- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7112 üzenetére
Nem okozol gondot.
Igen, az a deklaráció. Egy vektor, aminek minden eleme egy struktúra, ami tartalmazza az adott led paramétereit.
A pStrand az egy strand_t* típusú pointer:class Scannerer {
private:
strand_t * pStrand;strand_t STRANDS[] : a STRANDS[] egy vektor, aminek minden eleme strand_t típusú.
A strand_t egy struktúra, ezért adod meg neki így a kezdőértékeket, pl.: .rmtChannel = 1typedef struct {
int rmtChannel;
int gpioNum;
int ledType;
int brightLimit;
int numPixels;
pixelColor_t * pixels;
void * _stateVars;
} strand_t;tehát tartalmazza az adott ledsor paramétereit (esp32_digital_led_lib.h).
A ledType pedig ezek közül valamelyik:
enum led_types {
LED_WS2812_V1,
LED_WS2812B_V1,
LED_WS2812B_V2,
LED_WS2812B_V3,
LED_WS2813_V1,
LED_WS2813_V2,
LED_WS2813_V3,
LED_SK6812_V1,
LED_SK6812W_V1,
}; -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7110 üzenetére
Hú, nehezet kérdeztél!
Én annak idején csak betöltöttem az elején pár demót, lefuttattam, hogy működnek-e, részletesebben nem foglalkoztam vele.Megnéztem ezt a demót és a libraryt.
A demó meglehetősen el van bonyolítva, de nem tűnik túlzottan vészesnek a library használata.
Persze, lehet, hogy a gyakorlat mást mutat. Majd megpróbálok valami nagyon egyszerű programocskát írni a használatára, de most azzal szívok, hogy az ESP32 mellé tettem a dobozba a kapcsoló üzemű táp panelt, és rendszeresen megbolondul, építhetem át.Persze, ha valaki már használta ezt a libraryt, akkor közösen várjuk az instrukciókat.
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7092 üzenetére
"ugyanazt a hardvert használja mindkét funkció?"
Nem tudom, nálam a WiFis dolgokat végzik.Én a flash frequencyt nem állítottam - gondolom - az a flash memória elérését szabályozza.
Én a CPU sebességét se állítottam, úgy tűnt, hogy 240-en megy.
Melegedés:
Nekem picit langyos. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7090 üzenetére
Téglásítani szerintem nem lehet.
Sebesség:
Nekem a 921600-on minden második harmadik feltöltés ki szokott akadni, ezért én
115200-on programozom, bár így tovább tart.
Nekem jelenleg a Node32S típus van beállítva, de használtam már Doit-ra állítva is.
Nem tapasztaltam lényegi különbséget. Ott nincs Flash Mode választási lehetőség.
Én a feltöltéseknél a "Q" (négyszeres) módot nem szoktam semmilyen lapnál használni, mindig csak a
"D" (dupla) módot használom, tulajdonképpen nem is tudom, melyik lapnál lehet, és melyiknél nemNéhány megjegyzés Neked is, és azoknak, akik ezután kezdik használni:
Az első teendők egyike: azonosítani kell, hogy a mi panelunkon melyik láb melyik GPIO, mert a panelokon többféleképpen van feliratozva.
Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39), de az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli.
A panelok ezeket a lábakat általában nem is vezetik tüskére.
Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot használni akarjuk.
Pl.:
#define Serial1_RXPIN 26
#define Serial1_TXPIN 27
pinMode(Serial1_RXPIN,INPUT_PULLUP);
Serial1.begin(115200, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN) ;A Serial2-t használat előtt példányosítani is kell , a Serial-t, Serial1-et nem, azok előre példányosítva vannak, mint pl. az UNO-nál a Serial.
Egy kis plusz infó:
esp32-hal-gpio.h:
//GPIO FUNCTIONS
#define INPUT 0x0100000001
#define OUTPUT 0x0200000010
#define PULLUP 0x0400000100
#define INPUT_PULLUP 0x0500000101
#define PULLDOWN 0x0800001000
#define INPUT_PULLDOWN 0x0900001001
#define OPEN_DRAIN 0x1000010000
#define OUTPUT_OPEN_DRAIN 0x1200010010
innen látható, melyik bit mit jelenttypedef enum {
WIFI_MODE_NULL = 0, /**< null mode */
WIFI_MODE_STA, /**< WiFi station mode */
WIFI_MODE_AP, /**< WiFi soft-AP mode */
WIFI_MODE_APSTA, /**< WiFi station + soft-AP mode */
WIFI_MODE_MAX
} wifi_mode_t;Melegedést én nem néztem, de ma még megnézem.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #7023 üzenetére
És ha a CCOUNT-hoz számolod az időt, amennyit aludni szükséges?
Akkor legalább nem összegződnek a hibák. Bár nem tudom, hogy deep sleepben inkrementálódik-e, soha nem próbáltam.
Azoknak, akiket még esetleg érdekel a CCOUNT használata,de nem ismerik, ESP32-re egy minta:unsigned elozo = 0 ;
void setup() {
Serial.begin(115200) ;
Serial.println(" xthal_get_ccount() ");
}
void loop() {
unsigned a = xthal_get_ccount();
Serial.print(" xthal_get_ccount() erteke = ");
Serial.println(a);
Serial.print(" kulonbseg = ");
Serial.println(a - elozo);
elozo = a ;
delay(1000);
}kiírás:
xthal_get_ccount() erteke = 1927227995
kulonbseg = 240000000
xthal_get_ccount() erteke = 2167227995
kulonbseg = 240000000 -
Janos250
őstag
Nem tudok róla sokat, mert végülis nem használom (mire begyakorlom , addigra megírom a C++ programot is, és az azt csinálja, amit én akarok.)
Itt van róla egy ábra:
https://www.survivingwithandroid.com/wp-content/uploads/2016/10/mqtt_publisher_subscriber-1.png
innen:
https://www.survivingwithandroid.com/2016/10/mqtt-protocol-tutorial.html
Olyasmi a hardvereknek, mint egy fórum az embereknek.
Van egy központi szerver, a hardverek (pl. arduinoval ellátott szenzorok, stb.) neki küldik a továbbítandó adatokat.
Ennek a szervernek a neve "MQTT Broker"
Aki küldi, az a "Publisher".
A "Broker" továbbküldi az adatokat a bejelentkezett telefonokra, számítógépekre, vagy arduinokra. Az ő nevük "Subsciber".
Hogy melyiknek küldje, annak a szűrésnek "topic" a neve. (Mint az embereknél, hogy ki melyik topicra íratkozott fel)
MQTT Brokernek főként a málnát ajánlják, arduinos verzióról nem tudok. Rajta futó szoftverként ajánlják többnyire a "Mosquitto"-t.
A "Subsciber" lehet pl. telefonon egy androidos MQTT kliens.ESP32: Publishing messages to MQTT topic:
https://techtutorialsx.com/2017/04/24/esp32-publishing-messages-to-mqtt-topic/
How to use Arduino ESP32 MQTTS with MQTTS Mosquitto broker:
http://www.iotsharing.com/2017/08/how-to-use-esp32-mqtts-with-mqtts-mosquitto-broker-tls-ssl.html
How to use MQTT and Arduino ESP32 to build a simple Smart home system:
http://www.iotsharing.com/2017/05/how-to-use-mqtt-to-build-smart-home-arduino-esp32.html -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6927 üzenetére
Ha már itt tartunk!
MQTT brokert telepítettél már ESP32-re?
Korábban, mikor néztem, nekem nem sikerült találnom, mindenütt a mosquittot ajánlották, de az meg - ugye? - nem megy ESP-n?
Ezért én félre is tettem a dolgot, és maradtam egy egyszerű server/client megoldásnál, pedig nálam is egy központi szerver van, ami tulajdonképpen a broker szerepét játssza, a topicok pedig valahol vannak.Hogy miért ragaszkodom az ESP-hez? Csak!
-
Janos250
őstag
válasz
Victoryus #6932 üzenetére
Mindkettőben van.
Én az ESP32-t javasolom mindenkinek. Nem sokkal drágább, viszont több szabad GPIO van. Továbbá a két mag se hátrány, mert a user programja önállóan fut egy magon, a rendszeré meg a másikon, ha nem variáljuk át.Na, közben látom, már kaptál jó választ, amivel én is egyetértek.
-
Janos250
őstag
Eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától, vagyis, hogy a telefonnak kell-e sűrűn pollozni, vagy a szerver magától is tud adatot küldeni, ha változás van. Az elnevezés számomra másodlagos, tehát akkor szerver és kliens szavak nélkül így fogalmaznék:
Ha az ESP-n létrehozok a WiFiServer osztálynak egy példányát (ne nevezzük szervernek, hanem mondjuk kiskutyának), akkor egy másik ESP-n meg a WiFiClient osztálynak létrehozok egy példányát (ne nevezzük kliensnek, hanem mondjuk kismacskának), akkor, ha a kiskutya változást érzékel, anélkül is tud adatot küldeni a kismacskának, hogy kismacska pollozna.Persze ebből az egész eszmefuttatásból szabifotos - a kérdező - egy fikarcnyit se profitál.
Ő legtöbbet Tanblock hozzászólásából profitálhat:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_6927-6927.html -
Janos250
őstag
Akkor ha pl. PC-ről belépsz egy telnet szerverre mondjuk putty-al, és küldesz oda adatot, akkor a Te géped lesz a szerver, és a "szerver", amihez csatlakoztál, az lesz a kliens? És ha a "szerver" küld adatot valamelyik kliensre, mondjuk egy másik putty-ra, akkor ki a szerver, és ki a kliens. Lehet a nomenklatúrán vitatkozni, de egy biztos: ha ESP-n létrehozok egy szerver objektumot (WiFiServer szerveremNeve(port)), arra be lehet jelentkezni távolról kliensként, és a szerver a bejelentkezett kliensekre kérés nélkül tud adatot küldeni. Ha nem hiszed, felrakok ideiglenesen egy ilyen szervert, belépünk mindketten putty-al, vagy mással, én gépelek, és Te megkapod, anélkül, hogy kérnéd. Mondom, nevezhetjük bárminek, de ennek Arduinon szerver a neve.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6916 üzenetére
Na, ebbe már párszor belefutottunk: a "küldi a szerver" alatt én általában azt értem, hogy kérésre küldi. Persze tud a szerver a bejelentkezett kliensekre kérdés nélkül is küldeni (igen, tud!!!), de nem WEB lapot egy böngészőnek. (Bár a fene tudja. Holnap kipróbálom, mi van, ha nem bináris/text adatot küldök, hanem egy html lapot, akkor mi lesz.) Nem tudom.
Nálam egy szerver "magától" küldi az adatokat, amit a bejelentkezett kliensek fogadnak, többek között egy PC-n futó putty is. Ez persze az adott esetben nem lenne elegáns. Hogy a beérkező adatot hogy célszerű megjeleníteni pl. egy appal, azt talán az Android tudorok megmondanák, én nem tudom. -
Janos250
őstag
Rendben, legyen, nekem aztán tökmindegy.
Én éppen hogy nem arra gondoltam, hogy "néhány plusz klón UNO vagy NANO megvásárlásával", hanem, hogy miután a legalapabb dolgokat megtanulta, "elhajítja" ezt az olcsó kitet, és áttér ízlése szerint valamelyik korszerűbbre (pl. STM32, ESP), amik gyakorlatilag nem, vagy alig drágábbak, és ahhoz vesz valami szenzor készletet, szervo-, léptető motort, meg ilyesmit. Egy 12ezres készletben természetesen több minden van, azzal sokkal messzebbre jut. Vannak persze, akik "végleg" maradnak az UNO szintjén, az is egy verzió, azzal is nagyon sok mindent meg lehet csinálni, bár néha csak tótágast állva. Viszont a linkelt "UNO R3 Prototype Shield" lapot akkor is jónak tartom UNO-hoz.
Ez az én véleményem, másé meg más. -
Janos250
őstag
válasz
szabifotos #6907 üzenetére
Én is az ESP-t javasolom:
1. verzió:
2 db. ESP. router nélkül.
Egyik ESP csak állomás, másik AP (vagy is)
Az állomás bejelentkezik a másikra, mint AP-re, és küldi az adatokat.
Az AP számol, és egy szervert (azon egy WEB szervert) futtat, ami küldi a pillanatnyi állást.
A frissítés gyakoriságát Te állítod be
(<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"5 url=http://192.168.4.1\">) ez pl. 5 secenként frissít.2. verzió:
3 ESP.
Egy AP, a másik kettő állomás, ők küldik az adatokat az AP-n lévő szervernek, az feldolgozza, és futtat egy WEB szervert, ami kiszolgálja a bíró bácsit.3. werzió:
Az előzők bármelyike azzal a különbséggel, hogy mindenki csak állomás, de van egy router, arra kell bejelentkezni, és azon keresztül történik a kommunikáció. Ez szükség esetén interneten keresztül távoli elérést is biztosítAz írásról, olvasásról itt
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_6890-6890.html
írtam pár sort.Hány kliens kapcsolódhat?
Nekem az ESP8266-on 3 simán ment, 4 döglődött, 5 pedig egyáltalán nem ment.
ESP32-n 8-ig próbáltam, addig hiba nélkül ment.
Én többnyire ESP32-t használok akkor is, ha nem kellene, mert a múltkor egy akciónál 1100 Ft-ért vettem párat, most el vagyok látva. -
Janos250
őstag
válasz
Ronyman #6898 üzenetére
"Bevált" kit nem nagyon van, mindenkinek más a szempontja.
Az általam javasolt szempontok:
1. mindenképpen 22 Euronál olcsóbbat válassz, mert másként jön a vámeljárás + ÁFA + vámkezelési díj + macera
2. Kezdésnek célszerű UNO-t választani, mert az irodalom többnyire erre hivatkozik. Aztán majd áttérsz alig drágább, de sokkal jobbra.
3. Induláskor talán egy egyszerűbbet.
Pl. valami hasonlót:
http://www.ebay.com/itm/Starter-UNO-R3-Mini-Breadboard-LED-Sauteur-Cable-Bouton-Kit-pour-Arduino-1Set-/172739944127?hash=item28381a5ebf:g:~5AAAOSwB-1Yw1wb
4.Pl. nagyon hasznos lehet ránézésre ez az ötletes megoldás. Nem próbáltam, nemrégiben bukkantam rá, meg UNO-t már jó ideje nem használok.
http://www.ebay.com/itm/1PCS-UNO-R3-Prototype-Prototyping-Shield-ProtoShield-Mini-Breadboard-Arduino-x-/181846902070?hash=item2a56eb8536 -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6904 üzenetére
Én hozzáteszek egy 1500 Ft-os linket is:
http://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB-Logic-Analyzer-8-Channel-Logic-Analyzer-Compatible-to-Saleae-/162134953459?hash=item25bfff0df3:g:Jz0AAOSwh2xYBDu5Én már jó ideje használom, mindenkinek csak ajánlani tudom.
De ezt is sokan pártolják:
http://www.ebay.com/itm/Assembled-DSO138-2-4-Inch-Acrylic-TFT-Digital-Oscilloscope-1Msps-Probe-US-Plug-/272855598706?var=&hash=item3f87760672:m:mAJxVN26QPfTUyqMlbPTrwQ
Erről nem tudok nyilatkozni, mert az enyém törött képernyővel érkezett, most küldik - elvileg - újra. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6892 üzenetére
Most látom, nem is kellett volna saját fényképet csinálni, itt vannak:
http://www.neko.ne.jp/~freewing/hardware/usb_logic_analyzer_cy7c68013a_clone/ -
Janos250
őstag
"sziasztok, valaki próbálta már ezeket a 6-10 dolláros logic analyzereket?
Elvileg 5 volt van rájuk írva, van-e bennük vajon annyi védelem, hogy rendes rs232-t is elbírjanak?
Az eredeti Saleae, amit koppint, azt írja, hogy abban van, de ezekről a kínaiakról nem találni semmit (150 dollárt meg 10-hez képest sokallok kiadni" -
Janos250
őstag
Tegnap megérkezett a DSO138 szkóp ebayről. Törött képernyővel
-
Janos250
őstag
"Át lehet méretezni, azaz, hogy több legyen a program memória és kevesebb az SPIFFS?"
Elvileg az IDE-ben be lehet állítani, de soha nem próbáltam, hogy tudja-e kezelni. Háttértárként (tehát adatokat fájlba írni rá, és olvasni) kezelni biztosan tudja a maradékot, próbáltam, kényelmes. Ugyanúgy történik a fájl kezelés, mint a szokásos. (megnyitjuk, írjuk vagy olvassuk, bezárjuk)
"Másik kérdés, hogy lehet a legegyszerűbben interneten keresztül adatot (byte szinten) küldeni és fogadni az ESP8266 és egy számítógép között (a számítógépen is C++ programot írnék)?"
Az ESP-n pl. így(a lényege):
WiFiServer EnServerem(port);
WiFiClient serverClientAmirolOlvasunk;
WiFiClient serverClientAmireIrunk;olvasás:
len = 0;
while(serverClientAmirolOlvasunk.available()) {
len++;
sbuf[len-1] = serverClient.read();
} ;Írás:
serverClientAmireIrunk.write(sbuf, len);PC-n nem tudom, de a PC-n az így küldött adatokat putty tudja fogadni, illetve oda ha ír, azt az ESP olvassa.
PC ügyben majd a windows hozzáértők válaszolnak. -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6878 üzenetére
A Wemos miért ne lenne jó?
Készenléti időről nem tudok mit mondani, mert én a gyakorlatban állandóan bekapcsolva tartok mindent, mert a hozzá kapcsolt áramkör egyébként is sokat zabál, ahhoz az ESP fogyasztása már nem számottevő.
A szerver épületben van, egy router mellett. Az állomások pedig mobiltelefon megosztott WiFijén keresztül kapcsolódnak a nethez, mert emberke hordozza.Így az altatás/ébresztés is csak elmélet nálam.
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #6876 üzenetére
Mindent a megfelelő helyre!
Van, amihez külön arduino lap is kell, de az ESP-hez nem kell, mert ő egyben az is.
Power:
Energiatakarékosságot minden rendszeren csak altatással lehet elérni. Hogyan néz ez ki ESP esetén?
Van egy ESP, szenzorral, és pici elemmel. Az élete zömében altatjuk, csak időnként ébresztjük fel annyi időre, hogy beolvassa a szenzor adatát, és elküldje.
Na, de biztos, hogy akkor a másik fogadni tudja? Itt jön a WiFi előnye.
Biztosan van a közelben egy olyan hely, ahol van elég energia és hely. Oda telepítjük az állandóan ébren lévő ESP-t. Ő fogadja az éppen felébredt adatgyűjtő adatait,
és amikor az az állomás felébredt egy pillanatra, akinek az üzenet szól, az megkérdezi az állandóan ébren lévő szervert, hogy küldött-e valaki adatot a számára.
Mivel a WiFi igen széles körben alkalmazott, mindenfélék elég olcsón kaphatók hozzá: routerek, jel erősítők (pl. Mantistek nagyon jó), stb.
Tehát innen kezdve csak ujjgyakorlat és C++ kérdése, hogy mit csinálunk meg.
Természetesen azt is meg lehet csinálni, hogy NRF üzen egy másiknak, és az szórja, vagy ha nem bírja, akkor átrakja más platformra és úgy továbbítja, szórja.Persze mindenki saját maga dönti el, mit csinál, kinek mi a kedvezőbb.
Mi leírjuk a lehetőségeket, ő meg választ. -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #6873 üzenetére
Pap és papné esete!
Mindenki a saját kedvencére esküszik.
Nekem egy hasonló működik, jelenleg még nem üzemszerűen, ESP-vel.
Be lehet rá jelentkezni telnet jelleggel, és bármelyik kliens által küldött adatot továbbítja az összes többinek, mert nálam épp ez kell.
Egy fogja majd üzemszerűen küldeni, a többi meg várja az adatokat. Lehet putty-al is bejelentkezni, küldeni is, fogadni is.
WEBen meg lehet követni, kik vannak éppen bejelentkezve.Ja, és természetesen arduinoval.
Ha akarod, írsz privátot, és bejelentkezésekkel kipróbálhatod interneten keresztül.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6866 üzenetére
Sajnos még sehogy
Részben, mert még nem is volt időm foglalkozni jobban vele, részben meg mert ahova beépítésre van tervezve, oda még le kell vinni az elosztó dobozból a nullát, mert jelenleg nincs levíve.
Most nincs itt nálam, de úgy rémlik, hogy az újabb (csavaros) dobozokhoz való, de ez nem biztos.
"A megfelelő GPIO kézzel húztam GND re" ???
Mit, hogy? -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6854 üzenetére
"nem biztos, hogy ezeket egy gyári appal akarnám egyesével kapcsolgatni távolról. Akkor már kellene visszaigazolás is, hogy megtörtént-e a kapcsolás, vagy volt valami akadály. Volt-e áramszünet, resetelt-e valamelyik eszköz. Inkább rábíznám ezt egy arduinora "
Én is ezt próbáltam gagyarászni, csak nem biztos, hogy érthető volt. Ha weben keresztül használod, megvan a visszaigazolás. Pl., ha a lámpa fel van kapcsolva, akkor a kikapcsoló gomb jelenik meg, ill. fordítva.
"Persze ekkor már nem kell sonoff, csak relémodul."
A Sonoff az arduino (ESP8266) + relémodul egy panelra rakva.
"Már a wifiben sem tudnék igazán megbízni. A Tplink router a gyári fw-ekkel pár naponta dobta el a wifit"
Nálam a router működik, bár előfordul néha, hogy a klens arduino lekapcsolódik.
Az általam alkalmozott:
WiFi.setAutoReconnect(true);
illetve:
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED ){
// Serial.println("try reconnect");
// digitalWrite(LED_BUILTIN, ledDark);
WiFi.begin(ssid, password );
delay(1000); // min 1000
} -
Janos250
őstag
Kigyullad:
Nem nagyobb a valószínűsége, mint mondjuk, hogy a TV-d, villanykapcsolód, konnektorod, hosszabbítód, mosógéped kigyullad.
A zöldsárgát természetesen itt is bekötjük. Én mindenkinek NYOMATÉKOSAN javasolom a fi relé berakását is, akár van arduinoja, akár nincs.
Biztonság:
Te írod a programot, olyan azonosítást teszel bele, amilyet akarsz.
Pl.:
http://xxx.xxx.xxx.xxx/azonositas ide teszel egy pw bekérést. Ha jó a pw, a kliens IP címét eltárolod.
A szerver látja a bejelentkező IP címét. [kliensneve.remoteIP(), vagy kliensneve.remoteIP().toString()]A továbbiakban csak arról az IP-ről fogadsz el bármit, aki jól beütötte a pw-t.
Ha a nagyvilágból is el akarod érni, akkor úgyis egy wifi router mögött lesz, és azon be kell állítanod a portforwardingot.
Itt is nehezíthetsz azzal, hogy valami ritka portszámot adsz meg. -
Janos250
őstag
Itt hivatkoznak egy cikkre, hogy 32Mbitesre cserélte valaki az ESP8266 memóriáját.
Próbált már valaki ilyesmit?
https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_937-937.html -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6834 üzenetére
"Soros portot hogy érem el? "
Így (első ábrán be vannak jelölve a helyek, oda teszel tüskéket):
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/GPIO-Locations"hogy töltöm át? "
Így:
Sonoffra feltöltés:
GND,VCC, Tx->Rx, Rx->tx bekötve,
Reset gomb benyomva tartva dugjuk be a PC-be az USB csatit.
Tehát a reset gomb nyomva tartása mellett adunk rá tápot.Természetesen a 230-ba ne legyen bedugva, mert mint tudjuk, az a vezeték amiben áram van, ugyanúgy néz ki, mint amiben nincs, csak a fogása más
"Meg az IDE-ben (1.8.0) se találok ESP8266-ot"
IDE-ben:
file/beállítások/További alaplap-kezelő URL-ek -hez beírod:
http://arduino.esp8266.com/staging/package_esp8266com_index.json
Utána látod az eszközök/alaplap/alaplapkezelő felületen
típus összes és látod
utána more info, akkor megjelenik a telepítés gomb
telepíted"Hanem írok egy programot, ami akár időpontokhoz akár más feltételekhez kötve kapcsolgatja a relét."
A loop-ba azt írsz amit akarsz, ugyanúgy, mint bármelyik másik lapnál, amire Arduino alatti programot teszel.
Ez is egy ESP8266, Arduino alatt (is) programozható lap, mint pl. az UNO. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6831 üzenetére
Igen, már többször volt róla szó, de most nem keresgélem, inkább bekopizom, amit magamnak mentettem le régebben.
#define RELAY 12
#define LED 13Pin functions:
After having put another firmware onto the ESP8266,
we would probably want to be able to control the relay again,
and for that we need the pin number.Function GPIO NodeMCU
Button 0 3
Relay 12 6
Green LED 13 7
Spare (pin 5) 14 5The LED on the board is actually a red/green bi-color led,
but the red side is only connected to the RF module,
which in my version isn’t mounted.ESP8266 van benne, úgy kell programozni.
Én a következő beállításokkal használom:
Generic ESP8266 Module/ DIO / 1M(512K SPIFFS)/ Disabled/None/ck/40Mhz/80Mhz/115200Ez meg egy egyszerű minta program, bár úgy rémlik, mintha a led fordítva lenne bekötve:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
uint8_t relePin = 12 ;
uint8_t greenLEDpin = 13 ;void lampaBe () {
digitalWrite(12, HIGH) ;
digitalWrite(13, HIGH) ;
Serial.println("be");
} ;void lampaKi () {
digitalWrite(relePin, LOW) ;
digitalWrite(greenLEDpin, LOW) ;
Serial.println("ki");
} ;ESP8266WebServer server(80);
void handle_index() {
String sParameter = server.arg("lampa");
if (sParameter == "be")
lampaBe () ;
else
if (sParameter == "ki")
lampaKi () ;
Serial.println(sParameter);String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";
s += "<head>\r\n";
s += "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"5 url=http://192.168.4.1\">\r\n";
s += "<meta charset=\"UTF-8\">\r\n";
s += "<title>SONOFF</title>\r\n" ;
s += "</head>\r\n";
s += "<body>\r\n";
s += " <font size =\"7\"> \r\n" ;
s += "\r\n";
s += "\r\n";
s += " <BR>\r\n";
s += " <BR>\r\n";
s += " <a href=http://192.168.4.1/?lampa=be>bekapcs</a>\r\n" ;
s += " <a href=http://192.168.4.1/?lampa=ki>kikapcs</a>\r\n" ;
s += "</body>\r\n";
s += "</html>\n";server.send(200, "text/html", s);
delay(100);
}void setup(void)
{
pinMode(relePin, OUTPUT);
digitalWrite(relePin, LOW) ;
pinMode(greenLEDpin, OUTPUT);
digitalWrite(greenLEDpin, LOW) ;
Serial.begin(9600);
delay(2000); // 2s késleltetés az ESP8266 feléledéshezWiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("Sonoff-02","legyenegyjelszo"); // SSID, pw
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index); // ezt hajtsa végre, ha a rootba lépünk
}void loop(void)
{
server.handleClient();
delay(500);
} -
Janos250
őstag
válasz
szabifotos #6829 üzenetére
Ha egyenáramot kell kapcsolni, ilyenkor használom én a tranzisztor+relé helyett a FET-et. Ha 230-at, akkor marad a gyárilag összerakott Sonoff, Arduinoként programozva.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6822 üzenetére
Igen, a különbség annyi, hogy ha ezt a "kérést" nem telefonról, hanem egy másik arduinoról küldjük, akkor a GET-et könnyebb összerakni, mint a POST-ot. Nekem legalábbis.
Tehát összefoglalva egy konkrét példa, ami hónapokig működött:
1. A szenzor adatait lekérdezi egy Arduino
2. Az adatokat GET-el elküldi a szervernek (azért így, mert így pofonegyszerű), ami egy tárolóban gyűjti, és ha mobiltelefonról, vagy távolról internetről lekéri valaki akkor WEB lapként elküldi az utolsó x db. adatot, illetve azok feldolgozását.Újabban a "telnet" módszert kedvelem.
A szerverre bejelentkezett kliens által küldött adatokat a szerver szintén letárolja, elküldi a többi bejelentkezett kliensnek. Ha kell, szenzor adatokat olvas, letárol, kérésre küld.Nem tartozik a kérdéshez de leírom, ha valaki esetleg ilyenben gondolkodik, lássa, hogy pl. miket lehet szerviz céllal kiíratni. Miért éppen ezeket? Mert úgy tartotta úri kedvem, hogy éppen ezeket írassam ki.
Jelenlegi verzióban ha a WEB lapot lekérdezzük telefonról, ad bizonyos infokat. Pl., hogy hány kliens van bejelentkezve, milyen IP címekről jelentkeztek be, stb.
WIFI_IF_STA = 0 ; WIFI_IF_AP = 1
WiFi.SSID() = xxxxxxxx ; server local IP = 192.168.1.xxx
Received signal strength (RSSI):-32 dBm
macAddress() = 24:xxxxxxxxxxxWiFi.getMode() = 1
WIFI_OFF = 0, WIFI_STA = 1
WIFI_AP = 2, WIFI_AP_STA = 3serverClients[0] connected :
remoteIP = 89.132.xxx.xxx ; remotePort = 49253
serverClients[1] no connected
serverClients[2] no connected
serverClients[3] no connected
serverClients[4] no connected
serverClients[5] no connected
serverClients[6] no connected
serverClients[7] no connectedA
WIFI_OFF = 0, WIFI_STA = 1
WIFI_AP = 2, WIFI_AP_STA = 3
magyarázat kiíratása persze felesleges, mert tudjuk, hogy Arduino alatt a wifi módjának a 0. bitje mutatja, hogy állomás, az 1. , hogy az access point mód be van-e kapcsolva, de mégis benne maradt. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6819 üzenetére
NEM !!!!!!!!!!!!!!!
Formailag ugyan kérdés, de a kérdőjel után az ELKÜLDENDŐ ADATOT szerepeltetem.
A szerver nem automatikusan válaszol, hanem a kérésre lefut egy C++ metódus. Abban szabom meg, hogy mi történjék.
Pl. válaszoljon rá,
vagy ne válaszoljon, hanem valami egész mást csináljon (pl. állítsa a fűtést -10-el lentebb)
vagy tárolja le valahova a linkben megkapott adatokat
vagy több mindent is ezek közül.Ez nem a megszokott szerver használat, de lehet így is.
Kezdeményezni valóban nem a szerver kezdeményez, de a nálam előforduló feladatokban nem is kell, mert a szenzort kezelő kliens dönti el, mikor küldjön.
Persze a "telnetserver", ahogy a neten hivatkoznak rá, az könnyebben érthető, és jól használható, ha az emberfia kijavította a hibát. Ezt is használom, másodpercenként pár kiló adatot küld egy "szenzor" a telnet szervernek, ami részben tárolja, részben továbbküldi mindenkinek, aki be van jelentkezve. ESP8266-on 4 bejelentkezett kliensig ment, ESP32-nél 8-ig próbáltam, addig ment. (tovább nem volt türelmem)
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6811 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_4026-4026.html
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_4028-4028.htmlEz egy több lépéses elkészítés kezdete:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_3466-3466.htmlHopp, most látom, Gyapo11 már jól megválaszolta.
Mindegy, nem törlöm, elfér -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #6802 üzenetére
Hopp!
Stornó, mert tovább olvastam, hogy megoldódott.
Na, még tovább olvasva, mégis vissza:
Luat nem ismerem, én az eredeti arduino C++-ban programozok. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6801 üzenetére
De, biztosan használom, már jó ideje. Mint írtam, gettel és posttal.
Így jut fel az adat a szerverre, és a szerveren egy C++ program lekezeli. Ha kell, SD-re menti, ha kell sorosra továbbítja, ha kell akármit csinál vele. A szerver programozása C++-ban történik, leginkább a PHP-ra hasonlít. Ott is azt csinálok vele, amit akarok. -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #6798 üzenetére
Azt hiszem, hogy at RTS-et és CTS-et is rx, Tx-ként használja, ami szoftver kérdése.
http://rtfm.vtt.net/pinouts/images/ericsson_cable4.gif -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #6795 üzenetére
Azt a konkrét átalakítót nem ismerem, de hátha más ismeri.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #6791 üzenetére
Én mindkettőt használom feltöltésre, adatgyűjtésre.
A client módszerre a "telnetserver" jó keresőszó. (ESP32-re a multitelnetre leggyakrabban bejövő program hibás! A for ciklusban break kell)
A webszervert is használom adatgyűjtésre, mind get, mind post módszerrel.
Az ő feladatára:
- a feltöltéshez a client,
- lekérdezéshez a webes módszert gondolom jobbnak, de ha csak az egyiket akarja megtanulni, akkor a web mindkettőre jó. -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #6793 üzenetére
NodeMCU Rx-e kötve a konverter Tx-hez és aTx az Rx-hez.
Föld mindenképpen összekötve, a NodeMCU fogyasztása kicsi, elég lesz neki a konverter VCC-je is.
Vigyázz, a NodeMCU 3.3 V-os, nem 5!
Sok láb: mert mindenféle kontroll lábak is ki vannak vezetve. -
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6788 üzenetére
Most mennem kell, de estére, vagy holnap írok több infót. Nagyon egyszerű.
-
Janos250
őstag
Én is leírom a véleményemet, és annak hiszel, akinek akarsz.
Igen használjuk már jó ideje, és nagyon meg vagyunk vele elégedve.
Az, amit linkeltél az egy kínai klón, én is ezt használom otthon is, melóban is.
Ugyanaz a szoftver működteti mint az eredetit. Tehát akik azt mondják, hogy ez nem ér semmit, nem tudom, hogy azok próbálták-e.
Tehát ez egy kínai klón 1500 Ft-ért, UGYANAZ a kínai klón, amit itthon több mint négyezerért vennél meg. Nehogy már négyezret adj érte!
Ez
http://www.ebay.com/itm/New-USB-Logic-100MHz-16Ch-Logic-Analyzer-for-ARM-FPGA-/381278899456?hash=item58c5fe4d00:g:37AAAOSwYIxX83rW
ugyanannak a cégnek a gyorsabb, többcsatornás verziójú terméke. A szoftver gyakorlatilag ugyanaz.
Nekem ez is megvan, de az én - amatőr - gyakorlatomban fehér holló az az eset, amikor a gyorsabbat használom.
Egyébként ugyanazt tudja. Természetesen vannak szituációk, amikor semmire nem megy vele az ember: nekem most pl. egy 15 V-ra szuperponált 1-2 V-os jelet kell kimérnem, na ahhoz ez nem lesz jó.
Tehát nem analóg szkóp, hanem digitális analizátor, nagyon sok tudással.
Hogy nagyobb feszültséget tud-e, azt nem tudom, mert nem mertem kipróbálni.
Ha a letöltött szoftverrel nem menne, akkor írj privátot, és megmondom, hogy ugyanazon az oldalon hol találod, ami biztosan működik. (nem installálós, és béta)
Én win 8.1-el használom, 10-el nem próbáltam.Ha nagyon bizalmatlan vagy és pesti, 1-2 napra kölcsönadok egyet, hogy kipróbáld. Utána biztosan rendelsz egyet.
-
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6780 üzenetére
Én is azt javasolom, hogy az arduinon csinálj egy WEB szervert, ahhoz egy WEB lappal könnyen tudsz csatlakozni, és könnyen tudod kezelni. Egyszerűbb mint az app, és univerzálisabb. Nem kell semmit feltölteni a telefonra, böngészőből működik. Ez sokkal könnyebb, mint appot írni.
ESP8266-on a ESP8266WebServer.h
ESP32-n a WebServer.h (az ESP8266WebServer-ból átírtat!)
szervereket használjuk. (ez nem annyira egyértelmű, mert többféle is van, de ezek a legjobbak.)
Én mindenkinek javasolom az ESP32-t. Már az ára is lement 2eFt alá, és már az arduino rendszerbe illesztés is elég tűrhetően meg van oldva. Akár az UNO-ra írt programok is - többnyire - változtatás nélkül futnak rajta, nagy sebességgel. -
Janos250
őstag
Igen, mint írtam, bocs, nem Te vagy a hunyó, hanem az oldal.
Azóta már többször próbáltam több gépen ezt az oldalt. Az esetek 90 százalékában valóban az az oldal jön be,
de kb. tíz százalékban átirányít mindenféle mocsok oldalakra, amik ilyesmiket kérnek, mint küldjek emeltdíjas SMS-t, regisztráljak "ingyen" de a bankkártyám, bankszámlám hozzáférési adatait kéri, stb.Tehát mégegyszer bocs.
A programodhoz érdemileg nemigen tudok hozzászólni, szerintem működni kéne.
Ugye nem az van, hogy az alap dolgokból véletlen elfelejtettél valamit:
- föld a SIM900 és arduino között összekötve?
- a SIM900 tápja ugye elbír 2A-e rántást? Igen, gyári leírás ide, vagy oda, kell neki erős táp!
- én még annyit próbálnék, hogy az idézőjeleken belül kihagynám a szóközöket
- biztos ugye, hogy az Rx a Tx-hez van kötve és fordítva (mivel egy halom SIM900-as panel van, a lábszámok nekem semmit nem mondanak, hacsak nem arduino shieldről van szó)
- tápok ugye mindenütt rendben vannak?
- a kapcsolódást jelző led (be van kötve?) mit jelez? Kapcsolódott, vagy nem?
- adnék sima AT-t, és figyelném serial monitoron, hogy válaszol-e rá (sikerült-e az autobaudrate szinkronizáció) ? -
Janos250
őstag
Örömmel látom, hogy egyre többen használják az Arduinot.
Most voltam a BME V1 nagyfesz laborjában a Kutatók éjszakája bemutatón, ahol a bejáratnál egy bicikli meghajtású generátort is egy Arduino due(?) vezérelt. Arrébb menve az udvaron a srácok a pheumatika hajtású kiskocsijukat próbálták, amit egy nano vezérel. -
Janos250
őstag
"Milyen macerára gondolsz?"
Én régen, amikor foglalkoztam vele, jó időbe telt, mire rájöttem, hogyan is kell programozni. Más is panaszkodott rá. Én végül rájöttem, de azóta már nem emlékszem, hogyan. A múltkor, mikor valaki kérdezte, elővettem egyet, megpróbáltam programozni. Nem ment, hagytam a csudába. Pedig emlékszem, hogy régebben végül símán ment.Az unon van polyfuse? Ezt eddig nem is tudtam. Igaz, ezer éve nem vettem a kezembe unot. Már jó ideje csak ESP-t és STM-et használok.
Nemrég jött meg ez a lap:
http://www.ebay.com/itm/Open407V-D-Core407V-Development-Board-Standard-STM32F4-DISCOVERY-ARM-Cortex-M4-/172740399220?var=&hash=item2838215074:m:mXcPXqbE1cuL4cDPC68OwOg2600 Ft-ért, de még nem próbáltam. Most erre leszek kiváncsi, de nincs rá időm kipróbálni. Ennyiért STM32F407 ajándék, ha rendesen megy.
-
Janos250
őstag
Na, mostmár érdekelt, mi ez a mocsok oldal.
Ez egy olyan banda, akikkel meg lehet állapodni, hogy ilyen lehúzós oldalt üzemeltessenek a Te hasznodra. Annyit kell tenni, hogy valamilyen módon átírányítod az internetezőt az oldalra. talán a legmocskosabb ez: (NEHOGY MEGADD A TELEFONSZÁMOD!)
http://m.hu.prizes4me.com/#/iphoneNekem egyébként a megadoot linkre kattintva elsőre ez jött be:
http://ilovemobi.com/hu/videostream/?affl=464Szándékosan nem linkként adtam meg, hogy ne lehessen VÉLETLENÜL rákattintani.
Szóval, ha tényleg az a problémád, amit leírtál, akkor:
1. Keress újabb IDE-t
2. A SoftwareSerial helyett az újabb verziókban használd a síma serialt, mert már az is rendbe van téve, rég. -
Janos250
őstag
"Ez egy előfizetéses tartalomszolgáltatás (video) amelynek díja heti 3sms/960Ft/SMS-ként mindaddig, amíg nem küldöd el a STOP szót a 16036 számra"
Küldtél nekünk egy linket, aminél - ha nem vagyunk eléggé figyelmesek - havi háromezer forintunk bánja.
Ügyes!
Egyébként egy kissé kilóg a lóláb, az "Arduino IDE 1.0.5-r2 változatot használok" miatt! Akkor legalább nézz utána, hogy manapság milyen verziókat használnak!
Ha esetleg mégis csak tökéletlenség, akkor bocs.
Kösz.
-
Janos250
őstag
válasz
gyáliSanyi #6690 üzenetére
Persze! Gyakorlatilag ugyanaz, csak centire kisebb.
Mellesleg a szeptember 11 körül linkelt akcióban 300 Ft volt darabja szállítással együtt.
Én is rendeltem - fogalmam sincs minek, azon kívül, hogy olcsó, mert itthon meg 1990 Ft + szállításért árulja egy ismert webáruház - 5 darabot. Jó darabig nem küldték, hogy nincs raktáron, hátha lemondom a rendelést. Aztán végül postára adták a Banggood szerint. Akkor volt 1100 Ft az ESP32 is, de azt azóta se küldték. Várom, mi történik, mert abból még kellene is, de azóta 1800 Ft. Végülis a halom cuccból minden postára lett adva, van ami már meg is érkezett, csak az ESP32 a "Back Order". Érdemes néha nézni az ilyen akciókat, mert időnként nagyon olcsón lehet vásárolni. Olyan dolgokat is, ami az embernek soha nem kell -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6686 üzenetére
Serial.begin Serial.print
Ezek is C++ objektumok!
Ezeket biztosan használtad! -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6659 üzenetére
Az arduino is a main.cpp-t futtatja, akkor is, ha az el van rejtve a szemeink elöl.
Viszont megtalálható, nálam a
C:\Arduino\arduino-1.8.2\hardware\espressif\esp32\cores\esp32
könyvtárban. Itt látható, hogy elvileg inkludolva vannak:
#include "freertos/FreeRTOS.h"
#include "freertos/task.h"
#include "Arduino.h"
A gyakorlatban - nem tudom miért - nekem mégis néha inkludolnom kellett a könyvtár fájljait a programban.
C:\Arduino\arduino-1.8.2\hardware\espressif\esp32\tools\sdk\include\freertos\freertos
helyről.Itt van némi leírás:
https://techtutorialsx.com/2017/05/06/esp32-arduino-using-freertos-functions/Itt fel vannak sorolva a függvények, hogy melyik mit csinál.
http://www.freertos.org/a00125.htmlHa meg akarod nézni, itt van nekem egy próbálkozásom:
http://kkft.bme.hu/~johnny/ESP32mintaTobbTask-CoreKiirasBeallitas.inoValami itt van a BT-ről, de nem használtam, csak könyvjelzőztem
https://techtutorialsx.com/2017/07/17/esp32-bluetooth-advertising-a-spp-service-with-sdp/Mellesleg én a mobiltelefonnal is WiFin keresztül tartom a kapcsolatot,
internet megosztás módszerrel, és nem zavar semmit. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6647 üzenetére
Ez egy elég jó leírás egy csomó példával az ESP32 használatára:
http://www.instructables.com/id/IOT-Made-Simple-Playing-With-the-ESP32-on-Arduino-/
Van benne egy csomó dolog, digitális, analóg input, output, led trimmer, szervo , internet, stb.
Egyébként még sokan előnynek tartják, hogy akár WiFin keresztül is töltögetheted rá az új programokat. Én ezt a részét nem használtam, nekem ez nem volt szükséges eddig.
Szó van benne a hardver PWM-ről is, ami bizony jól jön számos helyen: led, szervo vezérlés, stb. Egészen más, ha a hardvert beállítom, és az önállóan dolgozik tovább amíg nem babrálom, mintha pl. egy szervonál folyamatosan szoftverből kell küldözgetni a jelet, mint egyes régebbi lapoknál. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6647 üzenetére
A WiFi használatára egy összefoglaló:
https://www.arduino.cc/en/Reference/WiFi
Az arduinonak épp az a lényege, hogy ha egy új processzort tartalmazó lapot beillesztenek a redszerbe,
akkor ugyanazokat az osztályokat, ugyanazzal a névvel, funkcióval, tagfüggvényekkel meg kell rá írni. Ez a portolás lényege.
AZ ESP32-re a gyártó illesztette a freeRTOS-t. Az arduinora portolás során gyakorlatilag azt tették, hogy az arduinonak megfelelő nevekkel,
paraméterekkel, stb. megírták az új osztályokat, amiben hivatkoznak - az egészen más nevű, logikájú - freeRTOS függvényeire.Célszerű a mintaprogramokat megnézni. Az ESP8266 WiFire sok példa van, gyakorlatilag ugyanazok mennek az ESP32-n is.
Viszont WEB szerverre célszerű az ESP8266 WEB szerverét használni, mert az jobban ki van dolgozva WEBre. Portolták as ESP32-re is:
http://www.fisch.lu/junk/ESP32-WebServer.zip
Itt már átírták a nevét 32-re, és pár dolgot módosítaniuk kellett benne.A BT-t nem tudom, nem használtam.
UI.: most látom, hogy a ESP8266 WEB szerver linkje nem él, de majd ha összefutok vele, felteszem
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6643 üzenetére
"Én teljesen abban voltam, hogy ez külön platform, mint a ARM"
Én az STM (ARM) procikat is jól tudtam/tudom használni Arduinoként. A spéci, hardverközeli libek persze nem mennek, de a hardverközeli részt megoldottam a regiszterek közvetlen írásával (pl PWM). Annak szerencsére a regiszterekről egészen jó leírása van, ami az ESP32-ről egyelőre még nem mondható el. Viszont amit az emberfia nem tud egyszerűen megoldani, akkor ott van a freeRTOS rengeteg függvénye. Mint korábban írtam, az ESP32 arduinoja a freeRTOSra van ráültetve. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6643 üzenetére
Azért a kompatibilitás csak a C++ -ra érvényes, a hardverközeliekre természetesen nem!
pl. Serial (hardver) 3 db. van rajta, de alapból a puffert az Arduino 256-ra állítja, én egyből átírtam 2048-ra, mert néha az ESP8266-on megtelt, így itt már kapásból magasabbra raktam. UNO-n meg a kis sebesség miatt nem is tudnám a programomat használni.
A sebességekre egy összehasonlítás. Az STM32F7 sorozat persze gyorsabb, de az méregdrága. Persze az ESP32 kettő magját kihasználva, azért ezen lehet gyorsítani.
https://hilo90mhz.com/arduino-esp32-esp8266-101-speed-test-comparison-chart/ -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6639 üzenetére
"Milyen IDE-ben dolgozol vele?"
Ugyanabban az Arduino IDE-ben, mint a többi lappal.
Minden ugyanúgy megy, mintha mondjuk UNO lenne, csak nem UNO-t, hanem a NodeMCU-32S-et választom ki.
"Gondolok itt arra, hogy ha vmit elkészítenek Arduino-ra, akkor találok alternatívát ESP-re?"
EZ IS ARDUINO!
Ha csak C++-ban írt program, akkor egy akár UNO-ra írt program simán megy. Ha spéci, az Atmel proci sajátosságait kihasználó részek vannak benne, akkor az persze változtatás nélkül nem megy. Viszont egyre több minden készen van.
"Pl ws2812 lib"
Ez pl. sokkal egyszerűbben megy, mert az ESP32-ben van RMT = Remote Peripheral, (értsd infra távirányító) kezelő (szimuláló) hardver, így ezt hardver szinten megoldja. Nekem is az elsők között jutott eszembe a WS2812. Ez pl. rendesen működik, kipróbáltam én is:
https://github.com/MartyMacGyver/ESP32-Digital-RGB-LED-Drivers
Mivel hardver szinten intézi, nem is kell variálni a magok között.
Egyébként alapból a rendszer dolgai a 0-ás magon mennek, a useré pedig az 1-esen, ha nem változtatunk.
Ha éles a realtime dolog, akkor a realtime mehet az 1-esre, a ráérősebb pedig alacsony prioritással a 0-sra, a rendszer dolgai mellé. Akkor nem kell se interrupt letiltás, se egyéb, mert az 1-esen csak a szigorúan realtime dolog megy. -
Janos250
őstag
válasz
Oryctolagus #6635 üzenetére
Én a leginkább rentábilisnak a 12V-os led tápokat találtam, mert ebay-en is, piacokon is elég olcsók. A panelokat mindig DC/DC konverterrel táplálom, főként mert gyakorlatilag csak 3.3V-os lapokat használok, 3.3V-s táp meg alig van. A DC/DC konverterekből sokféle kapható elég olcsón ebay-en, Alin, stb.
-
Janos250
őstag
ESP32 dicsérete:
Közel egy év után újra alaposabban használni kezdtem az ESP32-t.
Úgy látszik, nagyon sokat fejlődött a rendszer. Az egy évvel ezelőttivel ellentétben semmi érthetetlen fordítási hiba nem volt, mindent megtalált a könyvtárakban.
Teljesen fel vagyok dobva tőle. 1700 Ft-ért valódi 2 magos, ténylegesen multitasking rendszer, félmega RAM-mal, közel ugyanannyi FLASH-el a processzorban, "hozzácsomagolva"
az esp-wroom-32 tokozásban 4M flash, amit háttértárként a szokásos file műveletekkel tudok használni. Utána feltöltök egy másik programot, ami az előző által feltöltött fájlokat használja.
Ténylegesen több taskot (C++ függvényeket) tudok egymással párhuzamosan indítani/futtatni/leállítani/újraindítani. A delay nem várakozik, átadja a vezérlést a másik tasknak.
A taskoknak prioritást adhatok, megadhatom, hogy melyik magon melyik fusson, de ha nem adom meg, a rendszer automatikusan elhelyezi valamelyikre.
Pl. az egyik task olvassa a szenzorokat, amiben jócskán vannak várakozások az időzítés miatt, de alkalmazhatom a delay()-t, nem kell tótágast állni az időzítéshez, mert a delay alatt a többi task fut.
Egy másik task feldolgozza az eredményeket, a harmadik küldi WiFi-n internetre, az ország másik szegletében lévő telnet szerverre (szintén ESP), ami továbbítja az ország harmadik felében lévő bejelentkezett kliensekre, (mondanom se kell, hogy azok is ESP-k) stb.
Az Arduinot a freeRTOS-ra ültették rá, ezért a freeRTOS gyakorlatilag összes dolgát is közvetlenül használhatom.
Sok GPIO láb, sok - hardverrel segített - periféria kezelés, stb.
Letöltöttem próbára netről pár UNO-ra, MEGA-ra írt programot, simán futottak rajta, elképesztő sebességgel. (persze a lábak sorszámát néha át kellett írni)
Végezetül, mindenkinek csak ajánlani tudom!!!
http://www.ebay.com/itm/162618521044?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649 -
Janos250
őstag
Erről jut eszembe:
Épp tegnap hozta a postás az 5.1 V-os zener pakkot. 100-as csomagban postával együtt kevesebb mint 6 (hat !) Ft/db. Tudom ajánlani. http://www.ebay.com/itm/0-5W-5-1V-DIP-Zener-Dioden-Spannungsregler-100-Stueck-ET/192010803235?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Ez még valahol a tengeren jár (3 Ft/db):
http://www.ebay.com/itm/300pcs-2V-39V-30-Values-1-2W-0-5W-Zener-Diode-Assorted-Kit-for-PCB-DIY-Circut/391356722150?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6599 üzenetére
Aki arduino cuccokat akar vásárolni, az most tegye, mert ma estig élnek az alacsony árak:
1121 Ft: SONOFF® DIY Wi-Fi Wireless Switch For Smart Home With ABS Shell Socket Remote Control Switch Module
3500 Ft: Geekcreit® UNO R3 Basic Starter Learning Kit No Battery Version For Arduino
1958 Ft: Geekcreit® 37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino Plastic Bag Package
1069 Ft: ESP32 Development Board
860 Ft: NodeMcu Lua ESP8266 ESP-12E
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #6603 üzenetére
Most is az.
Az Adafruit Industries egy cég elvileg New Yorkban a Sohoban.
A cég alapítója és tulajdonosa egy ügyes programozó, tervező csaj, Limor Fried, aki az interneten a ladyada nicket használja, az ismert hajdani angol matematikus ( Ada Lovelace) iránti tiszteletből.
A csaj személy szerinti honlapja a www.ladyada.net, a cégé a www.adafruit.com . -
Janos250
őstag
Hogy ne keseredj el, elmesélek egy arduinos történetet:
Valaki kérdezte, hogy nulla előismerettel érdemes-e elkezdenie arduinoval foglalkozni. Mondtam, igen, persze, segítek. Kinézett egy legegyszerűbb kapcsolást. Mondtam, ne a fehér dugdosós panelon rakja össze, mert az hol érintkezik, hol nem, hanem egy régi "sok lyukas" panelbe rakja, talál valamelyik fiókomban ősidőkből megmaradtat.
Belerakta. Beledugdosta, hozta megmutatni. Mondom cinezni is kéne a lábakat.
Jön újra, hogy nem működik, nézzem már meg.
Az átdugdosott alkatrész lábak végére tett egy-egy cin pöttyöt, nem a panel rezéhez forrasztotta.
Tulajdonképpen igaza volt, csak azt mondtam, hogy cinezni is kéne, azt nem mondtam, hogy a panelhoz.Szóval, idővel belejössz, ha nem dobod el a kalapácsot!
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #6594 üzenetére
"minden tudás ott van a könyvekben, könyvtárakban, miért nem mondjuk a gyerekeknek, hogy irány a könyvtár, tanuljatok. Azért mert a hatásfoka közelítene a nullához. Ha pedig tanárok tanítják őket, akkor néhányuk akadémikus lesz, sokuk tudós, kutató, professzor stb."
Viszont most pont az ellenkező a tendencia! Az egyetemeken költségcsökkentési okból hallgatók tartják egymásnak az órákat úgy, hogy oktató nincs is jelen ("demonstrátor").
Félév elején megmondják a "demonstrátor" hallgatónak, hogy a többi hallgató, akiknek ő fog órát tartani, azok milyen jegyzetet kapnak, olvassa el ő is. Elolvassa, és így tartja az órát, hogy ő is csak ugyanazt a jegyzetet olvasta el, amit azok, akiknek "tanítja".
Jelentkező van, mert a pincurka pénz mellé még mindenféle piros pontokat lehet gyűjteni a demonstrátorsággal. És ez mindenki szerint így van jól, mert olcsó. -
Janos250
őstag
Mellesleg a síma read() nem jó?
A serial osztály a stream osztálytól örököl: "virtual int read() = 0;"
Tehát a readnek kifejtve kötelező meglenni a serial osztályban is.
A Serial a serial osztálynak egy előre példányosított példánya, ami persze processzoronként változhat, de ugyanannak kell lenni a nevének, stb. -
Janos250
őstag
Persze, ha jól értettem, amit írtál.
Tehát :
Amit újra és újra használsz, függvénybe akarod szervezni (myfunction)
Ha az új függvénybe bele akarod rakni a Serial.readbytes()-t, és a főprogramban csak a bufferlb[] tömböt akarod használni, akkor a myfunctionnak nem kell típus, azaz void lesz.
Ha úgy akarnád használni, hogy pl.: c = myfunction(), akkor a másodikban kellene gondolkodni, azaz a return után egy ugyanolyan típus kell, mint ami a myfunction.
Jelen esetben uint8_t, azaz return buffer1b[1]. -
Janos250
őstag
Korábban fpeter84 írta itt a fórumon, hogy használja az A6 ill. az A7 modulokat.
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_4436-4436.html
Neten GPS/GLONASS modulra ezt is sokan pártolják, de nem próbáltam:
http://www.ebay.com/itm/RYN25AI-10Hz-UART-interface-high-performance-GPS-Glonass-antenna-module-battery-/171493874434?hash=item27edd4db02:g:lAwAAOSwGvhUGU6yEgy kis általános kiegészítés:
Ha azt akarod, hogy szinte mindig működjön, akkor olyan "GPS" kell, ami GPS+GLONASS egyben, mert ha csak a GPS holdakra alapozol, nagyon könnyen van olyan takarás, hogy nem tudja a chip, hogy hol van.
Az A6, A7-el nincs tapasztalatom, ott pihennek valamelyik doboz mélyén, a többi megkívánt, de soha nem használt cuccal együtt. Én spéci okok miatt SOKKAL drágább chipeket használok, ezért az nem ajánlom. Az viszont saját tapasztalat, hogy a GPS mellé kell a GLONASS is, ha ténylegesen használni is akarod. Antennákat próbáltam 1.000 Ft-tól 45.000 Ft-ig. A tapasztalat: az 1-2 ezer Ft-os kínai antennák között volt olyan, ami jobb jelerősséget produkált, mint a 45 ezer Ft-os márkás. Nekem ezek beváltak:
http://www.ebay.com/itm/28dB-LNA-Gain-1575-42MHz-RP-SMA-Male-GPS-Antenna-Aerial-Stronger-Singal-/251980707314?hash=item3aab3875f2:g:1tAAAOSwpDdVbUr~Vannak, akik az ublox sorozatot kedvelik, pl:
http://www.ebay.com/itm/GPS-NEO-6M-GY-GPS6MV2-Module-Aircraft-Flight-Controller-For-Arduino-MWC-IMU-APM2-/191969077395?var=&hash=item2cb23fa893:m:mwjEmftcf9sQoog9S2YqOng
Én nagyon régen használtam ublox gyártmányt, meg voltam velük elégedve.Aztán, ha méternél jobb pontosságot akarsz, akkor az százezreknél kezdődik, milliókkal folytatódik.
-
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6494 üzenetére
Azt nem találtam meg, amire emlékeztem, de találtam egy másikat: NRF M 24L01 van ráírva az IC-re.
Ránézésre ilyen.
Ha kell, szívesen kölcsönadom addig, amíg a tied megjön Kínából.
Ha kell, írj privátot! -
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6472 üzenetére
Nem tudom fejből a típusát, de ránézésre nem olyanra emlékszem, mint amit az ebay jelenleg mutatott az általad írt kódra. Mivel nem is használtam, nem igazán tudom. Arra emlékszem, hogy valami csavarrugó szerű antenna is volt a panelhoz. Ha aktuális még, hétfőn megnézem.
-
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6462 üzenetére
Törölve, mert nem az.
-
Janos250
őstag
válasz
VMatteo #6459 üzenetére
Talán.
Nem egy nagy összeg, nem lehet nagy pénzkidobás.
Ami nekem nem tetszik, az battery box, amibe ceruzaelemeket kell tenni.
Szerintem: inkább egy tápegység. Ha mégis elemről akarod hajtani, akkor inkább pl. 18650.
Darabonként is össze lehet válogatni, akkor igényed szerint szeded össze, de így van egy készlet. -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6434 üzenetére
http://www.tavir.hu/konyv-tipushiba-3-pullup-ellenallas
Én 10k-t szoktam, de hozzáértők hátha mondanak jobb értéket. -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6429 üzenetére
"Kapcsolo csak siman radugva"
Na, ez hibalehetőség!
Kapcsolót úgy kell bekötni, hogy sorba kötünk vele egy ellenállást, és a maradék két vég közül egyik a földre, másik a + tápra, a kontroller lába pedig a kapcsoló és az ellenállás csatlakozási pontjára.
Ha nem így csinálod, mindenfélét összeszedhet a levegőből (pl. Kossuth rádió), és bolondként viselkedik. (egyes kontrollereknél más megoldás is van)
" illetve ha ott fogom a cuccot, akkor működik a program"
Ez is arra utal!
"Mi fog tortenni, ha az erkelyen kell ontozest vezerelnie a napon?"
Semmi különös. Működni fog. -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6425 üzenetére
Próbáld úgy, hogy a program futásnál csak a gnd és a +táp legyen rajta! Akkor mit csinál?
Milyen vezetékeket használsz csatlakozóként? Régen nekem azokkal sok bajom volt, míg át nem álltam a Dupont kábelre.
http://www.ebay.com/itm/200pcs-10cm-1P-Female-to-Female-Jumper-Wire-Dupont-Cable-2-54mm-for-Arduino-/321432204870?hash=item4ad6da3646:g:rEMAAOSw2xRYZd7-
darabja 5 Ft, de sok bosszúságtól megkímél.Tápot én DC/DC konverterről szoktam nekik adni. Szabályozható, ebay-en olcsó.
A kapcsoló gombot úgy kötöd be, hogy van fel- vagy lehúzó ellenállás? -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6422 üzenetére
-
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6415 üzenetére
Szétnéztem az elfekvő készletben, és még találtam pár minit.
Kicsit kínlódtam [ kín-load-tam] vele, de végül sikerült programozni, így:
Nekem ez van:
http://www.ebay.com/itm/ATmega328P-MINI-5V-16M-Micro-controller-Board-Arduino-Pro-Mini-328-5V-16MHz-/253077233488?hash=item3aec941f50:g:IQ0AAOSwvp5ZfxVN -
Janos250
őstag
"Nekem valahogy csak libekkel megy a program megírása"
Pont ez a jó az Arduinoban, hogy akinek kisebb a programozási gyakorlata, libekkel az is tudja használni.
Első ránézésre működőképesnek tűnik. Vannak felesleges kapcsos zárójelek, de az a futást nem befolyásolja, majd ha lesz időm, leírom, melyek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest