Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
válasz #32839680 #36650 üzenetére
Inf. fabric-tól függ inkább sztem'. A CCX-ek közti magok és a 16 MB-os L3 szeletkék közt is az inf. fabric-on keresztül megy a kommunikáció. Plusz lehet az Aida mérésnél valamennyire érintett a ram, így némileg befolyásolja az L3 értéket.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz CJ4567 #36652 üzenetére
Na igen, ettől lesz iagazán probléma !
Gyakoraltilag nem lesz Zen(2) féle ütemezés, ha jól gondolom, ami egy ideje működik W10-el. Csal azt nem értem, hogy ha tudjuk, hogy jön és azt is, hogy rossz lesz, nem lehetne, hogy ne jöjjön ?! Vagy csak akkor ha már működik vagy mittomén'... Nevetséges valahol....https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Mrdead
csendes tag
Sziasztok!
Pár hete lecseréltem a léghűtést (rajintek leto pro) egy ryzen r5 3600x procin egy deepcool gammaxx l240 v2-re (arctic mx-5 pasztával).
Na most a kérdésem az lenne, hogy mennyire normális egy ilyen hűtővel egy ilyen proci ha 100% (aida stressz teszt) terhelés mellett 75fok?Az auto boost természetesen be van kapcsolva! A pumpa 75foknál már 100%-on megy. Ventik kb. 1200rpm-en.
Újrapasztázás már megvolt semmi nem változott viszont a 75 fok az meg sem moccan se több se kevesebb. Hozzáteszem, hogy üresjáratban és játékok közben 65 fok fölé nem megy, de nagyon ugrál a hőfok 40-60 között. Egyik pillanatban 4x a következőben 60 aztán vissza 45.
Radiátor a gépház tetején van és kifelé fújják a ventik a levegőt. Elöl van 3 venti ami befelé küldi a hideget meg a gép hátuljában van még egy ami kifelé nyomja a meleget. Ez mind 120as ventilátor.A rajintek léghűtéssel nem tudtam az auto boostot sem bekapcsolni annyira melegedett a proci.
A gépház: aerocool quartz(az első üveglap le lett cserélve hálóra).
-
Bib
őstag
válasz Mrdead #36655 üzenetére
Ha a stressz FPU is be volt kapcsolva akkor nem olyan rossz pbo -val.Szerintem hasonló árkategóriában léghűtéssel jobb eredményeket lehet elérni. A pbo mellé tehetsz egy kis - offsetet egyszálas boost rovására.Vagy pbo simán autó. Az újabb biosok már nem ugráltatják a hőmérsékletet.
-
Mrdead
csendes tag
Igen be volt kapcsolva az FPU is.
Gigabyte b450 aorus pro alaplapom van F51es biosszal abban nem igazán találtam ezt a pbo-t de majd akkor lehet frissítem az újabbra hátha az jobban kezeli a procit.
Attól függetlenül meg vagyok a hűtővel elégedve mert igazán csendes alap felhasználásnál.
Csak arra voltam kiváncsi, hogy ezzel a procival ez mennyire normális 🙂. -
laskr99
addikt
Sziasztok!
Olyannal találkoztatok már, hogy ha írás történik bármelyik driveon SSD/HDD akkor belassul a gép? Ahogy nézem 18mb/s körülig nincs baj, utána laggol de nagyon.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz laskr99 #36663 üzenetére
hat akkor esetleg probalkozz meg egy friss chipsetdriverrel.
mikor volt az elso kozos napotok ?[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
-
nagyúr
Az egyik legjobb, ár/érték/melegedés/miegymás arányban.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Chaser
legenda
jó lenne az, ha nem létezne pl samu 870
de mivel az létezik, nem hiszem hogy érdemes pár ezer ft-okért szórakozni mással - még 10e ft-ért sem hiszem -akinek ram kell, alzában letolták a 2x8 crucialok árát, 3600-osból is van jó deal
Mrdead
idle 40-45 fok max - ha netezésből sok van -, game 50-55 fok egy jobb léggel némán - 1x120@400rpm -, nálam ezek voltak 4,2-es órajelnél
cpu kupakját lesd meg mennyire sík, illetve a blokk alját - de sajnos megeshet, hogy a kupak alatt a forrasztás nem lett az igazi -
de lehet csak a pbo tolja meg ennyire - bár kétlem-_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz Create. #36678 üzenetére
okkkké, 970-re gondoltam ( :
samu vezérlő és nand...ha így egyértelműbb
őstermelővel nyilván kevesebb a k@ki esélye, mint "cimkéző" gyártókkal - külső vezérlő és nand egybegyúrása, amik papíron simán működnek, gyakorlatban meg sokszor oboa van velük -
nekem is 8200 pro volt először, kopp-kopp bármi gond nélkül, aztán lett 970 evo, ami bizony sokkal reszponzívabb - cserébe többet is eszik/melegebb -
de itt a kompatibilitás a lényeg, amiben samu legjobbak közt van, ha nem a legjobb
mostani 8200 pro-k már már valami teljesen új hitvány vezérlőt kapnak, nem igen szabad értük pénzt adni ahogy láttam
és persze nem mindnél van oboa, mert mindről el tudja mondani sok jóskapistabéla' hoy nála jó, de ugyanígy nagyon skan el tudják mondani hogy náluk NEM jó ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
jaja azt - lásd fentebb -
azt is hogy mért
egy értelmes borda kérdése a forrófejűség megoldása, nem több - ebben az esetben az nem értelmes, ami csak a tetejét hűti -
összeszámolni nem tudom hány lapban járt már a 970-esem bármilyen hiba nélkül
én még drágán vettem - épp ssd hiány/covid eleje volt - , akkor sokalltam, de utána már nem bántam annyira
olyan ez mint a ram, lehet kísérletezgetni, ki lehet fogni jót is
kérdés minek, ha van olyan aminél legkisebb a k@ki esélye, pl a crucialok már egy jó ideje_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Dragon3000
veterán
Van egy 970 evo (39°C) és egy toshiba xg4 (51°C) nvme ssd-m, ha a samu forrófejű, akkor a toshiba mi? A zárójelben a jelenlegi hőmérsékletek vannak alaplapi hűtéssel mindkettő, közben a toshibát semmi sem használja. A toshiba ssd-met még nem láttam 48 fok alatt, borda nélkül alapjáraton 60 fok körül járt és használat mellett egyből 80 fokra melegedet
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
oda azért nem raknám személy szerint a 970-est, tud melegedni, az nem vitás
ugye van alja meg teteje, sok sw csak a tetejét méri ( : alja +10-15 fok is tud lenni
sztem már beszéltük régebben
de desktopba egy értelmes bordával nem trotylingol' sehova - de ott is tud lenni komoly terhelésnél 60 fok az alja - nem game alatt -
viszont simán bírja is
pár w-tal eszik csak többet mint a kommerszek, de ilyen kis felületnél az sokat jelent
nekem a reszponzivitás megéri azt a kis melegedést - nem a szekvenciális több ezer mb/s érdekel, az másodlagos, ritkán használom ki, ellenben ha valami kevésbé reszponzív az mindennél érződik -
ebben nagyon jók a satás samuk is - most mondjuk a 2 terás 870 evo-val annyira nem vagyok elégedett a notebbokban, de lehet a w10-zel van valami, előző w7+860 evo sokkkal pörgősebb volt -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz Chaser #36685 üzenetére
Évek óta notebookban megy, munkagépben (970 Pro), ráadásul vékony kialakítású ultrabookban, nálam hibátlan, igaz, kis hővezető pad van alatta az alaplap felé, az pár fokot segít. Amikor nézegettem, bő 70 fok fölé nem is nagyon ment normál használatban (a melegebb szenzor, természetesen). Persze, tudom, hogy műterheléssel/benchmarkkal extra borda nélkül lehet throttlingoltatni, de túlzottan nem izgat, valódi problémát számomra nem okoz. Pedig CPU is akad alatta, korábban egy i5-8250U, most pedig egy Ryzen 5 Pro 4650U.
Sata-s (2bit ) MLC-s Samsungokról is csak jót tudok mondani, van 840 Pro és 850 Pro is különböző gépeimben.
TLC evo meg qlc példányokat én azokból inkább kihagytam.[ Szerkesztve ]
-
sike!
tag
válasz laskr99 #36667 üzenetére
Crucial MX500 500GB, WD20EARS 2TB, MSI B450 Tomahawk MAX II. alaplap, legújabb AMD chipset driver, SSD a SATA1-es csatlakozón.Probléma-mentes.
Erőforrás-figyelővel próbáld meg monitorozni, hogy nincs-e valamilyen anomália másolás/írás közben valamelyik process kapcsán.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
win alatt persze nem ég le ( : - és nyilván egyébként sem -
de mikor megküldtem egy 80gb-os br-t kódolásra, azért egyből nem fázott és az azért nem műtehén
de megfőni nem fő meg, max trotylingol' ha úgy alakul
nekem volt még a rettegett talán 840 evo is, az is m
ködik ismerősnél
860 evo meg nagyon repeszt, sztem semmi baj a tlc-vel - legalábbis reszponzivitást és kombatibilitást nem befolyásol -
a hamar kopik meg, felhasználás függő, a 970-emen még mindig nincs 10tb, pedig arra sok game is felrepült
vezérlő sztem sokkal hamarabb megnyikkan, mint akár egy torrentes gépben a nand - notebookban sűrűn megy a torrent nálam -
de azokra ott a gar és a tbw érték ha valaki az egész internetet IS le akarja tölteni
lényeg most még lehet venni jó ssd-t jó áron ( : nem tudom megint mi történik, alapom amit nemrég vettem 40e-ért már 60e ahol lehet még kapni :d 5xxx-ek ára is megint elszállt, kezdődik a hülyeség
ram és ssd még jó áron van :d_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Dragon3000
veterán
válasz Chaser #36688 üzenetére
Alaplapod esetében szerintem jókor vetted, mert volt egy nagyobb beesés az árában szeptemberben, a cpu meg több lehetőség van, mivel megint vissza ment 360-ra az euró, a boltok kicsit többet emelnek, mint az árfolyam vagy kevesebb jön az országba.....
Ezek mellett ráverik a jelenlegi készletekre is a réz drágulását....[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Dragon3000 #36689 üzenetére
drágult az eur 5-6%-ot, láttam
felmegy a termék ára 50%-kal...jah nem, minden helyen már 65e+ a lap ára, tényleg nem tudom mi történt ott
mindenesetre berendeltem még egy toma 550-et, hitványul néz ki, de azért kíváncsi vagyok rá ( : annak még jó az ára
5xxx-eknél sem az eur árfolyamával drágultak a cpu-k, 5950x-et még alig érintette, többinek gyorsan felrongyolt az ára
gondolkoztam 135e-ért elhozzak-e egy 5800x-et - előtte volt még 132e is értelmes boltban -
megkönnyítették a dolgom, nem fogom elhozni
amúgy meg qrta jó ez a 3800x még mindig ( :
most filózok elhozzak-e mellé qrta drágán egy vga-t, aprós hülyeségből elegem voltszerk:
3900x-ek is meglóduultak, pár napja még 155e pár helyen, most meg alzán már out of stock...így szokott kezdődni
pedig azon is gondolkoztam :d[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz Chaser #36688 üzenetére
"sztem semmi baj a tlc-vel - legalábbis reszponzivitást és kombatibilitást nem befolyásol"
Kompatibilitást tényleg nem, jó esetben a reszponzivitást sem. A gyatrább natív írási tempó mellett nekem az nem tetszik, hogy lényegesen közelebb vannak egymáshoz az elektromos állapotok, ami a hosszútávú tárolás megbízhatóságának nem vagyok biztos benne, hogy jót tesz, így OS/munka meghajtónak ezeket inkább kerülöm. Az írási mennyiség sem feltétlen jó indikátor, az a lényeges, hogy a cellák hány írási ciklusnál tartanak, az pedig erősen függ a "write amplification" jelenség mértékétől és a meghajtó méretétől. -
Chaser
legenda
nálam ebből a legkisebb 500mb, de van egy terás, 2 terás, probléma nélkül
osztán' lehet szerencsém van, de ami fontos az rendkívül kis méretű, és ha nagyobb - képek - akkor is tárolom több egymástól független helyen
5 év gar alatt ssd-t nem veszek, addigra meg ha megmurdel murdeljen_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz Chaser #36692 üzenetére
Nekem az a baj, hogy ritkán jutok el odáig, hogy rendesen mentsek mindent, így főleg ha a rendszer SSD murdelne, azzal rendesen okozna kellemetlenséget és vélhetően nagyobb anyagi kárt, mint az SSD értéke.... Ezen nem segít a gari.
Én ezért nem is osztom azt a nézetet, hogy mindegy a termék minősége, mert ott a gari, ha nem jó, mert a szívást, időt, ügyintézést és egyéb károkat senki nem fogja megtéríteni.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
Ennyire nem félnék ezektől, 840 120GB-os megoldásom volt, mai napig bátyámnál üzemel xg4 is már több éves gond nélkül üzemel és 3/4 éve csak tárolásra van használva. Akkor a nasban ott a 850 evo, ami szépen kapja a torrentet is és semmi gond nincs azzal sem, pedig a garanciában foglalt írási mennyiséget már többszörösen túlléptem.
-
HSM
félisten
válasz Dragon3000 #36694 üzenetére
Köszi a képet. Tényleg jól bírja a 850-es. Mondjuk többszörösen nem lépted át 350TB írt adattal, mivel az 1TB-osra 300TB írási gari volt. (Feltéve, ha ő szerepel a képen.)
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
én meg addig nem jutok el, hogy a tbw értéknek akár a tizedéig eljussak...( :
adatnál teljesen mindegy kb min tartjuk, bármelyik bármikor megmurdelhet mint minden, és adatvesztésen a gar tényleg nem segít
azon segít a backup, több helyre amik függetlenek egymástól
legjobb samu is meg tud murdelni bármikor, az benne van, meg a leghitványabb noname ssd is elmehet 10 évet...de ezek mindig csak utólag derülnek ki
ezek a technikák mert bejáratottak, ha bármi gebasz lenne tömegesen akkor tudnánk róla
mtbf értéken szoktam röhögni
azt megadni mennyi a két meghibásodás közt eltelt idő...pffff
adják meg, mikor lesz az első meghibásodás..jah azt nem tudják, mert bármikor lehet_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz Chaser #36696 üzenetére
Nekem eddig bevált a taktika, pedig adok neki(k) terhelést rendesen.
Persze, TBW-ben nem sokat, de az jó sok apró file művelet. Nekem bőven elég garancia, ha jól megtervezett, igényes a termék, olyankor nálam már nem szoktak tönkremenni.#36697 Dragon3000: Valóban, úgy tűnik elnéztem, elnézésed kérem. Így duplán derék teljesítmény ennyi írás után még jól működni.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
Igazából a legtöbb embernek édes mindegy, hogy mennyit vállalnak a gyártók. Átlag felhasználás mellett úgyis előbb telik le az 5 év, mint, hogy az ember 150TB-ot írjon rá, manapság meg a leggagyibb megoldásoknál is már 600TB szokott lenni. A legfontosabb meg attól, hogy a garanciában foglalt írást eléri az ember még nem megy tönkre, 850 evo esetében valahol 1PB körül jöttek a hibák, még sokáig fog tartani, hogy odáig elérjek
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Dragon3000 #36699 üzenetére
Az szokott a baj lenni ezekkel a tesztekkel, hogy csak egy rövid ideig kell tárolnia a meghajtónak az adatokat. A gyártónak pedig egy hosszabb időt kell garantálnia, de az sem túl sok, otthoni meghajtóknál úgy tudom, mindössze néhány hónap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Automobilista 2
- Mini PC
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Windows 11
- Horgász topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.