Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- weiss: Autó költségek
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Az jó, ha meg tudsz oldani mindent, nekem segítséget is kell kérni bizonyos problémák megoldásához.

Azonban még mindig azt mondom, hogy a normál felhasználódnak ne adj root jogot. Minek? Hatalmas biztonságo kockázat. Teamviewer-t is azért töröltem, mert root jog kell neki (daemon), na ez az, amit tőlem nem kap meg. Jó, némileg paranoiás vagyok, de akkor is. A Skype is csak úgy futhat, hogy külön felhasználóval indítom, akinek nincs jogosultsága semmihez. Mondjuk MS esetén jogos a gyanú.

-
Siriusb
veterán
sudo blkid
- itt kikeresed az ntfs partíció csatolási pontját
Ez az eszköz megnevezése, a csatolási pont pl. a /mnt/idecsatold, melyet megfelelő jogosultságokkal kell felruházni a később csatolni kívánt fájlrendszer használhatóságához./home/felhasználóneved/ ntfs
Van egy szóköz, aminek nem kellene ott lennie, ahogy észre is vetted, de félrevezetően /ntfs-nek javítottad volna.2.- nekem a felhasználóm teljes rendszergazdai jogokkal van felruházva, tehát nem sudózok.
Ne ez az, amiről sürgősen le kellene szokni! Bocs, de ez a tipikus vindózról jöttem user hozzáállása. Kicsit kisarkítva: a telepítés után a frissítések/telepítések kivételével nincs szükség root jogra a napi munka elvégzéséhez.3.- igazad van, bár az én verzióm is működik.
Egyetlen esetben, ha a saját home könyvtárában van. Az összes többi variációval bukta...
Na jó, ennyit a mai észosztásból.

-
Siriusb
veterán
Részben jogos
, de azért Arch Linux-nál az alapokkal tisztában kell lenni, máshogy nem is tudod feltelepíteni. Vagy a manjaro az kattingatós telepítéses?Néhány megjegyzés:
1) keresd meg a hibádat
2) utálom a sudo-t, miért nem lehet egy root jogú terminált nyitni (egyszeri jelszó begépeléssel) és abban dolgozni?
3) mkdir ntfs Ilyet ne. Helyesen: mkdir ~/ntfs
4) sudo reboot helyett systemctl reboot -
Siriusb
veterán
Ha valaki frissíti az apache-t és nem indulna: megoldás. Persze a konfig fájlt is frissíteni kell!
(#1065) _Dumber_
Biztos, hogy elég nehéz meggyőzni az embereket a váltásról, különösen úgy, hogy a skype már egy bevezetett és széleskörben használt termék, ráadásul még jó minőséget is produkál a hívások során. És az átlagembert más nem érdekli, csak hogy könnyű legyen használatba venni, s onnantól kezdve működjön. -
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Nálam a fájlküldés úgy néz ki, hogy átmásolom a kérdéses fájlt a skype felhasználó home könyvtárába, hogy egyáltalán ki tudjam tallózni.

Egyszer, régen átállítottam, hogy a skype az Operával nyissa meg a hivatkozásokat, azóta sem tudom, hol műveltem ezt, hogy változtathassak rajta.
Ha esetleg matatásaid során rájönnél, hol van erre lehetőség, szólj!Szerk.:
(#1063) _Dumber_
Mivel megszüntettem a vezetékes telefonomat, eljött a VOIP ideje nálam. Van egy Linphone nevű kliens, ami elég jónak tűnik, sőt, még titkosítást is be lehet állítani. Mondjuk szerintem senkit nem fogok tudni rábeszélni a környezetemben...
-
Siriusb
veterán
Ha minél kevesebbet akarsz foglalkozni vele, akkor a debiant szokták javasolni. Amennyiben szükséged van rövid időn belül a szoftverek legújabb verzióira, akkor pl. a manjaro-t tedd fel - ezt a disztrót is pozítivan emlegetik -; nem igényel annyi időt a telepítése, mint egy tiszta Arch-nak.
Arch Linux-ot használok évek óta - munkakörnyezetben is. Sokkal elégedettebb vagyok vele, mint az elődjével, akit Ubuntunak hívtak. -
Siriusb
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Elég durva volt, amikor az MS felvásárolta a Skype-t, egyből átírták szerveresre és nagyjából azt csinálhatnak a rajtuk keresztülmenő adatfolyammal, amit akarnak. Kíváncsi vagyok, az amerikai adófizetők zsebéből mennyit húztak ki erre...
(#1053) colomb2
WinXP nem ment rá és ha jól tudom, W7-ből is csak a 64 bites, de már nem nagyon követem, milyen igénye van egy windowsnak.
-
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Csak annyi, hogy ügyes voltál.
Mi van abban az esetben, ha csak egy kijelző van, s a kettesre van állítva a primary monitor?
(#1049) Iscariah
Még a rendszer is futhat extendedről, nemhogy a /home, ez nem windows.
Én már áttértem a GPT-re, még akkor is, ha az MBR is jó lenne. MBR mindenképpen a régi idők maradványa, s mivel lépést kellet tartani a fejlődéssel, azért lett kitalálva a kiterjesztés, hogy ne csak 4 partíció lehessen egy 250 MB-os HDD-n. Persze az a kérdés a 20 MB-os elődnél nem igazán jött elő. Emlékszem, amikor egy programmal még dupláztuk a merevlemez méretét (sűrűbben írt), hogy picit több helyünk legyen. Na, az se ma volt.
Ja, és GPT-t csak akkor használj, ha nincs dual bootban windows.Skype: korábban is biztonsági kockázatot jelentett (indokolatlan adatforgalom), de amióta MS rátette a kezét...
Nálam van egy külön felhasználó, akinek kb. nincs joga semmihez, s azzal fut.
Teamview-ert sem használom azóta, hogy a daemon-t rootként kell futtatni. Kizárt. Jó, lehet kicsit paranoid vagyok, de nem alap nélkül. -
Siriusb
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Esetleg elkezdted belakni a rendszert és több program indult automatikusan. Vagy valamilyen preload is el volt indítva. Vagy ki tudja, meg kellett volna nézni systemd-analyze-zal.
A /home külön partíció csatolása nem hinném, hogy észrevehetően számítana az indításkor. Viszont az a hatalmas előnye, hogy minden beállításod megmarad, ha pl. újratelepíted a rendszert.
Jó, én nem merem megmondani, hogy milyen lassan bootol a 10 éves asztali gépem - igaz minden partíció titkosítva van - amikor a 10 másodperc alatti idő számít normálisnak.

-
Siriusb
veterán
válasz
LógaGéza
üzenetére
Ha a grub se tölt be, akkor nem tetted fel a grubot az MBR-be, vagy rossz helyre ment. Grub-install
Mindenképp ellenőrizd, hogy az USB pendrive milyen néven van felcsatolva, mielőtt kiadod a parancsot. -
Siriusb
veterán
Az locale (ki is adhatod terminálban ezt a parancsot). Egyébként be tudod részletesen állítani a tulajdonságokat, papírméret stb. Ellenőrizd, hogy a /etc/locale.gen-ben engedélyezve van-e a magyar, ha nincs engedélyezd és generáld le a változást.
Próbáld meg manuálisan az ntfs-3g-vel csatolni (terminal, root jog) -
Siriusb
veterán
Az mindenképpen baj, a /etc/locale.gen-ben engedélyezd a szükséges sorokat és generáltasd le.
Nálam így néz ki a beállítás:
~/ cat /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf
# Read and parsed by systemd-localed. It's probably wise not to edit this file
# manually too freely.
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbVariant" "terminate:ctrl_alt_bksp, grp:shifts_toggle"
EndSection
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Wed Jan 29 11:52:40
~/ localectl status
System Locale: LANG=en_US.UTF-8
LC_NUMERIC=hu_HU.UTF-8
LC_TIME=en_DK.UTF-8
LC_MONETARY=hu_HU.UTF-8
LC_PAPER=hu_HU.UTF-8
LC_TELEPHONE=hu_HU.UTF-8
LC_MEASUREMENT=hu_HU.UTF-8
VC Keymap: hu
X11 Layout: hu
X11 Model: pc105
X11 Variant: terminate:ctrl_alt_bksp, grp:shifts_toggleMivel a billentyűzetemmel problémája van a xorg-nak, a slim.conf-ban be kell állítanom, hogy érvényesüljön, amit akarok (de ez egyéni szoc. probléma):
sessionstart_cmd setxkbmap -layout "hu, us" -variant "102_qwertz_dot_dead" -option "terminate:ctrl_alt_bksp, grp:shifts_toggle"
(#992) pc-user
Jó ez kezdőnek is, ha tanulni akar, meg szeretné ismerni a linuxot. -
Siriusb
veterán
~/ localectl help
localectl [OPTIONS...] COMMAND ...
Query or change system locale and keyboard settings.
-h --help Show this help
--version Show package version
--no-convert Don't convert keyboard mappings
--no-pager Do not pipe output into a pager
-P --privileged Acquire privileges before execution
--no-ask-password Do not prompt for password
-H --host=[USER@]HOST Operate on remote host
Commands:
status Show current locale settings
set-locale LOCALE... Set system locale
list-locales Show known locales
set-keymap MAP [MAP] Set virtual console keyboard mapping
list-keymaps Show known virtual console keyboard mappings
set-x11-keymap LAYOUT [MODEL] [VARIANT] [OPTIONS]
Set X11 keyboard mapping
list-x11-keymap-models Show known X11 keyboard mapping models
list-x11-keymap-layouts Show known X11 keyboard mapping layouts
list-x11-keymap-variants [LAYOUT]
Show known X11 keyboard mapping variants
list-x11-keymap-options Show known X11 keyboard mapping optionsSzerk:
ROFL, mi vár az emberre, ha egyszer kilistázza a /etc-ét. Most látom már van /etc/papersize is.
Micsoda meglepetések érnek... -
Siriusb
veterán
válasz
joecontra
üzenetére
Most már én is generáltam egy cfg fájlt, de rögtön belefutottam egy hibába.
Amikor hibázott, valóban nem írta felül az eredeti grub.cfg fájlt. Azonban a hiba elhárítása után természetesen a megadott fájlnéven hozta létre - felülírva - a fájlt.
Csak hogy tisztázzuk
(#963) Bici
Ha van legalább 3GB RAM-od, valószínűleg nem is kell swap, hacsak nem memóriaigényes programokat futtatsz (pl. virtualbox, netbeans, 3-4 böngésző egyszerre). -
-
Siriusb
veterán
válasz
quailstorm
üzenetére
Érdekes ez a félelem a rolling release miatt. Én kifejezetten ezt kerestem, évek óta használom - munkára is -, s nem bántam meg. Kernel miatt kb. soha nem volt problémám. Olyan akadt, amikor downgrade-elni kellett valamit, egyszer-kétszer átmeneti nehézségek előfordultak, de szerintem ez bármelyik disztrónál / operációs rendszernél megesik.
A debian persze mindenképpen jobb választás, ha nem akarsz foglalkozni a rendszerrel, legalábbis ezt mondják. -
Siriusb
veterán
válasz
quailstorm
üzenetére
Ablakkezelő és a DE (asztali környezet) nem ugyanaz. Gondolom te az utóbbit szeretnéd, ahol készen kapsz mindent, cserélhető média automatikus csatolása stb. Vagy LXDE, vagy XFCE, ahogy már említették. Ha WM is jó, akkor sokkal több lehetőséged van, pl. az Openbox is kitűnő választás, de mindenképpen érdemes körülnézni.
Programok indítására a Kupfer kiváló (olyasmi, mint a Gnome-do, ha ez mondd valamit), én a super+szóköz billentyűkombinációra drótoztam rá.
Swap-nak általában vagy a memóriával megegyező, vagy annak duplája méretet szoktak javallani. Mondjuk nálad a szűk keresztmetszet a HDD, de ha odafigyelsz arra mit futtatsz, akkor elég a 1,5 GB RAM is swap nélkül. Persze ebben az esetben ne akarj virtualboxot, 3 böngészőt és pl. egy netbeans-t futtatni egyszerre.

(#937) colomb2
Nem semmi memóriád van!
-
Siriusb
veterán
Kösz, mivel csak felületesen néztem rá, egy idő után zavart éreztem az Erőben.

Ha esetleg valaki nem olvasott róla még, kicsit könnyítve van a chroot-olás. Véletlenül fedeztem fel 1-2 hónapja, mert szórakoztam a partíciókkal (átméretezés luks-szal megbolondítva), s valamit elcse...tem.

(#921) Bici
GPT-hez gdisk. -
Siriusb
veterán
És nincs véletlenül 2 hdd, vagy egy pendrive vagy valami még, ami a megnevezéseket felborítja?
Próbáld meg ebben a formában:
options root=PARTUUID=14420948-2cea-4de7-b042-40f67c618660 rwIlletve először próbáld ki sda1-re átírni.
Szerk:
most már tényleg nem tudom, hogy az options-ben a /boot-ot vagy a /-t jelenti a root.
-
Siriusb
veterán
Egy előző hozzászólásból:
UEFI-nél kell egy külön boot partíció, ezt meg kell jelölni EFI partíciónak (gdisk: ef00 a kód ami EFI System-et takar)
colomb2 információja alapján az ef00-ra jelölést hagytad ki szerintem.Szerk:
Lehet mégsem, mert többször említetted, hogy hoztál létre EFI particiót. Ki is írattad a változást? -
Siriusb
veterán
LMT-vel én is küzdöttem egy kicsit, amíg a laptopon bekonfiguráltam, hogy jó legyen - legalábbis számomra. Igaz általában töltőről megy, szóval túlságosan nem erőltettem meg magam, jobban szívat az, hogy a dedikált radeon tiltva legyen, ne zabálja wattokat, s inkább az integrált intel legyen használatban csak. Eleinte kíváncsiságból megpróbáltam felrakni a zárt ati drivert, de a második-harmadik terméktelen kísérlet után lemondtam róla.
-
Siriusb
veterán
Amikor csatlakoztatod a töltőt, akkor is engedélyezve van a LMT, vagy csak aksiról? Egyébként xsreensaver-t használsz?
Sajnos én annak idején nem tudtam megoldani, hogy a VLC futásakor ne induljon be a képernyővédő/dpms, pedig csak asztali gépről volt szó .

@MKLS
Passz. Nálam is, ha böngészőben nézek egy videót, bekapcsol az xscreensaver. Mivel ritkán teszek ilyet, még nem foglalkoztam vele, majd egyszer ha nagyon ráérek.
-
-
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Nem lehet, hogy a skype-ot speckó userrel futtatod (mint én), aminek semmihez sincs jogosultsága? Van valami olyan csomag, hogy xdg-folders, esetleg az segítene? Csak ötletelek...
(#859) chab7
Volt, amikor nálam is jelentkezett ez a probléma, de már áttértem az smplayerre, amit nagyon megszerettem, s ott nincs ez a jelenség.
Egyszer a tvtime-nál is előjött, azóta sem múlt el ez a tünet, úgyhogy kénytelen voltam egyéb megoldást alkalmazni:
#!/bin/bash
#
tvtime &
while true
do
sleep 150
xscreensaver-command -deactivate
if ( ! pgrep "tvtime$" ); then
break
fi
doneAztán az még idegesítőbb, hogy adott programok fogják magukat és csak úgy bezáródnak.
Semmihez nem tudod kötni a jelenséget? Akarva elő tudod idézni, vagy véletlenszerű? -
Siriusb
veterán
válasz
joecontra
üzenetére
Arch Linux igyekszik követni az upstream konvenciókat. Például én (de ezzel nem voltam egyedül) némileg fájlaltam, amikor az egyik jellemzően Arch tulajdonságot megszüntették, nevezetesen az rc.conf fájlt. Annyira jó volt mindent egy helyen beállítani, s ezt szétbombázni kismillió konfig fájlra... Röviden szólva nem vettük jó néven.
Persze az is igaz, hogy egyszer kell megtenni, utána úgysem nagyon piszkálja az ember, nem ubuntu ez, hogy félévente újra telepítsük.
Ellenben a fejlesztőknek megkönnyíti a dolgát.
Egyébként első körben érdemes a wiki-t, vagy a hivatalos fórumot átnézni, általában talál megoldást az ember.Mindenesetre üdv a klubban!

-
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Mintha valamikor olvastam volna ezzel kapcsolatban, talán egy frissítéssel jöttek ezek az UID-k, de nem emlékszem, miről is volt szó.
Archban nobody-ból user és group is van. Nem mintha ez lett volna a kérdés.
Szerintem a fejlesztők egyéni preferenciája lehet az oka az eltéréseknek, s ki tudja mióta használják így. Archnál azért vannak olyan váltások, amikor azt mondják, megszüntetünk valami régit, mert az már nem praktikus, helyette ezen és ezen az új módon fog működni a továbbiakban. -
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Pl. journalctl -b -u samba, ha a gép bekapcsolása óta volt ilyen probléma, ha régebben, akkor a -b kihagyandó.
És systemctl status samba
Igazából úgy lenne érdemes, hogy megnézed az időpontot, amikor történik ilyen eset és végigböngészed a journalctl-t, mi történt akkor.
Illetve ott van még a /var/log, nem tudom, dolgozik-e oda a samba. -
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Hehe.

Esetleg cron-ban indíthatsz egy scriptet, ami végigszalad az adott könyvtárban lévő fájlokon, s módosítja a nem megfelelő jogosultságokat. Mondjuk nem szép megoldás.
Mi az umask-ja a felhasználódnak?Próbáld meg a nagy linux topikban, hátha van valami a samba konfigjában. Sajnos (azaz hál'istennek) nem használok sambát. Másra nem tudok gondolni, miért veszted el a kapcsolatot.
-
-
Siriusb
veterán
A PKGBUILD tartalmazza, miként lesz regisztrálva a rendszerben a csomag, telepítéskor mik a függőségek/ütközések ill. egyéb utasításokat a telepítéshez Arch Linux specifikusan.
Az install fájlokat a program készítője állítja elő (az előbbit az Arch Linuxos emberke, aki bevállalta az adott csomag karbantartását), szintén a telepítés során szükséges parancsok vannak benne.
A PKGBUILD-et azért érdemes megnézni, mert előre tájékozódhatsz esetleges konfliktusokról, s ellenőrizheted, nincs-e valami csúnya utasítás benne. -
Siriusb
veterán
+1
Saját ízlésed szerint egyszer összerakod ami kell, és csókolom.
Nincs mindenféle nem kívánt függőség, kisebb az esélye, hogy egy frissítés elcseszi a rendszered, mint amikor upstream belegányolnak a DE-be, egyik hibát kijavítják, s jön helyette két új.
Arch Linuxnak pedig épp az a nagy hátulütője, hogy csak egyszer kell telepíteni, utána megy minden magától, nincs meg az a tapasztalatszerzés, mint Ubuntuéknál, hogy évente többször ismétled ugyanazt a folyamatot.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Siriusb
veterán
Na, elkezdtem felrakni a pantheont. Hát nem behúz a szerencsétlen minden vackot, amit nem győztem kigyomlálni anno?! Pulseaudiótól kezdve a egyéb gnome vackokig, még a mutter is jön visszafele.
Ha nautilus és gnome-terminál is kell neki, kivágom az ablakon... -
Siriusb
veterán
Mi a vélemény a Pantheonról? Nagyon érdekesnek tűnik, erősen hajlok a kipróbálásra.
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Nos, felraktam a lightdm-et és ugyanaz a probléma. Némi kínlódás után eszembe jutott, hogy a Logitech Unifying-nál van probléma, amit azóta sem javítottak upstream, ezért volt a xinitrc-ben nekem még egy setxkbmap pluszban. Hrrrr.
Viszont most azon agyalok, hogy openbox helyett valami mást is ki kellene próbálni, de nem tudok kitalálni semmi jó indokot, miért ne lenne jó nekem továbbra is az openbox.
Milyen ciki, annyira hozzá vagyok szokva a vim-hez, hogy most i betűt nyomtam ahhoz, hogy Geany-ben módosítsak egy sorban

-
Siriusb
veterán
siriusb @arch ~ $ cat /etc/vconsole.conf
KEYMAP=hu101
siriusb @arch ~ $ localectl status
System Locale: LANG=en_US.UTF-8
LC_NUMERIC=hu_HU.UTF-8
LC_TIME=en_DK.UTF-8
LC_MONETARY=hu_HU.UTF-8
LC_PAPER=hu_HU.UTF-8
LC_TELEPHONE=hu_HU.UTF-8
LC_MEASUREMENT=hu_HU.UTF-8
VC Keymap: hu101
X11 Layout: hu
X11 Model: pc105
X11 Variant: terminate:ctrl_alt_bksp, grp:shifts_toggleEgyszerűen nem értem.
slim.conf:
xserver_arguments -nolisten tcp vt07 -layout hu -
Siriusb
veterán
Ha már ilyen pengék járnak ebbe a topikba, Slim-nél be lehet valahogy állítani, milyen billentyűzet kiosztást használjon? Nekem sehogy sem sikerült magyarra átállítani régebben, amikor próbálkoztam vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jeff Bezoshoz igazolt az űripar rocksztárja
- Azonnali mobilos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen switch-et vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Ingatlanos topic!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

indítani.

Ha nautilus és gnome-terminál is kell neki, kivágom az ablakon...