Hirdetés
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- Meggyi001: A végtelenbe...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
koko52
üzenetére
"Nem kell, meg ránk rohad, molyok zabálják fel, de LEGYEN NÁLAM!"
Hát én nem erre gondoltam. Nem gondolnám, hogy az ipari tevékenységben a raktározás valamiféle irracionális mohóság lenne. Régen ezt a tevékenységet nagyonis végezték, volt raktár, bevétel, kivétel. Régen ez nyilván természetes volt. Ma már hosszá vagyunk szokva az azonnalisághoz, ezért azt mondjuk, hogy azért volt szükség raktározásra, mert nagy volt a bizonytalansás és rendszertelenség az áruszállításban. Ezt a problémát és az ezzel járó költséget igyekezett megspórolni a JIT - Just in time. Ami egy jóval feszesebb logisztikai rendszer.
Ha minden nap megérkezik a a chipmennyiség a gyártótól az elosztón át, stb, amire aznap szükség van, akkor nekem nem kell raktáraznom.A Covid miatti leállás azt mutatta meg, hogy bár a JIT költséghatékony, de sérülékeny az ilyen eseményekre.
A WC papír esetére lefordítva:
Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy elmegyünk a boltba és ott lesz megvásárolható WC papír (elérhető áron) Ezért otthon nem halmozunk fel WC papír készleteket, mert bármikor elszaladhatunk a boltba, vagy max annyi kell ami a következő heti bevásárlásig elegendő.Szerintem legalábbis kevesen tartottak otthon 3-4 hétre elegendő lisztet, cukrot, élesztőt, WC papírt olyan eshetősére, ha valami miatt nem tudna eljutni a boltba. Mert miért ne tudna?
Ehhez a tevékenységhez nyilván kell egy nagyobb kamra (egy nagyobb hűtő/hűtőláda) és amúgy is csak áll benne a pénz. Sokkal költséghatékonyabb a raktározást rábízni a boltra.A Covid ebbe a levesbe úgy köpött bele, hogy hirtelen sokakban merült föl az a lehetőség, hogy mi van, ha neki 3-4 hétig be kell karanténban kell tartózkodnia és még futárral sem tud/kíván találkozni?
Tehát én úgy értelmezem ezt a 3-4x-es túlrendelést, hogy a cégek arra igyekezhetnek felkészülni, hogy mi van, ha
- megint beszorul egy hajó a szuezi csatornába
- Taiwanban lezárnak az üzemek
- Kínában lezárnak az üzemek
- Kína lezárja Taiwant
És mondjuk 1-2 hónapra megint felborul az ellátási lánc.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3060Ti / 16GB DDR5 / 1TB SSD
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- Bomba ár! Asus Vivobook X411UA - i3-7GEN I 8GB I 128SSD I HDMI I 14" HD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest