Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
GRaul
őstag
Sziasztok,
Egy 390es Cfet egy nagyon jo minosegu 650es tap nem bir el, igaz?
Phanteks Házak Topicja ---> http://prohardver.hu/tema/phanteks_hazak_topicja/hsz_1-50.html <----
-
LLKobe
veterán
-
N3urotic
csendes tag
Üdv Mindenki,
Egy elég összetett kérdésem lenne a hozzáértőkhöz. A történet nem rövid viszont hosszú Azért igyekszem leírni. Történt, hogy az Asus R9 290-es kártyám elfüstölt, szerencsére tette ezt két év használat után három éves garanciával, úgyhogy kaptam egy újat. Úgy esett, hogy vissza már egy Asus R9 290x-et kaptam (DC2 OC). Ez eddig tök jó lenne, ha nem jelentkeztek volna érdekes és egyre sűrűsödő problémák. Kezdődött azzal, hogy zizegni kezdett a kép néha, vagy egy pillanatra fekete lett a képernyő. Ilyen probléma korábban is (a régi kártyával is) jelentkezett, de azt hittem a monitor szórakozik, és elég ritkán jött elő úgyhogy nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget. Most viszont egyre sűrűbben jelentkezik és elég gyakran fagyás is a vége. Kimerevedik a kép, csíkozódik, aztán kék/fekete/piros halál. Mindezek a legkülönfélébb kékhalál üzenetekkel tarkítva. Terhelésnél jelentkezik a probléma, viszont a melegedés nem okozhatja, mert olyan 75 fok fölé nem ment a kártya hőmérséklete, ami ennek a kártyának smafu. Amit észrevettem, hogy a vibrálás esetén a kártya órajele ugrásszerűen visszaesik.
A helyzetet az is bonyolítja, hogy az alaplapom egy Asus P8P67 pro ami kifejezetten szereti a rá kapcsolt alkatrészeket túlhúzni, főleg ha mindent automatán hagyunk. Anno már jelentkezett egy olyan probléma, hogy amíg a ram frekvenciáját nem állítottam be kézzel addig hajlamos volt szintén ilyen fagyásokat produkálni.
Visszatérve a videokártyára, rengeteg netes keresgélés után arra jutottam, hogy kb bármivel lehet a probléma Volt ahol azt írták, hogy szoftveres a probléma ki is próbáltam rengeteg drivert, rendszer újratelepítve, ami egyébként Windows 10. De nem szűnt meg. Az alaplapi biosban igyekeztem mindent oc funkciót kikapcsolni, nem segített.
A probléma oka lehet a táp is (én most erre gyanakszom nagyon erősen). Egy FSP Aurum 700W-os táp van a gépben aminek elégnek kéne lennie, viszont már megvan néhány éves, talán ez fáradhatott meg. Erre utaló jeleket is találtam a neten, hogy valakinek ez volt a gond.
Ha valaki végigolvasta, annak egyrészt köszönöm, hogy időt szakított eme szövevényes történet áttanulmányozására Másrészt a véleményét kérném a témában!
http://gamernaplo.hu
-
teko99
tag
válasz N3urotic #38456 üzenetére
Szia. Én a matrix 290x emmel szivtam sokáig egy asrock z77 ex4 lapban az általad írt hibákkal. Végül levettem gpu tweak-el az effektiv órajelet 400al tehát 5400ról 5000re és ment a kártya stabilan akárhogy nyüstöltem. Próbáld ki,nekem ez segített!
Érdekesség hogy azóta lecseréltem a lapot egy maximus v extreme-re és ebben alap 5400on is megy a kártyám semmi galiba nélkül,próbálva volt egy gigabyte lapban is és ott is hozta a hülyeségeket..
BAZINGA!
-
Aby_2014
aktív tag
válasz teko99 #38460 üzenetére
Ezt írja:
"Terhelésnél jelentkezik a probléma, viszont a melegedés nem okozhatja, mert olyan 75 fok fölé nem ment a kártya hőmérséklete, ami ennek a kártyának smafu." Tehát nem az a gond....
Nálam viszont van, hogy netezés, youtube mellett dobta a hibát egy hasonló kártya, de én is egyedi freki beállítással orvosoltam. Ezek szerint egy alaplap csere is beválhat...
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
N3urotic
csendes tag
válasz teko99 #38458 üzenetére
Próbáltam finomhangolni a GPU Tweak-el, nekem alapból 5000-en van. Viszont ha valamit állítok rajta, mondjuk a GPU órajelét 1000-ről leveszem 900-ra, majd vissza 1000-re amin alapból volt, tehát lényegében nem állítottam semmit és rányomok az apply-ra akkor kifagy a gép. Fekete képernyő, elkezdi ki-be kapcsolgatni a monitort, ha resetet nyomok akkor meg újraindításnál sípol (egy hosszú három rövid, ami videokártya hibára utalhat). Hideg indítással megint elindul a gép.
Amit még észrevettem a GPU Tweak-ben, hogy ha beállítom, hogy lehessen a GPU voltage-et is állítani akkor alapból elég magas 1410-es értéken van, amit nem is lehet átállítani, ha megpróbálom akkor felugrik 2660-ra.
MSI Afterburnerrel egyébként lehet állítgatni mindent fagyás nélkül.
Egyébként minden beállítás alapon van, nincs túlhajtva:
[link][ Szerkesztve ]
-
N3urotic
csendes tag
-
N3urotic
csendes tag
válasz teko99 #38466 üzenetére
Feltettem az Asus Tweak II-t, ezzel már sikerült mindent átállítani. Lentebb vettem az effektív órajelet 400-al, vagyis 4600-ra, de semmi. Az GPU órajelet is levettem 947-re, az sem segített. Teszteltem a FurMark-al és még a feléig sem jutott el, már összeomlik. Zizeg a kép, aztán feketeség. Hőfokban olyan 81 fok volt ameddig felment amikor lehalt. Játék közben egyébként volt, hogy úgy halt meg, hogy kimerevedett a kép és színes pöttyök jelentek meg a képen.
Memtestet futtattam a videokártya memóriájára és a gép memóriájára és nem talált semmi hibát. Nekem már nincs ötletem, lehet tényleg a kártyával van a gond.
-
teko99
tag
válasz N3urotic #38467 üzenetére
Hmm sajnálom,pedíg reméltem hogy megoldja neked is a gondodat.
Nálam is volt hogy amikor kifagyott akkor bepöttyösödött a kép,de nálam ahogy írtam terhelés nélkül,ezért csodáltam is hogy alig 40C a kártya és a melegedés jeleit produkálja néha.Egy szakértő megvolt győződve hogy memóhibás a kártyám,de a lapcsere teljesen kizárta a dolgot,a kártya tökéletes csak a lapokat is válogatja a matrix.
Hát szerintem akkor gari,ha ennyire nem oldódik meg a hibajelenség semmi próbálkozásra sem.
BAZINGA!
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy vennék egy r9 390-et a mostani kártyám helyett. Gigabyte-ot, ill. XFX-et néztem, amik árban jók lennének. Ezek mennyire jó kártyák? Van esetleg valami széria hiba, probléma, stb. ezzel a két márkával? Mennyire tuningolhatóak?
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
mpierre
veterán
válasz zolee0307 #38469 üzenetére
Amíg van gari, addig nincs gond, kicserélik. A tuning meg szerencse kérdése, attól függ milyen gpu-t raktak a nyákra.
Ha az ár számít, akkor mindkettő jó. Ha egy kicsit töb belefér, akkor msi-t. Ok, az én első karim gyárilag hibás volt, de a második rendben van.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
zolee0307
őstag
válasz mpierre #38470 üzenetére
Számít az ár. Ahogy utána olvastam az xfx-nek jobb a hűtése, mint a gigának, inkább a fele hajlok, bár találtam már msi gaminget is 1 ezressel drágábban, mint az xfx. Bár az msi hűtője nem tetszik. Mondjuk előnyben részesítem a 3 év garit.
[ Szerkesztve ]
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Gyakorlati haszna van a BIOS frissítésének egy XFX R9 290-esnél?
Problémám nincs vele nem azért kérdezem, csak teljesítménybeli változásra gondolok.Köszi előre is!
-
GRaul
őstag
Phanteks Házak Topicja ---> http://prohardver.hu/tema/phanteks_hazak_topicja/hsz_1-50.html <----
-
Daffchy
őstag
válasz Daffchy #38472 üzenetére
Annyit segítsetek még, hogy mi az az átlag feszültség amit el kellene bírnia 24/7-ben az összes kártyának?
Tudom minden kártya más és más, de van egy szint amit biztos hoz mindegyik és nyugodtan mehet minden nap azon a feszen.Valamelyik nap futtattam 3Dmark-ot kíváncsiságképpen, de a kis tápom miatt +50mv-nél és 30%-os power limitnél többet nem tudtam/mertem adni mert így is 440-et zabbantott a konnektorból...
1100/1500-on futott le a teszt, ASIC 77%Alapból ezen az feszen indul a kártya (ha jó helyen nézem):
GPU-Z Sensors fül
VDDC 0.984 (ez össze vissza ugrál, pl most tesztképpen elindítottam egy 4K-s videot YT-on és felemnt 1.200-ra, egy-egy pillanatra)
947/1250 -
N3urotic
csendes tag
válasz teko99 #38468 üzenetére
Lehet, hogy mégis a melegedés a ludas. Tesztelgettem kicsit még és észrevettem, hogy akkor van gebasz ha 79-80 fokig felmegy a kártya hőmérséklete. Felhúztam a ventiket úgy, hogy 70-foknál már 100%-on pörgesse és így nem is ment fel csak max 72-ig. Elég stabilan futott. Egyébként az normális, hogy 79-80 foknál már összeomlik a kártya?
-
Milka 78
nagyúr
válasz Daffchy #38475 üzenetére
OC alatt 1.300v-ig sok baj nem lehet,de biztonsági üzemmódban legyen 1.280v.Nálam 1.3200v-t kapott amikor játszottam,de ott már elég izgi hőt kell elvezetni,bár amint látom vizezve vagy.
Hozzáteszem a tápod lehet el fog fogyni,mert ha kitolod a PL-t 50%-ra (ami kell is az oc-nál) és odarúgsz neki +100-at,akkor irgalmatlanul megforgatja a villanyórát.[ Szerkesztve ]
-
Aby_2014
aktív tag
válasz N3urotic #38477 üzenetére
Szerintem az nem természetes, nekem volt hogy 88-90 °C is volt 90 fölött fagyott le dobott ki (azóta variáltam a szellőzésen 85 °C körül szokott menni, de bírja...
Esetleg a proci tuning végett nem állítottál a BCK frekin? Nekem ennek emelése is összeomláshoz vezetett, kicsit emeltem a feszültségen és azóta stabil a rendszer 1100/1355 kártyabeállítás mellett..
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
Aby_2014
aktív tag
R9 290-es kártyánál van értelme 1100/1400-nél magasabb tuningnak?
Én úgy vettem észre fps-ben nem jelent túl sokat a további emelés
(főleg úgy, hogy a jelenlegi fesszel így már instabil a rendszerem tehát plusz fesz kellene neki, ezáltal gondolom a hő is emelkedik és lassan a házhűtést is bővíteni kellene...)Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
-
Omli85
őstag
válasz zolee0307 #38483 üzenetére
Ha nem égető sürgősségű a vásárlás én a helyeben most már nem vennék 390-et inkább megvárnám a custom 480-at vagy szomszédos országból jó áron ref 480-at ha már idehaza így főlé lőttek az árazásnak.
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
N3urotic
csendes tag
válasz Aby_2014 #38480 üzenetére
Mivel az alaplap is erősen nyomatja a tuningot én is gondoltam rá, hogy valami beállítás a biosban tesz be neki. A memória miatt is van fagyás, ha nem XMP módba van állítva és nem állítom be kézzel, hogy 1600Mhz-n pörögjön. Az XMP mód állít be BCLK-t (gondolom erre gondoltál) de nem vettem feljebb, alapból 100-on van, bár a legkisebb érték 80. Lentebb venni nem próbáltam. Lehet érdemes lenne?
Nem nagyon vagyok otthon a tuningban azért vannak oc-s cuccok, mert azt hittem ezek majd jobban bírják a strapát alapbeállításokkal. Ami igaz is, de mellette ott van, hogy elég instabil lesz a gép, ha nem állítgatsz rajta, mert alapból hajlamos összeszarni magát
-
Fandango
veterán
Titkon bíztam benne, hogy az RX 480 hozza a 390x szintjét (4k felbontásban), mert akkor lecseréltem volna, de "sajnos" így marad a kártya. Meglátjuk a Vega mit hoz és mennyiért.
[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
válasz Daffchy #38482 üzenetére
Normális Nálam PL az 2.320v terhelésen állt be,de voltak 1.3450v-s tüskék is.vdrop és a powertune együttese hozza ezt össze.
Én pl MSI AB+RivaTuner-el monitorozok mindent játék közben,ott azért látszik a valós terheléses fesz.
A másik az amire szerintem gondolsz az az idle fesz,mert bár van szórás,de átlagba 1.200v körül volt a 290/290x terheléses alapfesze.Ha viszont nincs teljesen kihasználva a kártya akkor csökkenti az órajelet/feszt.Skacok nem teljesen értem ezt a 290/390/x cserét 480-ra.A fogyasztáson kívül sok értelme nem lett volna még ha 390x szintet hozott is volna.Én egy kompaktos 980ti oc-re cseréltem,azt mondom meg is érte,mert irgalmatlan előrelépés volt,de ez alatt szerintem tök felesleges cserélgetni.Ha előrelépsz akkor azért érdemes lépni vagy 30%-ot craftba.
Mondjuk ez az egyéni véleményem,ahány ház annyi szokás[ Szerkesztve ]
-
N3urotic
csendes tag
válasz Speed® #38488 üzenetére
Vram-ra futtattam tesztet és nem talált hibát. Vagy van olyan vram hiba ami csak melegedés esetén jön ki? A tápra is gyanakodtam, de mivel a hűtés felturbózása stabilizálta a helyzetet ezért kevés esélyét látom, hogy az lenne a gond. Még tesztelgetem aztán majd kiderül.
A BCLK-hoz csak annyiban nyúlok, hogy az XLM alapból benyomja, de az értékét 100-on hagyom ami az alap, lehet majd megpróbálom levenni 80-ra.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz N3urotic #38494 üzenetére
Nincs semmi érdekes, esetleg a 35 szorzó melletti +offset lehet feleslegesen sok, de gondolom kitesztelt érték. A problémád valószínűleg a GPU alatti RAM IC lesz, ami nem kap direkt hűtést, ill. a felette húzódó hőcsövek okán még fűtve is van.
-
N3urotic
csendes tag
válasz Speed® #38495 üzenetére
Annyira nem vagyok otthon a témában, szóval nem kitesztelt érték. Majdnem minden default, kivéve a memória fix 1600 Mhz-s beállítása. Az kell, mert anélkül garantált fagyás van. Akkor ha jól értem azon kívül, hogy pörgetem a ventit mint állat, hogy ne melegedjen nagyon túl nem nagyon tudok mit csinálni.
-
zolee0307
őstag
Köszi, meg neked is Omli85.
Az a bajom az RX 480-al, hogy ref-et nem vennék a hűtés, meg a táp ellátás miatt. A custumok szerintem 100 k körül nyitnak majd. 88 k-ért már van giga, 100k körül már msi, remélem atz árak fognak lemenni. A másik, hogy a 390 az összesített teljesítmény alapján 6 %-al jobb, mint a 480, dx11 alatt vagy egálban vannak, vagy jobb. Dx12-es játékkal nem játszok most, szerintem olyan sokkal nem is fogok. Planetside, Star Citizen, Elite Dangerous, amivel játszok, másra nincs is időm. Ha minden igaz jövő hét végén eladom a mostani kártyám, viszont utána szeretnék venni, várni már nem akarok, már játszani akarok.
-
proci985
MODERÁTOR
nyar, 25 fok, teljes ventimozgas mellett 45 fokos viz (360x45 + 280x30as radival), 76 / 66 fokos kartyak, mindezt Shadow Warrior DX11 alatt.
nezegetem hogy a varosban van olcson 290X DCU2 blokkal, de ha tapot is cserelnek meg hazat meg kene meg ennel is tobb radiator, akkor 600 euro lenne. meh.
iszonyatosan melegek a kartyak.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- alza vélemények - tapasztalatok
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Nyomtató topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
- GIGABYTE RTX 2060 OC 6GB (GV-N2060WF2OC-6GD rev. 2.0)
- 10x R5 430 2GB DDR5 egybe (zörgő ventis)
- Palit RTX 2060 Super 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest