- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
-
LOGOUT
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
abridabri #40893 üzenetére
Kupaktalanítás után, friss pasztával 4.5 GHz-n betöltött a Win
CPU teszt futtatásakor viszont felszaladt 90 fok fölé.
Alapjáraton is 60 fok körül volt.Visszavettem és most is 4.2 GHz-n jár....alapjáraton kb 40 fokos.
VGA ügyben pedig kivárok.
Most jelentek meg a GTX1080-s karik.
Majd ha lesz belőle jobb áron egyedi hűtéssel megoldott verzió...
A "gyári" hűtésmegoldásokban nem igazán bízom, hosszútávon. -
Habugi
addikt
válasz
abridabri #40290 üzenetére
7970/280X pároshoz, alapórajelhez a 8***-asok esetében mindig egy 4.4-4.5Ghz-et javasoltam.
7950/280.., 6***-os proci, legyen minimum egy belépő 4Ghz de inkább 4.2-4.4. Ennyit jószerivel az összes tud, olyan vcore kíséretében amit egy középszerű hűtővel is nagyon szépen kordában lehet tartani.
Az egyedüli ami korlátozhatja ha kotvány lapot tett az FX alá.
-
Habugi
addikt
válasz
abridabri #39872 üzenetére
Három vagy négy napja volt, aktualitása sem volt számomra szóval a tévedés jogát fenntartom de talán az egyes Sapphireok illetve a Lightning (7970) ilyen jellegű nyűgje volt megemlítve többek által, mert állítólag Single linkes csatik voltak/vannak azokon..
Volt akinek ment, volt akinek nem, az "ultimate" megoldás pedig az átalakítózás/miniDP volt, persze csak akinél szükséges volt ofc..
Szerintem még totál On-ban vagyunk egyébként. -
HSM
félisten
válasz
abridabri #38103 üzenetére
Az megvan, mikori az a cikk?
Mind1, azt mondod, nincs nálad user error, jól szellőzik minden, csaképpen egy épkézláb gyárihűtős kártya szénné tuningolva is hűvösebb. Szerintem lépjünk tovább, hiába próbálunk neked segíteni, Te úgyis jobban tudod, csak azt nem értem, akkor minek kérdeztél.... -
KAMELOT
titán
válasz
abridabri #38103 üzenetére
Akkor miért produkál a kártyád PETER--el 80 fokot? Azért mert nincs elég friss levegő! Szerintem vegyél egy HAF házat és tegyél bele ventiket. Enyémben 3x 23cm + 1x 14cm + 1x 12cm venti van! Meg is van az eredménye! Lényeg, hogy egy mai házban fent is legyen venti mivel a meleg levegő fent távozik!
Jelenleg alapon GPU: 32C és VRM: 49C
Van használtan annyi jó ház és főleg jó áron! -
HSM
félisten
válasz
abridabri #38096 üzenetére
Átlagosan 120W VGA terhelésen ezek a hőfokok gyalázatosan rosszak, kb. 50-60 fok között kéne tartsa a Peter, ha:
-rendesen van felszerelve
-rendesen szellőzik a ház
-normális ventiket tettél rá (nem kell azért turbinákra gondolni)
+1 bónusz user error lehetőség, ha nem megfelelő a GPU-keret a Peter típusához. -
válasz
abridabri #38096 üzenetére
Nekem még a régi Peter 79xx edition volt a 7950.emen, de 1300/1600@1,285.v al se ment fel 60.fokig se a gpu se a vrm! Keress rá a hsz.eimre linkeltem rengeteg tesztet!
Nálad alap órajelen még 45.fokig se lenne szabad felmennie, nem 70-80.ig!
Vrm en nincs akkor rendes hűtésed, a gpu.ra pedig nem fekszik fel rendesen!
Lemerem fogadni hogy most a gyári dualx hűtéssel se megy fel fc4 alatt a gpu.m 80.ig, Alapórajelen!
-
-
ffodi
veterán
válasz
abridabri #37896 üzenetére
Akkor egy rövid áttekintés, hogy tisztább legyen:
A VRM alias Voltage Regulator Module a kártya tápköre, ami megcsinálja a viszbül a zoxigént, vagyis jelen esetben a VRM1 a GPU számára szükséges tápfeszültséget. Tehát a VRM1 kimenete = VRM(1) out = a GPU tápfeszültsége= VDDC. Namármost ez a csúnya gonosz boost azt sugallja a gyanútlan HWinfo-nak hogy a VDDC bizony 1,25 V, mert ez szerepel a BIOS valamelyik elrejtett zugában, miközben valójában nem annyi, mert megvan a módja hogy "felülbíráld", amit meg is tettél.
-
ffodi
veterán
válasz
abridabri #37893 üzenetére
Igen, valószínű a boost-os idiótaság miatt látod azt az 1,25 V-ot a programban (ami érdekes módon ott is VDDC-vel van jelölve ugye), ami a beállításaid révén a valóságban bekúszott 1 V alá. Nézz csak rá a linkelt képeden a GPU VRM voltage out sorra (kijelölés alatti 7. sor, VRM1), az az "aktuális magfesz", nem pedig az 1,25 V. Trust me.
Csodák nincsenek, varázsütésre nem lesz 20 °C-kal hidegebb a VRM.
-
ffodi
veterán
válasz
abridabri #37890 üzenetére
Nincs ebben semmi mágia.... A VDDC az a VDD Core, vagyis a megfeszültség. Ha ezt csökkented, akkor a GPU és a tápkör is kevésbé fog melegedni.
Viszont a csökkentéssel érdemes vigyázni, mert noha a legtöbb kártya tuningban elég jól megy "alapfeszen", viszont ha a tuning mellé a VDDC-t csökkented, akkor ott hamar instabilitásba ütközhetsz.
-
-
szacsee
nagyúr
válasz
abridabri #37652 üzenetére
Ha a hátsó ventit száműznéd és 90°-al elforgatnád a monstrumot fentről lefelé fújna és mindkét oldalán lenne venti? Ház szellőzését és a proci hőmérsékletét némileg rontaná, de az a dög passzívan is elvisz egy i5-öt szerintem. A VGA hőmérséklet javítása a cél, így a procin ha buksz 1-2°C-ot én bevállalnám.
Esetleg nézném a déli híd hőfokát, vagy a vinyókét... esetleg az alaplap mosfet bordáit megtapiznám, ha odaférne a kezem és ha nyertél vele, akkor maradna úgy. -
F e Z o
veterán
válasz
abridabri #37638 üzenetére
Thermal pad-dal nem tudod felragasztani a bordát. Én személy szerint simán hővezetős ragasztóval sem ragasztanám fel simán a vrm-ekre, mert utána ha leszedni kell, lehet jön valamelyik vrm-mel együtt. A legegyszerűbb az lenne, hogy kiméred a felfogatási pontokat a kártyán a vrm-eknél, kifúrod a helyét a bordán, (vagy csinálsz bele M3-as menetet), s felfogatod rúgós lefogatóval (vagy M3-as csavarral)
-
Apollo_21
addikt
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37640 üzenetére
Én továbbra is a házaddal kezdenék valamit... Persze, hogy meleg, ha a PCB hátulja ~0 szellőzést kap.
Tegyél be próbának egy ventit, ami a gyári hátsó VRM borda mögötti PCB részre fúj a procihűtő felől, kellő erősségben. Nem kell rögzíteni, elindítod a tesztet, és kézzel ott tartod a ventit arra az 5-10 percre, egyből látni fogod, ez-e a progléma. -
Apollo_21
addikt
válasz
abridabri #37640 üzenetére
Azért kellene csavarozni mert én félnék pl h leesik..és a tubusossal én még1x biztos nem kenek be semmit se a vga-n, régimen szivatott eleget,mikor leakartam szedni a bordát vagy bármit csinálni, simán letakarítani sem egyszerű dolog.
Ha bízol benne akkor inkább a tububossal biztosabb a ragasztás..nekem 2hétig volt csak a vram-okon a borda..de izom kellett hogy leszedjem -
Apollo_21
addikt
válasz
abridabri #37638 üzenetére
A "műanyag" kis xar..nem merev...az thermal pad...csak vastag a lehúzható védő izéke rajta
A másik h hogy is fogadod fel a bordát? Sehogy..énsem tudtam pont a képen látható furat eltérés miatt
A fehér tubusos cucc pedig ha 1x felragasztasz vele vmit ultragáz leszedni... -
HSM
félisten
válasz
abridabri #37632 üzenetére
Elveszik, viszont a melegedő komponensek jól össze vannak így nyomorítva. Ami viszont a hűtő és a 0 közeli kábelmenedzsment sara.
Az a rossz hírem, minden VGA ilyen, valamennyi hő mindig a PCB felé távozik. Persze, ha elég brutál hűtést kap elölről, akkor belefér, hogy hátulról meg ne kapjon.
Ezért jó a kisebb hűtő, bőven marad hely szellőzni: [link].
A 4,5Ghz-es tuningom pedig röhögve meghűti ez is... [link]
Normál használatban pedig ennek sincs semmi hangja. -
-
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37498 üzenetére
Ebben igazad van.
Bár a GPU-hűtésben sokkal több a tartalék ezeken a karikon, mint a VRM hűtésben.
Nekem a kari hátuljának extra szellőztetése még a régebbi 7970 Dual-X-emen igen sokat hűtött a VRM-en, a GPU meg nem változott semmit.
A kártya PCB-je is igen erősen funkcionál hűtőbordaként, a VRM egy részét annak adja le a hőjének.
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37495 üzenetére
Nem lehet, hogy a házszellőzéssel is gond van nálad? Az i5-ös topikba linkelt kép alapján simán el tudom képzelni.... Nálam tuningolva is inkább 70 környéke volt a 280X Vapor-X [link], ami tökugyanez a kártya úgyamúgy... [link]
Persze, ezen hangyányival komolyabb a borda, meg a hátlapi lemez is besegít, de ezzel szemben egy tuningolatlan 7950 lepkefingnyi terhelés sincs... -
ffodi
veterán
válasz
abridabri #37470 üzenetére
A VRAM-ra ha az alpenföhn bordákat rakod, akkor azt ragasztani kell. A gyárilag hozzáadott kiegészítők esetén a thermal glue fog kellene. Ha van esetleg valahonnan hővezető ragasztó lapod, akkor inkább azt érdemes használni, mert:
1, A hűtőhöz adott hővezető ragasztó (korábbiakban thermal glue)) előszeretettel beszárad, így ne lepődj meg, ha a frissen kibontott dobozban beszáradt gyári csomagolású ragacsot találsz.
2, ***va nehéz leszedni.....A VRM-re én a gyári bordát tenném vissza (+ jó minőségű gap pad).
A pasztát a GPU-ról pedig simán le lehet szedni egy közönséges papír zsebkendő+ügyesség kombóval.
(Ha már VRM, akkor az továbbra is szimpla V, mert ugye a Voltage szócskát takarja
)
-
Repsol600
addikt
-
-
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37322 üzenetére
Ha van garid a karira, akkor cserélik. Ha ezzel nem élnél, újra lehet zsírozni a gyáriakat (sanszosan ez a bajuk, ha nincsenek fizikailag sérülve), az kb. 500-700ft-os költség, és max egy félórás móka: [link].
A Vapor-X-en is ugyanígy szétjön, csak ott az egyik ventit nem lehet teljesen kifordítani, az elsőt, amelyik a Sapphire felirat világítását táplálja. -
KAMELOT
titán
-
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37179 üzenetére
A 7950-eken gond volt mindig a power limit, mert nagyon alacsony gyárilag, még tuning nélkül sem elég mindenhez. Ugyanakkor a legtöbb program nem mutatja a dobálós órajeleket, csak amit leírtam. Így sokan nem is tudnak róla. De remekül mutatja, hogy 0%-on 75 fok, 15%-on meg 90. A semmitől pedig nem lesz valami melegebb.
Ami még lehet, a nagyon poros kari, és nem fúj át rajta a venti, vagy ha valamelyik nem forog rendesen. -
AusWolf
őstag
válasz
abridabri #37127 üzenetére
"...amit úgyis cserél mindenki..."
Ezt nem hinném, mivel egyrészt a fejlődés jelenleg nem olyan gyors, hogy 1-2 éven belül kelljen a plusz teljesítmény (a maximalistákat leszámítva), másrészt hivatalosan az összes GCN-re épülő videokártya DX12-képes. Én se tervezem leváltani a 7970-et még vagy 2-3 évig.
-
troll81
addikt
válasz
abridabri #37127 üzenetére
szia az első szériából vettem meg a ref hűtös asus 7970 em az elavult lehet rá igaz de amig ki nem nyulik marad jol szolgál az elavultság ide vagy oda mondjuk kezdetek ota ez a hűtés van rajta és nekem ezért éri meg kitartani mellette
( ja 1050 mhz gpu amin használom 58 fok max vrm 70 )
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37112 üzenetére
Akkor valószínűleg túlmelegedett valami. Kicsit finomítani kell akkor, és jó lesz az.
A VRM-re érdemes figyelni, amit írtam, a HWiNFO-val.
Ja, meg a GPU feszét is érdemes lehet ellenőrizni, néha ilyen 1,2V-okat adnak neki gyárilag, amikor 1000Mhz-re is általában bőven elég nagyjából 1,1V.Nem tűnik soknak, de nagy a különbség.Én úgy szoktam belőni, hogy 75 fok fölé ne menjen a GPU, és a VRM se, bár a VRM még akár 100 fokon is üzemképes, de az élettartamának azét az már nem tesz jót. 75-80 fok viszont jó neki bőven.
-
HSM
félisten
válasz
abridabri #37105 üzenetére
Kell hozzá csinálni egy egyedi ventilátorprofilt MSI Afterburnerben, és síri kussba lehet tenni kitűnő hőfokokkal, tuningolva is.
Az elsőgenerációs 280X Vapor-X-eknek is az volt a bajuk, hogy ész nélkül tekert rajtuk a venti, hogy 66 fok körül maradjon a GPU, aminek semmi pértelme a brutális OC-t leszámítva (így paraméterezték a BIOS-t).
Mondjuk a régebbi 7970/50 Vapor-X-eken még kicsit kisebb VRM hűtő volt, és a Backplate sem segített be, szóval azokon picit többet kell dolgozzon a ventilátor, de nem sokkal. Nálam a 280X-ek 1000/1450Mhz-en, 1,1V-on mentek, és síri kussban. Nálam a venti valahogy így volt belőve:
0 foktól 40 fokig fix 20 % a fan speed
40 foktól 60 fokig emelkedő 20-tól 35 % a fan speed
60 foktól 72 fokig emelkedő 35-től 45 % a fan speed
72 foktól 85 fokig emelkedő 45-től 100 % a fan speed
85 foktól fix 100 % a fan speed.
Amire figyelj, terhelés alatt mindenképp legyen egy 1500rpm körüli fordulat, ami a kártyát hűti.
10 perc kb. beállítani, még 10 perc alaposan kitesztelni, utána meg már csak használni kell. Ja, monitorozni a VRM-eket ajánlom a HWiNFO-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tőzsde és gazdaság
- ASUS routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Elindult a One UI 8 a Galaxy A36-ra és A56-ra
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Eladó Huawei P30 128GB / 12 hó jótállással
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest