Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Egyrészt nem akarom, hogy pl. a tálca maradandó nyomot hagyjon maga után. :)
    Másrészt nem tudom, mennyi ideig vagyok távol a géptől, ezért kapcsoljon be a képernyőkímélő, de ne zárjon le, csak mondjuk 60 perc után, vagy egyáltalán, hangulatomnak megfelelően állítom be. :D
    Az meg nem hiszem, hogy jót tenne bármilyen megjelenítőnek, hogy óránként 4-5-ször ki-/bekapcsol.

Na állj, a suspend az a felfüggesztés, az tényleg felfüggeszt minden folyamatot, és elmegy alvó módba!
    Na de Te ezt ajánlottad korábban. Amúgy kipróbáltam, ha ebben a menüpontban a munkamenet felfüggesztéshez a zárolást választom, akkor pl. elérem az ftp szervert a gépen, tehát megy. Számomra kicsit félrevezető a megnevezés akár magyarul, akár angolul, különösen azért, mert az Energiatakarékosság alatt található.

Ám mindegy is, köszönöm mindenki hozzászólását, de fölösleges több szót vesztegetni rá, csak tettem egy próbát, hátha valami elkerülte a figyelmem a beállítási lehetőségek közt.

Az a baj, hogy nagyon pontatlanul írod mit akarsz, és csak találgatni tudunk. A képernyőkímélő nem egyértelmű, mert nem tudom, hogy a kijelző energiatakarékos kikapcsolását érted alatta (ami igazából DPMS blank time) vagy tényleg a kalsszikus DOS/Win képernyővédőt (ún. screensaver, amikor a képernyőt nem kapcsolja ki, hanem mozgó grafikát jelenít meg).

Épp így a Lock screen / suspend esetében sem egyértelmű, hogy mire gondolsz.

Egyébként meg pont itt jön elő, amit írtam. Nálam ez e beállítás pálcika WM-en annyi, hogy egy autostart nevű Bash script fájlba beteszem a xset dpms 0 0 630 & tartalmú sort, és kikapcsol a screensaver és a screen blank is 10 perc 30 másodperc múlva. Nem kell vergődni, hogy melyik ikon, melyik menüjébe rejtették ezt a nyomorult beállítást.

Épp így a screensaver is így indul nálam, autostart fájlban újabb sor: xss-lock ~/scripts/screensaver-script & és ennyi. De épp ilyen egyszerűen definiálom a billkombókat, touchpad apró beállításait, tálca beállításait, szintén ebből a fájlból, 1-1 sor. Nem kell keresgetnem grafikus felületen, meg 500 kattintásból állítgatnom, hogy mi hol van, egyszer megírtam, 10+ évig működni fog, nem lesz az, hogy a KDE4, 5, 6 máshogy kezeli Qt4, Qt5, Qt6 alapokon, vagy máshogy kezelné a Gnome2 meg a Gnome3.x-4x. Nem mindig az a legfelhasználóbarátabb megoldás, ami annak látszik. Ráadásul ez az autostart megoldás memóriát sem foglal annyit, és rendszerújrahúzáskor csak visszamásolom, legtöbb X.org alatt futó pálcika WM eszi, de ha xinitrc-be behúzom, akkor az összes. Waylandes grafikus felület csak annyiban más, hogy ott az autostart részt be kell emelni a WM konfigfájljába, meg némileg módosítani, pl. SwayWM-nél:
    exec swayidle timeout 600 '~/scripts/screensaver-script' timeout 660 'swaymsg "output * dpms off"' resume 'swaymsg "output * dpms on"'
    Ez már bonyolultabb, de ezt is csak egyszer kellett kigugliznom és megírnom, soha többé nem kell keresgetnem semmit rajta, 10 perc múlva elindítja a screensavert (ami egy terminálban futó asciiquarium), +1 percre rá a képernyőt elsötétíti. Viszont ha újra gép elé ülök, akkor feloldódik a képernyősötétítés, de az i3lock és az alatta futó asciiquarium továbbra is fut, be kell írnom a jelszót, és akkor a screen lock is feloldódik. A +1 perces időeltolódás azért van, hogy ha véletlenül mégis a gép előtt lennék, és látom, hogy kilőtte a képernyőt, még gyorsan nyomok valamit, hogy ne zárolja a grafikus felületet, van egy kis plusz időm.

Egyébként az óránkénti négy-ötszöri képernyőkikapcsolás nem árt a kijelzőnek. Az 1-10 másodpercenkéntnyi talán, a 12-15 percenkénti nem. Azt meg nagyon erősen ajánlom, hogy a képernyőt x inaktivitási idő miatt zárold, ha nem vagy gépnél. Igen, kényelmetlen a jelszót állandóan begépelgetni, de majd megszokod, és a te biztonságod szolgálja, és nem függeszt fel semmilyen futó folyamatot. Nagyon ajánlom akkor is, ha egyedül használod a gépet, vagy egyedül élsz, ha hirtelen ott kell hagyd a gépet, és valaki illetéktelen behatoló is jut be a gép közelébe, akkor sem tud a gépbe belematatni.

Új hozzászólás Aktív témák