Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz koko52 #44052 üzenetére

"Nem kell, meg ránk rohad, molyok zabálják fel, de LEGYEN NÁLAM!"

Hát én nem erre gondoltam. Nem gondolnám, hogy az ipari tevékenységben a raktározás valamiféle irracionális mohóság lenne. Régen ezt a tevékenységet nagyonis végezték, volt raktár, bevétel, kivétel. Régen ez nyilván természetes volt. Ma már hosszá vagyunk szokva az azonnalisághoz, ezért azt mondjuk, hogy azért volt szükség raktározásra, mert nagy volt a bizonytalansás és rendszertelenség az áruszállításban. Ezt a problémát és az ezzel járó költséget igyekezett megspórolni a JIT - Just in time. Ami egy jóval feszesebb logisztikai rendszer.
    Ha minden nap megérkezik a a chipmennyiség a gyártótól az elosztón át, stb, amire aznap szükség van, akkor nekem nem kell raktáraznom.

A Covid miatti leállás azt mutatta meg, hogy bár a JIT költséghatékony, de sérülékeny az ilyen eseményekre.

A WC papír esetére lefordítva:
    Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy elmegyünk a boltba és ott lesz megvásárolható WC papír (elérhető áron) Ezért otthon nem halmozunk fel WC papír készleteket, mert bármikor elszaladhatunk a boltba, vagy max annyi kell ami a következő heti bevásárlásig elegendő.

Szerintem legalábbis kevesen tartottak otthon 3-4 hétre elegendő lisztet, cukrot, élesztőt, WC papírt olyan eshetősére, ha valami miatt nem tudna eljutni a boltba. Mert miért ne tudna?
    Ehhez a tevékenységhez nyilván kell egy nagyobb kamra (egy nagyobb hűtő/hűtőláda) és amúgy is csak áll benne a pénz. Sokkal költséghatékonyabb a raktározást rábízni a boltra.

A Covid ebbe a levesbe úgy köpött bele, hogy hirtelen sokakban merült föl az a lehetőség, hogy mi van, ha neki 3-4 hétig be kell karanténban kell tartózkodnia és még futárral sem tud/kíván találkozni?

Tehát én úgy értelmezem ezt a 3-4x-es túlrendelést, hogy a cégek arra igyekezhetnek felkészülni, hogy mi van, ha
    - megint beszorul egy hajó a szuezi csatornába
    - Taiwanban lezárnak az üzemek
    - Kínában lezárnak az üzemek
    - Kína lezárja Taiwant
    És mondjuk 1-2 hónapra megint felborul az ellátási lánc.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés