Új hozzászólás Aktív témák

• attilav2

őstag

Na találtam is valamit Windows systemd-boot ügyben.
    Link
    itt thomasamadeusking hozzászólását kell nézni.
    Kreálni kell egy új entry fájlt a /boot/loader/entries alá, pl /boot/loader/entries/windows.conf
    Ennek a tartalma meg:
    title Windows
    efi /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

Ehhez meg nyilván létre kell hozni a /EFI/Microsoft/Boot könyvtárakat a linuxos lemez efi partícióján, aztán a windowsos lemez efi partíciójáról be kell másolni a bootmgfw.efi-t a linuxos lemez efi partíciójának /EFI/Microsoft/Boot könyvtárába.
    Elméletileg így már indítható is a windows a linuxos lemezről, de csak elméletileg. Mert ugyan biztos lefut a windows efi alkalmazás de mivel másik diszkről indul, nem fogja megtalálni a windows rendszerpartícióját. Persze aztán lehet hogy megtalálja és betölt a windows, de murphy törvénye alapján inkább nem :DDD
    Update: Illetve nem is kell ennyi marcera, a bootmgfw.efi fájlt egyszerűen bele kell rakni egy tetszőleges könyvtárba a linuxos lemez efi partícióján és aztán meghivatkozni a (boot)/loader/entries/windows.conf fájlban.

Arch systemd-boot wikiben is van utalás erre a megoldásra, még ha nem is szó szerint:

Még meg kell ezt gondolnom, mert már telepítettem efi módban a windows10-et, és a tunerkártya drivere nem szerette, aláíratlannak(érvénytelen aláírás) mutatta magát és letiltotta a windows, az aláírásellenőrzést ugyan macerásan de ki lehet kapcsolni(nekem nem sikerült állandóra csak egy egy alkalomra, ennek is utána kell nézni), de még kékhalálozott is asszem. Ugyanez a driver mbr módú windowson persze megy normálisan.

További probléma még ezzel a boot megoldással hogy a linuxos lemezen a bootmgfw.efi -t manuálisan kell frissítgetni, egy egy nagyobb windows frissítés után bizonyára nem árt megtenni. Kérdés ha nem frissítgetem akkor sok sok update múlva is indul e így a windows.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés