszinkron gép, kapcsolt reluktancia gép stb..
de jó lenne, ha a motorban nem lenne csak mágneses tér, akkor is forogna
Van ilyen is. Keress rá az elektrosztatikus gépekre. Kis méretben még van értelme ezeknek is, de mivel a mágneses tér négy nagyságrenddel nagyobb energiát tud tárolni, így nem is kell magyarázni miért az ilyen elven nyomatékot képző gépek terjedtek el.
-
Gergosz2
veterán
A probléma elég bonyolult. Én a következők végigzongorázását javaslom:
Legyen egy legbelső PI típuső áramszabályozás ami fordulatszám szabályozásnak van alárendelve. A fordulatszám szabályozás szintén PI típusú. A legkülső szabályozó kör pediglen a pozíciót szabályozza, amire elég egy P szabályozó. De a pontos beálláshoz ez sem elég, mivel szinte biztos, hogy pozíciószabályozásnál változó erősítés kell.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4509 üzenetére
nem igazán értem miért. Csináltam egy joy-t annak idején, azzal semmi ilyen gondom nem volt. Úgy rémlik kozép állásban 512-512 koordinátákat dobott vissza minidig. Vagy valahol méretes zajt szedsz össze, vagy az kódban lesz valami gond.
szerk:
lehet szerencsésebb lenne, ha a zónázás helyett egy parabolával írnád le a sebességet, pl egy négyzetfüggvénnyel. Szerintem megvalósítani is egyszerűbb lenne.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4507 üzenetére
a klónoké igen, mert a legolcsóbb fesz stabilizátor van rajtuk.
De ezen is könnyen túl lehet lendülni, pl ha egy jobbfajta táról járatod. Ja és persze szorftveresen is illik valami ablak szűrőt ráereszteni, mert ugye egy mérés nem mérés.
-
Gergosz2
veterán
A Texas Instruments hasonló dolgaihoz még nincs, meglehet, nem is igen lesz.
Hogyne lenne! CCS, végtelen leírás controlSUITE-ban stb.
(#4110) tvamos
De TI-nek is van egy Arduino framework szerű progija. Energia-nak hívják és jópár launchpad-et támogat is.
(#4113) Janos250
Farnell-től ~4200 Ft ha személyesen mész érte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Parkside szerszám kibeszélő
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Nintendo Switch
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G16
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest